Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb hardverek  »  Hobby elektronika (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-13 14:16:17

LOGOUT.hu

Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#80951) KaiotEch


KaiotEch
nagyúr

Üdv. Kollégák (lehet) hülye kérdést fogok feltenni: Összehasonlítok pár laptop akkut. Van névleges feszültsége, ami ugyan az mindnek, ez rendben van, viszont van egy olyan, hogy kapcsolfeszültség, ami 1000-2000mV-vel nagyobb, mint a névleges. Itt jól gondolom, hogy minél magasabb, annál jobb állapotúbb az akku? :R

(#80952) CPT.Pirk válasza KaiotEch (#80951) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Nem, ez a töltöttséggel függ össze. Az az egy az jobban fel van töltve, mint a többi.

Ráadásul a kapocsfeszből nem tudsz állapotra vonatkozó információkat levonni, de még a töltöttségre se könnyen, mert amper szintű terhelés mellett kellene nézni.

Akku %-os állapotát a benne lévő fuel-gauge IC méri folyamatosan, azt az SMBusz-on keresztül kiolvassa a laptop és az azon futó diagnosztikai progik mint pl. az Aida, azok megmondják neked.

[ Szerkesztve ]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#80953) csabyka666 válasza Dr. Szilikát (#80950) üzenetére


csabyka666
addikt

Igen, én sem értem. Teszek be a "+" ágra egy üvegbiztit, azzal nem hibázok, de számomra érthetetlen ez. Ahhoz, hogy egy biztitábla elfüstöljön, eléggé nagy áramnak kell mennie, megkockáztatom, az 55W-os izzó áramfelvételének többszöröse kell folyjon a körben.

Nem tudom, kapcsolóüzemű tápja van-e, 12V DC kell a LED-nek. Szükséges ide kapcsolóüzemű? Nem elég valami stabilizáló áramkör? Milyen impulzusok hathatnak vissza?

Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091

(#80954) tordaitibi válasza DonThomasino (#80949) üzenetére


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

Az előtétellenállása 220Kohm-1Mohm közötti általában vagyis 0,1-0,01Wkörüli a fogyasztása.
Fázisceruzába is ez van és a testeden keresztül záródik a 230V és semmit nem érzel, még vizes kézzel se, sőt nyalogatva sem. :) Ez utóbbit csak saját felelősségre, inkább fagyit vagy az aszonyt.
Vagyis az átfolyó áram a 0,0001A azaz 0,1mA vagyis 100mikroA alatt van.

(#80955) Dr. Szilikát válasza KaiotEch (#80951) üzenetére


Dr. Szilikát
őstag

Például egy 10,8 V névleges feszültségű akku cellánként 3,6 V.

Feltöltve cellánként 4,2 V azaz 12,6-ot mérsz. Merítéskor pedig bármelyik cella 2,5 V alá esne, a védelem megszakít és ledobja a gépet, se kép, se hang. Már amennyiben a rendszer nem figyelmeztetne már előbb. Tehát ez így különösebben semmit nem jelent.

Problémás akkunál inkább az szokott előjönni, hogy tárolás közben egyik soros tag túlmerül 2,5 V alá, holott a társai még jól tartják magukat. Ez általában egy "bűnjel", hogy az a tag betegeskedhetett már korábban, emiatt selejtezték valószínűleg az egész akkut. Amennyiben ismeretlen az előélet.

#80953 csabyka666

COB LED, ami azt jelenti, hogy a kb. 3,3 V nyitófeszültségű fehér chipek sokasága van integrálva, vegyes kapcsolásban. Hogy 6,6, 9,9 vagy akár emelt feszültségű a betáphoz képest, és akkor step up konverter kell hozzá, ki tudja.

Te tudnád, ha megállapítod. De az természetes már ebben a kategóriában, hogy kapcsolóüzemű DC-konverter állítja be pontosan a stabil áramot, ami a kis dobozban rejlik.

(#80956) csabyka666


csabyka666
addikt

Ezt így értem, de ha a gyártó megad 12W-os teljesítményt, 12V-on, vagyis 1A áramfelvételt, akkor függetlenül az alkalmazott kapcsolástól ez felugorhat ennek sokszorosára is? És ha igen, miért nem old le a biztosíték?

[ Szerkesztve ]

Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091

(#80957) Dr. Szilikát válasza csabyka666 (#80956) üzenetére


Dr. Szilikát
őstag

Azért is említettem, hogy ilyen fórumos kijelentés nem mérvadó. Hiszem, ha láttam. De akkor nyilván elemzem a hiba okát (vagy minimum a lehetséges okát), elektronikát is átnézem stb.

Most mellékes is, hogy 12 W a driver bemenetén vagy kimenetén értendő. Nem olyan nagy a különbség, elég jó hatásfokú az elektronika, de ezt érzékelheted a kis doboz melegedéséből.

A 230 V-os lámpáknál a bemenőt értik alatta, tehát a LED-re annyival kevesebb jut, ami a driver vesztesége.

(#80958) f4lcon


f4lcon
őstag

van egy kérdésem, hátha tud valaki segíteni
örököltem egy karácsonyi ledsort, de van egy dobozkája, mód váltó funkcióval, amire semmi szükségem (főleg, mert minden bekapcsoláskor más módban világít, és én meg időzítővel működtetném)
így néz ki a vezérlő két oldala:


a feketével jelölt vezeték csak átmegy a mikrokapcsoló alatt a másik oldalán, tehát az egyértelmű, hogy mivel kell direktre kötni
a másik befelé jövő vezeték viszont 2-ben végződik. mindkettőre szükségem van? kössem őket össze, és működni fog? ki tudom egyáltalán iktatni ezt a vezérlőt a rendszerből?

[ Szerkesztve ]

“The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt.” - Bertrand Russell

(#80959) Csabesz666


Csabesz666
aktív tag

Sziasztok! Adott egy Candy CED110 mosogatógép. a hibajelenség a következő..... a mosogatógép tablettát nem adja ki mosogatás közben, az alaplapján, volt egy repedt 16 lábas ic, ami a reléket vezérelte, azt kicseréltem, a reléket leteszteltem, mind működik. a hibajelenség továbbra is fentáll. Megis akad a mosási program. Merre keressem, a hibás alkatrészt? A segítséget előre is köszönöm!

(#80960) Dr. Szilikát válasza f4lcon (#80958) üzenetére


Dr. Szilikát
őstag

Ha jól sejtem, a négylábú valami stab. IC lehet, átlósan kékkel jelöltem a GND-t, van bemenete és kimenete, utóbbi a kondi pozitív lábára megy elvileg.

Erre a pozitív tápra kapcsol a tranzisztor vagy FET, amit a processzor vezérel. Ahol piros nyilakkal jelöltem, elvileg egy forrasztással rövidre zárható.

(#80961) csabyka666 válasza Dr. Szilikát (#80957) üzenetére


csabyka666
addikt

Ki fogom próbálni, úgyis kiszereltem a lámpatesteket a kocsiból. Megtáplálom 12V-tal (PC tápegységgel) a LED-et, és járatom 10 percet, közben mérek egy áramfelvételt.

Annyiból nem lesz teljesen mérvadó, hogy az autóban 14,4V-on fog működni (ilyen tápom nincs), de ha jól gondolom, nagyobb feszültségen ugyanakkora teljesítményhez még kevesebb áramot fog felvenni.

Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091

(#80962) Dr. Szilikát válasza Dr. Szilikát (#80960) üzenetére


Dr. Szilikát
őstag

Illetve annyiban korrigálnék, hogy negatív stab. IC lehet inkább (közös pozitív táp, azaz pozitív GND), kimenet a kondi negatív lábára, a LED-ek közös pontja pedig pozitív.

De átkötés szempontjából ugyanaz.

(#80963) tordaitibi válasza Dr. Szilikát (#80960) üzenetére


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

Pontosan ahogy írod a piros nyílhoz kell a 2 pötty,
viszont a 4lábú az egy graetz, a két TO92 meg triak vagy tirisztor.

[ Szerkesztve ]

(#80964) pjen válasza Csabesz666 (#80959) üzenetére


pjen
félisten

Ha csak az a baj, hogy nem adja ki a tablettát simán dobd bele.

(#80965) Csabesz666 válasza pjen (#80964) üzenetére


Csabesz666
aktív tag

a program is leáll.....hibajelzéssel.

(#80966) f4lcon válasza Dr. Szilikát (#80960) üzenetére


f4lcon
őstag

ha jól értem, akkor a két pirossal jelölt pöttyöt összeforrasztom, és az egészből kiiktatódik a vezérlés? (tehát ha bedugom a konnektorba világít, ha kihúzom a konnektorból, akkor meg nem, és nincs egyéb funkció)
mire szolgál a harmadik szál a kifelé (ledek felé) menő oldalon?

“The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt.” - Bertrand Russell

(#80967) Dr. Szilikát válasza f4lcon (#80966) üzenetére


Dr. Szilikát
őstag

Nézd meg a 3 lábú alkatrész típusát, tranzisztor bázisa, MOSFET Gate például, noha végül utóbbira lyukadtam ki.

A 4 lábúnál azért szavaztam stab. IC-re, mert ha szokatlan is, de rémlik valami ilyesmi, de az is igaz, hogy a vezetéken, panelon nincs +/- megkülönböztetve, ami az összeszerelésnél sem segít.

De ha így a félhullámú egyenirányított feszültség a LED+, illetve arról ágazik le 150 kΩ az elkóra, ami a kis processzor tápját adja (ezeknek annyira jelentéktelen az áramfelvétele, hogy ilyen nagy ellenállás nem irreális), így elmehet elvileg. Másik ellenállás valószínűleg 50 Hz órajelet ad az IC-nek, az AC-ágról.

A kapcsoló pedig lehet 2 db MOSFET, már azért is, mert az nem igényel vezérlőáramot.

[ Szerkesztve ]

(#80968) Samus


Samus
addikt

Ki mennyire van otthon autóerősítős témában? Még régebben mutattam a boomboxom, amit hamarosan upgradelek (nagyobb dobozba kerül, mert nagyon kevés a térfogat a szettnek). A tápellátást egy brand gépből származó Dell ATX táp (pár púpos kondit cserélni kellene a szekunder kör végén, de ettől fügetlenül megy) végzi. Szerencsére potméteres, így meg tudtam növelni a feszt egészen 13.2V-ra (csak a 12V-os ágon, a másik kettőt hiába tekerem...), ami terheléskor beesik 12.9 körüli értékre (ez jó, mert eddig 11.85 körüli feszről ment, mikor megkergettem). Az erősítő egy oldschool Alpine 3550, ami hídban hajt egy MTX Terminator komponens szettet (persze sztereóban, 1+2 és 3+4 módban). Az Amp-Performance adatai szerint ilyenkor 2x85W a plafon, amit kiprésel magából, 13.5V mellett (1% torzítással), ez relatíve sok. A kérdésem, hogy érdemes-e DC boostert vennem, és magasabb feszről etetni az erősítőt?

Amit sikerült a netről előtúrni a témában, hogy minél jobban megközelítjük a maximális tápfeszt (14.4V), azonos jelszinten magasabb teljesítményt kapunk, érezhetően alacsonyabb torzítás mellett. Konkrétan egy mérést is láttam, 13.5V mellett 75W/1% volt a végeredmény, azonos bemenő jelszint mellett 14.38V mellett 80W és 0.009%, utóbbinál szinte teljesen szabályos volt a színuszhullám.

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#80969) Dr. Szilikát válasza Samus (#80968) üzenetére


Dr. Szilikát
őstag

Ezért kell csökkenteni a bemenő jelszintet (hangerőt) és akkor lehet, hogy 70 vagy 65 W-on jutsz el ugyanoda, hogy 13,5 V-on is elérhető minimális torzítás.

Azonos bemenőszint mellett természetes, mivel a feszültségerősítés állandó, így a végfok ugyanannyit akar kipréselni, csak nem fog sikerülni (vagy nem torzítás nélkül), amennyiben nem tud elegendő tápfeszültségből dolgozni. De ha csökkented a szintet, csökken a torzítás is.

https://elektrotanya.com/alpine_3550_schematic.pdf/download.html#dl

Úgy néz ki, az erősítő belső DC-konvertere nem visszaszabályzott, hanem a TL494 fix PWM módban dolgozik, így a bemeneti feszültség változása hatással van a kimenetre. A kimenet értékét nem látom feltüntetve, de 30 V-os pufferek vannak, példa kedvéért lehet mondjuk 2 x 25 V a végfoktáp, változó.

Ha stabilizált tápegység lenne, az mondjuk azzal is járna, hogy alacsonyabb bemenő tápról nagyobb áramot akarna felvenni az erősítő, miközben a végfoktápot stabilan igyekezne tartani, terhelés alatt (is).

Lehet, hogy egyszerűbb lenne a DC-konverter feszültségén állítani, de ha később 14,4 V-ot adnál rá, vissza kell venni. A felesleges konverziók veszteséget képeznek, végül az ATX tápra is nagyobb terhelést ró.

Itt vannak példák, piros nyíllal jelöltem, itt megoldották, hogy az IC figyeli a kimeneti feszültséget, ezt nem látom az erősítőnél.

(#80970) Ereshkigal


Ereshkigal
őstag

Üdv!
Ilyen csatlakozót kellene vennem. Mi ennek a neve?
[kép]
[kép]

(#80971) hentes555


hentes555
senior tag

Sziasztok!

Nem tudom jó topikba írok-e, ha nem, nyugodtan irányítsatok át a megfelelőbe. Amit szeretnék csinálni az egy jelenleg kézi hajtású kukorica morzsoló (lenti képen) átalakítása elektromos üzeműre.

Van itthon egy régebbi Whirlpool automata mosógép, illetve egy Hajdú keverőtárcsás mosógép. Ezek valamelyikének motorja alkalmas lehet a daráló meghajtására? Ha igen, melyik lehet jobb ilyen célra?

[ Szerkesztve ]

"Tiefe Brunnen muss man graben wenn man klares Wasser will"

(#80972) Dr. Szilikát válasza hentes555 (#80971) üzenetére


Dr. Szilikát
őstag

A keverőtárcsás túl gyorsan pörög (ékszíjas áttételt is beleértve), vízszivattyúhoz jó például. Az automata motorja, alacsony fordulatú (mosó) módban elvileg jobban megfelelne.

A morzsoló műszert ismerem, nagyszülőknél volt ilyen, túl gyorsan nem lenne jó pödörni vele, pozdorjává vághatná a kukoricát.

(#80973) pjen válasza Dr. Szilikát (#80972) üzenetére


pjen
félisten

Nem tudom mekkora erő kell, de az autómata mosó motorja nagyon gyenge.keverő tárcsáshoz esetleg egy hajtómű?

[ Szerkesztve ]

(#80974) Samus válasza pjen (#80973) üzenetére


Samus
addikt

Rápakolja azt a bazi nagy áttételt, ami gyárilag is a gépen van, elég az. gyerekként én is tekertem ilyet, nem kell nagy erő hozzá.

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#80975) Dr. Szilikát válasza pjen (#80973) üzenetére


Dr. Szilikát
őstag

A feltöltött mosógép dobjának forgatásához, tömegének megmozdításához nagyobb teljesítmény szükséges, így érzésre.

(#80976) pjen válasza Dr. Szilikát (#80975) üzenetére


pjen
félisten

Én egy energomat komfortban cseréltem utóljára motort, annak emlékszem az adat tàblájára. Mosó 50, centri 800W. Most mik vannak a mosógépben nem tudom.

(#80977) #85619712 válasza hentes555 (#80971) üzenetére


#85619712
törölt tag

Nekünk régen úgy volt megoldva, hogy a morzsoló tengelyére egy kemping első kerék volt rögzítve, amit az általad is említett motor hajtott szíjjal. Egy rugó feszítette a motort, éppen annyira, hogy a szíj meg tudjon forogni ha valami baj van és megszorul a szerkezet. Három állású kapcsoló volt hozzá, balra, jobbra forgás, valamint közepén az üres. Ha megakadt egy cső előbb üresbe majd visszafelé forgatva a szerkezetet ki lehetett szabadítani. Minőségi ugrás volt a kézzel tekerés után, mindenképp tudom ajánlani. :DDD

(#80978) #85619712 válasza Ereshkigal (#80970) üzenetére


#85619712
törölt tag

Csak nem valami whirlpool gép? Szerintem ilyet venni nem nagyon tudsz :( vagy bontva, vagy pl. a siniről rendelve szerelt kábelként tudod beszerezni. De ha találsz szólj, mert nagyon régóta nyomozom én is. :R

(#80979) rednifegnar válasza pjen (#80976) üzenetére


rednifegnar
senior tag

bontott cocko auto ablaktorlo motor? meg attetel is van hozza.

A camera does not make art, the artist makes art.

(#80980) pjen válasza rednifegnar (#80979) üzenetére


pjen
félisten

Az igen.Nálunk a cégnél sok tekercselő azzal megy PIKO trafóval szabályozva.

(#80981) Ereshkigal válasza #85619712 (#80978) üzenetére


Ereshkigal
őstag

Hőkezelő kemence. Köszi, akkor nehéz lesz beszerezni.

(#80982) #85619712 válasza Ereshkigal (#80981) üzenetére


#85619712
törölt tag

Én annyira jutottam, hogy a stocko-contact a gyártó, és ECO-TRONIC maga a csatlakozó típus, de hogy hol lehet beszerezni az passz. Mosó/mosogató/szárítógépekben van ilyen csati, főleg a whirlpool használja, de sok egyéb gyártó is. Próbáld meg egy háztartási gép szervizben, ott tudnak szerintem neked segíteni.

(#80983) #90088192 válasza #85619712 (#80982) üzenetére


#90088192
törölt tag

(#80984) #85619712 válasza #90088192 (#80983) üzenetére


#85619712
törölt tag

Igen, nagy valószínűséggel ez az, csak az az ár... maradok a bontottnál. :DDD De azért hatalmas köszönet jár, hogy utána néztél! :R

(#80985) #90088192 válasza #85619712 (#80984) üzenetére


#90088192
törölt tag

Nagyon szívesen, ahol tudok ott segítek, ahol nem tudok segíteni ott Trollkodom. :R

(#80986) Barret001 válasza #90088192 (#80985) üzenetére


Barret001
addikt

Ez de Agyturbinkusz beszólás volt :D

(#80987) #90088192 válasza Barret001 (#80986) üzenetére


#90088192
törölt tag

Az milyen?
Csak nem saját FAN clubbom van?
És hány ventilátor van benne PWM vezérléssel? :DDD

(#80988) [w]


[w]
őstag

tudom, hogy ez nem tv-szerelő topic, de egy szakihoz irányítás is jó lenne, ha és egyáltalán...

szóval került hozzám egy ORION T19-DLED készülék (T.EME.380.61 alaplap) és bekapcsolható, a logó bejelentkezik, majd sűrű stby led villogást (kb. 30 mp-ig) követően újraindul :(( (bootloop)

látszólag nem hardveres a hiba, de nem találtam hozzá megfelelő firmware-t vagy amit találtam is, nem tudtam USB-ről flash-elni, szerintem chip-kiszedős móka kellene... :(((

kit/mit javasoltok a javításhoz? :F

cmdr PETER W. VOLKOV

(#80989) hcl válasza [w] (#80988) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

De, ez TV szerelős topic :)

Mutogatni való hater díszpinty

(#80990) [w] válasza hcl (#80989) üzenetére


[w]
őstag

májsztró, csak ön után :DDD

cmdr PETER W. VOLKOV

(#80991) #85619712 válasza [w] (#80988) üzenetére


#85619712
törölt tag

Parancsolj itt a dump, már csak találnod kell valakit aki megírja az ic-t. :P :DDD

(#80992) hcl válasza [w] (#80988) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

BTW a flash IC típusa mi? Ha már.

Mutogatni való hater díszpinty

(#80993) mezis válasza #85619712 (#80991) üzenetére


mezis
nagyúr

Nekem az Avast gyanúsnak találta:

mezis

(#80994) Ereshkigal


Ereshkigal
őstag

Agyturbina, leweegee2: köszi!

(#80995) #85619712 válasza mezis (#80993) üzenetére


#85619712
törölt tag

Az avast egy hangosabb pukit is gyanúsnak talál, bár igaz ami igaz, nem árt az óvatosság. :R

@Ereshkigal :R

(#80996) [w] válasza hcl (#80992) üzenetére


[w]
őstag

hétvégén tudom megnézni, addig parkol a projekt :R

néztem ezt a dumpot is, háááááát, erre még a defender is riasztott, inkább kihagytam

cmdr PETER W. VOLKOV

(#80997) #85619712 válasza [w] (#80996) üzenetére


#85619712
törölt tag

Ugyan már, kockázat nélkül nincs nyeremény. :DDD Amúgy passz, én Linuxot használok ott nem riaszt. Akkor így sajna magadnak kell dump után nézned. :( Arra vigyázz, hogy a kijelző valamint a távirányító dekóder-ic típus passzoljon, különben vagy nem kapcsolható be távról, vagy nem lesz rendes/semmilyen kép, vagy mindkettő. :D

(#80998) [w] válasza #85619712 (#80997) üzenetére


[w]
őstag

írtam, hogy ha lenne is dump, USB-ről nem tudtam flash-elni, az tudna segíteni, aki tudná a chipet írni

cmdr PETER W. VOLKOV

(#80999) hcl válasza [w] (#80996) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Egy .bin file nem fog vírust tartalmazni (meg ha tartalmaz is, nem fogod lefuttatni a gépen).

Mutogatni való hater díszpinty

(#81000) Dr. Szilikát válasza mezis (#80993) üzenetére


Dr. Szilikát
őstag

Nekem nincs itt Avast, a Firefox írja ki az alábbit. Előbb azt hittem, a .bin fájl nem tetszik neki valamiért, de kiderült, hogy ugyanazt feltöltöm másik oldalra:

https://easyupload.io/9jxkix

Erre nem jelez. A román oldalra jelez, pedig a két fájl binárisan összehasonlítva 1:1 ugyanaz:

Most már csak az érdekesség kedvéért (komolyan én sem gondolnám):

https://www.virustotal.com

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb hardverek  »  Hobby elektronika (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.