- bambano: Bambanő háza tája
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Kempingezés és sátrazás
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
#85578752
törölt tag
válasz
bajnokpityu #96201 üzenetére
Azt hittem a neo alapból nyomásfokozós.
-
Toobee
veterán
válasz
bajnokpityu #96201 üzenetére
A környezettudatosság manapság nem összeegyeztethető a venni szóval
Képek vagy valami? Én napoltam az egész Flair vonalat, talán majd karira. Gratula hozzá! H.Transatlanticcal jött?
-
Bazsee71
őstag
válasz
bajnokpityu #93422 üzenetére
Nem feltétlen, ilyen volt a K30 késes SJ is, túl szűk tartományban mozgott a presszó, nem nagyon lehetett jól belőni.
-
Bazsee71
őstag
válasz
bajnokpityu #93388 üzenetére
A Neo-ra gondolsz?
-
Csápájev
őstag
válasz
bajnokpityu #89861 üzenetére
-
SteelCowboy
csendes tag
válasz
bajnokpityu #84493 üzenetére
[link]
Én itt vettem, de az enyém Traveler. A nagytesó M47 áráról nincs információm sem újonnan, sem hogy használtan mennyiért lehet eladni, mennyire tartja az árát. -
SoundON
tag
válasz
bajnokpityu #82491 üzenetére
OK. GONDOLD. Téged sem akarlak győzködni...
Én meg TUDOM hogy az egyik legjobb tavalyi presszós élményem egy otthon, 6hetesen, LidoETvel őrölt kb 1perc alatt lehúzott Holistik kenya presszó volt.
A Kontaktban is kizárólag filterkávékból (Koppi, LaCabra, FiveElephant, stb) lövik az eszpresszókat.
Tény hogy Zoli feltünteti a kávéira hogy "filter only". -
soldier2
őstag
válasz
bajnokpityu #82491 üzenetére
Miértis? Nem feltétlen kell felönteni tejjel meg cukorral (elég lehet egy kis tejszín és méz :)) )
-
norkov84
tag
válasz
bajnokpityu #82421 üzenetére
Csak nem meander Ákos konyja?
-
Sinisi
senior tag
válasz
bajnokpityu #64213 üzenetére
Ahh... akkor vmit félreértetem amikor a villszerelő ezt a részét vázolta... Mert nekem az dereng, hogy ez a relé a nulla és a fázis közötti részt figyeli, és ha belenyúlok az áramkörbe akkor megborul az egyensúly (az erőben :-) és a relé levág (persze nem úgy, hogy a nullát és a fázist fogom meg
, csak ha valamelyik ágba érek bele).
-
bl4ze
veterán
válasz
bajnokpityu #64204 üzenetére
A hozzájárulásuk nélkül nem fogom felfedni a nevüket, e-mailben / privátban kerestek meg az első flém után.
Ha akarnak, majd Ők színt vallanak itt. Részemről ennyi a földelés / Orvibo téma már tényleg.
-
Deadzone41
őstag
válasz
bajnokpityu #62774 üzenetére
Én meg annó feketét szerettem volna, de csak piros volt....
-
válasz
bajnokpityu #62426 üzenetére
ó, öregem, lassan elengedhetnéd azt a q gaggia-témát, de tényleg.
és ha már megteszed, a kazános e61-et sem kell misztifikálni, az is csak egy kávéfőző egy 4 kilós fejjel, esetedben (szerencsére) a hx rendszer nélkül.
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
bajnokpityu #62416 üzenetére
Azért azt ne feledjük, hogy egy Vibiemme E61 egy klasszissal feljebb van, mint egy átlag HX E61.
-
válasz
bajnokpityu #62416 üzenetére
fragola megcsinálja a halálcsillagot, akkor úgy is mindenkinek az lesz. combat 2.0 darálókkal. egyébként én sem váltanék vissza. de nem azért, mert hinnék benne, hogy ne hozná a komolyabb gépek kávés részének szintjét, hanem mert már az asztalon van a dc, amit nagyon szeretek.
-
válasz
bajnokpityu #62410 üzenetére
ne szomorkodj, volt idő, amikor az e61 is népszerű volt. bár már alig emlékszem rá.
-
Elekellek
csendes tag
válasz
bajnokpityu #62314 üzenetére
Az E61 – GC témához: bő fél éve használom őket felváltva. Teljesen egyértelmű, még tejes italból is könnyen kikóstolható, melyikkel készült a kávé. A Vibiemme izgalmasabb, komplexebb ízt ad, de kicsit vékonyabb az eszpresszó, mint a Gaggiából. Azonos mennyiségű őrleményt használva az E61-gyel nem
lehettudok ugyanolyan testes, sűrű érzetű italt csinálni, mint a Gaggiával. Nem mondanám, hogy eldőlt a verseny, de valahogy a Gaggia szép lassan kikopik a mindennapi használatból. (Mindkét gépen Omron PID, IMS felsőszűrő, más tuning nincs. VST és Reneka kosarak, amiket mindkét gépen tudok használni. Simán lehet, hogy a Classic rézcsövezve és tágulásival még közelebb lenne a VBM-hez). -
válasz
bajnokpityu #62358 üzenetére
Rendejjé ötvenezeré’, az má ingyé van!
-
sortiefish
tag
válasz
bajnokpityu #62358 üzenetére
-
válasz
bajnokpityu #62354 üzenetére
mert vidékiában laksz te is... bp-en, a nagy, szent, büdös budapesten 990 ft...
-
vTamas35
csendes tag
válasz
bajnokpityu #62316 üzenetére
Nemsokára ez jön nálunk, ha teljesen kész lesz az irodában a tuning GC. Eddig, mióta elkezdtem komolyabban elmerülni a témában, csak e61-et (fulltuning
) használtam. Most a régi darálóm és egy rézcsövezett GC van az irodában, azzal próbálva óriási volt a különbség ugyanazon a kávén (egy pörkölés), megjegyezve, hogy a pid még nincs kész így a próbálgatást abba is hagytam, de kíváncsi leszek mit mutat, ha kész.
Egyébként szerintem sem a kávéfőző a legszűkebb keresztmetszet egy szint (képesség) felett és mindenki a saját "szerelmét" isteníti. Mondjuk az e61-esek családja egy méltánytalanul elnyomott kisebbség a fórumon
Én nem vitatom, hogy jó a GC, csak akkor szoktam csodálkozva nézni, amikor az e61-et minősítik mindenre alkalmatlannak... Kicsit kevesebb tuninggal mint egy GC-re kell ki lehet szűrni a gyengeségei nagy részét (fejhőmérő, programozható előáztatás, szűkítő), a 4 kilós réz fej, 3 literes kazán, rotopumpa meg nem hinném, hogy hátrány
Tény, hogy ha nem fogy sok tejes ital a családban akkor felesleges és elég a GC, tény hogy pacsálós és Nordával anyagi csőd lenne használni, viszont szvsz a legszebb gépek, oda lehet rakni bármelyik konyhapultra, lehet játszani a világos pörikkel espressonak és szünet nélkül lehet tolni a latte artot a vendégeknek had pislogjanak...
mdav88: majd számolj be hogy muzsikál a gép
-
válasz
bajnokpityu #62316 üzenetére
többen használták ezeket a gépeket együtt, de legalábbis sokáig külön-külön is. fragola is biztos mesél, ha kérdezed. de nem zárkózom el amúgy, mert eléggé biztos vagyok a végeredményben. meg egyébként sem zárkóznék el, végülis az sem fájna, ha mégsem így van.
-
gpbenedek
csendes tag
válasz
bajnokpityu #62316 üzenetére
Egy barátom nagyon szerette volna kipróbálni az éppen nálam állomásozó HG One-t, ezért elvittem hozzá, és bedobtam a tuning GC-t is.
Mivel engem jobban érdekelt a zsír új Gs3, ezért azon lőttük be a kávékat, és aztán ugyanazzal a VST kosárral, azonos hőfokra állított piddel elkészíttetem GCn is. A nyomásprofil kavarhatott (volna) valamelyest, mert az szemre csináltuk mindkét gépnél, viszont a végeredmény mindkettőnk számára meglepő volt. Nem tudnunk különbséget tenni. (kategória különbség miatt megvártam, hogy mondja ki előbb
meg képzettebb, több mindent kóstolt mint én)
Volt ott egy K30 is ott széthasznált késekkel, és azzal fos lett a kofi.
Konklúziónak azt tettük el, hogy az örlő a rendszer legfontosabb pontja egy ilyen felállásban. Annyira tetszett neki a GC használhatósága, hogy az ismerősének egyből vettek is egy fulltuning gaggiát otthonra.
A tesztkávék:
bagira, casmo, kalmár, pyAmúgy valóban tök jó lenne összehozni egy ilyesmi tesztet nagyobb társasággal. Csak pont ott vérzik el a GC, ha 2-nél több kávét készítenél egymásután.
-
Wolfy999
tag
válasz
bajnokpityu #62316 üzenetére
Szerintem egy-két kávé alapján nem lehetne ilyen ítéletet hozni, hiszen olyan is lehet, hogy bizonyos kávékkal az egyik, másik kávékkal meg a másik gép ad jobb eredményt.
-
válasz
bajnokpityu #62314 üzenetére
ha más a vízterítés, akkor lesz más az íz. meg ha odaképzeli az ember. semmi megfoghatatlan dolog nincs a kávézásban, csak éppen 10 bar óriási nyomás, minden apróság befolyásolja, hogy végül mi köt ki a pohárban. de misztikum nincs semmi.
az e61-es gépek helyett én habozás nélkül a fulltuning gaggiát kérném, és nem csak én, de megértem, ha valaki szereti, hiszen hőstabil és remek vízterítésű, jó cucc. ezzel együtt tényleg az a kivétel csak, ha sokat gőzölök. meg persze mindez elméleti, mert a gyakorlatban meg felém egy dalla cortét fújt a szél, nem is bántam meg, akkor még nem is volt fulltuning gaggia (talán még rézcső sem). most meg már nem akarok downgrade-elni, főleg, hogy nálunk azért megy a gőz néha. megjegyzem, egy e61-es gépet áldoztam be habozás nélkül a dc-ért.
de egyébként ezek eszközök. mindegyik alkalmas jó kávéra, ha kellő rutinnal, jól használja az ember. szóval az is benne van, hogy melyiket szereted használni. megértem, ha valaki, például toobee a gaggiát nem, az e61-et meg igen. de ittam már nála kávét, és azt a kávét remekül megcsinálja egy tuning gaggia is, és ezt ő is tudja.
-
dozó
tag
válasz
bajnokpityu #62037 üzenetére
annyiból érdekes a dolog, hogy érdemes másnak is eleve úgy kalkulálni őrlő vásárlásnál, hogy kuka a kés. maximum meglepi, ha mégse.
Azt én is elmondtam mikor beszéltünk telefonon hogy ha meg akarod tartani rendbe kell rakatni és gyári kés kell bele, mert az állapotban amiben volt nem hozta a rendbe rakott SJ színtett.
Használd sokáig.
-
bl4ze
veterán
válasz
bajnokpityu #62037 üzenetére
Drezdában tudtok jó kávézót? (nem kell 3rd wave, rendesebb talján hely is jó)
-
dozó
tag
válasz
bajnokpityu #62033 üzenetére
A Majort tőlem vetted de szó sem volt újszerű késekről [link], és amit alítasz hogy nem volt él az túlzás
-
Daneeka
senior tag
válasz
bajnokpityu #61870 üzenetére
Presszó pörkölésnél ki kell várnotok az aktív szén felezési idejét
-
adp
őstag
válasz
bajnokpityu #61705 üzenetére
Mit nezzek? Ezt nem ertem, ha presszo szemcset daral igy ahogy van nem daralhatja le a kest...
-
válasz
bajnokpityu #61705 üzenetére
az nem, de kicsit kaparja a torkát a kofi
-
Toobee
veterán
válasz
bajnokpityu #61670 üzenetére
Azt hiszem, hogy az okosok azt mondják mindenfelé, hogy a fine bassza el a filtert. Tehát igen, szemre (pontosabban mérve) meg lehet mondani. Vagy tévedek?
-
Bazsee71
őstag
válasz
bajnokpityu #61338 üzenetére
Az írásom szigorúan CasMo kávékra vonatkozik, más, ennyire világos pörkölést nem próbáltam.
PY kávékkal brillírozott a Major, a Red Baggies Raja Toba is nagyon átjött, csak a CasMo...
-
GAgyiXyXy
aktív tag
válasz
bajnokpityu #61176 üzenetére
Aha. És hogy érdemes mérni a kijövő vízhőfokot? Be kellene áldozni egy szűrőt hozzá? Esetleg gagyi gumi vakszűrőre applikálni a szondát? Vagy elég ha ráfogatom a szűrő aljára? Érdekelne.
Biztosan nem lineáris (egy ideig tuti), iszonyat nagy a hőtehetetlensége a fejnek is és a kazánnak is. -
meander
tag
válasz
bajnokpityu #61152 üzenetére
olvass vissza, nem ez a helyzet
-
válasz
bajnokpityu #61152 üzenetére
most írta meander, hogy ennél sokkal jobb a helyzet. a leírása alapján kb. olyan, mintha ricninként fokozatos lenne a normál mazzer. azzal azért együtt lehet élni, ha amúgy a kés annyira frankó.
-
adp
őstag
válasz
bajnokpityu #60826 üzenetére
5e a kazán.
-
8nemesis8
veterán
válasz
bajnokpityu #60826 üzenetére
20-25 nem kevés! Ha műszakilag nem vagyok analfabéta egy tisztításba tömítés cserébe bele lehet fogni vagy ez tényleg csak a szakik területe?
-
válasz
bajnokpityu #60822 üzenetére
oké, ezt a mellékvonalat zárjuk le, tényleg szóra sem érdemes, amiket blaze odaszúrt neked. neki ugyanúgy hibás feltételeznie, hogy azért, mert tesztelsz kofit, már egyből a zombihadserege egyik parancsnoka vagy. hogy mást ne mondjak, én is teszteltem a korzónak, sem ráhatásom nem volt a tartalomra, sem utasítást nem kaptam semmit, soha.
azt viszont őszintén sajnálom, hogy amit burn28 írt az "új éráról", abból egy másodperec alatt semmi sem maradt.
-
válasz
bajnokpityu #60816 üzenetére
a sértegetős részt töröltem.
a többiben viszont lehetnél belátóbb, állatira nem oké például konkrét higiéniai hibákkal vádolni valakit, csak úgy. valóban jogi kategória. és bár a kávékorzó nem rokonom, se kutyám, se macskám, de valóban van különbség egy fizetős banner, meg a céla-féle demokrácia között. szóval egy dolog, hogy mit képzelsz el, egy másik, hogy mennyi alapja van. amit céla művel hazudozásilag, nagyjából védhetetlen.
egyébként pedig lassan pörögjünk le a témáról.
-
Bazsee71
őstag
válasz
bajnokpityu #60816 üzenetére
Én is elképzelem a kávépörkölőt, amikor megjelenik egy rossz vélemény a kávéjáról, és kapkodva rohan Bélához, hogy szerepeljen a tesztben, kérve a véleményalkotót is bevonni a csapatba.
Egy dolog a Brando kávé minősége - én sem veszek már onnan -, és egy másik penésszel és ótvar körülményekkel vádolni őket. Véletlenszerűen toppantam be, egy kávé után körbe is vezetett a tulaj, és patika a raktár. Vajon Béla mit szólna egy ilyen híreszteléshez?
Túltolja az öreg a biciklit...
-
bl4ze
veterán
válasz
bajnokpityu #60816 üzenetére
Látom tényleg megvolt az agymosás.
A forgalmazó akkor ír alá banner-re reklám felületet, amikor akar. Ha nem tetszik neki a teszt eredménye akkor is hirdethet, és ha tetszik, akkor is.
Nézd meg az aktív bannereket :bristot : 13 pontos teszt eredmény - nem lett nagyon dícsérve
illy : 15 pontos teszt eredmény - ez sem lett nagyon dícsérveMindkét cégnek volt kávéja ami eléggé le lett húzva, mégis hírdet. Szóval mit nem lehet érteni ?
Béla féle agymosás, rosszindulat helyett néha nézz meg dolgokat, mielőtt sárt dobálsz......
-
bl4ze
veterán
válasz
bajnokpityu #60811 üzenetére
Nem a tesztelt cucc bannerért fizet. Hanem a cég akarja magát reklámozni banneren.
Nagyon nehéz ezt megértni, nem ?Tesztelés mindig ingyenes volt - első perctől fogva.
[ Módosította: Parci ]
-
Bazsee71
őstag
válasz
bajnokpityu #60811 üzenetére
Azért ég és föld, hogy a tesztért fizet valaki, vagy azért, hogy egy banner megjelenjen az oldalon. Ez Béla részéről nem hogy csúsztatás, egyenesen hazugság. De ugyanezt műveli a Brando felé, az a szerencséje, hogy őket ez nem igen hatja meg. Amit a gondtalan tárolásról és a penészes kávéról híresztel, az ugyanúgy valótlan, mint jó pár képzelgése.
-
Bazsee71
őstag
válasz
bajnokpityu #60809 üzenetére
Mi mivel jobb?
-
válasz
bajnokpityu #60753 üzenetére
külön van, bazinagy hátsó szellőzőnyílással, elég eltéveszthetetlen a hangja. bekapcsolod, akkor még semmi, darálsz, aztán amikor abbahagyod, elindul és onnantól megy. ha nem is ordít, de hangos, na
-
válasz
bajnokpityu #60744 üzenetére
nem értem a kérdést. fölösleges az otthoni daráláshoz, akkor jó, ha nekiállsz perceken keresztül non-stop darálni. viszont van hangja (hogy mi az a "hangos", az egyénfüggő).
-
Csápájev
őstag
válasz
bajnokpityu #59402 üzenetére
Nem jobb, csak kevesebb benne az alumínium. A savas kávé gaggiakban csak ott érintkezik alumíniummal.
-
válasz
bajnokpityu #58518 üzenetére
Tényleg nem értem, hogy aki allergiás rá, az miért direkt eszpresszot készít, direkt olyan nyomason, hogy kepzodjon. De majd ennek is kell valami tudományos nevet adni, mint a hustuvel kevergetesnek és egyéb hajmeresztő izeknek, úgy meg már menő. Bocs mindenkitől, nekem ez már tényleg teljesen öncélú.
-
Csápájev
őstag
válasz
bajnokpityu #58518 üzenetére
Előre félek a menő kávézók új áraitól, espresso cremával és crema nélkül...
Crema, espresso nélkül...
Olaszos blend újhullámos cremaval...
Crema latte...
Krém crema...
Dupla crema!
Cremapuchino!
Hajaj... -
válasz
bajnokpityu #58332 üzenetére
igen, igazából jó lenne ezt nem látni itt (sem). beszélgessünk a saját dolgainkról.
-
válasz
bajnokpityu #58219 üzenetére
Nekem már van, most rajtatok a sor
-
Bazsee71
őstag
válasz
bajnokpityu #58219 üzenetére
Darabra van az ár.
-
Bazsee71
őstag
válasz
bajnokpityu #58084 üzenetére
Akkor teljesen félreértettelek. Amit most írsz, ott nem találkoztam még őrleménnyel.
-
válasz
bajnokpityu #58084 üzenetére
magyarán a felső kés/késtartó és a késtartó (menetes) leszorítója közé, pontosabban a köztük lévő síkba? minden mazzeren ilyen az állítótás (zseniális..!), de nekem a kettő között még nem volt (nem rémlik) kofi.
-
válasz
bajnokpityu #58076 üzenetére
miért kenném össze a menetet kávéval, ha nem muszáj? négy rugós amúgy, megnéztem most, van azért holtjáték.
egyébként, nem tudom mennyire hülye ötlet, de ha bezsírozza az ember a menetet, az nem oldja meg a parát? akkor ott nem közlekedik kávé, mert légmentesen zár. aztán persze lehet, hogy de, és a zsírral jól összeáll
-
Bazsee71
őstag
válasz
bajnokpityu #58076 üzenetére
Nem csinálok vele semmit. Véletlenül nem pumpát használsz, hogy a garatból kitold az összes őrleményt? Utóbbival próbálkoztam, de akkor megszorult tőle a tárcsa, azóta csak ecsettel sepregetek.
-
angelside77
tag
válasz
bajnokpityu #58059 üzenetére
Nálam az Imat Lux is pontosan ezt csinálta, "szívtam" is miatta.
-
Bazsee71
őstag
válasz
bajnokpityu #58067 üzenetére
Ez érdekes, én pont azt szeretem a Majorban, hogy oda-vissza tekerhetem, pöccre ugyanazt kapom. Ha eltekerem 20-30 ricnit, majd vissza, akkor is. Hogy most 33s v. 35s, azon nem szoktam fennakadni, millió másból adódhat.
Lehet, hogy kocogtatnom kellene, és akkor a 2s is orbitális különbséget adna.
-
válasz
bajnokpityu #58067 üzenetére
érdekes, amit írsz. kipróbálom otthon, hogy rugó nélkül tekerem fel a felső késtartót, még sosem néztem meg, kíváncsi vagyok, hogy mennyire passzentos. voltak olyan beállítási anomáliák (pont majorral egyébként), amiket ez megmagyarázna.
-
Sinisi
senior tag
válasz
bajnokpityu #58059 üzenetére
Ilyet én is tapasztaltam. Előszőr arra gondoltam, hogy nem mindegy, hogy jobbról balra vagy balról jobbra érekezek ugyanarra az állásra, de aztán elbiznytalanodtam... :-)
-
Bazsee71
őstag
válasz
bajnokpityu #58054 üzenetére
Igen, oda beül egy kis finom por. Amíg a 151A késsel ilyen gondom nem volt (ha eltekertem, és vissza, akkor max 2s a lefolyásban), addig a ZM késsel ez már igencsak probléma. Az elmúlt napokban inkább hozzá se nyúltam, helyette a nyomásszabályzó potival ügyeskedem össze a megfelelő kivonatolást.
Szerk.: magától nem állítódik el.
-
And06
aktív tag
válasz
bajnokpityu #58054 üzenetére
kb 3 éve van SJm, egyszer sem állitódott el... "képes arra"
-
válasz
bajnokpityu #58004 üzenetére
jó, de én most már a dalla cortéval csináltam a kávékat, arról írtam ma reggel. ott meg a 8 kilós fej, 54 mm-es szűrő, szabályozható hőfok és nyomás mellett bármilyen italt meg lehet csinálni, beállítás kérdése.
a pavoni korlátozottabban használható, de éppenséggel a tömény, olajos, ütős kávéban a jó. ott inkább a hígabb, világosabb pörkölésű kávékkal szenvedtem. persze tetszőleges nyomást ott is elérsz, valamennyire hőfokot is (bár vannak a konstrukciónak kényszerei), de például a szűrőkosár adott és valóban kicsi.
-
válasz
bajnokpityu #58000 üzenetére
ööö... ezt a kérdést nem igazán értem
-
adp
őstag
válasz
bajnokpityu #57762 üzenetére
nem tudok erre mit mondani, nem igazán tudom megítélni, ez a kés jó e vagy sem
most lőttem egy cuppingot, egy etiop kocheréből szemre szép volt az őrlemény de az tuti hogy laposabb mint a graeffel de iható, de simán benne van hogy a kávé öregszik bár tegnap vettem ki a fagyiból úgyhogy még nem kéne -
adp
őstag
válasz
bajnokpityu #57759 üzenetére
tettem be régebben, de nem lett jó, amúgy csak a felső késről amit le tudok csavarni
Próbáltam még készíteni de telóval nem lettek túl jók, meg igazából tényleg nem sok értelme gépen keresztűlViszont a retenció igen jó: szétszedve kipucolva 0.6g körül maradt benne, sötétebb kávéval valamivel több 0.9g, szóval ez eddig tetszik. Persze ehhez régészkedni kell eléggé meg ráindítgatni, de dózermentesen már nem lesz gond
-
válasz
bajnokpityu #57677 üzenetére
amikor a k10-et váltotta a robur, én el elb.sztam valamikor elején
-
kozsy18
tag
válasz
bajnokpityu #57261 üzenetére
Az én Jollymnál alámászik (már forgatom a fejemben, hogy feldobom az esztergára és összeillesztem a késsel), sőt a forgó késtartó alá is bemegy, a csapágytakaró lemezről meg nem tudja kisöpörni.
-
Bazsee71
őstag
válasz
bajnokpityu #57248 üzenetére
Én ugye csak a darálóval tudok rendelkezni, annyi biztos, hogy legalább 2 hétig Parcinál lesz, ő már a frekvenciaváltót is leegyeztette. Egyébként a logisztika miatt lesz ez 3-4 hét is, én célszerűnek tartanám, ha valamilyen formában ő mutatná meg a többieknek. Felőlem akár a Macskakőbe is mehet, csak nincs olyan profi fórumtárs, aki egy ilyen monstrumban kárt tudna tenni.
Szerencsére fényezést még nem kapott, így azt sem lehet hazavágni.
-
válasz
bajnokpityu #57234 üzenetére
ne kötekedj, akkor átfogalmazom: jó, ha józsi egyáltalán rak bele vasat és nem viszi haza magának az egészet stikában
-
bl4ze
veterán
válasz
bajnokpityu #57225 üzenetére
ja, ez is igaz
-
mdav88
aktív tag
válasz
bajnokpityu #57195 üzenetére
Persze lehet sakkozni a minták számával és mennyiségével... pl 4 minta/220gr kávé az megközelítőleg azonos kávémennyiséget jelent.
-
mdav88
aktív tag
válasz
bajnokpityu #57191 üzenetére
Van amelyik mintából a 140gr is sok
Némelyiket meg ugye tovább tesztelgetné az ember fia...
Viccet félretéve, ezzel viszont egy viszonylag gyors kört lehet szervezni, ami a kávé érésének szempontjából nem hátrány.
-
bajnokpityu
félisten
válasz
bajnokpityu #57189 üzenetére
nekem egy kritikám van az egéssszel kapcsolatban, ezt ott is irtam, hogy nagyobb adag kellene ezekből a jobb KVkból, mert az a 7 adag, ami egy zacsiban van, általában kevés, hogy kihozzuk belőle a maximumot. Hifiben úgy teszteltünk, hogy 1-2 hónapra együttéltünk a cuccokkal, és így ki tudtuk próbálni kellően sok környezetben, zenével. Ott ezt tartottam igazi tesztnek.
Erre meg azt lehetne mondjuk válaszolni, hogy ezért van 10ember, hogy 70adagból már majdcsak lesz releváns vélemény. Itt azért az olvasónak is lesz dolga, mire kiértékeli a kiértékelést
-
válasz
bajnokpityu #57189 üzenetére
"Nomeg, hogy legyen olyan teszt, véleménynyilvánítás is, az országon belül, ahol az kerül ki, amit a tesztelő megír, és nem kozmetikázott reklámszöveg."
nem ismerem a kávés tesztoldalakat, de ehhez annyit azért hozzátennék, hogy a kávékorzóra mindig szó szerint az került ki, amit írtam. és ha bárki olvasta is, amiket írtam, akkor tudja, hogy elég szigorú voltam. mások irományaira nincs rálátásom, de a sajátaimmal ez volt a tapasztalatom, 100%-ban.
csak a korrektség kedvéért szerettem volna ezt leszögezni.
-
Bazsee71
őstag
válasz
bajnokpityu #56629 üzenetére
Lehet van expolygonnál is, de én Danettitől rendeltem Major E takaró lemezt, 3280+áfa volt. Most lehet már a grocery típusét venném, az nagyobbnak tűnik.
-
looser
addikt
válasz
bajnokpityu #54885 üzenetére
Azt hiszem, nekik volt valamikor tavaly az 50%-os akciójuk, akkor sajnáltam, hogy lecsúsztam (korlátozott mennyiség volt akciós), de előbbi hsz miatt talán nem is baj.
-
SierraFox
tag
válasz
bajnokpityu #54885 üzenetére
A Bar Argentót próbáltam tőlük frissen pörkölve (6 ezer/kg). Ez az alap (robusztás) keverékük, tippre olyan 50-50 lehet. A pörkölés valahol az olasz és a szén között van, sok hibás szemmel. A kezem is budös lett tőle. A hőmérsékletet nagyon alacsonyra kellett vennem. Keserű, égett, írtózatos mocsári robuszta íze volt.
-
válasz
bajnokpityu #54862 üzenetére
nem hiszem, hogy bármelyik gép (e61 single bojler és fulltuning gaggia) tök egyértelműen jobb lenne a másiknál (kávéra, a gőzt hagyjuk). szóval csodálkoznék, ha toobee szólna, hogy kukázni kell bármit. just my 2 cents
egyébként a nagyobbik gépről úgy sem akarna kb. senki visszaváltani (bár ilyenre is van példa), én is ragaszkodom már a dc-hez, akkor is, ha mondjuk egy ilyen gaggia sem csinálna rosszabb kávét. őrlő dettó.
-
válasz
bajnokpityu #54860 üzenetére
lassan megemészthetnéd, hogy bizony sokkal jobb gép az a fulltuning gaggia, mint azt gondolják
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
bajnokpityu #54828 üzenetére
Azok 3 fázisú motorokhoz valók.
Most kérdeztem az ismerősömet, aki 40 körül mondta az egyfázisút, de az nagyon kis teljesítményű. A 0.75 kW-os 79e. Ft. -
Bazsee71
őstag
válasz
bajnokpityu #54828 üzenetére
Szerintem csak az első kettő, legalábbis az LG ezen szériájában én csak 3 fázis kimenetűt láttam. Triak pedig kiesik sajnos, azzal tényleg odavész az erő.
Kínából lehetne még rendelni, de most eltűntek aliexpressről, alibabáról pedig macerásnak tűnik, egyelőre nem rizikózok.
-
And06
aktív tag
válasz
bajnokpityu #54745 üzenetére
szinte ingyen van
-
válasz
bajnokpityu #54230 üzenetére
az e61 fej tök külön van a kazánjától, külön fűtés (azaz külön paraméterezhetőség) nélkül. ettől még meg lehet csinálni jól, gondolom a keringetésénél is lehet változtatni (szűkíteni) a keresztmetszetet, szóval biztos jól belőhető fragola-féle tuningokkal "hardkódolva". de ha most nekiállnék egy üres papírra egy ideális pro gépet tervezni, nem ezt a rendszert használnám.
az offset mértéke meg teljesen mindegy. nekem még egyetlen pid-em sem volt, ahol foglalkoztam volna az abszolút értékekkel. vagy csak nem tudtam róla
, mert ki sem mértem.
-
Elekellek
csendes tag
válasz
bajnokpityu #54230 üzenetére
A múltkor elfelejtettem megírni a számokat, de az derült ki, hogy hasonlóak, mint nálad. 7 másodperc, mire felépül a 9 bar nyomás, 10 másodpercnél jelenik meg az első csepp.
Fragolával beszéltem, hogy mi lehet még a nyűg, és arra jutottunk, hogy rossz helyen volt a Pt100 (lenyomtam a 14 centis cső mélyére, de az eredeti érzékelő egy kapilláris cső, ami nem a végén érzékel, hanem a teljes hosszában, ezért a picike szenzort feljebb kellett húzni). Ezzel meg is szűnt a PID ronda túllövése, beállt a nálad is tapasztalható 10 fokos offszet. A PID beállításait izélgettem még az Omegás PDF alapján, most lassabb ugyan, de szép lapos görbén mozog, 3 fok a max. túllövés és nincs hullámzás.
A Gaggiát is mértem azonos feltételek mellett, ott 4 Celsius eltérés van körülbelül.
-
válasz
bajnokpityu #54228 üzenetére
az e61 fej miatt van a "nagy" offset. de igen, tud mindent végülis, amit kell
nincs semmi mágia ezekben a gépekben, ami valamennyire átgondolt konstrukció, jól tud működni. az igazi ugye a t3, ahol a fejet is külön fűtik (és a fejbe bejövő vizet is), ha ez jól ki van találva, akkor elég a kis térfogat/tömeg is, de izomból/kilókból is meg lehet oldani, lásd e61 vagy akár a dalla corte
(ez is csak t2-es gép, de ilyen tömegű fejbojler mellett ez kb. mindegy is)
darálóból én végleg révbe értem (gépből is), maximum egy combatra cserélném el
, ha a produktuma nem rosszabb, miközben a kényelme meg jobb.
-
válasz
bajnokpityu #54220 üzenetére
ideálistól éppenséggel messze van. mind a gőz miatt, mind az e61 fej miatt. (ettől még jó cucc!)
-
válasz
bajnokpityu #54195 üzenetére
ezt is megmérem holnap, de nálam szerintem 5 mp után jön a kofi
(és eddig minden gépem így tett (mindegyik ulkás volt))
-
#13880064
törölt tag
válasz
bajnokpityu #54171 üzenetére
De azok kalapácsos őrlők voltak szita palásttal mint a terményőrlők, nem?
-
walter70
tag
válasz
bajnokpityu #54149 üzenetére
Köszi,száz fölé még nem menten velede akkor úgy is kipróbálom.
A lassú belakást én is tapasztalom. -
walter70
tag
válasz
bajnokpityu #54147 üzenetére
Stabilnak elég stabil,csak arra gondoltam,hogy ha próbálgatom asz adott kávékhoz ajánlott hőfokot,akkor valamennyit rá kell számolni.
De persze így is folyamatosan állítgatom,kb.most hétvégén értem vele arra a szintre,amin a Baby volt (mármint ízben). -
walter70
tag
válasz
bajnokpityu #54135 üzenetére
Ilyen különbséget tapasztaltál a Silviánál is?
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
bajnokpityu #54135 üzenetére
Akkor rosszul emlékszem, vagy kompenzálás van a piden beállítva.
-
Elekellek
csendes tag
válasz
bajnokpityu #54128 üzenetére
Asszem megvan a hiba, csak nem bírok már több kávét inni
Egy szimpla szűrőt áldoztam fel a K-szenzor rögzítéséhez, de túl sok víz folyik át rajta, szóval ezek csak közelítő mérések.Az etalon Gaggia 90-91 fokra van állítva Paljoc Yirgájához, a kilépő vízhőmérséklet 87-88 fok lehet.
Vibiemme 93 fokra van állítva (ezek szerint jó irányba indultam, csak kicsi volt az első lépés), a fejhőmérséklet 83 °C. 88 fokos vízhez 97 °C-ra kell a PID-et állítani –> megvan az iható kávé! Csak közben elfogyott a Yirga, így nincs A-B tesztCsapolás közben nem nagyon esik a hőfok, utána viszont felkúszik 6-8 fokot, olykor a vizet is felforralja, szóval vagy az autotune után kéne meg egy finomhangolás, vagy egyszerűen csak rossz a hőátadás a kazán és a Pt100 között (azt eddig is láttam, hogy csapolás után van egy nagyobbacska hullámzás, de mivel idle állapotban stabilan tartja a beállított értéket, még nem foglalkoztam vele).
Gondolom senki nem tudja, hogyan kell PID-et hangolni manuálisan... én csak ezeket ismerem: http://www.omega.de/temperature/Z/pdf/z115-117.pdf
https://innovativecontrols.com/blog/basics-tuning-pid-loopsMég egyiket sem próbáltam.
-
válasz
bajnokpityu #54122 üzenetére
a silvián sem kéne pikk-pakk lejönnie. volt szűkítőzve? (bár fogalmam sincs már, hogy gyárilag milyen, azaz mennyi a vízhozama)
előáztatáshoz (az ulka nyomásfelépüléséig tartó időn kívül) azért kell valami hardver, az e61 csak hálózati víznyomás mellett tud ilyet, nem?
-
válasz
bajnokpityu #54109 üzenetére
"ami feltűnő, hogy nagyon lassan (5-10mp-ig semmise történik, majd újabb 5mp alatt épül fel a nyomás a saját műszer szerinti 8baros maximális nyomás. Talán ebből ki lehet indulni."
szóval 15 mp-ig egy csepp kávét sem látsz
-
Elekellek
csendes tag
válasz
bajnokpityu #54107 üzenetére
Nem hiszem, hogy ennyire szar, csak az keserít el, hogy nem tudom, merre lenne az arra... Szedjem szét a fejet? Vagy a sajátomat?
Mindenesetre köszönöm szépen a gyors választ!
-
Elekellek
csendes tag
válasz
bajnokpityu #53610 üzenetére
Sziasztok!
Vettem egy tizenéves kiscsillag-szerűséget (egybojleres Vibiemme Domobar Piccolo). Rettenetes kávékat készítettem vele, úgyhogy meg is PID-eltem hamar. Két hete van benne a PID, próbálgatom, de továbbra sem oké valami. A Rancilio Rocky egyértelműen kevés hozzá (elfogytak a fokozatok), így múlt héten megvettem prandris Fiorenzato darálóját, amit fragola normálisan megcsinált.
El-á-bé-teszteltem majd egy kiló P&Y kávét, de a GC-ből még mindig jobb kávékat húzok (réz vízterítő, IMS felsőszűrő, Pt100, Omron PID). Azt reméltem, hogy akkora lesz a különbség, annyival több íz jelenik meg, mondjuk mint amikor T&P-ben iszom kávét... Úgy értem, a VBM javára : )
Nemcsak az a baj, hogy 19 grammből a két kávé vékonyka, nincs teste, de a crema sem szép, tigris sehol, ízre pedig valahogy nagyon egyszerű. A lefolyás sem szép, elég hamar ideges lesz.
16 grammos Renekával már versenyben van a Gaggiával, de nem jobb, csak más karakterű az ital. Ezt naked karral csinálom, itt teljesen rendben van a lefolyás.
Nyomást 10-ről visszavettem 9 barra, ellenőriztem egy karra szerelt nyomásmérővel is. Megjött a K-szenzoros kínai kütyü is, azzal mérve a kilépő vízhőfok hasonlóan 80°C alatti, mint a GC-n. A szűrőket minden karban tudom használni, keresztapper-féle kütyüm is van, azonos a kávé, a Norda, így elég hasonlóak a feltételek.
A kérdésem pedig az lenne, hogy vajon technikai a probléma (ez esetben merre keresgéljek?), béna vagyok, és gyakorolni kell (de mit?), vagy egyszerűen meg kéne szokni az új ízt?
Semmiképp nem az az élményem mint bajnokpityunak, miszerint már elsőre is érezni, hogy feljebb léptünk, sokkal finomabb a kávé.
-
dozó
tag
válasz
bajnokpityu #53882 üzenetére
Nem használtam még a 2 gépet egymás mellett, a sajátomat 2 éve használom nagy megelégedéssel, Szilviat is vehetem volna mégis ez lett.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Macska topik
- bambano: Bambanő háza tája
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Tőzsde és gazdaság
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- iPhone topik
- További aktív témák...
- DJI Mavic 2 Pro drón szett - 1" Hasselblad kamerával
- Új, felbontott Philips Series 7000 BHS752/00 kerámia hajvasaló - 2 év magyar bolti garival! -
- DJI FPV Fly More Combo drón + Goggles V2 szemüveg - 3 akkuval
- DJI Air 2s Fly More Combo drón szett (FMC) 3 akkuval, ND és NDPL szűrőkkel - megkímélt állapot
- DJI NEO Fly More Combo (FMC) drón szett - garancia 2026.11.17-ig
- DELL PowerEdge R730xd 12LFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H330 RAID v ZFS
- Dell Latitude 5300 5310, 5400, 5410, 5420, 5430, 7480, 7490
- AKCIÓ! PC Specialist Recoil VIII 17 notebook - i9 14900HX 16GB RAM 2TB SSD RTX 4060 8GB WIN11
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 2nd - i7-7G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD Sérült I W11 I CAM I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest