Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- gerner1
Új hozzászólás Aktív témák
-
macilaci78
nagyúr
Y elágazás a vízszintes részre, kb 30°-kal elforgatva tengelyirányban a vízszinteshez képest, hogy ne ezen folyjon ki a víz. Van 40 mm-esben is.
Nálam is így volt másfél évig a mosógép bekötve, semmi baj nem volt. -
Morris
veterán
válasz
runner 125 #85597 üzenetére
Értem. 5cm-es térkövet vettünk oda, ahol autó nem fog menni. Egyelőre csak ezt csinálnám, de lehet tavasz lesz belőle, mert ha megfagy a beton, az nem jó.
Akkor a rétegrend: 10cm beton, 3cm 04-es ágyazó és 5cm térkő. Így 18 cm a tükör. Jó így? -
runner 125
nagyúr
válasz
Morris #85595 üzenetére
Mondom, a szegély tetejétől 8 cm-re legyen járdánál a betonszint. 6cm a térkövek jó része, 2cm "kiegyenlítőnek" bőven elegendő. Felesleges ennél vastagabb, hisz alatta van a beton, statikailag az tart.
Amennyiben autóbejárót is térkövezel, ott már én 3-4 cm-t hagynék a kiegyenlítőnek, vagy előre felmérni alaposan a terepet, szükség szerint elrendezni, megoldani a lejtéseket a szegélykövekkel (ha egy irányba fog lejteni) és akkor ott is elég 2cm-t hagyni a kiegyenlítőnek.
Pl. egy sima 3-4 méter széles bejárót felesleges két iránya lejteteni, elég 1 oldalra, ha ennél szélesebb, akkor már célszerű két irányba. Valószínű az enyém is úgy lesz, mert van olyan pontja, ahol 7 méter széles. -
rlazol
veterán
Sziasztok!
Szeretnék egy mosogató alá helyezhető átfolyós vízmelegítőt.
A Vaillant minived megéri az árát? Mosogatáshoz mekkora teljesítmény a javasolt? A felszerelése igényel szakembert? A "Dafi" olcsóbb, mennyivel gagyibb?köszi
-
Morris
veterán
Akkor végülis hogyan is csináljam a térkő alatti részt?
10 cm beton, arra 5 cm 0-4 és erre a térkő? -
csubuka
addikt
válasz
csubuka #85584 üzenetére
Nincs teljesen igazam. A KPE csövekhez is létezik hegeszthető T-idom, nem csak hegeszthető toldó. Ámde átlag boltba nem kapni, gyors Google keresés után nem találtam, mindenhol ezek a hollandis okosságok voltak.
Gondolom ez főhálózat kialakításhoz van, a fő víz nyomócső is KPE és a házak bekötése az aszfalt alatt ezzel van megoldva.
Valami oka kell legyen, hogy a hollandis T-idomok vannak csak átlag boltban. Gondolom nem olcsó muri a hegesztése vagy ilyesmi.
Szóval a hideg vízre legalábbis jó lehetne a KPE. Ámde a lakásokon belüli más csőanyag miatt persze valami mechanikus kötés is be lesz falazva mindenképpen, minden egyes strangról való lakás-leágazásnál.
-
& zsoika & philoxenia: Köszi mindenkinek. Akkor nem igazán fogok vele szórakozni, bekötöm azt csá, ha valaki érdeklődik akkor ott volt (régi kályha, régi ház). A kémény egy régi kemence kemény egy öreg vályogházban, tisztító nyílások vannak. Maga a kémény viszonylag jó állapotban van, tiszta belül. A ház nyaralóként funkcionál ezért bélelés meg ilyenek nem játszanak, parapetes konvektorok vannak, de nagyszoba túl nagy és azt nem fűti be rendesen, az étkezőbe meg már semmi meleg nem jut. A kályhába évente max. 10-15 napra lenne fűtve, ez esetben is érdemes szerintetek a vastagabb füstcső?
-
M43g
aktív tag
válasz
zsoika #85582 üzenetére
Köszönöm urak!
Addig meg belógatom a mosdókagylóba a leeresztőt. Azért kérdeztem a mosdó szifon nélküli megoldást, mert gyakorlatilag a szifon fölött pár centivel már ott a mosdókagyló, nincs hely a csonkoknak. Most így néz ki, "szakember" csinálta
Egy HMV csövet már kicseréltem PP-R-re, a hidegvíz cső lesz a következő, aztán tavasszal a felújításnál
- csempe le,
- felesleges (falból ki is dudorodó!) acél vízcsövek ki,
- bevésem a lefolyót, megy rá csempe (esetleg előtte vékony gipszkarton, de nem biztos),
- korrekt csap alulról bekötve és acél mosogatótálca.Szerencse, hogy a garázs mellett van a szuternében, így nem kell minden nap ezt nézegetni.
-
csubuka
addikt
válasz
Misi1980 #85580 üzenetére
Köszi a tippet!
Végeredményben a KPE főcsőbe kötéshez tökéletes, amíg bejön a házba és nincsenek rajta oldalelágazások. Ahogy nézem a KPE-nek nem hegesztett (sima egyenes toldás van hegesztve ott talán) T-idomjai lennének az emeletenkénti leágazásoknál. Szóval az emeletenkénti leágazások nem lennének se roppantottak, se hegesztettek. Lehet rosszul érzem, javítsatok ki kérlek, ha úgy van.
Ez a PP-R, amit linkeltél ez viszont hegeszthető T-idomos és így az oldal leágazások is maximális biztonságot adnának. Korábban írtátok, hogy nem jó befalazni ilyen hollandis kötéseket, max roppantottat vagy hegesztettet (mondjuk ez fűtésnél volt). Jól érzem a KPE és PP-R különbségét? *No meg a PP-R jó lenne a melegvíznek is.
A főcső még a házé itt, ez a lépcsőházak között, a társasház udvarán megy még, nem az első központi bekötés.
Sajnos sok a bérlő a lakásban, ezt végigvinni a tulajokig kis esélyű művelet, amúgy is eladósorba kerül majd ez a lakás hamar, csak leázó fallal nem lenne korrekt eladni.
(#85581) Ferike81: Értem, persze, én inkább az oldal becsatlakozások megvalósításától félek a KPE-nél. A PP-R esetén azok hegesztettek. Sajnos a piszkálás persze újabb bajokat is előhozhat. A főcső maga amúgy lehet, hogy már korábban cserélt.
Itt látszik, hogy a betont feltörve be lett rakva egy új elzáró valamikor. Emlékeim szerint tuti, hogy 20 éve már ilyen, szóval lehet az "új" főcső is rossz már. Körbekérdezek majd.
Más földszinti lakásokban is ugyanott rohadt el a cső és ott ilyen lokális gányolással a probléma megoldódott amúgy, eddig legalábbis.
(#85583) philoxenia: Értem, itt kicsit más ez, mert lenne négy oldalelágazás még a csövön, nem csak egy fő csatlakozási pont. Emeletenkénti leágazások különböző lakóknak. Nem a befalazásával lenne gond, hanem az oldalelágazások befalazásával. Lehet tévedek persze és van hegeszthető T-idom KPE-re, akkor az is okés lehet a hidegvíznek persze. De ha már ott van az ember, akkor a meleget sem árt cserélni ,beránt ez mindent....
-
zsoika
addikt
válasz
macilaci78 #85577 üzenetére
Igen! Nem kötekedésnek szántam csak azért írtam le hogy figyeljen a tehermentesítésre ....nehogy meglepődjön egyszer hogy le van fittyenve.
(#85583) philoxenia: Én amikor csináltattam a házunk alapját egy 32-es KPE, kvázi védőcsövet betonoztattam be. Abba fűztem bele a 25-ös KPE csövet, így bármikor cserélhető, de inkább a gyári hibától féltem.
-
Ferike81
senior tag
válasz
csubuka #85579 üzenetére
Pedig a KPE ésszerű megoldás. A víz nem fogja tudni, hogy csak a földben megy KPE csövön, vagy a falig. Ha ez itt így néz ki, mi a biztosíték, hogy máshol jobb? Szűkségmegoldásnak is minimum eddig kicserélni eddig, de valóban jobb lenne végig. De majd akkor jön a gond mikor találsz nagy nehezen valakit aki eddig megcsinálja, és fél év múlva másfél méterrel feljebb kipukkan a horganyzott cső. Kereshetsz újra szerelőt. A legszebb meg az, mikor ezt megcsinálja és a bolygatástól már rögtön elkezd engedni.
-
Misi1980
senior tag
-
csubuka
addikt
válasz
Misi1980 #85576 üzenetére
Köszönöm szépen a véleményezést!
Értem sajnos a problémát. Azért is írtam, hogy ez nem egy vidám munka a legjobb esetben sem, azt sajnos érzem én is természetesen
De a közös képviselőt meggyőzni nem tudom hogyan lehetne, meg ezen lakás felett még 3 másik tulajdonosát, hogy legyen szétkapva náluk is a fal.
Valóban nem néz ki bíztatónak, meg jót csinálni nem lehet ebből toldozgatva azt is értem.
Igazándiból tervezés szinten el lett rontva a strang gyakorlatilag még a szocializmusban?
(#85578) Morris: Köszönöm szépen! A KPE az a járda alatti bekötés lenne, ami a főcsőhöz csatlakozna? A strang felszálló-ága az is lehet KPE? Vagy valami ötrétegű cső vagy rozsdamentes (arra úgysem adna pénzt senki sem
)? Itt írtátok, hogy az országban helyenként a víz összetétele pl. nem jó a réznek, így azt nem kéne használni gondolom.
Ugye az is baj, hogy a főcső állapota is kérdéses, aztán, ha az sem jó, akkor ez keményen többmilliós munka lesz a végére...
-
Misi1980
senior tag
válasz
csubuka #85575 üzenetére
Olyan közel van a pvc csőhöz a vízcső hogy arra menetet vágni nem lehetne még akkor sem ha nem lenne szétrohadva a cső.Szerintem felejtsd el a javítást.Itt komplett csőcsere a leg ésszerűbb.Nincs értelme toldozgatni mert máshol is szét lehet rohadva.Meglepne ha valaki hozzá merne nyúlni én tuti nem.
-
csubuka
addikt
válasz
csubuka #85489 üzenetére
Sziasztok!
Erre a korábban bemutatott relatíve "kicsi", de egész kellemeltlen munkára esetleg tudtok ajánlani számlaképes szakembert, aki már látott hasonlót?
Értem én, hogy van most "jobb" munka bőven, de szakmai kihívás, mint motiváló erő vagy ilyesmi lehet, hogy ennek a malmára hajthatná a vizet...
-
Rotyi
aktív tag
Ha hivatalosan akarod csinálni akkor kell kéményseprő szakvélemény. Ahhoz a kályha csonkjától kezdve, a kémény teljes hosszában minősített anyagból készült anyag alkalmazható. A füstcsőben és kéményben a megfelelő helyeken tisztítónyílások szükségesek.Ehhez kell még kivitelezői nyilatkozat, és áramlástechnikai méretezés.
Ha a kéményseprőt nem akarod belevonni, akkor szinte tök mindegy mivel kötöd be.
A vékonyfalú zománcos csövet én sem ajánlom, mert az ilyen kis tea tűzhelyeknek magas a füstgáz hőmérséklete (300°C felett), a zománcos cső hamar szét tud égni. Én inkább a 1,5-2,0mm vastag fekete füstcsövet ajánlanám, vagy savállóból készültet. A tisztíthatóság ebben az esetben is fontos, de ha szétszedhetőre van kialakítva, akkor nem kell külön nyílás. Ha a kémény nincs kibélelve, akkor azt még érdemes lehet kibéleltetni majd tavasszal.
A kérdés lényegére visszatérve: hivatalosan bármilyen átalakítás után ami érinti a füstgáz elvezetést, vagy tüzelőberendezés csere után, kell kérni kéményseprő szakvéleményt. Ha csak pl az egyik csövet kicseréled, másikra már akkor is, de ez nem életszerű. -
Morris
veterán
válasz
runner 125 #85564 üzenetére
És akkor ez a vízelvezetés csak hoax?
Egyáltalán átszivárog a víz a térkőn? -
zsoika
addikt
válasz
macilaci78 #85570 üzenetére
Szerintem minél kevesebb a 90° annál jobb és félő hogy azzal a súly (leeresztő cső) lehúzza (a könyököt elfordítja).....ha fel lehet fogatni a csöveket a gépekre rendesen (hogy tehermentesítse) akkor talán.
-
M43g
aktív tag
válasz
macilaci78 #85568 üzenetére
Köszi!
Lehet, hogy akkor marad a nem kulturált megoldás. Tavasszal úgyis fel kell újítani azt a sarkot, a csempe milliméterekre eláll már a faltól. Akkor majd vések bele elosztót és szűkítőt. -
Sziasztok,
Tea kályha bekötéséhez kell bármiféle engedély? Elég a vékonyfalú acél füstcső vagy vastagfalú kell? -
runner 125
nagyúr
válasz
Morris #85558 üzenetére
Betonoztass alá végig. Nagyon sok helyen találkoztam már utólag megsüllyedt térkővel, ahol nem volt normális alap.
Ha egy 10 cm betont mindenhol kap, az az életben nem fog elmozogni semerre, mi is így csináltuk. A méter széles járdarészre mindkét oldalról lekerültek a szegélykövek (ház lábazattól 25 cm-re egységesen végig, oda majd gömbölyű kavicsot szeretnék, ha kész a szín jövőre) majd a szegély tetejétől 8 cm mélyre, nyilván szintúgy kiefelé lejtésbe, lehúzták a betont végig. Így kb bármit rakhatnak majd a térkő alá, mivel a szegély oldalról, a beton alul fogja közre, és nem fog elmozogni semerre.
Ami fontos, h kapubejáróknál, autóbejáróknál be kell végig vasalni az egészet. 6-os, vagy 8-as hálóval. -
zsoika
addikt
Nekünk is sóder van 20cm vastagságban+lejtés, de csak gyalog járunk rajta. Kint az önkormányzat betont rakott alá, de a kukáskocsi súlya több helyen betörte az esővíz elvezető csövet és ott jó nagy kráter lett.
Szerencsére nem előttünk.(#85562) philoxenia: Igen ....tisztán látszik hol ment a földkábel.
-
pjen
félisten
válasz
philoxenia #85560 üzenetére
Nekem is sóder van alatta+lejt.évek óta semmi baja.Igaz csak egy Suzuki jár rajta naponta egyszer-kétszer.
-
-
Morris
veterán
válasz
philoxenia #85557 üzenetére
A kevés cementből álló transzport beton. Legalábbis azt mondják. Azért rakják felénk a térkő alá.
-
hentes555
senior tag
Sziasztok!
Ismerősöm megkért, hogy itt Debrecenben vegyek neki fűtőbetéteket egy ilyen fali hősugárzóba. Valaki tudja, hogy az ilyen fajtába milyen hosszú való és hogy milyen boltokban keressek én ilyet?
-
zsoika
addikt
Szia!
Falon belül így [link]Ha nem akarsz bontani akkor nem lesz túl "kulturált" szerintem.
Én egy 40/32-es szűkítővel kezdenék , majd egy 32 ág és az egyikbe [link] a mosógépnek, a másikba meg egy csöpögtetőtölcsér bűzzárral [link] így a golyó miatt nem tudja kinyomni a mosógép a vizet a csepptölcsérnél.
Esetleg mindkét ágba ez [link]?Lehet van ennél kifinomultabb (gyári) megoldás ,de Én azt nem ismerem ....sorry
-
M43g
aktív tag
-
föccer
nagyúr
válasz
Morris #85538 üzenetére
Azt hiszem 40-es.
Olyan nincs.
A "Házépítő" az a CRH-nak az általános lakossági zsákos cement. Ennek a DDC párja a CEM II/B-M (V-LL) 32,5 R Nagyjából ugyan az a kettő. Mondjuk pont földnedves, döngölt betonba használható a leginkább, szóval jó lesz az, nem lesz vele bajod. Viszont ez a cement már érzékeny az utókezelés hiányára, szóval minél tovább tessék nedvesen tartani.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen egeret válasszak?
- Külpolitika
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Politika
- Home server / házi szerver építése
- Fujifilm X
- Milyen videókártyát?
- DOOM - The Dark Ages
- További aktív témák...
- Eladó egy szinte új Kukirin G2 elektromos roller!
- LG 6 Motion Inverteres DirectDrive mosógép (F2J5WN4W)
- Új, bontatlan FÉLÁRON - LOVI Expert 3D Pro elektromos mellszívó - Még 1,5 év magyar bolti garival! -
- Siemens EQ6 Series 700 premium ritka tipus keveset használt
- ÚJ, BONTATLAN Bespoke AI Jet Ultra álló porszívó 400 W - GYÁRTÓI garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Apple iMac 27" 2020 i7 128GB RAM 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Biostar TB250 i5 6400 8GB DDR4 120GB SSD 500GB HDD GTX 1050Ti 4GB AeroCool V3X 500W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C Dock G5 docking station (5TW10AA) - 3x4K felbontás, 120Hz képfrissítés
- Samsung Galaxy A03 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest