Hirdetés

2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb hardverek  »  Hobby elektronika (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-13 14:16:17

LOGOUT.hu

Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#60001) soldi3r válasza Kernel (#60000) üzenetére


soldi3r
veterán

A kicsiket ugy nezem jok, a 4 nagyot ha jol sejtem ki kell szednem a mereshez.

(#59999) didyman, Azokat nem csereltem, a primer kort nem piszkaltam. Igazabol olyat tettem bele, amit talaltam a kornyeken.

E30 (oo=[][]=oo)

(#60002) Kernel válasza soldi3r (#60001) üzenetére


Kernel
nagyúr

Egyszerűen csak rá kell mérni. A kondenzátorok töltődésekor besípolhat, de utána be kell állnia.

Primerkör nem rezeg, le van állva, ezt pedig okozhatja egy zárlatos dióda is.

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#60003) didyman válasza soldi3r (#60001) üzenetére


didyman
őstag

Akkor azokat cserpéld ki alacsony ESR-re. Kapcsolóüzemnél alapvető fontosságú. A primer oldali kicsit mindenképpen cseréld, az nagyon jellemző ok a nem induló táp mögött. A primer puffert meg azért, mert egy ócska minőségű vacak, ami szintén gyakran rohad el belül, ilyenkor rövid úton elintézi a primer kapcsolóeszközt és vezérlését is.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#60004) Kernel válasza didyman (#60003) üzenetére


Kernel
nagyúr

Indulási, hidegindítási hibánál igen, de ez üzem közben állt le, ilyen hibát nem szokott produkálni egyik kondi sem, egy esetet kivéve.

Ügyfelek beszámolója alapján előfordul, hogy TV nézés közben pukkanás, büdös szag, leállás. Hagyományos, tehát fénycsöves háttérvilágításról van szó, aminek nagyobb teljesítményigénye, tápkondit elpukkantja a szekunderen, kinyílik a teteje. Amellett előfordulnak még ritkább, speciális esetek.

Egyébként én mindig a hibát szoktam megkeresni, a szervizgyakorlatban nem cserélünk tökéletesen működő kondenzátorokat, feleslegesen.

Igaz, más szakmai fórumokon is lehet találkozni ezzel a módszerrel, hogy elkezdi vaktában cserélgetni a kondenzátorokat, mert nincs meg a tudása és tapasztalata arra, hogy mit kell cserélni, ugyanakkor TV-szerelőnek nevezi magát.

[ Szerkesztve ]

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#60005) didyman válasza Kernel (#60004) üzenetére


didyman
őstag

Ez így van, de ha az a kondenzátor menet közben egyre veszíti kapacitását, de sosincs a PWM leállítva, akkor üzem közben is képes leállást produkálni, még ha ritka is ez. A dióda hirtelen zárlata valószínűbb, viszont az utóbbi sok évben nem találkoztam olyan tápegységgel monitorban, ami zárlatos dióda esetén nem próbálna pár másodpercenként újraindulni, ennek jól hallható hangja van zárlatnál és mérhető feszültségváltozása a trafón, illetve a nem zárlatos ágon.

A másik dologhoz: Sem te, sem én nem vagyunk ott a hibás elektronika előtt, tehát távgyógyítani tudunk csak. Ha a kérdezőnek volna a kapcsolóüzem hibakeresésében jártassága, nyilván nem kérdezne. Így a konkrét hibaok felderítése kérdéses, nehezebb, a kérdező számára sem mindig egyszerű, vagy veszélytelen a mérés, viszont van pár általános képlet, amit rá lehet húzni erre a jelenségre.

A kondik kapcsán: Én kicserélek minden olyan alkatrészt, amiről tudom, hogy silány, ócska minőség és gyakori hibaforrás. Ha már javításon van az adott készülék, nem azon a pártíz-száz forinton fogok spórolni. Az említett segédtáp puffert szinte mindig. Egyszerűen azért, mennyi annyi baj van vele. Nem szeretem, ha ilyesmi miatt visszajön az elektronika, esetleg sokkal nagyobb bajjal, rólam állít ki szegénységi bizonyítványt, kimagyarázni is kínos, nekem sem jó érzés, hogy tudtam jól, ebből baj lehet.

Nem vagyok TV-szerelő, köszi a feltételezést. Tudom, hogy nem ismerjük egymást, de ennél azért több szakmaiságot villantok itt meg.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#60006) didyman válasza soldi3r (#59998) üzenetére


didyman
őstag

Ez a trafón mért feszültség gyanús mégiscsak. Táp legyen kikapcsolva, és pihentetve (ha nem vagy biztos a dologban, egy 230-as hagyományos izzót támassz oda a lábaihoz egy másodpercre)! R869-et mérd meg, az egy pár tized ohmos ellenállás. Ha szakadt, akkor a mellette bordán lévő FET-et nézd meg. A S és D láb között (C872 lábai) zárlat van? Ha igen, az S és a G láb között is zárlat van?

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#60007) didyman válasza Teasüti (#59990) üzenetére


didyman
őstag

Nagyon egyszerű megérteni. A "rendes" fogyasztók ellenállása közel állandó, ha azokat feszültséggenerátorral látod el, akkor az Ohm törvény által meghatározott áramot veszik fel. Ezutóbbi igaz a LED-re is, csakhogy a feszültségigényük szélsőségesen változik, függ gyártási szórástól, színtől, hőmérséklettől. És ennek tetejében, az áram nagyon meredeken változik, vagyis minimális, 10 %-os feszültségbeni eltéréskor pl. 100 %-ot változhat az átfolyó áram. Ezt precízen szabályozni, LED-enként nem egyszerű és minden LED-nek önálló szabályzó kellene. Ezért az áramot szabályozzuk, és a stabil, de tűrésen belül változó áram hatására kialakuló feszültségváltozás minimális marad, na meg minden további nélkül sorba köthetünk több LED-et, ugyanaz az áram folyhat át rajtuk és mindegyiknél a jellemző feszültség ki tud alakulni.

Hűtés: Az 1 W-os modulnak is kell. Az élettartamot döntően meghatározza. 1 W-nál még viszonylag egyszerű a NYÁK-kal hűteni, de ez minden építésnél egyedi, egy teljesen zárt lámpatestben, tartós üzemnél, az 1 W is elég a gyors tönkremenetelhez. Viszont, a 3 W-os, hűtőcsillagos LED-eket nem kötelező 3 W körüli teljesítményen járatni, lehet azt 1 W-on is és ekkor a hűtőcsillag például elég lehet (hangsúlyozom ismét, ez környezetfüggő).

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#60008) Kernel válasza didyman (#60005) üzenetére


Kernel
nagyúr

Szóval sem állítottam, hogy TV-szerelő vagy. Nem is állíthatnám, mert nem erről szólnak a korábbi információk, tehát ezt csak odaképzelted a soraimba.

Szerintem egyértelműen más fórumok, más szerelőiről beszéltem. Némelyik még az egyes alkatrészek áramköri szerepével sincs tisztában, de azért dobálja ki ész nélkül.

Hogy laikus fórumozó feleslegesen cserél alkatrészeket, az még érthető, ez így szokott működni. Legfeljebb, ha előre kérdez, akkor írtam volna, hogy ettől úgysem fog megjavulni, szerintem.

Hogy a készülék ne jöjjön vissza javítás után, az viszont elemi érdek. Évtizedek során ez a legutáltabb dolog, ismét viszontlátni az ügyfelet, plusz megint szétszedni, időt tölteni stb. Tehát erre én írhatnám, nem gondolhatod komolyan, hogy bárki is erre vágyna.

Nyilván vannak kivédhetetlen esetek, amikor a legnagyobb gondosság ellenére ez megesik, ez ellen nincs mit tenni, de odafigyeléssel minimalizálni lehet.

Ez nem erről szól, de utaltam is rá, amikor tökéletesen működő kondenzátorokról beszéltem, amiket felesleges cserélni. Ez inkább arról szól, hogy valaki meg tudja ítélni, mi a felesleges, melyik alkatrész szokta túlélni általában a készüléket, vagy csak szemre, szimpátia alapon cserélget valaki.

Valamint a hiba megtalálásáról is beszéltem, amihez ez nem tartozik hozzá. Utána más kérdés, hogy még mit cserél pluszban, a már működő, megjavított áramkörben. Dióda zárlatánál pedig ott volt az is szó.

Lehet az is, lehet más is, lehet primerköri hiba is. De talán csak egyszerűbb rögtön rámérni, utána folytatni.

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#60009) soldi3r válasza didyman (#60006) üzenetére


soldi3r
veterán

A FET-en nincs zarlat, az ellenallas pedig 1.1Ohm 869-en.

(#60003) didyman, Gondolom ettol azert beindulna. Ha mutat eletjelet, akkor rendelek hozza normalis kondikat.

(#60005) didyman, Rahibaztal, panel szinten nem javitok. Nalunk a lenyeg a termeles, ami rossz, az csere.

(#60002) Kernel, A D854-es es 855-ot kiszedem kesobb. Mindket iranyban sipolnak.

Kicsit mas jellegu kerdes. Latom az inverter elott van egy magnes es egy tekercs es a ket kondi. Ez lenne a zavarszurese? Ezt illik valahogy meretezni?

E30 (oo=[][]=oo)

(#60010) #68216320 válasza Kernel (#59981) üzenetére


#68216320
törölt tag

Koszonom a valaszt. Vettem 5db masik diodat, azzal jo lett. Termeszetesen uj alkatresz volt az elso is, de szamomra erthetetlen volt a mukodese, pedeg nem az elso ilyen akku-elem kivaltas volt, de kiderult, hogy hibas volt. Bar meg mindig nem ertem a viselkedeset.
Masik ugyanilyen diodaval most tokeletes.

Mas:
Folyasztoszer ragacsot mivel lehetne szepen letisztitani? Azt irjak nem szukseges, de azert megis jobban szeretem, ha nem ragad. Alkohol nem oldja, aceton csak nagyon lassan.

[ Szerkesztve ]

(#60011) Kernel válasza soldi3r (#60009) üzenetére


Kernel
nagyúr

Egy toroid szűrőtekercs van ott, vele sorba egy rövidzárra felfűzött ferritcső, vagy ferritgyöngynek is szokták mondani. Utóbbi a "vadrezgések" ellen, nagyfrekvenciás jelenségek megfogására.

A toroid induktivitás a tápegységek szokásos CLC szűrőjének részét képezi, ami nem zavarszűrő, hanem a DC-simítás eszköze. Nyilván méretezve van minden alkatrésze.

Utána a LED-meghajtó, LED-driver következik.

Az inverter a fénycsöves háttérvilágítások részére invertál a DC tápból AC-t.

A LED-ek viszont DC-áramgenerátorral működnek.

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#60012) Kernel válasza #68216320 (#60010) üzenetére


Kernel
nagyúr

Pedig alkohol, denatulált szesz, Alkonek és hasonlók, ezek jól oldják a szokásos gyantát, folyasztószereket. Lehet, hogy az nem "szokásos".

Bolti zárlatos dióda ritkább még a használt szakadt diódánál is, pedig az sem gyakori, mivel általában zárlatos szokott lenni. Mérés nélkül nem kerül ki a gyárból, ha jól tudom.

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#60013) soldi3r válasza Kernel (#60011) üzenetére


soldi3r
veterán

Koszonom! Szerintem ez az amit kerestem. Ebbe ha kis kapacitasu nem polarizalt kondenzatorokat teszek, akkor hasznalhato lehet DC motorra kotve?

E30 (oo=[][]=oo)

(#60014) Kernel válasza soldi3r (#60013) üzenetére


Kernel
nagyúr

Akkor ez a korábbi kérdéshez kapcsolódik, mindenesetre a szénkefés DC-motorokra is szoktak lenni LC-szűrőt, akár mindkét ágba tekercset.

Esetleg bifiláris gyűrű is elképzelhető, hasonló a tápegység bemenetén is van:

A két ágon a zavarok kioltják egymást, jó esetben.

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#60015) didyman válasza Kernel (#60008) üzenetére


didyman
őstag

"Ez nem erről szól, de utaltam is rá, amikor tökéletesen működő kondenzátorokról beszéltem, amiket felesleges cserélni. "
Ahhoz ki kell venni a kondenzátort és ESR mérővel, kapacitás mérővel vallatni, ami idő és pénz órabér-arányosan, gyakran több, mint amit az adott alkatrész ér (ha csak 1 percet foglalkozok a méréssel összesen, az is). És ez még nem fogja megmutatni, hogy belül száradásnak indult, vagy a bevezetőse rohad. Ahogy a Sus'con is szokott. Én is szeretek konkrét hibát találni, feltárni a biztos okot, ezért a vaktában kivett alkatrészre is szervizelések végén mindig rámérek, az ilyen primer elkókat pedig rögtön szét is szedem, hogy azzal is erősítsem, vagy épp ellenérveljem a csere megalapozottságát.
A többihez nem tudok mit fűzni.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#60016) soldi3r válasza Kernel (#60014) üzenetére


soldi3r
veterán

Igen, az meg nem lefutott dolog, csak itt megakadt a szemem a magnesen es a sorba kotott tekercsen.

E30 (oo=[][]=oo)

(#60017) gboszi


gboszi
senior tag

Üdv urak, Logitech Anywhere MX egeremnél jelentkezik a "duplakattintás" hiba. Utánaolvastam, aki ért hozzá, annek nem gond megjavítani (nagyjából mindennel ez van)
Meg tudná nekem valaki nézi/javítani? Előre is köszi

"If you're good at something, never do it for free!"

(#60018) Kernel válasza soldi3r (#60016) üzenetére


Kernel
nagyúr

Van ferritmágnes is, de az ott a tápegységen nem mágnes. Az csak ferrit.

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#60019) Kernel válasza didyman (#60015) üzenetére


Kernel
nagyúr

Nem kell éppen mindig kivenni ahhoz, hogy egy hozzáértő megállapítsa, máshol kell keresni a hibát, mert attól úgysem fog megjavulni.

De ha már ki van véve, egy tökéletes állapotú kondenzátor cseréjének akkor sincs értelme, amiről tudni lehet, hogy elment már x évet, de még mindig hibátlan, kapacitáscsökkenése sincs, az biztosan nem fog holnap tönkremenni.

Sok esetben nincs is értelme a gyári, jobb minőségű kondit kicserélni valami másra, ami esetleg csak rosszabb lesz.

Hogy egy kondenzátort kiveszek, rögtön ellenőrzöm multiméterrel (sokszor már a sípolás alapján felismerem a gondot, illetve a kapacitásmérővel), ebből azonnal következtetni tudok, hogy jó nyomon járok-e, az a napi rutin része. Akár helyszíni TV-javításoknál vagy műhelyben. Nem is értem, mi ezzel a gond? Hogy 1 percig tartana, az külön vicc.

Nem vagyok híve az indokolatlan alkatrészcseréknek, amivel akár műhibát is lehet bevinni, illetve épp ezért nem is jó piszkálni semmit, amit nem muszáj.

Ez onnan is ered, hogy régen, még a Gelkás időkben volt olyan kolléga, aki nem épp az elméleti tudásáról volt ismert, de az alkatrészeket vaktában kidobálni nagyon tudta. Így is megélt ugyan, de ezt én nem tartom nagy dicsőségnek.

Kiinduláshoz visszakanyarodva, azért is írtam, mert ezen a ponton szerintem már túlzottan elgaloppíroztad magad.

Ez nem szolgálja a hiba megtalálását, nem utalt rá még a hibajelenség sem (menet közben megállás). Mint ki is derült később, zárlat mérhető a diódán, amit okozhat a LED-meghajtó zárlata is, vagy jobb esetben csak a dióda.

Mindent összevetve, ennél azért több szakmaiságot vártam volna.

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#60020) Teasüti


Teasüti
nagyúr

Sziasztok!
Felmerült egy kérdésem a kiürítéses mosfet-ek kapcsán és nem igazán találok értő fülekre, vagy számomra emészthető válaszra.
Ki tudna segíteni vki kérem? :R
A kérdésem csupán - bármiféle elmélet nélkül -, hogy tudok-e 5V-os TTL-el vezérelni egy ilyen mosfet-et és az úgy viselkedik, ahogy azt várom: 0V-on zárt, 5V-on nyitott?
Köszönöm!

[ Szerkesztve ]

(#60021) Barret001 válasza gboszi (#60017) üzenetére


Barret001
addikt

Nincs ismerősöd aki tud forrasztani? egy mikrokapcsoló csere nem ördöngősség...

(#60022) Kernel válasza Teasüti (#60020) üzenetére


Kernel
nagyúr

Minden variáció megoldható, ahogy a másik topikban is írták. Feltételezve, hogy a féklámpa testre menő ágát akarod megszakítani, kész rajzok is vannak erre a Google-képkeresőben:

[ Szerkesztve ]

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#60023) soldi3r válasza Kernel (#60018) üzenetére


soldi3r
veterán

Az egyik dioda kiveve is zarlatot mutat. 4db mar uton. :R

E30 (oo=[][]=oo)

(#60024) Teasüti válasza Kernel (#60022) üzenetére


Teasüti
nagyúr

Csak kíváncsiságból, hogy lehet erre keresni?
Ezt nem lehet megoldani egyetlen logic level mosfettel?
Testet kapcsolni, vagy pozitív ágat nekem mindegy. A test célszerűbb autós környezetben?

(#60025) PHM válasza Teasüti (#60024) üzenetére


PHM
addikt

"A test célszerűbb autós környezetben?"
Nem.
Az autók zömében negatív testelésűek, ezért a pozitív ágban lehet beavatkozni.
Mivel az Arduino ugye 5V-ról működik, gyakran van szükség szintillesztésre.
Csak akkor lenne megoldható logic level fettel a dolog, ha a negatív ágban
történne a beavatkozás.

Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?

(#60026) Kernel válasza Teasüti (#60024) üzenetére


Kernel
nagyúr

Mivel a másik topikban arról volt szó, hogy Arduino és FET és NPN és inkább nem akartam most megrajzolni, csak beírtam ezt a három szót.

Manapság már nem annyira egyértelmű, hogy egy autóban a féklámpa testre kapcsol vagy pozitívra, de mivel erről is volt szó, ezért kezdetnek ebből indultam ki.

De meg kell nézni a konstrukciót, hogy mit tudsz, vagy mit akarsz megszakítani.

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#60027) didyman válasza Kernel (#60019) üzenetére


didyman
őstag

Ne haragudj meg, de nem értjük egymást, és nincs kedvem ezen sokat legózni. Amit idecitáltál hozzászólásom, azért írtam, mert a sus'con egy igen ismert, igen gyenge minőségű gyártó. Ezen mi a péklapátot ragozzak? Ha elém kerül, cserélem. Nem azért, mert vaktában lövök, hanem pont azért, mert tudom jól, mi fán terem. Nehéz ezt elfogadnod? Úgy tűnik, igen. Alapvetően én sem vagyok híve az ok nélküli cserének, ami jó, azt nem akarom megjavítani. De ugyanakkor, a TMK fogalmát is ismerem és alkalmazom is, ebben úgy tűnt, egyetértünk, most meg megint felemlegeted..
Multiméterrel ESR-t hogyan mérsz? A kismértékű, de árulkodó meglódulását biztos nem. És ismét leírom, de minek, ha nem érted meg: Egy félig elrohadt bevezetőszálú kondin nem lesz az ESR és a kapacitás problémás, hanem hirtelen megy tönkre, erről szól az egyetlen blogom is, és ugyanez a jelenség fertőzi, fertőzte számos, más gyártó termékeit is, a legutóbbi éppen egy Licon 10.000 uF/63 V-os kondi volt (egy Celestion mélyládából), mérve tökéletes, belül félig elrohadva. Az például nem gyanús márka ilyen tekintetben, elsőre nem is akartam cserélni, de volt egy megérzésem a hibája kapcsán és bejött. Nyilván ez nem reprezentatív dolog, hanem véletlenszerű, de maga a jelenség megértése kapcsán írom csak. Ha neked vicces egy perc a mérésre, azzal meg végképp nem tudok mit kezdeni, de ismét jól esik, köszi.
A hiba kapcsán igazad lett, gratulálok. Hogy nem szolgálja a hiba megtalálását a tippem, így már igaz, de miért érzed szükségét annak, hogy ezt kifejezd?
Az utolsó mondatodat nem értem. Nem vagyunk sem üzletfelek, sem kollégák, sem felettesem nem vagy. Nem tudom, mit és milyen alapon vársz el tőlem. És nem is értem. Az, hogy a semmiről próbálunk egymás mellett elbeszélni, szerintem nem túl jó dolog.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#60028) didyman válasza Teasüti (#60020) üzenetére


didyman
őstag

Kiürítéses FET-et nem. Az 0 V-os gate feszültségnél vezet. 0 V alatt zár le.
Transzfer karakterisztika:

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#60029) gboszi válasza Barret001 (#60021) üzenetére


gboszi
senior tag

Sajna nem nagyon jut most eszembe senki. Mert akkor valszeg "csak" ez a gondja?

"If you're good at something, never do it for free!"

(#60030) Kernel válasza didyman (#60027) üzenetére


Kernel
nagyúr

Kapacitáscsökkenés és ESR-növekedés együtt jár. Régebben nem is volt ESR-mérő, attól még én helyszínen, multiméterrel meg tudtam állapítani, hogy hibás egy kondi vagy nem. Hogy te 1 percekről beszélsz, az nekem tényleg vicc.

Amikor egy kondi alul folyik ki, lába rozsdás, gyanúsan mozog, ha meghúzom, akkor kijön belőle. Azt nyilván cserélni kell. De én nem azt szoktam nézni, hogy egy kondi milyen gyártmány, hanem az állapotát. Ha egyszer hibátlan, akkor felesleges cserélni.

Ha kezdődő kapacitáscsökkenése van, az már mindjárt más, hiszen elindult a lejtőn, indokolt a cseréje. (Most abba kár belemenni, hogy bizonyos készülékek, bizonyos pozícióiban még az sem okoz hibát, de attól még illik cserélni.)

Az "elvárást" nem úgy kell érteni, ahogy te azt kiforgatod. Vagy megint beleképzelsz valamit, mint amikor azt hitted, hogy én TV-szerelőnek hiszlek. Egyszerűen csak nem gondoltam volna, nem vártam volna, amiket itt előadsz, több szempontból sem.

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#60031) didyman válasza Kernel (#60030) üzenetére


didyman
őstag

Nem, nem jár együtt, számos példát tudnék mutatni. Az meg, hogy te multiméterrel eldöntöd egy kondi jóságát, nekem vicc. És nem azért, mert én nem csináltam ugyanezt, jobb/más eszközöm nem lévén erre, hanem mert amikor lett, rájöttem, mennyire esetleges így.
Nem, nem mozog a lába, nem folyik alul, leírom harmadszorra: nem mutat külsőleges elváltozást.
Sajnálom, az írott szó tökéletlen közlésforma, és mivel nem ismerjük egymást, könnyen félrevisz. Ha megmagyarázod, elfogadom.
Konkrétan, mit nem gondoltál, miket adok elő? Komolyan kezdem magam úgy érezni, mint a szakma mumusa. :D

[ Szerkesztve ]

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#60032) VIPowER válasza didyman (#60031) üzenetére


VIPowER
senior tag

Akkor leszel mumus ha nem adsz tippet mi baja lehet a tápomnak : [link]. :) Egyébként nem 3, hanem 4 éve lettek cserélve a kondik, Teapo/Yageo Low-Esr típusokra. Eredetileg is ilyenek voltak benne, de azok több mint 10 évig húzták úgy, hogy egész nap ment a táp, ebből gondolom azt hogy azok még élhetnek. Annyit csinál jelenleg hogy indításnál egy pillanatra felpörgeti a ventilátort, azután csend. Már vettem egy FSP-t, de meg akarom javítani, mivel életem végéig életben akarom tartani.

(#60033) Kernel válasza didyman (#60031) üzenetére


Kernel
nagyúr

Rutin kérdése, ezen kár vitatkozni. A képcsöves korszakban hány TV-t javítottam helyszínen 1 db multiméterrel, mégis meg tudtam találni a hibákat. De plazmánál vagy LCD-nél is vannak lehetőségek, nem mindig kell elszállítani.

Ha neked ez vicc, akkor csak nevess, de a tényeken nem változtat.

Rugózol ezen a belső hibás kondin, ami ugyan elég ritka dolog, ha meg lerohad, akkor ki lehet cserélni, túl van ragozva az egész.

TV-nél is volt olyan széria, ahol a hálózati puffer hajlamos volt kiszáradni, de az is csak bizonyos százaléknál. Valakinél 5, másnál 15 éves korában. Még annál is elenyészőbb volt az a százalék, amikor diódát vagy tranzisztort elvitt magával, de még úgy is egyszerűen javítható volt.

Tehát annak semmi értelme, hogy javításra kerül egyéb hibával, akkor most dobjuk ki poénból a puffert is, mert 100-ból 10 hátha elromlik sok év múlva, vagy még akkor sem.

Ezért nem látom értelmét, amikor a hálózati puffer cseréjére biztatod a fórumozót, csak mert szerinted az egy vacak. Sok elvileg vacak alkatrész túléli a készüléket, ezt így lehetetlen megjósolni. Sokan pedig rosszul mérik fel az esélyeket.

Csak egy példa, sok Samsung elromlik, de sokat el is adtak belőle, tehát ez így nem mérvadó. A hibaszázalékon van a hangsúly.

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#60034) didyman válasza VIPowER (#60032) üzenetére


didyman
őstag

:D Kernel ötletét tudom ismételni: Mérd meg az összes kimenetet, zárlatot keresve. Van előterhelés minden ágon, 3,3 V-on úgy rémlik, 10 ohm alatt, az 5 V-os ágon 47, vagy 100 Ohm, a 12 V-on pedig jóval magasabb, 1 kOhm. Ha ezeknél sokkal kevesebbet mérsz, akkor van egy zárlatos dióda, esetleg kondenzátor, a 12 V-os ágon szokott lenni. A másik tippem, az SG6105 kimeneteire kötött, a primer oldalra csatoló kis transzformátor meghajtása, azokból láttam már elpusztultat, azt áramkörben nem biztos, hogy meg tudod jól mérni-ha zárlatos, az kiderül beültetve is, de célszerű kivenni és úgy mérni. Ugyanígy, a primer kapcsolótranzisztorok közül is lehet az egyik beteg. Ha azok jónak tűnnek, akkor kezd bonyolult lenni. A 3,3 V ebben a tápban még egy egyszerű söntstabilizátoros megoldás, annak a tranzisztora tönkre tud menni, ha a 3,3 V-on nagyon alacsony a terhelés, meg tőle függetlenül, vagy vele együtt a soros ellenállása, illetve diódák is. Keresek rajzot mindjárt, az sokat segít majd. Ha ott sincs bűnös, akkor a védelmet kell megnézni, az van a külön kis panelen, egy négyes műveleti erősítő és környezete, de egyelőre nézd meg az előzőeket. És ami még eszembe jutott: ilyen korú tápnál a bordán lévő félvezetők forrasztása gyakran fáradt már, reped, törik. Az is lehet oka.
Itt a rajz:

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#60035) didyman válasza Kernel (#60033) üzenetére


didyman
őstag

Nem tudok erre mit mondani, ha te tényként kezeled a saját tapasztalataidat, hát az a te dolgod, szerintem ez hiba. Továbbra sem akarod megérteni, miről beszélek (leírom ismét, nem az összes kondit dobom ki notórikusan, hanem ismert, hibás darabokat, mi olyan nehéz ebben, hogy ebből folytonosan általánosítasz és érvelsz ellene?), a kérdéseimre nem válaszolsz, csak minduntalan vitatkozol kényszeresen az én tapasztalatom és gyakorlatom ellen. Én elhiszem, hogy neked a Gelkás időkből eredő, az enyémnél biztos sokkal nagyobb rutinod van sok dologban, és nem akarom kényszeresen ráderőszakolni a saját tapasztalatomat, de ezzel együtt úgy tűnik, képtelen vagy elfogadni, hogy másnak más metszete van alkatrészek, hibák tekintetében. Hiába írom le, hogy a vélt, hibás sorozatú, bontott kondik (emlékszel? Írtam, hogy mindet szétszedem..) úgy 70 %-a valóban rohad belül, ez nekem éppen elég ahhoz, hogy helyesnek gondoljam ezt a gyakorlatot-elfogadod ezt az adatot? Dehogy fogadod, mondod ugyanúgy tovább, hogy ez elenyésző hiba, és 100-ból 10-et érinthet esetleg az élettartamán belül. Jó, legyen, tudod, mit, nem érdekel, én ezután is így fogok szervizelni, és ezután is ezt fogom tanácsolni, hagyd csak szó nélkül. Fejezzük ezt be. Nekem nincs rólad rossz véleményem, sem prekoncepcióim veled kapcsolatosan, egyszerűen csak nem értem, miért vagy ennyire fafejű más tapasztalatát illetően. Ez a szakma sem fekete és fehér, bármit írok, én is okkal írom és nem légből kapkodom össze, ezt próbáld megérteni és nem vaskalappal viccnek degradálni (ugye, hogy neked is szarul esik?).

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#60036) VIPowER válasza didyman (#60034) üzenetére


VIPowER
senior tag

Köszönöm, ezeket majd megnézem akkor.
Ha azok jónak tűnnek, akkor kezd bonyolult lenni.
Ez mondjuk kevésbé tetszik, nem szeretem a bonyolult dolgokat. :)
Egyébként a panel meg van hajolva, mivel fejjel lefelé lóg ugye, és ez nem az a harmatkönnyű szerkezet, de ott sem láttam hibát ettől függetlenül. Holnap ha lesz időm megnézem amiket írtál, azután pedig kereslek hogy javítsd meg nekem. :D

(#60037) Kernel válasza didyman (#60035) üzenetére


Kernel
nagyúr

Ez egy fórumos jelenség, hogy terelésre hajlamosak egyesek, épp ezért is próbálom ilyenkor visszaterelni a fonalat a kiindulási ponthoz, de már megint másfelé kóvályogsz.

Egyelőre itt te voltál, aki bizonyítottan kitalációkat képzelt a hozzászólásomba, de folytatod is, úgy látom.

Ezzel a mentalitással pedig én nem tudok egyetérteni, úgyhogy tényleg jobb lenne, ha nem fárasztanál feleslegesen.

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#60038) didyman válasza Kernel (#60037) üzenetére


didyman
őstag

Jól van, igazad van. :-)

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#60039) Teasüti


Teasüti
nagyúr

Köszönöm a segítséget mindenkinek! :R

(#60040) csabyka666


csabyka666
addikt

Üdv!

Légyszi segítsetek értelmezni a fotón látható szöveget.

Tehát be lett üzemelve "valamikor", viszont ha 2017 szeptembere után viszem szervizbe, akkor 1 órán át töltik nekem fix 6-10 amperrel? Ez mire jó? A kapacitás nincs feltüntetve az akksin, de ezek max 30Ah szoktak lenni, nem sok annak a 10 amperes áram?

Köszi a segítséget előre is!

[ Szerkesztve ]

Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091

(#60041) weiss válasza csabyka666 (#60040) üzenetére


weiss
addikt

Jaj dehogy, put into service = be lett üzemelve.

I did nothing, the pavement was his enemy!

(#60042) Ribi válasza csabyka666 (#60040) üzenetére


Ribi
nagyúr

Valószínűleg ha sokat áll beüzemelés nélkül akkor kell neki 1 órás durvább töltés amivel életre lehelik.
Utána már mehet a normál töltés neki.

(#60043) csabyka666 válasza weiss (#60041) üzenetére


csabyka666
addikt

De akkor valami féreglyukon át jöhetett ide, mert még csak augusztus van. :B

Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091

(#60044) csabyka666 válasza Ribi (#60042) üzenetére


csabyka666
addikt

Aha, szóval ez valami sajátossága ennek a felépítménynek?

Az a baj, nincs olyan töltőm, ami fixen tudná ezt a 6-10 ampert, max a Lidl töltő, ami tud autó és motorakksi töltést, de előbbit is talán csak 3,5 amperrel. :F

[ Szerkesztve ]

Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091

(#60045) Kernel válasza csabyka666 (#60044) üzenetére


Kernel
nagyúr

CCA 230 vagyis 230 A hidegindítóárammal bíró akku (Cold Cranking Amps) lemezeinek 10 A nem sokat számít.

A gyártó szerint 2017 szeptembere után már le fog merülni annyira, hogy 1x10 vagyis 10 Ah bele fog férni anélkül, hogy túltöltés lenne belőle.

De ez nem kötelező program, lehet tölteni kisebb árammal is.

Ha még tovább merül / túlmerül, akkor már annyira meg szokott nőni a belső ellenállás, hogy 10 A áramot fel sem tud venni, hiába akasztjuk rá a töltőt. De a túlmerült akkut elvileg nem is jó nagy árammal tölteni, még akkor sem, amikor már kezd magához térni és már jobban veszi fel az áramot.

Ettől függetlenül, a szükség néha törvényt bont, túlmerült akkut is töltöttem már sürgősséggel (de azt is még 10 A alatt), hiszen amikor épp menni akar az ember, akkor mondjuk menni kell. De nem lett ebből gond, kibírta azt is.

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#60046) Barret001 válasza Kernel (#60045) üzenetére


Barret001
addikt

Sok indítózás után nem véletlenül nyikorog a generátor ékszíj :D

(#60047) weiss válasza csabyka666 (#60043) üzenetére


weiss
addikt

De ha szeptemberig nem lett volna beüzemelve, akkor kellene így tölteni.

I did nothing, the pavement was his enemy!

(#60048) Kernel


Kernel
nagyúr

Megjött a multiméter 2 hét alatt. Korrektnek tűnik, csak azt írom, amit a videós tesztekben nem láttam, az Auto Off-ról:

14 perc inaktivitás után három rövid sípolással jelez, majd 15 perc után lekapcsol, egy hosszabb sípolás kíséretében. Újraindítani a narancs gombbal is lehet vagy tekeréssel ki-be.

Működik az 1,2 V-os AAA akkuról is, hogy meddig az még elválik.

[ Szerkesztve ]

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#60049) PH-User


PH-User
addikt

Sziasztok!

Kaptam egy Telefunken HA 900 típusú erősítőt ami elvileg működött csak időnként adott ki magából furcsa hangokat... Elmondásuk szerint volt, hogy napokig nem mutatott rendellenes működést de volt, hogy napi szinten előjött. Én már hangot nem tudtam belőle kipréselni csak ezt a érdekes robothangot. [link]
Hol keresgéljek?
Szeretném megjavítani, mert nem tűnik gagyi kategóriának.

''Amíg szól a zene muszáj felkelni és táncolni.''

(#60050) didyman válasza PH-User (#60049) üzenetére


didyman
őstag

Nagyon szép! :-)
Úgy látom, hangerő poti állásától független a hang és egyforma mindkét panelen. Van egy némításért felelős, külön csatlakozója a végfokok közelében (CNT 11), azt lehúzva mi a helyzet? A végfokok visszacsatolásába van belerakva a hangszínszabályzás, nem valószínű, hogy egyforma hibát produkál mindkét oldalon, de hiányzó, kontakthibázó test esetén lehet ilyen-van egy "defeat" nevű kapcsolója, azt mozgatva változik valami? Kikapcsolt állapotban (!) mozgasd át párszor a hangszín panelen, CNT 19, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 csatlakozókat és a róluk induló kábelek másik végén lévő párjukat. Ettől változik a tünet?

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb hardverek  »  Hobby elektronika (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.