Hirdetés

2024. június 21., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-02-03 18:52:36

LOGOUT.hu

Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#89802) shalafi66 válasza salesman (#89798) üzenetére


shalafi66
veterán

:) Semmiképp. Ugyanis nem egész rendszerként kezelitek a hangsugárzót, hanem legóként, és azt hisztek, hogy az alkatrészeknek van minősége, pedig nincs, csak paramétereik, jellemző tulajdonságaik vannak (és árcédulájuk, de ez utóbbi most nem tartozik ide).

Tudom, hogy melyik Canton ez, és sajnos sokkal jobb a 30 évvel ezelőtti produktum, mint a frissebb GLE 490. Erre írtam, hogy sok-sok év, és az eladhatósági faktorok követése sajnos erre az eredményre vezet.

De azért tévedés ne essék, ez a szint, ahogy említed, csak egy normális, jó, HiFi színvonal, nem egy kifejezetten igényes hangsugárzó/hangszórókészlet/és hangváltó. :) Egyszerű átlagos Kurt Müller membránok a 80-as évek végéről. :) Hozzá valami kosár + mágneskör, semmi sallang. :)

Ami a mérésekből látszik. Nem elég gyakorlott, aki készítette, és a rendszer sem megfelelő. Nincs pontos reprodukálhatóság, sok a zaj, környezeti hatás, és mivel a változások közelítenek egy esetleges mérési hiba hatásaihoz, nem tudni, mennyire vehető komolyan, amit látunk.

Egyébként amit mégis igazol a két mérés, hogy az alkatrészek, természetesen a paramétereiknek megfelelően működnek az adott kapcsolásban. :) A csere után viszont inkább rosszabb lett az átvitel egyensúlya, a magashangszórónál mindenképp.

Abban ugye egyetértünk, hogy a változások aprók. :) De ez természetes, ha hasonló alkatrészek kerülnek beépítésre. Én is pont ezért kérdőjelezem meg a létjogosultságát az ilyesmi cseréknek. Egyrészt az öregedés, inkább egy elektrolit kondenzátorra jellemző, a fémezett műanyagfóliának nem szokása feladni, ha jó volt a gyártás. Egy 30 éves ERO/Vishay kondenzátor még ma is annyira jó, mint régen volt. :)
Másrészt, egyetlen gyári/tömeggyártott, nagyobb sorozatban készült hangváltó sem elég pontos és jó, ezt mindig ellenőrizni kell (itt ugye kimaradt). Egyrészt gyártási eltérések mindig vannak, másrészt a tervezők, általában nem szórakoztak azzal, hogy megkeressék a legjobb megoldást, ha már eljutottak egy elég jóhoz. És amatőr dolog a hangváltók működését, egyszerűen keresztezési frekvenciákra redukálni. Végtelen számú lehetséges szűrőkarakterrel elérhető ugyanaz a keresztezési frekvencia.
Én mindig találtam olyan hibákat, amiket megszüntetve, másféle kapcsolással, vagy más értékű alkatrészekkel, a hangszórók tulajdonságaihoz jobban alkalmazkodva, tényleg lehetett javítani az eredményen, dinamikus viselkedés, THD, hangnyomás-fr válasz szempontjából. :) Persze, ehhez a nulláról kell újramérni az egészet, és minden hangszórót darabonként. :)
Szerintem ennek inkább van értelme, a vakon cserélgetésnek, nem igazán. Főleg, ha az új alkatrészek megváltozott paramétereit nem veszed figyelembe (gyakori eset, amikor pl. NP elkót, fóliára cserélnek).

Szóval én nem vagyok a módosítások, cserék, átalakítások ellen, de ha már valaki csinálja, akkor ésszel, és átfogóan tegye. :)

[ Szerkesztve ]

12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.