- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- hcl: Döglött tabletből wifis kijelző kókány
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- sziku69: Szólánc.
- moonlight115: Privát, oh!
- iPhone témaösszefoglaló
- Evil Snowman: Cumizás igen nagy Elan-nal
- esdR *: Van akinek még ismerős ez a PC játék? :D
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
WarLock07222
tag
válasz
Xabi78 #104304 üzenetére
Rendben, felírtalak.
@iatti: Szívem szerint így, hogy már most 15db-nál járunk (+te és Zen függőben) véglegesítve, akár kedden este is lehetne leadás. Én 50g-hoz valszeg a 20-as kosarat választanám, mert általában 1:2.5 körül szeretem a kávéimat, illetve amiket iszok annak többnyire ez az arány áll jól, de ízlésről nehéz vitatkozni.
@sz.zs: nálad a szállításra mit mondtak? Gondolom ez a 2-3 nap belföldre vonatkozik náluk, nem pedig EU.
-
soldier2
őstag
válasz
Xabi78 #103156 üzenetére
Felét vagy inkább kétharmadát mond le, bedöglik mire meginnátok. Ezeknek a kávéknak a frissességükben rejlik az erejük. Próbálj úgy vásárolni amennyit egy hónap alatt megiszol. (bontás előtt célszerű 1-2 hetet pihentetni a malart akár 3-4 hetet is, az idő a pörkölés dátumától számítható).
-
ribarszki
őstag
válasz
Xabi78 #102439 üzenetére
+1 a pizzavasra! Igaz én vágattam egy helyi fémmel foglalkozó cégnél 1cm vastag acéllemezt, de zseniális. Kenyeret és pizzát is csak azon sütünk. Kovászos pizza, 72 órát pihen a hűtőben, majd 3 percet sül a vaslapon, 260fokon és olyan leopárdmintás lesz az alja, mint a kemencében sültnek. (Előtte 40percig melegítem a vaslapot 260fokon)
Lisztben ez félbarna, [szápári] liszt, kovásszal. -
fragola.6035
aktív tag
válasz
Xabi78 #101518 üzenetére
Ok. Világos már, hogy a kezdeti felfűtést gyorsítja ezzel. Az, hogy acél vagy réz igazából lényegtelen is, ide bőven jó az acé is,, erősebb és olcsóbb is. Bár ha acél a HX cső is, az szerintem eléggé kérdéses, talán oda vörösréz lenne a legjobb.
Az nem volt világos, hogy mitől megy fel annyira a gőznyomás, nem olvastam figyelmesen a leírásod. -
Csabszin
csendes tag
-
Serpenthelm
csendes tag
válasz
Xabi78 #101438 üzenetére
Ezzel kapcsolatban egy 0,5 nőt hozzá tudok tenni: ismerek olyat, akinek Graef darálója van (igaz, én vittem bele ebbe
) és karos géppel főz, (Delonghi Dedica), és tény, hogy a szett nem több százezres, vagy GC, PID stb.
Az viszont tény, hogy ő is úgy szeretne jobb/jó kávét, hogy "pár gomb megnyomás", és valóban hidegen hagyja, hogy a GC milyen szépet terít vagy milyen tuning lehet. A kávémat mondjuk szereti. -
#85578752
törölt tag
válasz
Xabi78 #101448 üzenetére
Totál off: Az általánosítással az a bajom amikor törvényszintre emelkedik, amikor a "valami általánosan úgy van"-ból "úgy kell lennie" lesz.
Kapszulázni státusszimbólum is lehet, ha ilyen költséges. De csak a páváéknál, mert igazából mindannyian udvarolni akarunk a kávéval, az pedig csak autentikus presszó lehet, amiben érezni a tanzániai napsütést, az olasz pörkölődobot, kínai bronzot...
Aztán ki tudja, lehet hogy finomabb a kapszulás kávé, ha azt érzi az ember (férfi/nő), hogy megengedheti magának (függetlenül vagy boldog függőségben).
Semmi sem rossz, ha jó a szándék, bocs ha túlreagáltam valamit. -
HSM
félisten
válasz
Xabi78 #101442 üzenetére
Kérdés, miben hozna "áttörést" az eladás...
#101444 bluesfan : Őszintén szólva nem igazán veszek észre különbséget, számomra teljesen jó az is, amit hosszas előmelegítés nélkül produkál. Lehet "hardkórabb" kávézók megéreznék, ezt nem tudom megmondani. Mondjuk kicsit agresszívabbra vettem a PID-et, mint gyárilag volt, emiatt először jópár fokkal túlfűti, lehet ez is segít hamarabb átmelegíteni, nem tudom.
Én azt vettem észre, elég hamar átforrósodik a fej is, aminek sok idő kell, az mire a tartályban a víz és a burkolat is melegebb lesz.
Egy HX-en viszont tudtommal semmilyen KV-t nem tudsz főzni, amíg rendesen át nem melegedett a fej, ami ahogy néztem, még a MaraX gyorsított megoldásával is legalább negyed óra. -
#85578752
törölt tag
válasz
Xabi78 #101438 üzenetére
Persze, sőt reverzisztánban egyre inkább javasolt, viszont nem hinném, hogy a "minden feketének fizetek egy feketét" akár nyomokban is kirekesztést tartlamazna...
Van jó pár női barista, meg alterben is menők, lásd Kávékotyogós blog. A legjobb kritikusok nők, kávéban és hifiben egyaránt. -
HSM
félisten
válasz
Xabi78 #101438 üzenetére
Szerintem teljesen érthető egyébként az igény. ("1-2 gomb megnyomásával kapjanak egy elfogadható kávét")
Ugyanakkor, amikor rájössz, hogy ez azért nem feltétlenül megy ilyen egyszerűen, akkor máris más megvilágításba kerül az "esőtánc". Megfelelő eszközökkel és pici gyakorlattal amúgy pár hét alatt már a reggeli álmosságban sem nagy dolog végigcsinálni, ha nem is "tökéletesen", de bőven elég jól."De ha nem vagyok itthon, nem használja a nagygépet, inkább bekapcsolja a Jurát."
Mondjuk egy MaraX-et én sem melegítgetnék 0-ról, nálam ezért is esett ki a HX, és lett a befutó a PID-es Gilda. Mire előkészítem a KV-t már kb. meleg is. -
WarLock07222
tag
válasz
Xabi78 #101432 üzenetére
Én most éppen a Robotot próbálom itthon "eladni", mint könnyen használható espresso készülék.
Nem mondom, hogy osztatlan a siker, de valahogy jobb a fogadtatása, mint a sokat várós, telefonnal PID-et állítgatós, szűrőkosár fölött voodoozós Silviának . Viszont itthon pl. a Nespressot én tuti nem tudnám már eladni, sem a végeredmény, sem a hely miatt. Úgyhogy az általánosítást itt meg is cáfolnám.
@kzoltann: Nekem nagyon bejött az espresso és filter pörkölése is a 19gramms-nek. Mondjuk a filteres adventi naptártól így a 11. napig nem dobtam egy hátast, eddig talán 2 olyan nap volt, amire jött az "áhháá" érzés. De van egy kis kétségem a pörkölésük frissességével kapcoslatban (mármint a naptárban, a csomagoson egyértelműen ott a dátum), mert a bloom nem éppen úgy néz ki, mint amikor egy 1-1.5 hetes pörit öntök fel.
Egyébként nektek, akik szintén rendeltek ilyen adventi naptárat: Mi a vélemény eddig? Mostmár lassan a felénél tartunk a nyitogatásnak
-
general
addikt
válasz
Xabi78 #101401 üzenetére
Köszi! Jól hangzik, amiket írsz!
Kövezzetek meg, de én a csészemelegítést úgy oldom meg, hogy vizet töltök a csészébe és be a mikróba fél perce...
Vagy a reggeli teavíz forralásából maradt vizet töltöm bele, mivel hiába melegszik akár fél órát is a gép, a tetején a csésze nem melgszik át, pici ott a felület.
A cél szentesíti az eszközt. -
billyjoe
csendes tag
válasz
Xabi78 #101401 üzenetére
Nekem nincs ugyan, de egy dolog még fontos lehet. Nagyon szépen, lassan építi fel a nyomást, pár másodperc előáztatást is csinál, majd lassan kúszik fel 9 barra, és talán halkabb is mint egy átlagos ulka. Volt egyébként egy fél éve kb egy használt, sok extra szűrővel 240 környékén, azt akkor elengedtem, de a mai napig bánom. Engem csak annyi zavart, hogyha nagyon pontosan akarod belőni a hőfokot, akkor kell vele hűtőcsapolni/várni.
-
general
addikt
válasz
Xabi78 #101384 üzenetére
Hú de király, köszi az olvasmányos leírást!
Ez a PL62X gondolom, a többi MARA miben különbözik, azok csak HX-esek, ez meg "hibrid"?
Az E61 egyébként miben különbözik a többi, "normál" géphez képest?(Pl hasonló árú Lelit Elizabeth, hogy márkán belül maradjunk) Ezt az infót még nem derítettem ki.
-
bluesfan
tag
válasz
Xabi78 #101384 üzenetére
Köszi a részletes beszámolót, számomra nagyon sok hasznos információt tartalmaz.
Úgy érzem sokan vannak, akik beugrottak ilyen gépbe és nem biztos, hogy ténylegesen barista vénával rendelkeznek. Na ezek közül biztosan lesznek eladók, ebből szeretnék majd egyet alkalmilag kifogni. -
válasz
Xabi78 #101064 üzenetére
nem tudom. most engedtem el egy bazinagy dittinget, mert bár tökre szerettem volna egyik oldalról, megvolt a tapasztalat a nagy iparikkal a túloldalról és már győz a racionalitás.
a major egyébként nem olyan nagy, az abszolút vállalható, a forte meg azért nem a catler őrleményét adja.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Xabi78 #100492 üzenetére
Ez szerintem nem oldja meg a felsőszűrő fölé szivárgó kávé problematikáját. Még a háromjáratúhoz is jut belőle. A papír viszont maradéktalanul megoldja.
Most az, hogy eszemben sincs önszántamból még egy rohadt műanyagdarabot a háztartásomba ereszteni, nem tartozik a tárgyhozBbuffy@ ez a doboz megakirály, de nem bírom rászánni magam az árára. Nekem kb. 3-4db kéne, mert váltogatom a kávékat
Egyébként, ha vákuumos, akkor is kell (vagy ajánlott) a mélyhűtővel bohóckodni? Oda ebből négyet tuti nem tudnék bevarázsolni... -
bbuffy
senior tag
válasz
Xabi78 #100492 üzenetére
Sosem raknék papirt a kv tetejére. De ez jónak tünik.(sajnos nem fehér). Meglátjuk, rendeltem egyet. Bár igy is atomtiszta a fej nálam.
Mindig kell vmi faszság, ez pont jó lesz most. amugy is rendelni akartam egy kv tartó dobozt, mert a bevált. Igy pont jókor jött.
ez a doboz.
[link] -
hogyaza
tag
válasz
Xabi78 #100175 üzenetére
Nekem volt régen egy gyerek gaggiám amit megrézcsöveztem.Nagyjából úgy,ahogy Tomi_Sci írta.Nem volt egy kellemes meló.
A tágulásit meg úgy csináltam meg,hogy a pumpára egy T idom egyik ágára csináltam egy rugós dugattyús tágulásit,és fejjel lefelé lógatva állt.
Az általad említett előmelegítő termoblokk nem jó megoldás.A rézkígyó a legjobb.
A rezet Fragolától kérdezd,Ő használ erre a célra CuZn37 anyagot.Bár szerintem a 2-3% ólomtartalmú általános sárgaréz is jó kell hogy legyen,mert szerintem 100% hogy pl a felsőszűrő tartó is ilyenből készűl.Valaki cáfolja meg ha nem így van.
Én itt tirpákiában eddig még nem tudtam ilyet szerezni.Vörösrézből akartam önteni kazánt egy mesterrel,de az első kudarc után elhajtott hogy Ő már öreg az ilyenekhez,keressek mást. -
-
nzozz
aktív tag
válasz
Xabi78 #99608 üzenetére
Mi az, amiben jobbak a Gaggiak, mint az egyszerűbb, egy kazános Lelitek (pl. PL041, PL042, stb.)? Mármint mik ennek a konkrét technikai okai? Hogyan lehetne egy szintre hozni a kettőt (mondjuk ha egy tuningolt Gaggiat veszünk alapul)? Írásban ez lehet érződik annyira, de tényleg semmi támadó szándék, irónia vagy hasonló negatív tartalom nincs ebben a hozzászólásomban, egyszerűen érdekelne ez az infó.
-
Serpenthelm
csendes tag
válasz
Xabi78 #99593 üzenetére
Hm, köszönöm.
A Graef-ről tudom, hogy jó. A Lelit viszont külsőre tetszik jobban, nem tudom miért. Kicsit ez már kezd "paranoiás" lenni
Ezek alapján a síktárcsásokat elengedem, egyik oldalon láttam Eureka Mignont elég jó áron, azért kérdeztem csupán.
Viszont ha a 40-50 ezres kategóriában mind a Graef mind a Fred jónak számít, akkor talán csak az marad, hogy melyik tetszik jobban. Hacsak, nincs egy "nevető harmadik", ami mindkettőnél jobb. -
WarLock07222
tag
válasz
Xabi78 #99627 üzenetére
A digitális nyomásszabályozás az abszolút kiesik abból a keretből, amit megéri erre a gépre költeni. A nyomásmérő szenzorok egész racionális összegért kaphatóak, ezért sem vetettem el ezt a dolgot. De egyébként mondasz valamit, azzal, hogy valójában tapasztalati úton is lehetne találni egy olyan vezérlést, ami oké eredményt ad. Nincs itthon karos nyomásmérő sem, szóval az is egy olyan befektetés, amit igazából a nyomásmérőbe jobban megéri akkor már belefeccölni. Ha csak nem esik meg valakinek a szíve rajtam és szán meg egy mérővel, hogy egy Alpha megoldást összekalapáljak, tapasztalati úton beállított pumpa-szabályzással
-
WarLock07222
tag
válasz
Xabi78 #99625 üzenetére
Köszönöm
Én első körben arra gondoltam, hogy a legfelső kapcsoló (sima főzés) mostantól a kontrollerre is lenne kötve (a pumpára pedig nem) és az szabályozná a pumpát egy az egyben. Így megmarad az eredeti működés, mi szerint az háromjáratú akkor dobja a nyomást, ha lekapcsolom a fizikai kapcsolót, a menü meg kiegészül egy új opcióval, amiben az általad említett X és Y értéket lehetne állítani. A nyomásmérőre azért gondoltam, hogy ebben a szakaszban semmiképp se 9 barral küldjem meg a pogácsát, hanem Z értékkel (mondjuk 2-3 barral gondolom, de persze ezt is lehetne variálni).
Ennek a kötözgetős / programozós része nem tűnik bonyolultnak így első körben. Viszont a csövezéshez abszolút nem értek, így leakadtam annál hogy milyen szenzort kellene beszereznem, és azt hová (de leginkább hogyan) fogom beépíteni.
-
Kulbi
aktív tag
válasz
Xabi78 #99568 üzenetére
Szia,
éppen fut egy nagyszabású teszt hx-ekre a Kaffeemacher youtube csatornán, jó sok gépen végigmentek alaposan, mérésekkel. Mindenki a végső összefoglaló cikkre és videóra vár, de még visszamentek méregetni (ezután a thermoblokkos gépek jönnek). Én is erre vártam, de a Marát nem lehetett otthagyni.
-
Kulbi
aktív tag
válasz
Xabi78 #99510 üzenetére
Igen, MaraX.
Néhány napja használom csak, mielőtt bármit írok fontos tudni, hogy nem vagyok kávé guru, előtte egy thermoblokkos gépem volt. Innen elég nagy az ugrás.
Ami miatt ezt választottam:
- nincs sok helyem ezért fontos, hogy kis helyen elfér, tényleg nagyon kompakt,
- halk, meglepően,
- nekem nagyon tetszenek a e61 hx gépek (lehet egy dual bojler jobb),
- gyorsan meleg (lemérem, de kb. 20-25 perc én azért általában hagyok neki fél órát),Nekem a megépítés minősége nagyon rendben van (láttam Rocketet azért az szebb, de az nagyobb is). Látszik, hogy átgondolták a dolgokat: szerintem szuper a víztartály megoldásai, fogantyú, számláló, szűrő...; nagy a csepptálca, szuper a rács lent és fent a poharaknak, nem érzékeny karcolásra és koszra, mindenhol műanyag és gumi alátétek semmi nem zörög; mechanikus bekapcsológomb, könnyen rárakod okos konnektorra; rugós csapok a gőznek, víznek; víz vagy gőz prioritás; három hőmérséklet tartomány...
Nekem pont jó a komplexitás, csinálja szépen amit kell. Ismerem magam, ha fokonként állíthatnám vagy nyomással játszanék akkor állandóan ezen rugoznék, hogy mi lenne ha...
Én víz prioritásban használom most. A gyors melegedést úgy éri el, hogy túllövi magát és utána szépen visszaesik a gőz nyomása 0,7 barra. Lefőzöm a kávét, ekkor elkezd melegíteni, és mire lemegy teszek veszek már 1,5 bar a gőz és habosítok. Csapoláskor a nyomás szép lassan épül fel, tovább tart mire elindul a lefolyás (10-12 másodperc), lehet ezt előáztatásnak hívni nem tudom, felmegy kb. 9,5 barra majd kicsit visszaesik 9-re. Eddig mindig szép egyenletes volt a lefolyás.
A neten sok dolgot írnak, hogyan jó csapolni, idők és stb... még ezt majd ki kell tapasztalni.
A kávé eddig nagyon jó -
WarLock07222
tag
válasz
Xabi78 #99308 üzenetére
Abszolút nem merült fel kétség, hogy jó kávékat húzol
Inkább próbálok tanulni valamit azoktól, akik tényleg évek óta űzik a műfajt, mert én viszont egyelőre még nem tudok olyat húzni ami úgy ízlene, hogy hátast dobok tőle. És pont ez a "túl sok" érzés van meg az összesnél. Ezért is gondolom, hogy valami változó eléggé el lehet csúszva, mert amúgy 25-30 sec közé be tudom lőni (mostmár spriccelés nélkül) a shotokat, és a feljebb említett arányokkal dolgozom.
Illetve múltkor már lementem egy közeli pörkölőbe inni egy kávét, hogy biztos ízlik-e egyáltalán az espresso még, és úgy néz ki nem bennem van a hiba, mert nekik sikerült olyat húzni amitől hátast dobtam
-
WarLock07222
tag
válasz
Xabi78 #99298 üzenetére
Hm... Ez elgondolkodtató számomra. Abszolút nem favorizálom a "tömény kávét", amit most csapolok ilyen 21-21.5 grammokból, viszont azt a tippet kaptam, hogy közepesen sötét pörköléseknél ez alatt ne is próbálkozzak, mert sz*r lesz. Most akkor hol van az igazság?
Illetve ha veszünk egy 1:2.8 arányt, és mondjuk 19g-ból 53g-ot főzök (természetesen finomabb őrleménnyel), vagy 21.5g-ból jön le 60g, akkor végeredményben ugyanott vagyok, nem? Vagy nálam csúszott el valami a matekban és nem így működik a kivonatolás, ahogy én elképzeltem?
-
Szabász
csendes tag
válasz
Xabi78 #79337 üzenetére
Szia! Sziasztok!
Gondolom már tesztelted, teszteltétek a karos és automatában lefőzött kávék ízbeli különbségét?! Bizonyos automata kávéfőzőknél is már lehet állítani a hőfokot, vízmennyiséget! Kérdésem egy jól beállított automata és karos pl: (Gaggia Classic normálisabb darálóval) között nagyon kiérezhető lenne a különbség? Gondolkozom egy automata vásárlásán (Saceo Pico Baristo) https://www.philips.hu/c-p/HD8927_09/picobaristo-automata-eszpresszo-kavefoezoeKöszi!
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
Xabi78 #79303 üzenetére
Lehet, hogy görbébb lett a tükör egy kicsit annál, amit a moderátori stílus felé fordítottam, mint amit egy órás témáról való töprengés után tettem volna. A görbe tükör torzít. Legtöbbször azért, hogy felhívja a figyelmet valamire, ami szubjektíve (!!!) jobban is működhetne, mint a jelenlegi.
Kávés fórumokat összehasonlítani bizonyos szempontból (ezt tettem), szerintem nem hülyeség, mert tanulni lehet belőle (nap mint nap tanulok). Sokan nem szeretnének tanulni, mert azt hiszik, mindent tudnak. Alapigazságként, megkérdőjelezhetetlenül kinyilatkoztatni dolgokat nem szokásom. De gyakran olvasni ilyen stílusban megírt véleményeket itt, amivel "új kávésokat elég könnyű megvezetni" (idézet Tőled). A legkönnyebb ezzel megvezetni. Magyarországon (több kávés fórumba is bele-beleolvasok időnként) a moderátorok gyakran csattogtatják az ostort, amit (csak a német és angol nyelvű fórumok stílusáról nyilatkozhatok elsőkézből) máshol hírből sem ismernek. A moderáció szerintem másról szól. Nem görbe tükörként, de ezt erősítette meg 2 erdélyi kávéfanatikus fórumozó ismerősöm/vásárlóm is, akik inkább a román fórumon mocorognak az itthon gyakorolt stílus miatt.
Amúgy 15-16 éve a legnagyobb német filpperfórumon ismertem meg, mire jó egy internetes fórum, és hogyan működik. Ez a sablon/stílus (működés) megfelelt a kaffee-netz.de, a home-barista.com vagy a coffeesnobs.com.au működésének. Annak meg kevésbé, amit itthon tapasztalni azokon a fórumokon, ahol én is megfordulok.
-
8nemesis8
veterán
válasz
Xabi78 #65828 üzenetére
Köszi szépen!
Akkor lefelé kocogtatás kevésbé rossz, mint oldalra?
Milyen szűrőt használt és mennyi kávéval?Sikerült a palmtampot beszerezni, nyitott karral próbálkozok, ami meglepett, hogy legtöbbször szinte 0 a spricc, de ha kevesebb kávét használok, mint 18gramm, akkor előforul, mert gondolom akkor már a tampert is utána kéne állítani!
Ha nem nagy kérdés, ezt az aldis tejfölöspoharad linkelnéd? Elmegyek holnap és veszek egyet, átmenetileg jó lenne!
Azt olvastam itt, hogy parafadugóba érdemes szűrni mondjuk szaloncukor akasztót vagy éppen széthajtott gemkapcsot. Kiindulásnak jó lehet? -
adp
őstag
válasz
Xabi78 #54384 üzenetére
Mondjuk a sima dupla az is 600. Ami sztem egyaltalan nem draga. ( bemesz egy masik helyre ott is van fos doglott mocsari szarbol 500)
600nak a nettoja 470 amibol az alapanyag kb ( ha 10-ert kapjak kb kijolajat) akkor az 170 es mar ott vagyunk hogy 300 amibol lejon a rezsi, berleti dij, geppark, felujitasi alap, 5 dolgozo bere, gondolom hitel is van a helyen stb stb.Nalunk videken egy normalis hely van ahol olasz kv van (nerovero) es itt is 470 a dupla, holott az osszes rezsi sztem a pestinek az 5-ode
-
paljoc
tag
válasz
Xabi78 #54384 üzenetére
Az a baj, hogy mindig azok tudják jól hogy mennyiért kellene adni egy eszpresszót az Arany János utcai menő kávézóban, akik nem üzemeltetnek menő kávézót az Arany János utcában.
Akik meg üzelemtetnek, azoknak fogalmuk sincs róla mennyiért kellene adni, hisz nincs rálátásuk a járulékos költségekre, nem tudják mennyibe kerül ott egy üzlethelység megvétele/bérlése. Azt sem tudják felmérni az üzemeltetők, hogy mennyit visz el az 5 alkalmazott bérezése plusz az egyéb költségek, mint ahogy arról sincs sejtésük, mennyit hasznot szeretnének visszaforgatni a fejlesztésekbe, illetve mennyit szeretnének realizálni a zsebükben, egyszerűen nem tudja szegény tulajdonos eldönteni, mennyit akar keresni az általa létrehozott vendéglátó egységben. Mindezen ismeretek hiányában persze hogy képtelen korrektül beárazni azt a nyomorult eszpresszót.
No de aki nem üzemeltet/birtokol kávézót, hanem valami egész mással foglalkozik, na az….na ő, Ő az az ember, aki meg tudja mondani, mi az az ár az adott helyen, ami korrektnek mondható és mi az ami felháborító közeli. Mér? Há nem? Há de!!!
Aztán hogy ezek után, hogy ezt most leírtam, odamegy-e a Várady Tibi a Csapajev kollegához tanácsért a korrekt árazás kérdésében, az majd kiderül!Most pedig meghallgatok egy szép kis grófó számot, hogy visszarendeződjek a napi munkába az eszmefuttatás után!
-
válasz
Xabi78 #52108 üzenetére
összekóstoltuk. és - szerintem - érezhetően komolyabb kávét adott a nagygép. de ugye az abszolút be volt már állítva a black lxr-hez, szóval ahhoz, hogy ebből konklúziót vonjunk, a gaggiát is ki kellett maxolni a kávéhoz. ez a kör akkor indult, amikor én leléptem, nem tudom, hogy mire jutottak a srácok.
-
-
weinmaker
őstag
válasz
Xabi78 #51533 üzenetére
Azzal nem, mert mostanaban csak a kis catlert használtam. AZ viszont piszkosul bejött. Nagyon átgondolt, könnyen kezelhető őrlő, és szerintem a minőségével sincs baj. Ha valakinek új őrlőt kéne ajánlanom, akkor ez biztosan benne lenne. A fiorenzato f64 több mint kétszer annyiba kerül, így nem egy ligában játszanak, de ha lesz egy kis időm, akkor azért egymásnak engedem őket.
-
Bazsee71
őstag
válasz
Xabi78 #51198 üzenetére
Major van, nem full extra, de nem rögösít.
Csak azt nem értem, hogy mi adja a Reneka és a VST közötti különbséget ilyen szempontból, utóbbinál örültem, hogy elhagyhattam. Na sebaj, ráfordulok most még egyszer, ezen ne múljon.
Parci: jól tudom, hogy a La Cimbali Junior HX-es?
-
Bazsee71
őstag
válasz
Xabi78 #51182 üzenetére
Ha csak a lefolyást látnám, én is gyorsnak mondanám, de ha így jönnek a kívánt ízek, akkor teljesen jó.
Mostanában én is nyitott karral tolom, igyekszem analizálni a lefolyást, de valamivel mindig elégedetlen vagyok.
A VST-vel ereszt a nyitott kar, de elég szép lefolyások voltak WDT nélkül is, viszont a hosszú csapolásokat (35-40s) az én tapasztalatom szerint nem szerette, megégett benne a pogi széle. A Renekával utóbbit nem tapasztalom, de - talán a WDT hiánya miatt, amire most újra rá is állok - a lefolyás nem szép, rendszerint középen lassabban indul meg, vagy meg sem indul.
-
adp
őstag
válasz
Xabi78 #51192 üzenetére
Na igen ez naluk erdekes. Ennel a kavenal elegge jol leirjak melyik farmrol szarmazik. Talan nem blend, meg ez meg speciality is.
Amugy en gaggian nem tudok elerni ilyen lefolyast hogy viszonylag keson induljon de gyorsabban follyon le. Szukito van benne? Mert tok szep lassan indul.
De igazabol ha neked igy izlik akkor nincs gond. -
Rendo84
senior tag
válasz
Xabi78 #51084 üzenetére
Köszönöm a tanácsot, Csápájev-nek is!
Írtad, hogy: "70-80ml-nek kellene lecsorogni 18-20sec alatt. A legtöbb kávéból ekkor sokkal jobb lesz az eredmény, mintha kihúzod 25-40sec-re."
"Lehet azzal is játszani, hogy az őrleménymennyiséget is kevesebbre veszed, és így a 30g kávéd kevésbé lesz tömény."Ezzel a beállításokkal megmarad minden íz, csak picit hígabb lesz?
Ha esetleg a Doppio azaz a dupla eszpresszot veszem alapul és ennek mintájára próbálok "hígabb kávét" készíteni az járható út?
Illetve ami fontos még, hogy ha a crema szép és jól sikerül, akkor az egyenlő azzal, hogy a lefőzött kávé is jól sikerült?Csápájev: "Elvileg a Lungo a presszókávé hosszabbra hagyva,azaz ugyanannyi kávéból nem 30ml,hanem 90ml kávét készítesz.
Viszont, ezt sokan,pl jómagam is elég furcsának tartom, keserűbb lesz így a kávé,de elvileg ez a lungo és 90ml."Azt nem szeretném, ha keserűbb lenne, pont az a célom, hogy csak igen minimális keserű íze legyen. Ugyanakkor az eszpresszo ízvilága megmaradjon, csak ne annyira tömény formátumban, illetve én szeretem, ha a kávé 60-90ml között van.
Az americano-t ki fogom próbálni, bár ez így elsőre elég hígnak tűnik már. -
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- AKCIÓ! Apple Mac Studio M1 MAX 2022 32GB 512GB számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Bomba ár! Dell Latitude E6520 - i5-2GEN I 6GB I 320GB I HDMI I 15,6" HD+ I W10 I Gari!
- Fujitsu LIFEBOOK E449 i5-8130U 8GB 256GB 14" FHD 1 év garancia
- Új, Garanciális (1-3ÉV) Gamer PC-Számítógép, néve szóló számlával! I5 14400F / RTX 5060 / 32GB DDR5
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest