Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb hardverek  »  Hobby elektronika (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-13 14:16:17

LOGOUT.hu

Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#93001) Barret001 válasza ekkold (#93000) üzenetére


Barret001
addikt

Én is így gondolom! Ha kell plusz feszültség,sorba kötök vele megfelelőt.Ettől az áram,és a feszültség még állítható,csak rá kell számolni a plusz egységet. Ritkán lesz rá szükség :)

(#93002) roseben válasza ekkold (#93000) üzenetére


roseben
kezdő

Köszi ez lesz a megoldás.

Audience: Köszönöm, ekkold válaszát fogadom meg.

(#93003) szkristof05 válasza aujjobba (#92997) üzenetére


szkristof05
csendes tag

Rendben, köszönöm

(#93004) zsolti_20


zsolti_20
senior tag

Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni egy akkumulátor pakkban lévő elektronika cseréjében.

Nemrég vásároltam egy fejpántot (headstrap) a VR szemüvegemhez. Hátulra egy akkumulátor helyezhető, ami tölti a VR szemüveget, így hosszabb játékidőt biztosít.

A problémám az, hogy a gyártó által kiadott akkumulátor pakk, az egyel régebbi generácós VR szemüveghez lett kitalálva és ha megpróbálom az újhoz csatlakoztatni, akkor az akkumulátor elektronikájából olyan búgó hangot, mintha nem tudná megfelelően tölteni a VR szemüveget.

Mint kiderült, az új szemüveg bizonyos körülmények között 9V-ot szeretne, de az akkumulátor elektronikája 5V-os tud maximum. A nagyobb felvétel miatt, olyan mintha rezonálni kezdene a tekercs. Akkor hallottam ilyen hangot, amikor valami nagyobb fogyasztású eszközt csatlakoztattam egy DC-DC konverterhez és csak búgott, de nem tudta ezt a fogyasztót ellátni megfelelően.
Szétbontottam ezt az akkumulátor pakkot, találtam benne 2x 18650-et. Nem is lenne semmi probléma, de nem tudom beazonosítani hogy mi lehet a fehér vezeték szerepe ami CC-vel van jelölve a képen.

Az alábbi feszültségeket mértem:
piroson - feketén 5.1V-ot mérek, a piros - fehéren 3.4-et, a fekete - fehéren pedig 1.6 v-ot

A tetején lévő type C-vel tudom tölteni magát az akkumulátor pakkot, az alsó pinek pedig a VR szemüveghez csatlakoznak. Ha letakarom a fehér csatlakozási pontját, akkor nem indul a VR szemüveg töltése.

Van valakinek ötlete, hogy milyen funkciója lehet a fehér vezetéknek?

Magát az elektronikát szeretném lecserélni egy power bank PCB-re ami támogatja az 5v, 9v töltést 3A mellett.

(#93005) razorbenke92 válasza zsolti_20 (#93004) üzenetére

Határozottan tippelek, de arra tudok gondolni hogy itt a XC a szokásos jelentése helyett valamit capacity-check / charge-check szerepet tölthet be. Használat közben nem jelzi a szemüveg a plusz akkupakk töltöttségét?

Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

(#93006) Dr. Szilikát válasza zsolti_20 (#93004) üzenetére


Dr. Szilikát
őstag

Lehet például kapcsolójel. Használaton kívül a DC-konvertert le kell állítani, hogy ne merítse az akkut.

Amikor leszigeteled a CC-t, mennyire áll be? Indítójel megoldása lehet olyan, hogy ellenálláson keresztül a CC-pontot 0V vagy pozitív irányba húzza (a saját tápja segítségével, mivel az 5 V kimenet akkor még nem él). De ez nem jelenti, hogy annyira is áll be.

Induljunk ki abból (ellenőrizheted is), hogy általában a GND, illetve USB fémrésze, az akku negatív sarka, kimenő negatív, egymással közösek (0 ohm), ez a 0 V potenciál.

Ehhez képest értelmezzük (ez a multiméter negatív / COM), hogy van mondjuk + 5 V, amit a DC-konverter állít elő az akkuból.

[ Szerkesztve ]

(#93007) zsolti_20 válasza razorbenke92 (#93005) üzenetére


zsolti_20
senior tag

Használat közben a szemüveg nem jelzi az akkupakk töltöttségét, csupán annyit jelez, hogy jelenleg töltőn van az eszköz, mintha simán power bankról, vagy hálózati adapterről tölteném.

Az akkupakk elektronikáján XB8886A chip található. A 6-os lábhoz a piros, fehér, fekete és az akkumulátor negatív van kötve. Szakadás vizsgálóval nézve, az 5-ös láb (GND) és a fehér vezetéket, akkumulátor pakk bekapcsol. Van rajta egy ellenörző gomb, amit megnyomva láthatom mennyi töltés maradt még az akksipakkban.

Létezik ehhez dokkoló is, ami az alsó pinek segítségével tölti az akkumulátor pakkot:

Ez egy két férőhelyes dokkoló látszanak rajta a pinek is, szóval az akkupakkok töltése nem csak type C-n keresztül történhet és az akkupakk alján lévő pinek használhatók az akkupakk töltésére és a szemüveg töltésére is, tehát IN és OUT:


Dr. Szilikát: Ha leszigetelem a CC-t akkor nem indul be a töltés, olyan mintha nem is csatlakoztattam volna az akkupakkot.

Hozzá szeretnék még tenni valamit, a szemüveg hátulján található egy csatlakozási pont, amiben valószínűleg van valamiféle elektronika. Nem tudtam szétszedni, mert annyira össze van pattintva hogy csak roncsolással tudnám felnyitni, de van egy olyan érzésem, hogy CC-nek ehhez van köze, mert a power bankomról tudom tölteni a szemüveget mindenféle gond nélkül, és ott nem kellene hogy legyen ez a CC dolog.

KÉP

(#93008) Dr. Szilikát válasza zsolti_20 (#93007) üzenetére


Dr. Szilikát
őstag

XB8886A csak az akkuvédő, ami az akku negatív sarkát szakítja meg, de csak "vészhelyzetben". Egyébként állandó vezetésben van a VM-GND pontok között és állandó tápot is kap (VDD). 3 μA áramfelvétele az akkunak semmiség.

A 6-os lábhoz a piros, fehér, fekete és az akkumulátor negatív van kötve.

IC 6-os lába csak a VDD, ez így nem érthető.

Szakadás vizsgálóval nézve, az 5-ös láb (GND) és a fehér vezetéket, akkumulátor pakk bekapcsol.

Ha jól értem, a multiméterrel a fehér vezetéket GND felé húzod, ekkor a DC-konverter bekapcsol és megjelenik az 5 V. Ezt megteheted egy ellenállással is.

(#93009) Fecogame


Fecogame
veterán

Autós tolatókamera bekötéssel kapcsolatban lenne kérdésem.

Az alábbi ábra szerint összekötöttem, viszont csak akkor ad tiszta képet, ha a ventiket maxra állítom, illetve kapcsolok reflektort (tehát bekapcsolok néhány fogyasztót az autóban). Egyébként csak ilyen elmosódott képet ad, mint mikor az analóg adásos TV-ben nem elég jó a jel).

Ez mitől lehet? Mivel most egyedül vagyok, így csak beindítás nélkül tudtam lemérni a tolatólámpához érkező feszültséget, ami fogyasztók nélkül 11,5V, azokat bekapcsolva pedig 11,08V, tehát kevesebb.

Valami ötlet?

Lassú a mobilinterneted? 4G/LTE antennák, közvetlenül raktárról ---> http://bit.ly/LTE_Antennak

(#93010) leweegee válasza Fecogame (#93009) üzenetére


leweegee
aktív tag

Egy ilyen vagy ehhez hasonló szűrő szerintem megoldást adhat a problémára.

Ne nőj fel! Csapda!

(#93011) r6man123


r6man123
senior tag

Sziasztok!
Kb 10 méterről, "kültérről-kültérre" kellene kapcsolnom kettő lámpát. A kisházunkon "fizikai kapcsoló" van, viszont ezt a két lámpát jó lenne, ha tudnám a teraszról is kapcsolgatni.
Mivel lehetne egyszerűen megoldani? Egy sima seda kapcsolót néztem ki, ennek a "vevő részét" simán be lehet fabrikálni a "fizikai kapcsoló" mögé?

(#93012) Fecogame válasza leweegee (#93010) üzenetére


Fecogame
veterán

Köszi, kipróbálom! :R

Lassú a mobilinterneted? 4G/LTE antennák, közvetlenül raktárról ---> http://bit.ly/LTE_Antennak

(#93013) MasterMark


MasterMark
titán

Üdv, jó minőségű 12 Volt pár Amperos tápot tudtok ajánlani? Honnan érdemes venni?

Switch Tax

(#93014) Gyula84 válasza MasterMark (#93013) üzenetére


Gyula84
veterán

Esetleg ezekből [link]

Nem rossz, de nem is jó, de legalább nem rossz.

(#93015) daninet


daninet
veterán

Sziasztok!
Ha áramgenerátoros egy led tápja akkor is meg kell 5m-ként tápolni a ledszalagot?

Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>

(#93016) razorbenke92 válasza daninet (#93015) üzenetére

Ha áramgenerátorosan van hajtva, akkor nem értelmezhető a közbeiktatott táplálás szerintem. Elvégre akkor sorosan kell legyenek, úgy meg nincs hova betáplálni.

Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

(#93017) Beni2360


Beni2360
félisten

Sziasztok!
Kérdésem lenne, adott egy aksis fúró csavarozó gép aminek az 5 db-s 1,5A-s aksi a egy cella zatlazos lett. Van itthon ICR 18650 22F-s (SDI) bontott aksi, ezzel cserélhetem a pácban ezt egy zarlatos cellát? Vagy van bontott szintén ilyen zarlatos packból aksi ahol teljes pack csere volt. Válaszokat előre is köszönöm. :R

Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro

(#93018) Barret001 válasza daninet (#93015) üzenetére


Barret001
addikt

A ledek bekötési módjától függ.

(#93019) Dr. Szilikát válasza daninet (#93015) üzenetére


Dr. Szilikát
őstag

A LED-szalagon az ellenállások biztosítják az áramkorlátozást, míg a szalag pl. fix 12 V-ot igényel, azaz feszültséggenerátoros táplálást.

A feszültség viszont esik a szalag mentén, illetve egy tápponton nem is bír el bármennyi áramot, hiszen kiégne a vékony rézfólia.

(#93020) mokus1


mokus1
addikt

Van egy elszivo ami nekünk kicsit hangos. Tudok esetleg elé rakni valami fordulatszám szabályzót? Az se lenne baj ha esetleg távolról vezérelhető ha kéne mégis a teljesítmény.

(#93021) Dr. Szilikát válasza Beni2360 (#93017) üzenetére


Dr. Szilikát
őstag

Lehet cserélni csak a hibás darabot, a BMS-elektronika úgyis figyel és tiltani fog*, ha bármelyik cella 2,5 V alá esne vagy 4,25 V fölé töltődne.

Ilyen aszimmetriát az elhasználódott, nem egyforma belső ellenállású cellák okozhatnak.

*Vagy kellene, de láttam olyan fogyatékos modult, ami nem figyelt minden soros tagot, nagyvonalúan csak egyet és az egész tápot.

(#93022) mezis válasza mokus1 (#93020) üzenetére


mezis
nagyúr

Ha 50Hz-es aszinkron motor, akkor csak a frekvencia csökkentésével esetleg a tekercsek más kötésével lesz lényeges fordulatszám csökkenés.

mezis

(#93023) tordaitibi válasza mokus1 (#93020) üzenetére


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

Ilyen kis teljesítményű motornál, ráadásul ventillátor ami szinte nulla indulási nyomatékot kíván,.
elképzelhető hogy működik az ohmos vagy kapacitív előtét de ez abszolút egyéni kísérletezést igényel.

(#93024) mokus1 válasza tordaitibi (#93023) üzenetére


mokus1
addikt

Mekkorát érdemes berakni? 7w-ot fogyaszt az egész.

(#93025) Reggie0 válasza mokus1 (#93024) üzenetére


Reggie0
félisten

7W? Elsziv az egyaltalan valamit? Egy szamitogepben nagyobb teljesitmenyu ventiket talalni.

(#93026) mokus1 válasza Reggie0 (#93025) üzenetére


mokus1
addikt

El, hangos is pedig direkt silentet vettem

(#93027) Pötyi válasza mokus1 (#93026) üzenetére


Pötyi
őstag

WD-40 a tengelyre?

QNX is cool!

(#93028) mezis válasza Reggie0 (#93025) üzenetére


mezis
nagyúr

Ez pl 8W-al "Légáramlás93 m3/h"
Számítógépben 12V-os ventilátort eddig 0,5A-nél kisebb áramfelvétellel láttam.

mezis

(#93029) Reggie0 válasza mezis (#93028) üzenetére


Reggie0
félisten

(#93030) Barret001 válasza Reggie0 (#93029) üzenetére


Barret001
addikt

Ez szerverbe való...Ott semmi nem számít :D

(#93031) mezis válasza Reggie0 (#93029) üzenetére


mezis
nagyúr

Nem találtam feszültség adatot, ha az 12V, akkor a 18W-al elég gyenge szellőztető az 55m3/h-val:

mezis

(#93032) darvinya


darvinya
titán

Üdv

Ti mivel vízhatlan tömítenétek ezüst -szén szalagkábelt és aljzatát, ami nem savas (pl: ecetes, stb), lúgos tömítő?

Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke

(#93033) mokus1 válasza Pötyi (#93027) üzenetére


mokus1
addikt

Nem segítene mert nem a csapagyat hallom :(

9x m3/h a gyári érték

(#93034) Reggie0 válasza mezis (#93031) üzenetére


Reggie0
félisten

Hat, nem csak a sebesseg szamit, hanem a nyomas is.

(#93035) Dr. Szilikát válasza darvinya (#93032) üzenetére


Dr. Szilikát
őstag

B-7000, T-8000 és hasonló epoxy ragasztókat használnak javításkor a mobiltelefonok kijelzőinek rögzítésére is, savmentes. B-7000 rugalmasabbra szárad, ha jól emlékszem, T-8000 keményebb.

Létezik savmentes szilikongumi is, amit elektronikákhoz gyári készülékekben is használnak.

(#93036) darvinya válasza Dr. Szilikát (#93035) üzenetére


darvinya
titán

Köszönöm, de ezt most nem tudom beszerezni

Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke

(#93037) Barret001 válasza darvinya (#93032) üzenetére


Barret001
addikt

Sikaflex szélvédő ragasztó. Nem savas.

(#93038) Pötyi válasza mokus1 (#93033) üzenetére


Pötyi
őstag

Akkor vajon mi adja a hangot?

QNX is cool!

(#93039) Barret001 válasza Pötyi (#93038) üzenetére


Barret001
addikt

A levegő átáramlása.

(#93040) Pötyi válasza Barret001 (#93039) üzenetére


Pötyi
őstag

Akkor _lehet_, hogy nem eletromos porbléma, hanem csak a légcsövet kéne kiganyézni?
:U

[ Szerkesztve ]

QNX is cool!

(#93041) Barret001 válasza Pötyi (#93040) üzenetére


Barret001
addikt

Ha kicsi a csőátmérő,akkor mindenképpen hangos lesz,ha a szállított levegőmennyiség nincs csökkentve. Egy lehetőséged maradt,amire gondoltál.Csökkenteni kell a fordulatszámot.

(#93042) darvinya válasza Barret001 (#93037) üzenetére


darvinya
titán

Köszönöm, ránézek.

Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke

(#93043) ::Trunks::


::Trunks::
senior tag

Sziasztok! Ennél jobb topikot erre nem találtam. Fogytán vannak a garázskapu nyitóink :D Aki jobban benne van, jó lehet ez az Alis távirányító az eredetihez? Nem lehet írni az eladónak valamiért, lehet a black friday miatt van kikapcsolva, nem tudom... Az eredeti nem kapható itthon, ahol kapható, ott sincs általában... Köszi.

[ Szerkesztve ]

::Trunks:: felhasználónak 26 pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon! /Régi rendszer szerint, plusz a mostani/

(#93044) Babetta-X


Babetta-X
senior tag

Sziasztok! Van bárkinek otthon egy 130 fokig mérő digitális hőmérője? Tudom aliexpress, csak a problémám az, hogy 1 hónap mire itt van, itthon csak húshámérők tudnak hasonlót, ha más nem az lesz, de gondoltam futok egy próbakört :) Vagy ha bárkinek van jobb ötlete ahol értelmes áron kapok ilyesmit ne tartsa magában :))

(#93045) mezis válasza Babetta-X (#93044) üzenetére


mezis
nagyúr

Vannak hőmérsékletet is mérő DVM-ek. Szondával pl My-64.

mezis

(#93046) mokus1 válasza Barret001 (#93041) üzenetére


mokus1
addikt

Igen ez lenne a terv :)

(#93047) ViZion válasza Babetta-X (#93044) üzenetére


ViZion
félisten

Milyen pontosság kell? Multiméterekhez is van/adnak hőmérőt.
Valaki céges ismerős? A legtöbb helyen van valami kalibrált is.

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#93048) hzsolee


hzsolee
őstag

Üdv!
Ismét egy kis segítséget kérnék.
Van egy masszírozó. Egyik motor csak egy irányba forog. A panelen balról az első 2 relé működteti ezt a funkciót. A relék húznak, viszont csak az egyik irányba ad ki feszültséget a motorra. Ezt a polaritás váltást hogyan csinálja? :F

A környező diódák jók, meg van ott 3db SS8050 kiforrasztottam azok is. A zöld jelölés a motor kábel.

Mit érdemes megnézni még? :F

[ Szerkesztve ]

A feleségem szerint 2 hibám van. Az egyik, hogy nem figyelek rá, a másikra nem emlékszem... ( . )( . ) Nagyon difficult az élet... meg schwer..."

(#93049) Dr. Szilikát válasza hzsolee (#93048) üzenetére


Dr. Szilikát
őstag

Kefés DC-motornál van a polaritásváltás, az autók ablakemelőjéhez hasonló kapcsolással. Itt az állórész jellemzően permanens mágnes, bár ez nem lenne feltétel.

Kefés AC-motornál van az állórész (tekercs) és kommutátor (akár soros vagy párhuzamos kötésben), kettő közül egyiknek a kötési irányát kell megcserélni. Ilyenek vannak az automata mosógépek többségében, ami relével oldható meg.

De nem követtem le még a fotót, mert most másfelé is figyelnem kell, ezt csak előzetesként írtam.

[ Szerkesztve ]

(#93050) hzsolee válasza Dr. Szilikát (#93049) üzenetére


hzsolee
őstag

Az oké, de a panelen hogyan történik?

A feleségem szerint 2 hibám van. Az egyik, hogy nem figyelek rá, a másikra nem emlékszem... ( . )( . ) Nagyon difficult az élet... meg schwer..."

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb hardverek  »  Hobby elektronika (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.