Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-02-03 18:52:36

LOGOUT.hu

Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#1401) Jó ISTEN?!


Jó ISTEN?!
csendes tag

OK Mester!
Most egy gagyi régi sony házimozis erősítőm van csak, ezek a mostaniak gondolom azért lenyomják minőségben? VAgy ezalatt a 5-6 év alatt nem olyan hallható ezeknek az újaknak minőségjavulása? Yamahákhoz mit szólsz pl?
Azért remélem az én ''műanyag'' zenémen is észre veszem majd hogy nem 12k-s hangfalon tolom neki meg régi házi-rozi erősítővel? :)
Szólj ha már unod a sok hülye kérdést :B

(#1402) gery03 válasza commanDOS (#1397) üzenetére


gery03
senior tag

Nemtudom honnan veszitek mindig ezt az arany a legjobb elektromos vezető dumát. Elég szomorú, hogy attól, hogy az a legnemesebb fémek egyike, ha nem a leg.. azt tituáljátok a legjobb vezetőnek! Az ezüst az! Az aranyat még a vörösréz is megelőzi! Tudod miért használják az aranyat az audiócsatlakozóknál? Mert az ezüsttel és a rézzel ellentétben nem korrodál.


[Szerkesztve]

(#1403) gery03 válasza dabadab (#1399) üzenetére


gery03
senior tag

Rosszul tagoltam a hozzászólásomat. Az ellenállásos témától már nem az utp-ről beszélek, hanem a kábelekről általában. Amúgy igazad van..
(és énis utp-t használok hangfalkábelnek..)

(#1404) commanDOS válasza dabadab (#1400) üzenetére


commanDOS
senior tag

Hát egy Depeche Mode vagy valami hasonló igényesebb elektorinkus zene valószínűleg igen.
Nem igazán lehet az elektronikus zenéket se egy csoportba belezsúfolni.
-A diszkózenét kedvelők most ne figyeljenek ide!-
Mert egy depeche mode-ot vagy pl. egy Prodigy-t senki ne melítse egy lapon techno, disco meg hasonló szörnyűségekkel, bár egyértelmű, hogy azis elektronikus zene.
az ilyen ''bódiguszti és társai'' stílusú ''zenékhez'' nem hinném, hogy bármilyen komolyabb cucc kéne, ahhoz kell egy sokol rádió meg egy nagy funérlemez :DDD
az, hogy egy ilyen ''zene'' igénytelen nemcsak arra vonatkozik, hogy monoton, meg semmi zeneiség nincs benne, meg egyáltalán borzasztó primitív, hanem arra is, hogy ez tök elbutult hallású embereknek való, mert semmi olyan nincs benne, mait nem lehetne kihllani akár egy 5ezer forintos magnón, mert ezek a 2zenék'' erre lettek kitalálva, hogy minél inkább egyszerű legyne za egész, hogy mindenkinek egyből úgymond a fülében maardjno 0 hallás miatt egyből rákapjon és rohanjon megvenni a lemezboltba növelve ezzel az eladásokat. (minőség kontra mennyiség ugye) ebből következik, hogy ehhez semmillyen extra cucc nem kell.
Kicsit sarkítva fogalmaztam persze.

Kihelyezett tőke visszaáramoltatási szociális ügyintéző: pénzbehajtó :)

(#1405) commanDOS válasza commanDOS (#1404) üzenetére


commanDOS
senior tag

Most megkövezhettek :D

Kihelyezett tőke visszaáramoltatási szociális ügyintéző: pénzbehajtó :)

(#1406) gery03 válasza commanDOS (#1404) üzenetére


gery03
senior tag

Abszolút egyetértek veled. Bár én szeretem mind a prodigy-t, mint a depeche-t, azokhoz se szükséges valami húdefasza cucc hogy halld az egészet. Mióte elkapott a hifiláz, hiába régebben nem hallgattam hangszeres zenéket, most egyszerűen rávisz a kényszer, mert öröm hallgatni egy normális rendszeren. Teljesen más mint egy dobozhangú műanyag minihifin. Szóval hangszereses zenét a népnek, tüctüc-öt a disco hangfalaknak! (bár szoktam énis hallgatni ezen, de diszkón legalább üt is.. :) )

(#1407) djtörök


djtörök
senior tag

Hali. Szeretnék házilag összerakni 2db ütősebb, 2 utas hangfalat, és ezt sztreró erősítővel használnál, zenehallgatáshoz!
A következő cuccokat néztem ki:
Mélysugárzó:
[link]
Magas:
[link]
Hangváltó:
[link]

Csinálnék neki mondjuk 11mm-es bútorlapból dobozt, (kb. 55cm magas, 35cm széles, 25cm mély ). Egy 2*70W-os erősítővel hajtanám meg.

Szerintetek ez így jó lesz? Szóljatok ha hülyeségeket írok, még kezdő vagyok!

[Szerkesztve]

(#1408) commanDOS válasza Jó ISTEN?! (#1401) üzenetére


commanDOS
senior tag

5-6 éves az abszolút nem számít réginek, az én Onkyo-m legalább 18-20 éves és még ez se számít annyira réginek, főleg, hogy gyönyörű szép, megímélt állapotban vettem és rendben is tartom. a hangzás meg nemigazán javul, tehát az abszolút nem kor függvénye, ugyanis már 30 éve is tudtak olyan erősítőt csinálni, amit ha meghallanál a hátadon felállna a szőr és néznél, hogy mi az istenből jön ez a hang?? Ha valaki akart, akkor régen is tudott jót gyártani, és ez visszafele is igaz, mert még a mai technikával is lehet nagyon gyenge cuccokkal előrukkolni, ez h-m erősítőkre is igaz, a hangzás olyan mértékben nem fejlődik csak a szolgáltatások meg a készülék tudása, többfajta be és kimenet, fejlettebb dekóderek, jelfeldolgozók meg ugye különböző újabb szabványok: Pro Logic 2, mindenféle térhatás növelés és egyebek.

Kihelyezett tőke visszaáramoltatási szociális ügyintéző: pénzbehajtó :)

(#1409) villamos válasza djtörök (#1407) üzenetére


villamos
őstag

A hangfalépítés nem olyan egyszerű ám! Kell először is egy megfelelő dobozterv, és az ahhoz tartozó hangsugárzók, nem lehet csak úgy hűbelebalázs módjára csinálni.
[link]
Ez a topicja.

[Szerkesztve]

Szép álmokat csillagom! És amíg te csicsikálsz, én hozok neked egy... LÁNGSZÓRÓT TAKAROGGYÁ!

(#1410) frankie! válasza djtörök (#1407) üzenetére


frankie!
őstag

Szerintem is gondold végig, ütőset lehet, hogy tudsz építeni, meg olyat is ami 'jól szól', de olyat, ami szépen szól, biztos nem. :U Elég komoly magasabb szintű számítások is kellenek hozzá, meg bemérni igazán csak felszereléssel tudják.
De itt találsz hozzá egy jó könyvet, ha mégis belevágsz:
[link]

(#1411) fero02 válasza frankie! (#1410) üzenetére


fero02
veterán

Hy!

Atomkirály csóka vagy!

Ez a link, amit bedobtál, ez überf@sza!

10000THX érte :R :R :R

Azonnal letöltöm az összes stuffot, ami fennt van. Nagyon ritka hely, ahol ilyen rendezetten és katalogizálva vannak az e-book_ok.


Üdv!

(#1412) frankie! válasza fero02 (#1411) üzenetére


frankie!
őstag

Örülök, h örömet okozott! :) Még nekem is van mit elolvasnom belőle! F@sza a géped! Én is elcsendesítettem, egyszer teszek föl képeket!

(#1413) Jó ISTEN?!


Jó ISTEN?!
csendes tag

Hello!
Akkor gondolom az ilyen műanyag zenéhez kell választani a hangfalat is?
Pl azt halottam, hogy a jbl szereti, igaz?

(#1414) fero02 válasza frankie! (#1412) üzenetére


fero02
veterán

Hát nem gyengén meglepi volt! :DDD

Thx :R

Képeket tolhatod az én topicomban is nyugodtan (én nem rinyálok miatta, mint 1egyesek...) :))

Üdv!

(#1415) fero02 válasza Jó ISTEN?! (#1413) üzenetére


fero02
veterán

Hy!

Műanyag ''zenéhez'' vegyél műanyag ''hangfalat''!

De ezt felejtsük már el, h a BL ezt szeretni, a Jamo azt, a B&W meg amazt. Ez hattttttalmas f@szság! Ilyen nincs.

Teccikérteni?

Üdv!

(#1416) commanDOS válasza fero02 (#1415) üzenetére


commanDOS
senior tag

Igaz.

Erősítőre még lehet mondani, hogy jobban kedveli a klasszikus zenét, jazz-t, esetleg az elektronikus zene szól rajta a legjobban stb. De hangfal gyártókat absz. nem lehet így besorolni, esetleg szériákat vagy adott típust. Ugyanis azért a különböző stílusoknak megvannak a maguk adottságai, amit nagyjából le lehet írni számokkal és evidens, hogy vannak olyan hangfal konstrúkciók, amik ezeket az értékeket jobban teljesítik, de azis lehet, hogy ettől még nem tetszik a hangjuk... Hnagfalat meg általában erősítőhöz szokás választani vagy fordítva, nem puszira. Mert az erősítő apróbb hangzásbeli hibáit egy bizonyos hangfal képes lehet javítani. vagy akár még tovább rontani. és ez visszafele is igaz. Mert hiába egy rendszer úgy szól, mint a leggyengébb tagja...ez igaz, de egy gagyi erősítő gagyi dobozzal biztos, hogy rosszabb, mint ugyanaz az erősítő egy jobb hangfallal. ha minimálisan is de eltudja fedni az erősítő bizonyos hiányosságait.

Kihelyezett tőke visszaáramoltatási szociális ügyintéző: pénzbehajtó :)

(#1417) pilu69


pilu69
csendes tag

Hellotok ,

Meglévő rendszeremhez szeretnék venni 1 center és 2 hátsó hangfalat . Amim van az 1 Sony strdg500-as erősítő , Sony mf450h front , és Sony sa wm250 es mély . A szoba ahol van kb 25-30 nmes .

Mivel nem találok seholsem Sony center sugárzót ezért a háttereknek sem muszály annak lennie . ezért szemezgetek a Wharfedale WH-20 Systemmel . Ennél többet nem költenék rá ( 40000). Ebben az árkategóriában mit lenne érdemes még meghallgatni ?(még ezt is csak neten nézegettem)

Köszi

(#1418) fero02 válasza pilu69 (#1417) üzenetére


fero02
veterán

Hy!

Ha 40e/db-ra gondoltál, akkor pl Yamaha.
Ha össz 40e, akkor pl Koda, Acoustic Solutin, Dimarson. :DDD

Viccet félretéve, Koda nem olyan ratyi...

Ami tuti, h SAL-t ne vagyél! Azok kegyetlen sz@rul szólnak, pláne az óccsók...

Üdv!

(#1419) fero02 válasza commanDOS (#1416) üzenetére


fero02
veterán

Hy!

Még ezzel is vitába szállnék! :DDD

Erősítőknél sincs ilyen, h szeret vmit...vagy legalábbis azt nem igy mondják.

Vegyük pl a csöves erősítőket: szép, mindent elöntő pláne mélyhangok, de az analóg kapcsolástechnika miatt könnyen zajosodik. Marhanagy az áramfelvétele, esetenként bajos a hűtése, és a kapcsolás végére illesztőtrafó kell. Jah, és kurv@ nehéz :DDD

Tranzisztoros erősítők: kapcsolásuknál fogva kevésbé érzékenyebbek a zajra a csöves társaiknál, nagyobb teljesítmény képes leadni, jobban hűthető, nincs illesztőtrafó, kisebb áramfelvétel, sokkal könnyebb, könnyebben javítható, csak kivételesen esetekben drágák hozzá az alkatrészek.

Digitális végfokok: ez előzőekhez képest mégkissebb áramfelvétel, kevés alkatrészigény (általában), szinte kihasználhatatlan leadott teljesítmény, súlya alig, hűtés problémamentesen megoldható.

Ezek után mondanám azt, h pl a csöves erősítővel sokkal jobb pl jazz v klasszikus zenét halgatni a mindent magábaolvasztó hangjával (persze ehhez olyan hangfal is kell), de ugyanezt meglehet tenni egy ic-s erősítővel, csak soha az életbe nem lesz olyan hangja...

vagy fordítva:

Elektronikus zenét is lehet tolni csöves erősítővel, csak sokkal hamarabb vége lesz mind a csöveknek, mind a hangszóróknak; mig egy ic-s erölködővel halláskárosodáig lehet tolni a volume -t. :DDD


És igaz ez a hangfalakra is.

Egy B&W fullos hangcuccal is lehet hallgatni diszkó zenét, csak teljesen fölösleges, mert ebben a zenei stílusban soha az életben nem is voltak és nem is lesznek olyan hangtartományok, amiért érdemes lenne ilyen hangfalat venni. Gondolok itt pl hárfára, fúvós hangszerekre, stb...

Annak a zenének bőven megfelel egy MDF lapból készült doboz is,. amiből egy nap 200db-ot csinálnak...

Persze itt nem az MDF lapból készült dobozokat fikázom, hanem a szalag gyártást...

Egy igazi audiofil képes arra, h pl Amerikában honos xxx tipusú fát szerezzen be hangfala alapanyagául, de ez most más tészta.

Szóval ez ilyen széria erre való, az meg olyanra...ezt sem lehet csak úgy, mert mindent meg lehet cáfolni.

Erre igy hirtelen 1 példa: a kevlár membrános hangszórók. Mivel kemény anyag előszerettel alkalmazzák nagy terhelhetőségű ládákban (is), mert lehet neki tolni, min' állat. Sokkal kevésbé deformálódik el pl. a papir vagy a polipropilénhez képest. Szal aki diszkó hangládákat épít, az előszeretettel használ ilyet. DE mivel kemény anyag, birja a mélyferekvenciás tartományokat így az audiofil világban is megtalálható elég sok helyen. B&W hangfalakban rendszerint ott vannak és ful korrekten teszik a dolgukat.

Még annyit, h az ilyen besorolások általában a kisugározni képes frekitartományok, az érzékenység és a terhelhetőség határozza meg a későbbi felhasználást.

Lásd szórakozóhelyek: nagy hangnyomás, nagy érzékenység, nagy teljesítmény. Na ez az, ami általában nem mindig sikerül :DD

Most ennyi fogalmazódott meg bennem igy hirtelen.

Üdv!

(#1420) pilu69 válasza fero02 (#1418) üzenetére


pilu69
csendes tag

heh . na és ezzel mi van ? Wharfedale WH-20 System ? Ez azért nem olyan rosz vagy igen ?

(#1421) Jó ISTEN?!


Jó ISTEN?!
csendes tag

Üdv!
Hát én még véletlenül se akarok audiofil lenni!
Nekem mások a szempontok... Pl nem tudnék olyan hangfalat venni ami nem tetszik kinézetre akármilyen szépen szól is, eddig láttam vagy 4-5 fajtát ami bejön a pár százból :)
Akkor azt szűrtem le, hogy az én zenémnél ''mind1'' hogy akár digitálisan hm erősítővel tolom neki, úgy se vennék észre különbséget.
Ilyen zenéhez érdemesebb valami nagyobb doboz vagy az is mind1?

(#1422) commanDOS válasza fero02 (#1419) üzenetére


commanDOS
senior tag

Ezt, hogy ''jobban kedveli'' úgy értettem, hogy az a fajta zene szól rajta a legszebben, ott érzi magát elemében, ott van kihasználva leginkább az erősítő tudása (nem a full kakaóra értem, hanem ahogy te is írtad frekitartományok, stb.)
Csöves erősítőket gyakran használnak rock zenéhez is, gondoljunk csak a csöves gitáerősítőkre, egészen lehengerlően tudnak szólni. és mégha elvben is nemis tud akkora teljesítményt leadni, mégis nagyot szól, egy 50W-os csöves gitárvégfok elegendő egy kisebb koncertre, és mégcsak nemis full kivezérlésen. A súly meg sztem kevés embert érdekel, esetleg ha sokat kell cipelni, de a súly sz.tem majd minden esetben feláldozható a hangzásért cserébe :) és aki ilyet megendeg magának, az már nemhiszem, hogy a villanyszámla miatt fogja keveset használni. A megbízhatóság az viszont néha leég lutri dolog, nem lehet tudni, hogy egy cső mikor adja meg magát. De ez benne van a pakliban...
Viszont komoly felszereléssel, jó kábelezéssel meghálálja.
Egészen más, mint egy ezerszámra gyártott ic-s erősítő. Leginkább ahhot hasonlítanám, mint aki olasz autót vesz :DDD lehet, hogy 3 év múlva már havonta szervízben lesz, majd 5 év múlva szétrohad. de addig olyan élményt és életérzést nyújt, amit más autó nem :)
kissé sarkítva...

Kihelyezett tőke visszaáramoltatási szociális ügyintéző: pénzbehajtó :)

(#1423) fero02 válasza pilu69 (#1420) üzenetére


fero02
veterán

Hy!

Úgylátom ennek is több fajtája van. Az első amit néztem az 150W-osnak, a másik meg 120W-osnak van kikiáltva.

Mondjuk ember legyen a talpán, aki pl ''50W-nyi'' hangerővel képes hallgatni az emberi beszédet és azt az 1-2 effektet amire a center láda hivatott szolgálni.

Kialakítása teljesen normális, megszokott 2*10cm mélyközép köztük egy dóm (gondolom mágnesesen árnyékolt).

Frekiátvitele 80Hz-20kHz, ez is teljesen megszokott.

Viszont amit kicsit keveslek az a 89 db.! Pont a centernél (is) az 1ik legfontosabb, h nagyon érzékeny legyen! Mennyi olyan kis nesz, suttogás meg ilyenek szoktak lenni a filmekbe?! Ilyen esetben (is) a db-ek nagyon sokat számítanak.. (mondjuk ez a decibelezés lehet h csak nekem ennyire a mániám) :)) De ennyi pénzért ne akarjuk high-end minőséget

Tehát szvsz összeségében 18e HUF-ért jó vétel lesz, ha bevállalod.

Sok sikert hozzá! ;)

Üdv!

(#1424) fero02 válasza Jó ISTEN?! (#1421) üzenetére


fero02
veterán

Hát elektronikus zenével ne is akarj audiofil lenni :DD :))

Ha meg elektronikus zenét hallgatsz és le akarod szaggatni vele a vesédet a helyéről, akkor építs két mély ládát 30-as mélyekkel, meg egy 3 utasat vagy 30-as vagy 25-ös mélyel, 10 v 13 centis középpel meg egy 100 db feletti piezzóval 12db/oktáv vágású crossowerrel :DDD

Bizhatsz a hatásban! ;)

(#1425) fero02 válasza commanDOS (#1422) üzenetére


fero02
veterán

Persze, persze értem én mit akarsz mondani. Nem értettük mi 1mást félre.

Mondjuk még kicsit visszatérve, az erősítőknek a kimenő részén található dolgokat nagyban befolyásolja az is, h milyen előerősítő fokozat van ott. Hiába lenne egy jó karakterisztikájó végfokod, ha a meghajtófokozat meg sz@r...

Szóval erre azért ügyelni kell

(#1426) frankie! válasza fero02 (#1423) üzenetére


frankie!
őstag

Szerintem 89 dB egy hangfal esetében nem mondhetó kevésnek, akadnak olyan high-end monitorok is, aminek nem haladja meg a 90 dB-t az érzékenysége. Sőt, valami fórumban a 100 dB-es egyutasról áradoztak, hogy az milyen soknak számít.

A hangforrás más dolog, ott persze minél magasabb érték a jó, hogy fölényesen ki tudd hajtani a hangdobozokat (meg az erősítő sem árt ha tudja kezelni ezt az értéket, és a torzítása sem utolsó).

(#1427) fero02 válasza frankie! (#1426) üzenetére


fero02
veterán

Hy!

Igen, tisztában vagyok vele.

De figyelmesen megnézed ezt írtam zárójelben:''mondjuk ez a decibelezés lehet h csak nekem ennyire a mániám'' Tehát ez lehet, h csak az én meggyőződésem!

Amúgy meg sztem a high-end cuccok vannak olyan jók, h az érzékenységük hiányát mással pótolják.


Ezeket viszont nem értem, h mire mondtad:''A hangforrás más dolog, ott persze minél magasabb érték a jó, hogy fölényesen ki tudd hajtani a hangdobozokat (meg az erősítő sem árt ha tudja kezelni ezt az értéket, és a torzítása sem utolsó).''

Eddig iről beszéltünk? Vagy Nálad a hangfal az nem 1 hangforrás? Meg ilyet sem hallottam még, h 1 erősítőnek tudnia kell kezelnie hangfalat. A torztás megintcsak külön lapra tartozik.

Üdv!

(#1428) frankie! válasza fero02 (#1427) üzenetére


frankie!
őstag

Haj!

Bocs, a hangforrásnál jelforrásra gondoltam, ezt kellett volna írnom. Végül is olvastam már így is, meg olyat is, hogy a kábel feladata a hangátvitel. Van is benne valami, ha analóg kábelről beszélünk. :U Ott tudtommal a dinamikának van hasonló jelentése. Pl. jobb CD playerek, DAC-ek 120-130 dB-t is tudják. (Vagy Audigy2 106 dB :P) Gondolom nem véletlenül számít ez olyan sokat. De a tesztekben érdekes módon mégsem mindig az viszi a pálmát, amelyiknek ezen adata a legnagyobb. Nem igaz?

üdv.

(#1429) Zsolt!!


Zsolt!!
aktív tag

Sziasztok!

Érdemes egy olcsó hangfalra(30000ft) tüskéket rakni rezgéscsillapítás cáljából?Hallatszik javulás?A sráctól akitől vettem azt mondta hogy sokat jelentene.érdekelne a véleményetek.köszi

(#1430) frankie! válasza Zsolt!! (#1429) üzenetére


frankie!
őstag

Minden hangfalon segít kisebb-nagyobb mértékben. Ennél olcsóbb hangfalon is hallottam javulást.

(#1431) golyani


golyani
addikt

hali emberek.
na a lényeg h a mediában lehet msot kapni Wharfedale Zaldek Z100/Z600 hangfalakat 36k-ért cask nem tom a kettő közül melyiket. nekem a kisebbik is megfelelne. a problémám az h max oda tudnám tenni ahol a jelenlegi sonyk vannak vagy pedig a szekrények közti polcokra.
csak a polcok nincsenek akkorák mint a dobozok mélysége...
[link]
(bocsi a kupiért... :B )

(#1432) commanDOS válasza golyani (#1431) üzenetére


commanDOS
senior tag

Engem korábban mindenki lebeszélt a Zaldekről...
Nem elbátortalanításként mondom, de nekem eleve gyanús egy 3 utas hangfal 36K ért.
Én nem hallgattam meg (énis a Media-ba nézegettem), de aki már halotta azt aztmondta, hogy gyengén szól, a tölcséres magas meg még tovább rontja a hangképet, ráadásul azis müanyag házban van. De hallgasd meg...azt csak te tudod eldönteni, hogy tetszik-e a hangja vagy sem.

Kihelyezett tőke visszaáramoltatási szociális ügyintéző: pénzbehajtó :)

(#1433) golyani válasza commanDOS (#1432) üzenetére


golyani
addikt

hát már meghallgatta még tavaly Dire Straits-el nekem speciel tetszett mondjuk egy 8 éves sony hangfal után...
hát nme tudom mi lesz. a helyzet h miskolcon nme igazán találni más boltot ahol lennének hangfalak. csak Clarus. de ott meg túl rámenős volt a srác nyíltan kijelentette h Wharfedale egy szar.... kérdem mi a jó? erre ő: hát a Clarus! csak sztem bűnronda polcsugárzójuk...

(#1434) commanDOS válasza golyani (#1433) üzenetére


commanDOS
senior tag

Igenigen, ezt már említetted még régebben :) , vicces.
Sz.tem semmi baj a Wharfedale-el. a drágábakkal semmiképp, ha meg neked tetszik a zaldek, akkor az a lényeg, mert te fogod hallgatni.
Miskolcon esetleg használt boltot tudsz nézni, vagy az albacompnál láttam még álló yamaha hangfalat. 40körül. a sétálón nincs valahol hi-fi-s bolt?

Kihelyezett tőke visszaáramoltatási szociális ügyintéző: pénzbehajtó :)

(#1435) golyani válasza commanDOS (#1434) üzenetére


golyani
addikt

helyzet az h álló semmiképpen nme fér el igaz a zaldek is az vmennyire de az még elfé r a polcon úgy ahogy. nameg ha már 40 ezres kategória inkább a wharfedale mint a yamah sztem... de majd még lesz vhogy. lehet h cask kerítek egy erősítőtés meghagyom a hangfalakat, és csak később veszek vmit...

(#1436) Ludovicus


Ludovicus
aktív tag

Sziasztok! Egy Nad 3020-hoz és egy 20 nm-es szobához érdemes álló hangfalakat venni? Megfordítva a kérdést: a mélytartományban mennyivel gyengébbek a polchangalak? Tudom, elég általánosak a kérdések, de valahogy el kell indulnom...

(#1437) Zsolt!!


Zsolt!!
aktív tag

Köszi frankie!

Majd ha ráérek kipróbálom a tüskéket veszteni nem fogok vele semmit.Lenne még egy kérdésem:számítógép és erösitő összekötésénél ki milyen kábelt tudna ajánlani?jelenleg egy 200ft-os vacakkal van összekötve a számítógépem és az onkyo erősítöm.Határozott minöségromlást hallok amikor a hangkártya után az erösitőbe dugom be a fülesemet.Érdekes módon az énekhangon tünik fel a legjobban.Nem hinném hogy az erösítő lenne az oka.(özönvíz elötti de súlyos tizezrekbe kerülne ha újan kellene megvenni) ;)
Röviden ki hogyan köti össze a számítógépet és a hifijét?

[Szerkesztve]

(#1438) frankie! válasza Zsolt!! (#1437) üzenetére


frankie!
őstag

Én CAT5E számítógép háózati kábelből vett szálból csináltam összekötő kábelt. Árnyákolást nem használtam, állítólag nem tesz jót a hangnak. Részletezőbb lett a hang és dinamikusabb. Nem tudom egy drágább kábel mellett hogy teljesít, mert még nem próbáltam. Érdemes lenne kipróbálni ugyanezt CAT6 és 7 kábelekkel is.
Van egy fórum, ami ezzel foglalkozik, de nem találtam meg.

(#1439) commanDOS válasza frankie! (#1438) üzenetére


commanDOS
senior tag

Úgyérted UTP kábelre forrasztottál jack dugót meg két RCA dugót?
Boccs ha rosszul értelmezem :B

Kihelyezett tőke visszaáramoltatási szociális ügyintéző: pénzbehajtó :)

(#1440) frankie! válasza commanDOS (#1439) üzenetére


frankie!
őstag

Pontosan! Kis anyagköltségű kábel, de árához képest jól szól (nekem).

(#1441) commanDOS válasza frankie! (#1440) üzenetére


commanDOS
senior tag

Elkezdett foglalkoztatni a dolog :)
Egy pólusra egy eret kötöttél, 2 meg maradt? vagy meghámoztad a kábelt és úgy csináltad, esetleg pólusonként több érrel?
Érdekel, mert nekem is 250Ft-os összekötő kábel van :DDD
így lehet veszek néhány méter CAT5E kábelt és a hangfalakat is ilyesmi megoldással kötöm össze, próba cseresznye.

Kihelyezett tőke visszaáramoltatási szociális ügyintéző: pénzbehajtó :)

(#1442) frankie! válasza commanDOS (#1441) üzenetére


frankie!
őstag

Igen levágtam szikével óvatosan a külső burkolatot, és 2 érpárt használtam föl, 2 megmaradt. Az érpárból az egyik menne elvileg az árnyékolásra, így, összecsavarva, de csak az erősítő oldalán kell bekötni, hogy ne járja át áram. Jobb erősítőknél ez nem is okoz gondot, de nálam búgott, ezért bekötöttem az egyik kábelnél az árnyékolást mindkét oldalon, ezzel megszűnt a búgás. Azt hiszem a föld hurok miatt volt, de ebbe még nem mélyedtem annyira bele, ezért nem is értem. Ha vki nagyon otthon van a témában, elmagyarázhatná, miért van, hogy így nem búg!
Hangfalkábelnek nálam nem jött be ez a kábel, de biz. rendszereken sokat segít. Még hálózati kábelnek is használják.

(#1443) Zsolt!!


Zsolt!!
aktív tag

Hello frankie!

Bocs de ritkán vagyok gép közelben.Nekem nem volt kedvem barkácsolni.Vettem egy minöségi rca kábelt meg hozzá egy egyesítöt.Megérte nagyon.Tisztábban szól és sokkal magasabbra felszól a csipógó.Úgy látszik ezek a vacak kábelek nem viszik át rendesen a magas hangokat.köszi a válaszokat!

(#1444) frankie! válasza Zsolt!! (#1443) üzenetére


frankie!
őstag

Mennyire minőségit vettél? Előtte én is próbáltam 2 példányt is, amiről azt gondoltam, nem gagyi, de igazság szerinte nem hallottam különbséget. Most a nyakamon maradtak. Ennél a kábelnél rögtön észrevettem, nemcsak tisztább lett a hang, hanem ''gyorsabb'' is, részletesebb.

(#1445) commanDOS válasza frankie! (#1442) üzenetére


commanDOS
senior tag

Üdv!

Boccs, hogy kicsit tájékozatlan vok és sokat kérdezősködök, de sajnos ilyen kötözgetéseket nem sűrűn csinálok. Sz.al az árnyékolást azt hova kéne kötni?
Mert ugye erősítő oldalról van két RCA Csatlakozó + a hangkártya oldalon ugye egy 3,5 Jack kimenet. Ha jól értem, akkor 1 ''drót''-1 csatorna/1pólus. így össz 4, ha jól számolom :DDD
akár lehet 2eret is használni, nem? így nemis kéne szétbontani, mert, mind a 8 ér fel lenne használva.
Másik kérdés, hogy utána valamibe belehúztad a drótokat vagy csakúgy vannak maguknak? :)

Kihelyezett tőke visszaáramoltatási szociális ügyintéző: pénzbehajtó :)

(#1446) fero02 válasza commanDOS (#1445) üzenetére


fero02
veterán

Hy!

Ha szétszeded a jack dugót, akkor vmi hasonló elrendezésű csatlakozókat kell látnod:

[kép]

Direkt szinessel számoztam. A piros az egyik oldal ''+''-a, a kék a másik ''+''-a értelemszerűen. A fekete az árnyákolásé. Annyi különbséget fogsz látni, h ahova az árnyákolás vezetékét kell forrasztani, ott lesz két db ''villás végű'' kis lemezcsík ami kilóg. Na az azért van, h amikor beforrsztottad(és leszigetelted) a vezetékeket, akkor belerakod a nutjába és óvatosan összenyomod őket úgy, h ha oldalról ránézel akkor ne láss át a vezeték és a fém pöckök között. Ez arra szolgál, h amikor össze lesz rakva és véletlen megrántod a kábelt, akkor ne szakítsd ki a vezetéket a csatlakozóból.

Még annyit, h a két szines kábelt sosem szabad összeérinteni, de az árnyákolást igen, mivel az a műszerből is közös pontból ered!

Ha kérdésed van még keress nyugodtam...


Üdv!

(#1447) frankie! válasza commanDOS (#1445) üzenetére


frankie!
őstag

Végül is használhatsz több drótot is, de minek? szerintem az csak elszínezi a hangot (bár nem próbáltam, de olvastam). Léteznek ilyen IC-k is, de egy ilyen készítése komoly szaktudást igényel. Az összekötő kábel a jelet nagyon alacsony energiaszint mellett szállítja, emiatt a rajta átfolyó áramok is kis értékűek. Ezért nincs szükség vastag kábelre. A legendás HFM-ban volt egy cikk, amiben IC kábeleket teszteltek, és a lecsupaszított, 0,1 mm2 keresztmetszetű elemi rézszállal érték el a legjobb eredményt árnyékolás nélkül! Ezt kipróbáltam én is, hát, nem volt rossz! :) De aztán maradtam a vékony PU szigetelésnél, ami rajta van. Ez nem ''rontja el'' annyira a hangot, mint a PVC. Ezért is jobbak ezek a kábelek.
A lenti ábrán jól látható, hova kell kötni az árnyékolást, ha mégis bekötöd.

(#1448) commanDOS válasza frankie! (#1447) üzenetére


commanDOS
senior tag

Rendben, próbálkozunk. :)
Köszi szépen a segítséget. :R

Kihelyezett tőke visszaáramoltatási szociális ügyintéző: pénzbehajtó :)

(#1449) commanDOS válasza commanDOS (#1448) üzenetére


commanDOS
senior tag

Már kész a terv :)
Összeforrasztom a cuccost+veszek hőre zsugorodó műanyag(?) csövet és a csatiknál szépen megcsinálom, a drótokat meg néhány helyen összefogom, így plussz szigetelés se lesz, de a drótok se lesznek szanaszét és meghallgatjuk, hogy jobb-é, avagy sem :)

Kihelyezett tőke visszaáramoltatási szociális ügyintéző: pénzbehajtó :)

(#1450) golyani


golyani
addikt

CAT5-ös kábelből én úgytom h hangfalkábelt szoktak csinálni...

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.