Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Építő/felújító topik (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#73051) ecaddsell válasza Met (#73050) üzenetére


ecaddsell
aktív tag

Jobb spirálokhoz többfajta fejet lehet tenni. Ill. az iparit darabokból rakják össze, mindig kb. annyit amennyi kell.

(#73052) KilgoreTrout


KilgoreTrout
senior tag

Sziasztok,

Beázott a fürdőszobánk a felső lakótól. Most lett felújítva a lakás, kartonozva vannak a falak és a mennyezet is. A biztosító azt mondta, szerinte nem kell semmit sem bontani, csiszolás, glettelés, festés után teljesen jó lesz. Én kicsit félek a penésztől, mert ha jól emlékszem a plafon is vízálló kartonnal készült. Kb. mennyibe kerülne ezt megcsináltatni, illetve van-e esély találni bárkit, aki ilyen kis munkát elvállal? Én nem akarok próbálkozni, mert nem csináltam még ilyet és nem saját lakáson akarok elkezdeni kísérletezni, de szívesen segédkezem.

Képek:
https://imgur.com/a/CplyZ

Nem katasztrófa, csak kevesebb, mint egy éve lett teljesen felújítva a lakás, úgyhogy elég kellemetlen érzés.

[ Szerkesztve ]

(#73053) mezis válasza KilgoreTrout (#73052) üzenetére


mezis
nagyúr

Üdv.!

Ha ez ki tud száradni, akkor nem lesz ott penész.
Várj még 1 - 2 évet a javítással, mert előfordulhat ismétlés. (Tapasztalat. :W )

A száradást ventilátorral gyorsíthatod.

Mindenképp várd meg a teljes kiszáradást.

mezis

(#73054) cool13


cool13
őstag

Cirkómban a kiegyenlítő tartály felfújására szolgáló (kerékpár szelep) nyílását megnyomva, víz jelent meg. Nyomást néztem 1,2 Bar volt benne, órával mérve. Van aki azt mondja ez nem gond, van aki szerint kuka. Mi az igazság?

(#73055) #77081088 válasza Met (#73041) üzenetére


#77081088
törölt tag

Az lesz. Köszi! :R

(#73056) brazso


brazso
tag

Sziasztok,

nyáron költöztünk egy cirka 50 éves óbudai családi házba. A házhoz tartozik egy 24m2-es (6m x 4m) pincehelyiség, aminek az aljzatát szeretném rendbe hozni. Igénytelen az aljzat felülete, porzik, kiállnak a kavicsok. 5-10cm-es magasságú betonból áll (meg van bontva egy részen ahol régebben lépcső volt), alatta sok homok. Rábetonozásra sajnos nincs elég belmagasság, műanyag ajtó is útban van. Alapból száraz pince, de egy őszi esős napon a lábazatnál beázott, a vízszigeteléssel (ha létezik) gondok vannak.

Mit lehet vele tenni? Műgyantázni egy ilyen felületen feltételezem nem lehet, ráadásul időnként betörhet a víz. Feltörni az aljzatot és újra lebetonozni? Bonyolultabb rétegrendet kell alkalmazni a vízszigetelés miatt, mint a mostani. Ötlet, esetleg ajánlott kivitelező? Kértem 3-4 ajánlatot cégektől, de nem kaptam választ. Sajnos ez már akkora munka lenne nekem, amit autodidakta módon nem tudok magam megcsinálni, szakembernek meg talán nem éri meg. Fűthető a helyiség, de leghamarabb tavaszra tervezném, amikor már lehet betonozni.

Unus pro omnibus, omnes pro uno

(#73057) Met válasza brazso (#73056) üzenetére


Met
Topikgazda

Ezt mindenképpen fel kell szedni mert még egy járólapot sem tudsz lerakni az ajtó miatt. :U

"If in doubt, flat out!" Colin McRae

(#73058) moma válasza Met (#73050) üzenetére


moma
őstag

Ez a spirálozás már nagyon régen történt és csak hallomásból ismerem, hogy volt. De azt tudom, hogy szakember csinálta. Lehet, hogy nem jól persze.

Amúgy az egész problémakör azért is nehéz, mert lehet ezzel az egybe fürdővel és konyhával is kezdeni kellene valamit, hogy élhetőbb legyen, de kellene ahhoz is, hogy ez a vizes rész ez hogyan rendezhető. Meg ha bontás van, akkor valahogy akkor lehetne elvégezni a két helyiség elválasztását is. Ami megint új tudásokat igényel... Meg a fűtésen is változtatni kellene, meg talán a meleg víz csiholáson is. Hogy maradhatott ez így olyan régen...

we all deserve a bit of luck.

(#73059) macilaci78 válasza rlazol (#73045) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Egy réteg alapozólakk, két réteg fedőlakk. Ahol veszed, mond meg, milyen fára akarod rakni. A fenyő karácsonyfát jelent mostanság, ettől pontosabbat mondj majd.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#73060) rlazol válasza macilaci78 (#73059) üzenetére


rlazol
addikt

Sajnos nem tudok pontosabbat. :s fenyő gerendák és hajópadló. Elég olcsó volt, gondolom nem a legszebb faanyag. :s
A kivitelező meg azt mondta, nem kell az alapozó, elég két réteg lakk.
Tulajdonképp mire szolgál az alapozó?

Az orvosom szerint elmebajban szenvedek. Ez butaság. Minden percét élvezem!

(#73061) macilaci78 válasza rlazol (#73060) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Az alapozó arra való, amire általában: jobb tapadást biztosít.
Készülj egy jó minőségű fotóval a fáról, egy hozzáértő megmondja róla.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#73062) mezis válasza brazso (#73056) üzenetére


mezis
nagyúr

Üdv.!

Esővizet vezesd távolabb a ház falától.

mezis

(#73063) martillo


martillo
tag

Adott ez ket szelep(?) a radiatoron.
Jol gondolom, hogy a felso, kek szeleppel(?) tudom elzarni/szabalyozni a futes erosseget?

Tudok vele problemat okozni?
Gondolok olyanra, hogy pl le tudom teljesen tekerni azt a muanyag kupakot? Ha igen, akkor az okozhat vmi bajt, vagy ez csak egy kenyelmi funkcio, hogy lehessen tekerni?

Az also szeleppel mit tudok szabalyozni?
Vagy a kettot egyutt kell allitani a kivant allapot eleresehez?

Koszi!

(#73064) rlazol válasza macilaci78 (#73061) üzenetére


rlazol
addikt

van ennek az alapozónak valami szerepe a fa életének meghosszabbításában? Ilyesmit is olvastam a lenolajas alapozók prospektusaiban - vagy ez csak PR? Beltéren van egyáltalán jelentősége? A kivitelező szerint meg az alapozás után elég egy réteg lakk is. :F

Az orvosom szerint elmebajban szenvedek. Ez butaság. Minden percét élvezem!

(#73065) macilaci78 válasza rlazol (#73064) üzenetére


macilaci78
nagyúr

A felhasználás körülményeitől és az elvárt esztétikától függ. Kérdezz az asztalos klubban szerintem.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#73066) macilaci78 válasza martillo (#73063) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Az alsót teljesen nyitva szokták hagyni, a felsővel szoktak szabályozni. Ha a kéket leveszed, akkor teljesen nyitva van, ha benyomja a tüskét, akkor van elzárva.
Az alsó úgynevezett torlószelep, akkor szokták részben elzárni, ha a kazántól távolabbi radiátorok hidegek, akkor a kozelebbieken szűkítenek.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#73067) Ferike81 válasza cool13 (#73054) üzenetére


Ferike81
senior tag

Ha víz van benne az nem jó jel. A nyomása ha ki van lyukadva akkor természetesen a rendszer nyomását fogja mutatni. Hiteles adatot akkor látsz, ha leengeded a vizet a fűtőkörről, és úgy mérsz egy kiegyenlítő nyomást. Ha víz van a ballonban akkor nincs hová tágulni a víznek, így az kuka. Mennyi a nyomás hideg rendszernél, és mennyi felfűtött rendszernél? Kell lenni valahol egy manométernek. Ellenőrizd! Egy szintes a ház?

Nem mindegy, hogy egy okos hülyéskedik, vagy egy H.Ü.L.Y.E. okoskodik.

(#73068) martillo válasza macilaci78 (#73066) üzenetére


martillo
tag

Koszi-koszi!
Az also funkciojat jo hogy elmondtad, a felsore az en tippem is hasonlo volt, de nem voltam biztos.

Jol ertem?
"Az alsó úgynevezett torlószelep, akkor szokták részben elzárni, ha a kazántól távolabbi radiátorok hidegek, akkor a kozelebbieken szűkítenek."
=> Ugyanazon agon levo kozelebbi radiatort szukitik? Mar ha jol feltetelezem, hogy nem egy ag van korbehuzva az egesz hazban, hanem megy elore es hatra is legalabb.

(#73069) macilaci78 válasza martillo (#73068) üzenetére


macilaci78
nagyúr

A radiátorokat illik párhuzamosan kötni, nem sorban. tehát van egy gerinchálózat, amire a radiátorok rá vannak csatlakoztatva. Egyrészt ez segíti, hogy a radiátorok közel azonos hőmérsékletű bemenő vizet kapjanak, másrészt megakadályozza, hogy a hátrébb lévő radiátorok a korábbi radiátorokban lehűlt vízzel dolgozzanak. Nem mellesleg ha valamilyen oknál fogva az összes radiátort elzárják (pl szellőztetéskor), akkor se pusztul el a szivattyú.

Egy nagy házban (sok radiátornál) előfordulhat, hogy a sor elején és a sor végén lévő radiátor hőmérséklete maximálisan feltekert álláson is jelentős hőmérséklet-különbséget produkál egész egyszerűen azért, mert a sor végén lévőknek már nem jut elég melegvíz. Két dolgot csinálhatsz: vagy nagyobb vízhozamú gerinchálózatot építesz ki erősebb szivattyúval, nagyobb keresztmetszű csövekkel, vagy a sor elején lévő radiátorokat korlátozod le a hátrébb lévők javára, így a lakás átlaghőmérséklete megmarad úgy, hogy a mérhető maximum és minimum érték közelebb kerül egymáshoz.

Tehát van egy lakásod átlagosan 21°C-on, de nem mindegy, hogy minden helyiségben kb 21°C-ot mérsz, vagy 18-24°C között.

Ezt beállítani több hét is lehet.* A kazántól legtávolabbi radiátort kinyitod maxra alul-felül, a többit alul elzárod nullára, felül maxra. Majd folyamatosan közeledve a kazánhoz a többi radiátort is kinyitod alul úgy, hogy az adott helyiségekben azonos hőmérsékletet mérsz. Ha ez megvan, akkor elérted, hogy az összes radiátor maximális fűtőteljesítménye azonos, és akkor most már tudod a felső szabályzóval helyiségenként külön szabályozni a hőmérsékleteket, nem lesz olyan, hogy egyes helyiségeket ne tudnál kifűteni.

*kell hozzá hideg, hogy akarj fűteni és kell hozzá idő, amíg lesz mérhető meleg.

A kék helyére tudsz tenni termofejet, ami a beállításnak megfelelően nyitja, vagy zárja a felső szelepet és tartja a beállított hőmérsékletet. A termosztáttal ellátott helyiségbe ne tegyél, vagy nyisd ki teljesen. Ez a helyiség fogja kapcsolgatni a kazánt, szivattyút. Ez a legalapabb analóg termosztáttal is működik.
kicsivel drágábban vannak digitális, akár vezeték nélküli termosztátok is. Azzal lehet olyan trükköt is csinálni, hogy akár 30°C-nál is elindítja a fűtést, ha mondjuk a fürdőt akarnád felfűteni babafürdetéshez. Illetve teheted a vezeték nélkülit a leghidegebb helyiségbe kábelezés nélkül is és az lesz a referencia.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#73070) martillo válasza macilaci78 (#73069) üzenetére


martillo
tag

Ez nagyon jo iras, koszonom!
Konyvjelzozve!!! :R

(#73071) brazso válasza mezis (#73062) üzenetére


brazso
tag

Köszi a tanácsot! Statikus is említette, mert 2-3 helyen valóban alul, a falak mellett végződnek az ereszcsatornák.

Unus pro omnibus, omnes pro uno

(#73072) hódmaci


hódmaci
senior tag

Sziasztok!
Gyalult illetve vágott fát szeretnék kezelni gomba illetve rovarok ellen
Viszonylag nagy felületről lenne szó ezért kerülném az ecsetelés, hengeres,mártás felhordást.
Tudnátok olyan szert ajánlani amit szórással(permetezéssel) fel tudnák hordani a fa felületére?

Hölgyeim! Azt tesszük a kirakatba ami eladó.:)

(#73074) macilaci78 válasza #46372352 (#73073) üzenetére


macilaci78
nagyúr

De igen, de a termofej megfogja a többit.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#73075) macilaci78 válasza hódmaci (#73072) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Nem emlékszem a nevére, de fatelepeken, tüzépeken, de szerintem még gazdaboltokban is lehet kapni. Amire oda kell figyelj, az a szórópisztoly furatmérete, a kisebbeket a szer eltömíti.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#73077) hódmaci válasza #46372352 (#73076) üzenetére


hódmaci
senior tag

Mivel fűtesz?
Vegyes tüzelés,gáz,villany,.........?

Hölgyeim! Azt tesszük a kirakatba ami eladó.:)

(#73079) hódmaci válasza macilaci78 (#73075) üzenetére


hódmaci
senior tag

Köszönöm.
Majd érdeklődök tüzépen.

Hölgyeim! Azt tesszük a kirakatba ami eladó.:)

(#73080) YAS-dude válasza #46372352 (#73076) üzenetére


YAS-dude
őstag

Legegyszerűbb a termosztátot cserélni rádiósra és felvinni az emeletre.

(#73082) gordonfreemN válasza macilaci78 (#73069) üzenetére


gordonfreemN
addikt

vagy a sor elején lévő radiátorokat korlátozod le a hátrébb lévők javára
Említsük meg még a méretüket is. Ha legvégén egy 600x600 raid van, legelől meg egy 900x2000 akkor az is lehet, nincs szükség a torlószelepekkel beállításra.
Szóval ahogy mondod + a radiátor méretr.

A kazántól legtávolabbi radiátort kinyitod maxra alul-felül, a többit alul elzárod nullára, felül maxra. Majd folyamatosan közeledve a kazánhoz a többi radiátort is kinyitod alul úgy, hogy az adott helyiségekben azonos hőmérsékletet mérsz.
Vagyis figyelembevéve a radiátorok méretét is.
:R

¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.

(#73083) macilaci78 válasza #46372352 (#73076) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Hány kört tud kezelni a kazán? Külön venném a padlófűtéses és radiátoros ágakat, úgyis valahol szétválnak.
Két szivattyú, két termosztát, a fenti lehet rádiós. Ez lenne a legelegánsabb megoldás.
Esetleg be lehet rakni egy mágnesszelepet a padlófűtés körére, ami a fűtőkörből kiveszi a nappalit. A fenti termosztát indítja a kazánt, a lenti meg elzárja a mágnesszelepet. Így a kazán addig fűt, amíg az emeleten meleg nem lesz és nem kapcsol le korábban.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#73084) hódmaci válasza #46372352 (#73081) üzenetére


hódmaci
senior tag

De ez a gond gondolom csak az enyhébb átmeneti hidegeknél áll fönt.
Ebben az esetben gondold meg hogy a padlófűtéses helységbe felszerelni egy plusz radiátort a termosztátot meg tapasztalat után (amennyiben szükséges) áthelyezni másik helységbe.

Az hamarabb leadja a hőt mint a padló fölmelegszik így nem kell fölöslegesen fűtened a betont,viszont nagy hidegben meg lesz ideje a betonnak is átmelegedni a fűtés által és akkor már mint "hőtároló" is működik.

De a legolcsóbb az lenne ha bemennél egy szerelvényboltba vagy egy szerelőt keresni aki érdemben, tapasztalatban tudna segíteni.Sajnos r@hadt drága tud lenni az átalakítás. :)

[ Szerkesztve ]

Hölgyeim! Azt tesszük a kirakatba ami eladó.:)

(#73085) cool13 válasza Ferike81 (#73067) üzenetére


cool13
őstag

Lakásban nincs emelet. A nyomás 1-3 ig jó az óra skálázása szerint, ami a cirkón van. Most úgy alakul, ha nem fűt akkor 1,2 amikor meg felfűt akkor 2,5. Letiltani még nem tiltott le soha. Én is úgy gondoltam hogy kuka. De gondoltam meg kérdezem.
Akkor felszerelek a falra egy kis piros 5-8 literes tartályt, és össze kötöm a cirkó puffercsatlakozásától. Vagy még esetleg azt lehetne, hogy a padláson van a régi nyitott rendszer tartálya (most ugye ledugózva) ezt levágni és oda rakni egy új tágulásit. Szigetelve. Más megoldást nem látok. 50 ezer lenne a gyári ami a cirkóba való. Na azt nem.

(#73086) cool13 válasza brazso (#73056) üzenetére


cool13
őstag

Esetleg folyékony fólia? Nem lehet megoldás? Elviekben erre találták ki. A már említett csatornából lefolyó víz elvezetésén túl.

(#73087) mezis válasza #46372352 (#73081) üzenetére


mezis
nagyúr

Nálam a padlófűtés egy gömbcsappal rövidre zárható, illetve ezzel a gömbcsappal szabályozzuk az emeleti radiátorok és a padlófűtés arányát.
Évszaktól is függ az arány, amikor a nap még (már) melegen süt, az emeletnek kevesebb fűtés kell.

(Tettem az emeletre is fali termosztátot, vezetékeset -25 évvel ezelőtt- és egy kapcsolót. Ha lent sokan vagyunk, vagy sütés-főzés miatt fent hideg lenne.)

[ Szerkesztve ]

mezis

(#73089) martillo


martillo
tag

Laminaltparkettan esett karc eltavolitasara milyen lehetosegek, eszkozok vannak es azokat hol lehetne beszerezni? Obi/Praktiker/Bauhasu kinalataban elsore nem talaltam, de nem kizart hogy rosszul kerestem.

(#73090) macilaci78 válasza martillo (#73089) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Diego-t nézted már? A többi általad felsorolt helyen is van.
Ami egységes, hogy nem lesz sem tartós, sem szép.

A laminált parketta rétegrendje:
- PU, vagy műgyanta kopóréteg (ez adja a kopásállóságot, textúrát)
- papír dekorréteg (ez adja a színt, mintát)
- HDF hordozó (ez adja a vastagságot, ebbe van a klikk marva)
- PVC fólia (ez ad némi vízszigetelést)

Ha a papírréteg sértetlen, akkor egy kis PU-t fel lehet hordani utólag is egy alapos tisztítást követően.
Ha a papírréteg is sérült, akkor gyakorlatilag baszhatod, az egyetlen korrekt javítási lehetőség az elem cseréje: szegő feljön, a lamináltat visszabontod a kérdéses elem soráig, soronként, majd cseréled és újra rakod.

A viaszt be lehet olvasztani, van rá szerszám, meg lehet adni a textúráját is. Van pár gyártó, aki csinál a termékeihez ilyen javítóceruzát, javítórudat, de amíg 100+ dekor, addig lesz max két tucat javítóceruza, tehát nem lesz színazonos. Emellett a viasz kimozoghat, kikophat a helyéről.

Karcolódás egyrészt esztétikai, másrészt fizikai hiba. Az esztétikaival együtt lehet élni. A fizikait tetézheti, hogy a nedvesség, szennyeződés is támadhatja a felületet: elszíneződik, megdagad. Impregnálni kell, hogy ezt megelőzd. Erre alkalmas a viasz is, illetve valamilyen tömítőpaszta is.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#73091) DonThomasino


DonThomasino
veterán

Konyhai mosogatócsaptelep tartó anya meghúzásával küzdök,
Sajnos a villás csillag kulcs feje nagy nem fér oda.
Próbálok majd keríteni egy csőkulcsot amivel talán hozzáférek.
Van esetleg vmi praktika amit nem ismerek ?

:R

" I'm going to make him an offer he can't refuse."

(#73093) macilaci78 válasza DonThomasino (#73091) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Leveszed a mosogatót munkalapostól, felrakod kényelmesen a csaptelepet, majd vissza a munkalap és utána bekötöd a csöveket a sarokszelepere.
Nálam csak 120 cm széles a munkalap, könnyen vagyok, de 6 méteres szálban gyártják és van akkora konyha, ahova ez egyben is felmegy... Ketten azt is biztonsággal tudják mozgatni.

Vettem egy franciakulcsot és egy közepes csőfogót régen. A franciakulcs azért jó, mert széles és sima pofái vannak, amiket ráadásul nem is izomerővel tartasz, így szögben állva is stabilan fognak, ezzel könnyebben boldogulsz.

A munkalap alulról van a korpuszhoz csavarozva vagy kis fém sarokvasakkal, vagy a korpusz oldalfalai között vannak vízszintes átkötők és azon keresztülmenő pozdorjacsavarokkal. A munkalap 20-28-38 mm vastag típustól függően, bőven van hozzá való csavar, nem kell tőle félni. A szekrényt ki tudod nyitni, a fiókot ki lehet venni. Elöl és a hátfal felől is le van csavarozva.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#73094) macilaci78 válasza #46372352 (#73092) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Nem ez kell, ez csak a padlófűtésed, ahogy mondod. Az kell, ahol a padlófűtés és a radiátoros fűtés elválik egymástól.

Igen, a mágnesszelepet egy termosztát vezérelné, ami a meleg nappalit akkor kapcsolja le, amikor a többi helyiség még hideg és akkor nyitja a nappalit, amikor a nappali hideg.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#73096) mezis válasza #46372352 (#73092) üzenetére


mezis
nagyúr

A szövegek egy része lemaradt:

Piros gomb: kézi vezérlés lehet, Lent a szürke doboz: Fűtővíz hőmérséklete alapján vezérelhet.

Ha szivattyú. akkor vezéreld (kapcsolgasd) egy földszinti temosztáttal

[ Szerkesztve ]

mezis

(#73098) Habsteve


Habsteve
tag

Sziasztok. Remélem jó topikba írok. Fürdőszobaba keresnék elektromos törülközőszaritot. Milyet ajánlanátok?

(#73099) mezis válasza #46372352 (#73097) üzenetére


mezis
nagyúr

A radiátorok vizét is ez a szivattyú keringeti ?

mezis

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Építő/felújító topik (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.