Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Építő/felújító topik (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#84601) pjen válasza orion1025 (#84600) üzenetére


pjen
félisten

Tíz éve,még nem nagyon voltak dronok,az egyéb légi fényképezés nem két forint.Ha csinálnak is felvételeket azt valakinek fel is kellene dolgozni.Nem hiszem,hogy ez a következő 50 évben napra kész lesz.Persze a konkrét megrendeléseken kívűl.

(#84602) runner 125 válasza varsam (#84596) üzenetére


runner 125
nagyúr

Kérdezz annak utána, h ilyen flexibilis csővel lehet-e gázkazánt bekötni, mert én kicsi esélyt látok rá..

Mindenesetre én is Vaillant kazánt választottam, végül rábeszlktek a felső kategóirás Vaillant ecoTEC Exclusive VU INT II 216/5-7-re (minőségi holmi, nagyon széles modulációs tartománnyal), illetve ehhez vettem még VR920-as internetmodult, VR70-et a padlókörhöz és a gyári Vaillant Multimatic 700/5 vezérlőt. A radiátorokra pedig Ambisense termofejek kerülnek. Így akár távolról telefonról is vezérelhető lesz minden helység hőmérséklete.
Emellett a központi vezérlő napelem rendszert is vezérlel, jövőre nézve ez mindenképpen előnyös érv volt számomra.

De visszatérve a füstcsőre. A komplett fütcső nekem is több mint 100k-ba volt benne. De velem gyári, fém / műanyag idomokat vetetett a szerelőm jah és csak 3 méter összesen kb. :)
Csak egy példa: 2db 45°-os elem kb. 25k volt.. aztán szükség van tisztítónyílásra is, és ne feledd a tetőkivezetőt. Az is vagy 20k.

Szóval a gyári kémény nem olcsó mulatság sajnos.

mod.
Apropó, Bosch kazánt ne vegyél. Amikor nekiálltam a komplex felújításnak, 4 szerelőnél kérdeztem utána, illetve neten is. Mindenki ekézte az összes típusukat.

3 szerelő még itt a környéken a Baxi-t istenítette. H ár / érték arányban állítólag baromi jók. Ettől függetlenül én azért kicsi sznob vagyok és maradt a Vaillant. :D

[ Szerkesztve ]

"Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!

(#84603) csubuka válasza Misi1980 (#84597) üzenetére


csubuka
addikt

Ez jó információ, köszönöm a választ :) A fűtésben eszerint igazán nem fordul elő olyan térfogatáram és nyomás ami indokolttá tenné ezen megoldások használatát. Ez kifejezetten pozitív tekintve az otthoni rendszer kidolgozottságát.

Azért is írtam, hogy folyamattechnikai javaslatok ezek, eszerint elővigyázatlanul kevertem őket ide. Csak nekem ezek jönnek képbe. Vegyipari művek, finomítók, erőművek, ilyesmik. És nem a fűtésük, hanem a technológiai folyamataikat kiszolgáló berendezéseknél számíthat ez.

A szivattyú típusa is számít, hogy mennyire tolerálja az egyenetlen áramlást gondolom.

Amúgy még térfogatáram mérőnél is tudnak meglepetések lenni. Két 90-fokos elfordított könyök után raktak be azonnal egy ultrahangos áramlásmérőt egy hőszivattyús tesztrendszer földkörébe. Mindezt olyan áramlásmérővel, ami amúgy nem is volt kalibrálva a glikolos-okosságra ami abban a körben volt. Gyakorlatilag mint hordozható, csőre cuppanthatós külső mérővel kiderült, nem igazán okozott túl nagy eltérést az sem. :D Oké nem számlázásra volt az használva az eredmény csak informálódásra.

(#84604) n@p@lm válasza macilaci78 (#84567) üzenetére


n@p@lm
őstag

Tudom, megtörtént.

(#84605) varsam válasza runner 125 (#84602) üzenetére


varsam
őstag

Köszi az infókat.

Volt kint nálam kéményes, meg a gépész is, mindkettő azt mondta, hogy flexi cső. Meglévő kéménybe megy majd bele, amiben van egy elhúzás, nem egyenes ezért kell a flexi. Meg ha van ilyen gyári tartozék, akkor miért ne mehetne. Amúgy nekem kell kb 10 méter...
Néztem már az általad írt Exclusive példányt is, mit ne mondjak, elég borsos ára van.

Neked mennyibe került a kazán, kémény + mindenféle sallang szereléssel együtt, ha szabad kérdeznem?
Hogy néz ki nálad a teljes fűtés vezérlés? Melyik eszköz mit csinál?, mi a szerepük?

Én is gondolkoztam már mindenféle több körös meg netes vezérlésen is, aztán kitudja. Ez a multiMATIC első ránézésre viszont tetszik.

Nekünk csak padlófűtés lesz a földszinten meg az emeleten, illetve egy törölközőszárító radiátor. Sorházi lakás révén van két falszomszédunk jobbról-balról, elől hátul meg kap rendes szigetelést meg új nyílászárók is lesznek, nagy hőigényünk biztos nem lesz (bár számokat még nem láttam). Szóval a csak padlófűtést pedig ahogy olvasgatom nagyon nem kell szabályozni, mert lassú reagálású a sima radiátorhoz viszonyítva is. Nem tudom van-e értelme így az első és felső szintet külön vezérelni pl.

[ Szerkesztve ]

(#84606) varsam válasza runner 125 (#84602) üzenetére


varsam
őstag

Még egy:
Te a HMV-t hogy oldod meg?

(#84608) ALI_G


ALI_G
veterán

Vásároltam egy törölköző szárítóhoz fűtőpatront. A leírás elég szűk szavú a beszerelést illetően, de nyilván csak fel kell tölteni, becsavarni a patront és kész. Na de az ördög a részletekben rejlik.
Ha jól sejtem, akkor ez egy szelep amit szerencsére adott a gyártó a törölközőszárítóhoz. A boltban ajánlottak fehéret, eh. Szóval az úgy jó, hogy
1. becsavarom alulra a patront
2. feltöltöm fentről desztillált vízzel úgy 90%-ig
3. a szelepet nem csavarom vissza, felfűtöm maxra a vizet és ha sok hiányzik, akkor még töltök bele kicsit, ha sok volt, akkor kifolyik egy kicsi
4. becsavarom a szelepet
5. kész vagyok

Ez így helyes?
A szelepen a laposfejű csavart be kell tekerni teljesen, vagy hogy működik? Ez csak légtelenítő, vagy biztonsági túlfolyó is?

btw a korábbi vergődésemhez: most 35 fokra van állítva a padlófűtés és nem minden nap kapcsol be a kazán. Ha még be is kapcsol, akkor is csak 28-30 fokos vizet állít elő (amire továbbra se jöttem rá, hogy miért). Erre még jöhetnek ötletek, hogy a vaillant miért csinálja. 30 fokos vízzel nehéz lenne törölközőt szárítani, főleg ha nem kering semmi víz.

runner_125: biztos nap elemet kezel? :Y
Boschról én is rosszat hallottam.

[ Szerkesztve ]

(#84609) varsam válasza #46372352 (#84607) üzenetére


varsam
őstag

Mindenképp szeretnék indirekt tárolót én is

(#84610) runner 125 válasza varsam (#84605) üzenetére


runner 125
nagyúr

Nem olcsó, de állítólag minőségben, tartósságban és fogyasztásban az évek alatt behozza a különbözetet.

Fu, ha csak a kazánházszerelést kell számolni a fűtéstől (padlós rész, szobák radiátor + vissztérő ág letekerve) elkülönítve minden sallanggal, rézcsővel, idomokkal, szivatyúkkal, munkadíjjal (csak a kazánházszerelés munkadíját számoltam most bele) kb. 1,6M itt Sopron mellett.
..s erre még ugye rájön az internet alapú vezérlés, a különbözú modulok, termofejek költsége is, ami még 360 plusz.

Ez önálló 1 szintes családi ház, a lakott része kb. nettó 130 m2, a maradék kb 80 m2 dupla garázs,, mosókonyha és műhely. Itt is van fűtés végig grafitos hőszigeteleéssel, aljzatszigeteléssel, födémszigeteléssel, de ezekben szerintem be lesz lőve tizenpár fokra és kész.
A nappali, étkező, konyha egy tér, itt padló van végig, illetve a folyosó / előszoba ami még közvetve csatlakozik ehhez a térhez, ide is csak padlófűtés került le. Ez padlókör van leválasztva egy keverőszeleppel, külön szivattúyval. Mivel mint írtam jellemzően egy tér, azonos fekvéssel, így nem lett agyontermosztátozva, sem körönként vezérelbe.. A nappaliba kapott helyet a Multimatic 700, ez egyben termosztát is, tehát ezen terek 7 körből álló padlófűtését ez vezérli.
A szobákban ahogy fentbebb írtam maradtak a radiátorok. Pontosabban 3. Van egy fő gerinc, ahonnan leágaztak a radiátorok, a visszatérő ág pedig úgy mint a padlófűtés minde szobában egy úgynevezett RTL szeleppel került letekerésre. Ezzel a szeleppel a fő radiátoros körtől függetlenül lehet melegíteni, vagy csak temperálni a padlót. Kicsit tartottunk attól a mendemondától, h a hálókba a padló nem túl egészésges, mert lebegteti a port. Aztán lehet ez csak sztereotípia már.. meg nyilván rendszeresen takarítunk, de azért akkor is. Így ha az ember akar egy kis meleget, a szeleppel külön tudja szabályozni a padlót, vagy épp elzárni teljesen (attól még a radiátor ugyanúgy üzemel).
A raditorokra a Vaillant Ambisense termofejek kerülnek. Itt magán a termofejen is be tudod lőni a kívánt hőmérsékletet vagy telefonról, az applikáción keresztül, akár távolról is.
A lakott rész radiátoros körére 1 szivattyú került, az adott radiátoron lévő termofej szükség esetén indítja.
Nyilván ezt lehet még úgy fokozni, h minden helységet külön szivattyúval és termosztáttal szereltetsz, de arányiban legalább helységeként plusz 350.000ft költség kb..
A fürdőben van 1x kb. 120 x 60-as törölközőszárítós (ezen lesz a termofej és erről van az RTL szelep itt is letekerve a padlóba) és egy fixen, szabályozás nélkül a radiátoros körre kötött 190 x 60-as törölközőszárítós, ami mindig melegít.
A melléképületrész 4 radiátorja szintúgy egy fő gerincen, 1 szivattyúval, ugyanúgy Ambisense temrofejekkel ellátva kerül kiépítésre. Így van összesen 3 szivattyúm, ahogy a fotón látszik. (Ez még csak 80%-os szint)
A VR920 az internetmodul, ez kell ahhoz h hálózatra tudjon kúszni az egész rendszer. A VR70 pedig a padlófűtés kör miatt szükséges.
A HMV egy 150 literes tároló, fent a padláson, pont a kazánház rész fölött. Ha megy a fűtés a kazán fűti, nyáron, átmeneti időben (éjszakai) áram. Pontosan ezért nem kombi kazán lett, csak fűtő.

Remélem azért hellyel közzel érthető h mi miképp csináltattuk. Aztán persze az idő eldönti h beválik-e minden. :)
De ha maradsz a Vaillant-nál, írj a supportnak. Tőlem abszolút távol áll az épületgépészet, tök más területen dolgozom, de korrekten, érthetően elmagyaráztak mindent és segítettek.

Pl ő: arpad. pont gyongyossy kukac vaillant.com

ui. 1 törölközőszárítóssal akarod fűteni a fürdőt, vagy ott is lesz padló végig?
A fene tudja, ezt nektek kell eldöntni h szeretnétek-e külön vezérlést. Sorháznál ahogy írod valóban kisebb eséllyel fordul elő olyan szitu, h valamelyik szoba, vagy helység hidegebb a többinél.
Viszont idővel előfordukhat h a család valamely tagja nem akar ugyanolyan meleget és szabályozná. Noh meg tippem szerint az alsó szint nem fog annyi hőt igényelni, mint a felső, így legalább ha már a helységenkénti szabályozást nem is, de a szintenkénti szabályozást én biztosan kérném.

ALI_G

Kell hozzá bővítőmodul, de maga az egység megjeleníti és kompatibilis:
Vaillant link

"Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!

(#84611) kelna91


kelna91
senior tag

Sziasztok!

Van egy 80 literes bojlerem, de le szeretném cserélni nagyobbra, mert ezen maxra kellett állítani a hőmérsékletet, hogy elegendő melegvíz legyen két zuhanyzásra, és ez így nem optimális, mert csomószor megégetem magam, és a hulladékhő is magasabb, mint normálisabb hőfok esetén. Amúgy a 80 liter csak rá van mondva, méréseim alapján ez a készülék teljes térfogata. Tuti, hogy kevesebb víz van benne, olyan 50 liter körül.
Szóval szeretnék egy nagyobbat. Nézegettem a kínálatot, és az Aristonok tetszenek, most is az van, és nincs bajom vele, csak kicsi. Két modellre szűkítettem a keresést: Ariston Shape Premium 100 és Ariston Velis EVO 100.

Viszont a fürdőszoba méretei miatt a Velis csak fektetve férne el. A kérdésem pedig az, hogy szerintetek fektetve nem nagyobb-e egy bijler veszteséghője? Azért kérdezem ezt, mert ennél a Hajdu bojlernél azt írják, hogy vízszintesen többet fogyaszt. :F Márpedig a háztartásban a bojler a legnagyobb fogyasztó, éppenhogy csökkenteni szeretném a kiadásaimat etéren, pont ez a készülékcsere egyik indítéka.

Ugyanitt használt bojler eladó. És bojlerszerelő kerestetik! :)

(#84612) ivana válasza kelna91 (#84611) üzenetére


ivana
Ármester

Nincs tele vízkővel az a bojler? Egy 80 lityós két zuhanyzásra bőven elég kell legyen. Hétvégi házunkban van akkora sose kapcsoljuk maxra és volt, hogy 5-6-an zuhanyoztunk belőle, de még amikor bontottuk a disznóólat és 3-an fejenként legalább félórát sikáltuk magunkról a vályogot akkor is elég volt.

(#84613) kelna91 válasza ivana (#84612) üzenetére


kelna91
senior tag

Hát nem tudom, hogy ezt hogyan lehetne kideríteni.

(#84614) ivana válasza kelna91 (#84613) üzenetére


ivana
Ármester

Egy bojlert legalább két évente ki kellene takarítani, ha napi használatban van, magas hőfokon akkor lehet gyakrabban. Magyarországon általában kemény a víz, viszonylag gyorsan tele lesz vízkővel, akár 2-3 vödörnyi is lehet benne :U Ha 80 literes a bojler az 80 literes nem 50. Nem teljesen értem, hogy tudod lemérni, de amúgy az se triviális (folyamatosan tölti újra hideg vízzel...)

(#84615) kelna91 válasza ivana (#84614) üzenetére


kelna91
senior tag

És hogy kell kitakarítani?

Úgy mértem le, hogy van egy magassága (66 cm), és egy átmérője (kb. 40 cm), és ez egy henger. Ezekből pedig az jön ki, hogy 80 liter a teljes térfogata. A fém héj alatt nyilván van hőszigetelés, azon belül pedig a tartály. Ezek mind elvesznek a kapacitásból.

Szerk: Egyébként a fent nevezett Valis is 100 literes a nevében, és a gyártói honlap szerint is, de az Árukeresőn érdekes módon 85 literesnek írják. Emiatt is gondolom, hogy van eltérés a nominális és a valós kapacitás között.

[ Szerkesztve ]

(#84616) ivana válasza kelna91 (#84615) üzenetére


ivana
Ármester

Az tényleg elég kevés a fentebb említett 80 literes hajdú biztos nagyobb jóval. Milyen bojler ez?

(#84617) kelna91 válasza ivana (#84616) üzenetére


kelna91
senior tag

Ariston Pro R 80 V van ráírva.

(#84618) pjen válasza kelna91 (#84615) üzenetére


pjen
félisten

Áramtalanítod,Elzárod a bejövő vizet,aztán leengeded ami benn van.A fenekét lecsavqrozod,teszel alá valamit,mert a nagyja vizkő rögtön kiesik,aztán kikotrod a maradékot.Legelőször vegyél tömítő készletet,mert a régi nem biztos,hogy jó lesz.

(#84619) macilaci78 válasza pjen (#84618) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Engem is érint, így kérdem, hogy mivel szabad kotorni?
Nekem Fais 80 bojlerem van.

Illetve amit én tapasztaltam, hogy a bojlerből kijövő víznyomás egyre kevesebb (3 éves, azóta nem volt, csak használva). Van előtte nyomáscsökkentő (Buda). A víznyomás csökkenését az összes csapnál tapasztalni.

A vízkőmentesítő karbantartás megoldja vajon ezt a nyomásproblémát, vagy más az eredete?

Illetve szoktam olvasni az anódról is. Az gondolom cserés. És a fűtőszál?

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#84620) looser


looser
addikt

Sziasztok! Laminált padló és szegély közé szoktak tenni ragasztót, szilót, akármit, ha az már fel van ragasztva a falra? Szaki úgy hagyta itt, hogy helyenként eláll a faltól (valóban, nem egyenes a fal itt a panelben), 1-2 mm-re, de helyenként a padlótól is eláll, bár kisebb mértékben.

[ Szerkesztve ]

Mindent tudok a rákászszakmáról...

(#84621) emre válasza pjen (#84618) üzenetére


emre
veterán

A régi szerintem biztos nem lesz jó. :)
Meg akkor már egy új fűtőszálat, mert a régiről elég macerás lesz letakarítani ami rárakódott.

(#84619) macilaci78

Az anódon meg fogod látni mennyi fogyott egy újhoz képest, szerintem ha már szét van kapva érdemes beletenni újat, és ide is kell új tömítés.
A nyáron csináltam egyet, ott elég volt kézzel kitakarítani a helyén, meg kicserélni a fentieket, de az fűtött rendesen, csak büdös volt a víz. Mondjuk megcopatott, mert miután kész lett a kismegszakítója megadta magát, én meg csak néztem hol a hiba mikor minden jó rajta.

A régi lakásomban a régi kombi kazánomat két évente ki kellett savaznom a hmv levő nyomáscsökkenés miatt.
Ezt egy műanyag ládában sósav fürdővel oldottam meg. Egy jó fél napos meló volt mire olyan szinten kitisztult hogy felszabadultak a járatok.

[ Szerkesztve ]

A stabil diktatúra ugyanúgy társadalmi alku eredménye, mint a stabil demokrácia, csak az alku logikája más.

(#84622) macilaci78 válasza looser (#84620) üzenetére


macilaci78
nagyúr

A fal felől ki szokták húzni szilóval.
Alul azért nem, mert az olcsó alátétek rugalmasak, kihúzod szilóval, odalépsz, raksz bútort, lemegy a laminált, a szegő marad a helyén, a sziló meg elszakad.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#84623) macilaci78 válasza emre (#84621) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Ilyen bojlerem van. 4k-val többért már 100 litereset kapok.

Meglátom, mennyibe kerül az alkatrész: anód+tömítés+fűtőszál, aztán lehet, veszek egy másik bojlert inkább. :D A régiből kimentem a fűtőszálat és hagyom ázni, lepucolom, majd elrakom.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#84624) emre válasza emre (#84621) üzenetére


emre
veterán

ja, lemaradt hogy a kazán hőcserélőkét kellett savazni

Amit csináltam hajdú 120-as volt ott közel egy 10-es volt az anyag, de mivel logisztikai agyhugykő miatt későn tudtunk nekiállni csak az obi-ból tudtuk beszerezni ami kell (anód, fűtőszál, tömítések), lehet máshol olcsóbb lett volna.

[ Szerkesztve ]

A stabil diktatúra ugyanúgy társadalmi alku eredménye, mint a stabil demokrácia, csak az alku logikája más.

(#84625) pjen válasza macilaci78 (#84619) üzenetére


pjen
félisten

Ameddig van anód,nem tapad fel a vízkő,kézzel kikaparható,ha elfogyott az anód ,csíréld tömítéssel együtt.Persze lehet komplett feneket,egyszerübb,ha kicsit drágább is.A reduktorod fix,vagy szabályozható?Lehet meg kéne mérni,mennyit enged át.

[ Szerkesztve ]

(#84626) macilaci78 válasza pjen (#84625) üzenetére


macilaci78
nagyúr

A reduktorról annyit tudok, hogy van.
Viszont 3 éve fent van anélkül, hogy hozzá nyúltunk volna. Majd csinálok képet, nézek típust.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#84627) pjen válasza macilaci78 (#84619) üzenetére


pjen
félisten

Csak a meleg nyomása ment el?Akkor inkább vízkő,ha a hideg is,akkor lehet a reduktornál baj.

(#84628) macilaci78 válasza pjen (#84627) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Reduktor csak a bojler előtt van. A teljes hálózatot egy mechanikai szűrő védi csak. És a hideg víz nyomása mindenhol jó, csak a meleg vízé a gyenge.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#84629) pjen válasza macilaci78 (#84628) üzenetére


pjen
félisten

Akkor szerencséd van :P ,csak a meleg víz hálózatban kell keresni a hibát.Először a bojlert takarítanám.

(#84630) vzozo válasza vzozo (#84592) üzenetére


vzozo
senior tag

Sziasztok, erre valaki? Fát lehet gipsszel glettelni vagy valami spéci anyagot kell vegyek?

(#84631) Morris válasza vzozo (#84630) üzenetére


Morris
veterán

Nem lehet.
Gittel szokták javítani

[ Szerkesztve ]

(#84632) gerisz23 válasza vzozo (#84630) üzenetére


gerisz23
őstag

Lehet,de az illesztéseknél lehálóznám.

Asus B560M-K,Intel Core i3 10100F,Pure Power 10 400W,Corsair 2*4GB,Rx 570 4 GB

(#84633) intensa_man


intensa_man
tag

Sziasztok!
Ez indító, vagy üzemi kondi? Buvárszivattyú alkatrésze.

Köszönöm!

(#84634) ph2012


ph2012
senior tag

Tisztelt Festők!
Budapest 21. kerületében, Csepelen, panellakásban leázás történt. Nekünk csak a nagyszobában volt elszíneződés a falon. A szoba két falán látható az elszíneződés, nem végig kőrben.
Így néz ki a vízfolt: [link]

2015-ben lett kifestve a lakás, színezék nélküli fehér diszperzites festékkel. Poli-farbe vagy Héra festékkel.
Október 13.-án értesültem arról, hogy beázás történt.
A szoba 21 m2.
Más helységben nem látható leázás.

Kérdésem:
- október 13.-a óta kiszáradt már a fal? Festeni lehet már?
- Végleg el lehet tüntetni a foltot?
- kell vakolatot leverni és újraglettelni?
- hány literes festéket kell venni?
- mennyibe kerül színezék nélküli fehér színre festés? Korábban is fehér színű volt a fal.

Köszönöm a választ.

(#84635) pjen válasza vzozo (#84630) üzenetére


pjen
félisten

Lehet,Okker sárga por festéket szoktak bele keverni,hogy ne üssön el annyira.Keversz fűrészport parketta ragasztóval az is jó.

(#84636) macilaci78 válasza ph2012 (#84634) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Az, hogy a szoba 21 m2, csak annyit mond el, hogy a mennyezet 21 m2...
Az érintett falakat telibe kell festeni, mert jó eséllyel elüt a 3 éves és a friss festék színe. A régit kiszívta a nap, koszos, poros lehet. Elég lehet csak az érintett síkokat kihúzni.
A festékeken szerepel a kiadósság is, a felületek méretét meg ki tudod számolni.

Ha az ázás miatt nem vált el a korábbi festékréteg, akkor megúsztad, elég mélyalapozni.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#84637) gerisz23 válasza intensa_man (#84633) üzenetére


gerisz23
őstag

Azokban üzemi szokott lenni,indító kondinál kellene lennie valaminek ami megszakítja az áramkört.

Asus B560M-K,Intel Core i3 10100F,Pure Power 10 400W,Corsair 2*4GB,Rx 570 4 GB

(#84638) Bacusuz válasza vzozo (#84630) üzenetére


Bacusuz
őstag

fa mi?
pl parkettához ilyesmiket használnak.
finomcsiszolatporral keverik, azt húzzák a fuga közé

ÜDV! Bacusuz. Veszélyes környéken lakom. Ahányszor becsukom az ablakot, mindig odacsukom valaki kezét.

(#84639) intensa_man válasza gerisz23 (#84637) üzenetére


intensa_man
tag

Köszönöm, valóban így tűnik. A rajta lévő CBB60-ra keresve is üzemi kondikat dob ki.

(#84640) Misi1980 válasza runner 125 (#84610) üzenetére


Misi1980
senior tag

A leírásod alapján nagyon jól van kitalálva a fütésrendszered.Ha most új házat építenék szerintem hasonló megoldások lennének.Az látszik hogy azért ez nem egy átlag háztartás,szerintem a gépészet alaphangon is 4-milla (víz alapszerelve+fűtés).Mint szakbeli mondom hogy a kazánház így foto alapján nagyon szép lett.Látszik hogy nem kutyaütők csinàlták.

(#84641) emre válasza Misi1980 (#84640) üzenetére


emre
veterán

De jó hogy itt vagy. :)
Ez még érvényben van? Számomra a 9-dik oldal érdekes. Elsősorban, hogy hova lehet parapet kivezetést csinálni. Égéstermék elvezetés

[ Szerkesztve ]

A stabil diktatúra ugyanúgy társadalmi alku eredménye, mint a stabil demokrácia, csak az alku logikája más.

(#84642) kelna91


kelna91
senior tag

Köszi a bojleres válaszokat! Nem gondoltam, hogy ilyen rossz állapotok alakulhatnak ki. Ez a bojler 4+ éve üzemel, nagy hőfokon. Elég csúnya lehet belülről. De ha kitisztítom vagy veszek újat, akkor utána nem lehetne megelőzni a vízkövesedést? Hallottam a polifoszfát-adagolókról. Az nem pont erre van?

(#84643) pjen válasza kelna91 (#84642) üzenetére


pjen
félisten

Az aktív anód megvédi,két évenként kitisztítod,ha elfogy cseréled.Ha szerencséd van 20 évig is kitart.

(#84644) looser válasza macilaci78 (#84622) üzenetére


looser
addikt

Köszönöm! :R

Mindent tudok a rákászszakmáról...

(#84645) ivana válasza kelna91 (#84642) üzenetére


ivana
Ármester

Nem hiszem, hogy új bojler kéne egy kis vízkövesedés miatt, tisztítsd ki. Hajdú esetén két év az ajánlás tisztításra, más gyártók általában kevesebbet adnak meg.
A vízkövesedés normális jelenség, nem igazán tudsz tenni ellene, a bojler karbantartása nem kívánság műsor.
Nagy hőfokon meg valószínűleg sokat használod, sok víz -> sok vízkő :U A hőfok ilyen szempontból viszont mindegy.

pjen Az aktív anód attól véd, hogy rozsdásodjon a tartály, a vízkőhöz nincs köze.

[ Szerkesztve ]

(#84646) vmk


vmk
tag

Sziasztok.

Indukciós főzőlap és sütő bekötése van soron nálunk.
A kapcsolótáblától már ki van építve a megfelelő keresztmetszetű vezeték.
A főzőlap és a sütő gyári kábelének a végén van egy kb 1cm-es réz érvéghüvely szerű.
Ezeket a kábeleket egy Wago-val össze köthetem? Bírni fogja a gyűrődést?
A Wago típusa: Wago 221 (24-12 AWG).

(#84647) pjen válasza ivana (#84645) üzenetére


pjen
félisten

A rozsdásodással kapcsolatban igazad van,viszont amiket én tisztítotam,ha volt anód a vizkő laza volt és szinte kiesett,az anód nélküliről szinte. lekellett verni a víz követ

vmk: milyen teljesítményű a tűzhely és a sütő?Bár ha fizikailag könnyen bemegy a drót a wagó-ba,valószínű megfelelő.Végeredmányben 32A t tud,4mm vezetékig használható.

[ Szerkesztve ]

(#84648) kelna91 válasza ivana (#84645) üzenetére


kelna91
senior tag

Szerintem ez már rozsdásodik, mert az illesztéseknél alul rozsdaszínű foltok látszódnak. És fölötte a plafonon egyszer megjelent egy rozsdaszínű folt. Ez egyébként nagy rejtély számomra. Néha adott ki magából pukkanó-csattogó hangot a zuhanyzás utáni melegítéskor, mint mikor egy acélhordó kirúgja a horpadását. Szerintem egy ilyen hőtágulásszerűségnél felköphetett oda rozsdás vizet valahogy.

(#84649) gerisz23 válasza kelna91 (#84648) üzenetére


gerisz23
őstag

Vszleg elfogyott az anód.Ha még nem pucoltál bojlert ne állj neki szaki nélkül.

Asus B560M-K,Intel Core i3 10100F,Pure Power 10 400W,Corsair 2*4GB,Rx 570 4 GB

(#84650) Misi1980 válasza emre (#84641) üzenetére


Misi1980
senior tag

Az a helyzet hogy amikor itthon cseréltem a kazánt akkor is hívtam egy kéményest hogy milyen megoldások vannak a kondenzációs kazán füsgázelvezetésére.Az Ő elmondása szerint elég gyakran változnak a szabályok.Tapasztalatból tudom hogy hiába van országos szabály bizonyos dolgokban(gázvezeték,kémény) ezek megyénként vagy régiónként változnak.Én azt tudom ajánlani hogy próbálj meg beszélni egy szakival és ott a helyszinen meg tudja neked mondani hogy mit lehet.

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Építő/felújító topik (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.