Hirdetés
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- SzDavid99: Barangolás egy ünnepi Nintendo-mekkává változott szöuli bevásárlóközpontban
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- lezso6: Nemzetközi újév visszaszámlátor alkoholistáknak
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gery0505
aktív tag
Sziasztok!
Eladnám a Profitec Pro800 rugós-karos kávégépem, gondoltam először Benneteket kérdeznélek meg erről, itt, a Hardcore topicban, hogy érdekelne-e Benneteket esetleg. Még nem hirdettem meg, egyelőre csak Titeket kérdeznélek erről, egy kis vásárlási előnyt adva Nektek.
A gép nagyon szép karcmentes állapotban van, a csészemelegítő tálcán és a csepptálcán vannak minimális használatból eredő karcok. Tényleg nagyon kevés, de sajnos ez óhatatlan, mert ha ráteszel egy porcelán csészét egy tükrös rozsdamentes acél felületre, rögtön látszik a nyoma. De a gép maga valóban karcmentes, nagyon vigyáztam rá. A gépet nagyon keveset használtam, amióta megvan a Rocket R58-am, azóta gyakorlatilag be se kapcsoltam, és kihasználatlanul áll. Kávékalmárnál vettem 2021 novemberében, de kb. csak fél évet ment. Itthon használtam, kb 500 kávét főztem vele. A gép totál ki van takarítva, bezsírozva élelmiszeripari szilikonzsírral, a fejtömítést, meg a henger nyaknál lévő tömítést kellett csak cserélni. Teflont raktam oda, a fejtömítés pedig jó minőségű kék szilikon. Adok mellé egy kis tégelyben szilikonzsírt, hogy időnként meg tudd kenni a henger tömítéseit. Csak kevert vízzel használtam. Van egy kis szalaghőmérő ragasztva a hengerfejre, Gábor szerint ez a legjobb tuningja ennek a gépnek. Ezt figyelve, lehet tudni mikor megfelelő hőmérsékletű a henger. Az áráról igazából fogalmam sincs, de mivel a gép igencsak újszerű állapotú, a doboza és minden tartozéka megvan, így a vételárához képest nem szeretnék sokat engedni. Ha esetleg érdekelné valamelyikőtöket, keressetek bátran, beszéljük meg.
-
Gery0505
aktív tag
válasz
vendingo
üzenetére
Emiatt a hiba miatt ne menjen el a kedved tőle, lehet csak valami bagatell hibája van, pl kilyukadt egy forrasztás, vagy tudom is én.
Ne feledd, hogy 9 Bar dolgozik benne, az elég nagy nyomás. Az én használtan vásárolt Rocket R58-amnak is nyomásproblémája volt, illetve mint kiderült csak a nyomásmérő halt meg benne. Én is sokat mérgelődtem a javítással, de végül rájöttem mi a baja, megcsináltam, és azóta normál paraméterekkel, tökéletesen működik. Plusz öröm volt, hogy megismertem a gépet, tudom mi mit csinál benne. Ne csüggedj, fel a fejjel, lesz megoldása a dolognak, és újra élvezheted majd a kávét a 9B-vel. -
-
Gery0505
aktív tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Én is használom már néhány napja az Űrwdt-t, Brumi jóvoltából, ezúton is köszönöm szépen, Brumi!
Nagyon szép egyenes felületet csinál, és nagyon jól fellazítja a KV-t a szűrőben. A Tadamm-féle egyengetőt nem használom, hanem csak tamperolom és kész. A manuális WDT-vel sosem sikerült ilyen szépre a pogi előkészítése. Nekem is hajlik néhány tű, de visszagörbítem, azt' passz. Egyébként a kis mágnesek nem igazán tartják meg a kosáron a szerkezetet, lehet jobb lenne egy ráfordítós/fülbe beakasztós alj neki. Egyébként kéne neki valami klassz nevet kitalálni, ne már Űrwdt legyen a neve. Nekem az jutott róla eszembe, hogy a három egymás melletti fogaskerék tartója pont úgy áll, mint az Orion csillagképben az Orion-öv, esetleg lehet ezzel kapcsolatos név, talán latinul is akár. Ha már a Weber változata a Holddal kapcsolatos. 
-
Gery0505
aktív tag
válasz
Parci
üzenetére
Na, megkóstoltuk a Colombia Finca Balcón de la Montaña tételt Kávékalmártól a Filter pörkölésben. Hát, ez állati jó döntés volt, baromi finom.
Egészen világosbarnára van pörkölve, és nagyon finom gyümis, epres íze van. 1-2 éve volt egy hasonló tétel, a Sumatra Kerincihez tudnám ízben hasonlítani, amely száraz feldolgozású volt. -
Gery0505
aktív tag
Hát ezaz, pont ezt szeretném elkerülni, hogy szét kelljen szedni, mert most raktam össze a gépet, új tömítések, új puNpa, új háromjáratú szelep. Átalakítottam 110V-os rendszerre, de ki kellett próbálni, hogy nem ereszti-e valahol a vizet. Most tökéletes lett, így nem szedném szét (nagyon), ha lehet, mert félek, hogy ha megint összerakom, akkor már nem lesz jó. Melyik cső a pipacső? Ja, így van, a puNpát nem járatjuk üresen, mert hazamegy. A bojler szétszedéséhez már nekem is van egy célszerszámom, kb másfél napig fűrészeltem rendes fémfűrésszel egy bitfejet, hogy beférjen a cső alá, aztán állítható kulccsal ráfogtam, és úgy húztam meg a csavart. Flexem nincs, úgyhogy maradt a fűrészelés. Borzasztó volt, mivel edzett acél, de nem volt más lehetőségem, muszáj volt megcsinálni. 4 fűrészlapom bánta a fűrészelést. Hogy érsz rá, ha nem boldogulnék?
-
Gery0505
aktív tag
Sziasztok!
Egy technikai jellegű kérdésem lenne hozzátok, hogy egy Tuning GC kazánjából hogy lehet kinyomatni a vizet szétszedés nélkül? Az a helyzet, hogy tesómék kiköltöztek Kanadába, és elmondásuk szerint több hónapig fog utazni a csomag. Nem csak ez, sok mással együtt, konténerben. Amiatt kérdem, hogy Zsolti Gaggia-inak a kazánja rendszeresen szétfagyott télen, mire ideért hozzá, amiket Angliából vásárolt. Ha több hónap, míg odaér, szintén tél lesz, és félő, hogy szétfagy nekik is, ha tele van vízzel. -
Gery0505
aktív tag
Kávékalmárnál megjelent egy új Columbiai KV, izgalmas tételnek tűnik. Gábor írja, hogy a világos pörkölést filteres elkészítésre javasolja. Én általában Cappuccino-t szoktam inni, de ha a filteres/világos pörkölést a szokásos Cappuccino-mnak készítem el, akkor nagyon mellé lövök?
-
-
Gery0505
aktív tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Na látod, most már csak a Parkinson kórral kell vigyázni, nehogy kilötyögjön a KV.
-
Gery0505
aktív tag
válasz
sz.zs.
üzenetére
Az sem segít, ha befogod a lyukakat a tetején? Akkor nem lehet kipumpálni belőle a KV-t? Át kéne egy kicsit alakítani ezt a szettet, hogy az őrlőt meg kellene dönteni egy állványra rátéve, kb 45-50°-ban, és úgy ki tudna hullani a bent maradó kávé. Talán. Régebben láttunk egy videót, amiben így volt megcsinálva egy mod, valami hasonló megoldás kéne, csak nem új házat csinálni, hanem egy állványra feltenni. Talán a Ceado-nak van ilyen állványos változata + a 3D nyomtatott alkatrészek megfelelően áttervezve. [Döntött Mazzer]
-
Gery0505
aktív tag
válasz
PJónás
üzenetére
Szívesen, nagyon jól választottál, és örülök, hogy elfogadtad a tanácsainkat.
Nem biztos egyébként, hogy kell benne csapágyat cserélni, vagy felszabályozni a késtartókat. Nagy valószínűséggel tökéletes most is, csak akkor szokott baj lenni a kések együtt futásával, ha valaki leszerelte a forgó késtartót. (Ezt Te se tedd kérlek, nem kell leszerelni a tisztításhoz sem!) Azt legjobb tudomásom szerint nem lehet ugyanúgy visszarakni, és ilyenkor szükséges a felszabályzás, hogy a két kés tökéletesen egy síkban legyen. Ha nem szedték le a késtartót, akkor jó eséllyel nem kell felszabályozni, mert gyári értéken van. A csapágycsere meg az őrlésszámtól függ, de ez 100-150 ezer! őrlésnél esedékes, ha jól tudom.
Ha biztos akarsz lenni a dolgodban, nyugodt szívvel bízd rá Fragolára ezt a melót, ő megvizsgálja, és megmondja kell-e vele csinálni valamit. Ő meg is csinálja, ha meg kell csinálni. A késtartót századmilliméter pontosan megméri mérőórával, és ha kell esztergával felszabályozza. A csapágyat is megnézi ekkor, hogy nem lógnak-e, és általában Koyo csapágy kerül az őrlőbe. Ha nem szép a fényezése az őrlőnek, akkor kérhetsz rá új fényezést is.
Így van Fragola Ballószögön található, de szokott jönni hetente Pestre, én is Pesten adtam oda neki a Gaggia Classicom egy kis tuningra. Az árat nem tudom majd Ő megmondja, de nem szokott egy ökör ára lenni.
-
Gery0505
aktív tag
válasz
PJónás
üzenetére
A Graef CM702 után én is egyből Mazzer Majort vettem, és nem bántam meg. Az összes Mazzer egy baromi robusztus elpusztíthatatlan szerkezet, és még az ükunokáid is ihatnak vele finom kávét. Házi használatban kb sosem fog tönkremenni. Az is nagyon fontos a kávézásban, hogy mennyire tudsz egymás után azonos minőségű kávékat készíteni. Hogyha van nálad például egy vendégsereg, akkor mindenki ugyanazt ihassa, és ne az legyen, hogy az egyik KV keserű, a másik savanyú, a harmadik meg jó ízű. Na a Mazzerek ezt tudják Neked biztosítani, hogy egyforma kávékat tudsz vele készíteni, mert annyira egyforma őrleményt csinál neked, hogy nem hagy kívánnivalót maga után. Vagy hogyha azt nézed, hogy keresed egy kávéfajta ízét, akkor az őrlemény változót kizárhatod, hogy azzal probléma lenne, mert olyan konzisztens (egyforma) és jó minőségű őrleményt készít neked. Én a többi őrlőt nem ismerem, illetve a Rossit kipróbáltuk egy barátomnál, de a Mazzer elvitte a prímet. Szóval én is csak ajánlani tudom Neked a Mazzereket, nem jársz vele rosszul, és végállomás kategória. Egy Mazzer után nem nagyon fogsz másik őrlőt keresni. Persze vannak jobbak, csak sokkal drágábban. Amit itt ajánlunk Neked a fórumon abban nyugodt szívvel megbízhatsz, mert az egy sok-sok idő alatt kitapasztalt, sok kísérletezést végigszívott, és sok pénzt beleölt tudás alapján van, amely már régen letisztult, hogy ez jó. Én is örülök, hogy anno, amikor őrlőt kerestem a Graef után akkor a Mazzerra esett a választásom. Ne félj a használt őrlőktől, mert van ember a fórumon aki megcsinálja neked a felszabályzást, ha kell. De be is méri, hogy kell-e. Maximum csapágyat kell benne cserélni, és utána még 100 évig megy gond nélkül.
-
Gery0505
aktív tag
válasz
Zen42
üzenetére
Hát ez érdekes megoldás, ámbár egy kicsit őskorinak tűnik. Egyébként ez a köves megoldás nekem is pont mostanában jutott eszembe, hogy milyen lenne egy ilyen nagy malomköves őrlővel őrölni. Elméletben működhet a dolog, mert a lisztet és egyéb takarmányokat is ilyen malomkővel őrölték régen, és teljesen jó volt. A szemcsefinomság és a konzisztencia szerintem elég egységes lehet.
-
Gery0505
aktív tag
válasz
hoffman_
üzenetére
Szerintem még várj a késvásárlással egy kicsit, mert Sz.Zs. nemrég vett SSP Sweet Lab kést, én megvárnám vele a tapasztalatait. Csak még be kell picit járatni, mielőtt véleményt tudna mondani róla. A Fio F64Evo kés szerintem hasonló lehet a Mazzer 151C késhez.
GC polírozás: Ha saválló acélból van, akkor csak a többlépcsős csiszolás a járható út, de ha krómozott, akkor nem javallott, mert akkor újra kellene krómozni. Sajnos már nálam is ilyen volt a gép teteje, én nagyon vigyáztam rá. Mindig papír volt a tetején, és arra tettem a szükséges dolgokat. Az Expolygonban lehet venni műanyag rácsot, amit méretre lehet vágni, én azt vettem a gépek tetejére a minap. [Ilyet] vettem. Bár a Rocky teteje sajnos hasonlóan néz ki, de ha nagyon megvadulok veszek rá egy új burkolatot, hogy szép is legyen.
-
Gery0505
aktív tag
válasz
sz.zs.
üzenetére
Ennek az SSP késnek miért ilyen rücskös a felülete? Olyan mintha valami gagyi alumínium öntvény lenne. Persze biztos nem az, meg nem véletlenül kerül ennyibe. Nem fikázni akarom, csak nem értem a dolgot, amikor a többi kést köszörülik, akkor ennek miért ilyen a felülete? Vagy pont az a jó, hogy nincs benne éles rész? Amúgy ez melyik fajta, a Lab Sweet?
-
Gery0505
aktív tag
válasz
jolti
üzenetére
Szia!
Ha prellezik, recseg a szelep, akkor igen valószínű, hogy valahol kontakthiba lépett fel. A háromjáratú vezetékén milyen csatlakozó van? Késes gyorscsatlakozó? Nem lötyög? A háromjáratút mi kapcsolja? Relé? Ha igen, annak a kontaktja is lehet a ludas. Nézd végig ezt az áramkört, ha minden jó, akkor bekrepált (megint) a háromjáratú. Egyébként kellő körültekintés mellett az asztalon is kipróbálható a háromjáratú szelep, ott is egy kis próbaáramkörrel ki tudod próbálni. Tegyél fel fotókat az állapotokról. -
Gery0505
aktív tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Berakjátok a gépet egy Biohazardos piros szatyorba, és felgyújtjátok a szalonna sütő helyen, nem?
-
Gery0505
aktív tag
válasz
zolnagy
üzenetére
Persze, hogy lesz@rta, gondolta elhozza Neked, hogy "jaaaj elromlott, közben naívan nézett szét, és most röhög a markába, hogy megcsinálod neki, amit évekig elhanyagolt. Én elővenném a számlaíráskor az ácsceruzám, és felszámítanék neki egy vastagon írt tisztítási költséget is, meg belevenném a Seduxened árát is büntetésképpen.
Fúú srácok, amit most mutattatok képeket a GC-k állapotáról az valami borzalmas volt, nem sokon múlt, hogy elmesélem a két kismedve és a róka történetét.
Hogy lehetnek ilyen igénytelenek az emberek? -
Gery0505
aktív tag
válasz
kmarci25
üzenetére
Hát hogy olyan, mint egy űrhajó. Gyakorlatilag a teljes belsejét lecseréltük Űrhajó alkatrészekre.
Most gondolj bele. Rézbojler, rézcsőtuning, tágulási tartály, nyomásmérő, 9 Bar-os ipari OPV szelep, nyomásszabályzó dimmer, Omron PID... Mind csupa-csupa Űrtechnikában alkalmazott eszköz.

Tomace91 Még annyit, hogy a felsőszűrő attól eldeformálódhat, ha meghúzod rajta a csavart. Ez nálam is így volt, ezért kellett kisüllyesztenem a gyári Oloméneom vízterítő középső furatát, mert ahogy meghúztam elemelkedett. A süllyesztés után jó lett. Ezt nézd meg, hogy kézben összerakva nem mozdul-e el, emelkedik-e el a szélétől.
-
Gery0505
aktív tag
válasz
Tomace91
üzenetére
Nekem még van több ötletem is hogy mi lehet még a baj, én most azt tapasztaltam, hogy ha egy tized grammal több kerül a kosárba, akkor csatornásodik, vagy legalábbis nem mossa át egyenletesen. A Naked karon jól látszik, hogy nem állt össze egy sugárba, és két sugárban jön a KV és középen nem. A mai KV nem sikerült, elbaxtam. Össze kell állnia egy sugárba, és akkor jó a lefolyás. Lehet egy kicsit a mennyiséggel kellene játszanod, hogy belődd azt a mennyiséget ami kell a kosárba. Próbáld ki a 18g-os kosarat is, lehet a magasabb pogi jobb lesz.
A következő ötletem, hogy kapd le a kartömítést, és tisztítás előtt, és után is fotózd le, hogy milyen, és muti.
Nem biztos, hogy baj van vele, ha nincs benyomódva, vagy kikeményedve, repedezve, akkor jó.
A következő ötletem, hogy a nyomás nem mászott el esetleg? Nem nőtt meg 9-bar fölé? Lehet rá kellene mérni.
Aztán, mivel ez egy Űr GC gondolom van benne vízütés gátló tartály... Ezt üríted rendszeresen? Ha tele van vízzel, akkor semmit nem ér, és akkor csatornásíthatja a pogit. Ez pont azért van benne, mert az Ulka pulzáló nyomását lehet vele valamelyest kisimítani. Néztem a felfúrt lyukakat, nem fekszik fel a sorján a felsőszűrő? -
Gery0505
aktív tag
Amikor én a GC-mre megvettem az IMS felsőszűrőt (most attól tekintsünk el, hogy ez a legrosszabb felsőszűrő a GC-re ami kapható, ezt akkor még nem tudtuk), akkor a lyuk kúpos volt a szűrőn, ahová a csavar ment bele. Emiatt nem feküdt fel a széle, a szűrőnek a vízterítő peremére, ha meghúztam a csavart, mindig eldeformálódott, és elállt. Ez amiatt volt, hogy a gyári szűrőhöz képest ez a középső kúp (vagy hívhatjuk süllyesztésnek) magasabb volt az IMS szűrőn, mint a gyárin.
Ezt úgy tudtam orvosolni, hogy ne kelljen lereszelni a drága szűrőt, hogy kisüllyesztettem a vízterítőt éppen csak annyira, hogy szépen felfeküdjön a széle is a szűrőnek, és egy pici rugalmas alakváltozással rögzüljön. Ekkor nekem is jó lett a vízterítés, és a furatokon jött a víz.@Tomace91: vedd le légyszi a felsőszűrőt és a vízterítőt, majd rakd össze az asztalon, rendesen csavarral ahogy a gépen is van, és úgy fotózd le, hogy lássuk. Plusz még kellene csak a vízterítőről is egy fotó.
-
Gery0505
aktív tag
válasz
Flashback
üzenetére
Én szeretem a retrót ötvözni a modern dolgokkal. Az én kávés sarkomban például egy régi varrógép állványt csináltam meg kávés asztalnak, szereltem rá kereket, hogy könnyű legyen kitolni akár egy másik szobába. Nálunk a konyha igencsak picike, így ott nem fér el a kávés szettem, de a szobában remekül elvan. Amikor itta család, akkor ez különösen jó, hogy nem szorulok ki a konyhába a kávéfőzéssel, hanem bent vagyok velük és látják ők is a folyamatot, közben beszélgetünk.
Az IKEA-s bútorokkal vigyázz, mert nem arra vannak tervezve, hogy 80-100kg-ot elbírjanak. Kevésbé nehéz gépparkhoz jó lehet az IKEA-s bútor, de figyelembe kellett vennem, a masinák össztömegét. Nekem is volt az ötleteim közt egy IKEA-s komód, de baromi rozoga, és nem tenném rá a két több, mint 70kg-ot nyomó masinát, plusz még ehhez hozzájön az is, hogy az asztalon dolgozni is kell. 10-20kg-ot ehhez hozzászámolhatsz a tamperelés miatt. Tehát minimum az én asztalomnak 100kg-t el kell bírnia rezzenéstelen arccal. El is bírja, tettem a keretre egy 38mm-es pultlapot. Felültem az asztalra, simán kibírta, úgyhogy biztonságos, nem fog alatta összerogyni. És még szép is.
-
Gery0505
aktív tag
válasz
Abrakad786
üzenetére
Hja kérem... Ha egyszer az ember elindul a lejtőn...
-
Gery0505
aktív tag
válasz
frozy
üzenetére
[Itt lehet tesztpörkölést rendelni] Ez nem mindig van, most úgy látszik még lehet rendelni.
-
Gery0505
aktív tag
válasz
Toobee
üzenetére
Aha értem, köszi szépen, elküldtem tesómnak az infókat.
Hát ezaz, én is hiába beszélek itthon, hogy a Cappuccino nem jó olyan forrón mint a láva, de a Szarvasiból forrón jött ki a KV és ez a szokás terjedt el itthon a hosszú évtizedek alatt, hogy a fekete forrón jó. Hát... szerintem sem. 
Szerk.: Látom közben még írtatok páran, köszi szépen. Tesóm is ezzel a vízforralásos, vagy mikrózásos módszerrel csinálja, nekem meg ugye a Rocky tetején melegszenek a csészék. De hát akinek meg szeretné gondolom erősen benne van a kényelmi/lustaság faktor, és nem akar ilyesmivel pepecselni.
-
Gery0505
aktív tag
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne hozzátok, hogy tudnátok-e esetleg ajánlani egy plusz csészemelegítőt, ami passzolna egy Lelit Victoria gépre? Az a helyzet, hogy egy ismerősömnek van egy ilyen gépe, és arra panaszkodik, hogy nem elég melegek a csészék. A felesége pedig megkérte tesómat, hogy járjam körbe egy kicsit ezt a témát, tudnátok ebben segíteni?
-
Gery0505
aktív tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Azt olvastam, hogy jövőre meg fog rendesen emelkedni a Bianca ára. Ha tudod, még ebben az évben vedd meg. A Flow Control valóban nem olcsó, de miben tud segíteni? Én egyébként a Willhabenről vettem a Rocky-t. Itthon mióta olvasom a fórumot, ami már kb 3-4 év, csak egy eladó Rocketet láttam, külföldön sokkal több van.
-
Gery0505
aktív tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Én egy Rocket R58-at tudnék Neked megmutatni, ha esetleg érdekel. Persze nem eladó, csak mutiba.
Szerintem nagyjából ugyanaz, mint a Bianca, csak Flow Control nélkül.
Egyébként a Rakéta használtan is jó vétel, ha nem leharcolt. -
Gery0505
aktív tag
válasz
hoffman_
üzenetére
Anno citromsavas vízzel csináltam a gép vízkőtelenítését, bár sosem jött belőle semmi. Kicsit aggasztó, hogy ilyen szemcsék jöttek ki a tágulásiból, lehet bele kéne pillantani a bojlerbe, hogy milyen állapotok uralkodnak ott? Az IMS felsőszűrő nem fekszik fel rendesen a gyári állapotú vízterítőre, ezért egy kicsit meg kellett süllyesztenem a tartó csavarjánál egy 14-es fúróval, hogy a felsőszűrő kúpos rögzítését kompenzáljam egy picit. Próbáld meg a csavart egy kicsit kilazítani, és a felsőszűrő forgatásával beállítani a vízterítést. Ha nincs jól beállítva, akkor ahol fújja a vizet, a lyukakon, akkor ott kiássa a pogit, és csatornásít. De a felsőszűrőt be lehet úgy állítani, hogy ne lyuk legyen felette.
-
Gery0505
aktív tag
válasz
beleriand72
üzenetére
Tegyél fel légyszi néhány fotót a problémáról, kitalálunk valamit.
-
Gery0505
aktív tag
válasz
Flashback
üzenetére
Sajnos nincs visszavezetve a víz a bojlerbe, így egy kissé vízpazarló az E61 fej miatt. Ez a fej működéséből fakad, így van megalkotva. Sokkal hamarabb elfogy egy 5L-es DM-es palack. Az E61 fej az alján engedi ki a nyomást, és ott elég sok víz ki szokott spriccelni. Mivel sok vizet fogyaszt a gép, ezért gondolkodom a BWT vízszűrő szetten, és a víz bevezetésén a gépekhez.
-
Gery0505
aktív tag
Sziasztok!
Csináltam megint egy kreatív fejlesztést a kávégépekhez, gondoltam megosztom veletek, hátha valaki ihletet kap, hogy kényelmesebb legyen az élet.
Nálunk elég kicsi a konyha, így sajnos nem férnek el ezek a nagy kávégépek a konyhában, mint például a Rocket R58, a Profitec Pro800-ról nem is beszélve, az még nagyobb. Szóval csak a szobában férnek el. Mint tudjátok a mérnök ember alapvetően lusta, ezért használja inkább a fejét, hogy miként lehet a kényelmetlen dolgokat kényelmessé tenni, vagyis megúszni.
Ebből születnek a kreatív és okos megoldások, amik megkönnyítik az ember napi életét. Ez a kreatív fejlesztés is, amit kiötlöttem egy ilyen lustaságból született, azon gondolkodtam, hogyan lehetne megúszni azt a kellemetlen dolgot, hogy a csepptálcát mindig, minden kávéfőzés után ki kelljen vinni, kiönteni, és elmosogatni. Ez ugye kényelmetlen az éles szélek miatt, és suvickolni kell, hogy szép fényes maradjon. A megoldás tulajdonképpen adta magát, mert a legtöbb nagy kávégépnek van beépített lefolyója a csepptálca alatt. Igen ám, de nem lehet bekötni a konyha szennyvíz lefolyójába, mert a gép a szobában van, és ez a lefolyó messze van, és zárható ajtókon keresztül, vagy a falat átfúrva kéne kivezetni a lefolyócsövet. A megoldás a képeken is látható DM-es 5L-es desztillált vizes palackban való gyűjtés lett. Első körben megoldottam, hogy a kávégép lefolyójából a DM-es palackba kerüljön a szennyvíz. Ezt az OBI-ban kapható fittingekből, 10mm-es átmérőjű szilikoncsőből és némi esztergálással megoldottam. Aztán használat közben jöttem rá, hogy ez a megoldás mégsem tökéletes, mert a víz a felületi feszültség miatt teljes keresztmetszetében kitölti a lefolyócsőben a rendelkezésre álló helyet, így ha megnő a nyomás a DM-es palackban, a benne egyre csak gyűlő víz miatt, egész egyszerűen nem folyik le, mert a nyomás nem tud hol kiszökni, mivel a víz elzárja a levegő útját. Ekkor mindig ki kellett tekernem a DM-es palack kupakját, hogy kiegedjem belőle a nyomást, és lefolyhasson a víz. Úgyhogy generáltam magamnak még egy kényelmetlen problémát, hogy mindig az asztal alá be kellett mászni, és tekergetni a kupakot.
Aztán tovább agyaltam hogy lehetne megoldani ezt a problémát is. Fúrjam ki az oldalát a DM-es küblinek? Nem jó, mert ha nagyon megtelik, és nem veszem észre, akkor kifolyik a lyukon a víz. Ugyanez a probléma, ha a kupakot fúrnám ki. A palacknak légmentesen zárónak kell maradnia, hogy ne legyen kávés tócsa a szőnyegen. Aztán eszembe jutott a benzinkúton is használt töltőpisztoly. Ebben, ha megfigyeltétek van töltőpisztoly vastag csövében egy kis vékony cső, hogy a keletkező benzingőzt összegyűjtsék, majd egy tartályban elszállítják. Miért is ne használhatnám én is ezt a megoldást. Fogtam egy vékony szilikoncsövet, és átfűztem a vastag szilikon csövön. A végei túllógnak alul is a DM-es palackban, és felül is a lefolyóban, tehát nem lehet víz alatt az egyik vége sem, mert akkor nem ér semmit az elmélet, mindenképp levegőnek kell benne lennie. Az elmélet az, hogy ezen a kis vékony csövön, mivel levegő van benne, a palackban felgyűlő nyomás ki tud szökni, a víz meg a vastag csövön le tud folyni a palackba. A próbák során a víz ugyan lassabban folyik le, de végre lefolyik, és sikerült megúszni a csepptálca gyakori mosogatását.
A csepptálca rácsát így elég a kávéfőzés után egy nedves törlőkendővel áttörölni, és így csak néha kell elmosni a csepptálcát, mert a fejöblítés viszonylag tiszta vize leviszi a maradék kávét is a lefolyón, és viszonylag tiszta marad a csepptálca. A DM-es palackot is bőven elég néha kiönteni, mert elég lassan gyűlik fel benne a víz. 
A megoldásról megmutatom a képeket is:
-
Gery0505
aktív tag
válasz
SoundON
üzenetére
Köszi, hogy kipróbáltad, akkor ha nem mechanikai a probléma, akkor azt esetleg megpróbálhatod, hogy a pumpát egy egyfázisú frekiváltóval hajtod meg, aminek szintén szűrt a kimenete, és tiszta szinuszos. Ezzel 0-50Hz-ig tudod szabályozni a pulzálást. Azért fontos ehhez is a szűrés, mert normál esetben a motor nem nagyon érzékeny rá, és valamelyest megcsinálja magának a szűrést, de azon is hallani, hogy visít vagy fütyül a motor. Ez amiatt van, hogy a frekiváltó a szinuszjelet PWM négyszögjelekből rakja össze, de ha van egy szűrő a végén, akkor ezt kisimítja, és tiszta szinusz lesz. És amire ki akartam lyukadni az az, hogy az Ulkában nem biztos, hogy van akkora tekercs, ami valamennyire megszűrné, és lehet ezzel is rossz lenne a működése. De ha tiszta szinuszt kap, akkor szerintem jó lesz. A másik amit meg kéne még nézni, hogy nem kötötted-e véletlenül sorba a pumpát és a fűtőszálat? Ha igen, akkor ezen a két alkatrészen megoszlik a hálózati 230V-os feszültség, és az is csinálhat ilyen hülyeséget. Azt is megpróbálhatod, hogy a dimmer után legyen egy szűrő, ami viszonylag alacsony frekin üzemel, hogy simítsa a Dimmer fázishasogatását.
-
Gery0505
aktív tag
válasz
SoundON
üzenetére
Szerintem ez a hullámzás nem a zavarótüskéktől van, bár lehet, látatlanban nem zárható ki, próbáld ki mindenképp a zavarszűrést amit Rastacsz javasolt. Én inkább mechanikai problémára gyanakodnék, mégpedig arra, hogy a pumpa lassan megy a dimmer miatt. A pumpa ugyanannyit nyom, csak lassabban, pulzálva. Nyomáskiegyenlítő tartályt tettél az Űr Gaggiába? Lehet nem jó megközelítés egyébként a dimmer használata pont emiatt a pulzálás miatt, szerintem kifizetődőbb lenne full gázon használni a pumpát, és valami nyomásszabályzó szelepet kellene használni a dimmer helyett, hasonló megoldással mint az E61 fejes gépeken van, csak szoftveresen szabályozható legyen, hogy a nyomásprofilt be lehessen állítani.
-
Gery0505
aktív tag
válasz
rastacsz
üzenetére
Azt azért hozzá kell tenni, hogy én egy maximalista állat vagyok, és azt akartam elérni a Rocket géppel, hogy tökéletesen gyári állapotúra hozzam, és a belseje gyakorlatilag olyan legyen, mintha most vettem volna ki a dobozból. Persze azért volt pár kiakasztó dolog amivel találkoztam, és ekkor durrantam be, hogy szétborítom az egész gépet, és fullosra megcsinálom. Ugye ha emlékeztek a szakáll/f@sz szőr a perlátornál, a kék trutymó az expansion szelepben, vagy a belül fekete oxidos bojlerek, a tonna vízkő, az eldugult manométerek, a pocsék nyomásfelépülés, és még sorolhatnám. Az meg a másik fele, hogyha valaminek így el van hanyagolva a karbantartása, akkor az sajnos visszaüt így is úgy is, és ezeket meg kell csinálni, hogy tuti legyen a masina. Mindazonáltal, ha ilyen gép gondotok van, segítek szívesen felújítani.
-
Gery0505
aktív tag
válasz
qvik27
üzenetére
Nem rossz ötlet amit mondasz, mert például a Hobbielektronika (HE) fórumon is évente volt Hobbielektronika-találkozó, amire több százan elmentünk. Frankó volt. Aztán egyszer csak a főszervező megunta az ezzel járó hercehurcát, és nem volt többet HE rendezvény. Aztán gondoltunk egy nagyot, és elindítottuk az Alternatív HE találkozók szervezését, és évente van egy ilyenünk. És ez olyan, amilyenre mi szervezzük, és mindenki megtalálja a kedvére való programot. Sokkal jobb, mint az eredeti volt. Aki börzézni akar, az csak börzézik, aki meg hifizni akar, vagy zenét hallgatni, az meg azt csinálja. Mindenki viszi a kis megépített kütyüit, meghallgatjuk, van börze, van ebéd, kulturált környezet, vasútmodell kiállítás, robotika, és még sorolhatnám. Kibéreljük a művházat, a beugró csak 1500Ft, és egy egész napos program keretében jól érezzük magunkat. Tudunk találkozni a fórumos arcokkal, és tök jó az egész. Lehetne egy ilyen rendezvényt, ahol tényleg csak ezek mennének, a kávészenvedély, a kávézás, koffeinmérgezés, kütyüzés. Kis börze keretében aki meg el akar passzolni ezt-azt, tampert, kávés kütyüket, kávét, egyebeket, akkor erre is lenne lehetőség. Hazai kávépörkölők is jöhetnének, nagyok is, kicsik is, bemutathatnák a különböző tételeiket, és megismerhetnénk egymást is. Nem? Szerintem frankó lenne ha lenne ilyen rendezvény, akár évente többször is, akár több napos is, ha úgy van kedvünk.
-
-
Gery0505
aktív tag
válasz
norkov84
üzenetére
Na, elkészültem a Rocket R58 javításával, most már végre úgy megy, mint a Schaffhausen.
Leírom Nektek a történetét, hogy későbbiekben is meglegyen. Szóval az előző tulaj nagyon elhanyagolta a gépet, nem tisztította, nem karbantartotta, ez látszott a belső állapotán. Ez egy 5 éves gép, lassan 6, ráfért egy alapos karbantartás. Atomjaira szedtem a gépet, és a réz alkatrészeket ecetben vízkőtelenítettem, utána mosogatószeres vízzel elmosogattam. Azért esett a választásom az ecetre, mert ez nem egy agresszív sav, az uborkasalátába is megesszük, így nem nagy probléma, ha marad esetleg valahol egy kis ecet. De nem maradt természetesen, mert nagyon alaposan elmostam. A tömítések nagyon rossz állapotban voltak, mindet kicseréltem a gépben, ahol csak gumi, vagy teflon tömítés volt. Az expanziós szeleptől kezdve, a fejen át, mindenhol. Mindet lehetett pótolni, cserélni. Aztán megnéztem a szolenoid szelepeket is, azok is borzasztóak voltak, tele vízkővel és dzsuvával. Ebben nem lehetett tömítést cserélni, így ezeket kompletten cseréltem. Van egy kis 500 mikronos vízszűrő is a gépben, közvetlenül a vízcsatlakozó után, az is tele volt dzsuvával, volt benne valami lerakódás. Ezt nem lehetett kitisztítani, de meg lehetett venni, kompletten cseréltem. Innen látszott, hogy az előző tulaj nem foglalkozott azzal, hogy milyen vízzel főzte vele a KV-t. Aztán vettem még egy új pumpát is a géphez, meg a két nyomásmérőt is, mert sejtettem mint macska az úthengert, hogy a nyomásmérők is el vannak tömődve. Ez a kapilláris végére forrasztott csatlakozón látszott is, mert vízköves volt. A pumpát is beszereltem, és megnéztem hogy működik vele a gép. Gond nélkül működött vele a gép, de azért izgatta a fantáziám, hogy mi lehet a régi pumpával. Visszaraktam. Közben konzultáltam Hogyaza fórumtársunkkal is, ezúton is köszönöm szépen a segítségét. A pumpa, ha érdekli őt, még mindig eladó. Ő mondta, hogy a pumpa nem lehet rossz, annak sokkal többet ki kell bírnia. Igaza volt, tökéletes a régi pumpa is. Így az maradt benne, és van egy fölösleges eladó rotópumpám. De a javítás előtt nem tudtam, hogy jó-e a pumpa. A nyomást sikerült pöpecül beállítani 9 Bar-ra, és a karon lévő nyomásmérő is ezt mutatja, nem 11 Bar-t. Az összerakáskor sima teflon szalagot használtam, tökéletesen tömít ahol kell. Vannak olyan kötések, ahol a menetes rész találkozik a csővel, tipikusan ilyen a pumpa csatlakozása is, és még néhány helyen a gépben. Azelőtt ezek a kötések valami menettömítő ragasztóval voltak összegyógyítva, tartott is mint az atom, a szemem is kifehéredett, mire szétszereléskor kitekertem ezeket a menetes részeket, amelyek ragasztva voltak ezzel. Nagyon sokat dolgoztam vele, hogy ilyen legyen, de megérte, mert nagyon tuti lett a Rocky, így most van egy majdnem új állapotú gépem. 
-
Gery0505
aktív tag
válasz
vicces1
üzenetére
Ha már pumpa, esetleg nem akarjátok a rezgőpumpát rotósra upgradelni? Soha vissza nem térő alkalom, van egy eladó vadiúj Fluid-O-Tech CA-104-es típusú pumpám, kávégépekhez való. A Rocketem javításához vettem, de végül nem kellett, mert az eredeti is tökéletesen működik. Egy moci kell még hozzá, ha jól emlékszem Krajcsi sporttárs csinált egy ilyen upgrade-t, befér a GC-be a rotó is.
Ilyen: Fluid-O-Tech CA104 -
Gery0505
aktív tag
válasz
norkov84
üzenetére
Köszi az infót, igen ennek így kéne működnie. Akkor nincs más hátra, mint előre, rendesen meg kell csinálom a gépet. Vettem hozzá új szolenoid szelepeket, egy új Fluid-O-Tech CA104-es pumpafejet, és egy új nyomásmérőt. Kíváncsi leszek, hogy ezek után rendesen fog-e működni. Nagyon bízom benne, hogy igen, mert más problémát okozó alkatrész nem lehet már benne.
Remélem az nem fog problémát okozni, hogy a gyári pumpája 50L/h-s, az új meg 100L/h-s kapacitású. Ez a 100L/h-s volt a legkisebb pumpa. -
Gery0505
aktív tag
válasz
zolnagy
üzenetére
Szupi.
Ha kávéval csinálom, akkor sokkal lassabban növeli a nyomást, de itt is elég lassan emelkedik. Ha megnézed ezt a videót, akkor ezen, és sok másikon is az látszik, hogy baromi gyorsan megemelkedik a nyomás. 2:20-tól látszik a lényeg, erősen figyeld a nyomásmérőt.
Így kéne működjön.
Rocket R58 nyomásfelépülés Ja és utána meg kéne tartsa a nyomást 9 Bar-nál, ahogy a kar lehajtása után is látszik, hogy lehessen vele előáztatni. De nem tartja meg.
Igen engem is ez aggaszt, hogy a végnyomás sem egyforma, meg az, hogy mi a franctól megy fel a nyomás 13,5 Bar-ig? De van egy olyan sejtésem, hogy ebben a készülékben gatya a pumpa, és valószínűnek tartom, hogy a nyomásmérő kapillárisa is el lehet tömődve. Kerestem egy videót a Fluid-O-Tech pumpák működéséről, és van benne bőven kopó alkatrész, szóval sejtésem szerint, mivel ez egy 5 éves gép, és a karbantartása is úgy tűnt el volt hanyagolva, szerintem a pumpának is annyi. Van benne ez a nyomásszabályzó szelep, ami a bejövő és az elmenő ág között van, rossz lehet, meg azok a kis mozgó lapocskák is kopottak lehetnek benne. Nem kaptam szét a pumpát, mert féltem, hogy nem tudom összerakni, így nem tudom milyen a belső állapota. -
Gery0505
aktív tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Mutatnék Neked néhány videót, ami aggaszt engem, és nem jövök rá, hogy mi okozza.
1. A nyomás a gépen lévő nyomásmérő szerint nagyon lassan épül fel, 6-8 mp-ig tartja a kb 5 Bar nyomást, majd utána megy fel 9-re. Holott, az összes videóban az látszik, hogy a a nyomás 1-2 mp alatt felépül, és Norkov84 is így emlékszik. Ezt mi okozhatja, hogy rossz a pumpa, vagy rossz a nyomásmérő?A gép előélete nem ismert előttem, 2017-es masina. Teljesen szétszereltem, és kitisztítottam. Néhány dologhoz viszont nem mertem nyúlni, az egyik a pumpa, a másik a nyomásmérők. Ezeket fogalmam sincs ki lehet-e tisztítani, vagy szét lehet-e szedni, vagy csak cserélni lehet? A másik amihez nem nyúltam, az hátul alul a kis szolenoid szelepek, amelyek a vízrákötéskor használódnak, de a tartályos részt kitisztítottam.
2. Ennek folyománya, hogy a nyomás fogalmam sincs hogy mekkora a gépen, ehhez vettem egy karra szerelhető nyomásmérőt, és az a furcsa, hogy ez jóval nagyobb nyomást mutat mint amit a gép nyomásmérőjén látni lehet. Szóval nem tudom, hogy ki hazudik. Azon kívül a karon lévő nyomásmérő azt mutatja, hogy a nyomás felmegy, és fogalmam sincs miért. El tudnád mondani, hogy miért csinálja ezt a gép? volna valahogy visszatalálni a gyári értékekhez, és akkor onnan már el lehetne indulni valamerre.
Ami az érdekes még, hogy a karos nyomásmérőt feltettem a Profitec dugattyús gépre is és az meg 9,5 Bar-t mutatott. Erre a szervizes ember azt mondta, hogy a Bosco dugattyú teljesen más nyomáskarakterisztikával rendelkezik, és változik a nyomás ahogy a rugó enged. Szerintem 9,5 Bar a rugó csúcsnyomása.
Profitec gépen a nyomásmérős kar:
Mutatok néhány videót is a nyomás változásáról a Rocket gépen, csak harmadikra sikerült elérni azt, hogy a nyomás 13,5 Bar nyomásig felment, az első két csapolásnál 11 Barnál állt meg a mutató a karra szerelt órán.
1. próba: 1. mérés
2. próba: 2. mérés
3. próba: 3. mérésElőre is köszönöm szépen a segítséget.
-
Gery0505
aktív tag
válasz
norkov84
üzenetére
A legjobbkor írtál, mert még mindig nem boldogulok a nyomásméréssel. Vettem egy karra szerelhető nyomásmérőt, és az nálam is ezt csinálja, hogy felmegy 12-13 Bar nyomásig, és nem tudom kinek higgyek. Feltettem a Profitec Pro800-ra is, és ott ez a kis nyomásmérő 9,5 Barnál megállt, Ez volt az úgymond hitelesítése is, mert a rugós gépnek elvileg 9 Bar körüli nyomást kell tudnia, és tudja is. De azt nem értem, hogy a pumpás gépnél miért megy fel ez a kis karra szerelt mérő 11-13 Bar nyomásra, amikor a gép nyomásmérője stabilan 9 Bar-on áll. 11 Barra felmegy, tartja egy darabig, majd 13,5 Bar nyomásra, ahol kinyit az expansion szelep. A Rocket szervizes ember erre azt mondta, hogy ha a pumpa nem tudja átnyomni a vizet a kávépárnán, akkor felmegy a nyomás. Többieket is kérdezném, hogy ez nálatok is így működik? A nyomást továbbra sem értem, hogy miért épül fel ilyen lassan, hogy 6-8 mp kell neki, amíg a 9 Bar-t eléri a gép mérője. A nyomást viszont úgy néz ki tartja, mert a karra szerelt mérő ott marad 11 Bar nyomásnál, ha félig lehajtom a kart, és leáll a pumpa, de alul nem lövi még ki a vizet a fejből. A gépen lévő nyomásmérő viszont azt mutatja, hogy leesik a nyomás. Arra tippelnék, hogy a gép nyomásmérője nem az igazi. A Rocket szervizben említették, hogy próbáljam valakinél hitelesíteni ezt a kis nyomásmérőt, hogy jó-e, akinél frankón be van állítva a nyomás. Tudnátok ebben segíteni nekem?
-
Gery0505
aktív tag
válasz
Balus
üzenetére
Megmondom őszintén fogalmam sincs, hogy van-e benne levegő, de az biztos, hogy a kar megtelik vízzel, a nyomásmérő van legalul, elvileg annak vízben kellene lennie. A kar kifolyó szerkezetének a helyére kell felszerelni ezt a közdarabot, ami a nyomásmérőt tartja. Azt nem tudom buborék marad-e a rendszerben, de nagyon furcsa ez így nekem. Amúgy ezek a nyomásmérők hitelesítettek valamilyen szinten, vagy csak ex-has mérnek valamit?
-
Gery0505
aktív tag
Sziasztok!
Rocket R58 nyomásméréssel kapcsolatos kérdésem lenne hozzátok, tudnátok benne segíteni? A helyzet a következő, ma vettem az Expolygonban egy karra szerelhető nyomásmérő szettet. Ilyet. Fel is szereltem a karra, annak rendje és módja szerint. Majd feltettem a kart a helyére, és elindítottam a szivattyút a kar felhúzásával. A nyomás a karon lévő óra szerint felmegy 11-13 Bar nyomásra, mindig más értéken áll meg, vagy lassan kúszik felfelé, míg a gépen lévő nyomásmérő 9,5 Bar nyomáson megáll stabilan. A két nyomásnak meg kéne egyeznie jó esetben, de nem így van. Nem tudom kinek higgyek, a karon lévő órának, vagy a gépen lévőnek? Egyébként annak a kis szűrőnek a funkciójára nem jöttem rá, meg arra sem, hogy a tömítés alá, vagy fölé kellene-e tenni, így azt kihagytam. -
Gery0505
aktív tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
-
Gery0505
aktív tag
válasz
sz.zs.
üzenetére
Egyik barátom itt csináltatott az erősítőihez kóracélból fedlapot, meg előlapot, itt meg tudják hajlítani a csepptálcát is, és valami finom hegesztési módszerrel meghegesztik neked. A fedlapot meg lézerrel kivágják neked szépen. Sajnos nem lesz olcsó, viszont szép lesz. Egyébként, ha találsz olyan céget, ahol vízzel vágnak, az még jobb, mert a lézer megégeti a kóracélt, és a vágás mellett kékes színű lesz, meg ráég a fólia. De le lehet szedni szépen azt is.

-
Gery0505
aktív tag
válasz
Toobee
üzenetére
Egy használt frekiváltó nem biztos, hogy jó döntés lesz, mert a gyártó is elő szokta írni, hogy 5-8 év után a frekiváltót fel kell újítani, az elektrolit kondenzátorokat általában ki kell cserélni, mert a melegtől ami a használat közben fellép, kiszáradnak. Tehát ha veszel egy használt frekiváltót, azt jó eséllyel fel kell újítani. Ha nem, a gyenge kondik miatt erőlködik az elektronika, és egyszer csak elszáll.
Ezek a fázishasítós dimmerek tényleg nem jók, mert a teljesítményt csökkentik, nem a fordulatszámot. Jó-jó, csökken a fordulatszám is, de gyenge lesz a moci.
A legjobb, ha három fázisú motor van a Majorban, ahhoz olcsóbban lehet venni Yaskawa, vagy Omron frekiváltót.Bazsee71: Kíváncsi lennék, hogy a lassabb fordulatszám milyen irányban módosította az ízeket. Mitől lett jobb a KV, ha lassabban őröljük meg? Egységesebb lesz a szemcseméret?
Sz Zs: Nagyon szép ez a Major V. Ez új, vagy Perwollal van mosva?
A régebbi Majorok menetemelkedésének módosításához kellene egy jó esztergályos. A gépházban lévő menetet át lehetne vágni nagyobb átmérőre, de a felső késtartót valószínűleg újra kellene esztergálni, vagy egy réz hengert amiben a belső menet a régihez kapcsolódik, és a külső menet meg az új gépházban lévőhöz. -
Gery0505
aktív tag
válasz
cooi11
üzenetére
Onnan lehet tudni, hogy ha megnézed, akkor látod, hogy sok helyen ki van csorbulva, illetve a finom őrlő résznél ha végig húzod a körmöd felületét, akkor nem forgácsolja róla a szarut. A jó kést így lehet megismerni, hogy nincs kicsorbulva, és lehet vele borotválni a szarut a körmödről. A Fiorenzato kés meg azért jó, mert finom vele a KV.

-
Gery0505
aktív tag
válasz
norkov84
üzenetére
De, az a kis kifolyó az OPV-ből engedi ki a vizet közvetlenül, az a szilikon cső az egyenest oda vezet. Azt nem tudom még, hogy az OPV-be kapható-e külön tömítés, vagy az egészet meg kell venni?
A pumpa nyomásmérőjén marad némi nyomás, ha erre gondolsz. A fejen lévő flow control-os mérő egyből leesik nullára, ahogy zárom a kart és nyit az OPV. Elég sok videóban láttam, hogy a teljes nyomás megmarad a fejben, és csak lassan több perc alatt csökken le. Láttam egy videót, ahol egy kínai csaj mutatja be a gépet, enged egy kis vizet, majd a kart lehajtja, és a teljes nyomás ott marad. Állítólag ezzel lehet előáztatni, ha 45 fokban megnyitod a kart.
Remélem, ha kicserélem a fejben lévő tömítéseket, akkor nekem is hamar felépül majd a nyomás. Melyik ez a fejben lévő fúvóka? -
Gery0505
aktív tag
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
Köszi szépen! Hát, igazából a szervizes alapszabály betartása a lényeg, fotózni, fotózni, mindent fotózni.
Egy bonyolult készülék szétszerelésénél én van, hogy még a csavarok hosszát is lefotózom a furat mellé téve, amiben volt. Most a felújításnál nem fotóztam le mindent, azt hittem, hogy emlékezni fogok, hát persze hogy nem emlékeztem mindenre pár nap után. Videókból kellett összeguberálnom az infót, hogy hogy is volt összerakva. Egyébként meg adja is magát, mert a csövek merevek, így nem kell sokat sakkozni, hogy mi hova jön. Persze ha sok csatlakozás van egy helyen, akkor kicsit vakarja a fejét az ember, hogy mi hova jön. Pl az OPV környéke ilyen.
Nálad biztos jók a tömítések az E61 fejben, meg az OPV-ben.
Majd én is megcsinálom ennek a felújítását is, természetesen erről is lesznek képek.
Kipróbáltam az előáztatásnak ezt a módját, csak elrontottam, mert teljesen lezártam a kart. Azt még nem tudom, ha 45 fokban hajtom csak le, akkor megmarad-e az addig felépült nyomás? Flow Control még nincs, de nem kizárt hogy lesz majd. -
Gery0505
aktív tag
Hát, nem biztos, hogy érdemes foglalkozni ezekkel a régi Casino Mocca gépekkel, mert nincs hozzá alkatrész. Ezért is döntöttem a Profitec mellett, meg akkor amikor vettem, nem volt épp eladó Casino Mocca gép. Bár ha nagyon elvetemült vagy, és van hozzá műhelyháttered, akkor érdemes lehet a felújításra. Igen a rugó nyomja a dugattyút. Úgy működik, hogy ha lehúzod a kart, azzal megfeszíted a rugót, majd szép lassan fel, és a rugó elvégzi a többit. Ezekkel a gépekkel az is a baj, hogy silány minőségű az összerakás, és pontatlan a megmunkálás, ezért kell hozzá komoly műhelyháttér. De ha ezek a pontatlanságok ki vannak javítva, akkor nagyon tuti szerkezet. Én ezt olvastam róluk, de ez csak az én véleményem. Karthann fórumtársunknak is van egy egyfejes változat felújítva, de abban még nem PID van, hanem termosztát. De PID-esítve jó lehet. Úgy működik, hogy a bojlerben felforralod a vizet kb 117-121 fokra, és a dugattyúban hűl le főzési hőmérsékletre. Lehet velük gőzölni is, nagyon kiváló minőségben.
-
Gery0505
aktív tag
Örülök, hogy tetszett a leírásom a felújításról, én is pont ezért szeretem olvasgatni a fórumot, mert itt mindig lehet valami okosat tanulni.
A Profitecet még nem kell felújítani, csak karban kell tartani, mert csak tavaly November óta használom, bár a dugattyút időnként illik megzsírozni, hogy ne szoruljon. Ez jár némi szereléssel, mert a fejen 4 csavart ki kell tekerni és kihúzni a dugattyút, de ha sort kerítek rá, akkor bemutatom ezt is.
Amúgy a Profitec sokkal egyszerűbb felépítésű mint a Rocket, nincs benne ennyi rézcső, ellenben van egy hatalmas bojler benne. Itt láthatsz egy videót a belsejéről:
Profitec Pro 800 belső
Persze hogy nem egy rakétatudomány, de azért rendesen bennem volt a para, nehogy elrontsak valamit, és csináljak magamnak többszázezer forintos kárt. Az E61 fej miatt féltem nagyon, illetve annak a bekötésétől, mert azon nem sima holland anya van, hanem más formájú. De miután kilazítottam és kitekertem a felső csavart, már láttam, hogy ezzel sem lesz probléma, mert ugyanaz a gomba alakú végződés van a csövön, mint a többin. Ami az érdekes volt, hogy a felső csövön a fejhez való csatlakozásnál ezen a gombán kisebb volt a lyuk, mint az alsón. Talán, hogy lassítsa a víz áramlását? Ebből is látszik, hogy azért mint mindig, itt is az ördög a részletekben rejtőzik.
Így van, sokkal jobb érzés, hogy ki van rendesen takarítva, és nincs benne más dzsuvája. Most már csak az én szőröm kerülhet bele, de remélem nem így lesz. Amúgy lehet szakállszőr volt, mert egy szakállas csávótól vettem, ámbátor ez sem túl guszta.

-
Gery0505
aktív tag
válasz
rastacsz
üzenetére
Köszi ezt az oldalt amit linkeltél, nagyon hasznos lesz!

Igen, ez az, az Expansion Valve, közben véletlenül megtaláltam hogy kell beállítani helyesen. Találtam egy jó videót, amikor a Whole Latte Love-s szerviz manager masszírozza a gépet, és nagyon jól bemutatja, mikor nyit ki ez a szelep. Ennek a szelepnek a beállítása a főzési nyomással együtt történhet. Úgy kell beállítani, hogy vakszűrővel felhelyezed a kart, és elindítod a pumpát a kar felhúzásával. Majd a nyomást be lehet állítani a pumpán lévő állítócsavarral mondjuk 8,5 Bar-ra. Az OPV-nek, vagyis az Expansion Valve-nak ekkor még nem szabad kinyitnia, hanem, ha tovább növelnéd a nyomást az állítócsavarral, akkor 11-12 Bar nyomás között nyit ki ez a szelep. A nyomásmérőn jól meg is figyelhető ez a nyomás. Ez a helyes beállítása. De mutatom is a videót: ECM Synchronika: How to Adjust Brew Pressure and OPV
Igaz ez ECM Syncronika, de a működési elve teljesen egyforma a Rockettel.
-
Gery0505
aktív tag
válasz
norkov84
üzenetére
Köszi szépen!

Hát, most éppen Kalmár féle világos pörkölések mennek, de most alapvetően az lenne a célom, hogy a gép a gyári paramétereit tudja. A pumpánál lévő kis csavart mondod, alul a gép alján, amivel be lehet állítani a nyomást? Én nem egészen erre gondoltam, ez tiszta sor. Ám van még egy rugós szelep a gépben, ami a kávébojler nyomását figyeli, de hogy miért, arra még nem jöttem rá. Ha leveszed a gép jobb oldalát, akkor látszik egy réz henger, ami egy szilikoncsőben végződik, és a gép elejére hozza ki a vizet, egy kis kifolyóra. Ennek a nyomását nem tudom milyen értékre kellene állítani. A képeimen látszik is ez a szelep, amikor a csöveket fotóztam a konyharuhán, akkor pont középen van, és a másik képen beépítve is láthatod. A kávébojler tetejétől jön egy vékony réz cső, keresztül kacskaringózik a gépen, majd a vízbetöltő tartály alja mellett látszik. Illetve amikor engedsz egy kis vizet, és felmegy a nyomás a névleges értékre, miután lehajtod a kart neked megtartja a nyomást? A másik kérdésem, hogy a nyomás hirtelen épül fel, vagy szép lassan? (Persze ha a Flow Control teljesen nyitva van, vagyis mintha ott sem lenne.) Nekem lassan épül fel a nyomás, kb 8-10 másodperc alatt éri el a 9 Bar-t. Azért kérdem ezt a nyomás felépülést, és megtartást, mert elvileg van egy előáztató funkciója az E61 fejnek, ezt írja is a gépkönyv, amikor kb 45°-ban beállítod a kart, de a pumpa még nem indult el. Ekkor a fejben lévő nyomással lehetne előáztatni. Neked ez működik? -
Gery0505
aktív tag
Sziasztok!
Nagyjából elkészült a Rocket R58 felújítása, már csak két dolgot kellene rendbetenni benne, az OPV szelepet nem tudom milyen nyomásra kell beállítani, illetve az E61 fej tömítéseit kellene még felújítani.A gépet atomjaira szétszereltem, és az összes réz alkatrészt megtisztítottam. Muszáj volt megcsinálni, mert retkes és vízköves volt a belseje. A meleg víz csőben szőrt! és koszt találtam. Ebből nem iszunk, a víznek egyébként is vízkő szaga volt. A Whole Latte Love-s srácok videójában mondja is a technikus, hogy a forró víz csőben, illetve a perlatornál lévő dzsuva jó indikátora a gépben lévő állapotoknak.
A bojlerek belseje fekete volt az oxidtól. Az OPV szelepben kék trutymó, vagy vízkő volt. 20%-os ecettel szépen kiáztattam, majd mosogatószeres vízzel elmosogattam az összes réz alkatrészt. Az E61 fej is tiszta, mert azt meg kimostam kávézsír oldóval, Terso Clean-nel. A következő lépés az E61 fej tömítéseit kell még rendbehozni, és az OPV-t beállítani, bár még nem tudom milyen értékre.
Mutatok néhány képet is a felújításról:
Még az ecetezés előtt:
Áznak az alkatrészek:

Csövek készen:
Bojlerek készen:

Gép összeszerelve, megy a próbaüzem, sehol nem ereszt:

Újra hadrendben a masina:
-
Gery0505
aktív tag
Hoffmann: Köszi szépen, hát, ráfér a gépre a felújítás, Fragolának mutattam egy (szerintem) OPV szelepet hogy néz ki... Valami kék színű lerakódás és kosz is volt benne, de szétszedve beáztattam 20%-os ecetbe, gyönyörűen lehozta a dzsuvát. Mintha új lenne. Holnap veszek még egy hektoliter ecetet, és beáztatom az összes réz alkatrészt. Ha a réz lepárlók tisztításához jó az ecet, akkor ide is teljesen jó lesz.

-
Gery0505
aktív tag
Sziasztok!
Sikerült szerválnom egy Rocket R58-at, használtan. Szeretném a segítségeteket kérni néhány dologban, hogy pöpecül menjen a gép. Nagy baja hála Istennek nincs, csak apróságok, amik reményeim szerint könnyen helyrehozhatók. Elég rossz állapotban érkezett meg a gép, a szállítás során darabjaira szétesett, az egyik lába ki is esett a helyéről. Mozgott az egyik nyomásmérő, mert a rögzítő csavarja ki volt lazítva, és emiatt le kellett bontani a gőzkazánt, hogy hozzáférjek a csavarhoz. Szerintem szerelgette az előző tulaj, és nem volt rendesen összerakva a gép, emiatt eshetett szét. A lebontás során nem túl szép dolgokat láttam, amit ki kellene tisztítani a gépből. A gépet már nagyjából gatyába ráztam, de pár dolgot nem tudok még, ebben segítsetek légyszi.
1. Tisztítás. Hogyan, és mivel végezzem el? Az E61 fejet már sikeresen kitisztítottam vakszűrővel, kimosta belőle az összes kávézsírt. A gépben a csövek végeinél, ahogy lebontottam, zöld vízkövet vagy zöld oxidot láttam, ami gondolom nem túl jó. Mivel lehetne rendesen kivízkőteleníteni a gépet? Ami végleg meggyőzött a belső tisztításról, az az, hogy a melegvíz csövet ma kitisztítottam, és a perlátornál szőrt! találtam.
2. Beállítás. A másik dolog a beállítás illetve javítás lenne. Azt vettem észre ahogy megnéztem a videókat, hogy az előáztatási funkció nem működik. Pedig a gépkönyv is írja, hogy van erre lehetőség. Ha 45°-ban felhajtom a kart, akkor a fejben lévő nyomásnak kellene egy minimális vizet engednie a kávépárnára, ami beáztatná a pogit. De nem jön belőle, mert nincs nyomás a fejben. Ennek elvileg úgy kéne működnie, hogy ha teljesen felhúzom a kart, majd le, akkor megmarad a nyomás, ami szép lassan csökken. Majd feltenném a portafiltert, és jönne az előáztatás, majd a főzés. Mi mehetett tönkre benne, hogy ezt nem csinálja? Mellékelek egy videót amin látszik, 2:18-tól kell nagyon figyelnetek a jobb oldali nyomásmérőt, hogy miután a csaj felhúzza, majd lehajtja a kart, neki megmarad a nyomás. Ez nálam nem működik.
Ez nálatok is így működik?
-
Gery0505
aktív tag
válasz
hoffman_
üzenetére
Príma lett a videó, én is hasonlóképpen csinálom a KV-t.

Ami a gépet ill. a szivattyút illeti, tényleg elég furcsa hangja van, nekem hangra úgy tűnik, mintha üresen indulna a szivattyú, vagyis nincs benne víz. Akkor szokott ilyen hangot adni, amikor kifogy a tartályból a víz, és levegőt szív fel, és üresen jár. Ez veszélyes üzem, mert szétveri a szivattyút, úgy tudom nem lehet sokáig így járatni. Miután felszívta a vizet, már jó hangja van. Szerintem visszafolyik a szivattyútól a víz. Valamelyik szelep lehet hogy nem tömít eléggé, tán a három járatú, és visszaengedi a vizet?
-
Gery0505
aktív tag
-
Gery0505
aktív tag
válasz
Balus
üzenetére
Miért szeretnéd a Renekát elcserélni? Gondold meg mielőtt belevágsz, inkább párhuzamosan próbáld ki a VST-vel. Nekem is van VST kosaram, pont ezért mondom, de én most visszatértem a Renekára. Számomra a VST-vel nehéz jó lefolyást csinálni, pedig használok WDT tűket is, szépen elrendezem vele a KV-t, majd disztributor, és tamper. És az esetek 30-40%-ban spriccel. És a Renekával mintha gazdagabb ízeket tudnék kihozni, mint a VST-vel.

-
Gery0505
aktív tag
válasz
zolnagy
üzenetére
A gyári csavarja M4-es menetű, hengeres fejű, kereszthornyos (Philips) csavar, aminek 10mm a menethossza.
A hengeres fejű azért jobb, mert tudod picit állítani a kést, hogy valamelyest középen legyen, a süllyesztett fejű meg behúzza a furathoz, ami nem biztos, hogy jó pozíciót biztosít. -
Gery0505
aktív tag
válasz
hoffman_
üzenetére
Nem lehet, hogy az aromák miatt érzi erősnek? Sokan vannak így, hogy megszokták a bolti tégla döglött kávét, amit a Mini Szeszpresszóval főztek le, és aztán ha isznak egy frisset, akkor erősnek érzik ezután. Nem próbáltál más alternatív kávékészítési módokat? Hátha valamelyik bejönne neki. Mi például most vettünk egy Brikkát, és kifejezetten kellemes kávékat lehet vele készíteni. Nem olyan tömény mint a valódi presszó, viszont finom ugyanúgy, és nem érződik erősnek. Akkor tudna ezzel főzni magának, ha nem vagy otthon, és nem menne ki egy fél KV. Vagy ott van pl a filter, tesómék azzal kóstolták a KV-t a barista suliban.
-
-
Gery0505
aktív tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Hát, erre nem vennék mérget, hogy kitolja a vizet, ha szárazon járatjuk a pumpát, de elképzelhető. De a pumpának nem jó az biztos, szétverődik ha szárazon jár. Nem kulcs kell hozzá amúgy, hanem vízpumpa fogó. Ez egy hosszú nyelű fogó, aminek állítható a pofa-szélessége, és ezzel meg lehet fogni a kis hengeres tartályt. Ahogy Iatti is írja, a fogóval megindítod, és kézzel simán kitekerhető, és kiönthető a víz. Majd kézzel vissza, és fogóval meghúzod.
Zolnagy: Hát, lehet hogy segítene, ha beépítenél neki egy tágulásit, bár nem tudom Robeesz szeretné-e.
De az biztos, hogy segítene, nekem is sokkal finomabban épült fel a nyomás, miután Fragola beépítette a tágulási tartályt.Robeesz: Mondjuk a VST kosárral nekem is néha szokott spriccelni, ha nem úgy sikerül az előkészítés. Ha vizes a pogi, akkor növeld a mennyiséget. Tesómnak úgy tanították a suliban, hogy púposra kell tölteni az őrleménnyel a kosarat, majd egy ecset nyelét ráfektetve kis húzásokkal le kell simítani, és a felesleget eldobni. 2x a 2/3-ról a másik széléig, és 2x a széltől-szélig oszlatod az őrleményt, majd a felesleget lehúzod. De nem többször, mert akkor már tömöríted. Ekkor ideális a mennyiséged, majd ezt tömöríted 10kg erővel.
-
Gery0505
aktív tag
válasz
roBEEsz
üzenetére
Bocsi, igen, Neked szólt a kérdés, a válaszadáskor még be kellett lépnem, és valamiért új hozzászólásként értékelte. Vagy lehet csak szimplán rossz gombot nyomtam.

Ez azért érdekes, hogy kiöntsd a tágulási tartályból a vizet, mert akkor olyan mintha ott sem lenne. Nekem amíg Gaggiám volt, kb egy zacsi kávénként kiöntöttem belőle a vizet. Ha nem öntöttem ki, mert elfeledtem, akkor nekem is csatornásodott rendesen. Egyébként nem egy nagy kunszt megcsinálni, kb két perc alatt megvan. Egy csavarhúzó, és egy vízpumpa fogó kell hozzá. Leveszed a gép tetejét, és a vízpumpafogóval kitekered a tágulásit, majd kirázod belőle a vizet, majd visszateszed és meghúzod a tágulásit és a tetejét is visszateszed. Kb ennyi. Utána sokkal finomabban fog elindulni a KV.

-
Gery0505
aktív tag
A tágulási tartályból időnként kiöntöd a vizet? Ha nem, akkor nem tudja ellátni a feladatát, nem csökkenti a vízütést. A légrugó miatt lassabban épül fel a nyomás.

-
Gery0505
aktív tag
válasz
qvik27
üzenetére
Így van, lemeztárgyakat mélyhúzással kell megmunkálni nem öntéssel. (Egyébként ilyen vékony anyagot nem is biztos, hogy lehet öntéssel kialakítani.) Ha öntvény lenne, akkor sokkal több utómunkára lenne szükség a késztermék előállításához, ami természetesen megnövelné a gyártási költségeket.
-
Gery0505
aktív tag
válasz
hoffman_
üzenetére
Én itt vettem Aeropress papírt:
Aeropress papír lelőhely
-
Gery0505
aktív tag
-
Gery0505
aktív tag
válasz
weinmaker
üzenetére
Megtaláltam, végigpörgettem az összes kávés csoportot amelyben benne vagyok, persze az utolsóban volt.
Nem ez volt amit Nate82 linkelt be Neked.
A KVX csoportban keresd meg Jázon Szarvady Április 26.-ai írását, abban mutatja be a pumpás tölcsért.
Megpróbálom én is belinkelni Neked, remélem látod: Pumpás tölcsér -
Gery0505
aktív tag
válasz
roBEEsz
üzenetére
Így van, ahogy Zsolti is írja, ha egyadagos őrlésre használod, akkor nem kell a járó motor az állításkor, mert eleve nincs a kések között kávé, de ha tele van a babtartály, pl kávézó üzem, akkor pörögnie kell a motornak, különben megszorul a forgórész.

Azt kellene majd kipróbálni, ha pumpálással mindent ki lehet fújni belőle, akkor elméletileg vissza lehetne rakni a kis antisztatizáló rácsot a garatba, és akkor vizezni sem kell, nem fog feltöltődni az őrlemény. Elvileg.
-
Gery0505
aktív tag
válasz
weinmaker
üzenetére
Az egyik kávés FB csoportban láttam, hogy valaki ráállt ezekre a 3D nyomtatásokra, és csinál Mazzerekhez ilyen nyomtatott pumpát (Super Jollyhoz, és Majorhoz is van neki), azzal a különbséggel, hogy Ő még tesz bele egy anti popcorning szerkezetet (hasonló kúpot mint a valódi babtartályban van), hogy megakadályozza a babok kiugrálását. Neki is hasonlóan jól működik, hogy ki tud pumpálni mindent az őrlőből.
-
Gery0505
aktív tag
válasz
MrSealRD
üzenetére
Semmiképp ne hagyd az enyészetnek a géplábat, kérd el apukádtól, és újítsd fel. Ha úgy döntesz, hogy belekezdesz, akkor adok privátban elérhetőséget, ahol én csináltattam meg. A homokszórás és a festés 20eFt volt, és a munkalap pedig 10eFt. A munkalapot lehet, hogy egy kicsit kicsire vágattam, mert 80x50cm-s lett, szerintem a 90cm-s szélesség még belefér, meg lehetett volna talán 55cm a mélysége is, bár a felső rögzítő pontok viszonylag közel vannak egymáshoz, és akkor nagyon túllógna a munkalap.
-
Gery0505
aktív tag
válasz
MrSealRD
üzenetére
Köszi szépen az elismerést!
Ezt a lábazatot egész jó állapotban vettem, többször lefestették korábban, legalább háromszor. Egész elfogadható volt így is, de pergett róla a festék, úgy döntöttem, hogy újrafestetem. Elvittem egy homokfújó céghez, ahol fémtisztára megcsinálták a szemcseszórással, amely ad neki egy finoman érdes felületet. Majd ezt a felületet alapozóval lefestették, majd matt fekete festékkel lefújták. A munkalap pedig egy sima OBI-ban vásárolt konyhai munkalap, amit orr vágattam méretre. Azért nem a natúr bükk, vagy fenyő lapot választottam, mert a kávékészítéskor óhatatlanul vizes lesz, vagy rálöttyen valami. Csak nem kedvet kaptál egy ilyen asztalkához? 
-
Gery0505
aktív tag
Én is sokat gondolkodtam rajta, hogy kell-e az a görgő, picit szerintem sem illik az összképbe, jobb lenne, ha csak a lábain állna. De fontos, hogy mobil legyen a szerkezet, hogy könnyű legyen mozdítani. Köszi szépen az elismerést, sajnálom, hogy Neked végül nem sikerült megcsinálni. Ja, komoly az a retró éjjeli szekrény, van hozzá egy szekrény is, szintén jó vastagon lakkozva.
Hoffman_: Köszi szépen az elismerést!
Én is örülök, hogy nálam jártál kávézni, ha erre jársz és van kedved, jöhetsz bármikor kávézni. 
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- BestBuy topik
- Tesla topik
- World of Tanks - MMO
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Elektromos cigaretta 🔞
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Lexus, Toyota topik
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- LG 39GX90SA-W - 39" Ívelt Smart OLED/ WQHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / G-Sync & FreeSync
- Xiaomi Redmi 15 / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3576
- AKCIÓ! Apple Mac Studio M1 MAX 2022 32GB 512GB számítógép garanciával, hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Látom megjött az új Robotod, milyen? Jó KV-t főz?

Hát ezaz, én is hiába beszélek itthon, hogy a Cappuccino nem jó olyan forrón mint a láva, de a Szarvasiból forrón jött ki a KV és ez a szokás terjedt el itthon a hosszú évtizedek alatt, hogy a fekete forrón jó. Hát... szerintem sem.