- Fórumok
- Egyéb hardverek
- Hobby elektronika
- (kiemelt téma)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- Doky586: SecureBoot kulcsok frissítése (2026 nyara)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Lalikiraly: Macbook NEO 2
- Luck Dragon: MárkaLánc
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- crok: Android ADB, TWRP, ROM, GApps, MicroG, Shizuku, APK és egyéb segédeszközök
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2025-12-11 20:26 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
troll81
addikt
Küldtem linket.
-
laed
senior tag
Én úgy tudom, előírás a kötődoboz. Persze ha megcsinálja a csatlakozást falon kívüli konnektorral (tehát azzal, ami nem süllyesztett) akkor nem kell.
-
Dr. Szilikát
őstag
Ha már PC-táp, azt le lehetne szabályozni 3,65 V-ra, a negatív visszacsatoló körben. Mivel egy elágazó osztón keresztül figyeli a 12 és 5 V-ot egyaránt, a 12 V-ról le lehet kötni, csak az 5 V ágra stabilizáljon, illetve azt veszi lejjebb értelemszerűen.
Az áramkorát már érdekesebb, mivel áramfigyelő nincs a klasszikus PC-tápokban, a védelem csak a feszültség letörését figyeli, túlterhelés esetén, amire letiltja a primer PWM-et és csak újraindítással megy ismét.
Akik átalakítják áramgenerátoros módra, építenek be áramfigyelést, de az már haladó megoldás. Egyszerűbb esetben lehetne a 3,65 V-ot izzólámpán keresztül ráakasztani az akkura, ami megoldaná a korlátozást, de túltölteni nem tudná.
-
laed
senior tag
Ehhez azért már kell a megszállottság.....

-
Reggie0
titán
Miert lenne a schottky kikerulhetetlen? Hasznalj idealis dioda meghajto IC-t mosfetekkell.
-
VIPowER
őstag
Akkor így jártam.
-
VIPowER
őstag
Prell alatt prellt értek igen, a végén mikor elérte a beállított hőfokot többször is újraindítja a szivattyút, sercegő hanggal. Kondi ellenállás előtt 5‐6‐szor, utána csa 2‐3‐szor. De ez is sok, meg a hangja is sok nekem. 😆
A termosztát vadi új. -
VIPowER
őstag
A kazán szivattyúját.
De csak utókeringetőnek van betéve a csőtermosztát. -
ViZion
félisten
....balkon méretről volt szó.
Nem, nagyban se mindenkinek éri meg. Cégnél azt mondták sorry, nem lehet visszatáplálni. Segít a napelem, de ha hétvégén nincs műszak, akkor az kuka. Tároló majd most épül hozzá, nem kell mondani, h mekkora pízt kell elverni erre, hogy majd valamikor megtérüljön. És ezt a cégek egyéb beruházás kárára végzik el, ha nincs végtelen anyagi háttér...
Bojlerek a legnagyobb fogyasztók nálunk... ha egy legolcsóbb napkollektor nyáron megfűti a vizet (kell egy indirekt bojler, 200k sajnos), akkor az áram fogyasztásunk évi 8 hónapon át 30-50%-al kevesebb. Igen, itt is 10 évre előre kifizetjük a spórolást, de a síkkollektorok bírják sokáig. -
bytesizelife
tag
Konkrétan mi a probléma az MPL-lel?
(Az MPL és a GLS azok, akikkel soha nem volt gondom, míg pl. a magyarországi UPS egy kalap szar.) -
cappa72
nagyúr
Maradt a ~30 éve működő hqvideo. (illetve néha csájna, meg néhány elvetemült amatőr kolléga) -
ekkold
Topikgazda
Ez csak szándék kérdése, mert az árat ők szabják meg. Néhány cég úg yoldotta meg ezt a kötelező dolgot, hogy pl.
- szállítás: ABC-vel:1500Ft,
- szállítás: FGH-val: 1600Ft,
- szállítás: MPL-el: 243000Ft
Aztán ha valaki mégis a drágábbat választja, akkor egy alkalmazott elsétál a cuccal a postára és feladja egyénileg (az órabére akkor is kényelmesen ki fog jönni
)
TME esetében valószínűleg van további motiváció is, pl. egyszerűen a sok kis tétel macerásabb, nem éri meg... -
laed
senior tag
Árammérésben a helyzet sokkal rosszabb.
-
hcl
titán
Ért
@Reggie0 : A hasonló kommunikálós megoldást úgysem fogja megúszni

-
hcl
titán
Én azt hittem ez valami step-up-down, de ahhoz meg nincs elég alkatrész rajta

-
troll81
addikt
Délután megyek megnézni pár zellát.
Kellene az autóhifi rendszer mellé egy 4x4 es 12v pack.
60ah zella .mire figyeljünk a vételnel használt cella.
Azzal főzünk ami van
és tapasztalt hilyan ez opció.Köszönöm a segítséget
-
Decus Trivet
kezdő
Persze, meg tudom oldani, csak azt hittem, van valami ismertetőjel, esetleg kábelszínezés, még soha nem vettem aksit (ceruzás kiadáson kívül).
Csatlakozó alapján [link] viszont SH1.00/PH1.00.
Ha már ennyibe kerül + sokat is kell várni, nem szeretnék utána buherálni..
-
Batman2
addikt
Szevasz
Nem feltételeztem, hogy a régebbi, egyszerű töltésszabályozók PWM jellel, kapcsolóüzemben működnek, azt gondoltam, hogy a hagyom egyszerű áteresztő tranzisztoros, lineáris tápnak megfelelő feszültségszabályozást végeznek, vagyis változó értékű ellenállásként működve a tranzisztor enged a kimenő feszültség szerint áramot a gerjesztőtekercsre, mint pl. ez a kapcsolás: [link]
Erre értettem, hogy analóg, illetve arra, hogy a mai autókban már biztosan a generátor is digitális szabályozás alatt van a motorvezérlő, vagy egyéb egység által. Ez által tudja a kompjúter befolyásolni a töltés nagyságát különböző helyzetekben.
Az én öreg mercedesem és nagybátyjám trabant 1.1-e is hasonlóan tölti az akkut, ha közepes fordulatra pörgetem a motort, akkor is legfeljebb 14V-ig emelkedik a feszültség, de inkább 13,8-ról emelkedik lassan, nem nyomja fel azonnal, még alapjáraton is 14,2-re, mint a ford tette.
Igaz, mindkét öreg járgánynak kisebb e generátora, mint a maiaknak. A mercedeszé 55A-es, a trabanté 45-ös. Ma meg 90-120A-es generátorok vannak, esetleg még több.
Mindegy, mindkét régi rendszer kíméletesebb töltést végez, mint a mai autókban.
Üdv. -
Dr. Szilikát
őstag
Első autóm egy használt Trabant, abban volt még rezgőnyelves feszültségszabályzó, de rémálom volt beállítani. Egy rugó erejét kellett szabályozni egy lemezfül hajtogatásával, attól függött, milyen értéken reagál a relé. De vagy túltöltött, vagy lemerítette az akkut egy műterheléssel.
Problémák akkor szűntek meg, amikor tettem bele egy félvezetős Lada feszültségszabályzót. Ez ugyebár adja magát, kap testet, egy ponton figyeli az akkufeszültséget, másik ponton szabályozza a gerjesztőáramot. Neked bizonyára nem újdonság:

-
Dr. Szilikát
őstag
Arra nem tértem ki előbb, hogy magam sem tekintem egészséges dolognak az akku szempontjából, mivel itt más irányból ment a megközelítés.
De ilyen események nyilván kerülendők, én sem úgy szoktam gondolni rá, hogy "öröm", inkább kínos esemény. Már az akku helyébe "képzelve magam", ami ugyebár vicc, de műszaki figuráknál előfordul ilyen, hogy szinte nekünk fáj, ami a technikának fáj. Szívás.
-
Reggie0
titán
Attol meg, hogy kapcsolouzemu, analog az. Foleg, mert boven van benne induktivitas is, ami simitja. Mas reszrol a frekvencia es impulzusszelesseg analog modon all elo, nem digitalisan, azaz nem kvantalt, hanem folytonos.
-
Ribi
nagyúr
De egy mélykisütött akkuval el sem indul az autó, szoval már az elindítás feltételezi, hogy egy relatíve jó állapotban lévő akkut tölt a generátor.
-
laed
senior tag
Ha a generátor 45amperes akkor ennyivel, ha 160 amperes akkor 160 amperrel.
Helikopter 1000A-rel is képes tölteni....

-
Batman2
addikt
Szevasz
kb. 35 éve, még gyerekként "játszottam" ólom akkukkal, akkor is már a mánmiám volt az elem és az akku, meg persze mindenféle egyszerübb elektronika.
Többször csináltam ilyet azokkal az akkukkal, hogy kiöntögettem belőle mindent, csapvízzel kimostam, míg már a szutyok jó része kijött belőle, majd friss kénsavval feltöltöttem, amit a normál háztartási boltban akkor meg lehetett kapni, senki nem kérdezte, hogy miért vesz egy gyerek kénsavat, nem is volt biztonsági záras, stb. Még az aranykalász mgtsz, vagy mi "termelte". Majd töltés lassan, kicsi árammal, izzón keresztül.
A teljesen döglött, 6V-os trabant akku is feléledt vagy 2 napi töltés után, olvasztotta a rézdrótot. Egy ideje viszont már főleg zárt akkukat gyártanak, amibe még csak vizet sem tudok pótolni. Egy korábbi akkum is már "varázsszemes" volt, azon is látszott, hogy nagyon lassan, de csökkent a zöld (feltöltött) jelzés, ahogyan korosodott az akku és egyre nezebben lehetett már mozgatással is zölddé varászolni, vagyis lassan fogyott belőle az elektrolit, de nem tudtam bele pótolni. Az viszont legalább hosszú életü volt, tényleg nagyon kevés volt a vízfogyasztása.
Ez a mostani is ilyen varázsszemes (beépített savsűrűség mérő valszeg) és sajnos valóban teljesen zárt, hiába szedtem le róla a matricát, kupaknak nyoma nincs.
Sőt, ptóbáltam a szélein a 3 cellát fedő két műanyag fedőt felfeszíteni, hogy legalább lássam, mi van, vagy mi nincs a cellákban, ha már üzemképes nem is lesz, de még ez sem sikerült egyelőre, úgy rá van dolgozva. A végén lehet megfúrom a fedőt.
Keresgéltem azóta már akkut, de csak elvétve van kupakos verzió, pedig az lenne a jó, hogy legalalább a vizet tudjam pótolni, ha szükséeges.
Hétvégén elmentem a P betűs barkácsbolba, hogy veszek egy akármilyen, 100Ah-ás akkut, de majd hanyatt estem az ártól (64ezer). A jelenlegit kb. 3 éve vettem max 40 ezerért, de ez egy drágább, elvileg jobb minőségű fajta volt. A gyakrolatban ennyit ért....
Ezért is gondoltam, hogy inkább olcsóbb, nem neves akkut veszek. -
op9
aktív tag
Köszi, annyira nem akarom DIY szinten csinálni, max megrendelem netről, csak azt hittem, hogy van valahol Budapesten is legalább egy bolt, ahova csak bemehetek, és veszek.
De úgy néz ki, hogy már ez is annyira speciális kábel, hogy nem tartanak ilyet készleten. -
laed
senior tag
és húzd bele a vezetéket
Ez azért meredek... Vagy külön-külön szálanként?
60 °C-ot szerintem még a normál kábelnek is kéne bírnia. (Aztán lehet, hogy tévedek.) Szilikonkábelt ilyen kéményes dolgoknál láttam alkalmazni, amikor a füstgáz mellé kábeleket telepítettek, és bírnia kellett a gázkészülékek hulladékhőjét. -
Dr. Szilikát
őstag
De pont odaírtam feltételként, amennyiben nekem nincs zajproblémám (mert még a garázsban sem hallok semmi zajt, forgalomról nem is beszélve), akkor már nem lehet negyedrésze zajproblémám sem.
Ebben a kontextusban irreleváns a műszeres mérés, csak a fülem számít, ami egyébként megfelelő érzékenységű, de még igénytelennek sem mondhatnám magam.
Hifisnek sem, mert ez a fogalom az évek során lejáratódott sajnos, a mentális képzelgések és kognitív torzítások szintjére.
-
laed
senior tag
de számold ki ha van kedved
Ki is lehet mérni....
De talán a Speakon már jobb. -
Reggie0
titán
Sot, az energia is kvantalt. En peldaul hallom, ha vezeteken 6*10^23 vagy 6*10^23+1 elektron megy at, hiszen letezik a jelenseg, papiron levezetheto!

-
Ribi
nagyúr
Próbáltam keresni netes kalkulátorokat, de nem találtam.
Csak azért akadtam ki, mert nem tudom elképzelni, hogy MT kábelnek annyira vékony lenne a szigetelése, hogy ilyet csináljon. Ott tényleg valaminek nagyon de nagyon félre kell mennie. Nem akartam biker-t megsérteni, csak első olvasatra nem tudom elképzelni és csak remélem hogy ilyen kábel nincs közforgalomban.
Valamint pl egy fonott 8TC kábelnél a rézdrótok tényleg nagyon közel mennek egymáshoz, eléggé vékony borítással és ott sincs semmi vágás. -
rednifegnar
senior tag
ezek a haromszogek meg karikak egy idoben nagyon elharapodztak asszem a hifi magazniban is allandoan errol cikkeztek meg a szenszalas kabelkrol es hasonlokrol.
hifi magazin, negyedik dimenzio, stb"kipróbáltam fekete tudományomat a hálózati csatlakozózsinórokon is - és a varázslat sajnos megint sikerült! Még ezen a szakaszon is meg lehetett különböztetni a réz hangját az ezüstétől! Nem tudom, mindenki felfogta-e állításom jelentőségét, ezért duplán kiemelve írom le, hogy
MÉG A LEMEZJÁTSZÓ HÁLÓZATI KÁBELÉN IS MEG LEHET HALLANI, HOGY EZÜSTBŐL VAN-E, VAGY RÉZBŐL!"http://hifimagazin.hu/HFMCD/HFM/CIKKEK/HFM3303.HTM
-
Bibby
addikt
Ahogy írták, egy fázis van csak.
Az interneten minden van, találtam ilyet is.
Hát elég maszekul néz ki az biztos.
Ha az egész fali dobozt megbontanám, akkor már inkább feltetetnék egy "rendes" töltőt. Egyelőre az egyszerű gyors olcsó, de biztonságos megoldást kutatom. -
leweegee
aktív tag
De neki nem 3f aljzat van hanem 1f 3p ipari 230/32A
-
efemm
aktív tag
FRU:04X2733
Hátha valamelyik linken megtalálod az alaplapi csatlakozó paramétereit is. -
Pötyi
őstag
Még az AI kereső sem tudta beazonostani, azt mondta, hogy valamiféle JST vagy Molex csatlakozó. Azt javaslom, küldd el a képet a Lomexbe, hátha ott a nagytudású József felismeri. ( szakuzlet@lomex.hu )
-
ViZion
félisten
olyanra gondoltam, hogy az eredeti kulcsos zár marad, ez meg a kereten át az ajtó L vas keretbe tolna egy két helyen vasrudat. Alin van sok kész megoldás, de azok gombnyomásra nyitnak. Napközben ha itthon vahyunk, akkor ez macerásabb, bár a fene tudja
-
lanszelot
addikt
Nagyon szépen köszönöm a segítséget.
Nem létezik aksis változat.
Csak adapteres van.
Ez az : [link]
Sok féle H100 van, de a színükben, katakterekben külöbnöznek. Illetve a H105 (amit linkeltem) van hozzá adapter is .
Ha megnézed a mérést a dióda nem jó. Mind a két irányba enged. De attól működnie kellene. -
Ribi
nagyúr
Képen biztos ott egy nagy elkó, szóval ez lehet a hiba.
-
laed
senior tag
Nem ez lenne a legegyszerűbb?
Nekem is ez volt az első kérdésem. De 9V akkuban még védelem is szokott lenni, hogy ne akarjunk túl sok áramot kivenni; az is okozhat gondot....
-
hcl
titán
Megvan, mi baja van.
20AWG árnyékolt szálak.
0,5mm vastag, és árnyékolt
(6-os pont)
Sok helyen emlegettek micro coaxial-t, de el nem tudtam képzelni, hogy ez így koax
-
hcl
titán
Ja, ha csak ennyi lenne ...
@baly81 : De, csak sosem vagyok benne biztos, hogy ugyanaz a csati.
Volt itthon pár hasonló káblosz, vagy kisebb, vagy nagyobb ilyen I-PEX csati van rajta, de véletlenül sem ugyanolyan 
-
hcl
titán
Ez nem szalagkábel.
Ilyesmi van a végénI-pex 20453-30T
-
Jarod1
veterán
csatlakozom , a gázbojler megdöglése után már nem tehettün be új gázbojlert,
villanyt kellett feltenni 40-50-60 kw al megdobta a havi villanyszámlát.. -
Reggie0
titán
A helyettes allamtitkar pozicio csak annyit jelent, hogy jo politikai szoponc, nem azt, hogy ert barmihez is.
-
Reggie0
titán
Nem, 3,6 az oszto. Mivel 1Wh=60Wperc=3600Ws(watt masodperc), azaz 3600J. Igy 1kWh=3.6MJ.
-
ekkold
Topikgazda
Hölgyek, Urak! Nagyon elkanyarodtunk a topic témájától. Az energiaszolgáltatók, és fűtés kitárgyalásához légyszi válasszatok más témát, itt pedig csak a Hobbi elektronika menjen tovább...
-
And
veterán
"3,25 a szorzó"
Ha az átváltást e helyett a valós 3,6-es értékkel végzed el, rögtön a helyére, a #103044-ben említett tartományba kerül az adat: 9,82 kWh/m3. -
laed
senior tag
Nem ez a gond, de ez már politika.
A rezsicsökkentett árammennyiséget erősen lecsökkentették. Ha pl. fejenként járt volna ennyi, akkor már elviselhetőbb lenne.
--
(Biztos sokat fogyasztottak a klímások, valamit ki kellett találni ellene, aztán ez lett belőle....) -
Reggie0
titán
Persze, kicsi hiba, de olyankor pont szamit, amikor fej-fej mellett van a ket ertek.
Amugy en hasonlo okok miatt raktam dizel futest az elektromos autoba
Dizelrol kb. 60Ft-80Ft/kWh a futes, otthon 70 a villany, de ha fizetos toltorol toltom, akkor mar rogton 180 vagy folotte es meg a hatotav is csokken. -
csabyka666
veterán
Az indirekt tárolóval is lehet trükközni, nem kell feltétlen forróvizet csináltatni a gázkazánnal - én belőttem úgy, hogy mosogatáskor még éppen ne égesse a kezem, ezzel fürödni már nem lehet, kell hozzákeverni hideget is.
Anyuméknál villanybojler van, a napokban amíg nálam nem volt melegvíz, ott fürödtem, na ők vállalhatatlanul forró vizet csinálnak. Szerintem felesleges, plusz durván vízkövesedik is a bojler, míg nálam a tárolóban alig volt vízkő. Ezzel is számolni kell. Minek fűtsem fel 80 fokra, ha úgysem használom annyin?!
Plusz én okoskonnektorral kapcsolom a kazánt, mivel ez a dög állandóan szikráztat, és nem akarok évente gyújtót cserélni...persze panelcsere megoldaná, de nem fogok 100 ezret költeni egy 25 éves kazánra, aminek ezer más baja is van/lehet. Így használom 6 éve - amikor mosogatni vagy fürödni akarok, bekapcsolom, 10 perc alatt felfűti a tárolót frankón. Amikor a saját zsebemre megy a játék, 2x meg kell gondolni, mire költöm a pénzem. -
Reggie0
titán
1m3 gaz az 9.25kWh es 9.94kWh kozott van Mo-n.
-
laed
senior tag
Annyira ezt nem is akartam vitatni.
De alkalmasint majd lehet elmesélem a gázos kálváriámat, csak hogy tudja, aki ezt válassza az mire számítson... -
laed
senior tag
Ha valaki gázzal is fűt, és emiatt átlépi a rezsicsökkentett mennyiséget, akkor már nem biztos hogy ez jön ki eredménynek.
-
csabyka666
veterán
Így van, HMV előállításon nyélgázon megy, olyan forró a cső, meg se tudom fogni. Enyém AS típus, hőtárolós. Ugyanez a kazán létezik átfolyósban is, ott szabályozható a melegvíz hőmérséklete, de az enyém max teljesítményen csinálja. Egyébként nagyon ki van centizve, mert amikor már a visszatérő is tűzforró, akkor kapcsolja le az NTC, de most már a szellőztetés nem megy, csak a keringető, viszont kb 10 másodperc, és újra bekapcsol a láng.
Modulálni a fűtést tudja az enyém, annak van tekerője. Ugye amelyik kazánban a gázszelep elektromos, az tud modulálni, ezt is most tudtam meg.
-
johniee
senior tag
Akkor egy ilyen kapcsolás elboldogul 5V vagy 12V feszültséggel is? (nekem 5V táp és fogyasztó kell majd)

-
laed
senior tag
Ja, bocs, nem tudtam mit akarsz csinálni....
-
Dr. Szilikát
őstag
HDMI kimenet biztosít +5 V tápfeszültséget, 55 mA terhelhetőség mellett, amit lehet használni vonali erősítőkhöz, konverterekhez, illetve a TV vagy monitor bemenetén egy EEPROM gyakran erről kap tápot, amiből a forrás kiolvassa az EDID infókat.
Ezt észre lehet venni abból is, amikor a TV nem kap tápot, de a HDMI bedugását mégis érzékeli a számítógép, sőt beolvassa a TV adatait, vagy át is vált arra, ha úgy van beállítva a rendszer.
A HDMI CEC digitális adatátvitel, egy szál vezetéken. Kimenet nyitott kollektoros, amit 3,3 V szintre húz a bemenet.
-
Ribi
nagyúr
Hdmi mar oda vissza kommunikál, szóval szerintem nem olyan egyszerű mint van X fesz Y lábon vagy nincs.
-
laed
senior tag
Keresőbe beírod: "hdmi pinout" és lesz tengernyi találatod...
Ha jól láttam a 13-as a CEC, amit szeretnél, de az nem csak ki/be kapcsolás, hanem hangerő + egyéb is.... -
hcl
titán
Amúgy ja, magnó. Ugyanettől az illetőtől volt pár kazettás is, egyet mentsünk meg címszóval.
Mindegy, milyen szíjat tettem ezekbe, nem lett jobb egyik se :S Nyávogott mindenfele, vagy ha egyenletes volt, akkor nem volt jó a sebesség
-
hcl
titán
Ahogy nézem, ott már semmi súrlódás nincs, mármint, össze se érnek
Veszek majd valami többé-kevésbé oda valót...
Meg van még egy videó az illetőtől, csak az meg se mozdult, azt hagytam másodiknak.Thx!
-
hcl
titán
Na, annyira mégsem fényes a helyzet. Egy ideig ment, aztán elkezdett megállogatni lejátszás közben. Most már nem is viszi a szalagot. Tekerni tud. Ilyenkor mi tud lenni?
Van 3 motor az alján, ld. a képen. A középső Sankyo lenne az, ami lejátszáskor hajtja a szalagot, a másik kettő teker?
-
hcl
titán
Megjavult. Ki lehetett feszíteni a tengelyt, tárcsák pucol, szíjat csere arra, ami éppen volt, jó rá, meghajtja.
Lejátszás is megy, a gyári capstan szíjjal is jó volt valamennyire (na ez a meredek, mert jóg mint atom), kapott egy olyat, ami kicsit kevésbé laza. Most se jó, nyávog össze-vissza, de a kép nézhető. Görgőket pucoltam. Majd szerez a tulaj rá egy jó szíjat
Az alján kell kitekerni pár csavart, meg egyet a lendkerék mellett, és cserélhető. Kösz a help @Dr., meg @tordaitibi.
-
Dr. Szilikát
őstag
Clock in Standby / Yes, vagyis az óra bekapcsolva marad készenlétben. Nem tudom, hogy annak tiltása változtat-e a problémás viselkedésen, de régen mintha nekem is lett volna olyan DVB-T box, ami mindenképpen bekapcsolt.
Mint említették előzőleg, nemrég magam is rendeltem ilyen Tuya-kompatibilis eszközt, ami mellesleg fogyasztásmérő is, bár a pontossága kérdéses, de alaposabban nem ellenőriztem:
https://www.aliexpress.com/item/1005008797904984.html
Ez is tud ilyet, hogy áramszünet után off. Interneten keresztül távolról is tudod kapcsolgatni, ha szükséges ilyen funkció.
-
hcl
titán
Így van, az a kazettabeszívást hajtja + a befűzést. Kézzel végigtekertem, a mechanika jó, de a szíj csúszik.
"Semmiképp nem lehet ráragasztva, max. az évtizedek alatt ronggyá nyúlva."
Bingó
És valószínű minden más is szarrá nyúlt 
Meglátom. Amúgy mostanában heti 1x megyek Pestre, csak ugye munkaidőben nem tudok mászkálni.Ja, annyira kell a tulajnak, hogy vigye a szalagot, hogy a régi mocskos szalagjait ne a használósban pucolja meg a fej

Lehet ebből beszerzés lesz majd. Mármint működő videó

Köszi!
-
Donki Hóte
veterán
TV bekapcsolását nem lehet valahogyan késleltetni?
Ha a TV később éledne fel, mint a médiabox, akkor a beinduló box nem tudná bekapcsolni a TV-t, mert még nem bootolt be az áramszünet után
-
laed
senior tag
Ez az a beállítás, ami az enyémből hiányzik: 1 idő után kikapcsol... Ha a TV is követi, akkor 3 órát megy a TV feleslegesen....

-
ekkold
Topikgazda
Egy öntartó relén át kell táplálni, amire bekötsz egy "ki" és egy "be"nyomógombot. Ha benyomod akkor bekapcsol magától, áramszünetnél meg elejt a relé, és nem kapcsol vissza... De megoldható félvezetővel is ugyanez.
-
leweegee
aktív tag
Tegyél egy 230-as csévéjű relét ami öntartasba megy nyomógombra.
-
laed
senior tag
Lehet fixen kéne járatni a hálózatról azt a boxot, annyit azért nem fogyaszt hogy a napelem hiányát ne tudnád ennél az 1 eszköznél kifizetni. Az talán nem marad ki olyan sűrűn....
-
ViZion
félisten
igen fura, mert minden normális elgondolás szerint az alapnak a "standy on" kellene legyen. ~3-5000 Ft egy smart plug, tuya wifis megfelel erre, bekonfigolod, hogy power off maradjon áramszünet után. Annyi, hogy az oldalán a gombbal vagy applikációból kell majd bekapcsolnod.
-
ViZion
félisten
Internet népe a HDMI cec kikapcsolást írta, de akkor elveszik egy halom hasznos funkció... Esetleg smart plug, annak be lehet állítani, h áramkimaradáskor maradjon off.
-
laed
senior tag
Ezeknél ez a gyári beállítás kikapcsolhatatlanul?
Nem kizárt. De vannak erre megoldások: elé kell tenni valamit, ami ezt megakadályozza. Pl. kapcsolós hosszabbító v. szünetmentes táp.
Pl. nekem a műholdvevőmben nem tudom kilőni azt, hogy 1 idő után kikapcsoljon, pedig néha előfordul, hogy egész nap figyelek 1 csatornát. Mivel ekkor nem történik gombnyomás, idővel kilövi magát.
Esetleg azt nem lehet állítani, hogy a TV-t bekapcsolja-e??
-
csabyka666
veterán
Egyre jobban efelé hajlok én is, de nem a csőkígyó külső felén - mert azt amennyire tudtam, megpucoltam, belenéztem a HMV tárolóba 1 hete, ruhával fémesre töröltem a csőkígyót, vasiszap volt rajta jobbára, vízkő alig.
A belső fele, na az a kérdéses, de ez lesz a következő, hogy lezárom a HMV vízkörét, lecsavarom a hollandit, és belekukkantok a csőbe, szerencsére van csőkamerám is, leküldöm.Ugyebár a csőkígyó anyaga vas, talán 2 colos cső lehet benne körbetekerve. Annak a belsejét milyen anyaggal érdemes kipucolni? Mechanikailag nem fogom tudni...
Csatolok egy képet, ez van a HMV tárolóban, illetve a másik képen a kezemen látni, ilyen iszap volt a csöveken.
-
csabyka666
veterán
Dede, az AS típus van nekem, aminek van egy HMV tárolója. Kazán alatt van a váltószelep, a visszatérő ágon, és amelyiket elzárja, ugye a másik felé indul meg a melegvíz. Kazánból csak 1 ágon jön ki, 1 ágon tér vissza a víz.
Értem, amit írsz, de ha dugulás lenne, akkor az elmenő már forró lenne, míg a visszatérő hideg, de nem így van, mert átmelegszik a cső frankón. Visszatérőt szerintem nem méri, csak az előremenőt.
-
balees
tag
Sziasztok,
nekem egy ilyen vezérlőm van, és én is szeretném fix-re állitani a világítást. Ugyanígy kell megoldani mint az előző esetben?
-
Reggie0
titán
Igen de én 45 év aktív villanyszerelésem során annyi csodát láam már hogy bármi megtörténhet.
Rossz hirem van: nincsenek csodak, csak a fizika.
-
Honda567
tag
Debrecen mellett vagyok, akkor magyar webshopba keresek.
-
lanszelot
addikt
Elnézést kérek a fekete vezetéket nem láttam.
Ball bearing - golyó csapágyas (ezt jelenti).
Ez sose lesz halk. A csapágy surrog.
Viszont hosszú életű és megbízható.Nem mindegy a venti alapból milyen fordulatszámú.
Mert van egy max fordulatszáma.
Bequiet ventik fordulatszáma alacsony ezért halk.
És nem golyós csapágyas, mert ugye az zajos.
Erre azért figyelj oda.
Nézd meg az adatlapját a tiédnek.
Ilyen kicsibe a max fordulat 3000 körül lenne jó.Volt egy video ami a lapát kialakítást tesztelte melyik lapát kelt kevesebb zajt. Meglepett az eredmény.
3D nyomtatta a srác, és fel is rakta a file okat, ingyen letölthető.Ha már mók akkor legyen rendes
-
DonThomasino
veterán
Így már tiszta
mindkét rajz alapján szépen működik 7V on.
Köszi.
-
mzso
veterán
Csak itt nem szokványos szabályzó van, hanem szabályozható feszültségű tápok.
-
laed
senior tag
ezzel így megoldódótt a Delimano problémám is
Ennek őszintén örülök.
-
hcl
titán
Nem tudom, nem mondta
Rákérdeztem, de még nem válaszolt.
-
hcl
titán
Hello,
Köszi! Ilyesmi rajzokat találtam én is, de a lehetséges hibaokok jó ötlet
Max. akkor tesz bele másfajta triacot, ha benézi, nem hülye ehhez
A kondi zárlata nekem is új
Motor nem szokott úgy meghalni, hogy nagyobb áramot vesz fel (menetzárlat? )A reléből jó lenne az is, amit Ekkold linkelt, a kérdés az, hogy elfér-e, de legalább otthon se vagyok, hogy megnézzem. Holnap este
Szóval szerintem jobb ha maradnak nálad azok a relék
Meg szerintem visszaadom így nekik, ha újra szétég a NYÁK, akkor megcsinálom (ha meg lehet).
Most az van, hogy a NYÁK felőli oldala forrasztva van annak a drótnak, amit adtál, dupla drót varnis csőben, a másik felén maradt a saru. Forraltam vele, bírta. A közeli dolgokat leragasztottam kaptonnal, hogy ha leforrasztaná magát a drót, akkor ne érjen hozzá semmihez. Itt is az a maradék fólia jól fel van ónozva, amúgy annak nem volt baja, csak a NYÁK égett meg alatta
-
[CS]Blade2
addikt
Olyanok nekem is vannak. Azokon gyárilag van egy 3,5 Ohm körüli ellenállás az elemtartóban, és azt én 4,5V-os adapterre tettem.
Ez a függöny abból lehet, csak mit tudom én hány szál? Az R1 egyébként 100 Ohm, azt még megmértem.
1-1,5-es-em biztos nincs otthon.Mérjem meg, hogy így gyárilag a 8-as programon az L1 és L2-n hogy ad a multiméter pozitív értéket? Gondolom csupasz üres USB kábelről számít a +-.
-
lanszelot
addikt
Ez az amit meg tudsz a körmöddel, de nekem nincs körmöm.
Megtanulni meg X év alatt se sikerült.
A borító köpeny area találtam itthon blankolót.
De a vékony vezetéknek nem.
Nem tudom a vezetéték méreteket. 0.25 -ös és véknyabb vezetékhez kellene valami.
Arduino-hoz, elektro áramkörökhöz használom.
Nagyon nehezen szerzem be a vezetéket (pár centi)és blankolás miatt van hogy újra kell keresnem a kukában.
Venni nem tudok mert nincs hol. Online lenne ha tudnám a méretét. 0.25 nek a fele. Nagyon vékony vezeték.(Sodort, réz)
És azokat blankolni rettenet.
Ujjam vágom el szikével, nem marad drót csak pár szál.
Mert ugye csak 1mm -t kell leblankolni annál a vékonynál.
Ezért kell valami.
Legtöbbször bele se kezdek a blankolás miatt. Leolvasztom forrasztó pálkával, ha sikerül, de inkább elég. -
epicdev
junior tag
Úgy látszik, csak meg akartam kérdezni, de most már megteszem, mert már régen foglalkoztam elektronikával és sok mindent elfelejtettem:
Az ilyen rajzokat hogyan kell értelmezni?
Pl:
Kondenzátornál
a 0,01 az 10 nF-ot jelent, mert mikroF az alapértelmezett?
Vagy csak szokás kérdése, hogy pF, nF feltüntetésre kerül?
Ha nincs feszültség megadva, akkor 50V-os kell?Ellenállásnál, potinál ha nincs megadva, akkor 0,5W kell?
stb.
-
Ferike81
senior tag
Délután ránézek, ha hazaértem. De így, hogy mondod, benne van a pakliban. Akkor max kap külön kapcsolót, bár ezt akartam elkerülni.
-
Pulsar
veterán
Odáig lejutottam, hogy az infra panelre 4 vetezék megy. A két középső a fotoellenállás lába, a két szélső meg az infra ledek. A ledek talán 3asával vannak kötve sorba, és vissza mértem egész a vezérlő nyák csatlakozóig, és innen nem találom merre megy, de nem is volt még rá több időm
De köszönöm, akkor méregetek tovább, hátha rábukkanok valahol
Amúgy ha lehúzom a ledeket, nem mérek semmit a csatlakozóban. De akkor méregeket tovább. Köszi 
-
rostiron
őstag
Sziasztok.
Egy beépíthető kerámialapos tűzhely az alany.
Tegnap elkezdett szarakodni... néha csipog egyet és olyankor mintha le lenne fagyva mint egy pc, nem reagál semmire. Áramtalanítás után megint jó egy darabig. Kiszámíthatatlan hogy meddig.
De a kérdésem : mi a tűréshatár az elektrolit kondenzátoroknál ?
Van benne 2db 25V 470μF -os amiket kiforrasztottam és megmértem.
az egyiken 376μF a másikon 407μF mutatott a műszer. -
rednifegnar
senior tag
itt mar javasoltak sztem, a klasszik megoldas egy rele, megfeleloen nagy terhelhetosegu kontakt, halozati feszes meghuzo tekercsest. nekem megy mar +10 eve futotesben tobb is es teljesen jol birjak, nem eg be a kontakt. igaz minosegi ge gyartmanyuak de egesz kicsik.
a prellegest ez se zarja ki, de a mikorokapcsolo nem fog beegni. esetleg valami lomha tipus (nem tudom van e ilyen mert a rele amugy is viszonylag lomha egy elektronikahoz kepest) ami nem reagal olyan gyorsan.
vannak meg otleteim, kell egy lampa, ami parhuzamosan van kotve a kapcsoloval, es ha azt latjak, hogy nem vilagit vagy villodzik mert nem nyitottak ki a csapot rendesen akkor hatha zavarja + motivalja oket a rendes kinyitasra. ki kell okitani a csaladot.
ismimnel volt hasonlo problem, mosogatashoz nem nyitottak ki rendesen a csapot es ott ugyan gaz cirko van, de az is ezt csinalta, hogy ki-be kapcsolgatta az egot, szelepet, elektronikat, meg mindent.
raadasul orakig tartott mire elmostak a csurgo vizben. vege ott is az lett hogy be lett teve egy 15L-es bojler a mosogato ala, az nem gyilkolja a cirkot, folyatni lehet persze, csak akkor kifogy belole a melegviz, egesz gyorsan tudtak valtoztatni a mosogatasi szokasokon... -
Dr. Szilikát
őstag
"A mostani ára házhozszállítva 7500Ft körül van"
Csak ezek már valószínűleg gazdaságos másolatai a régi Delimano márkának, talán azért bírja kevésbé.
Ismerem egyébként, nem rossz konstrukció, talán még zuhanyozni is lehetne vele (csövet rákötve), elég jól termeli a meleg vizet. Mivel nagyon zsúfolt a belseje, úgy tudnám elképzelni, hogy a belső érintkezőt kivezetve, felhasználni a vezérlésre, ami egy külön egység lenne a pult alatt.
Egy lehetőség a Krups kávégépeknél is tapasztalt (processzorvezérelt) megoldás, ahol a bojlert egy triac kapcsolja, de azt rögtön átköti egy relé. Így a triac semmi hűtést nem igényel, ugyanakkor megvédi a relét a beégéstől. Maga a relé is ránézésre kicsi / alulméretezett, mégis jól viseli az 1900 W-os bojlert.
Előző válaszomhoz: az RO-membránt nem kell évente cserélni, ha esetleg félreérthető lenne.
-
laed
senior tag
Áramlásérzékelővel nincs hidegvíz mindig fűt.
És ha elé is raksz 1 kapcsolót?
-
ekkold
Topikgazda
Esetleg egy kicsi elektronika, ami befér a gyufásdoboznyi helyre, és csak annyit csinál, hogy amikor kell a fűtés, akkor a PE-hez képest rátesz a vezetékre mondjuk egy 20kHz-es jelet? Az egész cuccot egy külön doboz spec konnektorába dugod be, ahol mondjuk alapból nincs fesz, csak akkor, amikor érzékeli a 20kHz-et.
Továbbgondolva, akár lehet passzív is a beépítendő elektronika, és a külső cucc adja a 20kHz-et (vagy még nagyobb frekit), amit mondjuk pl. beterhel egy soros rezgőkörrel, amikor kell a kraft... -
rednifegnar
senior tag
olyat nem tudsz hogy egy aramlas kapcsolot beteszel a cucc ele (vagy moge) valahova, nem kozvetlenul ott ahol nincs hely, es annak a jelevel kapcsolgatod a cucc bemeno jelet amit a mostani is csinal? kvazi parhuzamosan kotod vele, esetleg teszel oda kintre elektronikat ami scmidt trigger jellegu nincs prelleges.
nalunk is volt musoron ez az atfolyos mert nincs a konyhaban melegviz. de akkora aramot szippant hogy azt nem birna. vegul lett mosogato alatti kisbojler (15L) az se valami szupi mert 7-8 evente tuti megreped es elkezd folyni (szerencses esetben eszre se vettem egy alaazott a butoroknak) akkor csere, meg ugye nagy helyet is foglal. kulon cirkusz szokott lenni ez a felso kifolyasu beszerzes mert azt nem annyira tartanak de idaig megoldottam.
-
ViZion
félisten
ezt írtam már neki. és gnd-re kell kötni, nem lehet kihagyni, nálam egyiknél sem lehetett. amiket használok/ ismerek alis usb c aljzatok, azon ez.nincs, ezért kell gndre kötnie.
-
Reggie0
titán
Lehet nevetni fogsz, de egy higanykapcsolo kene neked, amit egy miniatur motorral forgatsz, az biztos nem termel hot
Vagy egy jo higannyal nedvesitett rele, az nem eg be. -
PROTRON
addikt
Kicsit kifejtem, arra céloztam hogy a vízhez közeli használat miatt simán átüthet a földelési pont irányába a 230V AC a levegő páratartalma alapján ha kinyitottad a házat, hiába tömíted.

Egyébként csak trollkodtam.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- Egyéb hardverek
- Hobby elektronika
- (kiemelt téma)
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! MSI Gaming X RTX 3060 12GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Asus ProArt OC RTX 4070Ti 12GB videókártya garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Vision OC RTX 3070 8GB videókártya garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Sapphire Pure RX 9070 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI RX 6750 XT Gaming X Trio videókártya garanciával hibátlan működéssel
- Honor Magic5 Lite / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Apple iPad 10th 64GB, WI-FI, 1 Év Garanciával
- Ventilátor bazár /NZXT/CORSAIR/LIAN LI/DEEPCOOL/ZALMAN/120MM/140MM/VEZÉRLŐK/LED KIT-ek/
- AKCIÓ! Acer Predator Helios Neo 16 PHN16 notebook-i9 13900HX 16GB DDR5 1TB SSD RTX 4060 8GB W11
- (SZÁMLÁVAL, GARANCIÁVAL) GIGABYTE GeForce RTX 4090 AERO OC 24G (GV-N4090AERO OC-24GD) Videokártya
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

(6-os pont)
Volt itthon pár hasonló káblosz, vagy kisebb, vagy nagyobb ilyen I-PEX csati van rajta, de véletlenül sem ugyanolyan

ekkold