Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Építő/felújító topik (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#118051) Oposzumtoszó


Oposzumtoszó
senior tag

Sziasztok!

Kiszedtünk egy ajtófélfát. A kérdésem az lenne, hogy a padlózatban maradt lyukat mivel érdemes feltölteni?
A küszöb helyénél 4 cm, a félfa ahova be volt ágyazva ott 11 cm mély.
Az ott lévő burkolatok maradnak, (parketta-járólap) egy burkolatváltó profillal lesz eltűntetve a “nyom”.
Padloponnal kiönthetem szerintetek?
Előre is köszönöm!

(#118052) macilaci78 válasza Oposzumtoszó (#118051) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Padloponnal több lépcsőben a száradási időket betartva. Általában max 20-40 mm vastagságban használhatóak.
Vannak javítóanyagok "bármilyen" rétegvastagságig, az való oda.
A nedvességre figyelj, a parketta felveheti a vizet belőle. Érdemes fóliával elválasztani.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#118053) Oposzumtoszó válasza macilaci78 (#118052) üzenetére


Oposzumtoszó
senior tag

Köszönöm a tanácsot! A javítóanyagra pár példát mondanál? Laikusként kérdezem. :B

(#118054) lemmy71 válasza Oposzumtoszó (#118051) üzenetére


lemmy71
őstag

Kiöntheted padloponnal is, de ha a két szélén 11 centi mély akkor inkább esztrich -el csináld az egészet.

(#118055) M3aN


M3aN
senior tag

Sziasztok!
Tavalyi évben teljeskörűen felújításra került társasházi lakásunk, ellenben első felújítás révén csúszott homokszem a gépezetbe, melyet orvosolnék.
Jelenleg: a fűtést teljesen cirkóra cseréltük, melyhez a csöveket (20-as és 16-os wavin) a szobákban új laminált padló alatt vittük el. Rétegrend kapcsán: régi parketta visszaszedése után maradt régi kátrányos betonpadló, 3cm-es lépésálló (10 000-es) EPS amiben kb. 5 cm széles hely van a csöveknek, 6mm OSB, néhány mm-es lépésálló EPS a padlóhoz vásárolva és a laminált padló.
Helyzet jelenleg: érezhető, hogy az EPS megsüllyedt több helyen, főleg a csöveknek hagyott hely környékén, de máshol is, és ezért javítanám azzal, hogy visszabontom a lamináltat és az EPS és az OSB közé (vagy akár az OSB helyett) szilárd burkolatot kap.
Amire gondoltam: a csöveknél lévő rétegbe csemperagasztó, míg a szoba maradék részére önterülőt néhány mm vastagságban (hagyva hogy az EPS táblák közé is szivárogjon) vagy esetleg vékonyra kevert csemperagasztót terítenék.

Mit gondoltok, mi lenne a célszerű?
A 3cm szintemelés nem csak a csövek hanem az előszoba szintje miatt is kell, ellenben amikor számoltam tavaly ez esztrichből kb másfél tonna lenne (társasházi emeleten nem terhelném ezzel a szerkezetet), míg habbetonból pedig vagy 150e Ft.

(#118056) szaszyka válasza M3aN (#118055) üzenetére


szaszyka
senior tag

Az a 6mm-es osb mi célt szolgál?

Lenovo Thinkpad X220 :D

(#118057) M3aN válasza szaszyka (#118056) üzenetére


M3aN
senior tag

Az lett volna a célja, hogy a terhelés jobban osztódjon az EPS-en gyakorlatilag, de nem elég vastag úgy néz ki, hanem behajlik és megnyomódik az EPS.

(#118058) BullZeye válasza macilaci78 (#118041) üzenetére


BullZeye
veterán

Ugyanígy folyosóra? Esetleg emlékszel még a nevére? :)

Időm mint a tenger, leghamarabb szeptemberben tud jönni a burkoló, így megvárom a következő glamour napokat, 2-3 éve húzódik a dolog így ha toljuk picit nem esünk kétségbe.

Ez az R9 csúszósság mit jelent? R9-R12ig látom mérik, ha csurom vizesen télen jeges, lapos talpú cipőben hazaér valaki akkor csúszni fog rajta?

(#118039) Morris
Köszi, akkor megnézem azokat is.

(#118059) szaszyka válasza M3aN (#118057) üzenetére


szaszyka
senior tag

Lehet jobb lett volna 1x, vagy 2x15mm osb rá, az már kibírná a terhelést. De itt vannak hozzáértők, ők biztos segítenek majd. :)

Lenovo Thinkpad X220 :D

(#118060) tothjozsi96 válasza M3aN (#118055) üzenetére


tothjozsi96
addikt

Milyen EPS lett lerakva? EPS80 vagy EPS100?

(#118061) M3aN válasza tothjozsi96 (#118060) üzenetére


M3aN
senior tag

EPS100, erre értettem hogy 10 000-es, mert a 100kPa az több mint 10e kg/m2, elvileg...

[ Szerkesztve ]

(#118062) AxBattler válasza Oposzumtoszó (#118051) üzenetére


AxBattler
félisten

Nálam is ilyen mély volt a helye, én első körben előkevert aljzatbetonnal töltöttem fel, aztán elterítettem rá egy réteg Novoplan Maxit... persze csak miután pár napot öntöztem a betont.

[ Szerkesztve ]

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

(#118063) macilaci78 válasza BullZeye (#118058) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Nem kell okosnak lennem, az app megjegyezte helyettem.

R9-12 egy szabvány szerinti csúszásmentességi skála. Kb annyit jelent, hogy vizes mezítláb milyen eséllyel esel el. Fürdőbe R10 azért hasznos, az R12 már üzemi konyhákba való.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#118064) szaszlaci válasza tothjozsi96 (#118031) üzenetére


szaszlaci
addikt

Érdekes. Esetleg ott nyikorog-recseg, ahol a műanyagok egymásnak feszülnek. Talán meg lehet nézni, hogy picit meglazítod, és akkor csökken-e a hang. Ha igen, lehet, meg kellene olajozni. :D Szilikonzsarral pl., az elvileg nem bántja a műanyagot.

envagyok
Lehet félreértem, de akkor te egy árvízgátat szeretnél kerítésből? Azért az egy komolyabb alap nélkül nem hiszem, húgy túl időtálló, hisz alámoshatja. Ráadásul akkor az ajtó fog kapni mindent, homokot is, ami a leggyengébb láncszem. Inkább a vízelvezetéssel kellene talán kezdeni valamit. Esőcsatornákat szoktak ugye kiépíteni ilyenkor. Vagy lehet egyszerűbb egy plusz gátat felépíteni az árok szélére.

zsolt008
Ajánlani nem tudok, de az nem olcsó mulatság, az új ablak árával mérhető. Ha nem gerébtokos, hanem a régi, talán kétezres évekig használt termoüveg, akkor nem biztos, hogy feltétlenül muszáj cserélni. Bár a kettő hivatalosan hasonló hőátbocsátási tényezővel rendelkezik, de a kétrétegű termoablakok szigetelése a gyakorlatban jobban megoldható, tartósabban, az üvegek közt nem mozog a levegő, így jobb lesz.
Fa rész felújítása nem akkora dolog. Ha hiányzik, ki kell kaparni aztán kipótolni. Ha csak a csiszolás, akkor az, majd festeni. Aztán a tömítés, általában nem is hátrány, ha nem zár tökéletesen.

tyielow
Nem kell ahhoz tapasztalat, hogy az ember lássa, egy 110 nm-es ház, 5 centi szigeteléssel, elektromos padlófűtéssel annyit fog fogyasztani, hogy elsírod magad. A vályog szigetelése nem rossz, de nem is jó, ott a hőkapacitás a nagy előny. Az a vegyes vályog felfűtése egy ilyennel meg addig tart, mire tavasz lesz. :D Egyik rokonomat is rábeszélték a jó kis engedélyezett gázkonvektorok helyett a Nobo ügynökei villanykonvektorra, 100 nm ház, úgy egy ötvenes a havi számla, és fáznak. De hát te tudod, mit csinálsz, és hogy melyik mester tanácsát fontolod meg...

Oposzumtoszó
Nem értem, miért nem jó, ha simán kibetonozod. Valami szitálttal esetleg, hogy a teteje is jó legyen.

M3aN
Így a 6 mm OSB kevés, szerintem inkább azt kellene vastagítani egy plusz réteggel. Már eleve az a lépésálló süllyedhet több millimétert, főleg ugye a csőnél, ahol nincs alátámasztás. Azt a 6 m OSB nem fogja meg.
Az EPS-re ne akarj pár mm önterülőt, mert azonnal széttöredezik, ugyanis az nem tart szilárd alátámasztás nélkül. Arra minimum 3 – 4 centi beton, de az minden szempontból nehéz és nem is kell. Szvsz vastagabb OSB a legcélravezetőbb, és marad a végén úgy egy centi szintkülömbség.

[ Szerkesztve ]

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#118065) M3aN válasza szaszlaci (#118064) üzenetére


M3aN
senior tag

Milyen vastag OSB-t javasolsz? Teljesen csere vagy csak a 6mm-t megtámogatni?
Esetleg más alternatíva, ami masszívabb mint az OSB és nem szignifikánsan drágább?
A csőnél gondolom kitölthetem a helyet csemperagasztóval például, hogy ott ne legyen hézag, ugye?

(#118066) johnny82


johnny82
őstag

Sziasztok!

Térkő vágáshoz vennem kell 230-as gyémánttárcsát. Nagyon sok fajta van, nem tudok kiigazodni, nem szeretnék rosszat venni. Van 1-2 régi acéloszlop, amit ha vinne, előny lenne, de nem feltétel, elsődlegesen térkőhöz, téglához és betonhoz kellene. Árban max 15K-ra gondoltam. Néztem pl Bosch-t, Makita-t, Toroflex-t. Köszi a segítséget!

(#118067) Oposzumtoszó


Oposzumtoszó
senior tag

Köszönöm szépen a tanácsot Mindenkinek!

Szaszlaci: Gondoltam a betonra természetesen, viszont nem szeretnék 25 kilót megvenni a szóban forgó javítás miatt. Ezért érdeklődtem, mik még a megoldások. :)

(#118068) szaszlaci válasza M3aN (#118065) üzenetére


szaszlaci
addikt

A hatos OSB, ha rendben van, mindenképp maradjon, eleve két rétegben illene, hogy jól egybe legyen. Annyira nem értek hozzá, hogy milyen vastag legyen, de azért összesen az OSB minimum legyen két centi, az azért már tart. (Három centi még jobb.) Úgyis kell a szintemelés. Nútféderes OSB lapok kisebbek, ezért kevésbé nehéz velük dolgozni, és ugye jobban illeszthetőek.
Lehet még szárazpadlókkal csinálni, de azok általában drágábbak, körülményesebbek, és a tömegük is nagyobb.
A cső kitöltésének nagy szükségét nem látom, mert ha elég vastag az OSB, akkor minek? Tudom, van aki így csinálja, de sose értettem, miért.

A könnyűbetonos megoldás pár centin, ilyen alátámasztással nem a legjobb ötlet, mert szerintem nem lesz akkora szilárdsága, hogy ne törjön illetve töredezzen szét. A perlitbetont rendes betonalapra szokás rakni, és hivatalosan felül is keményíteni kell, bár ez utóbbi azért kérdéses.

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#118069) M3aN válasza szaszlaci (#118068) üzenetére


M3aN
senior tag

A szintemelés jelenleg ezzel a réteggel megvalósul. Ha rárakok 3cm-t akkor a szobák lesznek ennyivel magasabbak az előtértől, illetve minden ajtó és ajtókeret erre a magasságra lett beépítve. Jó lenne ezt (mármint a jelenlegi) a magasságot fél centis tűréssel tartani, ezért is gondoltam az OSB helyett pl. 1 cm betonra (vagy csemperagasztóra, ahogy a felújítás során a mesterek művészek is kifejezték magukat). Ez mennyire lenne stabil?

[ Szerkesztve ]

(#118070) pjen válasza Oposzumtoszó (#118067) üzenetére


pjen
félisten

Cementet lehet kapni kilóra is, sódert, homokot csak találsz valahol egy lapáttal.Egy vödörbe összekevered és kész is.

(#118071) szaszyka válasza M3aN (#118069) üzenetére


szaszyka
senior tag

Az az 1cm lófasz. Eszteich is minimum 5-6cm-nek kell lennie. Ez nagyon úgy néz ki, hogy bontás nélkül nem lesz megoldható. Azt a betont is fel kellett volna szedni talán, amire a parketta volt rakva, bár panelnél nem tudom, raktak-e alá régen salakot.

Lenovo Thinkpad X220 :D

(#118072) M3aN válasza szaszyka (#118071) üzenetére


M3aN
senior tag

Ha azt a betont felszedtem volna, szerintem az alsó szomszéd nénivel laknék együtt. Egy helyen kellett kicsit megvésni a csövek miatt de a nagy Makita vésőgép is kínlódott vele. Jó öreg 40 éves kátrányos vacak van alatta.
1cm cementalapú bármi nem ér többet mint az 1cm OSB?

(#118073) Morris válasza johnny82 (#118066) üzenetére


Morris
veterán

Szegmenses korong jobban hűti magát.
Én azt venném.

(#118074) macilaci78 válasza M3aN (#118065) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Az OSB 12 mm-től lépésálló, de még a 22 mm-es is hajlik valamennyit az ember alatt.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#118075) envagyok válasza szaszlaci (#118064) üzenetére


envagyok
veterán

Van árok, de egy nagyobb esőnél feltelik a szomszéd utca agyagával, onnantól mintha nem lenne.
Kb 20-25cm a maximális vízmagasság amit bírnia kell.

Keresek 3dfx és régi ATI, Nvidia videókártyákat, Gravis, Creative hangkártyákat!

(#118076) johnny82 válasza Morris (#118073) üzenetére


johnny82
őstag

Köszi, esetleg javasolni tudsz valamilyent, vagy tök mindegy melyiket veszem? Ez a Hikoki is szimpatikus és nem drága.

(#118077) Fr3eWar válasza johnny82 (#118076) üzenetére


Fr3eWar
őstag

Én ilyet vettem: Economy gyémánttárcsa BCS D: 230 mm.
Rengeteget használtam, térkövezéshez is elvágott párszáz követ, de zsalukő vágás is ment vele, mikor építettem a kerítésem. Betonelemes kerítésnek az elemeit is ezzel vágtam stb.
Amit linkeltem, onnan rosszat nem tudsz venni, abszolút profi cég csak jó minőségű eszközökkel, nem kínai-dzsingdzsunk makita-bosch-akármi gépgyártónak a cimkézett termékei. Ez amit vettem a legolcsóbb korongjuk volt.
Úgy akadtam rájuk, hogy a betonfödémem légtechnikai fúrásához kerestem bérelhető gépet meg gyémántkoronákat, és tőlük béreltem (utána több alkalommal is) magfúrót.

(#118078) johnny82 válasza Fr3eWar (#118077) üzenetére


johnny82
őstag

Köszi, ez szerencsére kapható Szegeden is. Mondjuk a Hikoki-t jónak gondoltam.

(#118079) Morris válasza johnny82 (#118078) üzenetére


Morris
veterán

Hikoki, Bosch, Makita, Abraboro - ezek nagyon jók

(#118080) Stylewars_kp válasza johnny82 (#118078) üzenetére


Stylewars_kp
senior tag

Abraboro+1. Jó az ár/érték aránya.

(#118081) johnny82 válasza Morris (#118079) üzenetére


johnny82
őstag

+#118080Stylewars_kp

Köszi! Akkor, ha Abraboro, akkor ezzel a no.4-el gondolom tuti nem lőnék mellé, ugye?

(#118082) Morris válasza johnny82 (#118081) üzenetére


Morris
veterán

Veheted nyugodtan

(#118083) johnny82 válasza Morris (#118082) üzenetére


johnny82
őstag

Köszi srácok a segítséget, megrendeltem!

(#118084) tyielow


tyielow
aktív tag

Köszi a válaszokat!

YouTube: toty1ka

(#118085) gordonfreemN


gordonfreemN
addikt

Üdv.

pénteken betonozzuk a garázsbejárót.
Kérdés, hogy ha berlek egy 75kg-os döngölőbékát holnap, akkor mire figyeljek ha ilyet meg nem használtam. Egyáltalán lényeges a döngölés?


¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.

(#118086) AxBattler válasza gordonfreemN (#118085) üzenetére


AxBattler
félisten

Fain garázs, ilyen kellene nekem is. Milyen széles a kapu?

#118087 gordonfreemN
Annyiért venném, de gondolom nem a fővárosban lőtted... :B
A 3.2-be kényelmesen elfér oldalt egy munkapad, teljesen jó méret!

[ Szerkesztve ]

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

(#118087) gordonfreemN válasza AxBattler (#118086) üzenetére


gordonfreemN
addikt

Köszi. Tavaly volt 880, idén már dupla áron mennek. Még tető csere is lesz de ember alig. 3,2 széles az egész, van 2x20cm beugró, kb 2,8m.

¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.

(#118088) Morris válasza gordonfreemN (#118087) üzenetére


Morris
veterán

Nem kell döngölni. Csak akkor ha hozatott föld van rajta.

(#118089) gordonfreemN válasza Morris (#118088) üzenetére


gordonfreemN
addikt

Hozatott, 0.32es zúzott. Azt hittem látszik. Szóval akkor döngölöm. Van technikája? Mire figyeljek

¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.

(#118090) gordonfreemN válasza gordonfreemN (#118089) üzenetére


gordonfreemN
addikt

Vagy konkrétan arra érted, hogy ha maga a töltés föld? Annak mi értelme, hogy kiszedem a földet aztán visszatöltök földdel?

¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.

(#118091) exoduss válasza M3aN (#118055) üzenetére


exoduss
tag

Szia!
En is hasonlo cipoben jarok. Ket szoba szintjet kellene megemelnem a nappali szintjere kb 1,5-3cm a kulombseg van a nappali javara. En sem tudom milyen megoldast valasszak. Esztrichre gondoltam, de az nemtudom hogy viselkedne a megadott 2-3cm vastagsagban… Foleg ugy, hogy meg letrazni is kellesz majd rajta. :U

(#118092) TeeJay


TeeJay
félisten


Ez itt a kert :)
50ezerből meglett a komplett lakás vízcsövezése
20-as gerinc az óra után, onnan 16-os dedikált cső minden kiálláshoz, vadiúj Mofém sarokszelepek mindenhova. 30volt a cső és fitting, 10ezer a sarokszelepek, 7ezer a REMS press gép bérlés 1 napra meg 4ezer a csővágó, kalibráló és 16-os csőhajlító.
Lehet nem a legszebb de tökéletes, és szaki ismerős 300 közeli árat ajánlott rá. Inkább 50-ből meg 5óra melómból megcsináltam

Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/

(#118093) Siriusb válasza TeeJay (#118092) üzenetére


Siriusb
veterán

Ez igen! :R

(#118094) macilaci78 válasza gordonfreemN (#118085) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Arra, hogy a támfal el ne dőljön! :DDD

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#118095) gordonfreemN válasza macilaci78 (#118094) üzenetére


gordonfreemN
addikt

Most komolyan? :B

¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.

(#118096) AxBattler válasza TeeJay (#118092) üzenetére


AxBattler
félisten

Simán kiegyeznék ilyen munkával, grats! :C

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

(#118097) macilaci78 válasza gordonfreemN (#118095) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Nem értek hozzá, de tudom, milyen a szerencsém. :DDD

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#118098) kacsyx válasza gordonfreemN (#118095) üzenetére


kacsyx
aktív tag

Nincs igazából semmi extra technikája, megy magától te meg utána :)
A támfalra tényleg vigyázz, főleg ha még friss betonozás. Érdemes először gyorsan körbemenni 1-2 körrel, hogy nagyjából összetömörödjön, utána alaposabban és trükközhetsz a keresztiránnyal is.
Ja és értelemszerűen a gumitalpad vedd le ha rajta lenne, de gondolom ez egyértelmű, meg úgy is elmondja a kölcsönzős.

(#118099) Atomgeszi válasza gordonfreemN (#118085) üzenetére


Atomgeszi
veterán

A HD hálót megemeled a talajtól megtámasztva?

(#118100) gordonfreemN válasza Atomgeszi (#118099) üzenetére


gordonfreemN
addikt

Persze meg kell. De a mester csinálja.
Kacsyx köszi a tippeket!
macilaci78 ja vagy úgy! :DDD én is ilyen vagyok

[ Szerkesztve ]

¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Építő/felújító topik (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.