Hirdetés
- Milyen mosógépet vegyek?
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- MultiCooker avagy az elektromos kukta. Ötletek, tippek, tanácsok, receptek.
- Asszociációs játék. :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- VodkaTV kiegészítő Kodira
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- MárkaLánc
- POCO X6 PRO 5G első napok - MultiSIM - Toronyhelyzet Hajdúszoboszlón
-
LOGOUT.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kávé Kálmán
tag
válasz verti1 #106041 üzenetére
"mi hívta életre"?
A felépített fogyasztóréteg, akik fogyasztani akarnak. Esetleg nincs elég impulzus az életükben, de van elég lóvé a tárcájukban. Nagyon sokan fognak váltani a Flair-es táborból, úgyhogy jó sok nem elnyűtt Flair Classic/Pro kerül majd fel craigslist-re, ebay-re. De nem konzumidiótáznék le mindenkit, aki váltani akar, mert mint az ábra mutatja, a henger előmelegítése sokaknak elfogadhatatlan. Én egyáltalán nem éltem/élem meg nyűgként, hiszen a Classicnál kb nettó egy percet se vesz igénybe a tevékenység (az előmelegítés hossza nyilván több,) és 5-6 percen belül kész a kávém- Az 58-assal úgy tűnik ez nem jön össze. A procedúrát nem élem meg zsonglőrködésnek (rongyot soha nem kellett használnom), de mindenkinek máshol van a tűréshatára. A Robot-tal a kávékészítést/eltakarítást én még egyszerűbbnek élem meg. Minőségérzetre jókora lépésre van a Flair-tól, de meg is kérik ennek az árát.
Gyűlölöm a drótokat (lásd Strietman pides coming out-om). Ha van (max egy) az lógjon hátul, alul és dugódjon be minél előbb. Az 58-asnál ez nem jöhetett össze (fejközépről térbelógatva).
Ezzel együtt is van már rá kérő (voltaképp megrendelte a srác) itthonról. Ha nekem 200 000 forint körüli összeget kellene elvernem manuál eszpresszógépre, akkor tutti egy nagyon szép vintage Pavoni-nál landolnék, és még maradna egy rakás pénzem szép kiegészítők vásárlására. De ismétlem, óriási szerencse, hogy mindenkinek mások a preferenciái.Az említett 58-as manuál egy módosítás. Az elképesztő ötlet nem saját, de a kiagyaló mindent eljuttatott hozzánk, hogy megcsináljuk. Többet majd akkor, ha sikerült a mod. Babonás vagyok.
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz Kávé Kálmán #106054 üzenetére
hát vintage pavoni van, a legjobb évjáratból. remek feeling, mindig szerettem, de napi használatban a mini gaggia felmossa vele a padlót szerintem.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Kávé Kálmán #106056 üzenetére
De ahogy most nézem, volt neki "habzós" verziója is?
-
HÁZIGAZDA
válasz Kávé Kálmán #106057 üzenetére
valami volt, de azt sem értem, hogy hogyan működne, valami alternatív termosztát kéne hozzá, és utána is jó kényelmetlen. a pavoni ebben jobb.
de erre meg ott a qm0650, az gőzöl. csak kéne egy hosszabb gőzcső, mert rendre kilövi a tejet a kancsóból és fehér lesz a gép
-
HÁZIGAZDA
válasz #85578752 #106059 üzenetére
én végtelenül boldog vagyok a mini gaggia + qm0650 párossal
még nincs kimaxolva a qm, de majd lesz
percek alatt lehet kávét csinálni, várakozás nélkül lehet zsinórban is, így vendégsereg is kiszolgálható, feeling is van stb.
volt pár gépem és évem már a témában, ez most nekem így egyelőre zendicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
senior tag
válasz Parci #106064 üzenetére
Bő 1,5 hete van meg a nyitott kar a qm-hez. Nap mint nap próbálkoztam , de ma volt az első értékelhető lefolyás. Valamiért mindig össze vissza spriccelt. Viszont ma véletlenül a Mini Gaggiához beállított, 2 ricnivel finomabb álláson maradt a Major. Na mondom magamba ez tuti befullasztja, ezért jól letekertem a pumpaszabályzót és láss csodát, majdnem tökéletes lett!
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
weinmaker
őstag
Amúgy szerintem nem lenne nagy kihívás egy hozzáértőnek összedobni a mini gaggia alapján a Parci által felvázolt ultimate gépet. A tejhabosításra meg annyit, hogy egy-két személyre egy mezei french press is tökéletes alternatíva.
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
HÁZIGAZDA
na, mini gaggia demisztifikáció vol.1:
nálam a kalmár-féle űránusztelemetrioszkóp. rögtön egy vakszűrős "csapolással" kezdtem, azaz megnéztem, hogy amikor tiszta erőből nyom a rugó, mennyi a maximum nyomás
.
.
.
dobpergés
.
.
.
4,5 barez elég virsli/gagyi. viszont én amióta használom a gépet, mindig úgy is ráhúzok a karra (kivéve, ha elrángat a gyerek, akkor lejön magától). a jó hír az, hogy minimális sok plusz erővel ez már 6,5 bar
más kérdés, hogy a kar kialakítása (fogantyú) olyan, hogy nyomni kényelmes, nem húzni. persze még kényelmetlen állapotában is százszor kényelmesebb, mint mondjuk a robot dizájnkarja
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Parci #106067 üzenetére
vicces volt a csomagtartós tesztnyomás alapján a saccom 4,5-6,5, mire vigyorogva bemondtad, pont 5,5-re tippeltél volna. Az az ultra rövid kar nagyon megvezeti az embert.
Gépkonstruálás témakör. Már számtalanszor kaptam ilyen észrevételeket külföldi és néhány itthoni vásárlónktól, hogy miért nem csinálunk kávégépet illetve láttam konstrukciókat, amikkel a lelkes szakértők/amatőrök irdatlan időt töltöttek el és rengeteget tanultak, hogy aztán mégse legyen gyártható termék belőlük. Wouter is mutatott ilyet anno. Kért, hogy ne fotózzak, videózzak, mert még nincs abban a stádiumban. Egy év múlva még dolgozott rajta. Aztán idővel elengedte. De nem kell Eindhovenig menni ilyen példákért. Szendrő Gábor (hifis) őrlője és kávégépe is volt nálam. Az eszpresszógép hosszú ideig. Ha összecsiszolódott vele az ember, akkor stabilan szuper italokat lehetett vele húzni. De Gábor a megmondhatója (talán meg is mondja), hogy kb. mennyi időt invesztált bele és annak még hányszorosát kellett volna ahhoz, hogy egy bizonytalan piaci sikerrel kecsegtető, gyártható TERMÉK legyen belőle, az akkori állás szerint nagyságrendi tévedés lehetőségével mind az eladható darabszám, mind a sorozatgyártás költségeit illetően.
Elméletben nagyon egyszerű összerakni a tökéletes kávégépet. Megrajzolni már nehezebb. Összerakni az első prototípust, ami még szarul működik, már roppant nehéz. Mire eljutsz a működő prototípusig addigra már jó eséllyel megbántad, hogy egyáltalán nekifogtál, bár eddig a legtöbb beleölt "invesztíció" nagy része az időd volt. Na, a gyártható termékig eljutni a működő prototípustól a legfájdalmasabb procedúra (erről sokan tudomást sem vesznek, vagy csak szimplán alábecsülik), ahol meg kell kötni az ilyen-olyan kompromisszumokat, és egy jól látható nagyságú tőkét kell kockára tenni. Ezzel együtt vannak kivételek, amik eljutnak a sorozatgyártásig (de 2-3-szorosa lesz az áruk az előzetesen ígértnek - lásd Decent) és néhány év után profit is lesz rajtuk, ha megmarad a lelkesedés. A legfrissebb példa, amit végigkövettem és néhány hete kiszállította az első gépeit a montreáli www.lapera.caNagyon ingoványos terület ez.
[ Szerkesztve ]
-
kovi6327
csendes tag
Sziasztok,
GC-t szeretnék PID-elni - honnan, milyen hőelemet erdemes beszerezni? Az Aliexpress-es pid kit-ek M6 menettel vannak, M4-est nem találok, vagy csak irreális áron.
Felfurni nem szerettem volna, de ha az az ajánlott, meg tudom oldani.
Köszönöm. -
Piazza
tag
Sziasztok!
Lehetosegem lenne egy komolyabb orlore valtani.
Sokat olvastam az elmult idokben a forumot, szurtem mindenfele keresoszora is.Nem alakult ki bennem egy kelloen megalapozott erv egyik orlo iranyaban sem.
Ami szimpatikus es szobajohet.
Fiorenzato F64 Evo vagy a Mazzer Mini electronic.Arakat ne nezzuk. (ujban kb egyforma)
Adagonkent orolnek.
Allitgatnam tobb kevehoz is.Tobben is irjak hogy ebben az Evoban sem marad sok pango, vagyis egy ket felso tenyeressel kijon szinte minden. Masok meg azt irjak hogy de igenis marad benne akar 4-6g is.
Hogy van ez pontosan?
Minibol meg alapbol kipotyog szinte minden?A tarcsak egyformak a ket keszulekben, ha jol gondolom, meretileg biztos.
Melyik gep kepes tagabb, egyszerubb, finomabb, beallitasokra?
Koszi, ha tudtok erdemben hozzaszolni.
-
HÁZIGAZDA
válasz Kávé Kálmán #106069 üzenetére
itt nem is arról van szó, hogy te vagy én vagy sz.zs. vagy más árulni szeretne saját gyártású kávégépet. ez fel sem merül bennem. csak használva egyet látom a hiányosságait, és ugyanezt a gépet pici módosítással sokkal jobbá lehetne tenni.
a mini gaggiának tényleg csak pár mod kéne:
- a dupla L vázat picit erősebbre venni és összekötni a két szárat ("H" alakúra)
- megnövelni a rugóutat, vele a henger magasságát, vele a rugó erejét
- hosszabbra venni a kart
készdicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Kávé Kálmán #106080 üzenetére
Ahogy neztem a Mini Gaggia komponensei nagyjabol azt birjak, amit az a rugo tud. A Faema Faemina ebbol a szempontbol tobb tartalekkal rendelkezik. De azt mindennek lehet nevezni honersekleti szempontbol, csak joindulatunak nem :-)
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz Kávé Kálmán #106083 üzenetére
nem, ugyanaz a segédrugó van az összesben. de nem sokat számíthat.
-
verti1
tag
A 4,5 Bar-t felemelni 9 köré az dupla olyan erős rugót jelent. Elnagyolt számítások alapján 900N helyett 1800N kb. Fizikailag nem tudsz berakni egy ekkora rugót. Ha sikerül is akkor is engedni fog valami előbb utóbb, elsőnek szerintem a bojler teteje. Érdemes megnézni a Pro 800 kialakítását, komoly anyagok, csapágy, méretezés. Gábor biztos tudja a két rugó erejét, de ott szerintem felülről karcolja a 2000N-t. Nem egyszerű ilyen nagy átalakításokat eszközölni, egyszerűbb nulláról ebben az esetben.
Közben Gábor megelőzött, eredeti állapotra van méretezve+biztonsági tartalék, de kétszeresét nem bírja el.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
Legjobb pelda egy mukodo kavegep modositasara es sorozatbagyartasara a Robot. Az alany a Faema Baby volt. Paul kabe 4 ev reszelgetes utan mert kijonni vele. Paul nem ma kezdte a szakmat es egy perfekcionista ficko.
-
HÁZIGAZDA
válasz Kávé Kálmán #106079 üzenetére
mivel nem tudok semennyiért sem fém alkatrészeket gyártatni, anyagismeretem sincs, ezért ez rajtam százszorosan túlmutat. azt viszont nem hiszem, hogy ha ezekhez lenne eszköz, akkor nehéz feladat volna (a gazdaságos gyártás/értékesítés egy teljesen más történet, nem arról beszélek)
-
PpenoO
őstag
válasz sz.zs. #106081 üzenetére
Jól értem 4,5 bárt tud segédrugóval és ez a max?
Mondjuk ha jobb kávét készít mint az ex-etalon űr gaggia akkor annyira nem izgat hány bárt tud. Várom már azt a napot, hogy megtapasztalhassam
#106091: Az meg volt, de akkor ugyanúgy valami engedni fog, ha hosszútávon így használom, mindegy hogy rugó vagy a karom idézi elő a plusz nyomást.
[ Szerkesztve ]
-
Gery0505
aktív tag
válasz Parci #106073 üzenetére
Ha szélesebbre (nagyobb átmérőjűre) veszed a hengert, hogy nagyobb legyen a térfogata, akkor a karon lévő excentert fel tudod használni. A rugóút hossza megmaradhatna, csak erősebb rugó kellene bele. Egy hengert szerintem könnyebb megesztergálni, mint az excentert újra elkészíteni.
"Failure is always an option." Adam Savage
-
verti1
tag
válasz Kávé Kálmán #106087 üzenetére
Az alap fizikai paramétereken nem változtatott nagyon. Gondolok itt a dugattyú méretre, karok forgás pontja. A Faemanak egyébként mintha hosszabb lenne kicsit a karja és kényelmesebb.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Parci #106091 üzenetére
Pont tegnap néztem egy két éves videót ahol Scott Rao magas kivonatolású espressoval kísérletezett, és lement 2 bar nyomásra hozzá...
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz Cathfaern #106095 üzenetére
én csak azt tudom mondani, amit tapasztalok. a kávék nagyon minimum nem lettek rosszabbak, de igazából jobbak. és szerintem ennek a legfőbb oka a tökéletes kioldódás/vízterítés, egyszerűen ennél hibátlanabb nem lehet.
nekem jóideje gyanús, hogy ha a kávé jó és a kioldódás jó, akkor az összes többi paraméter sokkal kevesebbet számít, mint amennyire fórumokon gondolják (számít, de maximum máshogy lesz finom az elkészült kávé).
-
Gery0505
aktív tag
válasz Parci #106094 üzenetére
Az igaz, de nem muszáj egy darabból kifaragni, elég csak egy új hengert készíteni, és akár rá lehet szerelni egy GC fejet is. És a GC fej készen van, kapható is, azt nem is kellene gyártani hozzá. A fejen lévő tömítés meg bőven kibír 16 Bar-t is. A henger meg lehet akármilyen szélességű és magasságú, attól függően, hogy mennyi vizet engednél át a KV-n. A hengernek csak ugyanolyan kialakításúnak kell lennie, mint a Mini Gaggia-ban van.
"Failure is always an option." Adam Savage
-
verti1
tag
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Tudományos Pandémia Klub
- Derült égből villámcsapásként itt a Galaxy S24 FE
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Milyen mosógépet vegyek?
- Azonnali fotós kérdések órája
- World of Tanks - MMO
- Politika
- Elite szett, óriás telep és szuperfényes kijelző
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
Állásajánlatok