Hirdetés
- Milyen mosógépet vegyek?
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- MultiCooker avagy az elektromos kukta. Ötletek, tippek, tanácsok, receptek.
- Asszociációs játék. :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- VodkaTV kiegészítő Kodira
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- MárkaLánc
- POCO X6 PRO 5G első napok - MultiSIM - Toronyhelyzet Hajdúszoboszlón
-
LOGOUT.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
bbuffy
senior tag
válasz bayarena #106550 üzenetére
Igen, fejhőmérővel lehet kontrollálni. De ha van pid, (nem haszontalan az) akkor egyidő után tudod mennyit engedj ki, ha épp ki kell. /mp
A rotopumpa legnagyobb előnye hogy nem hallod, míg egy vibra brutál hangos. Emellett a legtöbb roto jóval stabilabb, lévén ipari környezetbe készült. Míg egy ulkát simán lehet cserélgetni időnként. Ha más nem amiatt hogy átvált tank/vadászrepülő/hangosbemondó fokozatba.
[ Szerkesztve ]
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
Wolfy999
tag
válasz phranxinatra #106548 üzenetére
Ez jogos, bar en ha rotos gepem lenne rakotnem vizhalozatra. Ugy lehetne halozati nyomassal eloaztatni.
-
PpenoO
őstag
Nemsokára egy Mini Gaggia fogja - nem csak - díszíteni a konyhát és az AVXtől fogok rendelni pár kelléket hozzá. Sose rendeltem onnan frissen pörkölésű kávét de mivel ingyenes a kiszállítás, így megérné nekem onnan rendelni azt is. Tudnátok ajánlani világosabb, olcsóbb "betanuló" kávét a kínálatukból?
[ Szerkesztve ]
-
Kulbi
aktív tag
válasz ribarszki #106540 üzenetére
Az előző ascaso gépemen miután kicseréltem a felsőszűrőt ims-re akkor ragadt fent, de főzéskor. Volt hogy a pogácsa maradt fent. Szerintem a töltéstől függ, illetve mikor a csapolást befejeztem a víz visszaáramlás megszívhatja visszafelé és akkor ragad ott a pogácsa és szűrő.
A másik jelenség nálam akkor fordult elő amikor több kávét főztem egymás után és vizes volt minden meg jó meleg és visszahúztam a kart a helyére, hogy ne hűljön ki két csapolás között. Nem tudom, hogy a hőtágulások ilyenkor máshogy alakulnak, vagy a belül minden nedves miatt, mikor kezdtem volna kávét darálni alig tudtam levenni a kart és volt hogy a szűrő fent ragadt. Most ha ilyen van ügyelek rá, hogy még kicsit se húzz meg a kart csak óvatosan visszateszem.<Macbook Pro 13" 2015 Early> <iPhone SE> <iPad 4 Mini > <Synology DS216Play> <Himedia Q5> <Samsung UE50H6400> <SMSL Sanskrit> <Bkercso Inventory> <Takstar Pro80> <Xears XE200Pro> <SJ4000>
-
SteelCowboy
csendes tag
válasz Krajcsi #106556 üzenetére
Szerintem halottnak a csók. Hiába cserélsz rugót a karban, ha a perem nélküli kosár sima, egyenes oldalfalában nincs semmi, amibe bele tudna kapaszkodni. Egy szorosabb rugó legfeljebb jobban karistolja a kosár falát, mikor kicsúszik. De ez csak az én véleményem.
Aki perem nélküli kosarat használ: nem macerásabb az élet vele, mint egy peremessel? Milyen előnye-hátránya van? Kiveszitek a karból a rugót?
We buy things we don't want with money we don't have to impress people we don't like.
-
phranxinatra
aktív tag
válasz SteelCowboy #106558 üzenetére
Pedig valószínű, hogy a rugón múlik, mert a naked karból nem esnek ki a szűrők kiütéskor, a GC saját karjából pedig igen. És az előző GC karjával sem volt ilyen gondom, gondolom a mostaniban rövidebb a drót.
-
törölt tag
Nem tudom ide való téma-e, vagy menjek alter kávé topikba.
Volt két hónapja Hoffmann tesztje a drip vs áztatós főzésről.Ma teszteltem én is a french press-t, nem győzött meg.
Szerintem nem elég jó az őrlőm, túl sok az apró szemcse, lehet hogy ki kellett volna szitálnom?
Kinek mi a trükkje ebben a műfajban? -
iatti
aktív tag
válasz phranxinatra #106559 üzenetére
nálam meg mióta megvan a gc,az volt az első hogy kivettem a karból a rugót. nem használom,és nagyon ritkán ragad fel a kosár. azt is egyszerű leszedni,amikor nem jön a karral együtt. picit megmozgatom a kart,és "lefeszíti" a kosarat. levétel után egyből fordítom bele a kosarat egy műanyag dobozba,amit majd kézzel ütök ki bele. sokkal könnyebb elmosni a kart is.
-
törölt tag
Sziasztok, valakinek van valami híre a nanofoamerről? A hétvégén beszart a kis tejhabosítóm, és nem tudom érdemes-e újat vennem....jó sokat késik már.
-
billyjoe
csendes tag
válasz JackFeryll #106565 üzenetére
Én kiírtam egy kis cetlire hogy itthon vagyok, hátha veszi a fáradságot, de gyanítom hogy csak egy értesítőt fog bedobni.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz #85578752 #106560 üzenetére
Fémszűrőn mindig át fog jönni valamennyi apró szemcse, mindegy milyen az őrlőd. Ha french pressből "tiszta" kávét szeretnél, akkor legegyszerűbb ha átöntöd v60 filteren Mielőtt vettem volna clever drippert egy darabig így főztem a reggeli kávét: french press aljába kávét lefőz úgy ahogy Hoffmann mutatja, csak lenyomás helyett szűrő kihagy (legalább nem kell elmosni), csak átönt v60-on. Arra kell csak figyelni, hogy relatív lassan öntsd, hogy a kávé nagy része a french pressben maradjon, mert egyébként nagyon eltömíti a v60 filtert (valószínűleg kalita wave stílusú filterekkel nem kell erre annyira figyelni, de olyanom (még) nincs).
-
WarLock07222
tag
válasz #85578752 #106560 üzenetére
@konzumpro: Ebből mondjuk nem lehet túl messzemenő következtetéseket levonni. Mi nem tetszett benne? Alapvetően én azt vettem észre, hogy nem minden kávénak áll jól a french press, nekem pl. egy virágosabb/gyümölcsösebb Afrikait eszembe nem jutna bedobni sima FP-be, mert számomra kéretlen az a plusz "vastagság", amit hozzáad. De egy filterre pörkölt Brazil (most amúgy a Téesznél van egy ilyen állatfaj, és elég jól sikerült) megköszöni ezt a módszert, tök jól kiegészül az ízvilág azzal, amit a kortyolás közben érzel. A másik dolog, hogy nem mindenkinek jön be ez a műfaj
@PpenoO: Én a sikerélményt garantálván biztosan nem indulnék neki AVX-es kávékkal a kalandnak. Én amolyan mellékvágányként néha rápróbálok, hogy mi a helyzet náluk, de egy-egy rövidke öröm után többnyire inkább a csalódás élménye ragad meg. Ha nem akarod a szíved fájdítani, hogy a 3500-4000Ft/250-es kávé megy sokszor a levesbe az elején, akkor én beajánlanám a Bagirát, mint legjobb ár/érték arányt itthon. Ott legalább biztos lehetsz abban, hogy az inputtal nincs probléma. Plusz itt Bp-en el tudsz menni legalább 3-4 kávézóba, ahol tudsz kóstolni, hogy a sajátodhoz képest mit adnak, ami kezdésnek szerintem nagy segítség lehet. Kezdésnek amúgy érdekes választás a Mini Gaggia.
@SteelCowboy: VST-ből sose próbáltam peremest, és nem is kifejezetten értem a szándékot. Nálam sose volt baj kihulló vagy felragadó kosarakkal. Cserébe a tömörítésnél nagyon kielégítő, ahogy szépen végigmegy a tamper és nem marad fent semmi.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz WarLock07222 #106568 üzenetére
Ez brazil volt, a filtereket szeretem de tényleg ez a plusz testesség, vastagság, ahogy mondod, talán enyhe iszaposság ami zavart, idővel ahogy ülepedett, csökkent a hatása, szóval lehet hogy Chemexben kéne főzni aztán ülepíteni és leszívni egy csővel.
#106567 Cathfaern Nem rossz ötlet, most ránézek erre a clever dripperre, köszi!
-
Rush77
aktív tag
Impresso classic vonalról valakinek van tapasztalata?
-
WarLock07222
tag
válasz Rush77 #106570 üzenetére
Van, pont mostanában rendeltem 2 csomagot húsvétra a család kedvéért, mert ők nem annyira élik a specialty vonalat. Az a helyzet, hogy én pedig a classic vonalat nem élem annyira, szóval korábbi tapasztalat nincs is más itthoni pörkölő ilyen jellegű tevékenységével.
A Brazil + India és Brazil + Columbia lett kipróbálva. Szerintem kellemesek tudnak lenni, ha valaki erre izgul, tejes italba kifejezetten. Az én szívembe nem lopták be magukat a közepesen sötét pörkölés miatt, illetve a Brazil + India a robusta miatt, de amúgy nem rosszak. A csomag ratyi, nincs rajta visszazáró alkalmatosság. Pörkölési dátum szintén nincs rajtuk, ami megint csak fura volt nekem, bár a lefolyások alapján elég frissnek tűnt mindkét csomag. A család meg örült, hogy végre kávé kávé jön le a Robotból
[ Szerkesztve ]
-
Rush77
aktív tag
válasz WarLock07222 #106571 üzenetére
Köszi. Rendeltem mindenből. Kíváncsi leszek
-
Mano66
senior tag
válasz 72lakiluk #106539 üzenetére
Jól bekevertem magam.Én a kosár szélét gondoltam "peremnek" ami a karon ül.Közben meg a kosáron van kialakítva egy perem a rugónak,hogy ne jöjjön ki a karból.Csak peremes kosaraim vannak.Jó bal f..z vagyok. Ezt benéztem. A fiam a GC-hez is peremest használ.
Cafelat Robot, Kinu Simplicity Special, iPhone 15 , Synology DS218+,.
-
jugeen
addikt
Tegyél bele vastagabb rugót. Expolyban van 1,2mm-es.
-
Zen42
tag
Én használok ilyet is, olyat is, de a perem nélküli sem repül ki a karból kiütéskor. A rugót eszem ágában nincs kivenni, anélkül valóban kieshetne időnként.
Kétféle rugóval találkoztam eddig, az egyik vékony a másik vastag. Nekem a vékony a peremeseknél sem jött be, szerintem túl lazán fogja a kosarat, meg a vastagabbik az úgy fogja a peremest mint atom és a perem nélkülit is megfelelően fixen tartja.
Egyébként nem értem, hogy mi a gondod. Egy standard zacckiütőben a rúdra ütsz rá, nem eshet ki a perem nélküli kosár sem.
A peremes hátrányai, hogy ha zárt kart használsz nehéz kiszedni a kosarat a karból amikor tisztítani akarod. A másik, hogy ha a perem a kosár falából van kiképezve, a beugrásba tömörítéskor bemegy egy kis kávé, kiütéskor pedig ott maradhat egy kis zacc. Egyesek szerint kikezdheti a pogácsát a víz a szélénél amikor feldagad a peremig. Utóbbi engem is aggasztott valamikor de ma már szőrszálhasogatásnak tartom. Ha belegondolsz, ha ez jelentős probléma volna már senki sem gyártana peremes kosarakat.[ Szerkesztve ]
-
iatti
aktív tag
válasz phranxinatra #106576 üzenetére
nekem bejön amikor felmelegedett a gép,veszem le a kart,onnét veszem ki a szűrőt. teszem rá a magasítót,beleöntöm a kávét. fogpiszkáló,majd két kocc az asztalon,180fokot elfordítva a kosarat. jön le a magasító, majd az asztalon tamperelek. belerakom a karba,majd jön a papír. én ezt szoktam meg. így minden alkalommal könnyebb elmosni a szűrőt meg a kart.
-
SteelCowboy
csendes tag
válasz Zen42 #106575 üzenetére
Köszönöm, hogy leírtad a tapasztalataidat. Egyelőre a gépem egyik gyári kosarát használom, ami peremes, de most hogy felmerült ez a peremes/nem peremes kérdés, elgondolkodtam, hogy VST-ből milyen is kéne. Nem szoktam csereberélni a kosarakat, így a könnyű/gyors csere nem tényező, naked karból úgyis pikk-pakk kitolom takarításnál.
@jugeen: köszönöm a tippet, lemértem, 1,2mm-es a gyári karban lévő rugó.
We buy things we don't want with money we don't have to impress people we don't like.
-
senior tag
válasz SteelCowboy #106579 üzenetére
A peremes sz@r ( már bocsánat ) mert belülről a peremben megül az őrlemény .
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
PpenoO
őstag
Akinek van 4es Brikkához IMS szűrője az lenne olyan kedves és lemérné nekem az átmérőjét tömítéssel illetve anélkül?
-
PpenoO
őstag
válasz WarLock07222 #106568 üzenetére
Jól megbújt a nekem szánt hozzászólásod, most vettem csak észre. Köszi, akkor nézek máshonnan. Kifejtenéd mire gondolsz a Mini Gaggiaval kapcsolatban? Azért rá esett a választás mért jó kávét készít (dupla espresso a cél, semmi tejhabozás meg ilyenek), csendes működés, egyszerű szerkezet kevesebb hibalehetősség pl egy Classichoz képest és nem utolsó sorban nekem jobban tetszik mint a Classic.
-
HÁZIGAZDA
válasz SteelCowboy #106579 üzenetére
gyűlölöm a peremes kosarat, a renekát csak ezért nem használom kb. soha...
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
billyjoe
csendes tag
válasz WarLock07222 #106584 üzenetére
Kíváncsi lennék majd hogy mit gondolsz róla a robottal összehasonlítva.
-
norkov84
tag
Perem vs. perem nélküli kosár:
Én peremes IMS 12/18-ast használok bő 1 éve E61 fej mellett. Nekem nincs vele gondom, de a kifolyós gyári Rocket karból kb. lehetetlen kioperálni, naked karból ez nem gond.
Épp ezért rendeltem most egy tartalékot a dupla kifolyós karhoz (ha felezünk egy duplát), hogy ne kelljen gyakran kiszedni.
Expolynál ua. a cikkszám (1460102), mint 1 éve, de most már perem nélkülit kaptam érte. Kicsit meglepődtem, bár engem mondjuk zavarni nem zavar. Gyári cikkszám persze más: B702Th24.5M helyett B702TCh24E.
Szóval ha valaki ilyet rendelne erre számítson. -
PpenoO
őstag
válasz WarLock07222 #106584 üzenetére
Nekem kiindulópont az ár volt illetve a karbantartásra szánt idő és pénz, utána pedig az akusztikai élmény.
Egy robot nagyon drága nekem és nem túl kényelmes, viszont halk és nagyon szép.
A Silvia/GC extra funkcióira nincs szükségem.
Egy Silvia minimum dupla áron van mint a Mini G , hangos, idő és pénzigényes karbantartással.
GC is hangos, tuningolni kell meg bojlert nézegetni, nem nekem való.
Biztos a Minivel is foglalkozni kell de talán kevésbé idő és pénzrabló, cserébe halk és jobban néz ki mint a másik kettő.
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz RetepNyaraB #106598 üzenetére
hát, nem, hanem egy fellini filmben szerepelt egy pavoni, amit így használtak
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- DJI Mini 4 pro - Fly More Combo - RC2 drón szett + Freewell Mega 16 Filter Pack (46)
- DJI FPV Drone - bontatlan - 2 év garancia
- DJI Mini 3 Pro / Mini 3 / Mini 4 Pro drón akkumulátor (eredeti DJI)
- DJI AVATA drón +akkumulátor +doboz +garancia és Care Refresh
- DJI Air 2s FMC (Fly More Combo) drón - 5,4k video, 1" SONY CMOS - 3 akku (2S2)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest