- bb0t: A könyvelő szakma halott?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Gurulunk, WAZE?!
- sziku69: Szólánc.
- hcl: Kelj fel komám, ne aludjál
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Toobee
veterán
válasz
jana86 #104578 üzenetére
Jaj de szép! Mi lesz helyette?
Bagira decaf nagyon finom, mexikói alapanyag. Meg vettem a korábban ajánlott Guatemalaból.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
jana86 #100025 üzenetére
Hja, nekem is ez izgatja a legjobban a fantáziámat, merthogy kiderült a SEP-nek köszönhetően, hogy a Decent pre-heating valamint gőzőlés alatt is produkál a saját nyomásmérőjén nyomást. Ez a saját tabletjén ugyebár rejtve marad, mert ezekben a fázisokban a Decent app nyilván letiltja a nyomásadatok megjelenítését :-). Viszont, ha a SEP rákapcsolódik, a nyomásmérő minden rezdülését olvassa. Sajnos még mindig vannak apró szivárgások, de eddig úgy tűnik, hogy a Decent nyomásmérője kis késedelemben van a szűrőtartóba integrált SEP-hez képest. De majd akkor lesz ez igazán hiteles, ha minden, még a legapróbb szivárgás is megszűnt. Ennél direktebben képtelenség mérni.
-
bbuffy
senior tag
-
jana86
csendes tag
válasz
jana86 #94155 üzenetére
Itt a saját húzás diagrammja (mezei megoldással befotózva
):
Módosítottam az eredeti profil beállításain (magyar gyerek nehogy már ne tudja jobban, mint Szkottraó meg Díszent Dzson!
) . Az 1. lépésben a hőfokot levettem 95C-ra, és a végére beraktam egy csökkenő nyomású lépést (3 Bar-ra 42s alatt) - az eredeti profil tartja az elért nyomást végig. Kézzel állítottam le a csapolást, 20,5-ből 43,4g készült. CM Iyula presszó pörkölésű babból készült (ezért is vettem lejjebb az első lépésben a hőfokot). Nekem kimondottan ízlik. Bár most korlátozott a szaglásom enyhe nátha miatt - majd újra jelentek, ha visszaállt.
-
Bazsee71
őstag
-
Rush77
aktív tag
válasz
jana86 #93889 üzenetére
Szia!
Tudom és köszi a felajánlást. Egyelőre még nagyon nem tudom mi kéne, hogy legyen az irány.
A Royallal az egyedüli bajom a méreteivel van. Nem kétlem, hogy (főleg ZM késsel) nagyon jó, csak szimplán egy toronyház méretű cucc.
Ha kitaláltam, hogy egyáltalán váltok e mostanában és meg meg lesz, jelentkezem. -
kzoltann
aktív tag
válasz
jana86 #93147 üzenetére
Nekem most fogy el az Iyula, kb a vegere allt ossze. elotte Shembati volt most ujra azt rendeltem mert zsenialis espressok jottek belole mondjuk en elengedtem 18g-t 40-41ig ugy volt a legjobb. (Szinten 20 sec koruli eloaztatas, 5-8bar fozessel utana)
Kov hetet en is pont Acacia filterrel kotom ossze. -
Csabszin
csendes tag
válasz
jana86 #91945 üzenetére
Igen, rosszul emlékeztem, így érthető, hogy pariban van a két őrlő.
Én is úgy vagyok, hogy "túlzásba" vinném a dolgokat, mert nem vagyok kibékülve az amatőr dolgaimmal pörkölés-kivonatolás tekintetében, "szerencsére" a realitást még megtartom magamhoz képest(ezért még pá Lelit Bianca).
Most pl az SJ-vel próbálnám ki, hogy hogyan lehet az adagonkénti őrlést variálni pl az adagolás keresztmetszet változásával, hátha találok jó irányt. -
Csabszin
csendes tag
-
WiZARD
addikt
válasz
jana86 #90924 üzenetére
Nekem a munkám mellett nincs időm sajnos a kávézóban lenni mindig, épp elég volt az első 10 hónap, amikor este/éjjel csináltam a másik munkát, nappal meg barista voltam, esetleg 2 vendég közt ott is a munkát... Gyerek is jön.
Ugyanakkor nagyon félek minden alkalmazottól, nem akarom hogy lerombolják azt amit eddig csináltunk. Próbálok minél többet bemenni, tanítani őket, távolról felügyelni. Egyik kamera a LaMarzocco kijelzőjére van fókuszálva, így legalább azt tudom hogy a reggel általam beállított/kóstolt kávéhoz képest kb mit alkotnak.Hogy az ízlésükön mennyit lehet finomítani, mikor lehet esetleg rájuk bízni egy új kávé beállítását, az jó kérdés, idővel kiderül. Azért az kiesett a felvételi process során aki kibökte hogy ő igazából a karamell frappuccino-t szereti dupla shottal, tejszínhabbal, 3 cukorral.
-
#64275200
törölt tag
válasz
jana86 #90755 üzenetére
Köszi a lehetőséget, de a Majorom ősszel járt Fragolánál teljes felújításon (szabályozás csapágyak és új 151B kés) így nagyon rendben van. Engem csak a kíváncsiság hajt. Lehet, hogy rááldozom a ZM kés árát egy próbára. Ha bejön úgy marad és ez lesz a filter őrlőm. A Comandante meg a Red clix-el marad presszóra. Igaz van még egy régi motoros is itthon abban SJ kések vannak, de szinte még be sem volt járatva.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
jana86 #90362 üzenetére
Állítólag minden Robot fúrt dugóval szállítódik (Paul múltkor azt mondta, hogy 80%-ot órával ad el), inkább ledugózza az órátlant.
Lamarzi óra került a látótérbe. Így nem olyan kompakt, de kifacsart póz nélkül leolvasható. Flair-ista fórumtag Robotol :-):
@coxymaxi: nem akarnám feszélyezni a csapatot a vélemények gátlástalan kifejtésében. Balázs valszeg valamikor beugrik a happening előtt, hogy ne totál ismeretlenül kelljen ott és akkor nekiesni. Remélem, jó sokan lesztek! Ezek a cuccok nagyon jól tűrik a sorozathúzást.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
jana86 #90359 üzenetére
Sajnos nem. A konzollal együtt kapja a Cafelat az órát. A konzolról csak roncsolva lehet leszedni. Nekem el is vérzett az analóg a kísérletben. Órát különmeg nem szállítanak (egyelőre). Majd ha ráteszem a La Marzocco órát, amit most vettem, vagy a NAKED számlapost, akkor talán megtörik a jég.
-
válasz
jana86 #90359 üzenetére
jelenleg 30e ft a felára a nyomásmérős verziónak, az picit sok egy kétezer forintos valamiért (ha amúgy a többi, kétségtelenül szépen megmunkált idom nem is kell hozzá). 60 dollár amúgy közvetlenül, a fitting meg 10 dollár.
-
#85578752
törölt tag
válasz
jana86 #89649 üzenetére
Jobb híján igen. Most a "Buscemi" által ajánlott 60g/liter aránnyal próbálva, ha nem tudnám milyen amikor jól sikerül, nem is akarnék Chemexet.
Amúgy Graeffel se volt jobb a helyzet, kézikben viszont nem tudom mi jó akár dripre akár presszóra. A Kinu mintha inkább presszóra lenne ideális a vélemények szerint. -
pbalint
csendes tag
-
válasz
jana86 #89533 üzenetére
kalmár "világosra pörkölt etiópja" kb. az a pörkölési szint (mármint "sötétségre"), amiket én itthon csinálok (nyilván profilban a probattal sosenem versenyképes egy fisifosi gene), azt mondjuk a leván húztuk csak le, de az előző két robot-shot alapján azzal sem lett volna gond. de nem rohanok még venni.
-
jana86
csendes tag
válasz
jana86 #89464 üzenetére
Az eredeti cikk sem kutya. Az az érzésem, hogy fiatal matematikusok a tanulmányra felvett pénzből berúgtak, részegen próbálták értelmezni Rao könyvét, ami nem sikerült túl jól, mert sok pénzből sok pia fogyott, és összeírták a zavaros gondolataikat.
Bár most nézem a tanulmányt is. Lehet, hogy nem a matematikusok hibája, csak az újágírói értelmezés nem sikerült tökéletesen.
-
verti1
tag
válasz
jana86 #89348 üzenetére
Nyilván a mount everest alaptáborban más az érték ha feljutnék. 😀Csak az elvre próbáltam rámutatni. Ha ugyan az a kiindulás akkor ugyan az a végeredmény. A PID is kinél éppen mit mutat. Azért mert nálam 93 fokon jó, lehet másnál 100-on lesz jó. Kinél hol van a szenzor stb. Szerencsésebb a magas, közepes, alacsony hőt igényel vagy hasonlók.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
jana86 #89348 üzenetére
Az analóg óra tehetetlensége meglehetősen nagy, de nyilván óriási segítség a vakon repüléssel összehasonlítva. Ha a smart-on ott van előtted egy korábbi profil, és azt akarod lekövetni, akkor az elég mukás a szeleppel. A flow keresztül szabályzod ugyanis a kávépárnára gyakorolt nyomást. Örülök, ha egy Robot usernek tudtam újat mondani.
-
verti1
tag
válasz
jana86 #89265 üzenetére
Robotot többször láttam testközelből, de nem kóstoltam kávét belőle, így nem tudok nyilatkozni. Rengeteget esik a hőmérséklet az nagyon jól látható, mint egy PID nélküli GC kb. Nagy felületű a kosár, ami hűl amíg őrölsz és tömörítesz. Utána a nagy fém dugattyú rengeteg hőt elvezet. A flair működése teljesen más. Szerintem nagy az 58-as kosár az ilyen nyitott gépekhez, nehezebb kezelni. Pusztán az 58-as méret se garancia a jó eredményre. Ezt gondolom én....aki pedig használja azt mondja, hogy teljesen jó menedzselhető hőmérsékletileg és jó kávét csinál. Egyébként a robot egy "koppintás".
-
Bazsee71
őstag
-
válasz
jana86 #88940 üzenetére
Én még ezt a receptet használom:
I used 12.9g Baking Soda and 25g Epsom salts dissolved in 500g of DI water. This was my concentrate.
I added 3.5g of the concentrate to another 1L of DI water.
Tehát keserűsó és szódabikarbóna van ebben a törzs.oldatban
Hogy melyik az amelyik kicsapódik, vagy éppen fel sem oldódik rendesen, azt nem tudom. -
paljoc
tag
válasz
jana86 #88403 üzenetére
Persze megkóstoltam, ugyan nem az öcsémmel hanem a gyerekkel, akit vki múltkor a bátyámnak nézett!
/és a szarvasgombának meg a kaviárnak is híja volt🤭/
De olyan volt mint egy sima száraz etióp, jó, azért intenzívebb és szofisztikáltabb, de a “dzsáááá” az nem volt. Persze hülyeség azonnal rámenni, de hát ki bírja ezt ki...?! Egyéb, meg nem nevezett forrásból /azaz sid-től😂/ viszont megtudtam, h náluk egy hónaposan, viszonylag magas hőfokon és jó hosszú csapolással villantotta igazán tudományát az alapanyag. Szóval most nyugi van/lesz. /aztán fene tudja, hogy az én pörim meg a casmo egyaltalán van-e köszönő viszonyban bármennyire is egymással, plusz ott a gs3 szemben a én catleremmel, a vmilyen szuper darálójuk meg a sima f64-el.../ -
válasz
jana86 #87931 üzenetére
Igen azt tudom, 3gramm fehérje tartalma van. Ugyanazt a fekete mizot használom mint régebben. Kb olyan a "tejkrém" mint a rosszul felvert tojásfehérje, buborékos, szétesett. Tényleg nem értem mi a gond. Esetleg túl vizes a gőz vagy túl nagy furaton jön ki?
mutyi: ha a catlernek a viszonylag gyenge gőzével tudtam készíteni akkor ezzel is mennie kéne. -
mutyi
senior tag
válasz
jana86 #87929 üzenetére
A szűkítőről jó lenne picit olvasni, pl. Fragola írhatna róla, persze más is. Szóval egy 300-600 ezres gépbe miért kell szűkítő, mitől lesz jobb és ha jobb lesz tőle miért nem tesznek bele gyárilag? Az én Gaggia-ban van de mikor még nem volt akkor is lassabban jött a víz,mint egy ilyen E61-es gép esetében.
Koxx: Lehet meg kellene próbálnod egy másfajta gőzcsővel, én olvastam ilyenekről, hogy 4 lyukú meg x lyukúval jobb volt mint gyárival. Nem az Ascaso-ról írták,hanem másik gépről.
-
mutyi
senior tag
válasz
jana86 #87923 üzenetére
Köszi az infókat. Igen, a Rocket R58 pl drágább, az is gyönyörű modell, a fa nyéllel, gombokkal. Pfff...
A Bianca háza mennyire melegszik fel? Azt tudom hogy az E61 fej az baromi meleg,nem szabad hozzáérni,de a ház is felmelegszik?
Az expobar esetében az a bajom, hogy 3 modell van ebből, az egyik vibrációs pumával van és víztartályos, a másik vibrációs,de hálózatra is köthető,de van tartály is és a rotációs ami csak vízhálózatra köthető modell, ergo 300 euroval több és egy üveget minimum tartanom kellene még a pulton a gép mellett. Ráadásul ablakok vannak végig a pult mögött így a mostani Gaggia Baby átlátszó tartálya is mindig algás lesz a sok napsütéstől.Azt írták hozzászólásokban, hogy egy E61-es fej esetében finomabbra kellett őrölnie a kávét,mint a Gaggia gépek esetében tette, továbbá hogy kényesebb a szintezésre a tamperelésnél. Ezekről mik a tapasztalatok?
-
mutyi
senior tag
válasz
jana86 #87917 üzenetére
Az kb 1600 Ft/hó. Így nem sok annyira, bár persze ha belegondolunk, hogy egy hűtő kevesebbet fogyaszt elvileg.
Nagyon szép kis ékszer a Bianca, főleg a fa szín miatt, de kurva drága, nekem az már nagyon túl megy mindenen.
Egyébként hogy kell ezeknél a gépeknél elképzelni a működést? Tudtommal lekapcsolható a gőzbojler rész ha nem kell. Olyankor nem megy fel a nyomás ha nincs bekapcsolva a gőzbojler és nem kell a használat után a gőznél kiengedni a feles nyomást?
Továbbá mi van akkor, ha pl. egész nap bekapcsolva hagyom a vízbojlert és ezáltal melegen tart mindent, de a gőzbojlert lekapcsolom, mert akkor fele annyi a fogyasztása. Majd amikor tudom hogy kávézni akarok, akkor előtte 5-10 perccel a gőzt is bekapcsolom.
Ez járható út?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Philips LCD és LED TV-k
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- Spórolós topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Extrém tartós SSD-t prezentált a Gigabyte
- Linux kezdőknek
- Gumi és felni topik
- További aktív témák...
- DJI Mini 3 Pro Fly More Combo RC drón szett - 3 akku +szűrők +táska
- Új, felbontott Philips Series 7000 BHS752/00 kerámia hajvasaló - 2 év magyar bolti garival! -
- Xiaomi Yunmai Fascial masszázs pisztoly (Massage Gun)
- DJI NEO Fly More Combo (FMC) drón szett - garancia 2026.11.17-ig
- DJI Mini 4 pro - Fly More Combo - RC2 drón szett +128GB SanDisk SD
- Lenovo Legion Pro 5 16IRX9
- BESZÁMÍTÁS! Samsung T22E390EW TV monitor garanciával hibátlan működéssel
- Nintendo Switch bazár (Okosított Nintendo Switch konzolok, játékok, tartozékok)
- AKCIÓ! ASRock Z390 i7 8700K 32GB DDR4 500GB SSD RTX 3050 8GB Zalman i3 Edge Seasonic 650W
- Lenovo ThinkPad dokkolók: USB-C 40A9/ 40AY/ 40AS/ Thunderbolt 3 40AC/ Hybrid USB-C DisplayLink 40AF
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest