- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
tordaitibi #100489 üzenetére
A step-down sokat vesz el, az már tavalyról megvan
Akku pedig akku, nem natúr cella, védelem van rajta. Van egy MPPT modulom is, persze az is gagyi, 5V kimenetű.
-
válasz
tordaitibi #100487 üzenetére
Voc-t pont tudom, 2,5V körül mind.
"Vagy mivel lehet nem ér ennyit az egész, fogod ad-hoc sorolod-párhuzamosítod és használod, annyit tud amennyit."
Erre gondoltamÚgysincs közte két ugyanolyan.
(Na jó, egy 4-5db van, talán két sornyi.)
"2 párhuzamos sztring között azért ne legyen 50% eltérés mert akkor a magasabb feszültségű elkezdi fűteni a kisebbet, "
Köszi, ilyenre gondoltam!Pont emiatt volt +1 dióda a végén, és azért volt gyanús, mert üresen elég jó fesz van, tölteni meg annyira azért nem acélos.
Köszi!
-
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi #100459 üzenetére
Modelleztem ilyesmit TINA-ban régebben. Több működőképes verzió is volt, de valós áramkörként azonban nem készült el. Műszakilag nem olyan nehéz probléma mint amilyennek elsőre tűnik.
Az egyik legkönnyebben megvalósítható elv:
Építünk egy szinkronegyenirányítót, azaz egy olyan graetz-et ami FET-ekből van összerakva. Ez nem nagy kihívás, 50Hz-en akár egy kicsi trafóról is vezérlehtők a FET-ek, de van erre cél-IC is, az ára sem vészes.
A szinkron egyenirányítóról azt kell tudni, hogy visszafelé is működik. A DC oldalán ott lesz a graetz-re jellemző (félbehajtogatott szinusz) hullámforma, ezt kell meghajtani egy áramgenerátorral (ami célszerűen kapcsolóüzemű, mondjuk egy 400v-ról működő step-down konverter).
Persze ez így négyszögáramot tolna bele a hálózatba (de amúgy működne ez is), az áramgenerátort ezért úgy kell módosítani, hogy a kimenő árama a pillanatnyi kimenő feszültségével legyen arányos. (gyanúsan hasonlít egy PFC cél-IC működéséhez)
Ha az áramgenerátor jó, akkor ez automatikusan rövidzárvédett is, méghozzá visszahajló karakterisztikával.
Persze ki kell egészíteni ablak komparátorral, hogy csak adott feszültségtartományban dolgozzon, meg figyelni kell a frekvenciát is, tehát vannak még megoldandó részegységek. De részegységekre bontva, nem tűnik megvalósíthatatlannak , akár házilag sem.Annak idején műterhelésnek terveztem ilyesmit, hiszen ha a készülék amit terhelek ugyanarról a hálózatról megy, mint ahová visszatáplálok, akkor összességében nincs visszatáplálás, viszont megspórolható egy csomó energia - főleg ha kW-os teljesítményekről van szó.
-
Reggie0
félisten
válasz
tordaitibi #100467 üzenetére
En azert nem felek a HV akkutol, az van a kocsikban is
12-24V-rol valoban nem jellemzo visszatermelni, 48-96V-rol mar inkabb.
UI: Amugy pont most bontottam ki megtartasra egy osregi apc smart ups 2000VA trafojat
-
Reggie0
félisten
válasz
tordaitibi #100459 üzenetére
Igazabol transzformatoros is lehetne, annak ebbol a szempontbol nincs jelentosege. Nyilvan a halozati parameterekbe kicsit beleszol.
-
.-..-.
tag
válasz
tordaitibi #100444 üzenetére
Itt jelenleg gigabit van, de 2.5G-re epitem mar a halozatot, ezert kerdezem. Van egy szerver is, amirol idonkent nagy adatmennyiseg van mozgatva, igy a tempo es a zavarmentesseg fontos. Most a falon 1-1 ponton van felfogatva. Azt meg tudom csinalni, hogy az erosaramu kabelek csatornaja alatt viszem ~10cm-el egy vekonyabb csatornaban ha az jo lehet meg.
-
válasz
Ezt mi is tapasztaltuk, 100+ méteren átmegy a háló, csak lassabb. Volt olyan cuccunk, ami képet visz át UTP-n (VGA-t), annak a zajszintje nőtt brutálisan, 120 méteren már csak kisebb felbontás ment, de rövidebben a FHD simán. (Ipari környezet)
-
PROTRON
addikt
válasz
Naja, a lankábel gyártók azt írják, hogy csatlakozási pontok között egybehúzva 90-100 méterig garantálják a cat5e vagy jobb kábel anyag esetén a min 1gBit/s és 0 ms pinget a szakszerű szerelés és hálózat esetén.
Ha ennél hosszabb, akkor már nem garantálnak semmit, sőt, kifejezetten azt írják hogy megerősítés lehet szükséges. Tehát hogy nem csak "tolás", hanem hogy aktív toldó elem válhat szükségessé, ami persze nem csak rack szekrényt jelenthet.Egyébként a jobb cat6 kábelek 45m-ig még a 10gBit/s-et is kb garantáltan tudják a szakszerű telepítés esetén, de a gyártóknak nem sikerült globális standard specifikációt összeállítani.
-
PROTRON
addikt
válasz
tordaitibi #100427 üzenetére
Lehet kicsit félreérthetően írtam.
A lakáselosztóban lévő PE és N szétválasztás és a dugaljak, valamint a legújabb ÉV előírások szerint már a világításra is rárakott áramvédőkapcsoló rendesen meg fog védeni.Én arról írtam, hogy társasházi lakásoknál, ahogy írod, a főelosztótól 3 emeletnyi függőfolyosón és 20 méternyi adott szinten lévő fővezetéken, mire a lakásodhoz elérkezik, lehet benne vagy 20 kötési pont. Ha ezen a fővezeték szakaszon mondjuk egy eresz csatorna munkálat közben véletlen elvágják a PEN vezetőt, vagy az egyik elágazó dobozban elpattan az 50 éves kötési pont.
Na akkor lép elő a fenti helyzet, hogy a hibahelytől hátra lévő hálózaton minden lakásánál a közös pont veszélyessé válik.
De addig is ahol a fővezeték felújítást a társasház nem csinálja meg és még 4 vezetős a fővezeték hálózat, ott minden lakás szabványosításnál a lakásokhoz a folyosói méretlen elágazó dobozban lévő PEN kapocsból elindítják a nulla vezetéket és külön a PE védővezetéket és a lakásba már szeparáltan érkezik, ahol nem közösítik újra.
-
baly81
aktív tag
válasz
tordaitibi #100429 üzenetére
Amúgy semmi baj az aluval... 100 évig bírja.
Magával az alu vezetőérrel nincs is nagy gond, az általad felsorolt kritériumokat figyelembe véve. A szigeteléssel annál inkább! Most cserélem az 55 m2-es , és 55 éves lakásom vezetékeit és egy-egy szakasznál még a szigetelés-ellenállásmérőm is kiröhög, hogy arra a vezetékre egyáltalán rá mertem rakni...
MM falkábelről van szó.
Az érdekes a dologban, hogy egy-egy kéteres vezeték szigetelése olyan rideg, hogy amikor kicsit ívelek rajta, hallatszik, hogy ropog (repedezik rajta a szigetelés). Másik szakasz meg érzésre teljesen vállalható, bár a műszer nem ezt mondja. Még egy helyiségen belül is változik, pedig látszólag ugyanazt a típust rakták be. Egy 250V-os DAR (dielektromos abszorpciós tényező) tesztet futtatva legtöbb esetben 1,0 vagy az alatti értéket kaptam, ami QRVA sz@r. -
.-..-.
tag
válasz
tordaitibi #100429 üzenetére
A bejövő 3 fázis egyik fázisa van ilyankor a lakás többi fogyasztójához felhasználva vagy a 3 fázisra külön-külön lehet rákötve egy-egy helység?
Ha megnézem a képet balról-jobbra haladva akkor olyan, mintha:
- a 4 kismegszakító együtt a nulla+3fázist kapcsolja, ez jön be a lépcsőházi szekrényből
- a 3 kismegszakító együtt a tűzhely 3 fázist kapcsolja
- a további 5 kismegszakító külön-külön a helységek áramköreit kapcsoljaRánézésre mintha a bejövő nulla+3 fázis 4-es megszakító blokk aljáról felmenne a 3 fázis vezeték a sütő 3-as megszakítójára, mint bejövő 3 fázis. Viszont tippre felül ez van átkötve a másik 5 megszakító bemenetére is, de nem sikerült lefotóznom, hogy milyen elosztásban. Szóval ... a 3 fázis mindegyike fel van használva ilyenkor az egyfázisú kábelezéshez?
Ilyenkor 3 FI kell vagy egy 3 fázisú? -
Batman2
őstag
válasz
tordaitibi #100397 üzenetére
Sajnos azt nem tudom, hogy milyen pfc van benne, ezért meg nem szedem szét, hogy belenézzek.
Egy TVnél már megjártam maszek négyszöges inverterrel próbálva, igaz előtte egy módositott szinuszosról ment pár évig, csak az egyszerű saját készítésü nyírta ki. -
turho
addikt
válasz
tordaitibi #100367 üzenetére
A vége 14-14.5 volt lesz, emelném kell Deshroud modhiz a fordulatot vga-n mert lassabb Be Quiet 12 cm ventijeim voltak itthon, ezért melegebb mint vártam.
-
turho
addikt
válasz
tordaitibi #100364 üzenetére
Beizzítottam 16-on, bírja....
-
And
veterán
válasz
tordaitibi #100314 üzenetére
Úgy tűnik, hogy ezt neked találták ki: [link].
-
Tyrel
őstag
válasz
tordaitibi #100277 üzenetére
Köszi mindenkinek! Nem gondoltam, hogy ez ilyen bonyolult
A szóban forgó kamera egy Reolink B440, amiben gyárilag van akkumulátor és a hátulján van egy USB-C port. Ezen keresztül lehet tölteni vagy bármilyen telefon töltővel (nem is jár hozzá adapter gyárilag), vagy ugyanide bedugható a hozzá tartozó napelem.
Sajnos a kamera egy erdő szélén van, a magas fák miatt pedig nagyon rövid ideig éri közvetlen napfény a környezetét, ezért a napelem kevesebbet tölt rajta mint amennyit fogyaszt, így idővel lemerül.
Mivel vezetékes áramot sehogy nem tudok eljuttatni a kamerához, arra gondoltam hogy megpróbálhatnám a napelemek számát növelni, a fent említett módon (akár 3-ra is).
Nyilván így elfordulhatna, hogy egyszerre akár 2-3 napelemet is közvetlen napfény ér (egyébként szórt fényben is adnak le áramot, csak nagyon keveset), és a miatt aggódtam, hogy ilyenkor nem térhet-e el nagyon az együttes feszültség az 5V-tól, mert gondolom annak a kamera nem igazán örülne.
Ha az együttes áramerősség túl nagy, azt gondolom tudja kezelni a kamera elektronikája.. nem? Ha bedugom egy 140W-os GAN töltőbe arról is csak annyi áramot vesz fel amennyit akar... Naívan azt feltételeztem a napelemekkel is ugyanez lenne a helyzet.
-
leweegee
aktív tag
válasz
tordaitibi #100249 üzenetére
-
baly81
aktív tag
válasz
tordaitibi #100254 üzenetére
& hcl
így van!Ezért is írtam...
Emlékeim szerint 6,5 × 4,4 mm...
És a center pin is mélyen van ezeknél! 👍 -
baly81
aktív tag
válasz
Emlékeim szerint 6,5 × 4,4 mm-es DC csatlakozóval vannak ellátva. Tolómérővel mérve, a kapott értékekkel keresnék.
Közben látom megelőztek... Úgy emlékszem, hogy a Lenovo-é ettől nagyobb, sőt azt hiszem az a legnagyobb. Ez ettől kisebb, de nincs már meg az LG monitorom, így nem tudom megmérni.
-
válasz
Régebbi Lenovo laptopoknak van ilyesmi tápcsatlakozója, ott 7.9x5.5 M csatlakozónak hívják (a 7.9x5.5 a méret, az M meg a male rövidítése).
Ha nem ez a mérete, akkor méret alapján tudsz keresni.
-
Reggie0
félisten
válasz
tordaitibi #100216 üzenetére
Engem jobban zavar a DC 500-600V-on, hogy az mar szeret a levegon is atugrani, meg mielott ived lett volna
-
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi #100216 üzenetére
-
válasz
tordaitibi #100183 üzenetére
Ez ilyen árnyékolt, nincs hozzáférés semmihez. [link]
Inrush current /mi ez magyarul/ nem kell méretezni?
-
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi #100167 üzenetére
A kitöltési tényezőt is figyelembe kellene venni, de azt nem tudhatod, hogy pl. az AC árammérő, ami szinusz jelhez, és effektív értékhez van kitalálva, az mit kezd egy PWM jellel (ill. az abból kialakuló áram-hullámformával). A DC árammérő pedig - ha nem sima DC-t mérsz vele, akkor átlagértéket szokott mutatni. Ezen kívül a trafónak van meddő teljesítménye is, az ahhoz tartozó áramot is beleméred a primer tekercsnél, viszont a DC oldalon ez csak minimális többletet jelent, mivel ez a rész nem jelent valódi fogyasztást.
-
válasz
tordaitibi #100167 üzenetére
Tekercs nem ohmikus, szerintem ott lesz valami kavar. De csak tipp.
-
válasz
tordaitibi #100161 üzenetére
Ja. Ha nem lenne bontott lítiumakku meg a többi cucc úgy amúgy itthon, én se csinálnék ilyesmiket. Több ilyen eszközöm van már lítiumra átalakítva, csak pl. a Genius DX6010 egér helyből menne 5V-ról is, abba csak be kellett tenni egy AA cellát, meg egy TP modult, el is fér az egész az elem helyén.
A NiMH és hasonlókkal az a bajom, hogy külön ki kell venni, töltögetni, és hamar tönkremegy. A lítium nem, és az eszközben is lehet tölteni. (A nikkeles mindig akkor merül le, amikor macerát okoz)
-
laed
aktív tag
válasz
tordaitibi #100117 üzenetére
Most Neked magyarázzam?
Lehet még fordított polaritás, vagy váltóáram az egyen helyett.
Ezeknek az elektronika mindig nagyon örül. -
7Sony7
addikt
válasz
tordaitibi #100099 üzenetére
Teljesen jó, köszönöm!
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tordaitibi #100084 üzenetére
Itt van egyébként, az érdekesség kedvéért, specifikálva van 50 és 60 Hz-re is:
-
Reggie0
félisten
válasz
Lehet a kisebb motor a nagyobb huteset hajtja csak. Ilyet szoktak alkalmazni olyan motoroknal, amelyek a nevlegesnel sokkal kisebb fordulaton sokat hasznaljak, vagy poziciotartasra is hasznaljak es a sajat tengelyre helyezett ventillatorlapatok nem adnanak elegendo hutest.
-
baly81
aktív tag
válasz
Szerintem ez olyan motor lenne, amelyet 50 és 60Hz-es hálózatra is tudsz kötni, csak nyilván eltér a fordulatszáma és a teljesítménye. Ezért vannak két oszlopban az adatok.
-
válasz
tordaitibi #100082 üzenetére
Igen, nem is a victron árával van gondom (főleg, hogy a közelben nem ritkán előfordul használtban is kb féláron), csak jó lenne vmi kisebb-kompaktabb.
-
válasz
tordaitibi #99591 üzenetére
Most nézegetek a victron 75/10-esnél kisebb+könnyebb MPPT megoldásokat, de sajna elég sok kacatról olvas az ember (ld itt kevéscsillagos értékelések)
A panel (Bluetti PV60F) nagyon szép amúgy, ha időm+időjárásom engedi kihajítom holnap a kertbe letesztelni mit tud USB-n (sajna civilizált USB árammérő nincs a háznál, a powerbank saját mérőjére hagyatkozok).
Kíváncsi vagyok arra is, hogy mit lép a panel, ha egyszerre dugok a DC kimenetre egy kis töltésvezérlőt ÉS beteszek valakit az USB-c-re is. Nyilván nem lesz varázsütésre 90W-os a panel, de lehet a 60 bruttót jobban tudja hasznosítani
?
-
szabifotos
senior tag
válasz
tordaitibi #100077 üzenetére
Nagyon köszi mindenkinek a választ. Ma is tanultam.
Akkor ezek alapján marad a 21700-as pakk töltése a gyári töltővel, maximum teszek egy kivezetést és ha nagyon kell a gyorsabb töltés, akkor lesz opció. -
mezis
félisten
válasz
tordaitibi #100060 üzenetére
Okos teló.
-
Reggie0
félisten
válasz
tordaitibi #100046 üzenetére
Nem 50Hz trafos termeszetesen. Ha trafos lenne, nem merulne fel az igenye
Amugy FSP Champ 2K R.
De a mondandom lenyege: Egy trafo sosem art, azzal tuti a levalasztas barmilyen UPS-e is van az embernek.
Bar most, hogy szobakerult van egy ezer eves 2-3 kilowattos APC smart UPS-em, amibol tudok trafokat banyaszni, de az nem 1:1 lesz az tuti.
-
baly81
aktív tag
válasz
tordaitibi #100056 üzenetére
Én a zsákos anyagot pl vakolatra értettem főként. Februárban kértünk ajánlatot egy épület vakolási anyagára, zsákos bruttó 2550Ft/ 40 kg zsák (Cemix premium 2012). + br.55EFt kiszállítás KCR-ezve. Többlet munkaerővel, járulékokkal, plusz idővel számolva kb. 150-170 EFt volt a többletköltség egy Kádárkockánál.
A környezetemben lassan mindenki mixeres betont vásárol (pl. alapnak és koszorúnak is). Ha mindegyik anyag fuvarköltségét beleveszed, más szorzók jönnek ki. Munkaerő (több ember) / munkadíj / járulékok / idő mind módosít. Természetesen drágább a zsákos, mixeres, de ha mindent beleveszel nincs annyi különbség. Főleg amiatt, mert a munkabér elszaladt. Ha magadnak csinálod, családdal, barátokkal kalákában, akkor persze más. De a jelenlegi építési szabályozások, (e-napló, felelős kivitelező, stb.) ugye ezt nem teszik lehetővé. -
ViZion
félisten
válasz
tordaitibi #100052 üzenetére
"Pláne építkezéseken."
Ez meg annak is köszönhető, h pl. én is mondtam a kőmérgesnek, h itt nem fognak betont keverni, mert mindig itt marad egy IFA plató sóder, meg rámköt 4 mázsa cement. Mixerbeton és a home made DIY betonkeverőt sem kell idecibálnia...
De hát a'drágább... Nem annyival, mint hogy utána én szívok a sóderrel és a cementtel.
Amikkel betont kevertek anno, csoda, h nem volt minden építkezésen haláleset... -
pjen
félisten
válasz
tordaitibi #100048 üzenetére
Még a kétezres évek elején is láttam olyan elektromos tervet, ahová nem volt Fi tervezve. Egyébként érdemes Hámori Albert vlanyszerelés könyvét olvasgatni. Levezeti miért halhatsz meg a .űködő Fi mellett.
-
pjen
félisten
válasz
tordaitibi #100005 üzenetére
Nehogy azt hidd. Madardomb a 90 es években épült szinte sehol nincs, ahol az eredeti tulaj lakik. És akkor még a panel házak ezreiről nem is beazéltem ahol normális föld sincs.
-
Reggie0
félisten
válasz
tordaitibi #100011 üzenetére
"És a kondenzátor is bennük van, valahová illik fixálni a szekunder kört, ne lebegjen valahol az univerzumban."
Nem kotelezo, csak eppen annyira, hogy atmenjen az EMC-n. Ha jo a dizajn, akkor atmegy kondi nelkul is. Pl. orvosi minositesu tapokban sokszor nincs is, mert a kapacitiv csatolas merteket es a szivargoaramot is erosen korlatozza a szabvany. Szoval meg lehet ezt oldani, csak nyilvan picit dragabb lesz.
-
PROTRON
addikt
válasz
tordaitibi #100031 üzenetére
Oké, köszi a teljeskörű kifejtést. Erősáram terén egyre nagyobb az igény a központi áthidalási lehetőségekre otthonokban is, ezért kérdezek. Sokaknál nem csak az energiaszámla csökkentés a cél.
A számítógépekhez nem mindenki csak a 3-5 perc áthidalást biztosító 850vA-es egyszerűbb, de már tisztán színusos kimenetű UPS-eket használják. Ezek ugye nem on-line kivitelűek, van nekik átkapcsolási idejük, így a belső felépítésük természetesen megfelel ahogy írod.
Viszont a nagyobb teljesítményű, erősebb VGA-kal szerelt PC-khez, vagy kisebb teljesítményű, pl kazán szivattyúkhoz, meg egyéb érzékeny készülékekhez sokan használnak vagy tisztán színuszos invertert külső aksival, vagy olyan erősebb, gyárilag egybeszerelt, on-line, kettős konverziójú UPS-eket, amikhez az érintésvédelmet viszont szerintem már inkább inverter "típusú" oldalról kellene megközelíteni, ha nem csak 1 dedikált fogyasztó van közvetlenül mellette. De lehet akkor is.Ezért érdekelt, hogy napelemes alaprendszer miatt léphet fel a kisebb mértékű DC áramszivárgás miatti vakság lehetőség, vagy inkább a kettős konverziójú, tehát 0 ms átkapcsolást biztosító inverterek alap sajátossága. Ugye ez ott is nagyon problémás, ahol előre egybeszerelt "UPS"-nek van valami kategorizálva és erre hivatkozva nem foglalkoznak a problémával, de a gyártó valójában nem tisztázza a doksiban hogy van-e benne megoldás a földfüggetlen alap szitu kezelésére, vagy egyéb módon biztosítva hogy elegendő "A" típusú ÁVK-t használni akár a betáp, akár a tovább induló alhálózaton.
Jelenleg én a következő következtetéseket vonom le:
1-es eset: beüzemelek 1 db kb 850VA-es, tisztán színusos de egyszerű, gyárilag akkumulátorral bele szerelt, egybeszerelt UPS-t.
Eredmény: csak 1 db fogyasztó készüléket köthetek rá, pl PC-t a monitorjával, mert akkumulátoros üzemben felléphetnek érintésvédelmi kockázatok, van 5-10 perc áthidalási időm átlagos teljesítményhez, mivel kicsi a gyárilag beleépített aksi.
Alapvetően a UPS-nek a végberendezés közelében kéne lennie, hogy ne legyen köztes kábel szakasz, szintén az érintésvédelmi téma feszegetése miatt.
Ez esetben a betápon lévő "A" típusú ÁVK megfelel, nagyon alacsony a kockázata a halálos sérülésnek.
Ha messzebb van a fogyasztó a UPS-től, akkor a köztes kábel szakasz megsértésének kockázatát kezelni kell, elvileg kéne a kimenetre legalább "A" típusú ÁVK. De még azért kellene PEN relé is, de nem kötelező amíg csak 1 fogyasztót kötök rá.
Példa: nem akarom a párás kazán helyiségbe rakni az egyszerűbb olcsó UPS-em.2-es eset: 1 db, kb 3000VA-es, tisztán színusos, kettős konverziójú, on-line, csak akkumulátoron keresztül üzemelő, de gyárilag akkumulátorral bele szerelt, egybeszerelt UPS-t.
Eredmény: továbbra is csak 1 db fogyasztó készüléket köthetek rá, pl PC-t a monitorjával, de az akkumulátoros, betáptól mindig független üzem miatt alapból felléphetnek érintésvédelmi kockázatok, van 10-30 perc áthidalási időm átlagos teljesítményhez, mivel kicsi a gyárilag beleépített aksi.
Emiatt már 1 fogyasztó esetén is foglalkozni kéne az érintésvédelemmel, akkor is ha közvetlenül mellette van a UPS.
Ha a gyártói dokumentáció egyáltalán nem foglalkozik az érintésvédelmi felvetésekkel, akkor a PEN relé elengedhetetlen, ami mellé kell az ÁVK, ami 1 fogyasztó esetén még "szódával elmegy az A típusú" kategória.
De ha már több fogyasztót kötünk rá, kellene a "B" típusú.
Ha a gyártói dokumentációban szerepel megfelelő műszaki megoldás a földfüggetlen helyzet kezelésére, akkor 1 db rákötött fogyasztó esetén elegendő lehet a betáp előtt lévő "szódával elmegy az A típusú" ÁVK kategória.
Ha többet kötünk rá, akkor a kimeneten is fixel lennie kell "B" típusú ÁVK-nak, ha frekiváltós az eszközöm, akkor "B+".3-as eset: 1 db tisztán színuszos inverter, akármekkora külön rákötött akkumulátorral, akármekkora VA kimeneti teljesítménnyel.
Ez esetben az érintésvédelem szempontjából teljesen mind1 hogy hány fogyasztót kötök utána és hogy mekkora a kábel szakasz, mindenképp kezelni kell a földfüggetlen kimenő hálózat miatti érintésvédelmi problémát. Oké, sokak szerint 1 db, közvetlenül mellette levő dedikáltan rákötött fogyasztó esetén még elvileg nem kritikus, de szerintem már ott is kellene.Haszon: én mondom meg mekkora kapacitást fizetek ki, valamint 0ms átkapcsolási idő.
Hátrány: drága az ÁVK. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tordaitibi #100015 üzenetére
Épp ebből indult ki a téma, amikor írtad, de nem az 5-20 V miatt kell aggódni egy fürdőkádban, hanem például egy kis vacak trafó miatt, amit ha szétszedünk, nem egy komoly szigetelés választ el a hálózattól, amire rálátásunk sincs, nem tudhatjuk.
Ez szakmai szemmel tekintve is van annyira félelmetes, hogy fürdőkádba inkább nem kérjük (a töltés alatti telefont).
Ha legalább szemre is elválasztott, egymás mellett szeparált tekercselésű, biztonsági kivitelű trafó lenne (persze, oda akkor sem), de ez nem nagyon szokás ebben a műfajban.
-
PROTRON
addikt
válasz
tordaitibi #100022 üzenetére
Igen, ez a része világos, az érdekelt hogy a működés szempontjából ennél a változatnál is "B" ÁVK kellene mint napelemes rendszer esetén?
Nyilván az egész szünetmentes elé bekötött "A" ÁVK nem jelent életbiztosítást ilyen szempontból, de a kimenet utáni szakaszon ha csak PC-ket köt rá a delikvens? -
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi #100025 üzenetére
Valóban többnyire közös katódos kivitelben érhető el, de azért létezik közös anódos is.
Kisjelű/kisáramú diódák esetén pedig nem ritka...
[link: BAT54, BAT54A, BAT54C, BAT54S] -
válasz
tordaitibi #100025 üzenetére
Neked is, meg mindenkinek is köszönöm a választ
Tudom, hogy mi ez, meg a használatával is tisztában vagyok, csak azt nem tudtam, hogy van-e valami neve (mint pl. a négyes diódának a graetz híd), vagy csak simán kettős dióda a neve.
-
Barret001
addikt
válasz
100V egyenáramot rendszeresen fogdosom.
-
PROTRON
addikt
válasz
tordaitibi #100010 üzenetére
Amúgy ha valaki odahaza csak egy sima 3kVA-s, kettős konverziójú, on-line szünetmentes tápegységet használ, de arra nem 1 db PC-t és a monitorját köti rá, hanem hosszabbítóval elviszi 2-3 szobába további PC-ket, routert, "tartalék" állólámpa világítást, etc rákötni mert nagyobb aksival használja.
Akkor az nem kérdés hogy ugyanúgy érinti az érintésvédelmi probléma kör (amire pl lehet PEN relével válaszolni), de a "B" típusú ÁVK problematika is érinti? -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tordaitibi #100011 üzenetére
De itt más a kontextus. Fürdőkádban, vizes bőrfelület.
Többször fogtam kezet a fázissal, pontosan azért tudom, mekkorát képes rúgni, persze az is függ az adott helyzettől, mekkora áram kínál meg. Mondjuk az ujjamnak egy kis felületén és még az sem mindig semmi.
De ilyeneket elképzelni vízben, fürdőkádban, az már brutális, senki nem akarja.
Ugyanakkor szobában, száraz lábbeli, szigetelt burkolat, bármikor megfogom a fázist, hiszen korrekt szigetelésem van a talaj felé.
-
PROTRON
addikt
válasz
"
Ha van AVK, márpdig egy nem 60 éve szerelt házban tuti van, és tegyük fel a töltőben lévő potenciál rögzítő kondenzátor valamennyire átvezet, akkor az avk azonnal leold.
"
Csak erre az 1 dologra reagálnék...meg kellett néznem a naptárat hogy nem ápr. 1.-e van...hidd el hogy az általad gondolt nagyságrendet szorozd meg 10 nagyságrenddel és emeld a négyzetre, akkor talán megkapod a tizedét annak hány "modern"-nek titulált lakásban nincs ÁVK.
Ismerek olyan villanyszerelőt, aki 20 éve van a szakmában és szakmai álláspontja hogy felkéne kötni aki kitalálta az ÁVK-t és inkább felelős eszközhasználatra akarná oktatni az embereket...neki odahaza nincs is ÁVK és minden ügyfelének azt mondja hogy lehúzás, beépíti, de szakmai véleménye hogy csak lehúzás. Ilyen hozzáállások mellett nehéz az embereket rávenni dolgokra...Az adott helyszínen az a kérdés, hogy miért merült fel a "foglalkozás körében gondatlanságból elkövetett" nyomozati eljárás...lekopogom, még nem kellett ilyenben részt vennem, így nem tudom hogy áramütés esetén automatikus-e ennek a scenáriónak is a kivizsgálása.
Vagy esetleg arról van szó, hogy teszem azt volt elektromos hálózat felújítás, volt új ÁVK és még se védte meg, ergo a villanyszerelő szakmaiságát bíróságnak kell kimondania...Nyilván a családot nem fogjuk zargatni, de majd azért remélem az újságíróban lesz némi szakmai érték és kikeresi a nyomozás eredményéből a fontos dolgokat is, nem csak azt hogy milyen volt a kilincs színe...
-
válasz
tordaitibi #100000 üzenetére
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Nem is a törpefeszültség aggályos, de én nem szívesen bíznám az életem a primer-szekunder elválasztó szigetelés ismeretlen minőségére például.
Szoktak még hivatkozni a panelon látható szigetelési távolságok be nem tartására, illetve kritizálni az olcsó daraboknál.
Alábbi egyszerű gagyinak számító rajz, csak most ezt találtam, ami szemlélteti, hogy szokott lenni egy zavarszűrő kondi a primer-szekunder között, ami csak megfelelő minősítésű lehet, feszültségre túlméretezett, kV-os nagyságrendű. Sok áramot nem enged át, de azért a fürdőkádba ilyet sem kérnék, biztos, ami biztos alapon.
Másik kritikus rész maga a trafó szigetelésének biztonsága. Az optocsatoló nem olyan vészes, nagyon jól szigetel elvileg, villámlásnál szokott áthúzni inkább.
-
válasz
tordaitibi #100000 üzenetére
Köszi a kedvességet, de Zalából nem nagyon érné meg elmenni érte. Pont Pécelen vettem az első autómat, azóta sem jártam ott. :)
-
PROTRON
addikt
válasz
tordaitibi #99978 üzenetére
Igen, mindenki abból indul ki hogy bármikor elmegy az ósanba azt megveszem, de amikor ott van akkor meg azért húzza a száját hogy 500 huf és úgy is kipukkad mire kivisszük a strandra.
Az én villanyász kollégáim sem értik meg hogy valójában mennyi a rárakodó teher az ő munkájukra mire a főnök kifizeti a számlákat...
-
[CS]Blade2
addikt
válasz
tordaitibi #99965 üzenetére
Szétnéztem közben, a kazáncsere előtt vezetékes ugyanilyen volt, és még megvan, de abba százvalamennyi számú van, a lényeg, hogy 1kOhm-os. Az gondolom kevés, de C tervnek lehet, hogy jó lenne, gondolom maxra tekerve mérne valamit, csak nem tudnám arról nézni a szobahőt, mert valótlant mutatna, de használható lenne, csak meg kellene jegyezni, hogy mondjuk 3°C-ot csal, a kijelző 28°C az a valós 25°C mondjuk.
Mértem ezt a régi 2007-es vezetékest, meg egy másik példány Q3RF-et, ott fix értéket tudok mérni, nem mászkál.
Úgy van akkor ezeknél, hogy teljesen lecsavarva közel nullának kell lennie, és maximumra csavarva kellett volna 3kOhm-nak lennie?
A másik példány 22,9°C-ot mutat gyári középállásnál. A rosszat kb. 1,75kOhm-ra tekerve szintén 22,9°C-ot mutat.
Közben amíg írom ezt, már mászik el. Lement 0,5°C-ot lépésenként, rámértem, attól azonnal változik, most 23,6°C miután nekiért a mérő.Gyakorlatilag amíg nem mászik el a termisztor értéke mellette, addig nekem jó lenne ide egy fix, állíthatatlan 1,75kOhm körüli ellenállás?
Valamint akkor, ha jól gondolom, akkor nagyobb érték is jó, mert azoknak is van 1,75 körüli állása, csak, ha túl nagy, akkor extrém kicsiket kellene fordítani a csavarhúzóval, talán nem is lehetne pontosan kalibrálni?
[link] Itt van 10db kiszállítással 675Ft-ért. Megrendelem innen, aztán majd megjön, lesz tartalék hozzá.
Ha te küldenél 1-et, az lenne vagy 200Ft a magyar postán.
Most már kihúzzuk ezt a kicsit a fűtésszezonból manuálisan kapcsolgatva. -
szente
addikt
válasz
tordaitibi #99930 üzenetére
Ott van ez az IC annak a szalagkábelnek a tövében, ami lejön a magnó részéről. Elég zsúfolt az a rész SMD ellenállásokkal, meg alkatrész számozásokkal. De ennek az IC-nek sikerült megtalálnom az adatlapját: [link]
Donki Hóte: Kudarc esetén ez is szerepel a tervek között.
ViZion: Stilo gyári fejegysége. Sajna ezen nincs CD váltó bemenet, csak egy telefon bemenetre lehetne ráhekkelni, de az mono és állítólag nagyon gyengén szól.
Kb tudom, hogy mennyi lenne bele bármi más, azért is szeretném megpróbálni ezt. Egy 200.000 Ft-os autóra nem szeretném rákölteni még a negyedét hifire.
Aztán az is lehet, hogy apróról lövök valami olcsó de márkás fejegységet + beépítőkeret + van itthon ilyenem: [link]
Csak hát így is elköltöttem egy 20ast és nem vagyok vele előrébb és még a kormányon se működnek a gombok. -
válasz
tordaitibi #99934 üzenetére
Nekem valami Xiaomi (klón, talán Roidmi néven
) volt, hallgatható volt
-
válasz
tordaitibi #99932 üzenetére
Szerintem nyugodtan fogadhatunk bármibe, hogy egy ilyen FM transmitteren keresztül jobb minőségben fogja a kérdező hallani a zenét, mint azon a BT vevőn keresztül, amit ő kendácsol be a rádió magnó erősítő csatornájába
-
szente
addikt
válasz
tordaitibi #99927 üzenetére
Így, hogy tisztán leírtad a hátrányait, nem gáz, hogy elvetted a kedvem.
Próbálok rákeresni az IC-kre, amiket találok a nyákon, de kb semmi dokumentációt nem találok már róluk. Találtam más rádióhoz leírást, ahol 70670FS-t (ilyen alkatrészem van nekem is) forrasztották le és toldották be a kábelt.
Így szerinted működhet rendesen?
-
válasz
tordaitibi #99917 üzenetére
Na ez az, amit nem tudom, ugye nem rakják ki a kirakatba, black box az egész.
Viszont ahhoz drága játék, hogy blöffre vegyek rá egy gyújtásmodult.
-
válasz
tordaitibi #99903 üzenetére
Köszönöm a tippeket, kipróbáltam, jónak tűnik.
De valamit biztosan én hibázok el, mert itt van ez a keresés (PNP tranzisztor, 25 A áram, 100 V feszültség, 125 W teljesítmény). A keresés egyedül a TIP36C tranzisztort dobja ki.
Ezzel szemben itt van a BD250C tranzisztor, szemre hasonló paraméterekkel (PNP tranzisztor, 25 A áram, 100 V feszültség, 125 W teljesítmény), de az előző keresés mégsem dobta ki
Mit kell a keresésbe másként megadni, hogy a TIP36C mellett a BD250C-t is kiadja
-
IstvánLászló
őstag
válasz
tordaitibi #99903 üzenetére
Most néztem én is a linket dettó bajnok.
-
zotyo11
csendes tag
válasz
tordaitibi #99846 üzenetére
-
válasz
tordaitibi #99846 üzenetére
Hát, lehet...
Ezeket a sárga kockákat mindig motorindító kondenzátor
néven láttam, de lehet, hogy tényleg zavarszűrő...
-
válasz
tordaitibi #99826 üzenetére
Aha, de megmértem, akkor sem vett fel több áramot. 1 db infra LED van rajta.
-
laed
aktív tag
válasz
tordaitibi #99826 üzenetére
Na igen, ez lett volna a második gondolatom.
Célszerű lett volna folyamatosan mérni, és nem csak 1 pillanatig. -
turho
addikt
válasz
tordaitibi #99800 üzenetére
Olyan toldót akarta gyártani, ai a Samsung Dex állomás usb dugóját hosszabbítja meg. (Nem akarnám beledugdosni a telefont, mert csak leszedegetett tokkal fér bele....) ott van 2xusb2, 1xLan, 1xHdi 4k60, és vagy Sia, vagy a legkisebb gyorstöltés. Ehhez gondoltam gyártani egy 15-100 centi közti toldó vagy hosszabbító kábelt.....
-
turho
addikt
válasz
tordaitibi #99792 üzenetére
Ok, ha ezt kell megépíteni, akkor feladom
azt hittem, passzív 20 érrel menni fog.
-
gyenesmartin
őstag
válasz
tordaitibi #99782 üzenetére
Fnirsi hs-02A forrasztópáka.
JBC hegyek tehetők bele. 100W USB-C ről hajtható.
Kicsi, könnyű, jó a fogása, pontos.
Nekem 15 000ft volt a 6 heggyel (igaz azok nem JBC-k, de nem rosszak otthonra). -
turho
addikt
válasz
tordaitibi #99759 üzenetére
Köszi...sejtettem. Kellene akkor szereznem "nyákos" kihosszabbított usb c aljzatokat, ha szeretnék gyártani magam. (Ilyen 10-15 centi). Szerelhető C aljzatot, dugót (lengő) valami horror áron találtam csak itthon ...(És az marha pici forrláb). Építő ötletet megköszönök. (Nem vagyok akkora nagy pákász).
-
válasz
tordaitibi #99753 üzenetére
Igen, a hifi erősítők tápszűrése egyrészt eléggé fontos (különösen a bkercso által elég magas szinten művelt fejhallgatő erősítők és DAC-ok építése során), másrészt inkább a gyakorlatra, mint az elméletre alapozódik, mert az elmélete egy nagy csomó ismeretlent tartalmaz.
(Ez olyasmi, mint amikor a hifi láncodban van egy kis brumm, ami valamelyik eszköz hálózati dugójának a fordítva történő bedugására érdekes módon megszűnik
)
Gondolom, hogy a bkercso által közreadott kapcsolás is inkább a gyakorlatban működik jól, hiszen elméletileg nem sok értelme van, sőt ránézésre inkább problémák forrása lehet.
D osztályú erősítő esetében teljesen indokoltnak látom ennek a kis tápszűrőnek a használatát, ha nem trafós tápot (vagy akkut), hanem kapcsolóüzemű tápot használok egy D osztályú erősítőhöz, akkor én is szoktam egy kis soros ferritmagos tekercset rakni a pozitív tápfeszre.
-
coco2
őstag
válasz
tordaitibi #99747 üzenetére
Ha még az általános iskolában vetette papírra, akkor mondjuk érthető.
-
válasz
tordaitibi #99747 üzenetére
Nyilván bkercso nem az audió nirvána megkérdőjelezhetetlen papja, de ettől függetlenül én nem kötnék bele a munkásságába
Több ismerősöm is nagy elégedettséggel hallgatja a bkercso által készített DAC-okat, fejhallgató erősítőket, pedig nem olcsón árulja az általa készített dolgokat
-
turho
addikt
válasz
tordaitibi #99735 üzenetére
Köszi neked is.
-
coco2
őstag
válasz
tordaitibi #99735 üzenetére
Az a kapcsolás valami főiskolás fiatalkorú tévelygése vagy micsoda
-
DigitXT
félisten
válasz
tordaitibi #99615 üzenetére
Pont tegnap éjjel olvasgattam ezt a cikket, de persze alig láttam ki a fejemből.
Amúgy éppen úgy találtam meg az oldalt, hogy az általad beírt típusra kerestem.
(Még egy pár írását elolvastam a szerzőnek, jól ír, csak aludni nem maradt idő...)Mindemellett némileg igazat adok neked.
Nagyjából ebben kiegyezhetünk. Mert ugye nem instant a tűzvész, de azért csak
"van benne valami", ha te is egy vasdobozban tartod, az udvaron. Tuti ami fix.
Csak akkor az egyszeri túrázó mit csináljon vele a hátizsákjában? Na ugye.Ui: e-motorkerékpár építéseknél véltem látni még ilyen cellákat: tényleg brutális,
hogy milyen nagy áramú, egyben nagy kapacitású tud lenni kompakt méretben. Mindazonáltal (rolleres témában talán találkoztunk) félnék ilyet rakni a rollerbe,
amit ugye az ember csak betol a garázsba. Esetleg éjjel töltőn hagy békésen.
Szerk: esetleg felszállna vele a tömegközlekedésre is, bár onnan random tiltják,
annak ellenére, hogy rollerben kifejezetten ritka a lipo: egyik E-Twowban láttam.7S3P: ez szerintem elírás lesz, gondolom 7s6p, ha 360Ah (és 42 db cella).
-
DigitXT
félisten
válasz
tordaitibi #99602 üzenetére
Na jó, de egy ilyen zacskós cella nagyon messze van attól, hogy biztonságosan zsebre vágd, mint powerbank, de talán még a csomagtartóba se szívesen pakolnám: így azért nem annyira nehéz kis súlyúnak maradni, ha nincsen körülötte semmi érdemi védelem.
-
válasz
tordaitibi #99579 üzenetére
Adok en neked 63Ah litium cellat 92 deka
Ez milyen cucc?
Van egy Parkside 8 Ah-s 20 voltos akkum, az kb. 1 kiló
-
válasz
tordaitibi #99594 üzenetére
Toughbook fele (cf20) van, nem zabál sokat
. Viszont jobb lenne pont usb-tápos
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #99583 üzenetére
Ugye [másfél] percet akartál írni?
-
laed
aktív tag
válasz
tordaitibi #99583 üzenetére
Ennél azért tud többet, de való igaz, hogy szinte a képtelenség kategóriája így feltölteni mondjuk 1 olyan akkut, mint ami a képen van.
-
coco2
őstag
válasz
tordaitibi #99579 üzenetére
-
mezis
félisten
válasz
tordaitibi #99566 üzenetére
-
turho
addikt
válasz
tordaitibi #99556 üzenetére
Reménykedem, hogy meg tudom oldani valahogy a zavar csökkentését, mert egy klassz kütyü amúgy. A napokban szétkapom.
-
turho
addikt
válasz
tordaitibi #99550 üzenetére
Igen, csak ront a hangon, sávszéleken....egy FIIO, vagy egyéb kommersz de márkásabb gyártó megoldotta valahogy.
-
Reggie0
félisten
válasz
tordaitibi #99542 üzenetére
Ha a tervező se tudta kiszedni a zajt, neked sem fog sikerülni.
Ezek a kinai copy-paste cuccok nem profi tervezok munkaja, hanem szorgalmas masolomuveszeket, akik az osszeollozott dobozkakat kotogetik ossze a tervrajzon majd lesz valami alapon. Nem lepodnek meg, ha ma mar nem AI-val keszitenek a terveket, mert kb. azon a szinten mozognak. Ennel azert nem nehez okosabbnak lenne. Masfelol egyaltalan nem biztos, hogy iparkodnanak az a zajt eltuntetni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #99537 üzenetére
Jah jogos, ez egy PTC szenzor. Megfűtve öngyújtóval ment felfelé az értéke és az előlapon a kijelzés is mutatta a melegedést, szóval akkor nem ezzel van a gond.
leweegee: egyébként tényleg az a típusszáma, de valamiért a felette lévő E-NR számra lehet megtalálni, ami hB86k572
-
válasz
tordaitibi #99544 üzenetére
Sztem előrébb vagy. Zaj nincs.
Amúgy nekem ilyen BT cuccokkal az volt mindig, hogy földhurok.
Autórádióra USB táp, az megy a BT vevőhöz, ami analóg kimenetet ad a rádió AUX-ára. Vagy zajos, vagy nincs hang (utóbbi azért, mert a zajszűrő algoritmus kardjába dől) . Ha kihúzom a tápot, akkor jó (a BT cuccban van akku).
Megoldás : az analóg kimenet földje nincs bekötve, így alig van zaj (telefon adása miatt mindig van valamennyi) és szól is. -
turho
addikt
válasz
tordaitibi #99542 üzenetére
Sok mindent olvastam, tápszűrés, szeparált tápok, stabil csillagpont gnd, és megszűnne. Mivel márkás cuccok nem prüncögnek.
-
válasz
tordaitibi #99538 üzenetére
Igen, ahogy írták már, az optikai kimenet a vonalkimenetnek felel meg, a hangereje állandó.
-
válasz
tordaitibi #99538 üzenetére
Állandó, szerintem S/PDIF-en nem is értelmezhető a hangerő, max. ha információ formájában átküldi.
Após hangprojektorán() is ez volt, hogy optikán ment a hang, a TV-n nem volt HDMI ARC, így nem volt hangerőszabályzás.
-
válasz
tordaitibi #99515 üzenetére
Ha úgyse használod a boxon lévő HDMI kimenetet, akkor vegyél egy HDMI->RCA konvertert és erról hajtsd meg a külső erősítőre kötött hangfalakat.
-
válasz
tordaitibi #99515 üzenetére
Kikapcsoláskor valamilyen jellel kapcsolni a kimenetet is, jobb nem jut eszembe.
Meg gagyi TV-ket olcsón lehet kapni, amin van HDMI bemenet is. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tordaitibi #99510 üzenetére
Soros csatolókondenzátor, olyan csökkentett kapacitással, ami a mélyhangokat még nem veszi el nagyon, de ilyen tranzienseket mérsékelhet valamennyire?
Felemás dolog ugyan, mivel a meredek jel (felfutó / lefutó él) pont áthatol a csatolókondin is, de azért néha segíthet.
-
laed
aktív tag
válasz
tordaitibi #99505 üzenetére
mert a box a legalja árfekvésű és a scart csatiról levett bal-jobb hangjelen valami irgalmatlan digitális sistergés van
Olcsó húsnak híg a leve.
-
válasz
tordaitibi #99510 üzenetére
Mezei koppanásgátló? Vagy valami késleltetés, aminek a bekapcsolás a triggere, és mondjuk 1mp-al később kapcsol be?
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tordaitibi #99505 üzenetére
Ilyen gondok TV-vel használva is előfordultak, azért kellett ilyen esetben a box hangerőszabályzóját maximumra tolni, a hangerőt pedig csak a TV-n levenni.
Így a box analóg kimenetén megjelenő zaj is leosztásra kerül.
Barkács esetben a box kimenetére jön a leosztó potméter, a box saját hangerőszintje pedig maximumon. Ez egyébként nem jelent a box szempontjából semmiféle túlvezérlést, annak ez a normál vonali szintje.
-
DigitXT
félisten
válasz
tordaitibi #99500 üzenetére
A Techpowerupos képen látszik az IC típusa (LB11961), ami elvileg egy 1 fázisú venti-vezérlő IC. Ha így van, az adatlap szerint a gyanús alkatrész éppen a hall szenzor lesz, mivel pontosan az IN+, HB, IN- lábakon csücsül (s persze ott van még a közös GND is).
csabyka666: igen, ennek a vezérlő IC-nek van hőmérő bemenete (amivel leszabályoz): amennyiben eltávolítod, elvileg 100%-on hajtana. A másik oldalán mi van a NYÁK-nak?
Elvileg:
C1 = CM (Regeneration power supply stabilization capacitor)
C2 = CT
C3 = CP (PWM oscillator frequency setting capacitor) -
DigitXT
félisten
válasz
tordaitibi #99493 üzenetére
2 fázisú lesz az, hiszen két vezetékkel azért elég nehéz lenne 3 fázist meghajtani...
csabyka666: nem feltétlenül hiányzik onnan semmi, ha ez egy Corsair szivattyú motorja, máshol fellelhető képeken is úgy néz ki a NYÁK, mínusz természetesen az égésnyomok.
-
válasz
tordaitibi #99493 üzenetére
Pont azért kérdeztem, nem akartam még jobban tönkre tenni. Gondolom akármilyen vezérlő se jó hozzá...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- 3DMark (2013) eredmények
- iPhone topik
- Házimozi belépő szinten
- Ízléses, masszív és praktikus mikrotorony jött a Jonsbo műhelyéből
- Google Pixel topik
- Everest / AIDA64 topik
- EA Sports WRC '23
- Autós topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- eMAG vélemények - tapasztalatok
- További aktív témák...
- Dell és HP szerver HDD caddy keretek, adapterek. Több száz darab készleten, szállítás akár másnapra
- BESZÁMÍTÁS! Samsung Galaxy A34 5G 128GB mobiltelefon garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 512SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Samsung 840 SSD 120GB újszerű, 100/100
- www.LicencAruhaz.hu OLCSÓ & LEGÁLIS SZOFTVEREK 0-24 KÉZBESÍTÉSSEL - Windows - Office - ÖRÖK GARANCIA
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest