Hirdetés

2024. május 9., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Építő/felújító topik (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#124651) Gabesz87


Gabesz87
addikt

Mivel nem kimondottan értek az építéssel kapcsolatos dolgokhoz, a tanácsotokat kérném. Szeretném a padláson lévő szigetelést lezárni járható lappal, OSB-vel, mert jelenleg csak le van terítve a therwoolin, és 2 perc fent tartózkodás után majd megfullad az ember. Másrészt a padláson való járkálás így eléggé tönkre is teszi a szigetelést (pl. amikor a szellőztető rendszerhez megyek fel, vagy amikor napelemes felmérő jön, mint tegnap). Csomó helyen el is van már vékonyodva, széttaposva, szanaszét cibálva. Emiatt nem tudom, nem-e kellene kicserélni, vagy még egy új réteget rátenni!? Vasbeton a födém, rajta le van terítve páratechnikai fólia, és azon a therwoolin. Beépíteni nem fogjuk a tetőteret, max. tárolásra lenne használva. Mi kell nekünk ahhoz, hogy lefedjük? Próbáltam utánaolvasni, okosodni, és ha nem tévedek, egy teherhordó vázszerkezetet kellene létrehozni magán a párazáró fólián (pallóváz élére állítva? Milyen egyéb követelmények vannak ezzel kapcsolatosan?) , majd ebbe belefektetni, beleszabni a gyapotot (ha kell új réteg, a meglévőre kell egyből fektetni azt is, vagy annak is kell még egy réteg vázszerkezet merőlegesen az előzőre?), gyapotra geotextília vagy üvegfátyol, és végül páraáteresztő járófelület. Jól gondolom?

(#124652) Qtya123 válasza pjen (#124650) üzenetére


Qtya123
őstag

De én szeretem ezt a papucsot, inkább padlócsere. :DDD
Viccet félretéve, gumis anyagú papucs. Majd megpróbálok valami másikat.

(#124653) arcsin válasza Qtya123 (#124652) üzenetére


arcsin
senior tag

Nálunk is ez a probléma. Macska már néha fél, mert mindig szikrázunk vele. Páromnak auchanos fröccsöntott gumipapucsa van. Csak valami termékmintát kérnék hogy mire váltsunk.

(#124654) Intel fan11 válasza emre (#124583) üzenetére


Intel fan11
őstag

Kozben rajottem, hogy sztem itt ugy van, hogy a mellette levo szoba radiatoraval sorban van fuzve. Elzartam ezt a radiatort, igy a fenti szoba radiator kb 2/3ada meleg also resz langyos, de olvasgattam, hogy ez normalis, mert ahogy leadja a hot a radiator a benne levo visszatero hidegebb. Nem reg lett torolkozoszaritos radiator felrakva. Ennel azt tunt fel ha kikapcsol a kazan sokkal tovabb tartja a hot mint a sima radiator. Ez mitol van?

Battletag: hojszi#2983

(#124655) Bici


Bici
félisten

Sziasztok!

Nagy lyukú téglafalra polcot kell felszerelnem. A nagy teherbírás elvárt.
Több lyuk a tégla ürege miatt nem tartja meg a tiplit.
Milyen anyaggal lehetne kitölteni az üregeket, ami elég szilárd?

Kössz!

[ Szerkesztve ]

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#124656) pjen válasza Bici (#124655) üzenetére


pjen
félisten

Én tele nyomnám gipszel, csak először permetezd be a lyukat, abba a tiplit.

(#124657) LOTR válasza villifog (#124648) üzenetére


LOTR
addikt

#124647 pjen
köszi a választ nektek

abból kiindulva, hogy tavaly a womás csatornatisztító mit mondott, kültéren volt a dugulás pontja, ebből feltételezve, talán most is ugyan ott lesz a probléma
a 90 fokot azért írtam, mert 2 kanyarnál több nincs benne (az első egyből a tisztítónyílásnál van, de az valószínűleg csak egy T idom, bár attól még 90fokot kell fordulni, a második, meg kicsivel utána, kb fél méteren belül, de arra 90fokos idomot tippelünk)
110es cső

mennyire számít pl az, hogy pl abból az irányból kezdi valaki a tisztítást, amerre folyik a víz?
gondolok itt arra, hogy ha az említett 5-6m-es szakasz közepén csinálnánk egy másik szerviznyílást, akkor a feltételezett dugulás pontja a gerincen már egyenes vonalban lenne, csak ugye előfordulhat, hogy "visszafele" mosná ki a gép - nem tudom ez így érthető e
köszi

One Ring to rule them all

(#124658) pjen válasza LOTR (#124657) üzenetére


pjen
félisten

Ha a 110 es cső egy év alatt eldugul ott valami nemjól van csinálva. Vagy kontrás, vagy valami bele szorult. A lejtés csak pár % lelet, azt nem növelheted mert a víz leszalad a sűrűje ott marad. Ha kültéren van én kibontanám.

(#124659) mezis válasza Qtya123 (#124649) üzenetére


mezis
nagyúr

Száraz a levegő?
Mennyi a páratartalom?

mezis

(#124660) mezis válasza LOTR (#124657) üzenetére


mezis
nagyúr

A tisztító cső elején nagynyomású vízsugár fellazítja, aprózza az "anyagot" és mellette el is folyik. A dugó miatt nem is tud felfelé menni a szenny.
Fordított esetben meg csak gyűlne a mocsok a lakás felé.
Felénk a jól megépített, 1%-os lejtésű csatorna akkor dugult el, amikor az egyik lakó nem a kukába dobta hanem a WC-n húzta le az egyszer használatos pelenkákat.....

mezis

(#124661) LOTR válasza pjen (#124658) üzenetére


LOTR
addikt

ez sok éven át jó volt, majd több évre használaton kívülre került, most alig 2 éve van újra használva

#124660 mezis
úgy értettem, hogy a dugulás feltételezett helye jelenleg a szerviznyílás és a ház között van, de a nyíláshoz közelebb, illetve a szerviznyílás és a dugulás között még biztosan van egy kanyar
ha csinálnánk egy új tisztítónyílást, akkor az meg az épülethez lenne közelebb, így a dugulás feltételezhetően a kettő szerviznyílás közé esne (mondjuk én a womás tisztítóból indultam ki, ahhoz képest valószínűleg az otthoni megoldások jóval gyengébbek, így talán jelentősége sincs ennek a kérdésnek)

[ Szerkesztve ]

One Ring to rule them all

(#124662) Morris válasza Bici (#124655) üzenetére


Morris
veterán

Milyen tégla?
Ugye nem fúrókalapáccsal fúrod ütve üzemmódban?

(#124663) Bici válasza Morris (#124662) üzenetére


Bici
félisten

Nem tudom, hogy milyen tégla, csak érzem, hogy több centis lyukak vannak úgy 3 centi után.

Elő szoktam fúrni simán ütés nélkül, és csak akkor kapcsolok át ütésre, ha nagyon elakad, de akkor is csak finoman, hogy ne szakadjon le a tégla belseje.

#124656 pjen: Esetleg csemperagasztó? Abból van bőven. :D

[ Szerkesztve ]

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#124664) macilaci78 válasza Qtya123 (#124649) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Vannak kimondottan antisztatikus lamináltak akár a Swiss Krono kínálatában is. Ezek szerint ez nem olyan.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól! Eladó garzonlakás! Budapest III. ker. Tímár utca, 29 m2, galériás. https://ingatlan.com/34130552

(#124665) ZZoli válasza Ijk (#88377) üzenetére


ZZoli
újonc

Szia! A termosztátos csaptelep engem is érdekelne, ezidáig nem ilyet használtunk. Végül beruháztál rá, tudsz ajánlani? A mofém márka jó például? Vagy érdemes inkább szánni még rá és Hansgrohe közül válohatni? Köszi a választ!

(#124666) pjen válasza Bici (#124663) üzenetére


pjen
félisten

Ha 3 ce ti után akkor az sherintem B3p vagy ikersejt. Csempe ragasztót nem ismerem ilyen célra.

(#124667) kunberci válasza Gabesz87 (#124651) üzenetére


kunberci
aktív tag

Csinálsz egy palló vázat, és azt faszerkezet-építő vasalatokkal össze tudod legózni. Nem lesz olcsó, mert a faanyag ára igen elszállt. Nem tudom, hogy milyen vastag szigetelésed van, illetve milyen vastagot szeretnél, ugyanis ez határozná meg a pallók vastagságát. Járható felületre szintén pallót választanék az OSB helyett. [link]
Valami ilyen palló vázat készítenék. [kép] . Tetejére szintén palló borítást tennék.

(#124668) villifog válasza LOTR (#124657) üzenetére


villifog
tag

Azért a 110-es cső tisztítása egyszerűbb. Nem tudom milyen mélyen megy a cső, de az is megoldás, hogy első körben teszel bele egy plusz tisztító idomot, meglévő rendszeren ez T idom+ áttoló karmantyúval lehetséges, egy kis ügyességet azért igényel. Nem tudom csináltál már e ilyet.
Teljesen mindegy milyen irányból kezded a dugulás elhárítást, esetleg egy kicsit megnyitod a lakásban is a vizet, hogy amit kitisztított a nagynyomású mosó azt vigye el a csatorna, ha már megindult picit a szennyvíz, de a mosóra rákötött víz is elég szerintem.
Már olyan is előfordult, hogy a nem olyan régen lerakott 110-es csőben az alján lévő vízköves lerakodás forróbb víz hatására felvált az aljáról 15-20 cm-es darabokban, és dugulást okozott.
Szerintem használj magasnyomású mosót, és csőtisztítót és próbáld meg elhárítani a dugulást.

(#124669) Ace Ventura


Ace Ventura
addikt

Sziasztok!

Konyhabútort csináltatnék. Eddig úgy gondoltam, hogy adott mintából kiválasztom az anyagot, es abból összerakja az asztalos.
Viszont a szaki azt mondja, hogy festeni jobb ezeket.
Szebb hatást eredményez, és nagyobb a színválasztás lehetősége.Pár korábbi munkát átküldött, az tényleg szép.
Őszintén szólva én még nem találkoztam festett bútorral. Kicsit szkeptikus vagyok. Valóban jobb, mint egy gyárilag készitett bútorlap? Mennyire tartós ez?

Üres az ágyam, mint a koponyám, csészémben felforr a hideg tej... az élet egy pénzdarab, feldobom néha.... de tudom mi a fontosabb: az írás, nem a fej

(#124670) Morris válasza Bici (#124663) üzenetére


Morris
veterán

Én lyukacsos téglát soha nem fúrok ütve. Sőt, már egy ideje a fekete parkside akkus fúróval fúrok.
Próbáld ki így, és kék (blue) tiplit használj vagy Fischer-t.
Csemperagasztó jó lehet. Nyomd tele a lyukat és illeszd bele a tiplit. Pár nap után mehet bele a csavar.

(#124671) LOTR válasza villifog (#124668) üzenetére


LOTR
addikt

köszönöm, akkor a lényeg, hogy használhatók a magasnyomású tisztítóra szerelhető tömlők is, mint házi megoldás

One Ring to rule them all

(#124672) macilaci78 válasza Ace Ventura (#124669) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Festett mi?

Laminált forgácslapból annyi van, mint égen a csillag, elérhető hozzá vízálló élzárás is. Én is ilyenből csináltattam most. Az előző (8 éves) Sonoma tölgy, egyedül a sütő alatti fiók frontja sínlette meg kicsit, hogy a sütő "vízvetőjét" nem raktuk fel: az üveglapról a kondenzvíz a lap élére folyt és a belső fele megdagadt kissé. Csak a nyitott fióknál látszik.
A mosozató és a tűzhely is a pult szélén van, a szekrény oldalán tud lecsorogni, ami akar. Semmi sem látszik sem fent, sem lent, sem középen.
Szóval laminált forgácslapból is lehet jó konyhát építeni.

Festeni általában MDF-et szoktak, viszont érdemes vízálló MDF-et venni. Nagykeráron olyan minimális árkülönbség van, hogy nem éri meg ezen spórolni. Viszont az MDF-et lehet marással is díszíteni, ami festve tartósabb, mint a vákuumfóliás megoldások.
A festés általában azt jelenti, hogy szórópisztollyal fújják. Az eredmény egy teljesen homogén, egyszínű, textúra nélküli felület. Ez valóban lehet szép egyeseknek, de a tény, hogy minél egységesebb egy felület, annál jobban látszik rajta minden egyenetlenség, legyen az sérülés, vagy szennyeződés. Levered az élét, vagy a lapján, megkarcolódik, a fedő műanyag füle fekete nyomot hagy, a konyhai tisztítószerrel megsubickolod, stb.
Nem élhetetlen a felület, csak más szemléletet kíván a használata és az ápolása.

A festését könnyebb elrontani is: egy beleszáradt porszem, egy kis csurgás, egy kis festékdarabka...
Viszont több pénzt lehet elkérni érte.

Az új lakásban maradtunk a laminált forgácslap konyhabútornál, de az ajtók már festett MDF-ből vannak, fehér. Van az ajtókon hiba, a fent felsoroltak közül sok már a beépítéskor rajta volt némelyiken.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól! Eladó garzonlakás! Budapest III. ker. Tímár utca, 29 m2, galériás. https://ingatlan.com/34130552

(#124673) Gabesz87 válasza kunberci (#124667) üzenetére


Gabesz87
addikt

Felmentem a padásra megnézni, milyen vastag is a szigetelés, és ahogy felhajtogattam a fóliával együtt a szigetelést, meglepődte. Ugyanis alatta pallóborítás van járóréteg gyanánt, ahogy te is írtad. Alatta pedig van rendesen úgy 15-17cm vastag szigetelés pallóváz közt. De nem értem, akkor a teteján minek van külön a fólia meg a vékony réteg therwoolin. Lehetséges, hogy ezt a tetőre szánták, csak nem lett feltéve? Mert ott nincs szigetelés, csak a párazáró fólia, fölötte meg már a cserép. Így néz ki amúgy: [link]
Lemértem a padás hosszát, 13,5m kb, de így akkor nem kell pallóváz, meg miegymás, ha már ez megvan. Akkor az a kérdés, mi legyen ezzel a felső réteggel :F

#124665ZZoli: nekünk 2 zuhanyzóban van ilyen termosztátos csaptelep, de az előző tulaj sajna eléggé spórolt rajta, mert szimplán ALDI-s :W Hála istennek mindkettő xar, az egyiknek a hőm.álltó karja, a másiknak meg a víznyomás szabályzója szorul mint állat, és nem tudom ez vajon javítható-e valami belső szabványos alkatrésszel, vagy kuka az egész!? Valaki?

[ Szerkesztve ]

(#124674) 6030D válasza macilaci78 (#124672) üzenetére


6030D
Ármester

13 éve nekünk is vákumfóliás mdf lapból csinálta a konyhabútort az asztalos, szép is lett, csak érzékeny a párára. Közben csinált még sok mindent a lakásba, és a fürdőbe festett fenyő ajtólapokat rakott, mert jobban bírja a párát. Tökéletesek az ajtók azóta is.
Most hívtam, hogy milyen áron érdemes kalkulálni mostanában x méter konyhabútorral és mondta, hogy már a konyhafrontot is festéssel ajánlja/csinálja. Nyilván ha majd esedékes lesz (kb nyár) az ajánlatkérés, akkor fogok tőle kérni ilyen/olyan fronttal is, de abban biztos vagyok, hogy a tartóssággal nem lesz gond.

Merida Big.Nine 6000, Mitas Kratos/Scylla

(#124675) janakbacsi


janakbacsi
őstag

lakás felújításkor érdemes ilyen szűrőt beépíteni a vízóra után?

"You see, in this world there's two kinds of people, my friend: Those with loaded guns and those who dig. You dig."

(#124676) villifog válasza LOTR (#124671) üzenetére


villifog
tag

Igen, mindenképpen. Szerintem sokkal jobb megoldás mint "szárazon" spirálozni.
Arra azért érdemes figyelni, hogy megfelelő hosszúságú csőtisztítót vegyél, inkább hosszabb legyen mint rövidebb. Ez már nem is házi, inkább félipari megoldás.

(#124677) LOTR válasza villifog (#124676) üzenetére


LOTR
addikt

közben megoldódott szerencsére
nem tudom, hogy van e összefüggés, de mivel eléggé úgy voltam vele, hogy nem akarom kivárni, amíg nagyobb lesz a probléma, inkább kiástam a csövet, de előtte öntöttem egy doboz ilyet a wc-be, nagyobb baj nem lehet alapon: Mr. Mattes lefolyótisztító, dugulásoldószer 250 g
(tavalyi esetkor több liter sósavval próbálkoztam, de az nem vezetett eredményre)

mire kiástam be is sötétedett és valóban látszik, hogy minimális a lejtése a csőnek, a wc lehúzáskor is csak éppen csordogáló víz látszódott a szerviznyíláson, ezért úgy voltam vele, hogy mivel a 90 fokos idom alig fél méterre van a szerviznyílástól, öntök pár vödör vizet bele, hátha segít valamit, utána a wc-be is öntöttünk 3 vödörrel és szerencsére megoldódott a dolog

most hétvégéig még kitalálom, hogy kiássam e jobban és tegyünk az egyenes szakaszra is egy szerviznyílást, de mivel csak egy 90 fokos idom van a 110-es csőben, azért azon csak átmegy már a csatornatisztító fej ha esetleg azt kellene igénybe venni

[ Szerkesztve ]

One Ring to rule them all

(#124678) villifog válasza LOTR (#124677) üzenetére


villifog
tag

A tisztító nyílás alja az T idom, viszont a kanyarba a 90 fok helyett 2 db. 45 fokot kéne tenni. Amennyiben nem megy mélyen a cső az ásáson is lehet gondolkodni, ha szétvágod a csövet legalább látod, hogy belül milyen. Minél "több" tisztítónyílás van annál jobb.
A sima vizet öntögetni felesleges, az a dugulást nem szünteti meg. Egy magasnyomású mosás sem ártana.

(#124679) LOTR válasza villifog (#124678) üzenetére


LOTR
addikt

a cső felső feléig kiástam már, csak ugye az aljáig le kell ásni, ha módosítani szeretnénk - így értettem

a dugulás oka biztosan megszűnt, egyrészt látszódott is, másrészt most teljesen jól működik a rendszer
tavasszal vomás tisztítással át lett mosva, ha komolyabb a gond, akkor valószínűleg nem az elmúlt alig egy év miatt történt
habár ha nagyon kell, az udvaron "elfér" még egy szerviznyílás, csak nem mutat olyan szépen a zöld fűben az udvar közepén - úgyhogy erre még alszunk párat, meg ahogy mondtad is, ez a 2db 45fokos idom lehet ki is küszöbölné a problémát és azon meg már akkor elég valószínű, hogy a nagynyomásúra szerelhető csőtisztító is átmegy, ha esetleg valamikor szükség lenne rá
köszönöm a segítséget

One Ring to rule them all

(#124680) Qtya123 válasza mezis (#124659) üzenetére


Qtya123
őstag

Van légtisztítóm, az mér páratartalmat, de még a másik lakásból nem hoztam át.
Majd megnézem mit mutat. Túl száraz levegő is okozhat ilyet?

(#124681) mezis válasza Qtya123 (#124680) üzenetére


mezis
nagyúr

Igen. Főkén fűtési időszakban. Növények, párologtató a radiátorra.

[ Szerkesztve ]

mezis

(#124682) Ace Ventura válasza macilaci78 (#124672) üzenetére


Ace Ventura
addikt

Nekem is sima laminált forgácslap lenne, és a frontok festett MDF-ek.
Az asztalosnak van fényező kamrája, megcsinálja. Igen, árban valóban drágábbra jön ki.
Az a baj, hogy nem találtam sehol szép fehér anyagot, ami inkább selyemfényű, mint fényes csillogós.

Üres az ágyam, mint a koponyám, csészémben felforr a hideg tej... az élet egy pénzdarab, feldobom néha.... de tudom mi a fontosabb: az írás, nem a fej

(#124683) razorbenke92 válasza Gabesz87 (#124673) üzenetére

Thermo-csaptelepre:
Nálunk Lidl-ös van. Először 1 évig kádfeltöltő+zuhany fejes volt, de a kádfeltöltő csapnak olyan ék alakú a vége, hogy féltünk, hogy a gyereknek elfelezi az agyát, ha belenéz. A kövi akcióban vettünk sima zuhanyosat.
Mikor lecseréltem, feltűnt, hogy az új mennyivel könnyebben jár.

A régi kapott egy kis konyhai spriccelős vízkőoldót orrába-szájába miután leszereltem. Kiöblítés után mint az új.

Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

(#124684) st6969


st6969
őstag

Ha már csaptelep:
Nekünk ez a fajta Ikeás van. 10+ éves. Elég nehezen jár a nyitókar, így nem igazán lehet finoman szabályozni (én még csak-csak elszöszölök vele, de az asszony...), leginkább vagy elzárva van, vagy max-on megy (ez ilyen digitális csaptelep lett).
Van esetleg valakinek ilyen típus? Valahogy kitisztítható ez, vagy kerámiabetétet kell bele venni? Egyáltalán milyen kerámiabetét való ebbe? Általában szokott lenni a csap kifolyó végén egy letekerhető szűrő, perlátor. Ennek az sincs, vagy talán valahol a csőben. Az tisztítható valahogy?
A másik, hogy az íves kifolyócső is forgatható, de az is elég nehezen forog. Talán valamit ott is tisztítani kellene. Nem mertem még nekiesni szétszedni :U

(#124685) Exodion


Exodion
aktív tag

sziasztok,
furdoszoba felujitas kapcsan mertul fel bennem egy par kerdes, nemtudom mennyire lutri. Panel lakasrol van szo jelenleg csempezve. A falak 45mm vastagok, vesni, furni, kalapalni eselytelen; torik, reped. A csempet a falrol meg le tudom szedni, illetve ahol a csemperagaszto lejon azt is, de ahol a csemperagaszto marad:

- csemperagasztora mennyire rossz otlet glettelni?
- az egyik falon le kellene hoznom tukorvilagitasnak aramot. Vizes helysegben nem kabelcsatornaznak, bevesni lehetetlen, szetmegy a fal. Ragasztanek a falra Rigidur A1 12.5mm-es GK lapot. Ezt pogacsazni szoktak, de vizes helysegben meg teljes fedes kene. Mivel ragasszam?

- csemperagasztohoz ytong teglaval elofalazeni (50-es ytonggal) lehet-e? Ez a furdo masik oldala, a falon van egy kapcsolo (kivul) aminek a doboza 2.5cm-t belog a furdobe. A kapcsolo itt kapja az aramot. Ugye kabelcsatorna tovabbra sem, hornyot marni sem tudnak. Arra gondoltam ytong-al elofalazom. GK elotetfalat ilyen vastagsagban nem tudok epiteni plusz a sarkok le vannak kerekitve.

Szoval csak abbol epitenek amibol tudok. Ez igy mennyire gaz? A vegso burkolat teljes egeszeben LVT (3mm) szoval a fugaban biztos nem megy el a vezetek.

Ilyen lenne az elkepzeles. A fekete korvonalak az original falak. "Standard" 45mm-es paneles vizesblokk 1984-bol. Ez telibe van csempezve amit leszednek. Az ajto falat feltoltenem 50-es Ytong elofalazo blokkal igy abban mar elfer a kapcsolo vezetekelese meg a torolkozo szaritos radiator vezeteke+dugaljak.
A szemkozti falra rigidur a1-et ragasztok (~2.5m magasat hogy ne legyen fuggoleges toldas) amiben kihagyom a kabelcsatorna szelesseget (tukorvilagitasnak). Ezt telibe gletteltetem (a ket oldalso falon rajtamarad a csemperagaszto amit nem tudok leszedni), kap 2reteg folyekony foliat, aztan az LVT-t.
Eletkepes ez az otlet vagy felejtsem el a csemperagasztora valo szerencsetlenkedest. Bar leszedni nemtudom mivel tudnam, csiszolas kizart (akkora port nem visel el az asszony meg en se mar :D), lekalapalni szinten nemtudom mert tenyleg gyenge a fal. Konnyen reped (furokalapacs 6-os furoval pl ~35-os lyukat csinal).

[ Szerkesztve ]

(#124686) YAS-dude válasza Exodion (#124685) üzenetére


YAS-dude
őstag

Bele lehet marni a hornyot abba a falba, de mbcu vagy mmcu vezeték kell, mert cső nem fog beleférni, ezek meg mehetnek közvetlenül a falba. 1cm mély horony elég, annyit el szokott bírni az a vékony fal is.

(#124687) kunberci válasza Exodion (#124685) üzenetére


kunberci
aktív tag

Valóban vésni nem lehet, de szegmentált vágótárcsával, és egy kisflex-el lehet hornyot készíteni a 4,5 cm-es betonban is vékony védőcsőnek. Nem mondom, hogy egyszerű feladat, de meg lehet oldani. Én csináltam. [kép] [kép] [kép]

(#124688) macilaci78 válasza Exodion (#124685) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Gipszkarton előtétfal: 20 mm gyalult lécen 9 mm vastag lap és megvagy 3 centiből.

A fürdőben a 12,5 mm vastag lap helyett is valami vékonyabbat raknék. Ma már annyi minden van fürdőszobába: plexi, kompozit anyagok, amik minimális toldás mellett mehetnek falra nagy táblában.
Például Kerrock: 360 cm táblák 76-135 cm szélességgel 3 mm vastagságtól.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól! Eladó garzonlakás! Budapest III. ker. Tímár utca, 29 m2, galériás. https://ingatlan.com/34130552

(#124689) lemmy71 válasza macilaci78 (#124688) üzenetére


lemmy71
őstag

MM fali kábelt felragaszt a falra stukkóragasztóval és egy az egybe mehet rá telibe ragasztva a GK lap, teljesen felesleges párnafázni ;) Egycentire megvésed a falat és a kötődoboz is elfér, rengeteg helyen így csinálták a villanyászok, mi meg telibe kartonoztuk utánuk a falat :K

(#124690) Exodion válasza YAS-dude (#124686) üzenetére


Exodion
aktív tag

Hat az mar biztos nemlesz, a vezetekek ottvannak a felso sarokban. Azert szet nem bontom az almennyezetet a folyoson hogy csereljuk :D. (+kunberci): horonymaroval neki lehetne menni igen, csakhogy 5-7mm vastag a betonfedes ott mar vasat talaltunk. Statikaim meg tiltja a betonvasak atvagasat. 15x10-es a csatorna amiben lejonnek a kettos szigetelesu vezetekek, es 25mm-t log ki a fal sikbol a kapcsolo dobozanak hatulja.

macilaci78: Es hogyan rogzitsem a leceket a falhoz? Furni nemtudom mert a kesz folyoson szetszakitja a fal masik oldalat. Kb 1.5cm-t tudok furni mielott a 45-os fal kb fele kiszakad (2.1J dewalt furokalapacs). Illetve hogy szepitsem, a padlo teljesen korben ivelt, plusz van a falban egy 75-os ajto amit eleg jol meg kell erositeni.
a 12.5mm-re is azert gondoltam mert 10mm-es a kabelcsatorna amit beraknak szoval azt meg szepen be lehet glettelni. 2tabla rigidur meg ~15eFt.

Hat nem egyszeru...

Lemmy71: nem fer el. Ez a dimmer kapcsolonak a 65-os sullyesztett kododoboza. Kisebbe nem fer bele dimmer, ez viszont tullog. Ezert gondolkodtam az 50-es ytongban ami 4.5kg/tegla a ragasztoja megfogja csak itt csemperagasztora kene ragasztani. Ez okozza a talanyt. A masik oldalon meg hogy mivel ragasszak teljes feluleten gk lapot. Klasszikus esetben csak "bogyozni" szoktak ami vizes helysegbe nem szerencses.

[ Szerkesztve ]

(#124691) Exodion válasza Exodion (#124690) üzenetére


Exodion
aktív tag

Na kifutottam a szerkesztesi idobol. Beszeljunk egy dologrol, nem vagyok a legjobb abban hogy leirjam a dolgokat. Vegyuk azt a falat amire az ytongot irtam (ezen van a kapcsolo) a masik relativen egyszeru.

Tehat a fal kivulrol:

Ez a furdo fala kivulrol. Ez mar "kesz" van glettelve festve, igaz meg a regi kapcsoloval meg az ajtokat kell meg cserelni. Ezt a falat nem akarjuk telenyomni lyukakkal szoval a furas nem nyero otlet.

Belulrol ez igy nez ki most:

Na ezt kell nekem elrejteni. Gipszkarton akarmilyen profilvazon nehez mert a padlo vegig 45fokban ivelt. Mihez rogzitsem a kartont a padlon? Plusz, van benne egy 75-os ajtonyilas aminek kell egy megerositett profil. Fem vazon ez UA de abbol 50-es a minimum. A masik gondom, nem igazan tudom furni (korabban irtam).

Ahogy latjatok a kepen, van ahol a csemperagaszto lejon mar a csempevel, de van ahol kalapaccsal+spaklival se. Ellentetben ha kicsit markansabban utom meg megreped a betonfedes a vasalason es mar pereg is lefele. Azt meg vakolhatom vissza :( . Vasalatot at nem vaghatok ugyhogy a falon barmit max 5-6mm melysegig lehetne szerencsetlenkedni ami semmire nem eleg.

[ Szerkesztve ]

(#124692) freaghill


freaghill
őstag

Nem tudom sajnos ezeket megjegyezni. Mi annak a dokumentumnak a neve ami a településeken belül felosztott körzeteket mutatja és azon belül pedig van mindegyiknél egy téglalap amin rajtavan, hogy mennyi a beépíthetősége a környéknek, építménymagasság, legkisebb kialakítható telekméret, és beépítési mód?

Szerkezeti terv ahogy nézem csak a környéken mondja, hogy mely terület milyen környéknek felel meg, de ez a táblázat hiányzik róla.

[ Szerkesztve ]

(#124693) Donki Hóte válasza kunberci (#124687) üzenetére


Donki Hóte
veterán

Szép munka :R

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#124694) A Zéé válasza freaghill (#124692) üzenetére


A Zéé
addikt

helyi építési szabályzat vagy településrendezési terv szavakra keress rá :)

Just a simple Lineman...

(#124695) macilaci78 válasza Exodion (#124690) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Szerelőragasztó. Sikabond-11 FC+ például, de Soudalnak is vannak bika ragasztói rövid kötési idővel. De ha már betonhoz kell fát ragasztani, adja magát a parkettaragasztó, de 24 óra a kötési ideje, ki kéne addig ékelni.

Már értem, mi akar lenni a 45 fokban ívelt... Gondolom, abban egy miliméternyi ív sincs, csak a vízszintes és függőleges síkok nem érnek össze, van lent egy burkolt holker.
Ha gipszkarton előtétfalat teszel, tedd úgy, hogy ezt a holkert is "betakarja". Úgy is lesz egy vastagsága az előtétnek, a falsíkod előrébb lesz majd. Alul felraksz egy vízszintes bordát, hogy tartsa a gipszkartont, illetve a borda alatt síkban levakolod a holkert, hogy amikor belerúgsz a gipszkarton aljába, az ne szakadjon be.
Az ajtót meg bontsd ki, a nyíláskeret széléig vidd a falat és a megvastagodott fal szerint rendeld a tokot.

A hátránya, hogy valamivel kisebb lesz így a fürdő hossza, márpedig minden centi számít egy panel fürdőben.

[ Szerkesztve ]

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól! Eladó garzonlakás! Budapest III. ker. Tímár utca, 29 m2, galériás. https://ingatlan.com/34130552

(#124696) Exodion válasza macilaci78 (#124695) üzenetére


Exodion
aktív tag

:R utananezek koszi

(#124697) Gabesz87


Gabesz87
addikt

Biztonság kedvéért szeretnék füstjelzőket feltenni a házban. Az lenne a kérdésem, hogy hová, hányat, és milyet? Alsó alagsori szinten van a garázs+2 tároló (egyik a gépészeti helyiség, kazánokkal [villany+kondenzációs gáz]+itt lesz a napelem inverter). Fsz-en előtér (itt is elég sok cucc van, modem, router, NAS, szünetmentes+kapcsolószekrény), fürdő, konyha, nappali, étkező (ez utóbbi 3 igazából egyetlen nagy légtér, nincsenek közte falak, ajtók), emeleten előtér, fürdő, és 4 szoba, és van egy padlás, ahol meg a szellőztető berendezés van+napelemek miatt gondoltam, hogy ide sem árt egy füstjelző. Szintenként kb. 100nm. Nézegettem a füstjelzőket, igazából nem tudom, van-e léynegi kül. pl. ezek közt: [link] [link] [link] vagy kb. tök mindegy. Olvastam, hogy konyhába és fürdőbe nem a legjobb az optikai. Ill. emeleten minden szobába érdemes tenni? :R

(#124698) lemmy71 válasza Exodion (#124691) üzenetére


lemmy71
őstag

Ja látom van ott mindenféle "tyúkbél" a falon, na igen úgy már nem igazán férne el a telibe ragasztott GK alatt.
De olyat még véletlenül se csinálj hogy felragasztod a "párnafát" a falhoz és arra csavarozod a GK lapot :N
Jópár kókler dolgot láttam már, de azért ez a párnafa ragasztás is viszi a pálmát:DDD
A vékony panel válaszfalba is lehet fúrni, nem egy nagy történet. Direkt függesztőt 6-os beütős acél dűbel, vagy valami minőségi müa fischer dűbellel raknák a falra, arra meg mehet CD profil ;) Nem egy nagy fürdő az ahogy nézem, szóval nem olyan vészes az anyag szükséglet sem. Az ajtótokoknál is szépen meglehet csinálni a sarkokat, vagy megszélesíted (toldod a tokot) vagy szépen befordulsz a GK lappal, én az utóbbit választanám.
Sok sikert hozzá ;)

(#124699) macilaci78 válasza lemmy71 (#124698) üzenetére


macilaci78
nagyúr

4,5 centis falba acél beütő, ami 3,5-4 cm hosszú, hát van benne kockázat. ;]

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól! Eladó garzonlakás! Budapest III. ker. Tímár utca, 29 m2, galériás. https://ingatlan.com/34130552

(#124700) Exodion válasza lemmy71 (#124698) üzenetére


Exodion
aktív tag

A szerelvenyes doboz tortenete vicces. Az egy 70-es koronafuroval tortent egy 8-as kozpontosito furo tarsasagaban. A kapcsolo feloli oldala szep is lett, de kb 2cm utan mar nem kellett furni tovabb mert a fal hatso oldala ahogy van kiszakadt.

Szoval a furast ezen az oldalon nagyon szeretném elkerulni :DDD .

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Építő/felújító topik (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.