Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
- Bemutató Spyra: akkus, nagynyomású, automata vízipuska
- Bemutató Route 66 Chicagotól Los Angelesig 2. rész
- Helyszíni riport Alfa Giulia Q-val a Balaton Park Circiut-en
- Bemutató A használt VGA piac kincsei - Július I
- Bemutató Bakancslista: Route 66 Chicagotól Los Angelesig
Általános témák
LOGOUT.hu témák
- [Re:] [gban:] Ingyen kellene, de tegnapra
- [Re:] PLEX: multimédia az egész lakásban
- [Re:] [bitpork:] Balatoni autós tali 2024
- [Re:] Elektromos rásegítésű kerékpárok
- [Re:] [sziku69:] Fűzzük össze a szavakat :)
- [Re:] [Luck Dragon:] Asszociációs játék. :)
- [Re:] [sziku69:] Szólánc.
- [Re:] [D1Rect:] Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- [Re:] [antikomcsi:] Való Világ: A piszkos 12 - VV12 - Való Világ 12
- [Re:] [ubyegon2:] Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
IT café témák
GAMEPOD.hu témák
Téma összefoglaló
Hozzászólások
norkov84
tag
Sziasztok!
Tegnap én is szert tettem egy fragola féle maroktamperre. Tényleg nagyon szuper cucc, én is csak ajánlani tudom!
Alvarez81
csendes tag
Az első próbálkozásoknál a Gaggián, Kapuczíner kávékkal, még elmentem 35-40 másodpercig, de egyiknek sem állt jól, mindegyik elkezdett savanyúbbá válni, maradtam velük a 25-30 másodpercnél, és most valahogy eszembe se jutott feljebb menni a PY kávékkal. Mondjuk a Hondurasnak nem tett jót, de az LXR-nek meg nagyon kellett, és főleg ahogy írtam is, a benne levő, és nekem tetsző Yirga íze miatt.
Ááá, még egy paraméter, amivel szöszmötölhetek a 2 szűrő, a mennyiség, és a hőfok mellett.
Elfogy a kávé, mire belövöm az ideális csapolást
adriankoooo
senior tag
Megtaláltam. A kérdés, hogy az eredti Gaggia, La Marzocco Strada, IMS, VST hogy aránylik egymáshoz?! Van valamilyen sorrend?
mokasirs
csendes tag
sutszi
veterán
Nemrég hozta meg a futár a 4 személyes Brikkát. Finoman szólva sem örülök neki úgy mint ahogy vártam. A kavebolt.net-ről rendeltem. Felhívtam őket előtte és direkt megkérdeztem, hogy ez már az új fajta gyártmány-e. Kicsit értetlen és felháborodott hangnemben lett közölve velem, hogy persze...az. Szűrőre is rákérdeztem. Akkor most szólok, hogy baromira nem az. Vagy ha igen, akkor ez kutyagumi színvonal. Egy tesztjellegű vízátfőzést csináltunk. 2 helyen is csorgott ki belőle a víz... Már önmagában ezért is vissza fogom küldeni. De ezen kívül is valami hányadék munka az egész. Az alsó rész belseje olyan mint egy világháborús épületrészlet. De a helyzet kívül sem jobb. A szűrőben meg egy méretes szántás van. Persze az újakra jellemző olasz származás is hiányzik belőle.
Ha teljesen vakon rendelem még talán azt mondom én vagyok a hülye, de ha már direkt rákérdezek akkor ne már...
Volt már nálam kölcsönbe Brikka (igaz 2 személyes) de az fényévekkel jobban nézett ki használtan mint ez amit most kaptam újonnan.
[ Szerkesztve ]
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
Bazsee71
őstag
Csak az első kettőről tudok véleményt írni. A gyári valami brutál gagyi, a Strada nagyon profi cucc. VST gyártja az utóbbit is, nem tudom a saját néven futtatott mennyivel lehet jobb.
IMS-VST vonalon szerintem már az ízlés a döntő.
Ez azt jelenti, hogy konkretan dol belole a viz oldalt?
while (!sleep) sheep++;
adriankoooo
senior tag
Na közben már nyálazom a korábbi hozzászólásokat. VST=Strada. És pont olyan cipőben vagyok, mint te voltál októberben.
Most a kérdés már csak az (ami neked is volt), hogy Strada 14g vagy 17g legyen? Yirga, Yellow Bourbon, Choco variánsok, mindenfélét szoktam inni. Gaggiát 17-18g-re szoktam megtömni.
sutszi
veterán
Azt nem mondom, hogy vízesés imitáció volt, de két átellenes ponton is vízcsorgás volt... A kölcsön Brikkával és a jelenlegi Szarvasi sherezádéval tudom hasonlítani. Egyik sem folyt...egyáltalán.
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
waxos
csendes tag
Köszi srácok!
kozsy18
tag
Bazsee71
őstag
Auto off funkciót ki lehet kapcsolni?
adriankooo: a 17-esbe 18-19g megy, mindenképpen ezt javaslom.
adp
őstag
Lm es a Vst sztem ugyanaz.
Nalam vst az ujhullamhoz, gyumihez az ims a csokisakhoz jo altalaban. Ezt kb 30-35 fajta kvnal mukodott igy nalam 90%-ban
Gaggiat nem hasznalom mert a gyari ezek utan eleg ratyi.
Egymagamra a 14g-os stradat szeretem amugy nagyjabol 16g optimalis hozza
[ Szerkesztve ]
kozsy18
tag
Lehet csak én nem értem, de mi az auto off?
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
Bazsee71
őstag
Az automatikus kikapcsolást ki lehet iktatni rajta?
Sic. Transit: alaposan ki lett vesézve korábban a téma itt a fórumon, érdemes visszakeresni. Vagy elhinni.
[ Szerkesztve ]
Sic.Transit
csendes tag
Ez az infó hitelt érdemlően honnan származik? Mármint hogy a VST gyártja a La Marzocco-nka a Strada kosarakat. Köszi előre is!
kozsy18
tag
Jaaa... bocsánat, valamiért úgy értettem, hogy a fórum Off topikjához kapcsolódik a kérdés.
Egyébiránt, nincs erre lehetőség.
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
Hehe, én is megtanultam, de nekem 50,8 a graefos kis bödön
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
rallypix
csendes tag
Én úgy tudom, hogy az LM és az LM Strada ugyan az, annyi a különbség, hogy a Strada komolyabb minőségellenőrzésen megy át (ezt írja a coffeehit is). A VST viszont nem ugyan az, mint a Strada, vagy a sima LM. Egy helyen készülnek csak, mégpedig a VST-nél, ami biztosíték a magas minőségre.
Vagy esetleg van olyan, akinek van Strada és/vagy LM, valamimt ridged VST is azonos méretben, hogy igazságot tegyen?
Nekem csak egy 18g-s ridgeless VST-m van a HasBean-től, így nincs mivel összehasonlítsam.
And06
aktív tag
nekem van LM Strada-m, VSTm, és eredeti LM szimplám (ami csak sima LM). minőségileg az LM szimpla a leggyengébb, bár ez is veri az utángyártottakat bőven. a VSTn és az LMen ha nem lenne felirat, felcserélném őket a Strada-hoz is járt mérési jegyzőkönyv.
Casto
csendes tag
Szia, persze, simán ráér.
Köszönöm, hogy jelezted és felajánlottad!
A Catleren érdemes még tuningolni innen valamit? Pl. felső szűrő?
Abban segítenétek még nekem, hogy LM Stradaból miért van 14g, 17g és 21g filter is?! Tudom, hogy még kezdő vagyok, de az én fejemben eddig csak a szimpla/dupla kosár volt, amiből az előbbi esetében érdemes a gyári helyett egy jó minőségű egyes szűrő, 41mm-es tamperrel. Gondoltam, hogy esetleg a dupla kosárból is érdemes lecserélni a gyárit (ezt egyben kérdezem is ), de fogalmam sincs, hogy miért van ennyi méret?
adp
őstag
Tobb megy bele, igy tobb kvt fozhetsz. Nagyjabol 2g-vel megy bele tobb mint ahany gramm a strada neve.
Ha duplajat iszol sztem a 14-es jo valasztas.
Ha ket fore fozol akkor sztem 21 jobb hogy azert legyen is valami
[ Szerkesztve ]
Bazsee71
őstag
Nem tuning, de én egy Frothometert rendelek össz-vissz. Cappuccino nem dívik itthon, ellenben a forró csoki jól esik ilyen hidegben.
Casto
csendes tag
Na jó, akkor tényleg én vagyok a sötét. A dupla nem egyenlő két szimplával?
Én úgy gondoltam, hogy a szimpla, ami nekem kell, az a 7/9 grammos és a dupla, ami akkor kell, ha két szimplát akarok főzni, az a 21grammos. Vagy nem?
Casto
csendes tag
Köszi a tippet, de mivel én cappuccinos vagyok, az első dolog volt, amit beszereztem, egy a kiöntő falára csiptethető hőmérő volt
Viszont most már az sem kell, mert sok gyakorlással már kézzel érzem a megfelelő hőmérsékletet
kozsy18
tag
Nemrég beszereztem egy ilyen eszközt. Meglehetősen gyorsan reagál, pontosnak is tűnik, masszív.
[Húshőmérő]
Amúgy a tejet én is így csinálom, igazából a csapolt víz mérésére vettem a fenti hőmérőt. Amíg szabadságon van, a kávépalántám páraharangjában méri a hőmérsékletet
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
Sic.Transit
csendes tag
Megtaláltam közben az interneten, a fórumon botrány a keresőmotor. Köszi!
mrhero
tag
Néhány hónap Brikkázás után úgy néz ki hamarosan landol egy Faema Family. Újabb verzió, alu bojler, csúszkás gőzkapcsoló. Sestos pid is úton, szóval elindultam a lejtőn ahogy kell
Bazsee71: Tanulni jövök erre a fórumra, legkevésbé sem az észt osztani kávé témában. A megfogalmazásom elég szerencsétlen lett, mea culpa. A kalibrálás, beállítás sztem szinonimák. Tény, hogy van egy összetettebb méréstechnikai jelentése is.
Bazsee71
őstag
Én is csak tanulni vagyok itt. A fogalmazásba sem belekötni akartam, csak szerintem így pontos. Nagyon egyszerű példával élve: a darálót beállítani szoktuk, a mérleget meg kalibrálni.
SierraFox
tag
Az a döntő, hogy hány gramm kávéból hány gramm italt akarsz főzni. A klasszikus olasz eszpresszó aránya 1:3, tehát a 21-es kosárral 63gr kávét kéne kapj. De ez az arány lehet 1:2 vagy mégtöbb, csak ízlés kérdése. Én most 17-es stradaval 45g-ot főzök le, az 1:2.6-os arány.
[ Szerkesztve ]
mrhero
tag
Világos
Alvarez81
csendes tag
Ez a VST-gyümihez IMS-csokihoz a duplaszűrőkre értendő?
Mert nagyon fura, és még csak 6 féle kávéval próbáltam, de a szimpláknál nekem pont az ellenkezője volt a tapasztalatom LM 7g-mal. Az LM-be finomabbra kell őrölni, és a végeredményben az IMS kicsit savasabb eredményeket szokott hozni, ami nagyon jól állt több gyümölcsösebb kávénak is, míg az LM kevésbé savas, kellemesen lágy, de kicsit elmosottabb ízeket hozott, ami nagyon jó volt a kalsszikusabb kávéknál.
Aztán meg lehet, hogy ez már teljesen ízlésbeli különbség.
A duplaszűrőkkel még nem tudtam megcsinálni az összehasonlítást. Kellene egy kávépartner, hogy ne kelljen meginnom 4 kávét egy öszehasonlítás kedvéért ... Vétek lenne kiönteni.
Sterilzona
senior tag
Sziasztok
Van egy saeco lrc masinank.
Erdeklodni szeretnek, hogy ti hol szerzitek be a szemes kavet? Milyet szerettek?
Eddig szarvasi es sarga tchibo paros volt, most ezzel a geppel ugy gondolom uj vizekre evezunk majd, s szeretnem egy kicsit szelesiteni a kaves kulturankat
gubabela
senior tag
Szia!
Üdv itt. Szerintem az automatákba is van lètjogosultsága a frissen pörkölt kávènak, az összefoglalóban találsz jópár hazai forgalmazót. Nekem palyotz a kedvencem.
soldier2
őstag
Ami automatában siker volt nálam az a Pall&Yotz Indian Choco és a Locavore. Ha sietsz a fa alá még befér 1-1 250g-os csomag ha Budapesti vagy. A postára már nem bíznék semmit. Nem vővárosi pörkölők/boltok ahol kapsz jó kávét pl Cut&Coffee (Debrecen), AVX (Szeged), Kapucziner (Győr) stb. A boltok polcán lévők felejtősek ha jót szeretnél. Többségük túl régóta áll.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
adp
őstag
Igen en csak duplazok.
De azt mar mas is irta, hogy csokihoz IMS-t hasznal
Mondjuk fura mert nalad a csokis izek is alacsony hon, savasak magason jottek mikor az is pont forditva van
[ Szerkesztve ]
ronin s8
senior tag
Srácok, valaki hallott már erről a sous-vide espresso-ról..?
http://bkonbrew.com
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
mokasirs
csendes tag
Sziasztok!
Ere valaki? Minimokka 4in1[link]
Bazsee71
őstag
Szerintem nem nagyon ismert itt ez a gép. Első ránézésre ez ilyen minden az egyben akar lenni, ami soha nem vezet jóra. Az espresso szintet biztos nem üti meg.
Surda-
őstag
Elég bizarrnak tűnik. Új értelmet nyer a mosott arabica
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
mokasirs
csendes tag
Ettől "féltem én is"..
Köszönöm a segítséget!
Akarok venni valamit amit túrázáskor magammal tudok vinni, hogy kávézhassak...
Ez lenne még a másik alternatíva:Handpresso - PUMP[link]
Ez tud S.E. poddal és őrölt kávéval működni. ez jó lehet (az ital minősége szempontjából)
adp
őstag
Masikat hogy akartad turazaskor hasznalni? Ahhoz aram kell.
Ez sztem jobb valasztas ilyen celra, viszont ez is elegge megosztja az embereket.
Itt is ervenyes az a szabaly, hogy bolti sz@rbol nem lesz jo kv. Kellene hozza meg egy kezi orlo,frissebb kv. Vagy valami jobb pod ha belemegy.
Hogy melyik tipus a jo fogalmam nincs mert van 30e tol- csillagos egig
[ Szerkesztve ]
Bazsee71
őstag
Én most pont azon gondolkozom, hogy pár napos kirándulásra is mellőzni fogom a kézi darálót. Ugyan még nem hallgattam meg az újabb Daráló podcast adásokat (majd karácsony után, most a 24/7 Christmas Radio a kötelező műsor ), de soldier2 írása alapján jól lezárva az őrölt kávé is túlél pár napig. Legfeljebb pár befőttes üveg jönne velem, kényelmesebb és minőségibb is lenne, mindenképpen kipróbálom majd.
Surda-
őstag
Ilyen esetben szerintem is ki kell bírni daráló nélkül.
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
adp
őstag
ha van egy EK-d az négy nap múlva lesz olyan vagy kicsit rosszabb mint egy átlagos őrlő őrleménye
[ Szerkesztve ]
Alvarez81
csendes tag
Ok. Majd én is próbálgatom, mert a dupla IMS-sel alig játszottam még.
De nem-nem, nem jön fordítva minden! Csak 2 olyan kávém volt, igaz a legelsők közül, mégpedig a Kapuczíner starbury, (és a Galli Arabica) és ott sok nekifutásra is elkezd citrom íz, és erős savasság jönni 92 fok felett. 90 alatt semmi. A galli meg egyébként is egy fura kávé, mert 82-84!!!! fokon a legjobb, és ott a leginkább magvas, és legkevésbé gyümölcsös.88-90 fokon gyümölcsösebb, 92-94 fokon csokisabb, de eltűnik a nagyon finom mogyi íz, ezért a Céges Cuadrán is, itthon is a 83 fok körüli tartományban isszuk.
Csak mivel ezek voltak a gaggia első friss kávéi, eléggé megzavarta a beállításokat ez a fura viselkedés.
A többi az normálisan működik, csak ez nagyon fura volt...
(ja, a Kapuczíner Doi Chang viselkedett még úgy, hogy 90 fok felett gyümisebb, alatta magvasabb volt, és a magvas, pörköltmandulás íz kb 86 fok felett eltűnt.. de ezt csak a cégnél próbálgattam)
Amúgy most PY LXR-rel épp most ittam 2 szimpla kávét, és az IMS-en 40 másodpercnél már szuperül jött a Yirga íze, míg a finomabbra őrölt LM-szűrőnél ugynolyan beállításnál, és végeredménynél is csak éppen lehetett érezni. Igaz, minimális cseresznyés fanyarság maradt az Yirga mellett, de az IMS elnyomta így a másik két kávét, az LMM viszont kellemes blendet adott, minimális gyümölcsösséggel.
GAgyiXyXy
aktív tag
Egyedi!!! Webshopban ilyenért 50.000 +
"Syd Wichowsky szegedi szabadságharcos, aki a Szovjetúnióba emigrált"
na, a bourbon café zöldjei épp annyival tűnnek jobbnak a brandós cuccoknál, amennyivel drágábbak. persze a brandónál most csak az olcsóbbakból volt, azokból vettem. a bourbon el salvador egész jónak tűnik, a pápua sem rossz, de nem elég jó. nehéz kivárni azt a pár napot, amíg lehiggad egy friss pöri...
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Bazsee71
őstag
Akkor lehet nem is hallgatom tovább, még a végén a Majort is sz@rnak fogom érezni.
Téma tudnivalók
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.