Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Építő/felújító topik (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#1601) okibá válasza Bash (#1598) üzenetére


okibá
csendes tag

Láttam már egy két "bárki" kezemunkáját!
Tény , hogy nem muszáj maszekot hívni mindenért de jó ha egy kicsit
valaki a szakma közeliben tanult. Az utolagos javitás már nembiztos, hogy
olcsób lesz. :F

(#1602) Bash válasza okibá (#1601) üzenetére


Bash
őstag

Arra próbáltam utalni, hogy akár magának is megcsinálhatja. Néhány műanyag csőidom összeragasztásához tényleg nem kell idegsebésznek lenni, és nem tudom, hogy milyen plusz információt lehetne ezzel kapcsolatban tanulni, amire egy normális ember logikus gondolkodással nem jönne rá magától is.

http://bashtravel.com/

(#1603) Met


Met
Topikgazda

A vízvezeték szerelés pont az amivel lehet otthon próbálkozni, nem ráz meg, nem gyullad ki, ha kinyitod és csöpög (rosszabb esetben spriccel :DDD ) szétszeded és újra szigeteled.

"If in doubt, flat out!" Colin McRae

(#1604) csemberlen válasza Bash (#1602) üzenetére


csemberlen
őstag

Magyarországon nem terjedt el a víznyomoban a ragasztás.
Régebben rézzel szereltek, most az 5 rétegű a divat, de ahhoz speciális szerszám kell a roppantáshoz, és a felszabályzáshoz.

Hja kérem az élet nem egy habostorta

(#1605) nyunyu válasza Bash (#1600) üzenetére


nyunyu
félisten

Hasznal meg valaki huszoneves daralos Hajdu mosogepet vagy *mat felultoltost?

Anyam tavaly lomtalanitaskor rakta ki a bedoglott centrifugaju ezereves Energomatot "meg mukodik" felirattal a haz ele, 5 perc mulva mar ott sem volt, addigra elvittek a helyi szinesfemgyujtok :))

[ Szerkesztve ]

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#1606) Met válasza nyunyu (#1605) üzenetére


Met
Topikgazda

Hogy használnak e? 30k a keverőtárcsás mosógép és 30k a centrifuga

"If in doubt, flat out!" Colin McRae

(#1607) nyunyu válasza Met (#1606) üzenetére


nyunyu
félisten

60-ert meg kapsz egy egyszerubb felultoltos mosogepet centrifugaval, aztan nem ket eszkozt kell kerulgetni a furdoszobaban, hanem egyet.

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#1612) Met válasza nyunyu (#1607) üzenetére


Met
Topikgazda

Igen, ezért is csodálkoztam, hogy még lehet kapni, na meg, hogy ilyen baromi drágán

"If in doubt, flat out!" Colin McRae

(#1614) nyunyu válasza Kalandor (#1613) üzenetére


nyunyu
félisten

Hugom is ki lett oktatva multkor, hogy a mosogep nem ugy mukodik, hogy behanyom a vegyes szennyest, aztan talalomra berakom a legrovidebb ido alatt vegzo programra, hanem jo mosashoz ido kell, csak hat el kene olvasnia a manualt, hogy melyik tekero pontosan mit csinal.
Es meg meg volt sertodve, hogy rauszitottam anyamat, hogy tanitsa meg, hogy milyen ruhat hogy kell mosni. :W

[ Szerkesztve ]

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#1615) Met válasza nyunyu (#1614) üzenetére


Met
Topikgazda

Hány éves?:)

"If in doubt, flat out!" Colin McRae

(#1616) Mawyx válasza nyunyu (#1614) üzenetére


Mawyx
senior tag

Én is úgy szoktam: mindent összedobálok és 30fokon a legrövidebb programon mosom. Bár a ruháim nem koszosak, csak használt szaguk van, annak meg elég. Mosóport egyszer kap egy adagot és öblítőt is egyszer.

Egy nő gondjait amúgy sem megoldani kell, hanem meghallgatni./Eastman/ | Ami árammal működik, vagy rá lehet tenni egy számítógép tetejére, az informatikusi munka :)

(#1617) ngabor2


ngabor2
nagyúr

hirtelen nem találtam jobb topikot neki, ha mégis van, szóljatok...

tetőt szeretnék cserélni a házamon. vályog-tégla falú (40-50cm vastag, nagyon jól szigetel), és a 2-vel ezelőtti tulaj a szétrohadt tetőt bramac betoncserépre cserélte... ami az egyik legnehezebb cserép. ez önmagában még talán el is menne, csakhogy a szarufákat se cserélte, csak amit nagyon muszáj volt, a többit meg kicsit megtoldotta. következésképpen ez a nehéz tető szépen elkezdte szétnyomni a falat, a fürdőszoba és az egyik szoba között szépen megrepedt, a csempéket is megrepesztette.nem nyílik olyan őrült tempbóval, de 2 év alatt majdnem egy mm-rel nőtt a rés. nyáron, ha lesz rá anyagi erőforrásom, akkor az egészet lecseréltetném. mit ajánlottok hozzá (jó mesteren és rengeteg türelmen kívül)? bitumenes cserepeslemezen, vagy valamilyen fém lemezen, esetleg zsindelyen gondolkoznék. árban feladtam a "minél olcsóbban" kitételt, inkább a "minél kedvezőbb áron, minél jobb minőségben" a jelszó.

megj.: valakinek nem fog nyáron kelleni vagy 80m^2-nyi bramac cserép debrecenben? :D

(#1618) Brumi


Brumi
senior tag

Sziasztok!

Korábban írtam már ide a tervezett lakásfelújításokról, de most lett végleges döntés az ügyekben. Szóval a lényeg az, hogy maradt a 41nm-es ferencvárosi lakás, amit fel kellene újítani tokkal-vonóval. Ezzel csak az a gond akadt, hogy a fűtés kialakítása rendkívül bonyolult, egy kivitelező már látatlanban visszautasította a megbízást.

A lényeg, hogy a lakásban régen központi fűtés volt, mely kb 25 éve megszűnt és mindenkinek egyedi fűtést kellett kialakítani. Ezt sokan konvektorral oldották meg, így a ház homlokzatán sok-sok konvektor nyílás van. Most én kazános fűtést alakítanék ki, a fürdőben lenne a kazán helye, de kémény nincs, és csak a homlokzatra lehetne kivezetni a kéményt az egyik szobán keresztül összesen kb 8m-re. Ez technikailag megvalósítható, mivel a modern turbós-kondenzációs kazánok akár 12-13m-es vízszintes elvezetést is engedélyeznek, azonban az új szabályok miatt a szakhatóság valószínűleg nem ad erre engedélyt (még konvektorra sem). A kivitelező javasolta továbbra is a villanyfűtést, ami kb 10-20-szor annyiba kerülne mint az energiatakarékos gázfűtés.

Kérdem én, mit lehet ilyenkor tenni? Van vagy 30 konvektor-kivezetés, de az én 125mm-es csövemet már nem engedik kifúratni és az energiatakarékosság korában rákényszerítenek egy drága és kényelmetlen fűtésre. Arról már nem is beszélve, hogy így komfort nélküli az ingatlan és elveszíti az értékének a felét annak ellenére, hogy rendkívül jó a fekvése.

Van valakinek ötlete? Eléggé kétségbe vagyok esve…

http://www.flickr.com/photos/brumi/

(#1619) biker válasza Brumi (#1618) üzenetére


biker
nagyúr

van gazdaságos elektromos fűtés.

- infrapanelek

- éjjeli áramos hőtárolós egység

Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

(#1620) nyunyu válasza Met (#1615) üzenetére


nyunyu
félisten

Hugom 24.

Alapveto problema, hogy egyelore csak nala van mosogep, nalam nincs, de a tavaszi nagyberuhazasnak mar be van tervezve egy, mert mar unom, hogy hetekig kerlelni kell, aztan talan valamikor kimossa a gonceimet.
Par farmeromat mar tonkretett a nem megfelelo programmal :W

[ Szerkesztve ]

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#1621) Brumi válasza biker (#1619) üzenetére


Brumi
senior tag

Már utánanéztem, de egyik sem olyan olcsó mint a gáz. A bátyámék új lakásban laktak, ami ugyanekkora volt és az egyedi fűtésre havi 3-4k-t fizettek (központi cirkóról ment). Ezzel szemben a villanyosnál a legolcsóbb is 10k körül lenne havonta. Ha meg gyerek is lesz, akkor nem mondhatom, hogy várjuk meg az olcsó éjszakai áramot a fűtéssel, be kell kapcsolni nap közben, az viszont egyből felnyomná akár 20-30k-ra is a havi díjat. Na ezt nem akarom. Másrészt ha el akarom adni a lakást pár év múlva, hiába teszek bele 3 milliót a felújításba az elektromos fűtés miatt rengeteget veszítek.

http://www.flickr.com/photos/brumi/

(#1622) lsc válasza Brumi (#1621) üzenetére


lsc
nagyúr

Nem igazán értem , de itt [link] azt írják , hogy van kéményes , meg zárt égésterű , ezek alapján a zárthoz nem kell kémény ?
Már rég nem kellett kazánokkal foglalkoznom , viszont ezt egyre több heleyen látom .

Az élet kegyetlen .

(#1623) Brumi válasza lsc (#1622) üzenetére


Brumi
senior tag

Zárt égésterű (F jelű parapetes) készülékek
A készülékek a helyiség levegőjétől függetlenül működnek. Az épületen kívülről szívják az égéshez szükséges levegőt és ventilátor segítségével jól tömített égéstermék elvezető csőrendszeren keresztül az épületen kívülre juttatják az égéstermékeket. (A Saunier Duval égéstermék elvezető rendszerek külön fejezetben találhatók)

Ennek is kell "kémény". Ezt nem lehet kivezetnem a homlokzatra.

http://www.flickr.com/photos/brumi/

(#1624) lsc válasza Brumi (#1623) üzenetére


lsc
nagyúr

OK , legalább ezt is tudom , sajnálom , hogy nem segített .

Az élet kegyetlen .

(#1625) Brumi válasza lsc (#1624) üzenetére


Brumi
senior tag

Hát már a legextrémebb kazánt is megvenném akár 600k-ért is, csak be lehessen építeni. Sajnos levegő és szellőztető nélkül az sem megy...

Itt állok, összeszedtem a pénzt a felújításra és nem lehet megcsinálni... Remélem találok valakit, aki tud segíteni. Most komolyan be kell fizetnem a kéményseprőt egy Ausztrál útra, hogy megadja az engedélyt???

http://www.flickr.com/photos/brumi/

(#1626) nyunyu válasza ngabor2 (#1617) üzenetére


nyunyu
félisten

Ha rendesen ala lenne dolgozva a Bramacnak (erosebb gerendak es/vagy surubben rakva), valoszinuleg akkor is szetnyomta volna a falakat, ha gyenge koszoru.

Cserepeslemez/femlemez szep, meg konnyu, csak eppen kopog rajta az eso, jegeso plane :DDD, aztan az elso nagyobb szelvihar egyben tepi le a tetorol, ha valahol ala tud kapni/szakszerutlenul van rogzitve. (pl. nem a hozzavalo speci szeggel/csavarral)

Zsindely: az se sokkal olcsobb, mert telibe kell deszkazni az egesz tetofeluletet, raadasul figyelni kell arra, hogy ne olcso papiralapu gagyit vegyen az ember, hanem uvegszalasat, plusz uvegszalas alatetlemez is szukseges a deszkazatra (katranypapir TILOS!!!)
Deszkat ki lehet valtani OSB lappal is, ugy talan meg konnyebb is egy negyzetmeterre vetitve, de akkor meg arra kell figyelni, hogy nehogy tul hosszu legyen a szog, es atlogjon rajta, 20-as zsindelyszeggel dolgozni meg finoman szolva is mazochizmus. (Azt elvezed majd, ha melleutsz a kalapaccsal, mert akkor nem csipi oda az ujjadat a szeg feje. ;] )
Amire meg figyelni kell: minel sotetebb zsindelyt veszel, annal forrobb nyaron, es lefele nyomja a meleget, ha nincs rendesen lehoszigetelve a teto.
Papir alapu cuccok megeghetnek nyaron, annyira fel tud forrosodni a napsutestol.
Masreszt a papir konnyen szakad, mig az uvegszalas nem.

Itthon mondjuk nincs tul nagy hagyomanya a zsindelynek, lakoepuleteken igen ritkan latni.
Elonye, hogy ha par ev mulva megunod a szinet, akkor nem kell lebontani, hanem ra lehet verni a kovetkezo reteget.

Masik klasszikus konnyu fedes lenne a palateto, de Eternitet gyakorlatilag mar nem lehet kapni, miota ~6-7 eve vegleg betiltottak az azbesztcementet, az azbesztmentes palajuk meg horror aron lenne. (2x dragabb, mint az azbesztes, koszonhetoen a specialis alapanyagnak.)
Gyartanak meg egyaltalan Nyergesujfalun palakat? Amikor utoljara lattam a katalogusukat, akkor mar az osztrak anyaceguk betoncserepeit nyomtak ezerrel.

Ami meg opcio lehet: keramiacserep.
Valamivel konnyebb, mint a betoncserepek, nem igenyel olyan eros gerendazatot, raadasul sokfele formaban/valtozatban gyartjak.
Nyilvan nem hodfarku fedest szeretnel, mert az egyreszt draga, masreszt nehez, hiszen mindenhol legalabb 2 reteg cserep van. (atfedeseknel 3)
Hornyolt vagy sajtolt cserepekbol keszult egyszeres fedesek konnyebbek, mint a ketszeres hodfarku.

Amire erdemes figyelni: minel sotetebb voros a (festetlen) cserep, meg minel egyenletesebb a szine egy raklapon belul, annal jobb minosegu.
Meg ne legyenek benne vilagos pottyok ("meszkukacok"), mert azok menten telen szetfagyhat.
Ha Tondach termekek mellett dontesz, akkor hornyolt cserepeik kozott legjobb a szloven; masodik a csornai; osztrak elmegy; horvatot vagy tatait inkabb ne, hiaba olcsobbak, mint a szloven/csornai/osztrak.
Csabai sajtolt cserepeik sem rosszak, arban valamivel olcsobbra jon ki, mint egy hornyolt fedes.
Creaton termekeit sajnos nem ismerem kozelebbrol, mivel azutan indult a magyar gyaruk, miutan utoljara betettem a labamat fater kereskedesebe.
Annyira rossz nem lehet, mivel fater szerint eleg komoly penzeket beleoltek a legmodernebb gyartosorokba.
Rajtuk kivul nem sok ceg gyart keramiacserepet, persze kisebb probalkozasok azert vannak.
(Pl. anno hoztak demozni Leier cserepet, erre fater siman korberohogte oket, hogy mi ez a cuki rozsaszin :B Szerinte nem igy kene kineznie egy komoly cserepnek.)

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#1627) nyunyu válasza Brumi (#1625) üzenetére


nyunyu
félisten

Kemenysepro az megint vicces egy tarsasag, sajnos hatosagi jogkorrel megaldva. :O

Nalunk itt a '40-ben epult tarsashaznak van kemenye, mert az akkori epitesi szabalyok kotelezoen eloirtak.
Ehhez kepest jo par evtizede tavho van, kemeny hasznalaton kivul.

Na, jott a kemenysepro beszedni a kotelezo kemenysepresi dijat (disz kemenyek utan is fizetni kell!!!), aztan jol megbuntette a tarsashazat, mondvan el van hanyagolva.

Elbontani meg nem engedik, mondvan mi van akkor, ha vis maior miatt megszunik a tavho, es mindenki egyedileg akarja futeni a lakasat?
Kozepkori modon tuzet rakni a nappali kozepen meg haboru eseten sem lehet, kotelezo valahova, mert hazon kivulre fustelvezetes nelkul nem tul egeszseges.
Parapetfalas kivezetest meg ugye nem engednek az ervenyes epitesi eloirasok, szoval addig is maradnia kell a kemenynek.

Szoval most tok foloslegesen kolthetunk 2 misit a kemenyre, holott boven lenne mas, fontosabb felujitanivalo a hazon. :W
(Pl. masfelszemelyes lift, mentos csak allitva fer be a hordaggyal, ha netan valamelyik sokadikon lako nyugdijasnak baja van.)

[ Szerkesztve ]

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#1628) nyunyu


nyunyu
félisten

Jut eszembe, 70-es evekben lazitottak az addig kotelezoen eloirt kemenyen, mivel olcsobb/gyorsabb volt kemeny nelkul felhuzni az eleve tavhore tervezett paneleket.

Aztan amikor elkezdodott a nagy paneljelujitasi laz, emiatt engedniuk kellett a parapetfalas megoldasokat, hiszen nem volt kemeny, amibe be lehetett volna kotni a panelek kazanjait.
De par eve megint nem engedik a vizszintes kurtoket, mert az nem biztosit akkora huzatot, mint a fuggoleges kemeny.

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#1629) nyunyu válasza ngabor2 (#1617) üzenetére


nyunyu
félisten

Eleg kicsi vityilod lehet, ha 80nm a tetofelulet.
Egyszeru tetok eseten tetofelulet kb. az alapterulet masfelszerese.

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#1630) Brumi válasza nyunyu (#1628) üzenetére


Brumi
senior tag

A ház tégla, csak korábban volt egy központi kazán és arról fűtötték.
Nem tudom miért nem engedik a vízszintes kürtőket, mivel ezekben már ventillátorok mozgatják a levegőt és az égésterméket.

Ahol most lakunk a kéményseprő ha nem talált itthon senkit, akkor csak bedobta a papírt, hogy kémény megvizsgálva, minden OK. No comment. Bár itt nem félünk, mert 2 éve lett felújítva a kémény, így minden tökéletes.

http://www.flickr.com/photos/brumi/

(#1631) Met válasza Brumi (#1630) üzenetére


Met
Topikgazda

Én beraknám a konvektor mindenhova, melegvíznek meg villanybojler.
Olyan faszán megmondják, hogy mit nem rakhatsz be de annyi eszük nincs, hogy azt megmondják, hogy milyen gázkészülékkel fűtsél. Kapják be.
Mivel nem használsz kéményt nem vagy köteles beengedni a lakásba a seprőt, az meg, hogy ott a konvektor? Na bumm, így vetted.

"If in doubt, flat out!" Colin McRae

(#1632) csemberlen válasza Brumi (#1618) üzenetére


csemberlen
őstag

Jelenleg mivel lehet fűteni?

Hja kérem az élet nem egy habostorta

(#1633) nyunyu válasza Met (#1631) üzenetére


nyunyu
félisten

Mivel nem használsz kéményt nem vagy köteles beengedni a lakásba a seprőt, az meg, hogy ott a konvektor? Na bumm, így vetted.

Attol meg fizetnie kell a kemenysepresi dijat. :(

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#1634) nyunyu válasza Brumi (#1630) üzenetére


nyunyu
félisten

De ha regen volt kozponti kazan, es arrol ment a futes, akkor kell hogy legyen kemeny is.
Oda nem tudod bekotni a futest?

Vizszintes kurtot meg gondolom azert nem engedik, mert mi van ha elromlik a venti, szel meg visszafujja az egestermeket?
Fuggoleges kemenynel ugye ilyen gond nem lehet, hiszen a meleg levego felfele aramlik, a huzat iranya nem tud megvaltozni.

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#1635) Brumi válasza nyunyu (#1634) üzenetére


Brumi
senior tag

Momentán villanyradiátor van a lakásban, és így brutál magas a számla. Konvektort a homlokzati kivezetés miatt nem engednek (amiért a kazánt sem), a melegvíz gázos melegítőből jön, aminek a kéménye egy központi kéményre van rákötve (sorosan van rajta a 8 egymás felett lévő lakás, kazánnal már nem terhelhető).

A régi központi kazán kéménye fogalmam sincs hol megy, gyanítom, valahol az épület másik oldalán.

Manapság elég komoly biztonsági berendezések vannak, ha leáll a ventillátor egy érzékelő azonnal kapcsolja a kazánt és nincs veszély. Ez elég gyenge indok lenne. 600k-s kazánokat lehet vizszintes kürtőre kötni, nehogy már ez veszélyes legyen. Másrészt a függőleges kémény mellett is haltak már meg emberek, mert nem szelelt a kémény... ennyi erővel tiltsunk be mindent...

Egyébként én most nem abban a lakásban lakom, oda csak ősszel költöznék át a felújítás után. Jelenleg egy családi ház alsó lakásában lakunk kb 70nm-en és cirkós fűtésünk van. Itt is minden eléggé régi, de mégis 15k-ból befűtünk.

[ Szerkesztve ]

http://www.flickr.com/photos/brumi/

(#1637) Brumi válasza Kalandor (#1636) üzenetére


Brumi
senior tag

És mondjuk egy Buderus vagy a Vaillant ajánl nem biztonságos rendszereket? Kötve hiszem... Ez is éppolyan biztonságos, csak gondolom baromi jó móka egy kis pluszpénz reményében ilyen szabályokat hozni, hátha tejelünk a kéményseprő bácsiknak és máris lesz engedély.

http://www.flickr.com/photos/brumi/

(#1638) csemberlen válasza Brumi (#1635) üzenetére


csemberlen
őstag

Melegvízez készülék helyére egy kombi készülék?

Hja kérem az élet nem egy habostorta

(#1639) Brumi válasza csemberlen (#1638) üzenetére


Brumi
senior tag

Igen. Gáz van, víz van, füstöt, levegőt meg elvezetném a homlokzatra. Ez ilyen egyszerű lenne.

http://www.flickr.com/photos/brumi/

(#1640) csemberlen válasza Brumi (#1639) üzenetére


csemberlen
őstag

Nem érted mire gondoltam.
Belevezetni a gyüjtő kéménybe, ha erre kapsz engedélyt!
A melegvizes készülék helyett.
Különben az Indexen van erre több szaktopik hozzáértő emberekkel, gyere oda.

[ Szerkesztve ]

Hja kérem az élet nem egy habostorta

(#1641) Brumi válasza csemberlen (#1640) üzenetére


Brumi
senior tag

Erre nem kapok engedélyt. Másoknak megtagadták már, én ilyennel nem is próbálkozom. Állítólag jóval nagyobb lenne a terhelés és az nem elfogadható. Cső a csőben rendszer meg nem fér el.

Mivel támogatást is akarok kérni a korszeríűsítésre mindent csak legálisan akarok megoldani, engedéllyel, számlákkal, garanciával.

[ Szerkesztve ]

http://www.flickr.com/photos/brumi/

(#1642) ngabor2 válasza nyunyu (#1629) üzenetére


ngabor2
nagyúr

62m^2. a 80 az egy alultervezett dolog, hogy ne sokat mondjak a jelenlegi cserépre.

hogy milyen koszorú van, azt nem tudom. sőt, lehet, hogy egyáltalán nics is koszorú... nem néztem.

lehet, hogy hülyén közelítem meg a dolgokat, de ha maradok, pár év múlva a tetőteret is szeretném bővíteni, most anyagilag ez esélytelen.

köszi az előző részletes leírást,legalább van irány az utánanézésnek.

bár úgy látom, hogy a cserepet ajánlanád elsősorban, én mégis könnyebb cucc felé hajlok, hisz a ház fala nem nagy teher tartására lett tervezve, pontosabban nem igazán szereti. az, hogy egy kicsit könnyebb lesz, nem hiszem, hogy kisegít. tételezzük fel, hogy hozzáértő emberke teszi fel a dolgokat, nem egy kókler. akkor se ajánlod a lemezt? csak mert néztem a négyzetméterenkénti tömegét, igen barátságos volt.

az, hogy kopog rajta a jégeső, egy dolog, imho minden tetőn kopogni szokott. oké, az eső nem annyira, de gondolom alászigetelve ez is csökkenthető.

(#1643) ngabor2 válasza Brumi (#1637) üzenetére


ngabor2
nagyúr

bátyám járt hasonlóan... mondta a szerelő, aki bekötötte a kazánjukat, ha 2 héttel előbb szól, akkor vízszintes kéménnyel kötötte volna be (kb. 1m csővel rövidebb kellett volna), mert akkor épp csak azt engedélyezték. de utána meg csak a függőlegeset. hogy miért? csak. egyik se rosszabb a másiknál, csak így "érdekes".

(#1644) Brumi válasza ngabor2 (#1643) üzenetére


Brumi
senior tag

De akkor miért lehet egyáltalán Magyarországon forgalmazni olyan terméket, aminek nem engedélyezik a használatát? Nem értem miért jó ez a kicseszés az emberekkel. Rászántam 800-1000k-t a fűtés és a melegvíz rendbetételére erre meg nem oldható meg. Most akkor mit támogat az állam? Azt hogy használjunk elavult és korszerűtlen rendszereket? Én azt hittem mindenki örül, ha kevesebb energiát fogyasztok és nem szennyezem a környezetet. De valljuk be, az elektromos fűtés a költségek miatt nem alternatíva!

http://www.flickr.com/photos/brumi/

(#1645) nyunyu válasza ngabor2 (#1642) üzenetére


nyunyu
félisten

Eredetileg a kulonbozo trapezlemezeket konnyuszerkezetes ipari csarnokok gyors felhuzasara talaltak ki, csaladi hazra nem igazan esztetikus a mintazatuk.
Erre jottek ki a gyartok mindenfele kisebb mintazatu, meg ivelt profilu cserepes lemezekkel, amiket elvileg lakoepuletekhez ajanlanak.

Mindenesetre a nem tul olcso aruk miatt annyira nem terjedtek el, igy nem biztos, hogy a sarki tetofedo prospektuson kivul latott-e mar olyat kozelebbrol.

Egyik teherautosoforunk szerzett valahonnan bontott Lindabot a garazsara, es hazilag felrakta.
Faterom persze csovalta a fejet, hogy ez igy nem lesz hosszu eletu, soforunk meg eroskodott, hogy oda jo lesz az is, ott nem zavarja, hogy kopog az eso.
Alig 2-3 honap mulva egy komolyabb szelvihar egyben elvitte a lemezt, ugyhogy nem uszta meg a garazs cserepezeset.

Mondjuk ahogy elnezem, a cserepeslemezeik mar nem egyben 5-6-7-akarhany meter hosszuak, mint a trapezlemezeik, hanem kisebb darabokbol vannak.
Ez nem tudom, hogy elony-e, vagy hatrany, hiszen tobb helyen tud alakapni a szel, nem csak az eresznel, viszont nem egyben fog a fejedre esni tobb negyzetmeter lemez, ha netan megbontja.
Mindenesetre a tul alacsony onsulya miatt en nem sporolnek a csavarokkal, nehogy ugy jarj, mint a soforunk.

Cserepet ugye helyentartja a ralogo kovetkezo sor cserep sulya, csak az elek/szegelyek/eresz menten kell odaszogelni oket, hogy ne tudja megkezdeni a szel.

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#1646) ngabor2 válasza nyunyu (#1645) üzenetére


ngabor2
nagyúr

előző lakhelyemen csak az utcaszomszédok közül 3-nak van cserepeslemezzel felújítva a tető. esztétikus, gyorsan megcsinálták, és ezalatt a pár év alatt még helyén maradt.

imho a kisebb darab inkább előny, hisz könnyebb vele mozogni felpakoláskor.

(#1647) csemberlen válasza Brumi (#1641) üzenetére


csemberlen
őstag

Szerintem meg ne nyugodj bele, hogy másnak mit mondtak, találsz olyan mini kazánt ( nem cirkót) ami 12kw-os. egy külön tartályba lehet vele meleg vizet "gyártani" Lehet a mostani bojlered nagyobb teljesitményű!

Hja kérem az élet nem egy habostorta

(#1648) Brumi válasza csemberlen (#1647) üzenetére


Brumi
senior tag

Felhívtam egy kéményseprős embert, és meglepően korrekt volt. Előadtam az ötletemet, amire mondta, hogy baromira nem ért a kondenzációs kazánokhoz, és azoknak szereléséhez, de jövő héten megkérdez valakit, aki járatos ebben. Mondta, hogy fűteni kell, és a villany abszolút nem lehet alternatíva a gázzal szemben. Ha ők engedélyezik is, akkor valószínűleg engedélyt kell kérnem a ház többi lakójától, és mivel főfalat is fúrnánk ezért szakhatóságokkal is kell engedélyeztetni a dolgot, ami rádob a felújításra plusz 2-3 hónapot. De ez a legkevesebb, maximum télen költözünk...

Persze mindennek előfeltétele, hogy rábólintson a kéményseprő... Mindenesetre furcsa, hogy a legújabb technikákat szinte nem is ismerik sem a kivitelezők, sem az engedélyezők. Már pár kivitelezővel beszéltem és nagyon elzárkóznak a kondenzációs kazánoktól, hogy ez túl bonyolult meg drága. Pár év múlva, ha házat építek, passzívházat akarok, hát akkor nem tudom hogy fogok kivitelezőt találni...

http://www.flickr.com/photos/brumi/

(#1649) csemberlen válasza Brumi (#1648) üzenetére


csemberlen
őstag

Kondenzációs kazán ekkora lakásba pénzkidobás! Gyüjtőkéménybe szerintem nem turbós készülék vihető! Azonkivl ha minden lakó egy készülékkel csatlakozhat a gyüjtőre akkor téged se foszthatnak meg ettől, csak te (ha ez müszakilag lehetséges) nem bojler hanem kazán. Javasom még egyszer az indexen van hozzáértő kéményes is!!!

Hja kérem az élet nem egy habostorta

(#1650) Brumi válasza csemberlen (#1649) üzenetére


Brumi
senior tag

Vízmelegítőn kívűl más nem köthető a gyűjtőkéménybe, ez tuti, mert szakember mondta, tehát sima kazán sem köthető rá. Kondenzációs kazánt nem hobbiból vennék minimum 250-300k-ért, hanem azért mert az vezethető el ilyen távra. A házban hagyományos kazánt senkinek sem engedélyeztek. Na majd jövő héten megmondják a tutit. Most már az összeg sem érdekel, csak legyen valami jó megoldás.

Az indexen meg fogom keresni az illetőt!

http://www.flickr.com/photos/brumi/

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Építő/felújító topik (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.