Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Építő/felújító topik (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#85801) zsoika válasza Morris (#85798) üzenetére


zsoika
addikt

Soha nem lehet tudni mikor, miből, mi lesz .

(#85802) Paloczi95 válasza aujjobba (#85800) üzenetére


Paloczi95
tag

Köszönöm a választ!

A nyílással az a gondom, hogy jelenleg kb 2,3 méter széles és 2,5 méteres kaput szeretnék szereltetni. Ha ez a tényező nem lenne, lényegesen egyszerűbb lenne, kb ahogy te is leírtad.

A villamosságot érdemes előkészíteni a kapu motorjának is, ha jól gondolom, igaz?
Egyébként vakolás vagy inkább gipszkarton?

[ Szerkesztve ]

(#85803) zsoika válasza Paloczi95 (#85799) üzenetére


zsoika
addikt

Szia. A vill.szereléssel kell kezdeni de szerelvényezni csak a végén(ahogy írtad). Aztán én méretre vágnám a lyukat ha kell....ebben kérj ki tanácsot kaputechnikás cégtől ,embertől. Aztán mehet a vakolás mindenhol. Glettelés festés és a kapu felszerelése az uccsó.

aujjobba: Ha nem szekcionált a kapu akkor pontosabb lyuk kell.

[ Szerkesztve ]

(#85804) aujjobba válasza Paloczi95 (#85802) üzenetére


aujjobba
addikt

Nade a sín amiben a kapu fut, az belül van, legalábbis nálunk, így a kapu is belül záródik le.
Ilyen alapon kb mindegy, hogy mekkora a nyílás.

Oké lehet van olyan, ahol a nyílás "keretében" futnak a sínek, annyira nem értek hozzá, csak a saját példámat tudom mutatni.

(#85803) zsoika: a mienk szekcionált, akkor lehet ez a diffi.

[ Szerkesztve ]

(#85805) Paloczi95 válasza aujjobba (#85804) üzenetére


Paloczi95
tag

Oké, ezt értem és igazad is van, viszont szerintem teljesen felesleges lenne egy 20 centivel szélesebb kaput tenni, mint amilyen a nyílás. Szóval vagy megalkuszom a keskenyebb nyílással és megkímélem magam a fal kivágás nyűgjeitől, vagy felkészülhetek, hogy bizonyos ideig nem lesz kapu a garázson (amíg a kivágás után nincs kész a vakolás, glettelés, festés és a kapu beszerelése).

(#85806) runner 125 válasza aujjobba (#85800) üzenetére


runner 125
nagyúr

Ez társasházi lakás, vagy családi ház garázsa? A kapuknál miért nem fordították be a hungarocellt? Azért illett volna a kávát is legalább 5cm-es XPS-sel körbebélelni, h ne legyen hőhíd.

"Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!

(#85807) macilaci78 válasza Paloczi95 (#85799) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Több kaputípus van. Van, ahol a kapu csukott síkjából a kapu kiáll nyitáskor (egy nagy lemezajtó nyílik fel) és van, ahol nem (szekcionált, vagy redőnykapu). Utóbbit teheted a belső falsíkra is, így a jelenlegi nyílásméreted nem lesz kisebb a kapu szerelvényei miatt.
Ami még lényeges, hogy az általad leírt méretek a kapu átjárható méretei, vagy a bennfoglaló méretei?
Ez egy garázs, ha te egy 10-15 centivel magasabb és 20 centivel szélesebb nyílást szeretnél, mint a jelenlegi, akkor azt is meg kell nézni, hogy statikailag meg lehet-e valósítani? Van-e áthidaló az ajtó felett és hogy ha kiveszel az alatta lévő falból, akkor tarja-e még valami?

Esztétika: külső kábelezéssel is mehet minden, falon kívüli szerelvényekkel. Ez egy garázs, nem egy lakóhelyiség, nem feltétlenül kell bevésni a falba.
A másik, hogy a kapu szerelvényeit a vakolatlan falra is fel lehet szerelni, csak legyen függőleges síkban az egész. Távtartózva, vagy koppra szerelve, majd a vas mellé vakolni.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#85808) zsoika válasza Paloczi95 (#85805) üzenetére


zsoika
addikt

Ezt gondold át még1x!
A kapu nem lenne nagyobb csak a tokja. Hiába vágod ki a lyukat nagyobbra hogy közé menjen a tok....a kapu ugyan akkora mintha nem vágsz és mögé rakod.
Csak akkor és annyit kell vágni ha billenő a kapu és billenéskor beleér ...tehát nem tud kinyílni.

[ Szerkesztve ]

(#85809) macilaci78 válasza zsoika (#85808) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Azért ez nem ennyire egyértelmű. Jelenlegi kapuja a fal homlokzat felőli oldalán van, az új kaput ha belülre rakod, akkor egy falvastagságnyival rövidebb lesz a garázs. Egy korábbi szomszédom ezért nem tudta eladni a lakását egy érdeklődőnek, mert a hozzá tartozó garázsba az S-Merci nem fért be. Ennyi híja volt csak. :N

És én is ebbéli megfontolásból rakom a redőnykapumat a külső falra, igaz, nekem 42 cm a falvastagságom is.

[ Szerkesztve ]

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#85810) aujjobba válasza runner 125 (#85806) üzenetére


aujjobba
addikt

Ikerház.
Később került a kávába is szigetelés, átmeneti állapot látszik az előző fotón.
Ha jól sejtem az a cucc került rá, amit a képen bekarikáztam maradék anyag.
(bocs elég szar a kép, éjjel lőttem)

[ Szerkesztve ]

(#85811) TeeJay


TeeJay
félisten

Az tényleg igazi magyar mentalitás h panel lakást sz*rrá kell vésni hetekig megvásárlás után? Másfél hónapja nem alszom mert egyszerre 3 lakást vettek meg a lépcsőházunkban és folyamatosan véső kalapáccsal szórakoznak reggel 8-tól délután 4-ig. Két első emeleti és egy második emeleti, mi negyediken vagyunk de mintha az agyamat fúrnák. Kábel csatornát senki se ismeri? Mindenhol csak fúrás véséssel tudják a szakik?

Éjszaka dolgozok reggel 6-tól aludnék de nem lehet.
Ilyenkor azt kívánom h a fogát is 3 hétig így fúrják a melósnak

Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/

(#85812) zsoika válasza TeeJay (#85811) üzenetére


zsoika
addikt

Örülj neki hogy egyszerre csinálják a 3-at és nem egymás után ;]

Én könnyen beszélek ,nekem több családtagom is van a városban ahol alhatok......és neked?

[ Szerkesztve ]

(#85813) aujjobba válasza TeeJay (#85811) üzenetére


aujjobba
addikt

A kábelcsatorna bűnronda, nagyon utáltam.
A panel fala meg elég kemény ahhoz, hogy k..vanehéz legyen fúrni/vésni.

Ez ilyen sajnos, a szabályzat általában reggel 8-tól este 6-ig engedi az ilyesmit hétköznap, szombaton délután 2-ig, vasárnap egyáltalán nem.

A mi volt lakásunkban az elődeink komplett falakat bontottak ki, képzelheted az mivel járhatott.
Miután beköltöztünk sorra jöttek a szomszédok megkérdezni, hogy ugye mi nem fogjuk ez folytatni.

(#85814) zsoika válasza aujjobba (#85813) üzenetére


zsoika
addikt

"Miután beköltöztünk sorra jöttek a szomszédok megkérdezni, hogy ugye mi nem fogjuk ez folytatni." Csak addig ítélik el amíg nem ők következnek a felújítással.
Én nem tudok réjuk haragudni mert régiek a pecók...kvázi szükséges. Egyszerre nem tudja mindenki felújítani....szép is volna.
A felújítás nem tart örökké viszonylag rövid idő alatt megoldják a bontást.
Viszont a kutyákat tartókra ilyen helyen nagyon tudok haragudni ...az nem oldódik meg pár hét,hónap alatt és nem lehet tőlük sem pihenni.

[ Szerkesztve ]

(#85815) runner 125 válasza Paloczi95 (#85799) üzenetére


runner 125
nagyúr

Abszolút idefér a kérdés, sőt, az illetékeseknek tudnám javasolni, h a topikot nevezzék át, mert az itt jelenlévők közül nagyon sokan nem csak lakást újítanak, vagy építenek...

Egyébként most vagyok én is ebben a cipőben, annyi különbséggel, h én komplex átépítésben vagyok. :(
A garázs jelenleg így áll:

Sok dolog nem egyértelmű számomra is.

Ha van egy fix nyílásod, ami jelen esetben 2300 x 2000 mm, akkor miért akarsz 2500 x 2125-ös kaput szereltetni?
Azt jó ha tudod, h egy nyílást nem olyan egyszerű csak úgy bővíteni. Magasságügyileg biztosan kizárt, de oldal irányba is meg kell győződni róla, h a jelenleg mivel oldották meg az áthidalást. Ha jól látom a fotókat, öntött beton áthidalás van.. azért egy statikust én megkérdeznék, mielőtt elvésel 10-10cm-t a széleiből. Sőt, a szekcionált kapuk nem is baj, ha minden irányba belülről kicsit túl lógnak.

Folyamat:

- statikussal történt egyeztetés után a nyílás bővítése, amennyiben tényleg szükség van rá (nem fér be az autó pl.), és ha az épület szerkezete ezt lehetővé teszi.
- kiépíteni a villanyhálózatot, kapcsolókat, konnektorokat, kiállásokat. A legesztétikusabb minden kábelt gégecsövekben behoronymarni a falakba. Nyilván meg lehet oldani falon kívüli kábelvezetéssel is, de szerintem az nem túl szép, de ez egyéni igényküszöb kérdése.
A leendő kapu gyártója cm-re pontosan megmondja, h a motorjuknál a födémen hány cm-re kell a kiállást megoldani.
- kőművest hívni, aki bepucolja falsíkokat. (fűtés gondolom nem lesz benne, az-az hungarocellezni kívülről nem akarod, így a nyílás maradhat ebben a hőszigeteletlen formában).
- festés, glettelés
- ha szeretnéd, burkolat elkészítés (járólap, csiszolt beton, műgyanta, stb.)
- kapu beszerelése

Gondolom szekcionált garázskapuban gondolkodnál. Annyi szerencséd van, h a jelenlegi nyíló vaskapu a falsíkod külsején van. Ha nem lesz oldal irányba bővítve, akkor az a kapu sokáig bentmaradhat, ugyanis a szekcionált kapukat minden esetben falbelsőre szereleik.

Ha ragaszkodsz az oldal irányú bővítéshez, akkor viszont meg kell oldanod addig a garázsban tárolt értékek ideiglenes elhelyezését. Figyelembe kell venni a pár napos kötési időket is... a fenti sorrendet sajna felcserélni nem nagyon lehet.
Max részleteire bontani.. pl. bemaratod a villanyt a kapunyílés falsíkján, ahonnan továbbállnak az oldalsó falakra, levakoltatod külön ezt a síkot, beépítteted a kaput, majd innen fojtatódik újra a villany továbbhúzása, további vakolás. Anyagilag nem biztos h jobban jössz ki, ha ennyire széttöröd a folyamatokat és minden szakembernek többször vissza kell rohannia.

aujjobba

Értem, az úgy már korrekt. :)

[ Szerkesztve ]

"Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!

(#85816) macilaci78 válasza TeeJay (#85811) üzenetére


macilaci78
nagyúr

A szaki azt csinálja, amit mondanak neki. Ha vésni kell, vésni fogják.
A felső szomszédom mentős, gyakran éjszakás, mi is felújítottunk, mégis a gyerek délutáni altatásával kapcsolatban kerestek minket.

Komolyan azt hiszed, hogy jókedvében költ sok százezret direkt arra, hogy veled kicsesszen? Minden évben lesz legalább egy lakás, amit felújítanak. Vagy hozzászoksz, vagy mész kertes házba, ahol csak a szomszéd fúrása, faragása, vonyító kutyája/felesége, fűnyírója fog őrületbe kergetni, vagy mész tanyára, ahol a telek rendben tartása és a munkába járás lesz a feladat.
Füldugó nekem segít, nehezebben alszom el, de több idő telik el a minőségi alvással.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#85817) Paloczi95 válasza macilaci78 (#85807) üzenetére


Paloczi95
tag

Alapvetően szekcionált kapuban gondolkodtam, mert az szigetelt, nagyobb átjárási szélességet ad, stb.
Amit statikailag írsz, az meggondolandó, nem gondoltam túl nagy átalakításnak, de nem értek ehhez sajnos. Illetve az esztétikai szempontjaidban is van igazság, de úgy voltam vele eddig, hogy ha így is-úgy is kell villanyt szereltetnem és vakoltatnom is, akkor lehetne nem láthatóan elvezetve.

(#85808) zsoika:
Az eredeti elképzelésem az volt, hogy szélesebb átjárási szélességet érjek el. A 2,3 méter sem rossz, de a 2,5 méter már nagyon kényelmesnek hangzott, ezért szerettem volna. De lehet, hogy az itteni vélemények után átgondolom és inkább maradok a kisebb kapunál.

(#85809) macilaci78:
Szerencsére elég hosszú a garázs, a fal belső oldalától mérve több, mint 6 méter hosszú, az már egy S Mercinek is elég. :)

(#85815) runner 125:
Köszönöm neked a részletes folyamatleírást, áttanulmányozom!

Még egy kérdés: mit gondoltok, vakolás vagy gipszkarton?

[ Szerkesztve ]

(#85818) mokus1


mokus1
addikt

Most lett kész a burkolás. Pontosabban 2 napja. Viszint nem volt idő mar letakarítani a csempet es a jarolapot hanem ra lett rakva a fólia es dolgozik a festő. A csempen levo fugat le tudom szedni konnyen 1 hdt mulva is vagy essek neki minel gyorsabban?

(#85819) runner 125 válasza mokus1 (#85818) üzenetére


runner 125
nagyúr

Fuga típus válogatja.

Jellemzően fugázás után a burkolók át szokták nedves ronggyal és szárazzal törölni az egészet.
Az a minimélis fugapor ami ezután marad és megszilárdul, egy újabb nedves - száraz áttörléssel az esetek jó részében le szokott jönni.
Nálam is hasonló volt a szitu, a Murexin fugapor lejött több hét után is a csempéről. Ahol meg 1-1 darabka maradt, azt körömmel le lehetett vakarni.

"Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!

(#85820) M43g válasza mokus1 (#85818) üzenetére


M43g
aktív tag

Ha nem nagyobb darabok, hanem általánosságban rá van kenődve egy vékony réteg fugázásnál, akkor cementfátyol eltávolító. Óvatosan, hogy a fugát azért ne mard szét vele.

Szerk: a már megszáradt vékony rétegre használandó.

[ Szerkesztve ]

(#85821) mezis válasza aujjobba (#85813) üzenetére


mezis
nagyúr

" A kábelcsatorna bűnronda,..."
30 évvel ezelőtt tényleg rondák voltak. Illetve ronda volt az az egyetlen fajta, amit kapni lehetett.
Már sok éve lehet válogatni és nekem semmi kifogásom a kinézetük ellen.
A gagyi szereléssel sokat lehet rontani a kinézeten.

mezis

(#85822) mezis válasza AndrewBlase (#85794) üzenetére


mezis
nagyúr

Íme egy kétszemélyes háztartás idei vízfogyasztása. Mindketten dolgoznak, még vacsorát is ritkán főznek, hétvégeken is sokszor vannak távol.

mezis

(#85823) macilaci78 válasza mezis (#85822) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Nálunk 6-7 m3/hó, 2 fő, teljes háztartás: mosás (modern, 7 éves mosógép), főzés, zuhany.
A szomszédban a tulaj keresztlánya egyedül lakott. Energomat mosógép, kád, 14 m3/hó.

Nagyon sok múlik a használt berendezéseken és a felhasználói szokásokon is.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#85824) zsoika válasza macilaci78 (#85823) üzenetére


zsoika
addikt

"Nagyon sok múlik a használt berendezéseken és a felhasználói szokásokon is."
Ja...tesóm elmegy futni és egyből megy a gépbe a ruha.

[ Szerkesztve ]

(#85825) TeeJay válasza zsoika (#85812) üzenetére


TeeJay
félisten

igen szeptember vége óta fúrnak mert a 3 lakást 2-3 hét eltolással kezdték el újítani
ha egyszerre kezdték volna 2hét alatt vége lenne de lassan 2hónapja van ez :U

én kajak tiltanám a vésést fúrást
panelt amúgy sem szabad szét vésni meg fúrni csak a szükséges mennyiséget engedném
aki villanyt akar cserélni csak kábelcsatornában teheti az tized ennyi fúrással sem jár

Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/

(#85826) Because válasza TeeJay (#85825) üzenetére


Because
őstag

el kell viselni sokan mondják, akik vagy nem élik át vagy tényleg nem zavarja őket. engem már az is ingerel amikor fáradtan hazaesek és hallom a felettem lakó minden lépését :( amúgy lennének szabályozások, járólap tilos lenne itt a tízesekben, de hát telibe van szarva, ahogy a gázpalackos tűzhelyek használatának tilalma is.

(#85827) pjen válasza zsoika (#85824) üzenetére


pjen
félisten

Az a természetes.

(#85828) AndrewBlase válasza mezis (#85822) üzenetére


AndrewBlase
senior tag

Köszi!
Ezért mondom, hogy kicsit sokallom azt a 8 m3-t havonta. Na mindegy, méricskélek/jegyzetelek egy darabig.

Az óra egyébként nem pörög, ha el van zárva a házban minden víznyerő hely. Másik opciő, rosszul mér az óra. :P

Vagy tényleg ennyit fogyasztunk (de azt nem akarom elhinni. :U

Miért mindig én???

(#85829) zsoika válasza pjen (#85827) üzenetére


zsoika
addikt

Igen, csak akkor nem kell a fogyasztást vizslatni ....mondjuk ő nem is nézi csak a szokásokra írtam.

85828) AndrewBlase: Anyumék az árammal vannak így. 10eFt alá nem tudják szorítani nekem meg 6eFt fölé nem megy ...pedig itthon minden féle gép, eszköz van amit el tudsz képzelni.

[ Szerkesztve ]

(#85830) Flowtation válasza zsoika (#85829) üzenetére


Flowtation
őstag

mer' nem használod ki a házmozit! :DDD
no offense!

Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.

(#85831) TeeJay


TeeJay
félisten

panel szobán beltéri ajtót akarok cserélni
voltunk a Jola-nál de persze CPL-t ajánlanak mert minden más sz*r...
igen csak 4-8hét mire legyártják és kilinccsel együtt 60ezertől indul ha meg szeretném hogy ne csak méhsejt papír legyen benne hanem furatolt MDF lemez az + 8ezer

néztem hogy kell-e nekem 70ezres ajtó panelba
ugyanott MDF festett ajtó miért nem jó vagy a dekorfóliás

üzletben mikor rákérdeztem egyből jött a válasz hogy majd szét fog málni meg lejön a fólia meg elkopik
meg minden csak CPL-t vegyek gondolom azon kaszálnak legtöbbet

van itt valakinek lakásban festett MDF ajtó vagy dekorfóliás?
30ezer körül ezek kaphatóak és nekem bőven elég lenne főleg ha kérek bele hangszigetelést

szerintetek vállalható vagy gáz?
most panelben is 40éves festett ajtók vannak, null állítási lehetőséggel
szóval egy festett MDF ajtó is kibírhat ennyit nem?

Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/

(#85832) Csabroncka válasza macilaci78 (#85823) üzenetére


Csabroncka
addikt

Zuhanyzás és zuhanyzás közötti is van különbség! Egy belépő Grohe Vitalio szettel a felére lehet csökkenteni a fürdési vízfogyasztást úgy, hogy az "élmény" jelentősen javul.

A mosás egy érdekes dolog, ugyan most is jó sok víz kell hozzá, normál esetben egy 5Kg-os körhöz 45 liter legalább.

[ Szerkesztve ]

"in medias res"

(#85833) macilaci78 válasza TeeJay (#85831) üzenetére


macilaci78
nagyúr

A papírrácsos nem olyan merev, konghat is.
A dekorfóliás szar, de ha neked jó, akkor hajrá.
A festett MDF a CPL fölött van minőségben, hosszabb is a gyártási udő.

Ha standard méret kell, van raktárról is. Panelban a tokkal lehet még mélytorkosra befizetni.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#85834) TeeJay válasza macilaci78 (#85833) üzenetére


TeeJay
félisten

ezt néztem : [link]

akkor ez vállalható?

+8ezer a furatolt MDF belső akkor jobban bírja a hangot talán
úgy 40körül kijönne egy ajtó az már jobb mint a 70ezer

Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/

(#85835) macilaci78 válasza TeeJay (#85834) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Vagy festett, vagy fóliás, a kettő együtt nem megy. A festett ajtó általában homogén, egyszínű, ha mintás, akkor sem fa erezetet ad. A linkelt ajtó fóliás.

Kis hazánkban 2 gyártó van, aki egyedi méretű ajtókat készít dekorfóliás és CPL kivitelben: Borovi és Full. Mivel mindkettő egyedi méretekkel kényezteti a vevőit, így van mostanság egy inkább 8 hetes gyártási határidő. Ezen felül vannak fix méretű ajtók rövid határidővel, vagy raktárról azonnal, ezek azonban jellemzően lengyel, ukrán, jobb esetben német importok. A jelige: olcsót, gyorsat, így kötött a méret, korlátozott a választék és hát némelyikhez tok sem jár. Ez azonban mind nem számít, ha tetszik és esetleg a meglévő tokok követnek valamiféle DIN szabványt.

Példának okáért a Standard Doornál lehet kapni 30k-ért ajtót, azonnal vihető, síklapú, falcos, dekorfóliás, csak kiskerrel nem foglalkoznak, viszonteladó kell. Ha bármi más kell, más típus, bemart automata küszöb, itt is alsó hangon 4 hét, ami inkább 6 hét, ami ugye munkanapokból álló hetet jelent, erre még rájön a Karácsony körüli vajon ki hajlandó dolgozni mizéria?

Az ajtókat jellemzően névleges mérettel jellemzik, azaz a falnyílás mérete számít, ahova bekerül. Ezt vagy tudod fejből, vagy tippeled, vagy kibontod az ajtód tokostul, hogy lemért. A legtöbb szabvány szélességi méretet tekintve helyettesítheti egymást, de magasság szempontjából a DIN, a lengyel és a magyar szabványok eltérnek, gányolás nélkül nem feltétlenül tudod berakni a 204 cm magas DIN ajtót a 210 cm magas magyar szabványú helyre. És ugye a 210 cm a magyar AS (ahogy Sikerül) szabványban inkább csak irányszám. :)) Aztán hogy szőnyeg van lent, vagy linón lévő szőnyegre pattintottak szalagparkettát, amit laminálttal fedtek el, az mind-mind befolyásolja, hogy milyen magas ajtó fér be.

Persze mehetsz az OBI-ba is, vannak olcsó ajtók akcióban 15 ezerért + gerébtok + takarólécek + felületkezelés és a gerébtok miatt keskenyebb az átjárhatóság is az átfogótokhoz képest.

Ja, a zárak: egy rakás lyuktávolság van, a 90 mm a legelterjedtebb, míg a lengyeleknél van 72 mm-es is, 88, 92, és egzotikusok is. Rozettás kilincsnél ennek akkora súlya nincs, de hosszú címkésnél már nem mindegy. Jellemzően nem veszel le ilyet az OBI polcáról, mész szaküzletbe, vagy a gyártóhoz és vársz. Ha van egy kis rutinod, akkor az ajtó rendelésénél megkérdezed, milyen vastag az ajtólap, mi a lyuktávolság és WC-zár esetén az alsó fordítótengely méretét is megkérdezed, csak hogy ne kelljen háromszor visszamenned a kilincseshez.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#85836) zsoika válasza Flowtation (#85830) üzenetére


zsoika
addikt

Sőt ...most jött meg a projektorom +500Watt :DDD

(#85837) zsoika válasza TeeJay (#85831) üzenetére


zsoika
addikt

Nekünk Masonite gyártásúak vannak és fogalmam sincs milyen szerkezetű...szerintem fóliás. 11 éve violt darabja 50eFt

Nincs velük baj de elég könnyen sérül ha nekiütődik v.mi.

[ Szerkesztve ]

(#85838) mrhero válasza Csabroncka (#85736) üzenetére


mrhero
tag

Most lehet, hogy nem teljesen jó a kérdés, de ilyen termosztátot csak a kazánra lehet kötni, vagy elektromos szelepállítóra is? Eezeket a szelepállítókat ha jól tudom az osztó-gyűjtő szerelvényekre lehet tenni.

(#85839) M43g


M43g
aktív tag

Sziasztok, fi relé problémám van (illetve, az valószínűleg csak tünet). Az első kérdésem az lenne, hogy a Tracon fi relé mennyire jó? XBSről olvastam sokat itt, de erről még nem. 40A/30ma.

(#85840) pjen válasza M43g (#85839) üzenetére


pjen
félisten

A tracont elvileg egyesével lepróbálják,voltam Náluk,szép nagy labor van.XBS- t biztos nem vennék.Én biztos ami bitos Siemenset vettem.

(#85841) pjen válasza zsoika (#85829) üzenetére


pjen
félisten

Villany számlával mi is így vagyunk,10 K alatt soha nincs.

(#85842) runner 125 válasza TeeJay (#85831) üzenetére


runner 125
nagyúr

Nekem is onnan vannak az ajtók és nem sokat kellett győzködniük, több fb csoportban is kérdeztem és utánaolvastam, tartósságot tekintve mindenki a CPL ajtókat mondta. Konkrétan a fickó elkérte a kulcsom, és végighúzta a kiállított darabon oda vissza vagy 5x. Tényleg nem hagyott semmiféle nyomot. Erős az a bevonat.

Silver tölgy verziót válaszottuk: 01, 02

De h fokozzam még az árat, az automata küszöböt mindenképpen kérd bele, ha erre esik a választásod. Tavaly vásároltam az ajtókat, de az nagyon jó megoldás, ugyanis becsukáskor magától leereszti a küszöböt, így nincs huzat, fény ki / be csapódás éjszaka, ha az ajtó valamelyik felé ég a lámpa.

Szóval, szerintem megéri a felárat, de nyilván egyéni döntés, h rászánod-e.

[ Szerkesztve ]

"Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!

(#85843) mezis válasza AndrewBlase (#85828) üzenetére


mezis
nagyúr

Már 10l víz kiengedésével ellenőrizhető az óra. Kis áramlással és erősebb áramlással is el kell végezni a mérést.
Az óra leolvasásnál meg nem szabad "kerekíteni", hiába van egy mutató már majdnem a következő számon, meg kell nézni az alacsonyabb helyértékű mutatót, ha az még nem ment át a 9-esen vagy 0-n, akkor még a magasabb helyértékű még az alacsonyabb (mutatótól már igencsak távoli) érték.

mezis

(#85844) YAS-dude válasza M43g (#85839) üzenetére


YAS-dude
őstag

Minimum schneider vagy legrand szerintem és arra figyelj, hogy 'A típusú' legyen, azok jobban elviselik a korszerű kapcsolóüzemű tápok hálózati zavarait.

(#85845) Csabroncka válasza mrhero (#85838) üzenetére


Csabroncka
addikt

Nekem panel lakásom van. A radiátorokon imi heimeier elektromos szelep fejek vannak. Vagyis levettem a termofejet és helyette a falon van egy termosztát, elkábelezve a szelepig. Kényelmesebb és komfortosabban, pontosabban lehet szabályozni pl a távfűtést, padlófűtést.

Mint írtam több típus van belőle a felhasználás céljának megfelelően.

"in medias res"

(#85846) mezis válasza M43g (#85839) üzenetére


mezis
nagyúr

XBS-s vettem, egyfázisút. Bemértem: 20mA-nél még nem, 25mA-nél már lekapcsol. Szerintem ez így rendben van.

mezis

(#85847) ivana válasza M43g (#85839) üzenetére


ivana
Ármester

Biztos a FI relé a probléma?

(#85848) mokus1


mokus1
addikt

Úgynézki, hogy egy kapcsoló helyet nem fogok tudni használni pár centi híján.
Dupla kapcsoló lett volna. ( egy szimpla, és egy váltó) Ha megszörulok és egy kettős váltókapcsolót rakok be, az megoldás a problémáira ha jól gondolom. Soha nem használtam még ilyet, nem is tudtam, hogy létezik.

(#85849) M43g válasza ivana (#85847) üzenetére


M43g
aktív tag

Egyértelműen nem, de el kell kezdeni kizárni a dolgokat.

Friss új sütő, főző lap, hűtő, más fogyasztó nincs rátéve. Egyrészt van 3 netről rendelt lámpa, a közös kapcsolójuk az rendszeresen leveri a relét, de az egyik nem is ég, szarul van valami bekötve, vagy a lámpa rossz, szóval egyértelmű gócpont. A nagyobb probléma az, hogy "magától" is elment egyszer az áram, semmit nem kapcsoltunk, semmi nagy nem fogyasztott, csak készenlét. Ha ezt hetente egyszer játssza el, akkor hogy fogok rájönni, hogy mi okozza? Mert a kb. 20 kismegszakítót mire ilyen tempóval végig tesztelem az egy (vagy több) év...

[ Szerkesztve ]

(#85850) fero02 válasza mokus1 (#85848) üzenetére


fero02
veterán

Igen, jó lesz a dupla váltó.

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Építő/felújító topik (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.