- Fűzzük össze a szavakat :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Asszociációs játék. :)
- Szólánc.
- SCYROX V8 gamer egér
- Samsung Galaxy SmartTag2-esek a tolvajok ellen!
- Érdekes történések a hardveraprón...1.
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Egy Biztonsági őr kalandos útja 2
Új hozzászólás Aktív témák
-
pacman_123
tag
válasz
Soma01 #68123 üzenetére
2k epoxy (2 komponensű epoxy) az nagyon nem síkosító
Ragasztó.
Kis kiszerelésben ilyen "injekcióstűs" verzióban szoktam venni, az sokáig elég:
https://www.bauhaus.hu/bison-epoxy-5-minutes-ketkomponensu-ragaszto-24ml-2.htmlDe akkor neked nem fog kelleni. Jó eséllyel.
Egyébként széklábakat már én is erősítettem meg tessauer anya közreműködésével. A zindexes fórumon mutattam meg, kicsit nehéz volt megtalálni a képet mert egy régi, törölt nickem alatt futott. Íme, itt a tessauer anya értelemszerűen a székláb élébe ment, illetve kapott minden sarok plusz egy merevítőt még, tőgyfábú:
Na, közben találtam egy fórumtárs posztját is, szintén tessaueres láb-megerősítés:
http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=165621904&t=9104263[ Szerkesztve ]
Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar
-
Soma01
veterán
... és pacman_123, tfe, macilaci78!
Nagyon köszönöm a válaszaitokat!
Ez egy már elkészült szék. Én csak javítom. Ezért nem tudok tesztelni. Plusz nem vagyok asztalos sem, csak szoktam itthon barkácsolni.
A Tessauer anya M6-os amúgy. Nagy súlyt nem kell tartania. Ráadásul pont az anya belső felének irányába, azaz befelé ható erő lesz, ami még inkább befelé húzza majd az anyát. Inkább forgató erő lesz rajta, mint húzó vagy nyomó.
Mivel síkosítsam? Nem tudom mi az az 2k epoxy. Valami szilikonos zsírral pl. vagy teflonossal? Olyan kell ami nem eszi meg a fát meg nem dagad meg tőle és nem is szárad oda. -
York
tag
válasz
tibbike01 #68119 üzenetére
Egy konyhara ar ajanlatot addni nem kis melo. Kimenni helyszinre felmerni megtervezni a sokadik terv utan kiszamolni a valasztott anyagokbol hogy mennyi lesz.
Ha van egy konzerv terved arra talan nagyobb eselyel kapsz egy arat, de a valosag ugy is ettol eltero lesz. Az ikea regi blum vasalatokkal dolgozik, blummal siman jobb lesz a vegeredmeny mint az ikeas, ha talalsz rendes szakit hozza. -
nap
addikt
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni.
A konyhafiókba szeretnék evőeszköz-rendezőt készíteni, de nem tudom, hogy miből és hogyan készíthetném el, hogy megfelelően stabil és strapabíró legyen. Valami ilyesmire gondoltam:
Tudnátok valamit javasolni?[ Szerkesztve ]
browser.tabs.insertRelatedAfterCurrent;false | wing32.dll -> Windows\SysWOW64 | január, február, itt a nyár...
-
tibbike01
őstag
Sziasztok,
Eddig 2 albérletben és most a saját lakásunkban is Ikeás konyhabútor van. Imádjuk! Egyszerűen zseniális, amilyen stabil, ahogy a fiókok, ajtók zárodnak. A mérete is tetszik, hogy valamelyest nagyobb, mélyebb, mint az átlag.
Nyáron lesz kész az új lakásunk, nagyon szeretnénk újra Ikeás konyhaszekrényt, de most akárhogy tervezem a tervezőbe nem igazán sikerül jól. Szeretnénk, ha plafonig érne (takaróval). Minél jobban kítölteni a teret...stb. Elkezdtem keresni asztalosokat, hogy ők milyen tervet/árat tudnának adni, de nem tudom, hogy mennyire elegáns dolog ez. Csak így irogatni, beszélni, árajánlatot kérni tőlük. Ingyen. Ti mit gondoltok? Simán lehet így, válogatni?
Illetve hogyan tudnék Ikea minőségű, de mégis valamelyest testreszabott konyhát varázsolni?
[ Szerkesztve ]
-
pacman_123
tag
válasz
Soma01 #68114 üzenetére
Azért az is kérdés, mit/mekkora súlyt tart, mekkora erőnek kell ellenállni annak a tessauer anyának.
De ahogy más is írta: magmérettel fúrj, esetleg felette fél, max 1mm-rel. Ha felette fúrsz, esetleg kis 2k epoxy-val bekenheted a tessauer menetét, az is sokat jelent.
És igen, tfe-nek is plusz 1 pont: leeső darabon is tesztelhetnél
[ Szerkesztve ]
Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Soma01 #68114 üzenetére
Hát, szerintem lötyögni fog benne, legalábbis az M4 Tessauer anya.
Mindig magátmérővel fúrtam elő és zenköltem. 30 mm-es fenyő karnisrúdban is megállt az M6-os. Mondjuk, azért egy csőbilincset tettem a rúd végére, ha mégis repedne...Ha félsz, hogy elreped, akkor magátmérő +0,5 mm, zenköld és esetleg síkosítsd valamivel az anyát.
Jajj, de perverz vagyok...
Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
T J
tag
válasz
Soma01 #68114 üzenetére
Fenyő is elrepedhet.
Elég lehet a 8-as is, legfeljebb 8,5. Ha van az anyának feje, mindenképp süllyessz elő neki. Ha a fa keskeny, a végét szorítsd össze pillanatszorítóval, mielőtt behajtod az anyát. Esetleg flexelhetsz pár kis fogat/recét a menet elejébe, de ezzel csak akkor bajlódnék, ha nem szabad hibázni, mert egyébként a repedés is javítható.[ Szerkesztve ]
-
Soma01
veterán
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni.
Bükkfába kellene egy Tessauer anyát betenni. 8-as furat kell neki és fenyőfába biztosan jó is ez, de szerintem bükkbe nem lesz jó, mert elrepedhet. Mekkora fúróval fúrjak elő hogy fogjon is és hogy ne is repedjen el a bükk? Ami itthon van fúró (8 mm felett) az 8, 8.5, 9, 9.2, 9.3, 9.5 10 mm ...
További nehezítés, hogy a furat elég közel van a fa széléhez.[ Szerkesztve ]
-
tibbike01
őstag
Sziasztok,
Valaki ki tudna vágni nekem egy 35-ös (csaplyuk) és egy 80-as (mosdó) lyukat egy 2cm-es munkalapból Budapesten? Fürdőszobai munkalap, nem konyhai. Elvinném a lapot és nem ingyen kérem.
[ Szerkesztve ]
-
kicsi kecske
tag
Sziasztok!
Újabb projekt.. most a dolgozóba kéne egy méretre szabott tároló.
2 kérdésem lenne:
1. 2230x1350x600as 2 ajtós szekrénynél ami kb fullba polcozott, oldalsó vagy alsó felső összeszerelést kellene csinálni? Sarokba lesz téve ezért csak 1 oldalon fog látszani az oldallap és a felső/alsó lap találkozása (ha alsó felső-t választok )
2. Ilyen esetben ha az ajtót rátüdőre tervezem akkor mennyivel kell kisebbet csinálni az ajtókat a korpusznál? 2-2-2-2mm-t hagytam el most.
[kép][ Szerkesztve ]
“Mindig is néptáncos akartam lenni, de rá kellett jöjjek, hogy olyan nép nincs, ahogyan én táncolok!”
-
MDMA
tag
válasz
pacman_123 #68101 üzenetére
Jól néznek ki. Parafin olajjal én is beeresztettem 2x, itta mint a vizet. Klassz a műhely is.
Bocsköszi
-
York
tag
válasz
pacman_123 #68109 üzenetére
Azota is a dobozaban pihennek
nalam kicsit felfordult a vilag mostansag
-
pacman_123
tag
válasz
liszi70 #68105 üzenetére
Adj'isten!
Nincs már meg, tfe jól emlékszik, tavaly hirdettem és rövidesen került is rá vevő.
Tartom amit 2020-ban írtam. De nézd, ha 8-10K-ból meg lehet úszni, éppen kipróbálhatod, nem dobsz ki rá egy taliga pénzt.
De igen, York is jól mondja: a zindexes fórumon is volt már rá próbálkozó, szenvedős/annyira nem adott jó és gyors eredményt mint várná az ember.
Ennél a kosaras ülőkénél, meg ennél a japán kardtartónál is elővehettem volna. De annyira jó pl. ezzel a japán vésőkészlettel (Set of 10 HIKOZA Chisels in canvas tool roll) dolgozni, hogy vétek lenne nem használni. Kis gyakorlással igen szép és pontos csapfészkek készülhetnek. Igen: sima fafúróval, vagy jó forstner fúróval a nagyját kilökni, és jöhet a véső. Volt egy szett (2-50mm) cseresznyés szettem is, de azt eladtam, pont York kolléga csapott le rá. Az is igen jóféle véső, de akinek van, dicséri pl a Narex-et is.
Tényleg akkor éri meg beruházni egy célgépre, ha szakmányban csinálod a csapfészkeket.
[ Szerkesztve ]
-
York
tag
válasz
liszi70 #68105 üzenetére
Oszlopossal is felejtos, nincs meg az erokarod hozza, es a szerkezet sem ehhez lett kitalalva. Talan a masik forumon volt mar rola szo, valaki vett es nem valtotta be a hozza fuzott remenyeket... Ehhez cel gep kell, de ha sokat vesel megeri, vannak mar vallalhato kinai variaciok, talan mar nem horror aron...
-
pali923
aktív tag
válasz
liszi70 #68105 üzenetére
kézből, adapterrel az ütvefúró is megoldás lehet.
Erről még nem hallottam, de azért ha kipróbálod esetleg, majd meséld el, mennyire sikerül ilyenkor a függőlegest megtartani. Csak mert ehhez a véséshez (is) az elég fontosnak tűnik.
[ Szerkesztve ]
A helyzet reménytelen, de nem komoly.
-
válasz
pali923 #68103 üzenetére
"Talán majd pacman elmeséli, neki volt ilyen."
Ó basszus, tényleg, tökre kiment a fejemből, pedig pár éve már beszélgettem vele erről. Neki célgépe van, nem ez az adapteres megoldás. Meg is beszéltük, hogy elmegyek hozzá kipróbálni, de akkor arra jutottam, hogy inkább vésőzök, úgyhogy elmaradt.
Igen, oszlopos kell hozzá, de az nem probléma, van olyanom, bivalyerős oszloppal. Bár pacman szerint nem is az oszlop, hanem inkább az erőkar számít. Oszlopos fúróval nálam az anyag befogása okozhat problémát, mert az konkrétan íves. Olvastam azt is, hogy kézből, adapterrel az ütvefúró is megoldás lehet.
pacman:
Megvan még a célgéped?[ Szerkesztve ]
Szerintem.
-
kavalkád
aktív tag
válasz
liszi70 #68102 üzenetére
azt nem tudom milyen minőséget gyárt, de ezzel az adapterrel kapcsolatban vannak fenntartásaim, szerintem ehhez minimum egy oszlopos fúró kell. számomra elképzelhetetlen, hogy kézi fúróval, a saját súlyoddal a vésőt átnyomod az anyagon (és még merőleges is marad) akár egy puhább faanyag esetében is. ez még egy kisebb állványos fúrónak is nagy kihívásnak tűnik, ezek a gépek nem ekkora függőleges terhelésre lettek tervezve, gondolom oka van, hogy ehhez a fúrókhoz kapni direkt erre való fúró-vésőgépet. 16-os fúró esetében egyszerre kellene áttolni a vésőt majd 6 és fél centinyi hosszon, úgy hogy ebből a fele szálirányra keresztben van.
ha belevágsz mindenképpen számolj be róla mire jutottál, érdekel. -
pali923
aktív tag
válasz
liszi70 #68102 üzenetére
Én ugyan nem próbáltam ilyet, de minden internetes tapasztalat szerint ezt nem fogod tudni használni olyan egyszerű fúrógéppel, mint ami a linkelt képen is van, vagy csak kínszenvedéssel. Nem elég az adapter, kell ezeknek komoly fúróállvány is. Talán majd pacman elmeséli, neki volt ilyen.
A helyzet reménytelen, de nem komoly.
-
Uraim, négyzetes fúróval dolgoztatok már? Persze adapter is kell hozzá. Érdemes beruházni egy ilyenre? 16-osra lenne szükségem, nyárfába fúrnék/vésnék vele. Szép lesz vajon a vágási felület, vagy úgyis utána kell faragni? Temuról kb. 8-10k lenne a fúró+adapter, és agyalok, hogy vajon megéri-e, vagy sima fúróval és vésővel többre megyek?
Szerintem.
-
pacman_123
tag
válasz
ViktorSz #68100 üzenetére
Szia!
Én jó pár éve csináltam néhány vágódeszkát, hasonlót is MDMA-hoz (vegyes fa: trópusi egzóta, juhar, akác, tölgy .. minden is van mint a búcsúban), meg csak bükk nem bütüst, csak tölgy bütüst, stb.
Pár deszkáról csináltam képet, itt meg tudod nézni.
Ezek már 5-7, vagy több évesek egyáltalán nem váltak el egymástól, sem szintben, sem egymástól.
Igaz, van olyan is amin egy szelet kenyeret nem vágtak még (pl a lézerrel "Boldog Szülinapot" deszkára, ami maradékanyag volt), mert "sajnálja" az új tulaj.De több deszka azért használatban van. Jó alaposan beeresztettem először híg paraffin-méhviasz keverékkel, hőlégfúvóza (lehetett volna kicsit sütőben is előmelegíteni a deszkát), 2x is, utána kapott egy sűrűbb paraffin-méhviasz kezelést. Ebből mindig adtam az új tulajnak egy kis adagot, hogy időnként átkenegesse vele.
Eddig a visszajelzések alapján bírják ... plusz elmondtam hogy mosogatógépbe SOHA (láttam már rá példát, majdnem infarktust kaptam), és nem kell folyóvízben sem tisztítani. Mindegyiknek van gumilába, mondtam hogy vagy azon, vagy élére állítva tárolják, lapjával fektetve soha - a leghatékonyabb módszer meghajlítani egy ilyen deszkát.
[ Szerkesztve ]
-
ViktorSz
tag
Előre is köszi a nyárvégi választ,de igazából nem is a repedésért aggódnék,hanem a különböző fafajták xtizedmm szerinti szintkülönbsége miatt(magasságra értettem,mer'máshogy dagad a "szomszéd" fa ugyanannyi párára,stb miatt),ami idővel elő fog jönni,elvileg,vagy nem,ezt az idő, illetve te majd megmondod...
Persze ez nem feltétlenül zavaró a mindennapi használat közben,hiszen csak 1-2 tized mm-ről van szó,csupán a szakmai kíváncsiság hajt,mert magam mindig lusta vagyok ilyen bizbaszokat kikísérletezni....
A görbület meg ezen a kb 60*60centin törvényszerű,itt már csak valami anyagrétegezés segíthet.
Ha jobban utánajár a paraszt,rájön,hogy a tömörfás cuccok nem véletlenül vannak lekorlátozva x méreten belül,hogy érvényesíteni tudd a garanciádat,hiszen y-méret utan kb a vakszerencsén múlik,mi az ami örökélet/1 év[ Szerkesztve ]
-
macilaci78
nagyúr
válasz
olloczky #68097 üzenetére
Olyan ez, mint az olló: kinyitva laza, ahogy csukod össze, egyre feszesebb. Ha megnézed az olló éleit, befelé görbülnek, összecsukászkor egymáshoz feszülnek.
Na, te két porfestett felületet akarsz egymáshoz dörzsölni...Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
olloczky
senior tag
válasz
macilaci78 #68094 üzenetére
Fater is ezt javasolta és eléggé furcsálltam. De ha már ketten mondjátok, akkor van benne valami..
Gondolom azért van valami köztes pont ahol még feszesen tartja a szerkezetet és forogni is tud. mint új korában.
köszönöm a tippeket!
[ Szerkesztve ]
Úgy még sosem volt, hogy valahogy ne lett volna!
-
macilaci78
nagyúr
válasz
kavalkád #68095 üzenetére
Vannak speciális csavarok, mint a bútorösszehúzók, csak lényegesen rövidebb hüvellyel. Meg menetrögzítő bele, ami adott forgatónyomatékig tart. Vagy barkácsol: az egyik lyukat feljebb fúrja a másikba menetet vág és esztergáltat hozzá egy csavart a tövében menet nélkül, esetleg ráhúz egy csapágyat.
De nem, ebben a vasalatban ennyi van.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
olloczky
senior tag
Sziasztok!
Nem tudom mennyire szorosan kapcsolódik a topic témájához a kérdésem, de megpróbálom. Van egy kihúzható kanapénk, és a kihzúható rész már eléggé lötyögős (3 éves a kanapé amúgy).
Gondoltam megnézem, hogy lehet feszesebbre állítani, de a csatlakozási pontok nagyon furcsák. Nem csavarokkal van fogatva, hanem, amit a képeken láttok.
Az első képen lévő alsó "csavart" kéne leginkább meghúzni, de ilyen kupak szerű valami van rajta. Próbáltam laposfejű csavarhúzóval lefeszíteni de nem tudtam.
Kérdésem, hogy lehetne ezt meghúzni?köszi!
Úgy még sosem volt, hogy valahogy ne lett volna!
-
kavalkád
aktív tag
válasz
csui83 #68090 üzenetére
anyagra nincs tippem, izlés kérdése és pénztárca, én borovit választottam az ára miatt.
min. 5 cm-re legyen a kapaszkodó a faltól és kb. 4 centi széles és 12-magas. a szélességtől nem érdemes eltérni, mert ennyi kell hogy jól meg tudj kapaszkodni bele, viszont nem lehet túl sok sem. mivel középen végig egy talpfa van érdemes annyit hagyni felfele, hogy jól meg lehessen kapaszkodni benne, tehát kb mint az ujjaid hossza. nem saját kútfőből jönnek egy ötletek, egy lépcsős cég oldalán olvastam, mert tőlem is kértem egy hasonló kapaszkodót, utánolvastam.
rögzítésre sincs ötletem, amit tőlem kértek ott konzolokkal lesz feltéve, de pár hete valaki berakott ide egy lehetséges megoldást, képekkel, olvass vissza.update: megtaláltam az oldalt, klikk ide.
[ Szerkesztve ]
-
csui83
tag
Sziasztok, ilyen lepcsokorlatot szeretnek, kb 90cm szeles (tehat nem tul szeles) lepcsohoz.
1, Milyen anyagbol erdemes megcsinalni?
2, Kb milyen dimenziokkal kell birjon a belso talpfa es a kulso kapaszkodo?
3, Milyen modon erdemes oket osszerogziteni?Koszi!
-
Grizzlu
tag
TJ és Thomgrande : Köszi a válaszotok!
ViktorSz: van opcióm jó frissen vágott, jó minőségű borovira, van időm kiszárítani, úgy már jóval olcsóbb.
Liszi70: a prés hinya lesz a probléma, ahogy azt már mondta thomgrande korábban.
Még az is lehet, hogy veszek egyet használtan, minden más van itthon.MSI MAG Z590 Tomahawk WIFI, i5-11400F, Intel ARC380, 2x8 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 3000 Mhz, BeQuiet PurePower 12M 650W
-
válasz
Grizzlu #68075 üzenetére
Én is saját készítésű tömbösítettből csináltam az összes ajtómat-ablakomat annak idején. De akkor még nem volt kapható tömbösített anyag. Legalábbis nem tudtam róla, hogy lenne. Hozzátartozik, hogy én ehhez legyártattam annak idején 2.5 méter hosszú bivalyerős vas tömbösítő prést, sok csavarral. Pillanatszorítóval nem lehet akkora erővel szorítani, meg macerásabb is. Azóta is használtam néhányszor a prést, és semmi baj nem volt eddig a saját tömbösítéssel, de már gyárilag tömbösített anyagot veszek, még ha drágább is. Már nem szánom rá az időt, energiát...
[ Szerkesztve ]
Szerintem.
-
ViktorSz
tag
válasz
Grizzlu #68075 üzenetére
Szerintem is van értelme,jobban is néz ki mint a hossztoldott(bár a vastaglazúr színtől függően elfedheti a toldásokat),de az biztos,hogy drágább,mint a "készen" kapható fríz.
Egy 6m hosszú fríz kb 11-16000 ft,míg az asztalos minőségű szárított borovi m³-e 270k-tól kezdődik.
Szóval 15-20000-re jön ki egy 6m-es szál és abban még nincs benne az asztalos pluszmunkája. -
MDMA
tag
Sziasztok!
Legutóbbi alkotásom. Nem tudom minek hívják az ilyet, a tűzhely tetejére való, szendvicset csinálni rajta meg vágódeszkának, nyújtódeszkának is lehet használni. Kőris, amerikai dió és két féle gyümölcs fa, talán körte és meggy.
Építő kritika jöhet!
Bocsköszi
-
st6969
őstag
Sziasztok!
Alapanyag kérdés részemről is. Szokott valaki dolgozni KVH anyagból?
Szerintetek ez alkalmas lehet a műhely asztalom (~2x1m...a képen még csak 1,8m) vázához? Ilyesmit építenék (a lábaknál ugyanez az anyag, csak duplán):
Azért gondolkodom ebben, mert nekem nincs gyalum. Ha épületfát rendelek gyalulva, az katasztrófa minőségű (is lehet), méretben van szórás, nem feltétlenül derékszöges... és szerintem sokkal nem is olcsóbb, mint ez. Bár, most, hogy jobban megnézem az adatlapot, itt se írja, hogy gyalult lenne a felület(a tetejére majd rétegelt lemez megy, van itthon 35cm széles, 3 csík pont kiadja...az meg ott a Vevor fűrészem
).
Jó lehet ez a KVH erre? -
thomgrande
tag
válasz
Grizzlu #68075 üzenetére
Kérdés hogy aki készíteni fogja az ablakot az hajlandó-e az általad készített frízekből dolgozni. A 3cm-es méret az gyalult méret? A tömbösítéshez megfelelő mennyiségű présszerszám van? Az általad beletett idő munka lesz-e olyan minőségű mint a gyári?
"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"
-
T J
tag
válasz
Grizzlu #68075 üzenetére
Lehet értelme, ha a te időd, gépkopás, stb. nem számít. De az asztalosoddal konzultálj erről, hogy ugyanannyiért, vagy egyáltalán vállalja-e a te általad tömbösített anyagból. Mert én könnyen írhatok neked akármit, felelősség terhe nélkül.
A ragasztóval sok vizet viszel be, kell pár hét mire kiszárad belőle, addig én nem gyalulnám méretre, mert mozogni fog.
-
Grizzlu
tag
Sziasztok'
2-3 éven belül szeretnék ablakokat cserélni. A fríz árakat gondolom mindenki ismeri. Nem vagyok szakember, nem én csinálnám meg az ablakokat, de annak van értelme, hogy veszek 3 centis. 2 méteres borovi deszkákat, és 8-9 centire tömbösítem őket? Sokkal olcsóbban jönnék ki így.
Köszi!MSI MAG Z590 Tomahawk WIFI, i5-11400F, Intel ARC380, 2x8 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 3000 Mhz, BeQuiet PurePower 12M 650W
-
kavalkád
aktív tag
melyik benchdog méret a gyakoribb, a 19mm vagy a 20mm?
a rács lyukkiosztás távokra is kellene tipp.[ Szerkesztve ]
-
MrChris
nagyúr
Van egy Bosch PBD40 gépem, már meg módosítottam csapágy cserével, nulla a kotyogása, extra körvilágítást is tettem bele. Viszont van egy problémám vele, alsó állásból a felső végállásba tekerve a középpont elmászik ~2 mm-t. Ez eddig nem volt gond, de most jobb lenne ha nem tenné, mert pici lyukra fúrnék nagyot és azalatt a 20cm emelés alatt a közép már eléggé elmászik.
Hogyan lehet ezt kiküszöbölni? -
föccer
nagyúr
válasz
RAiN91 #68058 üzenetére
Obi méretre vágás. Vannak táblásított, csiszolt tábláik, különböző méretben, heroin áron. Azt méretre vágják, kézi csiszatpapírral megcsiszolod a bütüt, lakkozod.
Ha 0 felszerelésed van, akkor kb ez a járható út.
Építésztechnikus. Építőmérnök. Ingatlan adás-vétel vevő oldali támogatása. Mérnök tanácsadás, felújításhoz, átépítéshez. Excel feladatok megoldása. Lézergravírozás. Mindent IS csinálok: www.jatekosfejlodes.hu
-
válasz
RAiN91 #68058 üzenetére
Megnéztem a Besta szekrényeket, több változat van. Az a kérdés milyen színűt és méretűt szeretnél. Lapszabászatban rengeteg szín közül lehet válogatni, lehet variálni is, a tetejét meg szintén csak méretre vágatni és lehet pácolni bármilyen színre. Írtad nincsenek eszközeid, csiszolásra gondóltál?
-
macilaci78
nagyúr
válasz
RAiN91 #68058 üzenetére
Milyen méretre (mélység, szélesség) gondoltál?
Lehet kapni konyhai munkapult méretet, párkány méretet, ezek le vannap profilozva, felületkezelésre előkészítve és csak kenni kell.
Olajozhatod, waxolhatod is, nem feltétlenül kell lakkozni.Vehetsz lapszabászatból méretre vágott furnéros forgácslapot körben 2 mm fa élléccel élzárva, élgömbölyítéssel és azt felületkezeled. Lehet, hogy megpróbálják a tábla maradékát is rádsózni. Vagy keresel olyan helyet, ahol maradék anyagból is kijön, amit szeretnél, vagy a bútorban próbálod a táblát gazdaságosan felhasználni.
-
csui83
tag
válasz
macilaci78 #68056 üzenetére
Koszi B_I_G and macilaci78
-
RAiN91
őstag
Sziasztok.
Szeretnék egy egyszerű TV szekrényt készíteni, hasonlót, mint az ikea besta.A tetejére szeretnék valódi fát, ebben szeretnék segítséget kérni, hogy milyen fa deszkát érdemes, ami beltérre jó, nem szálkás, nem kell vele dolgoznom (mivel nincsenek eszközeim). Maximum lakkozni tudnám. Van ilyen, vagy maradjak a fa mintás bútorlapnál?
-
kavalkád
aktív tag
ha valakinek kell Bosch PBD 40-hez 3D nyomtatott tekerő foganytú (csavarokkal, persellyel), akkor keressen meg, van még 1 zöld és 1 fekete. csak PM-ben.
-
B_I_G
tag
válasz
csui83 #68054 üzenetére
javítóviasszal kevésbé feltünővé tudod tenni, vagy aldi/lidl vonalon szokott néha lenni laminált parketta javító készlet
-
MDMA
tag
Sajnos egyelőre nem fűtött, de talán majd lesz. Ez egy igen érdekes és nyilvánvalóan hasznos felvetés. Gondolom tapasztalatok alapján írod. Most így ezen elmélázva, ez ellen nem sokmindent tudok tenni, mert az egyetlen megoldás az lenne, ha fűteni tudnám a kiszívott levegő helyére minden résen beszivárgó hideg légtömeget. Kb mint a pláza bejáratoknál és forgó ajtóknál. Hát arra nem látok esélyt. De láttam a vevor-on garazsfütést, valami légfúvó gépet, az nem egy olcsó formája a fűtésnek, de ha csak heti pár órára kell menjen, beleférhet.
Bocsköszi
-
MDMA
tag
válasz
macilaci78 #68043 üzenetére
Wow, az szép. Ilyen elosztó dobozokat találtam több félét is, hordozható is van, már 20k körül, de azt nem tudtam, hogy így lehet együtt indítást is beállítani.
Bocsköszi
-
T J
tag
válasz
smallmer #68036 üzenetére
Táblásított fa: behajlás ellen a legerősebb, szálirányban (42mm vastag fenyő lap 2m fesztávon ~1mm-t hajlik be). De nem olyan karc- és sérülés-állóak, mint a dekoros (0,8mm), vagy akár a laminált (0,1mm) bútorlap. Még a keményfák se. Ezen kívül, ha a felületkezelés nem takarja el a fát, akkor napfényre sárgul, kivéve a monitor talpa, s egyéb tárgyak alatt, vagyis 1 év múlva lesz egy foltokban besárgult lapod. Ha fested, és valami 2k PU vagy akril festékkel, akkor talán nem sárgul, és az izzadtságot is kibírja, de akkor is sérülékenyebb, mint a dekor vagy laminált bútorlap. Ha ezek nem zavarnak, akkor jó a fa.
Duplungolt laminált bútorlap: semmiben nem túl jó, se nem túl rossz, árban is kedvező. Kevésbé hajlik meg, mint a munkalap, mert szimmetrikus.
Munkalap: a dekor felület kemény, de ez meg fog hajlani keresztbe és hosszába is, és nem csak a súlya miatt, hanem mert aszimmetrikus borítása van. Csak egyik oldalon van dekor, és az pont felül. A forgácslap maganyag a párától jobban nyúlik, mint a dekor, az alsó papír-bevonat pedig nem tud ellent tartani, és a pára felvételt se akadályozza. Ha alul is dekor-borítása lenne, akkor csak a súlya miatt hajlana be, de így nagyon merev alátámasztás kell neki, és le is kell húzatni a négy sarkát.
Dekoros rétegelt lemez: semmilyen irányba nem nyúlik a párától, nem vetemedik. Amennyi görbeség van a lapban, később is annyi marad. Elég akár csak 1 oldalán dekorozni, de akkor az a domború legyen. Persze jobb mindkét oldalán dekorozni, és a domborúval felfelé fordítani. Össze számolgattam neked, nagyjából 150 ezer (rtg: 80k, dekor: ~35k, préselés: ~15k, szabás + ABS élzárás: ~20k) + az autókázás.
Dekoros 3 rétegű fa: hasonló mint a rétegelt lemezes, de erre kell a kétoldali (szimmetrikus) dekorozás. Hátránya, hogy a fa szerkezete (rajzolat, csomók) idővel kicsit kidomborodhat a dekoron keresztül.
Dekoros táblásított fa: elvileg ez is egy lehetőség, olcsóbb, mint az előző kettő, de kevésbé megbízható. Mivel a fa termékek általában össze-száradni szoktak, előfordulhat, hogy elreped a mag-anyag. Nem tudom akkor mi történne a dekorral. Lehet hogy semmi, de nem láttam még ilyet, ezért nem is merem javasolni.
-
kavalkád
aktív tag
válasz
macilaci78 #68044 üzenetére
amit belinkelt azon van gerinc.
-
tfe
tag
válasz
macilaci78 #68043 üzenetére
Szerintem kb pont ezt találtam meg, mielőtt megvettem a távirányítós sonoff cuccot
-
tfe
tag
válasz
macilaci78 #68044 üzenetére
Huh, ebben biztos vagy ? Mert az az asztal, ami nekem van az konkrétan egy síkban mozog és minden irányban alá van támasztva, csak nem teljes felületen... A megereszkedés valós dolog, de nem pont úgy, ahogy írod (ha jól értem)
-
macilaci78
nagyúr
válasz
kavalkád #68040 üzenetére
Azt felejted el, hogy a motoros állítású asztalok vázai esetében a két függőleges oldal közvetlenül a lap alatt is össze van kötve, tehát a lap közepe felfekszik egy gerincre. Ez a gerin hiányzik smallmer elképzeléséből.
-
macilaci78
nagyúr
Létezik master-slave kapcsoló 3-fázisra is. Indítod a gyalut és a gyaluval együtt indít bármi mást, amit mellé dugtál, akár 3, akár 1 fázisú fogyasztót.
Az árát tekintve inkább elméleti a dolog.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
macilaci78
nagyúr
válasz
smallmer #68036 üzenetére
A szálas anyag általában véve erősebb, mint a daráltból táblásított. De volt fizikatanárom szerint minden hajlik egy tollpihe súlya alatt is, kérdés, mennyit?
Az a 28 mm vastag táblásított fenyő nyilván többet bír, mint egy 18 mm-es laminált faforgácslap és nyilván kevesebbet, mint egy 40 mm vastag táblásított dió.Az íróasztalom, amit ~7 éves koromban vettek szüleim és az egyetem alatt is használtam, az bükk furnéros laminált forgácslap, akkor még 20 mm vastagság volt a sztenderd. Az asztallap egy réteg teli lap, alatta körbe kb 1 cm visszaállással még egy réteg, csak kb 10 cm léc. Lazán, egy nyikkanás nélkül elbírta, hogy ráfekszek, ráállok, a függönyt azon állva szedtem le, tettem vissza. De azért 15 év alatt kb 1 cm mélyen meghajlott a közepe úgy, hogy 1/5-nél és 4/5-nél volt alátámasztva.
Havernál panellakásban a beépített szekrény és az ajtó másik oldalán lévő fal között egy sima 18 mm-es fehér bútorlap van feltéve a két szélén egy-egy cseréplécre. Társasjátékok, nagy alakú könyvek vannak a 2 polcon, természetesen meghajlott. Felülről alácsavaroztam elöl-hátul 1-1 5 cm-es lécet bútorlapból levágva, élére állítva, semmi meghajlás nem látszik.
A bútoripar ismeri a lapfeszítőket, gyakorlatilag egy hosszú nútban egy menetes szál a két végén egy-egy koronggal bemarva a lap egyik oldalába. A menetes szállal húzva egymáshoz a két korongot lehet a lapon igazítani. Nagy méretű szekrényajtóknál használják, de az csak egy élére állított asztallap.
-
MDMA
tag
Urak és hölgyek!
Forgács elszívó gépet kell vennem a gyaluhoz, amit nemrég állítottam munkába. Sajnos a pénz elfogyott a gyalura, így a legolcsóbb Scheppach-ot nézem, dc500.
Ti hogyan oldjátok meg az együtt indulást?
A kis porszívónál tök jó, hogy van rajta dugalj, de ennél akkor se lennék előrébb, ha lenne, mert a gyalu 380-as. Van valami távirányító vagy ilyesmi?
Valamint, milyen messzire vezethetem el a 100as csövet? Arra gondoltam, hogy kívül tágasabb, kiraknám az elszívót a műhelyen kívülre, de ehhez kéne vinnem a forgács tömlőt egy pár métert. El bírja húzni az anyagot addig?Bocsköszi
-
smallmer
őstag
válasz
kavalkád #68035 üzenetére
Én nagyon kevésnek érzem az 1 réteget. Voltam JYSK-ben kipróbálni és hát szépen hajlik az az asztallap.
Fenyő asztallappal mi a helyzet? Ha vennék egy ilyesmit:
[link]
És ezt kezelném, az nem lenne jobb?Tényleg úgy érzem, hogy olyat szeretnék ami nem létezik: Ne legyen nehéz, strapabíró legyen és szép.
-
smallmer
őstag
Sziasztok!
Na először is köszönöm szépen mindenkinek, aki eddig segített.
Kicsit más irányba is el kezdtem nézelődni.
Munkalapból kb 40 kg lenne a 180 x 80-as asztallap, amit egy kicsit sokallok, mert az elektromosan emelhető asztalnál ez szerintem soknak tűnik.180 x 80-as tömörfa jobb lehet? Le tudom azt úgy kezelni, hogy ne kopjon, mindennapi használatra jó legyen?
-
kavalkád
aktív tag
válasz
csui83 #68031 üzenetére
úgy rögzitettem ahogy mondod, mind a bútorlapba, mind az ajtóba fúrtam egy lyukat amibe passzentos volt a mágnes, mivel szorosan volt benne ezért nem ragasztottam semmivel, de géles pillanatragasztó a hátoldalára és úgy told be ha azt akarod.
picit mélyebb legyen a lyuk mint a mágnes vastagsága.
nem vagyok otthon, de emlékeim szerint olyan 8mm átmérő és 5-6mm vastag, de kisebb is elég lenne. brutális erősek, ez egy D8x5-ös, majdnem 2kg-t megtart.ha nem akarod szétfurkálni a bútort vehetsz öntapadós mágnesszalagot is, nincs 1mm vastag, szerintem nem fog zavaró lenni ha lesz egy kis rés.
-
ViktorSz
tag
válasz
smallmer #68023 üzenetére
Ezért kell bemenni egy bemutatóterembe,saját szemeddel láthatod,segíteni fognak az eladók és ott helyben fél órán belül el fogod tudni dönteni,hogy milyet akarsz venni.Interneten keresztül laikusként,kb 3 napig nézegeted és még akkor sem leszel benne biztos,hogy jót fogsz-e rendelni hiába próbálunk itt segíteni.
Amúgy minőségre szerintem minden márka jó.
A Forestes linket azért küldtem,mert a térképen lévő boltok,egyben bemutatótermek/lapszabászatok is,és a magyarországon kapható asztalosipari márkák kb 90%-a megrendelhető. -
kavalkád
aktív tag
-
varsam
őstag
válasz
csui83 #68026 üzenetére
1db pánt nem tart meg semmit, az nyeklik nyaklik. Ezt fel vagy lenyílóra tudod megcsinálni, 2db pánt elég hozzá vagy valamilyen felnyíló vasalat ami befér oda.
-
csui83
tag
Sziasztok, a konyhabutorban a mikro folotti reszen egy arasznyi magas ures reszt eredetileg egy fronttal szerettem volna teljesen bezarni (csavarozva), azonban a butorepites soran egyre hasznosabbnak latszott es jo lenne egy kis tarolokent felhasznalni. Milyen pantot lehet/erdemes hasznalni ennek nyitas-zarasahoz? 1db sima kivetopant megtartja ezt a 14x60-as "ajtot"? Vagy valami fel lenyilo dolog kellene?
-
csui83
tag
Sziasztok, laminalt munkalapon ezeket az apro seruleseket mivel lehet javitani?
-
Bakus
tag
válasz
smallmer #68023 üzenetére
Hello. Minden gyártó gyárt asztallapot is a munkalapjaihoz vagy azok egy részére. Ha ilyen asztallapot nézel akkor ezek minden esetben gyárilag 900mm szélesek és a két szemközti oldaluk egyformára van alakítva (gömbölyítés, élzárás).
Én a helyedben keresnék olyat amin élzárás van gyárilag kerekítés helyett mivel így mind a 4 oldalát egyformára tudod alakíttatni és esetleg a sarkait is kérheted kerekítve mivel ez esetben megtudják oldani szépen. Egger munkalap listám sajnos már nincs külön egy ideje de azt tudom, hogy a Kronospan-nál lehet ilyen asztallapokat venni."A víz örök, de a gép változik"
-
smallmer
őstag
Egy ilyen asztallábra kerülne a lap:
[link]170-180 cm a fesztáv a két láb között.
Az a bajom, hogy sehol nincsen feltüntetve, hogy hol lehet asztallapot venni. Általában bútorlap van, illetve munkalap. Kicsit túllihegem szerintema témát, de gőzöm sincsen, hogy hol tudnék úgy rendelni, hogy sima a felületet, nem strukturált és 180 x 80-as. Amúgy egy sima fekete lap is jó lenne.
-
T J
tag
válasz
smallmer #68005 üzenetére
Munkalap bevonata kopásállóbb, de jobban görbül az aszimmetrikus bevonat miatt.
Egger és Pfleiderer gyárt asztallapot, Domotercnél megtalálod őket. Lehet hogy csak egyik él kerekített, kérdezz rá, ha számít.Mennyi a fesztáv a két láb között, illetve van-e köztük egyéb alátámasztás?
Akármelyik lesz, javaslom, hogy tegyél be alá valami merevítőt, akár egy bútorlapot élére, a hátsó éltől 20-30 cm-re, párhuzamosan, ami végig alátámasztja.Legjobb amúgy egy dekorozott, 35mm-es rétegelt lemez lenne.
[ Szerkesztve ]
-
Winner_hun
félisten
válasz
smallmer #68019 üzenetére
A forest forgalmazó, nem gyártó. Eggert biztosan forgalmaz. Lapp-fa a 17. kerületben, ide menj el szerintem körülnézni.
► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ
-
ViktorSz
tag
válasz
Flowtation #68012 üzenetére
Lásd:
#68006 -
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Tudnátok nekem abban segíteni, hogy egyedi méretű konyhapultot hol érdemes keresni? Szigetet szeretnénk a konyhába, az elképzelés 3 db ikea alsószekrény korpusz és ezen erre kellene 180x90 cm-es pult. Létezik ilyen méretben, elfogadható áron? Eddig a dekorexpert.hu oldalon találtam, de ott kicsit borosos az ára, de simán lehet, hogy én nem vagyok képben.
Köszi a válaszokat!Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.
-
Gézengúz
addikt
válasz
macilaci78 #68008 üzenetére
Ja, nem írtam, kettő van belőle.
-
Gézengúz
addikt
Esetleg valaki? [link]
[ Szerkesztve ]
-
ViktorSz
tag
-
smallmer
őstag
Uraim!
Korábban jeleztem nektek, hogy szeretnék 180 x 80-as asztallapot.
Felvettem az egyik lapszabászattal a kapcsolatot már, de olyan lapot szeretnék ami nem igazán strukturált, szeretném ha homogén lenne. Létezik ilyen az EGGER kínálatában? + kérdés, hogy 36mm-es munkalapból érdemesebb csináltatni vagy bútorlap duplungolva és úgy élzárva? Melyik jobb, tartósabb, könnyebb?Köszönöm szépen!
[ Szerkesztve ]
-
Gaborkik
tag
válasz
st6969 #67999 üzenetére
Rendszeresen veszek náluk fenyő építési faanyagot. Az ingyenes szállítás mellé a lerakodási segítség már fizetős, máskor meg szerintem nem.
Alapvetően jó anyag van náluk, szokott visszaküldési garancia is lenni, ha nagyon ronda anyagot küldenek nem kell átvenned.
A gyalult anyagok azok nagyon rendben szoktak lenni. Viszont úgy vettem észre más fatelephez képest Győr körül drágábbak, de legalább nem tahók mint a másik telepeken. -
st6969
őstag
válasz
Viperator #68001 üzenetére
Igen, ezt néztem én is, és nem is teljesen értem.
6x10cm-es KVH gerendát akarok rendelni, 4m-es szálakban. Szerintem egy ilyen szál 10kg sincs, tehát simán elbírom (csak tippeltem, remélem nem lőttem nagyon mellé). Ha nem akarom a lerakodási felárat kifizetni, mint extra szolgáltatást (5000Ft), akkor hogy kapom meg a terméket? Fel kell másznom a platóra és megkeresni az enyémet?
Mert a leírás szerint, ha a sofőr adja le nekem a platóról, az már extra szolgáltatás#68000 MDMA
Igen, főleg fenyő, de van nyír rétegelt lemez is (de az szerintem drága).
Új hozzászólás Aktív témák
- Gaming notebook topik
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Linux kezdőknek
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Horgász topik
- CADA, Polymobil, és más építőkockák
- PlayStation 5
- Fűzzük össze a szavakat :)
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- További aktív témák...