Hirdetés
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- LordAthis: Mission: Imposible? - Együtt 1333 és 1600 MHz, ECC/Non-ECC
- Gurulunk, WAZE?!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Samus: Atomic Heart - Egy kis nyafogás
- sziku69: Szólánc.
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- GoodSpeed: 3I/Atlas: Üstökös vagy idegen civilizáció űrhajója?
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Reggie0
félisten
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Pont ezert szakmai dolgokrol nincs ertelme magyarul beszelni.
-
PHM
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
De, még én is így tanultam.
-
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Angolul doping, magyarul dopping

-
PHM
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Viszont a ventillátor -> ventilátor engem speciel zavar.
Hiszen kimondani is úgy szoktuk, ahogy régebben volt helyes. -
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
csak a vita végett
ezen az alapon egy hangszórót hívhatnának pl. zsebrádiónak hisz maga a hangszóró képes hangokat kiadni csak kell mögé egy 'kis' elekronika.
-
aujjobba
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
A telekom kabelebol volt meg annyi a padláson, hogy eleget le bírjak húzni belőle, kiiktatva a saját fehér kábelt.
Kozben sikerult a csatlakozót beleszakitani a kábel csatornába, kijött belőle végül de ugye a kabelrol leszakadt.Igy elsőre ezt sikerult összehozni, de nem érzem túl stabilnak, majd javítok rajta.
Azt a kis fehér kabeldarabot gyártottak mert nem volt toldo, majd veszek.
Meg ugye a fekete kábel végére vissza kellett applikalni csatlakozót.Internet van, a modem felülete ugyanolyan dB meg mV értékeket mutat mint ezelőtt.

-
aujjobba
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Nincs hozza szerszamom, egyetlen szerelés miatt nem is vennék.
Hogyan hívják a csatlakozót ami rajta van?
Latok mindenfélét, sma, smf, mm, 50/10, 50/1, 50/2.
Nem igazodok ki rajta. -
Batman2
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Ok, megnézem ellenállás mérésben.
-
Batman2
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Ránézésre, hálózati csatlakozó szempontjából pont ugyanúgy 3 érintkező, mint az eredeti, tehát védőföld is van benne, hogy aztán belül be van e kötve és hogyan, nem tudom.
-
Batman2
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Oszcilloszkóppal már érdekesebb a helyzet.
50Hz-es jel mérhető a negatív kimenet és a védőföld között.
a tápfeszültségen is jelentős kapcsolási tüskék mérhetőek.
A képeket egyre nagyobb felbontással készítettem, egyre jobban látható mi van a tápfeszültségen a kapcsolások pillanatában.
Nem tud, ehhez képpest milyen egy jó táp szkóp képe.
Esetlwg a fuffer kondi növelésével javulnának a paramétere, csökkenne a zaj?
Udv. -
Batman2
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Mértem műszerrel AC és DC állásban is a két egyenáramú tápvonal és a védőföld között feszültséget. Nem mért feszültséget a műszer.
Esetleg oszcilloszkóppal lehet még megnézni a kimeneti egyenfeszt, milyen a hullámossága, milyen zavar van rajta, vagy a tápvonal és a védőföld között lát e valamit a szkóp.
Üdv. -
Batman2
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Az eredetit már nem tudom mérni, az már régen tönkrement, régóta napelem akkuról ment, saját tápon keresztül.
Ennél esetleg le tudom mérni, hogy a védőföld és a táp negatív között van e kapcsolat.
Üdv. -
Tamy
őstag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Köszönöm, valami ilyesmi, helyettesítő/alternatív típusra gondoltam, így már találni adatlapot. Bár őszintén szólva abban reménykedtem, hogy van ezeknek egy engedélyező/tiltó lába, amivel egyszerűen vezérelhető lenne. Ha az ic-től elveszem a tápot, az mennyire gyilkos merénylet? Egy vakut vezérelne, szóval a gyors reagálás a lényeg, emiatt gondolom a kimeneti kondi is elhagyható, de legalább kisebbre cserélendő.
-
Reggie0
félisten
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Ha van csovagoja, akkor azzal jobb, mint a csipifogival.
-
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Csinálják ezt emberek, aztán csodálkoznak, hogy kigyullad
-
mzso
veterán
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
És a szurkálás után jó volt? Meg kérdés, hogy hol szurkáljam.
Mondjuk a maiak után azt sem tudom működne-e még. Megfeszítette az amúgy is repedt kijelzőt. -
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Jó minőségű akku, töltőelektronika is számít. Nexus7 2012, barpmi sokat volt töltőn hagyva, semmi baja. A Linx10 tabletem is néha napokig töltőn van, semmi baja. Samsung S5, az pár hónap töltés után kinyomja az akkut. LG L70 is.
A Samsungnak egy Samsung akku elektronikája után kötöttem egy másik akkut, így most hosszabb távon jó kijelzőnek. Töltené a telefon 4.35-ig, de az akku nem engedi magát
Ha nincs agyig töltve (UPS-ekben pl.) akkor nagyon sokáig jó marad.
-
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Vagy megroppantani a házat, és utána szétesik
Vagy amit @Donki Hóte javasol, csak Dremellel egy kis végés, és onnantól szétfeszíteni

-
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Lombfűrésszel szoktam óvatosan a gyári ragasztás/összeolvasztás vonalában szétfűrészelni az adaptereket, így könnyen szétjönnek.
-
Tankblock
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
kiforrasztottam 1uF kondit, és multiméterrel mérve 0.978 uF volt... ezt közel jónak ítéltem.
Engem is aggaszt 110mA, még nincs meg a hiba oka.... -
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Meg ha a NYÁK lakkozott, akkor kisebb zárlatot fog csinálni.
Itt megvan a sztori. Ment a gép, belassult, megállt. Utána villogta a tápot hibának (már nem teszi).
A hibás chip leszedése nem egyedi eset
-
baly81
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Értettem! Megpróbálom valamelyik nap!
Köszönöm még egyszer a segítséget!
-
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Nem, a LG logo ezen fehér hátteres. Egy hiányzó LED már látszana. És nem csak villan, hosszabb ideig világít a logonál, majd amikor beadná a képet, akkor sötétül el.
A beszakadást valószínűbbnek tartom... a villogóLED zavar még a tápon, sehol nincs meg, hogy a villogások mit jelentenek. -
Batman2
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
No akkor kezdjük ott, hogy Skori munkáját, legalábbis a honlapon közölt tartalomért tisztelem, egyként fogalmam sem volt, hogy a két művésznév ugyanazt a személyt fedi.
Ettől teljesen függetlenül az emberi megnyilvánulását viszont elítélem, felőlem az Atyaúristen is lehet !
Az is hidegen hagy, hogy más fórumokon, vagy akárhol az emberek egymással hogyan kommunikálnak !
Ugyanis pont azért van ez a fórum, mert nem mindenki műszerész, vagy elektromérnök !
Ha mindenki az lenne, nem kellene kérdezni !
És az olyan szaki, aki nem tud normálisan válaszolni, az inkább ne írjon semmit !
A saját szakterületemen és is oktattam, és oktatok most is, de nem hordok le egyetlen diákot sem azért, mert nem tud valamit, ha mindent tudna, akkor minek koptatnám a számat, ez hozzáállás kérdése, nem mindenki alkalmas a tanításra, azt a tanári diplomával nem osztják! Egyébként én sem tanár, hanem kutatói végzettségű vagyok, de mint mondtam, az egymáshoz állást nem ez határozza meg.
Üdv. -
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Hogy én mit kaptam 6-7 évvel ezelőtt a "Linux kezdőknek" topikban...
Meg persze adtam is. Néha a nyomdafestéket nem tűrő kategóriát is simán megugrottuk.
Aztán lenyugodtunk, tisztáztunk pár 100 félreértést azóta teljesen jó minden.
Van ez így. -
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Kicseréltem a kondikat. Direkt jobb elkókat kértem a boltban (Árwill), így fizettem 2000 Ft-ot a 6 db kondiért
Annyiban sokat javult a helyzet, hogy korábban 10 alkalomból kb. egyszer indult be a töltő, mostmár 10 próbálkozásból 4-5 esetben elindul
Azt még nem próbáltam, hogy ha elindul, akkor fel is tölti a lemerült akkupakkot, vagy lekapcsol menet közben.
Lehet, hogy nem próbálkozom tovább, hanem a gyári töltőből csak akkutartó és csatlakazó részt hagyom meg és lecserélem az elektronikát egy 21 V-os letörésifeszültség figyelős töltőáramkörre (BMS van belül az akkupakkokban).
-
Batman2
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
No ez így teljesen érhető !
Közben én is átböngésztem egy oktatási anyagot a különböző kapcsolástechnikájú feszültség átalakítókról. Viszont azt még mindig nem értem, hogy a kapcsolásomban miért volt zárlat a FETeknél ?
Nem működött volna az oszcillátor a túl kicsit CT érték miatt, vagy a soros rezgőkör a csővel együtt nem működött ?
Az eredeti kapcsolásban IRF840-es FET szerepel, 500V tűréssel, de egy régi rádiótechnikában és máshol is szerepel IRF7xx sorozatú tranzisztor 400V-os tűréssel, akkor nem lehet gond az IRF740-es használata esetemben.
De már nem merem ismét hálózatra kötni a kapcsolást, annyit csalódtam benne, meg sok pénzbe került a sok tönkrement alkatrész, de bosszant a dolog, hogy nem megy...
-
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Ezzel szívtam meg a kocsiban
Pont a BT nem volt jó, azaz zenére OK, de navigációhoz, több más kínaihoz hasonlóan, nem felel meg. (A hang első pár másodpercét nem játssza le, így csak annyit hallottam, hogy "kijáraton" meg "múlva forduljon balra"
-
Batman2
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Az egyetlen hibát az én 300pF-os timing kapacitoromban látom, mivel 330pF-nál nagyobbat ír, de szerintem ekkor sem kellene a két FETnek egyszerre nyitva lennie, sőt semmilyen körülmények között sem. A tápfeszre mért 8V a fene se tudja miért volt, az elvileg az alacsony feszültség érték határa, lehet akkorra már károsodott az IC mikor ezt mértem. Az ízzós előtőt jó gondolat, nekem is ez volt a következő gondolatom, sőt már alkalmaztam korábban is, de gondoltam egy ilyen egyszerű áramkörnél gond nem lehet..., hát dehogynem..
-
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Az egy relé. A fólia, stb. egyben van, működik is, csak égett szaga van. Felégett a réz a NYÁK-ról. És igen, a másik oldalon egy sarura megy a cucc. Nem ennyire egyszerű, elektronikus vezérlésű.
Sokkal inkább az egész kábelt cserélném, és direktben kötném valahogyan a relére. A kérdés, hogy hogyan...Még arra gondoltam, hogy veszek kábelt, egyik vége levág, NYÁK kifúr, azon át a kábelt, és úgy forrasztani a relére. Így nem tud elszabadulni.
@pcm : Erre megoldás lehet egy SD kártya is, ha van elég gyors. Az eMMC is SD kártya. Vagy USB-ről futtatni rajta OS-t. (Linux jó erre, elég gyprs úgy is).
@ViZion : Lehet otthon BGA-t, de gyakorlat nélkül... nekem eddig pár kisebbet már sikerült, de egyik sem volt akkora, mint egy eMMC chip. És van hőlégem.
-
Batman2
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
A 400V-os puffer elkóig poróbáltam szólóban,. annak a töltődése (10mikró) nem vágja ki az ellenállást. Nekem is ez jutott eszembe, hogy az IC-t a tranzisztorok nélkül próbálom ki.
Akkor elvileg ez a kapcspolás rendeben lenne, működnie kellene ?
A 330pF-os kondi helyett csak egy 300pF-os lencsém volt, nem tudom, az gond e, illetve, hogy ha az oszcilláció nem jön létre az ICben, mert valami nem jó, pl a kondi, akkor mi van a kimeneten, de akkor sem lehetne mindjkét tranzisztor egyszerre nyitva szerintem, ami zárlatot okozhatna. Ha csak az egyik van nyitva, akkor meg nem kellene az ellenállásnak elszállnia.
A kimenetn levő C3-nak kettő darab 2,7nF-os kondit tettem be.
Valahogy mndig tartok, ha házlózatra kell kapocsolni közvetlen valami elektronikát, ezért is tettem, be az előtét ellenállást.
Köszi,
Üdv. -
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Hm. Nem mértem semelyik félvezetőt (IC-ket nem néztem) zárlatosnak. A szekunder oldalon kb. csak kettősdiódák vannak.
De megnézem, mi az, ami ezt hajtja, max. rendelek, és cserélem. Köszi
Méregettem táp alatt a cuccot; üresen a 48V 12-9V között, a 24V 6-4V között változik periodikusan. Tehát 6V... csökken szépen... 4V...ugrik 6ra. Mint ahogyan egy kondi kisül... És a nagy trafó (amiről a 24-48V megy) bemenetén is csak pár V-okat mérek. A kimenetén 10-12 és 5-6V-ok.
-
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Ja, én is erre gondoltam, és a Ubiquity fórumon is erről van szó (az egyik arcnak ugyanaz az IC+SMD kondik, de nem javult meg). Viszont nálam az egyik 24V megvan, a másik kettő nincs. De ettől még megnézem a 48V-os körben is a meghajtót, hátha.
Azt néztem, hogy a Mean Well gyárt 24+48V tápot, kb. senki más, aki belefut ebbe, hogy elhal a táp, az kettőt szokott beletenni

-
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Nincs gerjedés, ha leválasztom a meghajtótrafó primert, akkor is 40-41W, ha visszakötöm 44-46.
Emitterellenállásokon 98-106mV esik vagyis nem a végfok disszipál ilyen nagyon sokat hanem a 2 darab 1kohm.
Ez a turbózott 100valahány wattos változat nem ami a rajzon van,.
Bár a lényeg ugyanaz, eltekintve a trafó primer meghajtásától, az változott.
84-85V a nyers táp.
Ebből vég-páronként 11W a nyugalmi, az 22W, nem kevés, valószínűleg nem válogatták a 4 végtranyát hanem megtolták a nyugalmi áramot inkább.4W a báziselőfeszítés,
2W a primer meghajtás, ott egy 700ohm/5W fűtöget szépen
és teljesen hagyományos módon a +84 voltból egy 1kohm/5W-ról megy a táp a kisjelű panelre.
Ezen is esik 1,5W.
Ez mindösszesen 33W.
Maradt a trafó a maga 10-15wattjával és így rendben is vagyunk.
Ha így tervezték meg nem nyúlok bele bár lehetne finomítgatni kicsit.
Ebbe minden fűt
Nekem nem tetszik a hangja, igaz csak normál zenével tudtam meghajtani. Lehet gitárral sokkal jobban szól.
-
Ribi
nagyúr
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Ahh, az a +32V zavart meg, de pont azért van ott a trafó.
Bár ennek a végtranyóit még mindig nem értem hogy megy. -
Ribi
nagyúr
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Hüle kérdés, de az 1k-ra nem csak a 37V fele jut? Mármint 2x 1k+15 ohm van.
-
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Ismerem ezeket, de a konkrét nevét nem tudtam, így meg nehéz keresni...
Itthon az a mátrix billencs (amit linkeltem) lehet közel hozzá, de átmérő, és magasság még nem ismert. Ha alin nincs megfelelő, akkor csak átrendezzük a dómokat, van gomb, ami alig van használva, ott nem baj, ha 15 nyomásból csak egyet érzékel. Start gombnál meg idegesítő. Javasoltam, h kivezetem és rakunk egy ilyet a mikróra, de a kollégám elvetette... nem értem
-
Ton-ton
tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Nem.
A mono volt korábban. Így amikor a sztereo bejött, gondoltak a visszafelé kompatibilitásra.
Tehát úgy működik, hogy van egy mono jeled, és (a második hangszóróhoz) egy különbségképző jeled.
Magyarul a mono jeled hozzáférhető, semmiféle elektronika nem kell hozzá.Legalábbis vagy 20-30 éve ezt olvastam...
-
mzso
veterán
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Hm. És hány wattra hány lumen? Nekem 5W-ra 470, a cos fi meg 0,52 az adatlap szerint:
https://www.v-tac.eu/images/certificates/Fiche/7491.pdf
Akkor gondolom nem disszipatív legalább. -
mzso
veterán
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Vagy más esetben kapacitív, vagy disszipatív meghajtó, de lehet annyi pufferkapacitás, ami miatt nem nagyon vibrál.
Hát nálam volt 20W-nyi led korábban 220 µF-os 250V-os kondival, Teljesen ráközelítve telefon kamerával még az is hunyorgott kissé. Disszipatívtól egy g45-ös meg kb lángot kapna, szerintem.
"Fekete pont látszik egy LED közepén, attól is lehet még hibátlan és csak valamikor később fog kiégni. Vagy már kiégett, de ezt egyszerűbb rendesen megvizsgálni. A mai multiméterek már biztosítanak annyi nyitófeszültséget, illetve áramot, amitől egy fehér LED parázslik. Lehetnek ugyan időszakos, vagy áramfüggő hibái is, de akkor is előbb mérni ajánlatos."Hát ennél pont nem volt így. Korábbi V-Tac-nál sem ment multiméterrel, mert sorban volt több csip egy SMD-n.
-
mzso
veterán
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Az üveg repedéseibe feketével?
Nem kijelzőt akarok cserélni, csak a hajszálrepedéses üveget védeni a nedvességtől. Jobb esetben csökkenthetni a láthatóságát a repedéseknek ha hasonló a törésmutatója.
Korábban már másik telefonban cseréltem kijelzőt. Nem volt nagy élmény sok nyűg volt, erre pár hét után a zsebemben megrepedt keresztben az üveg...
Úgyhogy amíg működik a kijelző inkább nem nyúlok hozzá. -
PHM
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Sajnos középen nem ragasztó, hanem forrasztás van, mint a TP4056-nál.
Leszedni talán le tudnám, bár az is nagyon kockázatos a közeli alkatrészek miatt.
A cseredarab beforrasztását viszont akkor sem tudnám megoldani.
Nem feltétlen magánszemélyt keresek, szerviz is jó lenne, ahol vállalják a cserét. -
mzso
veterán
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Kösz a tippeket.
Ez a bizmutos paszta forrasztásra van (a leírás ezt sugallja), vagy csak eltávolításra jó?
Kínában milyen néven fut?Az ilyen fújós/szívós megoldások kevésbé szimpatikusak, mert szerintem addig bőven visszadermed mire nekem odakerülne a sor, hogy megcsináljam.
-
Reggie0
félisten
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Onfelszivo harisnya sokkal kulturaltabb megoldas.
-
eastsider
nagyúr
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Köszönöm akkor nem nagy cucc. Tudsz esetleg ajánlani pákát ami erre a munkára megfelel?
-
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
lámpatest, foglalat a régi, hagyományos 40w izzók voltak benne 20 évig.
korábban már a kapcsoló is tönkrement, lett véve valami szar, ami el sem bírta mind a 17db 40w izzót, ezért nem is volt használva, úgyhogy úgy döntöttem renoválás után váltok itt is led-re, hogy ne fogyasszon már annyit hangulatfény mint egy gamer pc
annyira nem vagyok rá érzékeny hogy nem olyan precízen dimmelhető mint a hagyományos. viszont ezzel a régi kapcsolóval ugyan működik a fényerőszabályzás, de bizonyos fényerőn percegő hang jön ki a kapcsolóból, a led meg max fényerőn enyhén pislog, ezért gondolom hogy biztos nem kompatibilis a kapcsolóval
a fürdőszobában is megpróbáltam becsavarni (ott is e14-ek vannak) sima kapcsolóról szépen világít max fényerőn, és nem ad gyenge fényt ha le van kapcsolva
-
Reggie0
félisten
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Ja, egy ponton egy tegla ugy osszeomlik, hogy ra kell tenni meg egy teglat, hogy nulla teglank legyen

-
JulianSinulf
őstag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Köszi!
Ez amúgy egy egyszerű mozgásérzékelős LED lámpa. Most le is cseréltem egy akkusra.A cerka akkukat nem szeretem. Darabonként 0,3V hiányzik. Komolyabb elektronikánál nagyban csökkenti a felhasználói élményt.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Akkor biztos zárlat, mert feláll magától a táp, a visszacsatolásoknál meg én úgy értettem, hogy optocsatolósak. Vagy nem jól értelmezem az ábrát?
-
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Oh yeah, akkor ez lesz. Még arra tippeltem, hogy a NYÁK csak a könnyebb forraszthatóság miatt van a motor külsején.
Köszi! -
Ton-ton
tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Nem. Sajnos a legtöbb hosszabbítóba a kapcsoló bizony egyetlen áramkört kapcsol. Annak ellenére, hogy széles. (spórolás)
És igen, ha épp a 0-t szakítja meg a kapcsoló, akkor előfordul, hogy halványan parázslik a glimm. -
.-..-.
tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Valami hasonlóra gondoltam én is, de aztán elvetettem, mert nehéz volt feltételeznem, hogy egy hálózati kábel erei között normál esetben ilyen mértékű csatolás lehessen.
Ezek szerint lehetséges. -
Vladi
nagyúr
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Igeniss!
A kondikat végignéztem, nem találtam zárlatot.
Elvileg ilyen üveg biztim van valahol, de csak holnap tudom már megcsinálni. Ha megjön a dc a túloldalon akkor kipróbálom terhelésre. -
Vladi
nagyúr
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Megtaláltam mindkettőt, megmértem, de nem mértem zárlatot. Az egyenirányító az 4 db dióda, nem? Mert mind a négyet megtaláltam és mind azonos értéket mutatott. Elvileg ennek jó nak kell lennie. A tranzisztoron meg elég nagy ellenállást mértem.

-
Sir81
senior tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Gondolom egy ilyen dobozkát összerakni nem is tudnék... Akkor kuka a projekt. Köszi!
-
Ribi
nagyúr
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Mármint a C6 vagy a C3?
Ezeket érdemes kiszedni és megmérni? -
Ribi
nagyúr
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Retek, tényleg hasonló ~3ohm körüli ellenállást lehet mérni a régi me az új csövön is.
Akkor az elektronika szart be. Hát megpróbálok méricskélni, de asszem ebből nem sok minden lesz. -
Sir81
senior tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Köszönöm! Közben rájöttem hogy ez egy el vezeték foszforeszkálo anyaggal. A dobozka végén található vezetékbe egy sima 3 voltos led diódát dugtam és világított rendesen. Akkor jól gondolom hogy nincs feszültségnövelés?
-
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Jók ezek a DCF vezérelt órák, de szigorúan csak egy lehet belőle, mert ha hettő van, akkor nagyon gáz, hogy nem egyformán járnak

Nem tudom, hogy mi az oka, de nálunk van két egyforma időjárás állomás egymás mellett, mindkettő DCF vezérelt órát tartalmaz, mindkettő azt mutatja, hogy rajta vannak a szinkron jelen, ennek ellenére néha 5-7 másodperc eltérés is van köztük

-
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Köszi!
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
aaaa ez a rovidrezart elem jo otlet, mivel ket elem csak atvezetesnek kell arra meg tok jo. egy dummyt szinten meg lehet patkolni drotosra elembol vagy akkubol, ezt ki fogom probalni.
igen pont az volt az eredeti kerdes hogy lehet e itthon kapni (vagy kinabol kell rendelni).
nyilvan ha nem lehet megrendelem onnan. igazabol azert se szeretem a kinaiakat mert a varakozas mellett rendszeresen eltunik amit onnan rendelek. ismim meg marekszam rendel minden xirxart neki mindig megjon mind. de nem akarom kunyizni, hogy o rendelje meg, ha nem talalok itthon akkor megrendelem.
az elso mondatot nem teljesen ertem. most is van hasznalva cerka elemrol es akkurol is, meg van egy baby elemes tartom amiben akkuk vannak, ehhez kell a dummy. a tarto olyan hogy ra van csavarozva a cucc hatuljara es elfedi a cerkalemek nyilasat, ezert maceras ha kontaktos mert akkor kicsit meg kell forgatni a dummykat, ehhez le kell szerelnem a kulso tartot (3 kis csavar tartja, amikhez csavarhuzo kell, +kulon jo, hogy picik es nem metrikusak, ezert elhagyni se szerencses).
persze amint atforgatom jo lesz, de addigra minden resetelodik es allitgathatom be ujra. -
biker
nagyúr
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
harmadik PC-n win10, ugyanez. nem kapcsolódik, sem programozásra, sem az st-link firmware frissítsre. ott az eszköz, látja az ID-t, és ha connect, akkor jön az error connecting üzenet. a clone se megy az stlink-0004.exe clonehoz való telepítővel, sem az stcube32 a gyárival, sem egymás keresztpróbájával.
mi a franc ez??? -
biker
nagyúr
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
igen, egy ryzen 3500U-s 6 éves laptopon és a fiam 5600x-es desktopján, de még kipróbálom az inteles gamer PC-n (i9-11900K), de már nem hiszem el, hogy 2 eszköz mindegyik saját appjával, mindegyik a saját kábelével és egy másik kábellel ugyanazt csinálja két gépen: látom a sorozatszámot, felismeri az eszközt, aztán mikor csatlakozni kellene, akkor meg eldobja no connectionnel
-
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Nem lett tökéletes, de azért valami van. Kb. 1 óra után ennyi rozsda gyűlt össze a vízen. Az anódokat kicseréltem százas szögekre.

-
vmk
tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Ó, értem, köszönöm. Ez sajnos meghaladja a tudásom, lehet bepróbálok egy olyasmi modult, amit linkeltél.
-
vmk
tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Köszönöm. Tehát akkor elvileg ez megfelelő lehet?
https://www.hestore.hu/prod_10029304.html -
Vladi
nagyúr
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Gyanús is volt, hogy ezt a túloldalt húzza le. Ezek szerint most jöhet az, hogy rádugom az alaplapot tápra a túlvégét meg a tévére. A modcsipet már kiszedtem, nagjyából jónak tűnik, tehát szabad szemmel semmi hiba nem látható.
Mármint amikor sikerült összeszedni még a szükséges kacatokat. Sose lesz kész a műhelyem.
-
lanszelot
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Először is köszönöm szépen a választ.
Szeretnék elnézést kérni.
Az asszonyra bíztam valamit..... Az én hibám.
A barátnőjének a laptopja amiről szó van, és megkértem a töltőt fotóztassa le és küldje el nekem hogy lássam az adatokat.
Na, most ő fotózott le egy random töltőt.
Ne kérdezze senki.
Nem táska, nem csizma...mire is gondoltam -
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
A régi szép időkre emlékeztetőül egy-egy Videoton EA7386s és Orion SE1025b erősítő el van téve a sublót mélyére
Elő kéne venni őket, meghallgatni, megnézni, hogy a kondik hogyan állnak bennük
A múltkor már csináltam DIN hangfalcsatlakozó átalakítót, meg is keresem...
-
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Köszi!
Addig még nem jutottam el, de ha fogok, akkor még jövök ilyen hülye kérdésekkel.Nekem a szaggatás a fura, hogy ilyen 1mp-ig szól, 1mp-ig nem szól az egyik oldal

-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Ez csak egy opcionális periféria volt, egy nem gyári riasztóhoz, ami már 2000 előtt is kapható volt. Hogy GND-re zárt a kimenet vagy pozitív, pontosan nem emlékszem de csak ilyen egyszerűen ment.
A másik, amit említettem, 230 V-os lámpakapcsolók.
https://aliexpress.com/item/1005004709776733.html
Közepén a lyuk csak a fényérzékelő, a szenzor a műanyagon keresztül is működik.
-
baly81
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Ma is okosabb lettem! Köszi!
Le a kalappal!
Nem tudom hány ér van a vezetékében. Gondolom van egy állandó táp, (pozitív és negatív) és ezen kívül a kommunikáció, visszajelzésre használt ér/erek is vannak? Feltételezem ha mozgást érzékel, akkor feszt ad a "kommunikációs" érre, vagy hogy működik ez? Kipróbálnám, hogy a szenzor működik e...

-
biker
nagyúr
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
nem, leírtam, nem akarok érintkezni a szennyvízzel, és azt se akarom hogy a szippantós letépje amikor beleb..a a tömlőjét az aknába.
az ilyen mezei megoldások mint az úszókapcsoló vagy ellenállásosztós mérőléc, nem jók. -
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Ja meg köszi, nyilván
-
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Nekem is ez lett volna a következtetés, hogy miért változna, nem tudom, mi a gondja.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Nekem is megfordult a fejemben ilyesmi. Milyen gyártmányú ill. típusú fényképező volt a tesztalany? Megnézem mennyire tudok hozzáférni a belső elem-érintkezőkhöz, és esetleg megnézem lassan emelve a feszültséget, hogy van-e bármi furcsaság...
A 14500 cella és az AA elem mérete kb. egyforma?
Esetleg egy dióda még sorbaköthető az üres cella helyen... -
szabifotos
senior tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Ilyet én is csináltam már.
DIGOO rádiós hőmérő két AAA helyére kötöttem 18650 cellát, mert hamar lemerült az elem. Kicsit erősek a digitek és nehezebb olvasni az első pár napban, utána tökéletes
Feltöltöm és megy tovább.
GLADE köpködős illatosító ugyan ez. Két AA elem helyére ment egy 18650, TP4056-tal. Működik.
Most egy LIDL-ös mérleget tervezek mókolni hasonlóan, mert durván eszi a gombelemeket, ide viszont teszek egy 4.2V to 6V kis áramkört. -
laed
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Ez azért NAGYON rizikós!
-
Jarod1
veterán
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
ez mikroszkópos melót igényel, vannak vezetősáv pótló kittek,
Tisztídsd meg lehet nem mindegyik vezetőváv szakadt.. -
Reggie0
félisten
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Es a vegen fluxtol megpucolni, majd leragasztani PCB-hez valo epoxi gyantaval.
-
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére

alaplapról világítanak az Alisok, ez meg Hestore, olyasmi, de mégis más... -
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Aliról pár ezres az ilyen LiPo zsák, töltéshez, tároláshoz.
Jónak tűnik, de nem teszteltem, h valóban kibírná-e, ha kigyullad az akku. Van az oldalán egy kis nyílás a töltéshez is, praktikus. -
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
igen, ez volt itthon, fordítva szoktam használni, valami ad áramot azbopto ledre, az meg gndre húzza a gpio-t.
Ami kellene: 12 VDC autóakku, ami egy 43A h-hídon át vezérel egy 250 W motort. oda-vissza forgás, fékezés. A motor 50-80%-on, de 2 vezetékes, ezért egy árammérőt is vettem, detektálni, h forog-e.
Mahle mr54, tip42c, irfz44n,optocsatoló van itthon. meg a szokásos bizbaccok. polaritás védelem kell, van még ötletem a tip-el, vsgy símán led-el, de rohanok.
-
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Autós relék vastagon 100 mA felett kapcsolnak biztonságosan. Sokat lemértem már.
-
baly81
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Ma is tanultam valamit!
A Wattonkénti 119 lumen / méterenként 950 lumen reális lehet SMD 2835 LED típussal, 120LED/méterrel számolva?
Ez nem tűnne annyira rossznak, ha hozza a "papírformát".
Ma megvettem a falon kívüli sínt hozzá. Remélem belefér majd...
Azt néztem, hogy ezt a típust csak forrasztani lehet. Bár ez sem gond, csak a mostani VBF és ide vonatkozó MSZ előírásait figyelemebe kell vegyem. -
baly81
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
-Számomra- érdekes megoldások is vannak már. Sohasem követtem ezeket az AC szalagokat.
Szerintem veszek ebből pár métert, aztán lesz kétszer 80 cm felszerelve.
Köszi a segítséget! -
baly81
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Köszi!
Ettől féltem... Ha az is csak méterenként vágható az sem lesz jó, mert nem egész méter a sín (85 és 92 cm). Abban meg gondolom elég hely sincs, hogy esetleg visszahajtsam bele a szalagot, meg lehet nem is egészséges a melegedés miatt.
Akkor marad valami kültéri lámpa a falon kívüli sín + LED szalag helyett!
Szerkesztés:
Most láttam, hogy van olyan, amit 20cm-enként lehet vágni! -
baly81
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Köszönöm a részletes leírást!

Akkor ez kilőve. Ezek szerint nincs is olyan AC230V-os LED szalag, ami vágható? Akár normál LED-es is jó, nem kell COB.
A vibrálás nem lenne lényeges. Most cseréltem bejárati ajtót, aminek a külső és belső oldalára is akartam egy szalagot rakni felülre, amit egy, a kávába elhelyezett mozgásérzékelő működtetett volna, hogy sötétedést követően az ajtó nyitása könyebb legyen.
-
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Érzésre nem szorul, de köszi, ezeket megnézem.

A mozgás miatt sanszos, hogy valami ilyesmi baja lesz
-
Reggie0
félisten
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Pedig messze nem.
Amugy a szarazelem nem is helyes ra, mert nem minden primer elem szaraz. Peldaul a higanyoxid elem vagy a litium tioszulfat elem.
-
PeterZZ
kezdő
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Ez egy lavazza blue kis gep, igazabol van meg 2-300 kapszulam, ha beviszem egy random szervizbe a panelt, mennyibe kerulne atnezetni? Az uj gep 100 korul van.
-
PeterZZ
kezdő
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Koszi!
-
PeterZZ
kezdő
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Koszi. Milyen koltseggel jarna egy ilyen javitas kb? Rola lenne szo.
-
rostiron
őstag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Most biztos hülyének fogok tűnni, de amilyen hirtelen bedöglött valami, most egyszercsak megint működik.
Próbáltam korábban új elemekkel, de nem működött. Szétszedtem, összeraktam de semmi. Most ismét megpróbáltam és egyszercsak újra működik. -
rostiron
őstag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Ezt úgy érted, hogy a távirányító megsérült ?
Hogy tudom kideríteni mivel van a baj ? -
laed
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Micsoda 1 probléma....

Egyrészt lehet klipszes elemtartót venni; ha van helyünk rögtön megvan 9V-on is a 2Ah.
De én még csináltam olyat is (buta) műszerekkel, hogy csináltam 1 bevágást az oldalára, és kivezettem az elemcsatlakozót. Arra meg ment 1 hálózati táp....
-
Tamy
őstag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Pontosan, tudom, hogy létezik ilyen, ha a kis mérete miatt szükséges, de nem ez a jellemző.
-
VIPowER
őstag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Az összes multim telefonakkuról megy, ilyenekkel megtámogatva. : [link] Persze kapcsoló kell, mert alapból zabál.
-
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Majd szétkapom és megmérem, h mi fér el. Qrva gorenje
-
Honda567
tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
[link] Ez a Flinke van egy ismerősömnek ő azt mondta szénkefe nélküli, a leírásban nem írják.
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple Watch Ultra 3 2025 - rendelhető!
- BESZÁMÍTÁS! MSI Thin A15 B7VE Gamer notebook - R5 7535HS 16GB DDR5 512GB SSD RTX 4050 6GB WIN11
- BESZÁMÍTÁS! MSI Bravo 15 C7VF Gamer notebook - R7 7735HS 24GB DDR5 2TB SSD RTX 4060 8GB WIN11
- iPhone 14 128GB karcmentes, magánszemélytől
- BESZÁMÍTÁS! Asus ROG G531GV Gamer notebook - i7 9750H 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 6GB WIN11
- HP 14 Elitebook 640 G9 FHD IPS i5-1235U 4.4Ghz 10mag 16GB 256GB Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro Max 256GB Blue Titanium -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, 100% Akkumulátor
- Játékra vagy Munkára! Csere-Beszámítás! I7 3930K / Nvida GTX Titan X / 16GB DDR3 / 500GB SSD!
- 156 - Lenovo LOQ (15IRH8) - Intel Core i5-13505H, RTX 4060
- PS Plus előfizetések kedvező áron
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

a tápfeszültségen is jelentős kapcsolási tüskék mérhetőek.
Nem tud, ehhez képpest milyen egy jó táp szkóp képe.

Elvileg ilyen üveg biztim van valahol, de csak holnap tudom már megcsinálni. Ha megjön a dc a túloldalon akkor kipróbálom terhelésre.

ekkold