Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bazsee71
őstag
válasz levytee #49041 üzenetére
Nálam PY pörkölés van, és mivel elutaztunk, csak egy húzásra volt idő, az 96-on ment a GC-n. 40s felett jött le, mégis csak egy pici keserűség volt benne, és számomra teljesen új ízek, savak. Következő próbánál 1 fokot veszek majd vissza, és 35s-ra próbálom belőni.
Szerk.: a 3 az 1-ben szerkezettel nekem annyi a bajom, hogy csupasz kézzel kell a kávéval érintkező felületeket fogdosni, elkerülhetetlen hogy zsírosodjon. Illetve elég kényelmetlen lehet.
[ Szerkesztve ]
-
kahvesi
csendes tag
válasz Surda- #49054 üzenetére
Mit tudunk tenni? Írta, hogy fél a használttól. Fejlesztés szempontjából ez a gép egy zsákutca és csak szenvedés, kompromisszum jár majd vele. Drága tanulópénz lesz ezt belátnia, már ha akarja fejleszteni. Szerintem túlbeszéltük, majd meglátjuk lesz-e igénye továbblépni.
»Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır«
-
Gravity1234
tag
válasz levytee #49041 üzenetére
Szia!
Nalam az elso zacsko 92 fokon allt be kellemes izre.
Lefolyast tekintve (azt az infot kaptam) hogy ennel a Yirganal (Paljoc) mehet lassabbra es az sem gond ha akar 8-10 masodperc kornyeken indul csak meg, es ezaltal valoban a standard 25-30 masodperces lefolyas 35-40-re tolodik ki. (persze ertelemszeruen a mennyiseg akar ml, akar g-ra merve maradjon meg)A masodik zacsko elott egy kostolgatassal indult Soldier forumtarssal (Paljoc uj blendje volt ami nagyon hasonlo)
Itt 3 shotot kostoltunk es a vegso beallas 94 fok lett, normal 28-30 masodperces lefolyassal, mindkettonknek izlett. A vegeredmeny 35g lett 18g orlemenybol, tehat ez is klasszikus 2:1 aranyu dupla espresso.Most igy hagytam a masodik zacsko Yirgahoz is, minimalis orlo finomhangolassal, de 94 fok, 28-30 masdoperces lefolyas, 2:1 arany. Kellemes.
Flat whiteba nagyon jol megy.Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8
-
levytee
csendes tag
Köszönöm srácok.
Még nem az igazi,de próbálkozom
levytee
-
Xabi78
aktív tag
Létezik, hogy a kezdeti füstös íz friss (pár napos) pörkölésnél néhány nap elteltével jelentősen csökken, kvázi "kiszellőzik"?
Pár napig hanyagoltam a Pacifi Tarrazut, és most sokkal jobban ízlik, plusz egy kicsit följebb tudtam menni a hővel is, ami szintén jót tett neki...Cave canem!
-
senior tag
válasz soldier2 #49050 üzenetére
Köszönöm a választ Neked és a többieknek is! Ezek szerint nem ettől fáj a gyomrom...
Más:
Évi 2-3 hetes nyaraláshoz keresnék valamit...Ikeás french press vállalható? Ha a 40 fokozatos őrlőmön 5-ös az eszpresszó finomság akkor milyen fokozaton próbálgassam ehhez? Totál kezdő vagyok ezen a téren (is).Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
HÁZIGAZDA
válasz Xabi78 #49059 üzenetére
a pár napos pörkölés még nagyon sokat változik, hogy most pont az a füstös íz, amire gondolsz, hogyan alakult, az a monitor túloldaláról nehezen mondható meg, de így is úgy is nagyon sokat változik a kávé, ha pihen pár napot. volt ebből vita, miszerint az előnyére-e, de egyetértek azzal az általánosan elfogadott állásponttal, hogy igen, a kávénak pihennie kell. amiket eddig pörköltem, azok mind jobbak voltak egy hetesen, mint előtte és egyetlen kávé volt, ami teljesen frissen is finom volt már (egy minőségi honduras). a legtöbb viszont pár órásan vagy másnaposan kifejezetten atom szar (van egy keserű, erősen fémes mellékízük, amit leginkább a szénsavasság okoz)
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Ulf
tag
Túl vagyok az első néhány próbán a Silviával. A tragikusan rossztól elkezdtem haladni a tejjel már egész jó felé. Eddig csak a 2 adagos szűrővel próbálkoztam, egy Cm702-vel és frissen pörkölt kávéval. (14g)
Miután elindítom a csapolást normálisan mikor kellene elindulnia a kávénak? Nekem eddig nagyon válltozatos az eredmény, 2-3s -től 8-10s -ig. Persze még a darálón sem sikerült szerintem beállítanom a megfelelő finomságot. Sajnos túl sokat még nem tudtam próbálkozni. Egymás után hány kávét lehet/ajánlott lefőzni? Pusztán azért, hogy egy kicsit gyakoroljak.
Milyen szűrőt és tampert ajánlanátok? Bármilyen 58mm-es IMS szűrő jó lenne? Célszerűen innen venném [link] Tamperben szintén jó nagy a választék. -
Gravity1234
tag
Az hogy egy csapolas mennyire kremes es sok crema van rajta csak es kizarolag a kave fajtatol es frissesegtol fugg? (ertelemszeruen a nyomas nem valtozik, a homerseklet meg 4-6 fokot, lefolyas 90% ban standard 28-30 sec)
Yirganal azt latom hogy sokkal kevesebb a crema rajta es talan vilagosabb is mint mas kaveknal.Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8
-
Gravity1234
tag
Szerintem standard beallitaskent ugy orolj es tomorits hogy 3-4 secnel induljon meg a kave es 25-30 sec alatt jojjon le 2:1 aranyban. Ha te 14g-bol csinalod a duplat akkor 28-30g legyen a lecsapolt kave (merd meg csapolas utan)
ml-ben valtozo lehet de valahol 45-50ml egy dupla.Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8
-
HÁZIGAZDA
válasz Gravity1234 #49065 üzenetére
mert az egy érzékenyebb, gyümölcsösebb, világosabbra pörkölt arabica kávé. az olcsó brandós arabicák például legalább 50%-nyi cremát adnak, ha nem többet. a robusztákról meg ne is beszéljünk.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
And06
aktív tag
válasz Gravity1234 #49068 üzenetére
legnagyobbrészt a fajtán múlik, utána a frissességen, aztán lehet némiképp a beállitásokkal is kontrollálni, túl alacsony/túl magas hőnél nem lesz annyi crema pl. általában crema mennyisége nem szempont a húzásnál, sokkal inkább a minősége.
-
HÁZIGAZDA
válasz Gravity1234 #49068 üzenetére
ahogy And06 írja, főleg fajta (az megad egy tartományt) és főleg frissesség (az a tartományon belül maximálistól nulláig terjedhet, minél öregebb a kofi, annál kevesebb).
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Gravity1234
tag
Jo hat ezek nyilvan mind alap.
90%-ban Paljoctol veszek kavet, frissesseg adott.
Yirganal nagyon erzem a keves cremat, marmint a tobbihez kepest keveset.Ugy altalanossagban meg nagyon sok videoban latom amikor keszitik a Flat whiteot, vagy capuccinot, es a kamera mutatja a shotot hogy gyakorlatilag full szep crema, krem az egesz csapolas, nyoma sincs a crema alatt a fekete kavenak amikor megporgeti a cseszeben a felointes elott. Pedig elmeletileg a tejes italoknak a frissebb, gyumolcsosebb izek allnak jol, azaz a vilagosabb porkoles es inkabb Arabica, ezek alapjan pont hogy kevesebb kremesseget kene latni, szoval innen a kerdesem foleg.
Most ez csak egy, eppen ezt neztem, de nagyon sok masik van meg ertelemszeruen.
1.49-tol latni, tobbet is csinal:
[link]Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8
-
avirid
tag
Én sem rég kezdtem, csak én Gaggia Classic-al, viszont szintén CM702-vel. Nekem kb az ötödik-hatodik shot lett egész jó (tisztán), és azt vettem észre, hogy az első pár darálás beállítását elfelejthetem. Mintha ezalatt bekalibrálódott volna a daráló vagy nemtom, nem akarok hülyeséget írni , de kb a negyedik főzéskor állt be a daráló úgy, hogy végre azt fix pontnak tudtam tekinteni. Jellemzően az espresso nekem 3-5-ös fokozaton ideális, 3 inkább ha régebbi a kávé. De ami miatt eredetileg nekikeztem a hozzászólásnak az az, hogy amíg nem jött meg a tamperem, addig még mindig eléggé hullámzott az eredmény, hogy mennyi idő alatt folyik le a kávé. Akármennyire is próbáltam gondosan, a rendelkezésre álló kisebb műanyagtamperrel képtelenség közel állandó minőségben tamperolni és így a lefolyásokat tekintve nekem is az volt a problémám mint neked. Ezt csak azért találtam fontosnak, hogy ha nem logikus eremdényeket kapsz a változók módosításával, az ettől is lehet. Mindenesetre nekem a tamper használata óta lett rend a világban, előtte már kezdtem feladni, hogy ennyire bonyolult dolog egymás után két kellően egyforma shotot lefőzni.
-
HÁZIGAZDA
válasz Gravity1234 #49071 üzenetére
robuszta... nagyon látványos videókhoz, de igya meg, akinek hét anyja van
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Gravity1234 #49075 üzenetére
gondolom az is "elfogultság", hogy nem szeretem a kelkáposztát
paljoc mellesleg eleve az egyik legjobb robusztát veszi és egy blendjét leszámítva 10-15%-nyit tesz csak bele. de aki nem szereti azt a jellegzetes szagot és ízt, azt még abban is zavarhatja.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Gravity1234
tag
"igya meg, akinek hét anyja van"
Ez szamomra joval erosebb tartalmu mintsem hogy te nem szereted.No de mindegy is.
Mit ajanlanatok egy kostolas erejeig ami mondjuk robusta es hasonloan a videohoz ilyen full cremas, kremes kavet ad?
Ha jol ertem akkor ezek nagyobb hanyadaban kene hogy robustak legyenek, vagy akar az egesz?
En azert megkostolnam milyen is az a "mocsari robuszta" csak hogy legyen osszehasonlitasom.Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8
-
von toth
tag
válasz kisza25 #49073 üzenetére
A daráló-gép kombóból a daráló fontosabb. Mert a géppel még valamit lehet trükközni, de egy szar késes produkcióval nem. Ezután a kávé aztán a gép. Legalábbis tapasztalataim alapján.
Evribodri:
A robustát meg igya meg akinek hét anyja van című népdalhoz meg csak annyit fűznék, hogy ízekről feleslegesen vitatkozunk. Akinek ez jön be, el fog hajtani egy pi-uppal. Van, aki direkt ezt az ízt keresni. Van aki sósan szeretni, van aki zsírosan. Van, akinek az a pálinka ami legalább 50 fokos valaki félóráig süti a rántott húst és van akit nem lehet meggyőzni, hogy az étcsoki jobb mint a tejcsoki.
A környezetemben is vannak olyanok, akik a híg löttyöt szeretik, mert ahhoz szoktak hozzá. Beidegződés.
Felújított Jura, bele a Bravos, hőfok jól feltekerve. És nem fogod meggyúőzni, hgy ez nem hogy nem teljesíti a presszó minimumát, hanem egyenesen szar. Mondjuk engem meg arról, hogy a libamájból desszertet lehet csinálni.
[ Szerkesztve ]
-
gubabela
senior tag
Én reggel mindig 100%-os robustát iszok, no nem az íze miatt, hanem mert egyszerűen igényli a szervezetem az extra adag koffeint. Próbáltam a get upot is, de nekem reggelre az kevés. A pacific lagosa egész jó áron van és jó minőség, cremában sem lesz hiány. A másik tőlük (vending) annyira nem jött be, de máshonnan is lehet venni jót.
-
Surda-
őstag
válasz Gravity1234 #49077 üzenetére
Pl Covim granbar, ha kapsz belőle frisset.
Lesz crema bőven"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
HÁZIGAZDA
válasz Gravity1234 #49077 üzenetére
igen, a hozzám hasonló, elég nagy számú elfogult hívja mocsárinak. meg penetránsnak. egyébként az, de hajrá, pellini break rosso mondjuk, aztán hadd szóljon
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
mdav88
aktív tag
válasz Gravity1234 #49077 üzenetére
paljoc yirga, saját főzete:
[link] -
SzuMe
tag
Szereztem egy Gaggia Pure gépet. Miután ebay-en leütöttem, utána olvastam az összefoglalóban, hogy nem annyira jó gép. 6000 Ft volt. Ér annyit azért?
-
motkany91
csendes tag
Sziasztok !
Gondoltam fel teszem itt a kérdést , hátha akad egy jó szaki....
Szóval a gondunk a következő lenne , van egy jura cool control basic 1l tej hűtő (dohány boltban dolgozom) és az egyik napról a másikra elkezdett nem hűteni , a venti forog benne... gondoltuk ,hogy ha direktbe kötjük meg kerülve azt a kis panelt ami van benne ( ez szabályozza a venti forgását ha jól néztük ?! ) akkor meg oldódik a dolog, de továbbra se hűt a cucc....
Szóval esetleg találkozott e már valaki hasonlóval vagy van e tippje mi a baj...
Előre is köszönjük, szép estét !
PSN : motkany91
-
SierraFox
tag
válasz Gravity1234 #49077 üzenetére
Ha mocsári robusztára vágysz akkor ajánlom a Pertétől a Bar Argentót. Volt még egy negyedkilós ilyenünk itthon, most kibontottuk. Vannak benne de facto szénné égetett szemek. Már levettem a hőfokot is, de ez olyan rohadt keserű, hogy az asszony se bírja eszpresszóként, pedig ő kimbón, lavazza rossán meg hasonló "borzalmakon" nevelkedett.
Finom robustás volt nekem a Velencei gondolás a Kapuczinertől (50-50, crema hegyek), és a La Piazza a Pacifictől (85-15).
[ Szerkesztve ]
-
GAgyiXyXy
aktív tag
Szintén Silvia, de Fred daráló. Kicsi, takaros(fontos) kis készülék, fokozatmentes. A szimplák nagyon hullámzóak, de írták, hogy ahhoz másik kosár kell. Nem is értem miért nem lehet egy ilyen kaliberű géphez normális kosarakat adni.
Na mind1 is.Fragola: Ez jó hozzá? [link]
[ Szerkesztve ]
"Syd Wichowsky szegedi szabadságharcos, aki a Szovjetúnióba emigrált"
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest