Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- bambano: Bambanő háza tája
- nonsen5e: DPD tapasztalatok
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Kalandor: Habemus papam
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
PpenoO
őstag
válasz
Serpenthelm #107447 üzenetére
Ezekkel az alátétekkel az a gond, hogy tönkrevághatják az indukciós lap rétegeit ami elég ronda látványt nyújt és a folyamat nem visszafordítható.
-
#85578752
törölt tag
válasz
Milu_PH #107443 üzenetére
Akkor az indukciós Brikka jó lehet. Az újak már nem súlyszelepesek hanem szilikon nyomásfokozósok, az acél alsórész nem nagy hátrány, az indukciós tűzhely elég gyorsan felforralja a vizet, a hővezetés nem úgy játszik szerepet mint lángon, ott lehet hogy az alu a nyerő.
-
Milu_PH
csendes tag
válasz
lazoltan #107439 üzenetére
+konzumpro
Köszönöm! Ezek mind jónak tűnnek de egyik sem indukciós :/ .
Az indukcióst ahogy nézem meg kb tábortűzön is lehetne használni,viszont alig gyárt valaki.. bialetti meg avx amit hirtelen találtam.
Lehet az az oka a kevés típusnak,hogy az indukciós főzök az acél ház miatt rosszabb minőségű kávét adnak mint az alumínium társaik? Más a hővezetés az biztos.
Kiegészítő lap nem játszik, így is úgy megyünk nyaralni/kirándulni mintha költöznénk, a lehető leg kompaktabb megoldást keresem.
Itthon is indukciós lapunk van, így hasznos lenne az évi 2-3 alkalmon felül is.. -
yazoo1
tag
Szeretném fából kiesztergálni a gaggiám karját,ami most műanyag és eltört...
Hogyan rögzítsem a kosár kis nyeléhez ami ugye menetes...?! -
soldier2
őstag
válasz
RetepNyaraB #107437 üzenetére
Presszó élményt ne várjunk egyik kotyogótól sem, de a Brikka/mini Mill/Palyoc Yirga trió végeredménye egész iható, ha az ajánlottnál kicsivel kevesebb vizet teszek. Így nincs benne semmi keserű. Presszónag híg, filternek sűrű
-
lazoltan
csendes tag
válasz
Milu_PH #107436 üzenetére
Szerintem kotyogó vonalon messze a legjobb eredményt a Bialetti Mini Express stílusú főzök hozzák, abból is a Pascucci Mini Bianca a legjobb, legigényesebb kialakítású. Sokkal több anyag van benne, mint a Bialettiben, érzésre a duplája. Mondjuk ehhez is kell indukciós alátét, mert alu.
Olyannyira bejött, hogy az ims szűrős Brikkát el is raktam.
Egyszemélyeset használok, kb presszó mennyiséget ad, 8-9g őrleményből. -
Milu_PH
csendes tag
Itthonra megvagyok. Van egy Lelit Anna ims felsőszűrő és kosár. GRAEF őrlőt használok ami teszi a dolgát. Nekem most jelenleg elég, tudnám fejleszteni, de egyelőre kiszolgál.
Korábbról van egy hario mini mill, így tudnék egy kompakt is készletet családi utazásokhoz. Minden lemondás egy normális karos géphez képest, de van amikor nehéz hozzájutni, így muszáj egy alternatíva... -
Milu_PH
csendes tag
Sziasztok! Utazáshoz keresek kotyogót. Bialetti Brikka-ra gondoltam, azonban jól látom nincs indukciós kivitel
?
Olyat szeretnék ami mindenen is működik.
Ha valóban nem opció a birkka akkor a moka express az nagy lemondás?
Köszönöm -
RetepNyaraB
veterán
válasz
zamar #107431 üzenetére
Tuning nélküli GC-vel egy darabig (ha nem eleve) hanyagold a világos afrikai kv-kat, mert csak szivatod magad és a pénztárcád. Kell nekik a magasabb hőmérséklet (bár ez pont adott lehet), hőstabilitás, előáztatás, többnyire hosszú csapolás.
Maradj olasz (de legalább is klasszik, közepesre pörkölt) vonalon, vagy akár a Lavazzánál. Világos pörkből többet nyel el ugyanaz a kosár, ez ilyen. Kenyai, etióp rögvest plusz 1g indítás, aztán lehet, hogy még több kell.
Nem ismerem az avx kosarat, de érdekes, hogy túl kell tölteni egy olasz pörköléshez. Bolti kávénál is látod a kb. pörkölési dátumot a lejárati időből. Minél inkább 2 év a vásárlástól számítva, annál frissebb. Minél szűkebb a lejárati idő (hozzád közelebbi), annál régibb. Nyilván nem lehet következtetni, ha döglött kv-val vacakolunk. Ha friss tehát, tartsd meg a 100Ft próbát, próbáld az őrleményfinomságot és töltőtömeget variálni, amíg lassabb nem lesz a lefolyás, ha gombmegnyomástól számolsz, inkább 35(-40) sec.Biztatásul én tavaly márciusban kaptam egy fulltuning GC-t és mostanra kezd beállni a tudományom, vagy legalább is nem lesz minden második húzás pocsék. Pedig szerintem ugyanazt csinálom kezdettől, de ezek szerint mégsem
-
p.lac
tag
válasz
zamar #107431 üzenetére
Még néhány dolog:
- Az 1-2 napos pörkölésű kávé még nagyon friss, érdemes megvárni a 10-14. napot, pontosabbat erről a pörkölőtől kérdezhetsz, de kb. ez az ökölszabály.
- Ahogy öregszik a kávé, úgy kell utána menni az őrlővel (csökken a kávé CO2 tartalma, ezáltal kisebb lesz a pogácsa ellenállása, ezt ellensúlyozod a finomabb őrléssel).
- A víz: keress rá itt a fórumban, röviden: érdemes általad kevert vizet használni, DM-es 5l-es deszt vízből kiveszel 1 litert, 80 fokosra melegíted, alaposan elkeversz benne 1.2 g keserűsót és 0.3 g szódabikarbónát, majd visszaöntöd, elkevered. Keserűsót és szódabikarbónát kapsz fillérekért a gyógyszertárban.) Mielőtt ezt elkezded használni, azelőtt szerintem csinálj egy vízkőoldást és egy zsíroldást.
-
válasz
zamar #107431 üzenetére
Egy dolog biztos, a Lavazzából és a Kapuczíneres kávékból szinte biztos, hogy nem ugyanannyi kell a szűrőbe. Minél világosabb pörkölés, annál többet kell beletenni. A Lavazzából pl. én soknak gondolom a 19 g-ot, de ha a “100 Ft-os teszt” ezt mutatta, akkor oké. A másik két kávéval is megcsináltad ezt a tesztet?
-
p.lac
tag
Szia!
Én is kezdő vagyok, ha a tapasztaltabbak mást mondanak, akkor azt fogadd el.
A Lavazza ORO lehetett régi pörkölésű, döglött, hiába próbálkozol fagyasztással, azzal valószínűleg nem lehet az általad elvárt végeredményt leírni. Egyébként ha fagyasztasz, akkor azt adagonként (igen, 18-20 grammos adagokban, pl. kis üvegekben) célszerű megtenni, használd a keresőt és olvass utána itt a fórumban.
Az IMS szűrő bár nem a csúcs, de elég jó ahhoz, hogy gyakorolj. Szerezz be egy feneketlen szűrőtartó kart, hogy lásd az előkészítés minőségét. Akkor vagy jó, ha a kávé kb. a 3-5 mp környékén jelenik meg, lehetőleg egyenletesen, mindenhol, majd összeáll középen a lefolyás, ami nem "vándorol", és természetesen ha nincsenek spriccelések. Ezt elég nehéz elérni, kávéja is válogatja, hogy mennyire egyszerű/nehéz, de ne csüggedj, próbálkozz. A próbálkozás alap, nyugodtan hagyd el a járt utat és próbáld meg pl. emelt/alacsonyabb hővel is a készítést, voltak itt már meglepetések. Ha mindig mindent ugyan úgy csinálsz, akkor nagyon hasonló eredményeket fogsz kapni, abból meg nehéz tanulni. Egyszerre lehetőleg egy dolgon változtass, és írd fel, hogy minek mi lett az eredménye, hogy később is következtetéseket tudj levonni. 1-2 hét múlva nem fogsz emlékezni arra, hogy minek mi volt a hatása, még ha most máshogy is gondolod.
A kávék között jelentős eltérések vannak, máshogyan törnek, lehet, hogy az egyikből 18g kell a kosárba, a másikból 20. Ez normális.
Nem ismerem azokat a kávékat, amikkel most próbálkozol, de ahogy olvasom, ezek citrusos beütésűek, amiket pl. én szeretek, de ezek jelentősen eltérhetnek attól, amit te espresso íznek gondolsz.
Amikor én kezdtem, akkor bementem néhány jónak mondott speciality kávézóba és megkóstoltam, hogy milyennek is kellene ennek lennie. Ha lehet, vegyél tőlük olyan kávét, amit ittál, így kb. tudni fogod, hogy mit kellene kihoznod.
A hő: PID és rézcsőtuning nélkül nagy a gaggia classic hőingása. Próbálkozhatsz azzal, hogy fejöblítés, esetleg a gőzgombbal néhány másodpercig ráfűtesz stb., de ezekkel igazából nagyrészt vakon játszol.
A PID és a rézcsőtuning számít. Szerintem sokat. A fórumról pl. fregola jó minőségben megcsinálja, ha akarod. Nekem is el kellett döntenem, hogy teszek-e ebbe pénzt, vagy más felé fordulok. Mivel én szeretem a manuális dolgokat, ezért én a Cafelat Robot irányába indultam el.
Kitartást és olvass sokat, erre jó ez a fórum, nagyon hasznos, ha megfelelő szavakra rákeresel, a youtube-on is sok jó videó van kávés témában, ha nem annyira erős az angolod, akkor felirat, akár automatikus fordítás magyarra és hajrá. Ha tényleg akarod és teszel bele energiát/időt, akkor sokat tudsz tanulni.
-
zamar
csendes tag
Sziasztok!
Nemrég vettem egy tuning mentes, gyári, 2015 előtti GC-t. Van hozzá egy Graef CM800-as őrlőm, amit még a Dedicához vettem és a gyárin kívül egy ilyen szűrőkosár. A gyakorláshoz bolti, kilós Lavazza ORO-t vettem. A nagy részét fagyasztóba tettem, kb. 200g-t vettem ki mindig, amit a sima hűtőben tároltam. Ebből 19g-ot őröltem 12-es fokozaton. A rögöket szétzúztam, disztribútorral egyengettem majd tömörítettem. Igyekeztem mindent mindig ugyan úgy csinálni, de a kávé így is kicsit savanyú lett mindig. A 38g kávé mindig 25-30, esetleg 33mp alatt folyt le. A gépet 20 percig melegítetem, csapolás előtt pedig kifolyattam egy kevés vizet a fejből. A kicsit kellemetlen ízt betudtam annak, hogy nem friss a kávé, ez ilyen.
Ma voltam a Kapuczinerben és vettem ilyen és ilyen 1-2 napos pörkölésű kávét. A probléma az, hogy 12-es fokozaton őrölve 19g-t, ahogy korábban, ez nagyon gyorsan folyt le. A szűrőben is szemre sokkal kevesebb volt az őrlemény. A súly stimmelt, mindig lemérem az őrleményt is, nem csak a szemest. A disztribútor nem is ért bele a kávéba. A Lavazzát őrlés előtt mindig a hűtőből vettem ki, amit ma vettem az szobahőmérsékletű volt. Kb negyedik próbálkozásra sikerült 9-es fokozaton őrölve megfelelő idő alatt 38g kávét lefolyatni. Ez sem volt túl finom, savanyú lett.
Két kérdésem lenne. Az egyik az, hogy mitől lehet hogy a frissen pörkölt, szobahőmérsékletű sokkal kevesebbnek tűnik a szűrőben ugyan olyan súly mellett, mint a másik. Emiatt teljesen másik beállítások kellenek, ami 200g-nál elég sok szemetet eredményez.
A másik, hogy mitől lehet hogy még mindig savanyú az íze, ha a crema szép, a lefolyás ideje és a mennyiség megfelelő? Szinte csak az dominál. Ennyit számítana a PID?
Megcsináltam a 100Ft-os tesztet is, majdnem teljesen belenyomódott a 19g őrleménybe. Amikor kevesebbel próbálkoztam a Lavazzával, akkor nagyon "iszapos" lett a pogácsa teteje finomabb őrlés mellett is.
Van esetleg pár tippetek?
Köszönöm előre is!
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
kraven54 #107427 üzenetére
Nekik valóban nem írtam, csak 3rd party kerestem (Italmill, Ali és barátai stb).Más:
Bagira Peru Elvis Torres Sanchez most bontottam; yo kis darab de nekem nagyon vadak a savak benne (ápr. 15-i perk, már állt eleget). Mivel lehet szelidíteni? Hosszabb/rövidebb lefolyás? Nyomás merre álljon? Volt kis előáz, de vagy az adag kevés, vagy finomabbra őrlendő, mert aztán nem tudtam 5 bar fölé nyomni és onnan még esett. -
kraven54
aktív tag
válasz
RetepNyaraB #107426 üzenetére
Közben utánajártam. Kinu 350kg-ot mond, az nekem 10év
És ha mind2 kést cserélni akarod, ki kell küldeni nekik a grindert kicserélik és visszaküldik árat nem tudok.
-
norkov84
tag
válasz
Gery0505 #107416 üzenetére
Sajna fotót nem csináltam róla, de netes képet találtam, hogy néz ki a panel: [link]
Amúgy minden gond nélkül működik. Az áramkör pont a nyák belső oldalán van, kicsit nehézkes így méregetni. Plusz mindig össze kell szerelnem a gépet, ha nem dolgozom rajta, mert a kanapéról felmásznak oda a gyerekek, így nem hagyhatom a burkolat nélkül -
kraven54
aktív tag
A Kinuban a kést hány kilo kávé után érdemes cserélni?
-
Gery0505
aktív tag
válasz
norkov84 #107415 üzenetére
Kicsit mérd körbe a panelt is, hátha rábukkansz valamire. Ha ez a LED-es világítás 115-230V-ról megy, akkor azt lehet egy kis relé vezérli, nem szokás a nagyfeszültséget közvetlenül kapcsolni, bár elképzelhető. Lehet egy beégett relé kontakt is, vagy más meghajtó alkatrész. Le tudnád fotózni nekünk a panelt? Akkor jobban látnánk, hogy mi mehetett tönkre. Ettől függetlenül a gép megy rendesen, más hibát nem tapasztaltál?
-
norkov84
tag
válasz
WarLock07222 #107414 üzenetére
Kombi szerepe van: ez jelez ha kifogy a víz a tartályból (akkor villog), ezért megy a panelról (oda fut be a szintérzékelő jele is).
Gyanítom, hogy valami hasonló gond lehet. Sajna a burkolaton csak a bekötés van feltüntetve. Első blikkre meg nem láttam szétégett elkot vagy eldurrant kondit.
A led foglalata szerint 115-230V között megy, így ott kell legyen az ellenállás benne. De az égőcserével ugye azt is cseréltem. -
WarLock07222
tag
válasz
norkov84 #107413 üzenetére
Mondjuk az érdekes, hogy egy sima bekapcsolást visszajelző cuccnak külön "jel" menne, ha tényleg csak ON-OFF szerepe van és végig világít bekapcsolás alatt. Gondolom maga a gép működik rendesen, mert a panel kap áramot, nem? Az is fura amúgy, amit írtál, hogy egyszercsak fele olyan erősen világított. Nem lehet hogy valami ellenállás makkant meg a panelen? Vagy ebbe a LED egységbe van építve közvetlenül az ellenállás?
-
p.lac
tag
válasz
Serpenthelm #107411 üzenetére
Én külföldről rendeltem, de egyesek szerint elég lett volna levágni 1-1,5 menetet (a levágás mértékében nem vagyok biztos, ennek nézz/kérdezz utána).
És igen, könnyen cserélhető [link] , de a műanyag elem sérülékeny, azért óvatosan.
-
Serpenthelm
csendes tag
Sziasztok,
A kérdésem az lenne, hogy az új GC-hez lehet kapni itthon valahol a nyomásszabályozó-szelephez más erősségű rugót? Mert ha jól tudom (de nem mértem), ez egy hátránya a gépnek, hogy egyszerűen túl nagy a nyomás, amire állítva van, de ha jól tudom, lehet cserélni ezeket a gyári szelepen belül. -
Kávé Kálmán
tag
válasz
vicces1 #107409 üzenetére
Hélóhéló! Nem lefitymálni itten a vadiúj kedvenc titán őrlőmet (koxx viccelt), meg a tavaly 5.x-re önmagamnak ajándékozott bringát se
! Asszem 4-5 évesen vettem tavaly, 5000km-el, patika állapotban. Olyan jól harmonizáltak ott anyagukban a lemenő napsütésben egymáshoz...
-
válasz
Kávé Kálmán #107404 üzenetére
Miért érzem azt, hogy az őrlő drágább volt a bringánál is?
Megjöttek a kávék, köszi a gyors futárt csak most megint várhatok vele 1 hetet mire megbontom -
p.lac
tag
válasz
Kávé Kálmán #107403 üzenetére
Ráfizetéssel elcserélhetjük a robotra, ha gondolod :-)
-
p.lac
tag
Sziasztok!
Eladóvá vált [5 hónapos Gaggia Classic Pro] gépem Cafelat Robotra váltás miatt.
Nem szeretnék senkit se becsapni, ezért ha hibát találtok a hirdetésben, vagy szerintetek irreális az ár, akkor megköszönöm, ha jelzitek.
p.lac
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Serries X
- AKCIÓ! Gigabyte H510M Intel i3 10100F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1060 3GB GDDR5 Rampage Shiva 500W
- AKCIÓ! Apple Macbook Air 13" 2020 M1 8GB 256GB SSD notebook garanciával hibátlan működéssel
- LG UltraGear Gaming Monitorok: ÁRZUHANÁS -30%
- AKCIÓ! PC Specialist Recoil VIII 17 notebook - i9 14900HX 16GB RAM 2TB SSD RTX 4060 8GB WIN11
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest