- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bobalazs: Microsoft Copilot és hasonló hülyeségek egyszerű kigyomlálása /örök megoldás/
- sziku69: Szólánc.
- sh4d0w: Nyitlocker
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
macilaci78
nagyúr
Én ezért sem erőltetem a felületre ragasztott tükröt.
A másik ok, hogy könnyen sérül, akkor meg valahogy vakard le a bútorlapról.
Amúgy a fürdőszoba tükröm 120*80 cm, edzett üveg, a hátulján fólia, azon az akasztó ragasztva. Kiválóan megáll hordozó nélkül is. Az alsó sarkaihoz tettem öntapadós szolikonpöttyöt, hogy a domború csempén ne kocogjon.
-
ViktorSz
tag
Pedig jó 5letnek tűnt,már azt hittem,ezt is megoldottam
Amúgy régebben egyszer hivatalosan akartam megoldani ezt a "blapra kétoldalú ragasztót",de azt válaszolták az üvegesnél,hogy ilyen ragasztójuk nincsen(magamnak sem tudtam rendelni,pedig akartam),vagy kérem a szokásos módon,vagy menjek máshova,szóval akkor ezt elengedtem.Eddig szerencs3m volt. -
B_I_G
tag
válasz
ViktorSz
üzenetére
pár éve csináltam sima falitükröt, 200x60 lami forgácslap körbe kettesel zárva,
tükör telibe ragasztva, sima sülyesztett akasztóval felakasztva...
1hónap alatt az alja kb 6centit nyilt el a faltól, annyira meggörbült.télen szabászat fűtetlen raktárából bekerült a jó párás újépítésű házba.
...szal az nem megoldás -
T J
tag
Szerintem a görbülés mértéke a páratartalom-különbözetétől függ, ami esetenként változó. Egy nagy páratartalmú lakásban, egy frissen legyártott bútorlap sokat fog nyúlni. Egy száraz lakásban, egy régen legyártott bútorlap, lehet hogy semmit.
Ha a legrosszabb eshetőségre számítunk, akkor egyértelműen jobb a ragasztás nélküli megoldás, amit ajánlasz.Ha van ilyen megoldás, én azt választanám.
Vagy ha pénz nem számít, akkor rétegelt lemez.
Vagy a tükör pár hónappal később kerül fel, amikor a bútorlap már kimozogta magát. Ezt magamnak megcsinálnám, de egy ügyfél, aki fizet érte, valószínű nem díjazná.Hallottam olyat, valahol a pántolt tükrös ajtó is meggörbült. Gondolom a nem pántolt éle. De nem csodálkozom: a szobában teregettek, a szalagparketta is megnyúlt, és felpúposodott.
unreg1
Egészen extrém mértékű nyúlásra képes a bútorlap és a farostlemez, ha magas páratartalmú helyiségbe kerül. -
B_I_G
tag
válasz
unreg1
üzenetére
ez aza része a szakmának amit úgysem hiszel el amig veled nem történik meg
biztos a helytelen ragasztás is közrejátszott, nekem is volt rengeteg ajtóm amivel sose volt problémaforgácslap képes a méretváltoztatásra, nem sokat de mozog...a tükör nem
ha a ragasztó nem annyira rugalmas, hogy ezt korrigálja akkor görbülni fog
pár hozzászolással előbb linkelt sevroll is csak kétoldalassal ajánlja -
pweisz
senior tag
válasz
Skillet
üzenetére
Bekontárkodok, srác aki régebben csináltam nekem üveg és tükör cuccokat Pesten, anno azt mondta : "Nagy méretnél 2oldalas tükör ragasztó +sziló" és "Amíg a sziló megköt addig a ragasztó tartja. Még függőlegesen is."
Én nekem fürdő szobai szekrényre készült tükör, az sima neutrális szilóval lett ragasztva, mert az nem egy nagy méret. -
pweisz
senior tag
Ma visszahozta a GLS Makita-t, hát, talán kevésbé kotyog a szár, de lehet hogy csak beképzelem. Szóval nem tudom mit szereltek meg rajta. Valószínű a jövőben nem fogom erőltetni ezt a márkát. Valahogy ezekben a nagy márkákban csalódnom kell. Dewalt volt az első, a lapos-tipli maróval, most Makita ezzel a felső maróval. Valahogy eddig még a Parkside amivel a leginkább elégedett vagyok, nem várok el sokat, de azt teljesíti
Jó még a kék Bosch is eddig elég jól teljesített, bár ez a sín rendszere olyan határeset, működik működik, de nem az igazi. -
macilaci78
nagyúr
Összecsapolni 2 szálból? 150-160 mm széles anyagot már könnyebben találsz. De ha olyan a lépcsőfogadó, hogy elbír 1 cm hézagot a két szál között, akkor erre sincs szükség.
Mátraparkett gyárt tömör anyagból 40 mm vastag lépcsőlapot, de az is táblásított, viszont nem hossztoldott, de tölgy.
-
ViktorSz
tag
válasz
Skillet
üzenetére
Az újabb forestes katalógus már írja,hogy csakis unit lehet ilyenkor használni,gondolom ugyanez vonatkozik a sevrollra is,mert már erre külön profilok vannak.
[kép]
Nyilván elviszem üvegeshez a 12-es lapot és ráragasztatom,mert így is necces kezelni,nem fogok itthon baszakodni egy 2m-től nagyobb tükörrel.
Kicsit macerás az ABS aláütögetése,de ha már rutinos az ember,1perc alatt végez egy fogantyúval. -
varsam
őstag
válasz
Skillet
üzenetére
Mi Sevroll-t használunk, türkös esetben Alpha II fogantyúval, oda nem kell 2mm-es abs sem, simán 12-es lap + 4es tükörrel jó vagy. Nekem sziló még nem marta meg, de csináltam már 2 oldalas ragasztószalaggal is, az is erősen tart. Ez a profil megszorítja külön a lapot és mellette tartja a tükröt is.
Gyári link
-
Skillet
addikt
válasz
ViktorSz
üzenetére
A hivatalos rajzot megtaláltam.
[kép]
Itt az uni-t írják, igen.
Ez a szerelési útmutató tükörhöz már nem él?
[kép]
Ragasztáshoz mit használsz? Vagy jól olvastam, hogy nem te ragasztottad, hanem ragasztattad valakivel? Esetleg üveges megcsinálja?
Eléggé körülményesnek tűnik az a kiegészítő 2mm ABS a bútorlap és az uni profil közé. -
omfgk
veterán
4-5cm vastag 28-30cm széles deszkát (palló) vajon honnan lehetne beszerezni?
Kültérre kéne, lépcső deszkákat cserélném. Mostani 5cmx28cmx120cm
5x25-öst találtam, azokat le is tudnák vágni hosszban akkorára amekkorára kérem (120cm), de 25-ös felett nincs semmi. 28 minimum kéne. 30-ról már lemondtam.
Ahol mondtak többet is azon felül ,hogy nincs, ott azt mondták ,hogy nem nagyon van ekkora rönk, amiből ez kivágható.
Észak Pest megyében már felhívtam 4 telepet, nulla.
Már a 25-ös is rendelős móka. -
ViktorSz
tag
válasz
Skillet
üzenetére
Lehet tükröset is csinálni akár fiona fogantyúval is,de már hivatalosan csak az uni-t ajánlja a katalógus.
Én elég sokat csináltam és soha nem hajolt el.
12-es lapra ragasztattam 4-es tükröt,széleitől elhagyva kb 1-2mm-t.
Erre mehet a fogantyúprofil és a 2mm-es hézagot egy ABS-csíkkal pótolom,ami pont elfér a profil alatt(hátul, tehát nem úgy,mint a videó alatt,ott én sem értem mit kalapálnak oda).Vigyázni kell nagyon,nehogy eltörd a tükröt,nekem egyszer sikerült és ilyenkor kuka a 12-es lap is.
Hátulról ugye kb 4-4/5-5 csavar a fogantyúba és a többi...Meghajlott ajtót én még csak olyat láttam,amikor a két előreszerelt fogóprofil közé ragasztották az üveget,meg eleve 12mm vastag az ellenhúzó vasalat,szóval tükrös ajtónál elvileg használhatatlan.
Mindenesetre inkább használd az "uni-profilt",vagy pedig valamelyik hasonló sevroll-t.
Ja most nézem,hogy alul felül blap lesz neked...akkor ott a @pweisz által küldött videó,abban minden benne van,de a köztes üvegbetétet csináld úgy,ahogy fentebb leírtam.
-
Skillet
addikt
válasz
pweisz
üzenetére
Igen, én is ezt néztem. Itt nem kell ráragasztani a tükröt egy vékony bútorlapra... Így szokta valaki csinálni?
Biztonsági fólia kell a tükör hátuljára. Meg van pár vasalat, ami passz, hogy micsoda... pl vastagítsuk fel 18mm-esre, oké, de az milyen vasalat lehet?
De amúgy ez a verzió (vagy hasonló) lenne nekem élhető, ahol alul és felül bútorlap van és közte tükör.
Amúgy ezt találtam az egyik helyen, de ezt sem teljesen értem még, sok számomra a kérdőjel
[kép]
3:10-től -
varsam
őstag
A héten összedobtunk egy MFT asztalt helyszíni szerelésekhez, azon belül is blendék és hasonló lapok beszabásához. 18mm-es MDF-ből készült, 96mm-es lyukkiosztásal, rövid és hosszú oldalra is rögzíthető, magasságban önbeálló vezetősín emelővel. Úgy csináltuk, hogy a meglévő műanyag bakokra kényelmesen és stabilan rá lehessen tenni, szerintem nagyon jól sikerült.
[kép] [kép] [kép] [kép] -
B_I_G
tag
válasz
unreg1
üzenetére
elgörbültek... de olyan szinten hogy összeakadtak az ajtók
és az ellenhúzóval nem lehetett korrigálni, konkrétan kiszakadt
...volt hogy a neutrális szilo, amire rá volt írva h jó tükörre megmarta a foncsort..biztos fel lehet úgy ragasztani, hogy jó legyen, magam részéről próbálom kerülni
-
B_I_G
tag
válasz
Skillet
üzenetére
én a sevroll maxim rendszert szoktam használni tükrösre
a forgácslapra ragasztott tükör kombó többször megszivatott már, úgyis hogy bennevolt az ellenhúzó
-
Skillet
addikt
Üdv
Tükrös tolóajtóst kellene csináljak, de még nem volt hozzá szerencsém. (Inkább szerencsétlenségem, mert nem szeretem az üveget, tükröt). Cosmo tolóajtós szekrényt már csináltam eleget. Cosmo vasalataival lehet tükröst csinálni? Minden tippet, tanácsot szívesen vennék.
-
Atomgeszi
nagyúr
válasz
macilaci78
üzenetére
Köszönöm, csak hát már létezik ezer fajta szilikon. Szaniter, normál, nem akarok rosszat, nem oda valót használni, azért kérdezem inkább
-
macilaci78
nagyúr
Sniccerrel levágod, aztán húzod az újabb réteg szilikont.
Szilikon eltávolító is hasznos, de nem tudom, mit művel a bútorlappal és a bútorlap vágott élével. -
Atomgeszi
nagyúr
Urak!

Most takarítás közben sikeresen feljött a szilikon a konyhapult és a bútor hátlapfal között.. Oké, láttam, hogy nem volt jó már egy ideje, de most félbe is szakítottam a takarítást.Mivel kenjem ezt újra? Hogy és mivel távolítsam el a régit?

-
T J
tag
válasz
bozsokiandra
üzenetére
3 mm hézagot szoktam hagyni két ajtó között (a széleken 1,5 mm-t).
Pl egy 80 x 40-es helyre 79,7 x 39,7 mm-es ajtót vágatok. Általában. Ha több ilyen elem kerül egymás mellé/ fölé, akkor az ajtók között 3mm hézag lesz, a széleken 1,5 mm.
De nincs szabály, ahogy neked tetszik. -
válasz
bozsokiandra
üzenetére
Kb. 4 mm (3-5) hézagot javaslok a fiókelőlap és a bútorajtó között.
-
kavalkád
senior tag
válasz
Viperator
üzenetére
nem tudom melyik érdekel, felmész a 3D-s oldalakra (pl: makerworld, thingiverse, printables, makeronline) rákeresel: "X track Y router". értelemszerűen az X, Y helyére beírod a márkát ami érdekel. itt egy példa.
-
bozsokiandra
tag
Egy komódszerű szekrényt tervezgetek.
Egymás mellett ajtós és fiókos rész, ugyanarra a függőleges 18-as bútorlap elválasztóra csukódna rá a fiók és a mellette lévő ajtó is.
Mennyivel szokás a függőleges bútorlap középvonalához képest rövidebbre venni a fiók előlapot és az ajtót?
Legtöbb helyen 2 mm hézagot írnak (ez akkor 1-1mm-t jelentene mindkettőből), de az itthoni bútorokat méregetve majdnem mindnél jóval több van. -
pweisz
senior tag
Direkt ezt kerestem, mert ez volt a legolcsóbb gép ami kompatibilis a Bosch FSN OFA 32-es sín rendszerrel, és kifejezetten csak polc pöckök furatainak fúrásához tervezem használni. Egyszerűbb munkákat egy régi kínai géppel oldom meg, bonyolultabbakhoz meg van a kicsi Makita RT0702CX2J. Mondjuk egy normális közepes/nagy teljesítményű gép hiányzik, de az egyelőre olyan ritkán lenne használva hogy nincs értelme beszerezni... (épp Hauch Tomi videóját néztem a Bosch GOF 20-12-ről, az mondjuk tetszene
)Felhívtam a kereskedőt Makitával kapcsolatban, és a központi oldalon beregeltem, illetve elindítottam az online javítás requestet, kíváncsi leszek hogy működik Makitánál a gariztatás, de az szimpatikus hogy elméletileg a következő munkanap a GLS már viszi.
-
pweisz
senior tag
Köszi a megerősítést ViktorSz, pali923! Hétfőn beszélek velük hogy mi a menete a dolognak.
-
pweisz
senior tag
válasz
pacman_123
üzenetére
Azt majd még kiprobálom, lehet a kotyogásnak nincs ahhoz köze hogy nagyobbat visz.
[link] -
pweisz
senior tag
válasz
liszi70
üzenetére
Végig tolóm így a projektet, legalább könnyen ki be lehet húzni a stiftet
Furóval mikor csináltam, akkor volt hogy csak kombinált fogóval tudtam kihúzni, szóval ott azért át kell gondolni hogy hova van téve a polc, nincs nagy variálás utólag
Amúgy a marógép, ezenkívül hogy bazira kotyog a szár benne, tetszik, kár hogy ilyen pontatlan a megvezetése a szárnak... -
ViktorSz
tag
válasz
SpeedCsiga
üzenetére
Biztos jó,de én még nem használtam.
Szerintem vegyél sevroll-t(vagy amiket a forest forgalmaz),az szinte mindenhol kapható,kb az összes létező tolóajtótípust gyártják és jó minőség korrekt áron. -
pacman_123
tag
-
macilaci78
nagyúr
válasz
SpeedCsiga
üzenetére
A kb 10 típust külön-külön szeretnéd értékeltetni, vagy úgy általában véve érdekel?
-
SpeedCsiga
újonc
Sziasztok, mennyire ismeritek a BIMAK tolóajtórendszert, és mi a tapasztalatotok?
-
pweisz
senior tag
válasz
pacman_123
üzenetére
[link] feltöltöttem ide a videót, nem tudom mükszik e, meg hogy mennyire látszik...
-
thomgrande
tag
-
macilaci78
nagyúr
válasz
tomazin
üzenetére
Itt egy készülék, ami nagy hatékonysággal és könnyedén távolítja el a felületkezelést a fáról.
-
válasz
pweisz
üzenetére
"5mm -es polctartó, ezek a kis fém csapok"
Az első gondolatom nekem is ez volt, meg is írtam, de elbizonytalanodtam, mert polc rögzítőt írtál, így kiszerkesztettem.
Komolyan, ezekhez a polctartó pöckökhöz vettél egy külön marógépet? Érdemes? Én ezeket sima fúrógéppel fúrom, 4.8 mm-es fúróval, mélységállító gyűrűvel. -
válasz
tomazin
üzenetére
Párod tűpontosan fogalmazott. Szívás.
Hobbista módszerekkel nem nagyon van más, mint a rezgő, vagy a kézi szalagcsiszológép. Ami még szóba jöhet, és nagy hatékonysággal csiszol, az a sarokcsiszolóra tett csiszoló feltét öntapadós vászonnal. Nagy asztalos szalagcsiszológéppel könnyebb lenne a helyzet, legalábbis az egyenes és a domború részeken. -
pweisz
senior tag
válasz
pacman_123
üzenetére
Hmm, akkor valamelyik nap lehet csinálok egy videót. Az ezer éves Kinzo vagy nem is tudom milyen márkájú marómat néztem gyorsan összehasonlításnak, ez a fajta, de szitázták 100 féle márka néven: [link] Az nem kottyant. De holnap ránézek megint. Furatok amúgy nagyobbak lesznek, de nem tudom ezért vagy eleve nagyobbat visz a maró, kicsit lötyög bent a csap. Eddig furóval csináltam, mondjuk az meg pont ellentettje volt, abban szorult, viszont szerintem az pontos lehetett.(Tivoly TECHNIC furó) Csak úgye a fúrónál a csipkéződést nem tudtam kiküszöbölni...
-
Sziasztok!
Parom hazahozott ovibol egy csomo fakockat, h majd jol felujitja. Aztan rajott, h nem lesz ez olyan egyszeru, mert ugyan le tudja rezgocsiszoloval szedni a megmaradt lakkot, de az is szivas.
Szoval a kerdes hogy lehetne ezt jol es gyorsan megszabaditani a lakktol es a serulesektol?
[kép] [kép]
Elore is koszonom a gondolatokat! -
pacman_123
tag
válasz
pweisz
üzenetére
Mekkora az az "elég nagy"? Kis videó róla hasznos lenne, mert az is lehet hogy amit te nagynak gondolsz, az általános.
Volt már pár márka a kezemben, ilyen "plunge" típusó felsőmaró de őszintén szólva egyet sem láttam, ami egy minimálisat ne kottyant volna, "erőszakkal" kotyogtatva.
Szerintem ha rendeltetésszerűen használod, két kézzel egyszerre nyomva, én nem tudom elképzelni hogy nagyobb furatot csinál, mint amit kell. Amikor a fúró (maró) a fába/bútorlapba ér, az onnantól amúgy is megvezet, szóval onnantól nagyobb furatot generálni már tényleg csak erőszakkal lehetne.
De ugye most fejben szexelünk (ahogy nagybecsű, szakmája asztalos fórumtárs mondta).. Te sem tudod hogy pontos lenne-e, csak feltételezed, vagy nem tudod, vagy... na. Hát .. próbáld ki
Csak van pár hulladékdarab amin kísérletezhetsz ... -
pweisz
senior tag
Szisztok,
van valakinek Makita RP0900 , tök új, és elég nagyot kottyan a becsúszó szár. Ha rögzítem, akkor nem kotyog. Csak polc rögzítő fúrásra használnám, nem biztos hogy ott ez használ a pontosságnak. Ez ilyen lehet vagy hibásat fogtam ki?
Új hozzászólás Aktív témák
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Honor Magic8 lite 512GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
- Panasonic LUMIX G 25mm f/1.7 ASPH objektív
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 7600X / 32GB DDR5 / RTX 4060 / 500GB SSD + 1TB HDD
- BESZÁMÍTÁS! Samsung Odyssey G7S28BG700EP 28 144Hz IPS4K 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Jó még a kék Bosch is eddig elég jól teljesített, bár ez a sín rendszere olyan határeset, működik működik, de nem az igazi.

)