Hirdetés
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- A fénynél gyorsabban
- Építkezünk 6. rész (2024)
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
-
LOGOUT.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
HÁZIGAZDA
válasz jveres #43802 üzenetére
mielőtt az őrület teljesen a tetőfokára hág: miért van az, hogy az egyre több, klassz bp-i csúcskávézóban mindenféle kókuszpókusz nélkül kapsz egy olyan zseniális újhullámos eszpresszót, hogy sírsz? pontosabban hogyan lehetséges ez, ha nem fagyasztanak, hústűznek, aeropress papíroznak stb.? és ha lehetséges, akkor következik-e ebből, hogy esetleg a sámántáncok nélkül is készíthető pazar kofi?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Xabi78
aktív tag
Ennek mondjuk elég sok oka van.
Olyan kávépark, amit itt kb. senki nem enged (nemegyenlő engedhet) meg magának.
Mindig frissen bontott kávé, pillanatok alatt elfogy, nem tárolják bárhogyan 1-2-3 hétig.
Én megcsinálok egy nap 3 kávét. Ő megcsinál 300at. Fényévvel távolodunk egymástól tapasztalatban.
Meg mert neki ez a szakmája.És persze biztosan van még egy csomó apróság, mi még eszembe sem jutott.
A legtöbben a mindenféle hókuszpókusszal ezeket a hiányosságokat pótoljuk. A milliós kávégépet mindenféle tuningal, a csúcs őrlő hiányát fagyasztással-vizezéssel-kevergetéssel, a kevés kávéfogyást mindenféle fagyasztásos kiadagolós trükkel, ésatöbbi.
A csoda inkább az, hogy egyáltalán ezeket a helyeket megközelítjük minőségben, ez a nagy dolog. Ehhez persze trükközni kell.
Cave canem!
-
adpeter
tag
válasz fragola.6035 #43791 üzenetére
Küldtem egy privátot itt a nagy adok-kapok közepette!
Nézz rá lécci!"-De nem én vagyok a messiáááááás!!!" "-De te vagy a messiás, hidd el, én csak tudom, követtem már egy párat."
-
Bazsee71
őstag
válasz soldier2 #43794 üzenetére
Igazából a tengely ütése ért hideg zuhanyként. Nem kis pénzekről beszélünk. Egy forgó tengelynél az ütés pedig nem "feature", hanem hiba. És persze működik mindegyik, jó a végeredmény. De mi lenne, ha...?
Parci: nekem konkrétan fáj. Míg itthon 5 percet pepecselek egy italért, addig egy rendes kávézóban pikk-pakk olyat kapok, ami túlmutat a sajátomon.
-
-
jveres
csendes tag
-
adp
őstag
Szerintem a viz, es a daralo ami nagyon sokat nyom a latba. Az embassyba pl tobb millios viztisztito van. Kis Zoli szerint az marha sokat nyom az egeszen. Na meg persze ők egynap megcsinalnak annyi kavet mint mas egy fel ev alatt. Jobban raerez mi a lehjobb mondjuk annak a yirganak vagy akarminek napi 100 kaveval mint mi csinalunk 2-ot mondjuk kiontjuk es a 3-madik mar elfogadhato de ugy vagy vele hogy nem fogod kiontogetni a 10-enezres kavedat majd holnap raprobalsz. De igazabol addigra mar az izlelobimboid 'elfelejtik'min kene javitani
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz Xabi78 #43804 üzenetére
mindegy, hogy 300-at csinál, mert amikor a jó kávét kapod, ez történik: darál, tömörít, kész.
mindegy, hogy ott mindig friss, mert most csak a lehetőséget vizsgáljuk és nálad is friss a kávé, amikor először kibontod (ergo akkor ugyanúgy esélyed van ugyanolyan jót csinálni).
a trilliós géppark tényleg különbség. más kérdés, hogy olyan kávézó is van, ahol egy mezei e61-es gép van oszt mégis pompás a végeredmény.
de persze, nem is egyenlőségjelet akartam tenni, csak érvelni amellett, hogy talán a kókuszpókuszok nélkül is összehozható a jó shot.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
vicces
addikt
ma megérkezett a cserélt cm800-am. de nincs kedvem beüzemelni. esetleg lemérnétek ennek is, hogy mennyit üt a tengelye??
vagy nem venné meg inkább valaki?:)
-
Xabi78
aktív tag
Nem mindegy, hogy napi 3 vagy 300. Nagyon nem. Nagyon nem mindegy, mivel és hogyan darál, meg persze a tamperelés is csak egy rutinművelet, és mégis milyen könnyű elcseszni.
A hókuszpókuszok nagy része arra megy el, hogy a kávé frissességét megőrizd. Ő csak beleborítja a kávét a darálóba, mert úgyis elfogy.
Ahol nincs csilliók kávépark, ott pótolja tapasztalattal (vö. 3 vs 300).
Én most már megkötöttem a kompromisszumot: minőségi ugrás a darálóban és gépben, kevesebb hókuszpókusz, és a jobb gépek kompenzálják, sőt, a végeredmény javult. Bár biztos lehetne jobb több hókuszpókusszal, csak én is eljutottam oda 1 év után, hogy meguntam az indiántáncot. De ha a tökéletesre törekednék, ismételten visszatérnék az adagonkénti darálásra, a tizedpontos mérlegre, a vizezésre, a kavargatásra. De, mint mondtam, megkötöttem a kompromisszumot, azóta mondjuk megroppant a "szent őrült" renomém a családban...
Cave canem!
-
HÁZIGAZDA
válasz Xabi78 #43814 üzenetére
hát, nem értünk egyet, napi három shotot készítve sok év után azért csak elég tapasztalata van az embernek ahhoz, hogy csináljon egy jó kávét. a frissességre is írtam, hogy bontás után nálad is friss még a kávé, akkor megfőzheted a hibátlant (igen, később macerás a lassan fogyó kofi miatt, de most csak az elvi lehetőségre gondoltam, ahhoz elég a zacsi eleje).
na mindegy, nyilván mindent lehet, 15 grammonként előre kiporciózni és fagyasztani, érvelni is lehet mellette. nekem mondjuk sok, annyira megutálnám tőle a rutint, hogy átállnék valami automatára
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz bajnokpityu #43815 üzenetére
szerintem egyébként nem (grammos mérés helyett lehet térfogatra, az első shot után végülis szemre is tudod már minden kávénál)
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
mgy
senior tag
Kicsit pihegünk kicsimmel olaszba hát sírni tudnék. Olyan gépek vannak bárhova nézek, még a legótvarabb helyen is, könny szökik a szemembe. Akárhol kérek, TÖKÉLETESEN elkészített eszpresszót kapok. És a kérdés, milyen is az ital? Tudom, én szoktam épp mondogatni, a kukori kávé nem világom, de ez... Förtelem. :-O Be kéne hozni ide is egy picit az újhullámot!
S hogy miért mégse? Mielőtt elveszi Antonio a csészét csapolás végén, még egy kiskanalat a kar alá tart a lecsöpögő kávé útjába, hogy a csésze falát ne kenje össze. Valahol az isten háta mögött, egy koszos vasútállomás kávézójában.
Ki fogom bírni a mocsári robusztákat szó nélkül, ígérem! -
Xabi78
aktív tag
válasz bajnokpityu #43815 üzenetére
Eddig ez volt: 18,0 g kávé kimérve, az vizezve, darálva. kavargarva, tamperelve. Erre gondoltam, amikor azt írtam, adagonkénti mérés-őrlés.
Most ez megy: Catlerrel az első 3-5 shot alatt kitapasztalom a kb. őrlésfinomságot, meg az ahhoz tartozó időt, azt beállítom rajta, onnantól egy adag kávé egy gombnyomás. Mivel kb +-0,3g difivel darál, ez megfelelő nekem, és nem korrigálok mérleget használva.
Szóval ha van automata őrlőd, akkor meg lehet úszni, nyilván nem teljesen.
Parci: azt senki nem vitatta, hogy 3 év alatt jelentős tapasztalatot lehet szerezni napi 3 kávéval. Körülbelül ennyi tapasztalatot egy valamirevaló barista pár hónap alatt összehoz. Hiszen neki csak ez a dolga, napi 8 órában.
[ Szerkesztve ]
Cave canem!
-
bajnokpityu
félisten
válasz Xabi78 #43820 üzenetére
most azt gondolom, kb mindenre elég nekem a SJ. dózer nem zavar,beragadó őrlemény nem zavar, vizezni nem kell.és gondolom, ha már mazzer, akkor egy mini E azért csak jóval drágább, mint az SJ. az árdifit meg inkább eliszom.
oké, térfogatra mérni jó ötlet, de ahogy markomba fogom a kv szemeket úgyis érzem a sűrűségét. meg a mérőpohárban is látom, hogy meddig van ( egy 2x grammos szűrő)
eladó topping dac
-
vicces
addikt
f4 nanot néztem ki. de perpill nincs itthon friss kávé. 2 hete kotyogósat iszok megint, valami régi kvból, holnapután 2 hét kanadában. azon agyalok, hogy mire megint itthon leszek és veszek valami kommersz blendet, úgy fog izleni, hogy semmi szükségem nem lesz jobb gépparkra.
:)
-
soldier2
őstag
A legszebb, hogy az égvilágon semmivel nem bonyolítottam a rutint, csak egyszerre végzem el a sok csipp csupp mérést, sem több sem kevesebb. Sőt mivel amérleget nem kell pakolgatnom még nyerek is egy kis időt. Reggel kómásan meg nem méregetek stb. Ha ez mellett még friss is marad a kávé az csak bónusz. Én legalábbis így látom. Persze lehet az időzített darálásra is esküdni, csak akkor jön a darálóban pangó 4-5g előredarált kávé (ha nincs adagonkénti darálás, ennyit mindenik visszatart), akkor meg minek vegyek frisset. Van pro és kontra gazdagon, de az adagonként darálósoknak ez szerintem könnyítés. Ennyire felrobbantani a forumot nem akartam, úgy tűnik ez is olyan lesz mint a víz.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
fragola.6035
aktív tag
válasz soldier2 #43794 üzenetére
Tárcsás őrlőről írtam, hogy egy tizednél szart sem ér, erre jön Kálmán a hg-vel, ami nem is tárcsás.
Ok, ha tegyük fel elfogadnám, hogy a pontosság nem befojásolja az ízt, akkor miért van, hogy egy Mazzer vagy Mahlkonig K30 klasszissal jobb őrleményt ad, mint egy Obel vagy Aristarco, Rossi vagy bármi???
Miért 90e. egy Mazzer használtan, egy Rossi miért 25e.???
Miért vesznek a csúcskávézók 800 ezerért Mythost, K30-at? Miért nem vesznek csak egy K30 kést az Obelbe, az meg lenne 70 ezerből?
A hobbisták miért vesznek Mazzert? Vehetnének olcsó rossit, bele egy mazzer kést, kijönne 40-ből.[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
soldier2
őstag
válasz fragola.6035 #43829 üzenetére
Nem vonja azt senki kétségbe, hogy a mazzer jobb mint a többi (és mindennél van még jobb), és azok az 500k+darálók biztosan odavernek az általunk használtaknak. A vita igazán nem ebből indult, de ez a része nem érdekel már. Itt a Combat lassan, és ha attól sem marad el a HG az én gépemmel (biztosan van olyan gép ami kihozza a különbséget, nem véletlenül nem azzal nyomulnak a Barista bajnokságokon) akkor marad. Ha ég és föld lesz, akkor még elgondolkodom rajta.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
mester6
tag
válasz vicces #43811 üzenetére
"ma megérkezett a cserélt cm800-am. de nincs kedvem beüzemelni. esetleg lemérnétek ennek is, hogy mennyit üt a tengelye??
vagy nem venné meg inkább valaki? "A kérdésed után látok egy Oázist a sivatagban ahol egy tábla hirdeti "Fagylalt!"
Egy pasi kúszik a homokban az Oázis felé , tikadt, a nyelve is kilóg a szomjúságtól.Egy másik az Oázis felől kúszik felé és csak ennyit mond:" Nem érdemes uram, csak vanilia van!"[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz fragola.6035 #43829 üzenetére
Egy Super Jolly-ba már tényleg bele lehet műteni a K30 és a Mythos keset? Mert az azért érdekes irány!
(mégis a Mazzer Major a tökéletes őrlő? még nem túl nagy, erős, gyors, bármivé átalakítható)
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Leica m 28
csendes tag
válasz fragola.6035 #43829 üzenetére
de a felhasználás foka sem mindegy, mert egy új késes tuning Rossi napi 2-3 örléssel szuperül elüzemel(het), de ha nap 300-at kellene tolnia akkor hamar befárad(hat). Az Obi csavarbehajtó versus Makita. A Profi fgépváz vs amatőr. A Mercedes taxi vs Opel stb.,
-
bacskait
tag
Eladó lett az Iberial Challenge-em. Zajcsillapítás és fokozatkijelzés megcsinálva.
Az időzítője kiiktatva. Egy kicsi és a saját babtattályával. 24e-t kérek érte. -
vicces
addikt
válasz mester6 #43831 üzenetére
csak azt akartam mondani, hogy már én is kezdek már elszállni, amire itthon semmi szükségem. nem kávézóm van hanem konyhapuiltom. ez a kis időszak amig nem kapok/kaptam - csak alkalomadtán espresszót -, nagyon jól mutatja a szememben, hogy ez a graef is untig elég kell, hogy legyen. remélem a cserélt darab már nem fog játszani az örlemény minőségével. de igazából semmi kedvem beüzemelni. lehet jobban járnék ha eladnám a francba és váltanék felfelé, az megint még vagy 300+ euro az eddigi belefeccölt pénzre és annyit nekem nem ér meg a napi 2 kávém. ennyi pénztért is elég finom ez már.
remélem a tamperelést sikerül minnél hamarabb elsajátitani aztán én be is fejezem. sőt már most befejeztem. nincs mit kérdeznem. minden info a topicban megvan már. az összefoglaló is alakul. az esetleges javitások miatt kellhet majd aggódnom. de az még a jövő zenéje.üdv, finom kávét mindenkinek!
:)
-
Kávé Kálmán
tag
válasz fragola.6035 #43829 üzenetére
Felreerted - nem eloszor -, mirol irok. Pedig ugy erzem nem hagytam ki semmit. A HG1 25 ezredet ut. Jon a kave, es ez az utes 4-szeres tartomanyban megy tovabb. Total igazad van, hogy hosszu a tengely. Well, egy tarcsas orlomube kerulo kave is komoly igenybevetelnek teszi ki a tengelyt, bar az erok iranya mas valamelyest. De ugy gondolom, h a forgoresz kap stresszt rendesen. Ha nem erzel kesztetest ennek lemeresere, akkor lehet, hogy kiserletet teszek vele.
Csak az a zavarbaejto, hogy eloszor azzal vedted az igazad, hogy nem tudok kulonbseget tenni a jo es a rossz eszpresszo kozott, most meg azt mondod, hogy ertelmetlen dolgokat irok, mert a kupos orlomu megbocsatobb az utesre. Ezt en nem vitatom, mert utesekkel ezidaig nem foglalkoztam (nem volt miert). De ez teny (a kupos erzeketlensege vs tarcsas erzekenysege)?? Valahol olvastad? Vagy Magad megallapitottad?
Amugy, ha nem jott volna le, az egesz meres arra ment ki, hogy a 0 utesu orlomunek mennyire tud odaverni ha kave kerül a szerkezetbe. Mivel ez - felepitesenel fogva - a HG1-nal konnyen merheto, ezert ez kerult gorcso ala. De nosza, hatha mast is elkap a kiserletezokedv.
Szerintem azt is pontosan megmutatta, h kupos eseten 0,1mm-es (!!!) kilengesnel, eszpresszo finomsagnal, nincs erdemi problema az orlemeny minosegevel.
Csak azt mondom, hogy ki kene talalni a tarcsas mereset is. Mert nyilvanvalo, hogy a kave ott is bezavar. Masszivan.
[ Szerkesztve ]
-
And06
aktív tag
válasz vicces #43840 üzenetére
én is inkább a "kávézók" és nem a "kávégépezők" táborát gyarapitom (saját bevallásom szerint ), de egy használt, felújitott Jolly (vagy hasonló) még racionálisan megmagyarázható egyrészt otthoni körülmények között elnyühetetlen, 10*csendesebb mint ezek a müanyag őrlők, a pangó őrlemény minimalizálható, az adagoló miatt kevésbé rögösit, és főleg: sokkal jobb az őrleménye.
-
fragola.6035
aktív tag
válasz Kávé Kálmán #43841 üzenetére
A HG' engem amúgy sem nagyon érdekel, arról nem kívánok már értekezni. Az ipari gépek érdekelnek és a vendéglátóipari felhasználás. A motoros ipari őrlőknél ugye a késtartó a csapágytól néhány mm-re van, ha inden csapágy ok, akkor nincs érdemi kilengés.
Nem azt mondom, hogy jó és rossz eszpresszó között nem tudsz különbséget tenni, hanem hogy nagyon jó és mégjobb között nem mindenki lát különbséget és hajlamos azt mondani, hogy nincs különbség, pedig csak ő már ezt nem érzi.
Egy pontos daráló nem is kimondottan az ízre gyakorol csak hatást (lsd. amit az EK-ról írtam), hanem hogy nagyobb tartományban legyen használható az őrlő, ami pontosabb beállítást tesz lehetővé és egységesebb szemcseméretet ad.
Szerintem érdemes 1 századon belülre centírozni és nem is olyan nagy költség.Tőled is megkérdezném, hogy miért jobb egy Mazzer SJ, mint egy Rossi RR? Egyforma méret, mindkettő ipari felhasználásra tervezve, egyforma nyomaték és fordulatszám.
https://caffe35.webnode.hu/
-
Kávé Kálmán
tag
válasz fragola.6035 #43844 üzenetére
Ertem en. Nem is a HG1-rol szol a meresem. Szerintem Rajtad kivul ezt mar mindenki latja. A centrirozasrol szol.
A mert orlo "kilengese" a tengely hossza miatt extrem. Megsincs drama.
Ha osszehasonlitom a siktarcsas es kupos orlomuveket, akkor jozan parasztkent azt mondanam kapasbol, hogy egy szabalyozatlan tengely egy kuposnal ver oda jobban. Ha hosszabban, akademikus eszmefuttatasra vetemedem, akkor is ezt adja ki. Ettol persze meg nem feltetlenul van igy.Namarmost, minthogy az ipari orloknel a tengely is osszehasonlithatatlanul rovidebb, a fordulatszam meg a soxorosa egy manualhoz kepest, ezert nyilvan az utesek default merteke is toredeke orles alatt a manualhoz kepest.
A magamfajta -maradjunk csekely kepessegu izlelessel megaldott besorolasnal - es sok hasonlo sorstarsammal egyutt keptelen vagyok egy ingazo tengelyu orlo es egy preciz ipari kozott erdemi kulonbseget tenni, akkor vajon mit hoz OBJEKTIVE, egy ennel az ipari hulladeknal klasszisokkal centralisabb ipari orlo tengelyenek szazadok alatti hegyezese? Nem feledve azt, hogy ha kave kerul bele, akkor az odaver annak is dulvan. Na, ez nem fer az en fejembe. Remelem felreerthetetlen vagyok.
A Rossi-rol meg a Doohan-rol dunsztom sincsen, mert egyiket sem hasznalom.Motorosoknal megragadtam a grindondemand-ra "tuningolt" LSM-nel illetve muszaj lesz most hasznalnom egy Profitec ProT64-et.
[ Szerkesztve ]
-
jveres
csendes tag
válasz Kávé Kálmán #43846 üzenetére
Yess. Lehet (néha van is értelme) "mérnökösködni", de a lényeg az ÍZ!!!
-
fragola.6035
aktív tag
válasz Kávé Kálmán #43846 üzenetére
Ámen!
Akkor 0,1 mm tárcsásnál nem számít. Az espresso finomság egyébként kb. 0.2 mm.
Akkor megállapíthatjuk, hogy a nem egységes szemcseméret, túl sok fine nincs hatással az ízre. Nem értek egyet, de legyen így!Hogy egy K30, SJ jobb-e, mint pl. egy Rossi, akkor az még kérdéses.
https://caffe35.webnode.hu/
-
Kávé Kálmán
tag
válasz fragola.6035 #43848 üzenetére
Áhhh! Olvasd el kérlek még egyszer figyelmesebben, mit/miről írtam!
-
zscz
tag
válasz fragola.6035 #43848 üzenetére
Van az úgy, hogy baromira hiányzik a legalsó tartomány homogenitása.
Pl amikor török kávét innék.
Mondjuk az enyém fokozat mentesen állítható, nem úgy, mint a Rossi.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest