Hirdetés

2024. május 20., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Építő/felújító topik (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#124814) gzbotii válasza gzbotii (#124794) üzenetére


gzbotii
veterán

Padló burkolása mellett, ami a következő sarkalatos pont, és nem tudok dönteni, mert túl sok a meredeken eltérő vélemény, így hátha tudok ti is tanácsot adni:

Új építésű házba (70 + 55 m² tetőbeépítéssel, 2.7 m belmagasság, pórusbeton tégla + 10cm hungarocell szigetelés, padlócsempe alá vizes padlófűtés, mindenhol máshol lemezradiátor) szeretnék kazánt. Sajnos a gáz nem játszik, még nincs kiépítve a hálózat, legjobb esetben is 5 év múlva lesz belőle valami a leendő lakhelyünkön (meg a mostani árak, és a továbbra is várható drágulás miatt, az sem lenne épp olcsó).

Első körben, a kényelem miatt, egy automatizált pellett (fenyőfa főleg, de agrópellet is szóba jöhet) kazánon gondolkodom. Ennek a hátránya, ahogy itt is olvastam, és mások is elmondták, hogy a beszerzési ár valamint a fűtőanyag is relatív magasabb (gáz, vagy fatüzelésű megoldáshoz képest). A beállítás, egyébb karbantartást nem biztos, hogy a feleségem is el tudná végezni, ha épp nem vagyok otthon, például. Cserébe viszont, kényelmes, a tartályt ha feltölti az ember, akkor relatív sokáig (napokig) elvan ráfordított figyelem nélkül és egy állandó hőmérsékletet tart. Ami a pellett ellen szól még, hogy az idei gázár növekedés miatt a brikett/pellet iránti kereslet is megnőtt, egy barátom apja ezek forgalmazásával foglalkozik, és elmondása szerint, nagyon nehéz hozzájutni, amint van egy kicsi, elkapkodják - brikett esetén ezt meg tudom erősíteni, jelenleg mi is főleg azzal fűtünk a mostani házunkban (feleségem tulajdona), és legutóbbi beszerzés harmadik nekifutásra jött össze.

A másik opció a sima, fatüzelésű kazán lenne - ennek egyértelműen a legnagyobb hátránya, hogy "állandó" jelenlétet igényel, 3-4-5 óránként mindenkép rakni kellene a tűzre. Este megrakom, kora éjjel leég, reggelre már veszít a lakás a hőből, reggel újra tüzet kell gyújtani, amikor munkából hazaérek úgyszintén, etc. Ha épp ég a tűz, lehet, hogy 25° van a lakásban, reggel vagy délután amikor hazaérünk akkor meg 19. Na meg, ha télen elutazunk 3-10 napra, akkor valakit meg kell kérni, hogy bár napi egyszer fűtsön be.

Az faelgázosító kazán első perctől kiesett, mivel úgyszintén nem olcsó, és a fa minőségére (szárazság) is fokozottan kell figyelni.

Más fűtési megoldásra ötlet, vagy ezek közül mit, mit ne - szívesen fogadom a véleményeket, észrevételeket :R

[ Szerkesztve ]

When every logical course of action is exhausted, the only option that remains is inaction.

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Építő/felújító topik (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.