Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- N€T0X|N: Poloskahegy
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
most elvileg vám+shipping=0 akció van
-
verti1
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Kávéolajnak be kell vonnia? Ehh… ez egy őrlés ha van neki bármi szerepe is (mint a hifiben a köveknek a hálózati elosztón). A mélyedésekben csak avasodik úgyis. CNC gép sem garancia semmire. A fenti videoban is mutatja a srác. Kopott szerszám cakkozza az anyagot, nagyolás sorját hagy, stb. Sokféle minőségben lehet legyártani egy egyszerű perselyt is.
-
verti1
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Elégetni 20 kg kávét ilyen célra nekem fájdalmas lenne. Főleg azokból amilyeneket fogyasztok. Az Aldis szén is pazarlás szerintem, illetve nem szeretnék egy olyan őrlőbe 20 kg üzemórát (3-at sem) belerakni ami egy ilyen kés fogadására érdemes.
Nyilván túlzó volt azt állítani, hogy nem kell bejáratni semmit. Az általad felhozott példák is sántítanak, mert egy féket muszáj bejáratni a helyén, nincs olyan hatásfoka, bármilyen pontossággal gyártjuk azt. A kés esetében viszont lehetne úgy gyártani, hogy sokkal finomabb élkiképzése legyen. Polírozott él kialakítása nem gazdaságos, és értelmetlen is lenne ebben az esetben. Még egy fogás viszont egy finomabb szerszámmal talán indokolt lenne.
Egyébként nekem túl kevés ilyen kés forog a kezeim között ahhoz, hogy messzemenő következtetéseket vonjak le. Csak az általatok írtakra reagáltam a minőség kapcsán. Azt sem tartom kizártnak, hogy mint minden kellően drága és népszerű dologból, ebből is létezik koppintás.
-
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Egy red speed késre elpazarolsz 20 kg kávét (miközben valszeg 2kg-nak is ugyanaz a hatása) aminek a kopás élettartamát 5000kg körül határozzák meg. Mintha kávéskanállal vinnéd a homokot a Szaharába, hogy több legyen benne.
-
verti1
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
20 kg kávét elégetni erre szerintem elég nagy pazarlás. Persze ez egy folyamat, nem használhatatlan újnak sem, de na. Bejárathatná a gyártó vagy fektethetne több melót a gyártásba a felesleges, színes bevonatok miatt. Az pedig amit fentebb írtak, hogy nem is párhuzamos a kés, az gyártási hiba (selejt). Kevés mechanikai dolgot kell már bejáratni manapság, mert olyan a gyártástechnológia pontossága.
-
verti1
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Azért ez eléggé lehangoló, hogy neked kell befejezni a kés gyártását bejáratással, adott esetben még szabályzással is. Ez még két fogás lenne a gépen a gyártás során.
-
verti1
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Nem vagyok benne biztos, hogy egy komolyabb késnél van számottevő hozadéka a bejáratásnak. Ezeknél a drága, bevonatos késeknél feltètelezem, hogy kellően precízen és finoman vannak kialakítva az élek. A bevonatolásnak se lenne sok értelme, ha nem így lenne. Ha durván megmunkált élek lennének (sorjásak) akkor azokat kellene lekoptatni, lenne értelme a bejáratásnak. Ebben az esetben a bevonat is onnan tűnne el ahova szántuk.
-
Toobee
veterán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Nagy ellenállásra nincs szükséged, ha valóban finom kávé a cél és a testet (keserű ízek) el tudod engedni. Menj nyugodtan drágább irányba, egy pillanatra eléred az 5-6 bart az pont elég.
-
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
No. Próbálgattam párat. Az MP 64 egy CF64v őrlőben van - ez nem a legjobb őrlő, amit látott a Világ...
Szóval presszóra csak akkor gondolom jónak, ha a szétszálazós, gyümölcsös savasabb ízvilágot preferáljuk.Összesen 4 próbát tettem, a lefolyások kb. azonos idő- és nyomásértékeivel:
1. Father's Mother-ship blend - CF64-gyel őrölve,
2. Father's Mother-ship blend - 1Z K-max-szal őrölve,
3. Kapucziner Karib-tenger Gyöngye - CF64-gyel őrölve,
4. Kapucziner Karib-tenger Gyöngye - 1Z K-max-szal őrölve.A Kapuczinereket tipikusan reggeli tejeskávékoz készítem, a Father's cuccait is már inkább az élvezkedéshez. (Náluk is tapasztalok némi "felvilágosodást"
)1. tejjel kb. a "savanyú a tej??" kérdését veti fel - nem erőltetem, magában jó kis újabb hullámos presszó,
2. tejjel nem próbáltam, magában sziruposabb, kakaósabb, mint az 1., kevésbé üde, kevébé savas,
3. Presszónak picit vékonyabb, üdébb, mint a 4-es, tejjel is finom,
4. Ez készül a reggeli tejeskávéhoz, klasszikus - és a kérdést sem érinti, csak az összevetés kedvéért említem. Édes, szirupos, sűrű.Ennyit tudok így most, talán tudod venni valami hasznát!
-
Alabástrom
senior tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Ilyen igényekre a Casa is esélyes jelöltnek tűnik.
Egyszerűségben és tisztaságában nehéz felülmúlni és a kése is omni profil, mint az MP. A Casa nem bejövős? -
ribarszki
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Daniel Wong moddal semmi ilyen macera, aggódás, méricskélés nincs. 2 pumpálás felül, 2 a gartba a pici lukon át. Kisöpröm a mágneses csőrt és tized grammra pontos mindig. Ez kb 10mp munkafolyamat.

-
tuzpenge
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Mi lett a Majorral?
-
:AMF:
senior tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
2 gombja van (a két alsó), a többi csak kijelző.
Toobee: A sima meleg/hideg hab viszont minimum szint alatt is jó eredményt ad. A latte arthoz valóban kell a minimum szint.
-
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
nekem egy nyűgöm van vele igazából: a fedelét jól kell rátenni, különben zörög, de nem kever. de igazából használom folyamatosan, teszi a dolgát, a hozzá adott kefe meg szépen lehozza a tejhártyát az aljáról. az öblítés nálam egyáltalán nem gond, nem töltöm tele, kisuvickolom, kiöntöm, kész. még ruhát sem tekerek köré elővigyázatosságból, nem kell.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Mármint a Duo egyik késének eloszlása megegyezik a Niche Zero kúpos késének eloszlásával. A két duo kés eloszlása egyértelműen más.
De amúgy teljesen jogos, ott a ZP6 mint kúpos kés, és a profilja sokkal inkább hasonlít a sík késekre, mint kúposokra. Ellenben a 64 HU kifejezetten olyan profilt hoz, mint egy kúpos kés.
SSP elnevezéseket amúgy hagyjuk, 64 HU kés teljesen más, mint a 80 HU. Előbbi egyértelműen magas test és presszó, utóbbi 64 MP-hez áll közelebb.
-
hoffman_
nagyúr
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
én még mindig a 250Ft (ok, inflálva ma 800?) ikeat használom. heti egy-két tejesre teljesen jó, tej mennyiség, szög, mélység, idő többet számít az eredményben szerintem.
ui.: de nem is vagyok nagy latteartos
-
Vadasz03.24
csendes újonc
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Ez a beteges megmondási kényszer, mindent jobban tudok, mindenhez is kötelező hozzaszólnom mentalitás esetleg zavaró lehet többek számára. "Magyaráztassa el magának, mit miért és kaváncsian várom." Bizom benne, hogy a büdös életben nem kerülök veled munkakapcsolatba. Hiszen miért kerülne ennyibe? Mert át akarják baszni, nyilván.... Az ilyen energiavámpír mentalitas miatt menekül mindenki az olyan szakmákból, ahol emberekkel kell foglalkozni...
-
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Ez ebben a formában nem flém hanem lejáratás
ha nem tudod a teljes sztorit akkor inkább ne posztolj faszságokat...ez így kurvagáz. Te csak bedobtad mert ? tied volt a gép? nem, akkor? megint csak az okoskodás. -
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Itt azért több dolog sántít az általad leírtakban...tudjuk milyen állapotban volt a gép? beszélt az ügyfél a szervizessel, kérdezett? Én tudom a választ, de érdekelne te mit mondasz rá ha már csak így ezt bedobtad.
-
icm
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Van a megoldás része ami izgat, de most nincs időm, szóval nem.
-
icm
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Azért csak emlékszel, hogy mennyi időbe telt amikor pucoltam a bojlered. És akkor pl pumpa csere nem is volt.
Azért itt érdemes megfigyelni, hogy OPV és kazán légtelenítő szelep csere is lenne. Ez izgalmas lenne megválaszolni, hogy az OPV-t miért kell cserélni... Nehéz a két esetet fotelből megszakérteni. Akarom csak mondani, hogy a 4 óra simán összejöhet, nekem is ennyi időmbe telik míg kiganézok egy általában "karbantartott" Gaggiát... aztán vannak amik kevésbé kaptak karbantartást. Szummába úgy számolok mindent, hogy pár ezrem legyen rajta a tömítéseken felül - egy esetet kivéve. -
Tomace91
senior tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
"rckt alk felújító készlet" => ez csak egy tipp, de szerintem ROCKET lenne azaz rckt, mivel Rocket-net is vannak HX gépei és gondolom az alkatrészek azonosak.
-
Toobee
veterán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Hát...ilyen az, amikor nem egy fórumos szaki szereli meg feketén, hanem egy olyan cég, akinek alkalmazottai vannak, fizet járulékot, adót, ad számlát, tudsz kártyával fizetni, van egy boltja nyitvatartási idővel, készleten alkatrészei, stb. Szerintem nem a szerviz óradíj a drága, hanem a bérek alacsonyak. Ebből a 15k bruttóból tippem szerint jó, ha 600-650e Ft nettó körüli fizetést ki tudnak termelni a szervizes kollégának.
-
bluesfan
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
És én még azt hittem, a gázszerelésnél nincs jobb biznic.
-
phranxinatra
aktív tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Az előbb posztolta Béla, hogy jön ssp szállítmány októberben.
"Ezek érkeznek októberben
64mm Mazzer Multi Purpose V2
64mm Mazzer High Uniformity Espresso"Mondjuk én MP-t vennék inkább vagy Sweet Labet.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Szerk: Lotus MgCl2, nem keserűsó, javítottam. Lényegen sokat nem változtat
Persze nyilván szulfid befolyásolhatja az ízeket (igaz van aki szerint nem számít, hogy klorid vagy szulfid, van aki szerint meg nem jó ha nincs szulfid, csak klorid, szóval... ), de attól még ugyanúgy vegyületek vannak a Lotus-ban is, mint amiket "pancsolásnál" használunk.Mit értünk elemi összetevők alatt? Lotus-ban is szóda meg
keserűsómagnézium-klorid van (1-1 üvegben, maradékban meg kálcium-klorid meg kálium-bikarbonát). -
dane
senior tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Igen szerintem az íze rendben van. Teljesen okés. Kicsit lehetne a crema masszívabb de így is elfogadható.
Mano66: ez ízlés kérdése. Elég szubjektív hogy mi a jó és mi a rossz.
-
bluesfan
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Élek a gyanúperrel, hogy a legutóbbi tp rendelésemmel a Sarkin kenyaiba sikerült tenyerelni. Az utóbbi idők egyik legjobb fogása.
Filteren a Warda Costa Rica is szenzációs.
Borból Folly Arborétum '23-as rajnai. Zseniális.
Ha most vasárnap lenne a választás, ezekre szavaznék. Az élet szép! -
kchris78
veterán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Azokban a korokben gondolom az olaszok is bolti szenet isznak/kavet sem tudnak csinalni
. -
Apophis
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Ezek mik?

-
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
én ebbe a "boros utcába" már nem szeretnék belemenni, kb. 15-20 éve kijöttem belőle, leléptem az ilyen-olyan pro fórumokról stb. tudom, hogy mi ízlik, kontextusba is tudom tenni, tartalomként már nem érdekel, csak kulináris élvezetként.
a kávé egyre inkább dettó.
-
Alabástrom
senior tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Igen, a Kerincin akadt meg nekem is a szemem, arra szivesen rápróbálnék. Csak hát elég noname pörköldének tűnik...
-
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
pl kávés körökben? (tudtommal ez még mindig a HC kávés topik, nem gondolnám, hogy ilyenen fenn kéne akadni...)
-
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Talán a cady.hu
-
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
a "csípősség" inkább a szénsavasság szokott lenni pedig, nagyon friss pöriknél. amúgy meg mindenki csinálja, ahol jól esik, részemről szívesen iszom ezt a kávét a bontás óta.
-
vicces1
aktív tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Nem, kijárattam mostanában a rendszert többször nullára.
Azért kitekertem, de teljesen üres a tágulási. -
killboy007
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Az mit jelent, hogy nyomásszabályzós a GC? A pumpa potméterre gondolsz?
-
vicces1
aktív tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
OK. vizet megpróbálom.
A GC-on sajna nem stabil a nyomásszabályzás. Ugrál.
Wacacon játszom még vele. -
Toobee
veterán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Nálam is az a víz, ezt kihagytam, de fontos ez is.
-
tuzpenge
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
+ @Toobee: én sem iszom sötétet már vagy 1,5 éve. Max közepest, de én nem nagyon melegítem a vizet 96 fok fölé, de van mikor 90-91 fokra állítom a forralót. De megpróbálom akkor én is elhagyni a kosártartó előmelegítését...
Köszi nektek!
-
zolnagy
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Nem tudom, nem értek a pörköléshez, de ez tényleg nem jó. Az előbb is próbálkoztam robottal. A tej némileg elfedi, de nem finom. A tejes italon is érezni, hogy jó- e az alap, vagy sem. Kóstolóra én is szívesen adok belőle. Itt Győr környékén is van pár kávés arc, kíváncsi vagyok, nekik mi a véleményük.
-
vicces1
aktív tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Elküldök neked 200gr-ot. Játszhatsz vele.
Privátba írj egy címet!
-
zolnagy
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Így hogy nem kóstoltad, érdekes, hogy megkérdőjelezel kettőnket is. Egyikünknek sem ízlett, pont. Szerintem is ízhibás (próbáltam rengeteg beállítást már, hosszabban , rövidebben, gyorsabban, lasabban), de majd kotyogóssal elfogy, vagy tejjel talán kevésbé lesz rossz (ritkán iszom tejes italokat). Nem totál szar, kinézetre, illatra egész kellemes és nem ez életem legrosszabb kávéja, de eléggé csalódás volt ez a tétel.
Az is lehet, hogy ez a fajta kávé nekem nem ízlik amúgy sem. Nem tudom, milyen fajta lehet, de biztosan nem etiop. -
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
mivel nem kaptam választ a barátomtól, a mestrére lecsaptam én

-
sz.zs.
senior tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Nekem továbbra sincs semmi bajom a df83-mal. Semmi olyan hibát nem produkál mint koxxnál és Ribarszkinál. Aztán lehet, hogy nekem van szerencsém?!
-
Bazsee71
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Szintén magánvélemény, hogy az idei World of Coffee egyik "tanulsága" számomra az volt, hogy bizony igen erős a magyar specialty kínálat, ha még az ár-érték arányt is belevesszük, akkor meg top.
Vadasz03.24: szintén erősen magánvélemény, hogy konkrét receptet megadni egy kávéra az nekem legfeljebb eyecandy. Ha már más az őrlő, akkor az adott őrleményeloszlással borul minden. Iránymutatásban inkább hiszek: célozz egy adott lefolyási idő tartományra, forró vagy langyyosabb vízzel locsold, mehet finomabbra az őrlemény vagy inkább szecskára, agitáld/ne maceráld, kávé-víz arány, víz recept, stb. A felsoroltak 80-90%-a is inkább ízlés függvénye, tehát nehéz objektíven közelíteni.
Azt a véleményt osztom, hogy a saját tapasztalatot nem pótolja semmi, kísérletezni kell, és idővel már jó eséllyel nyúlsz bele a számodra tuti receptbe.
Ahogy Matt Winton készíti a filtereket, az nekem nagyon bejön, pont az én világom. Lance Hedrick meg....szenes vizet locsolgatott a La Esmeralda Panama standon. Közös videójukban egyébként el is mondjuk, hogy eléggé eltérő az ízlésük. -
kchris78
veterán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
na ja! ezeket hogy fozi le az ember? 50gr alatt epphogy eljutnek oda hogy talan kozelit ahhoz a karakterhez ami ra van irva
. Ezeknel meg van adva a pontos mennyiseg homerseklet stb?? -
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Ha 3000 ft lenne.
-
verti1
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Ez inkább presszóhoz való víz, mint filterhez. Az én receptem amit most filterhez és presszóhoz is használok az 0.17 szóda és 0,66 só. Egész pontosan 0,24 kálcium klorid és 0,42 epsom összetételben. Filterhez optimalizálva ez 0,16 vagy kevesebb szóda lenne és 0,7 vagy feletti só. 5l desztvízhez kell érteni a receptet, én lusta vagyok oldatozni.
-
emiki6
veterán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Tavaly nyáron is törzshely volt az Utcazene alatt, most is az lesz. A covid környékén volt valami kavarás a mosdók miatt, azután nemtom mi volt, ha volt.
Valamiért itt a kávé mindig nagyon jól esik. Ilyen tekintetben páratlan.
Jeges cortado nálam a go-to, sosem okoz csalódást. -
vendingo
veterán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Ez lesz a befutó, ha nem tetszik, még mindig tudok hozzá keverni.
Köszi mindenkinek.
-
vendingo
veterán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Köszi.
Az utóbbi 3 évben beálltam 2-3 pörkölőre, nem akartam kísérletezni, tőlük viszont már terveztem rendelni egy ideje.Más: találtam alin egy ígéretes olcsó kézi őrlőt. Már bánom, hogy nem ezt vettem az átcímkézett hario kabuto helyett. Ali mobil link.
-
danbenzin
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
nyomásfokozós kosár a kávés gasztronómia vegetája?
-
pythonubung
csendes újonc
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Tényleg érdekes koncepció, főleg ennyiért, magyar garanciával, csak ismeretlenül nehéz megítélni. Hátha segít egy "hasonlóval" ebben google: B0DRF9PB58 (amazon, reddit stb.).
Persze árkategóriája körüli új kézi kúpos is jó alternatíva - ha valaki tud/akar tekerni. -
Vadasz03.24
csendes újonc
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
A világért sem szeretnélek megsérteni, valamint a feszkót sem szívesen szítanám, de létezik olyan szakterület a glóbuszon (beleértve a génsebészetet és az babiloni tekercseket is) amihez te nem értesz és/vagy nem tudsz hozzászólni?
-
zolnagy
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Ezt nem szívesen csinálom, mert az illesztési felületre is jutna így többlet anyag, akkor azt is el kell dolgozni, de akkor nem sértem-e ott fel. Nem, ezt inkább hagyom. A csavar hosszából levágok, de a fejet nem szeretném tovább formázni.
-
vendingo
veterán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Agyalok már egy ideje, hogy mi legyen. Előrendeltem egy df64-et, de azóta megváltoztak a kávézási szokásaim, és a napi 3-4 kávézásból napi 1 lett. Erre totál fölöslegesnek érzem a kézi leváltását. Esetleg még opció lehet ez a cg301, de lehet még ez is túlzás ilyen felhasználáshoz.
Mennyi ideje használod? Anyaghasználat mennyire műanyag? Nem bizalomgerjesztő a pehely súlya. Anno volt műanyag őrlőm, 2 kezes volt a használata, hogy el ne dőljön. Utána meg 8-10+ kilós őrlőim voltak, amiknél ilyen probléma nem volt. Melóban szintén normális őrlők vannak, így egy kicsit azokhoz is viszonyítok, mert ott iszom a legtöbb kávét.
Több éve tekerem a kézit, nem tudom otthon a hétköznapokban hozna-e annyi pluszt, hogy ne mondjam vissza a rendelést. -
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Srácok most komoly? Az összefoglaló 2024.12.05-én lett frissítve. Mindenhol kikérik maguknak az összefoglaló olvasását, itt meg ha arra van hivatkozva, akkor meg minek olvasom?
Tudom, hogy régi, tisztában vagyok, hogy minden változik, gyorsan. Itt vagyok már pár éve nem kértem olyat, amit más topikban nem tesznek meg a topikgazdák. Gondolom az újdonságokról, aktuális ajánlásokról már nektek is volt a fentiekhez hasonló, összefoglaló, hasznos hozzászólásotok amivel frissíteni lehetne egy linket, hamár a benne lévő nem az itteni mai szint.KitchenAid véleményt mire alapozod, itt egyetlen tapasztalati hozzászólás sincs a típusról, csak annyi, hogy nem sík késes, tehát szar, még belépő szintet sem közelíti meg, de a kézi kúpos darálók belső összeszerelése más kávéház, miközben tapasztalat a pontos típusról nincs.
Köszönöm!
Visszatérve, Sage teszttel tele van a net, mindenhol nagyon pozitív a végszó, AVX jelenleg 150-el olcsóbb, nekem megéri a felárat, ha utána nem kell cserélni, mert azon többet bukok. A daráló most ugyanannyiért eladható mint amennyiért vettem, ha nem lehet miatta jó kávét főzni és ki lehet próbálni 20 különbséggel a sík késes az AVX-et.
-
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Te biztosan nem. Javasolnám az összefoglaló felülvizsgálatát és a komoly kávés topik technikai szinvonalához igazítani.
Ez alapján döntöttem egy drágább (mert alapáron az) kúpos mellett, ha az AVX CG301 szerepelne ott és már nem kapható eszközök, akkor lehet az mellett döntöttem volna, de lényegében még bukó nélkül el lehet adni. 50-ért vettem.
Értem én, hogy ez a topik már csak a több százezres darálókról szólhat, vagy felújított ipariról, de akkor miért vannak itt többen drágább kúpos kézi örlővel egy robottal?
Jelenleg eszpresszo alapok és technikai igények között az alábbi szerepel:

Köszönöm mindenkinek az AVX ajánlatát, az is jónak tűnik. Utána olvasok annak is. -
jugeen
addikt
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Nem volt kérdés, hogy a HU presszó kés-e vagy sem. Igen, az. Az eredeti kérdés az volt, hogy "melyiket érdemes közepesen sötét pörkölesű kávéhoz venni". A 83HU jobban hangsúlyozza a savakat, mint a cast, ami szerintem kevésbé áll jól a sötétebb pörkölésnek.
-
jugeen
addikt
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Az ízlelőbimbókról valóban nem lehet vitatkozni. A hozzászólásom lényege az volt, hogy jelezze Hansung hibás névkonvencióit. A HU közel az összes méretnél más-más tulajdonságokkal bír. Ami az egyik erőssége, az a másiknál lehet hiány.
-
zolnagy
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Nálam 64-es kések vannak, de amit olvastam, nagyjából itt is megvan a különbség a LS v3 és a HU között. Ezt akarom kipróbálni. Ha minden igaz, össze tudom majd vetni egy győri fórumtaggal, akinek meg HU lesz az őrlőben. Majd jól leteszteljük.
-
BBpeter
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Megpróbálok akkor egy viszonylag standard receptet Reneka, vagy VST kosárral, 18g 1:2 Londiniumot ~30mp körüli lefolyással 93 fokon, aztán onnan kezdek el játszadozni.
-
jugeen
addikt
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
64-en ez igaz, de felette nem igazán. 80HU az majdnem teljes egészében ULF. 83HU is inkább a világosabb pörkölések jellemzőit hangsúlyozza. Közepesen sötét felettiekre az LS ajánlott. 98 és felette meg egyértelmű zsákutca, ha nem világos a bab.
-
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Nincs az a hülye magánszemély aki megveszi magának otthonra 20k+ €-ért. Iroda meg bérelheti jó áron.
-
Speti69
csendes újonc
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Azt hittem mindenkinek ugyanazok a tételek mennek ki, de akkor nem. Én is a vegyes preszzó/filterre fizettem elő pedig
-
Speti69
csendes újonc
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Ha jól emlékszem Cm előfizura beneveztél

Az április végén küldöttben számomra mindkét fajta kávé rendkívüli volt. Külön érdekesség, hogy furcsa módon filter és presso pörkölésben is adták
Az egyik egy kenyai Kisson volt, a másik burundi Giku.
A Gikuból nagyon jön a ráírt maracuja, de nem gondolnám csítnek. A gyerekek is odáig meg vissza voltak érte
. Neked hogy ízlett? Sok volt ez is, vagy benne volt a tűrésben? -
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
"Üvöltve kergettem" - jó hogy nem vagyok a gyereked
-
zolnagy
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Ezt az Albertkázmérpusztait épp nem rég említette a munkatársam, hogy ilyet még nem kóstolt. Ő is teljesen odavolt tőle. Egyszer biztos megnézem. Azt is mondta, hogy nem reklámozzák magukat. Fel kell hívni, aztán megbeszélni.
Más, ma vettem itt Győrben a Concept pörkölőtől egy 25 dkg Jungle Juice kofit. Én nem hiszem el, hogy ez nem cheat. Annyira élesen hozza a mangó ízt, hogy ez nem lehet igazi. Robottal turbo shottal és lassú lefolyással próbáltam eddig. Mindkét esetben ez volt (turbo jobban ízlett)
-
hoffman_
nagyúr
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
bocs, kakaó lesz az, már két-felé állt a szemem
nem rossz amúgy. savanykás fanyar, csoki jegyeket meg lehet benne találni. elrágcsálni az egészet sok lenne, de reszelni süteményre, joghurtra príma hosszútávra. hát, gondolom csak segíteni akart a takarításban 
-
hoffman_
nagyúr
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Lindt nyilván kicsit kommersz, de 80% felett azért én szoktam jó dolgokat találni. múltkor Roastopus-tól rendeltem pörkölt kávébabot is, miért is ne alapon, az is mókás élmény volt.
-
tuzpenge
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Igen, utoljára én is így csináltam, de még nem volt olyan selymes állagú mint amit a frenchpressel tudok, de már simán a vállalható kategória (nem latte artra!!!), és még 1x a hőfok ami igazán a tuti benne (sztem). Még majd a félúton lekapcsolom verziót kipróbálom, csak ott a hőfok lesz a kérdés...de mindenesetre a folyamat egyszerűbb nekem mint a frenchpressnél. (Ok ez konyha függő is , de pl nálam a robot és a mikro nem egy helységben van, ezért mászkálnom kell ide -oda. Itt meg ez a kis eszköz pont befér a robot mellé és mikor a robot kosarába öntöm a vizet, akkor indítom a habosítót, és mire elkészül a kv akkorra a habosító is végez). A latte art ahogy írtam is nemizgat egyáltalán ezért az ide oda öntögetést kihagyom....
-
p.lac
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
+1
-
hyperspace
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
A teára ugyanaz a recept minden nap, ott előjön majd. Robottal szeretek egy kicsit mindig mást csinálni. Költséget tekintve, ha kéthetente kell, hát kéthetente cserélem.
#140071 UV lámpa, hogy bonyolultabb legyen?
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Szerintem csak küld át neki ezt a linket [link]
Ha van CaCl2 meg 0.01g-os mérleg otthon kávévíz keveréshez, akkor azt már nem is kell venni pluszba 
-
kmarci25
veterán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Én lehet belementem volna, hogy készítsen sajtot...
-
JackFeryll
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
világbajnok áfa, extraprofitadó, új ársapkákNem csodálkozom hogy itthon drágább. -
tuzpenge
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Elég fogós kérdés ez amúgy.....a vizdesztilláló nagyon sokat fogyaszt és lassú is és utána ugyan az a macera (a szűrő szerintem olcsóbbra jön ki). Viszont ha más szögből nézzük és veszek egy 12L-es zerowatert és egyik részét bekavarom kv-nak a másikat meg ugyan azzal a koncentrátummal, de mondjuk 250 PPm környékére akkor megvan az ivóvíz is a szükséges ásványi tartalommal és nem a szennyező klórral, stb...vagy az ivóvizet máshogy kellene bekavarni? Totál nem tudom ezért ha van itt olyan aki tudja megoszthatja.
-
brumi1024
veterán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Nem, TDS mérő alapján kell cserélni, 6 ppm felett. Itt 28 ezer a 4-es pakk szűrő, egy átlagos itthoni csapvíz esetén ez mondjuk 500 literre elegendő (konzervatív becslés), így 56 Ft-ra jön ki 1 liter.
-
sz.zs.
senior tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Én a hydroponikus növénytermesztőbe is ezt használom ( 2 havonta 50 liter ) .
-
brumi1024
veterán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Zerowater?
-
vendingo
veterán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Melóba rákaptam a filterre, csinálnám itthon is.
Rendeltem egy df64-et, azt nem szeretném oda vissza állítgatni, bíztam benne, hogy k4 elég lesz. -
frozy
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Ma ittam Pakson a Csónakház kávézóban tőlük (Umami) a classicabb vonalból és nagyon pozitív volt, csoki és gyümölcs együtt! Sanremo blend. Csak ajánlani tudom, az árak pedig barátiak!
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Illatgyertya teteje

-
tuzpenge
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
-
Alabástrom
senior tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Épp most mértem le, az enyémben M5x12 volt.

-
vendingo
veterán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Köszi, nem tűnik vészesnek. Nem tudom mennyire kell nekem a nyomásmérő, illetve utólag is beszerelhető, ha alapot választanék?
A másik opció, hogy marad a 9B és megtámogatom egy normális őrlővel. Semmi bajom a 9b-vel, de már valamin változtnék.
-
lazoltan
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Ezzel én is így vagyok, valahol ez a természetes kávés evolúció. Én a Kapucziner Velencei gondolasokkal indultam és most a világos presszó felé járok erősen.
Mondjuk a legutóbbi CM Ruandabol nem sikerült igazán jót inni, de talán az egyik februári cmtp-t sikerült behúzni, ami szerintem indonéz volt, és az olyan elképesztően jó lett 2-3 hét után, hogy a maradékot őrizgetem, mint valami kincset. -
verti1
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Nem tudjuk, hogy pontosan milyen összetételű. Nyitott bojleres gép, kancsó esetén nyilván nem számolunk korrózióval/vízkővel. A zártakban pedig takarítani kell így is úgy is. Ott mindenki sajàt felelősségére tölt bele bármit. Lehet kiherélt, szét lágyított vízzel etetni, de akkor meg a kávéhoz nem lesz optimális. Ez egyébként az egyik legnagyobb előnyük szerintem az ilyen nyitott bojleres kis vackoknak. Mindig friss a víz.
-
vendingo
veterán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Több helyen olvastam, hogy kicsit szórja a kávét.
Most nézem, hogy több hónap a várakozás a df őrlőkre, kezd eldőlni a dolog. -
Cathfaern
nagyúr
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Persze nyilván, Lotusnál a kényelmet fizeted meg
Csak sok helyen látom, hogy azt gondolják a csepegtetők beszerzése / kikeverése nem megoldható házilag, szóval csak azt akartam jelezni, hogy de. -
sz.zs.
senior tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Én egyáltalán nem érzem szarakodásnak, hogy csak annyi vizet töltsek amennyi éppen kell. Sőt, így egyben kijön a pogi, nem pedig a “sarat” kell kimosnom a kosárból.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Ha nem akarsz lotusra pénzt kiadni, akkor pipettás üvegcse párszáz Ft, az ásványi anyagok meg beszerezhetőek bor- és/vagy sör- és/vagy sajtkészítő szaküzletekben pár száz grammos kiszerelésekben. Koncentrátum kikeveréséhez számolás meg: [link].
És így akár tudsz neked megfelelő koncentrátumot is keverni és akkor lehet utólagos adagolással is játszani, amivel sokkal könnyebb kísérletezni. Magyarul alapból desztvízzel főzöl, vagy valami nagyon alacsony ásványi anyagtartalmúval, és az elkészült italba cseppentesz. Csak ez lotussal nem működik, mert túl tömény, és 1 csepp is túl sok ásványi anyagot ad presszó méretű folyadékhoz. És akkor pl lefőzöl egy duplát, megkevered, szétöntöd két csészébe, egyikbe raksz 10 ppm-t az X anyagból, másikba 40-et és rögtön látod mit csinál és melyik ízlik neked jobban.
Ha van 0.01g-os mérleg az egyszerűsít, de igazából koncentrátumok miatt 0.1g-os mérleg is elég.
-
bbuffy
senior tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Én egy K4 et használok utazóra, meg ha krézi kell, és pont elég. Az összes tervezési hibájával együtt.
-
lojzi1
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Nyócvanér' már nem ZP6 akkor inkább?
-
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Relatíva az ára. Nyilván ha veszel egyet akkor azt nem 1-2 évre veszed.
Inkább csak a kérdés hogy ezzel az ärral mennyivel jobb mint mondjuk egy Timemore, Zerno, Geimori: ZERO, DF64 stb -
Bazsee71
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Nem tudom, hogy reszeltek-e rajta bármit, az egykezes állítást leginkább a kézméret akadályozza szerintem. Legközelebb talán a Fiorenzato AllGround állítómechanikája áll hozzá.
Most éppen a pörkölőben filterezek vele, de otthon is volt már pár hetet, ahol szűkösebb helye van, de egyetlen alkalommal sem éreztem, hogy "hátul matatok". Nagyon könnyen olvashatók a számok bárhonnan. Ha meg annyira fölélóg valami, hogy nem látod, akkor már kb. babot sem tudsz bele tölteni.
Az egyetlen negatív ami eszembe jut, hogy nem tökéletesen passzos az SSP brew kés, elég körülményes volt belejátszani. Viszont még ezzel a késsel is tud púdert őrölni, az nagy szó.
-
eastsider
nagyúr
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
amúgy jobb két kézzel állítani, de ez nem tudom miért baj (nincs nagy kezem, de egy kézzel is tudom, csak nem kényelmes). pont rálátsz elölről, hogy hogy áll éppen a beállítás, szerintem jó a UX. ne úgy képzeld el, hogy valamit állítasz és nem látod közben, csak utána. simán odaállítod és közben látod is.
én is gondolkodtam a majoron, de nem fért volna el, nincsenek jók a piacon -
Bazsee71
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Az az állítógyűrű eddig a legjobb amivel dolgom volt, ez ne tartson vissza.

Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- BestBuy topik
- NFL és amerikai futball topik - Spoiler veszély!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Mini PC
- Android programozás, Android alkalmazások készítése
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Viccrovat
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro Max 128GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2998, 100% Akksi
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- iPhone 13 mini 128GB Green -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3897, 100% Akkumulátor
- LG 48B4 - 48" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- ÚJ HP Victus 15 - 15.6" FHD IPS 144Hz - Ryzen 5 8645HS - 16GB - 512GB - RTX 4050 - Win11 - 3 év gari
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
)

ha nem tudod a teljes sztorit akkor inkább ne posztolj faszságokat...ez így kurvagáz. Te csak bedobtad mert ? tied volt a gép? nem, akkor? megint csak az okoskodás.
.