Hirdetés

2024. május 24., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-02-03 18:52:36

LOGOUT.hu

Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#90501) Tamoo válasza dgyuri0123 (#90485) üzenetére


Tamoo
MODERÁTOR

Engem nem vezet félre amit hallok. Ellenben mivel Te két csatornán hallgattad a többcsatornás hangot és az alapján ítéled meg, inkább beszélhetünk félrevezetésről.

Mondjuk ha egy komoly hangnyomással meghallgatott koncert után nem tudod megkérdezni a másikat, hogy tetszett-e mert nem jön ki hang a torkodon.... ;] Akkor az nem volt olyan rossz.

(#90502) dgyuri0123 válasza Tamoo (#90501) üzenetére


dgyuri0123
nagyúr

Elmegyünk valami olyasmi felé, amit terelésnek szoktam nevezni..

Mint mondtam, saját forrásból, saját MP3-akat gyártok, nem is keveset, szóval ne gondold, hogy nem hallgattam még össze őket, csakhogy ez a téma kevéssé érdekel, így nem is írok véleményt róla, mert szerintem törekedjünk a minél jobb forrásanyagra és ne elégedjünk meg egy tömörített verzióval, ha egy mód van rá. Akinek semmi gondja ezzel, az hallgassa nyugodtan, de nem mondjuk már, hogy tök mindegy, mert ez nem igaz..

De amúgy a hangnyomásnak mi köze a hangminőséghez? Elárulom, semmi... ;]

[ Szerkesztve ]

"csak a zene van"

(#90503) Tamoo válasza dgyuri0123 (#90502) üzenetére


Tamoo
MODERÁTOR

Most adott koncertvideón belüli dts - sztereó hangsáv közti különbségekről volt szó és arról hogy miért irreleváns a véleményed ezzel kapcsolatban. Én az mp3 témát már rég elengedtem.

Hangnyomásnak a minőséghez semmi, viszont a koncertélményhez van köze amit sima sztereóban még nem tudtam ilyen szinten összehozni (de ez maximálisan szubjektív). Más az atmoszféra. De OFF-ba is raktam mivel nem ez volt a fő téma.

[ Szerkesztve ]

(#90504) Kiskokó válasza dgyuri0123 (#90502) üzenetére


Kiskokó
veterán

Gyuuuuuuuri!!!
Megint félre van értelmezve a dolog, nem kötekedni akarok, csak így megint egymással "veszekedtek" a semmin.

Az egész vita abból indult, ki hogy az MP3 nem olyan szar mint egyesek mondják! Az is tisztázva lett hogy egy Falc (losless) mindig is jobb lesz.

"de nem mondjuk már, hogy tök mindegy,"
Ilyet nem mondott senki, csupán azt hogy egy jó minőségű MP3 aminél az alap felvétel is "jó" az azért nem lesz hallgathatatlan szar.

Szerintem túltúltúlvan tárgyalva a dolog, ahogy én látom.

A másik, ha már az elhelyezésről írtál majd lehet kérek tanácsot ha oda jutok, szerintem jövőhéten költözik át a nagy cucc az új nappaliba! Nekem 2m lesz a 2 hangfal között a távolság és sajnos ezen nem is nagyon tudok se növelni se csökkenteni, de majd mutatok képet.
A hangfal elhelyezésnél sarokban hülyeség lehet a hangfalon kicsit befelé fordítani? Ha fordítok rajta akkor a másikon is illene ?

Köszönöm
Szabi

[ Szerkesztve ]

| Saabe™ | Keep Calm And Drive Quattro | <3 SHIBA INU <3 |

(#90505) salesman válasza dgyuri0123 (#90502) üzenetére


salesman
őstag

"De amúgy a hangnyomásnak mi köze a hangminőséghez? Elárulom, semmi..."

Evvel azért egy kicsit vitatkoznék, máshogy szól a Widor toccata élőben a Müpában, mint otthon egy nagyon jó minőségű, de polcsugárzón... ;)

Türűűűdrááá!

(#90506) Dorian válasza Kiskokó (#90504) üzenetére


Dorian
félisten

A hangdobozokat elvileg mindig magad felé kell fordítani, hiszen a magas-sugárzó átvitele igen szűk kúpban tökéletes. Más kérdés, ha egyéb okból (akusztika, magas sugárzó minősége, stb) kellemesebb nem-így hallgatni.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#90507) Tamoo válasza Kiskokó (#90504) üzenetére


Tamoo
MODERÁTOR

Szűk helyen nem érdemes sokat befelé fordítani mert tovább szűkíti az eleve szűk színpadot. De senki nem tudja megmondani előre milyen lesz, úgyis próbálgatással derül ki. :)

[ Szerkesztve ]

(#90508) dgyuri0123 válasza Tamoo (#90503) üzenetére


dgyuri0123
nagyúr

Én élőzenéből indulok ki. Ott mikor van mögötted is hangfal, hm? ;] Szerencsés esetben hangfal sincs... Ahol én eddig jártam, ott csak velem szemből szólt a zene. Akkor ezek szerint egy élő koncerten nem érzed jól magad, mert az csak "sztereóban" szól?

Az 5-6-7-8-9.1 nem természetes ha szabad így fogalmaznom. Filmhez lett kitalálva, ahhoz is való.

Élőzenén én nagyon ritkán hallok/hallottam olyan dinamikát/hangnyomást/hangminőséget, amit otthon ne tudnék könnyedén túlszárnyalni ... nem Metallicáról beszélek, hanem valami "emészthetőbb" akusztikus zenéről.

Filmekhez sok pluszt adhat a sok csatorna, de (szerintem) zenei anyagoknál kifejezetten taszító a művi tér, amit "kigondolnak" neked a hangmérnökök. Én meg így látom..

[ Szerkesztve ]

"csak a zene van"

(#90509) fererencz89 válasza Kiskokó (#90504) üzenetére


fererencz89
őstag
LOGOUT blog

Gondolom a két doboz között ülsz, félúton. Ekkor kb egyforma szögbe kellene őket belőni, ezt a szöget tapasztalati úton könnyen megtalálod. H a basszus miatt kérdezed, akkor nem sokat számít, azok nem irányítottak, minden irányba terjednek.
Ehhez kapcsolódóan egy tapasztalat: egy Rogers leírásban láttam, hogy a dobozok elhelyezésénél jó dolog lehet nem egyforma távolságra elhelyezni őket az oldalsó faltól, így nem erősítik fel egymás "rossz" hatását basszus téren. Én kb 10-10cm-rel toltam el balra mindkettőt, így már nem egyforma, hanem 20cm-rel eltérő távol vannak az oldalsó falaktól. Sztereó képet nem borította (nem érzem), de kevesebb bebúgás van pl bőgőnél. :)

Nem szotkam hibázni.

(#90510) Tamoo válasza dgyuri0123 (#90508) üzenetére


Tamoo
MODERÁTOR

Szubjektív, megértem ha valakinek nem jön be. De korábban írtam keverés függő, van ami nekem sem tetszik (Pl. Eagles koncertvideóban mögöttem szólalnak meg a fúvósok). Atmoszférához viszont ha "ügyes" a hangmérnök, igencsak sokat hozzá tud tenni.
Pl. Joe Bonamassa - An Acoustic Evening at the Vienna Opera House
Némileg "filmesebb" de Roger Waters - The Wall videója is kiemelkedő. Hogy példákat is említsek.

Te úgy beszél erről mintha valami mozis rendszer "5ch stereo" módját hallottad volna kb. :D

[ Szerkesztve ]

(#90511) dgyuri0123 válasza Tamoo (#90510) üzenetére


dgyuri0123
nagyúr

Inkább ne beszélgessünk... ;)

"csak a zene van"

(#90512) ctrlaltdel13 válasza Patice (#90499) üzenetére


ctrlaltdel13
őstag

Tidal hifi amit hallgatok.
Valami olyan készülék kellene ami rendelkezik 2db xlr kimenettel és hangerő szabályzóval, mert a végfokon nincs állítási lehetőség.
De mindez csak akkor ha az avr dac-ja nem hoz ki mindent a forrásból.
Sajnos ez a "hobbi" nem a pénzről szól.
Ha van értelme úgy is megveszem, használtan.

(#90513) Tamoo válasza dgyuri0123 (#90511) üzenetére


Tamoo
MODERÁTOR

Ha félreértetted... nem a saját rendszeredre értettem hanem mintha sokcsatornás rendszert csak 5ch stereo módban hallottál volna. Mert kb. az felel meg annak amit leírtál.

De már amúgy is leírtam mindent amit akartam. Valószínűleg túl sokszor is.

[ Szerkesztve ]

(#90514) rukh válasza dgyuri0123 (#90508) üzenetére


rukh
aktív tag

Élőzene - visszaverődések falakról, mennyezetről, padlóról, tehát szó nincs "sztereó élőzenéről", inkább végtelen sok csatornáról, ezek eredőjét hallja egy adott helyen ülő hallgató - ezt nem tudják visszaadni, csak közelíteni az x.y csatornás rendszerek.

Üdv mindenkinek, Rukh

(#90515) dgyuri0123 válasza rukh (#90514) üzenetére


dgyuri0123
nagyúr

Egy jó koncertteremben nincsenek visszaverődések. Amiről te írsz, az egy csillapítatlan, nem koncertre épített terem akusztikája, pl. valami rockkocsma. ;] Rengeteg élőzenei koncertre járok/jártam, mert a lányom összes koncertjét és vizsgáit végighallgattam élőben, valamint az összes vendégzenekar és alkalmi társulások koncertjét is a Lisz F. Konzervatórium nagytermében. Ott nincs semmilyen visszaverődés a falakról. Még soha nem halottam fantom háttér hangokat sehonnan sem, pedig érzékeny vagyok az ilyesmire. A zenekar mindig szemből szólt alapvetően. Ha meg ugatnak koncert alatt a mögöttem lévő székben, azt szívesen kihagynám mondjuk egy CD felvételről...

És egy jó sztereó csaknem ugyanazt tudja térben, mint egy 5.1, kivéve, hogy hátulról nem fogom hallani a részeg böfögését.. ami őszintén nem is hiányzik. De az a "búra" (aura), amit köréd von egy jó élőzenei koncert, pontosan ott van a sztereóban is a szobámban. Ha meg nincs ott, arról a rendszered tehet.

Az a gyanúm, azért találták ki a sok csatornát, mert a jó sztereó tér nem jön csak úgy magától. Sokkal olcsóbb 5-6 akár közepesen gyenge hangszóróval érzékeltetni a teret, mint erőlködni két hangfallal, hogy beterítse a szobát hanggal... pedig meg lehet csinálni közel úgy, sőt hangminőségét tekintve sokkal jobban, mint mozivassal, bár a hátam mögül nem fog szólni semmi ez tény... de ennyi veszteséget el tudok könyvelni, ha (szemben a mozihanggal) becsukott szemmel azt hiszem hogy CD szól, nem pedig Bluray lemez.

[ Szerkesztve ]

"csak a zene van"

(#90516) perempe válasza dgyuri0123 (#90500) üzenetére


perempe
addikt

én ráálltam a komolyra, ezek után D. Krall és legtöbb társa ötlettelen, hiába jó a produkció.

ha vki miskolci, akkor ajánlom a karmester vizsgakoncerteket 6-án[link] és 7-én[link], elég egy regisztráció.

dgyuri0123:
tegnap pont a Concerto Budapest koncertjén voltam a Zeneakadémián. a Müpa jóval nagyobb, a hang is elveszik, amire kiváló példa a Zsoltárszimfónia (kórusa), amit a Müpában is hallottam februárban (BFZ), ill. egy hete a Nemzetivel.

[ Szerkesztve ]

* Brahms: 4. szimfónia *

(#90517) dgyuri0123 válasza perempe (#90516) üzenetére


dgyuri0123
nagyúr

Nálam még mindig a Jazz a favorit, de nem Diana Krall, 100x inkább Szabó Gábor, vagy Pat Metheny.

Komoly is megvan, de erősen válogatva..
Amúgy a Liszt F. konziba is szabad bejárás van, ritkán minimális összegű belépőkkel. Igazán jó hangulatú koncertek vannak.

Müpában van pár terem. Jól megválasztva az előadót a teremhez, nem vész el a zene. :) Sőt, voltam olyan népzenei koncerten, ami úgy szólt, mintha fát hasogatnának,a fejemben... agyon volt erőltetve a kihangosítás, egy sziszegős, darabos hangú hangfalpárral... szörnyű élmény volt. A szünetben fel is álltunk...

[ Szerkesztve ]

"csak a zene van"

(#90518) perempe válasza dgyuri0123 (#90517) üzenetére


perempe
addikt

Phase dance rulez! Szabó is nagyon jó.

[ Szerkesztve ]

* Brahms: 4. szimfónia *

(#90519) dgyuri0123 válasza perempe (#90518) üzenetére


dgyuri0123
nagyúr

17-ben voltam a MoMSport csarnokban. A zene nagyon jó volt, a többi felejtős.. igazi Magyarisztáni megoldásokkal.

"csak a zene van"

(#90520) öhhöm válasza fehér_ember (#90496) üzenetére


öhhöm
kezdő

Nagyon köszönöm az ajánlatokat. Ez az Infinity álló hangsugárzó szimpi lenne...

Viszont van egy hírem...

Kiderült, hogy semmi baja a Fyne Audio dobozaimnak! :) Egy olyan banális apróság okozta a hibát, hogy el se merem mondani... Mindkét hangsugárzónál a mély/közép hangszórót egy fekete műanyag gyűrű öleli körül, és tulajdonképpen ez rögzíti a hangszórót. Na most ezek gyárilag kissé lazára lettek hagyva, ezáltal a hangszóró is elég bizonytalanul volt rögzítve a dobozban, így nagyobb hangerőn kissé berezonált ez a műanyag perem. Mindkét doboznál 1-1,5 fordulatot lehetett még húzni az összes csavaron. Így az egész erősen rögzítve lett, és a probléma megszűnt! Semmilyen mély hangnál nem zörög már.

A Fyne Audio F301-esek pedig qva jók! Gyönyörű hangjuk van, bárkinek tudom ajánlani aki polcsugárzót keres. Most már tényleg elégedett vagyok velük.:)
Az egyetlen problémám a színük... Ezek feketék, mert csak ilyet tudtam rendelni amikor kinéztem őket.:(

öhhöm

(#90521) rukh válasza dgyuri0123 (#90515) üzenetére


rukh
aktív tag

Nehezen tudom elképzelni, hogy lenne olyan (koncert)terem, ahol a falak, mennyezet, padló stb. minden rá eső hangot elnyelnének és a jelen lévők csak a forrásból (hangszerekből) kiinduló direkt hangokat hallanák ... talán a süketszobák közelítik ezt. Még nem olvastam olyanról, hogy egy koncertekre használt terem utózengési ideje 0 s lenne.
Kissé részletesebben: http://hifimagazin.hu/HFMCD/HFM/CIKKEK/HFM1203.HTM

[ Szerkesztve ]

Üdv mindenkinek, Rukh

(#90522) Chaser


Chaser
titán

hallo nép, rettegve jövök ide kérdezni, sok csúnyát hallottam már rólatok ( : - no nem is igaz, de igaz :d viszont nem rettegek ( :-
szóval, megtetszett egyik barátomnál egy edifier s2000 csoda, 2.0 aktív szett, gondolkoztam veszek magamnak is, kicsit olvasgattam és kérdeztem az illetékes topikban, arra jutottam jobb lenne nekem egy olcsóbb edifier - bt/táv mindenképp kell, optikai is jó ha van, de az nem kötelező -, és veszek mellé egy extrák nélküli studio párost, abból a tannoy 802 volt amit meg is fogok hallgatni, akkor is ha nem veszem meg:)

ugyan mondtam a másik topikban is, nem elsődleges a szín, sőt sokadlagos, de mégis szeretnék fekete design vonalon maradni, az illik a mostani szobához, edifierek jjelmzően nem azok, illetve a kiszemel r2000db-ből van olyan is, csak 10e-rel drágább mint a barna :)

összességében, 150e ft-ot szántam a projektre, ebbe beleférne egy s3000 pro, viszont a nagy varázsló felhívta rá a figyelmem, h valószínűleg olyan mélyeket nem fog tudni amit az én zenéim "megkívánnak", ildomos lenne hozzá egy 8" hangszóróval ellátott hangfal
elsősorban trance, hardcore, techno, hasonló jellegű csodák, de klasszikusokat is meghallgatok időnként, szóval jó lenne, ha valamit a koncerttermi hangzásból is vissza tudna adni a rendszer

szóval a lényeg:
max 150e ft - picivel több azért lehet -
bt/táv -optika előny -
zenére 2.0 rendszer - fentebb részleteztem milyen kategóriához -, filmre, xboxhoz - másodlagos -, 43-5hz minimumnak jó lenne, illetve majd lehet kapna egy pc-t is, pontosabban egy kis notebookot, és hozzá valamilyen usb-s dacot
nem akarom max hangerőn hallgatni, a lényeg az lenne, h már alacsony hangerőn is legyenek szép mélyek és térérzet
ma reggel valamiért beugrott a yamaha név, talán mert mindig szerettem volna egy olyat:)
hangfalak+erősítő külön, helyem végül is van hozzá, böngészgettem, és ezen a hangfalon megakadt a szemem:
NS-F51
és hozzá erősítő:
R-S202D
- kérdés, ha a boxon csak spdif optika van, össze tudom-e kötni őket valahogy? jelenleg tv-n sincs más, tervezem cserélni, de a jelölteken is max optikát látok -
amin van optikai is, bár 30e-rel drágább:
R-N303D

beszéltem ma a barátommal, és azt mondta jobban járnék egy ilyen megoldással mindenképp - értelmesebb erősítő+hangfalak konkrét típus nélkül -, sok-sok olvasás után én is így látom, a kérdésem, ez a duó passzol egymáshoz? ellenállás értékek, teljesítmény, stb
illetve hasonló árkategóriában van-e jobb megoldás? vagy bármi, amiért ezt ne vegyem meg? pl a specekben feltüntetett adatok felét csak odahazudták:) am véleményt eddig találtam róluk azok jók

szerk:
elnézést h kicsit hosszú lett, félig-meddig "hangosan gondolkodás" is volt:)
a helyiség pedig 5x3m méteres most, de ez változhat is a jövőben

[ Szerkesztve ]

_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus

(#90523) Ear001 válasza rukh (#90521) üzenetére


Ear001
addikt

Persze hogy van visszaverődés, ez a koncertterem saját akusztikáját adja. A MüPában meg remekül látni az akusztikai elemeket, amivel erősen bele lehet nyúlni, az adott zenére, zenekarra lehet állítani. A nagyterem akusztikai tervezője az átadás után még vagy egy évig itt élt, és csinálták a finomhangolást.

(#90524) rukh válasza Ear001 (#90523) üzenetére


rukh
aktív tag

Kösz a megerősítést :)
Számomra ez nem volt kérdéses, csupán dgyuri0123 visszaverődés-mentes terem megjegyzésére reagáltam.

[ Szerkesztve ]

Üdv mindenkinek, Rukh

(#90525) #92251648 válasza dgyuri0123 (#90500) üzenetére


#92251648
törölt tag

"Csak reméltem, hogy otthon nem ez a "kép" fogad, amely kétségemre rá is erősített a szalonban az eladó, mondván: "ez stúdió hangfal, mint a neve alapján is tudni lehet, tehát sosem lesz nagy tere, inkább a pontosság jellemző rá"

Melyik stúdióban használnak ilyen hangsugárzót? :) Kicsit elmélázhatunk azon, hogy a stúdióban alkalmazott hangdobozoknak "sosem lesz nagy tere, inkább a pontosság jellemző rájuk", akkor a felvételek készítésekor mégis miként állítják be a térhatást?

"Egy jó koncertteremben nincsenek visszaverődések."

A koncerttermekben sokkal több visszaverődés jön létre, mint otthon a szobádban. Az általad említett Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem nagytermének akusztikájáról részletes dokumentáció jelent meg a pár évvel ezelőtti felújításkor. Abban szépen le van írva, az utózengést milyen értékre igyekeztek és tudták beállítani az átalakítással. Egyáltalán nem a nulla érték volt a cél, butaság is lett volna. Az akusztikus hangszerek eleve úgy vannak kitalálva, hogy a terem rásegít a hangjukra. Visszaverődések nélküli akusztikai térben szerintem nem tudnál végigülni egy koncertet, mert nagyon kellemetlen érzés ilyen helyiségben lenni.

"Ott nincs semmilyen visszaverődés a falakról. Még soha nem halottam fantom háttér hangokat sehonnan sem, pedig érzékeny vagyok az ilyesmire."

Biztosíthatlak róla, hogy minden irányból hallasz visszavert hangokat, de a szemből érkező direkt hang relatív erőssége, illetve a látvány azt mondatja az agyaddal, hogy csak szemből hallod a műsort. Ha van kedved hozzá, legközelebb koncert közben néhány pillanatra tedd a két tenyeredet a füleid mögé, azaz árnyékold be őket hátulról, aztán tedd le a kezeidet! Ha nem hallasz különbséget, akkor igazad van. :)

(#90526) #92251648 válasza dgyuri0123 (#90502) üzenetére


#92251648
törölt tag

Ha a hangnyomást elfogadjuk egy dinamikai paraméternek, akkor számomra igen sok köze van a hangminőséghez. De míg a hangminőség fogalma nincs definiálva, nem tudunk vitatkozni róla. :)

Az MP3 témához... néhány évvel ezelőtt kb félszáz résztvevővel lefolytattam egy kísérletet. Ugyanazt a zenei részletet játszottam le MP3 és Wave formátumokban. A feladat csupán annyi volt, hogy meg kellett tippelni, melyik volt az MP3. A résztvevők kb 60 %-a adott helyes választ. Volt köztük laikustól a hangmérnökig mindenféle egyed. Azóta is több alkalommal vicceltem már meg hallgatóságot a rossz hírű MP3 tömörítéssel. A történettől függetlenül persze egyetértek veled, törekedjünk a lehető legjobb forrásanyagra, de ha egy kedvenc muzsikám csak MP3-ban érhető el, akkor sem szoktam elfolyatni a véremet zenehallgatás közben. És hogy borzoljam a kedélyeket, az elmélet ellenére a FLAC és tömörítetlen Wave anyag sem szól mindig ugyanúgy, szóval a FLAC sem mindenható, csak egy vállalható kompromisszum.

(#90527) dgyuri0123 válasza #92251648 (#90525) üzenetére


dgyuri0123
nagyúr

Nem én mondtam hülyeségeket a Proac-ról... bocs. :) Ez az infó az Audiophile Szalonból származik, de tudnék mondani pár dolgot, ami meglepett az ő szájukból.. Pl. Accuphase egy sz@r Sony... csak egy a sok briliáns kinyilatkoztatás közül.

Visszakanyarodva az akusztikához... Nem fogalmaztam pontosan, mert felba@tam az agyam, ennyi.

Tudom hogy van visszaverődés de a Müpában ez előre megtervezett, nem valami konstans visszhang és ez semennyire nem magyarázat arra, hogy ezért jött létre a sok csatornás hang, hogy imitálja egy koncertterem akusztikáját. Francokat... azért jött létre, mert hű de baromi jó, mikor a hátam mögül jön a puskalövés... de bánom már, hogy egyáltalán megszólaltam..

A" tenyerem a fülem mögött" pedig sokszor eljátszottam már.. :)

(#90526) fapaci: "szóval a FLAC sem mindenható, csak egy vállalható kompromisszum."

Mondtam valami ellenkezőt?

Annyira bírom hogy szélsőséges helyzetekre/példákra hegyezed ki a véleményedet, (és a sajátomat) én pedig nem fogalmaztam szélsőségekben, csak általánosítottam. Pl honnan tudjam, hány zeneileg süket éretlen embert tudtál "megvezetni" MP3-al? Tudniillik, az sem mindegy, milyen zenét hallgatsz MP3-ban, mert van aminél ordít hogy tömörített, de van olyan stílus, aminél alig hallani ki valamit..

[ Szerkesztve ]

"csak a zene van"

(#90528) #92251648 válasza dgyuri0123 (#90527) üzenetére


#92251648
törölt tag

Nyugodj meg, ez mindennél fontosabb! :) Én csupán a furcsa kijelentéseidre reagáltam, azokkal van vitám, nem veled, de ne kelljen már ezt 2 naponta leírni ebben a topikban! Az ilyen mellékvágányokat hagyjuk inkább a pszichológusokra!

A kereskedő is szakértő, de általában egy másik szakmához ért. A hazaiak közül én igen kevésnek a szavára adok (most hirtelen csak 3 személy jutott eszembe), neked is ezt javaslom.

A "konstans visszhang" kifejezést nem tudom értelmezni, de a koncerttermek akusztikáját jellemzően előre megtervezik. Így volt ez a MÜPA és a Zeneakadémia nagyterme esetében is. A terem méreteitől, a nézők számától, a zenei műfajoktól és a várható programoktól függően választják meg a paramétereket, pl. az utózengési időt, ami - állításoddal dacolva - soha nem nulla, jellemzően 0,5 - 1,5 sec között van. Mivel a MÜPA-ról már a tervezés idején lehetett tudni, hogy széles műfaji palettát fogad majd be, az akusztikáját úgy találták ki, hogy az aktuális műsorhoz lehessen igazítani. Mivel gyakran jársz oda, biztosan észrevetted már, hogy a falak és néhány berendezési tárgy nem mindig ugyanúgy állnak.

Hogy miért találták ki a soksávos mozihangot, az egy elég hosszú történet és nem is kizárólag műszaki terület, szóval nem vágnék itt bele, de az okok között szerepelt a lakószobák jellemzően rossz akusztikája is. Ezek a problémák néha kevésbé fájdalmasak, ha körbevesszük magunkat hangsugárzókkal.

Az MP3-as kísérletem nem a megvezetésről szólt, hiszen senkit sem befolyásoltam, egy teljesen egyszerű kérdésre kellett válaszolniuk. Voltak köztük igen tapasztalt fülűek is, de szerintem a hifisták többsége is megbukna egy ilyen teszten.

[ Szerkesztve ]

(#90529) Kiskokó


Kiskokó
veterán

Nem akarok balhét, de kellene nyitni egy Hifi kedvelők topicot a "kezdőknek" ;]
Nyugiszoba gyanánt :DDD

| Saabe™ | Keep Calm And Drive Quattro | <3 SHIBA INU <3 |

(#90530) #10726912


#10726912
törölt tag

Az MP3-as tesztre reagálva:
ha nem tudom, hogy át vagyok verve, akkor maradhat az átverés?
Hol marad a hifi szellem, amivel a valósághűségre törekszik a hallgató, s ehhez minden eszközt megragad?
Az MP3, mint HI-FI hallgatási eszköz? S mindez egy szakmainak mondott fórumon, mint vita tárgya?
Nem vaktesztezni kell, mert ez a vaktesztezés már nevetség tárgya (jelen esetben azért, mert egy bizonyos zenét kell tömöríteni Flac, DSD és MP3 formátumba, mindezt egy forrásról, ami stúdió felvételt jelent, és így lehetne megvizsgálni az adott formátumokban megmaradt információ zenei értékét, valósághűségét, illetve azt, hogy mi hasonlít legjobban a stúdiófelvételre), hanem górcső alá vetni egy-egy felvételt minőségi rendszeren, és megítélni, mi a jobb, mi a szebb zenei hang, mi a többet adó...
Komolyan nem értem,miért vannak ezek az eszmecserék úgy kihegyezve, mintha a HIFIZÉS világa javarészt csak az átverésről szólna és miből ered az igyekezet, hogy minél több"átverést" leleplezünk, AB teszt, vakteszt, stb...miközben az emberi fül könnyedén becsapható...igen, becsapható, a tudattal, hangulattal, bármivel...bizonytalansággal is, amikor koncentrál valaki arra, hogy kitalálja, vajon mit is hall...
A HIFI hangját és szellemiségét is tanulni kell, műveli az ember a fülét, a hallását, emiatt van az, hogy a gyakorlottak biztosabban ismerik fel a különbségeket...de a hifizés erről kéne, hogy szóljon, tanulásról, a valódi hangok megismeréséről, kereséséről, színpadkép hatásáról..hol fér meg ezzel szemben a vaktesztezés???
Sokszor meghallgatok egy-egy zenét, többször átrendezve a dobozokat, másik kábellel, másik lejátszó programmal,mire eldöntöm,hogy EZ a legmegfelelőbb, legtetszetősebb, össze vetve más, hasonló stílusú zenékkel...és keresve a valósághűet, ami egyszer magával tud pusztán a hangokkal ragadni...Miért attól zajos ez az oldal, hogy hogyan próbálják meg egyesek komolytalanná tenni azokat, akik a HIFI irányzatát követik, próbálják követni? Javasolnám, hogy akiknek az a fontos, hogy bebizonyítsák, hogy az MP3, (ami sokszorosan bizonyítottan Nem képes erre), tud olyan jó lenni mint egy cd minőség, vagy veszteségmentes formátumok (ami ellen most is hangosan tiltakozik a tudatom, hisz sokszor tapasztaltam ennek ellenkezőjét), azok ezen "tudásukat" egy újonnan alakított fórumon igyekezzenek megvitatni, itt pedig maradjon meg abbéli törekvése MINDENKINEK, hogy a minőségi zene hallgatást helyezzék előtérbe a vitatható AB tesztek helyett...
Vallom, hogy a zenehallgatást a tudatunk is befolyásolja, így tudnia kell mindenkinek, hogy mit hall, milyen formátum, milyen felbontás, stb és pártatlanul dönthessen mindenki, a pillanatnyi zeneélményre alapozva..
Elszomorító, hogy a hifizés célja egyre jobban a háttérbe szorul, ami nem csak egy alapminőséget takarna, hogy de legyen mélyhang, és legyen innen-onnan hanghatás, mintha sztereó is lenne, hanem a tökéletes, valódi hang reprodukálása, amikor eltűnhet a szobád, a dobozok, az erősítőd és minden, s a hang teret, képeket teremt, nagybőgőt, gitárt, hegedűt, zongorát....
Ha az Mp3 elfogadható szint ezen fórum szerint ehhez, akkor ez a fórum nem HIFI fórum, pusztán csak Hallgassak valamit fórum...pedig ilyen fórumokból van sok, s anno azért örültem meg ennek a fórumnak, mert ez más volt, mint a 2.1 meg aktív 2.0 meg Mp3 meg sokcsatorna de jó hifihez meg youtube a nagyon jó szint....
S ez esetben lehet indítani egy névkeresést, mert ami most van, arra méltatlan ez a színvonal :((

(#90531) Chaser válasza #10726912 (#90530) üzenetére


Chaser
titán

én flacet - is - szeretnék hallgatni, de most már értem mért rettegős topik ez :d
ha esetleg ilyen részletesen tudnak valaki válaszolni a #90522 hsz-re, azt megköszönném:) :R
lehet nyugodtan zeronak tekinteni a "tudásomat", mert az is ( : de nagyon beindultam valami értelmesebb hangtechnikára, régóta tervezem, de nem volt lehetőség/pénz rá, most van

_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus

(#90532) Snoop-y válasza #10726912 (#90530) üzenetére


Snoop-y
veterán

En cd minoseg ala nem adom mp3-at hallgasson az akinek ket anyja van. Youtube meg streamelt szarok azok maximum hazibulin. A harmadik feles utan tok mindegy ugysem hallom :D

En mindig igyekszem a leheto legjobb minosegu forras beszerzesere. Ha egyszer megtehetem illetve valami csoda folytan pcm masterben kiadnak majd mindent akkor valtok arra es tokmindegy hogy hallom e.

Egyik kedvencem Henry Mancini Pink Panther OST -je. Valami elkepesztoen jol adja vissza a cuccom. Ez a stilus fekszik neki a legjobban. Minden egyes alkalommal libaboros borzongassal hallgatom a fotelben ulve.

New level... Advertising has us chasing cars and clothes, working jobs we hate so we can buy shit we don’t need

(#90533) #10726912 válasza Chaser (#90531) üzenetére


#10726912
törölt tag

Ebből a keretből ez a kívánságlista nem teljesíthető, ezért nem próbált senki segíteni. Hangdoboz akad 100 ezer körül több is, ami jó, valódi mély hangokkal, terhelhetőséggel, és emellett remek térképzéssel párosul, de emellé már erősítőre nem marad pénz, forrásra pláne, na meg a kábelek...mélynyomóval ne tervezz, egyszerűen szükségtelen. A 150 (plusz egy kicsi) elég lehet okosan beosztva egy erősítődoboz párosra. Emellé kéne még tenni, s pl egy hálózati lejátszót beszerezni későbbiekben, ami egyben DAC is lenne (nekem a Marantz NA6005 lett).
Ez a megoldás életszerűbb a kívánságlistádat elnézve. Ha mindenképp fordulnál sok szolgáltatással rendelkező erősítő felé, ami minden egyben készülék, akkor CA készüléket kereshetsz, általánosan jobb lehet a Yamahánál, de AudioLab is útba eshet alkalmanként. Először válasz erősítőt, (főleg, ha sokat tudót szeretnél), utána ahhoz hangdobozt.
AVX, Hifipiac...
Snoop-y: Egész korrekt :))

[ Szerkesztve ]

(#90534) Chaser válasza #10726912 (#90533) üzenetére


Chaser
titán

köszönöm, ez már kiindulásnak jó
konkrét példa hangfalakra és erősítőre esetleg? és a fentebbi yamaha duo(k) egyébként passzolnának egymáshoz? az a marantzos vonal kimarad mostanában az biztos, annyit nem szánok rá, de yamahán kívül más is szóba jöhet

_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus

(#90535) Dorian válasza #10726912 (#90530) üzenetére


Dorian
félisten

Vannak, akik a hifizést vallásként űzik, vannak akik pusztán eszközként a számukra elég jó minőségű zenehallgatáshoz. Én kifejezetten nem szeretném, ha ez valami fennkölt vallási topik lenne, ahol a hifizés szelleméről folynának agymenések. Ezzel már Krammi is elbukott itt ;)

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#90536) Pazolini válasza Dorian (#90535) üzenetére


Pazolini
senior tag

Csodálatos agymenések voltak azok! Persze túltolta a bringát, az kétségtelen, de vhogy ébren tartotta a transzcendens értelmezés lehetőségét. Hiánya érezhető. "Tigris kolléga" hangja színezi ezt a topikot, ha megengedhető itt egy ilyen szinesztézia. :))

(#90537) #46129152


#46129152
törölt tag

83-ban indult,hogy oda került a bakelit,ahol nem kellene,hogy legyen...

(#90538) rukh válasza #10726912 (#90530) üzenetére


rukh
aktív tag

"Ez a topik elsősorban a külön alkotóelemekből álló sztereó hangrendszerrel foglalkozik" - ez áll a topik tudnivalók első helyén .... változtassuk meg a topik címét, vagy a tudnivalók között pontosítsuk, mitől Hi-Fi a Hi-Fi? :F

Üdv mindenkinek, Rukh

(#90539) #92251648 válasza #10726912 (#90530) üzenetére


#92251648
törölt tag

Ha a piacon két paradicsom közül meg kell állapítanod, hogy melyik a magyar és melyik a spanyol, abban mi az átverés? Ha nem tudod magabiztosan megválaszolni a kérdést, akkor milyen alapon esküdsz fel bármelyikre is? Részemről csupán ennyi volt a történet tanulsága.

Én úgy látom, itt senki nem biztatott senkit arra, hogy dobja ki a FLAC, vagy bármiféle formátumú zenegyűjteményét és cserélje le MP3 állományokra. De legalább ekkora túlkapások azon kijelentések is, hogy az MP3 ördögtől való és komoly hifista nem engedi a rendszere közelébe. Biztos vagyok benne, hogy a lakószobák akusztikája és a többségében gagyi berendezések jóval többet vesznek el az általad célként megfogalmazott "valódi hangból", mint az MP3 tömörítés.

"Vallom, hogy a zenehallgatást a tudatunk is befolyásolja, így tudnia kell mindenkinek, hogy mit hall, milyen formátum, milyen felbontás, stb és pártatlanul dönthessen mindenki, a pillanatnyi zeneélményre alapozva.."

Ezt most nem értem. Ha magabiztosan képes vagy detektálni a formátumok közötti hallható különbségeket, miért van szükséged arra az infóra, hogy éppen milyen formátumú műsort hallgatsz? Lehet, hogy kellene egy néha felvillanó, nagy, piros, "Tökéletes hangminőség" feliratú lámpa a rendszereinkbe és ezzel meg is van oldva a hifizés nagy problémája? Bevallom neked, mikor zenét választok és hallgatok, fogalmam sincs, milyen formátum kerül a lejátszási listára, szándékosan nem íratom ki a szoftverrel. Ezzel akkor én most át vagyok verve? Nem hiszem. Inkább csak Te és én más üzemmódban űzzük ezt a hobbit. OK, tudom, az igazán haladó hobbitársak már évek óta túl vannak magán a zenén és ők már "e" betű nélküli zen állapotban tudnak hifizni, de nekem még nem sikerült odáig fejlődnöm és remélhetően soha nem érek el arra a szintre. :)

(#90540) Kiskokó válasza #10726912 (#90530) üzenetére


Kiskokó
veterán

Azt azért ne felejtsd el, hogy ez az egész fórumon nem erről szól, az hogy van itt egy "szakmai" Hifis topic egy dolog. (Kicsit olyan mintha az autós topciban azt erőltetnék, hogy igen is Vegyél versenyautót)
Véletlenül se vedd támadásnak, de ez amiről írsz (nincs baj ezzel) de ez elvetemültség a hifi irányába.
100 emberből de lehet 1000ből 1-2 olyan van mint te.
AVX-en helytállóbb lenne egy olyan topic, ott talán több ennyire hifi orientált ember van.
Nem kellene ennyire harapósan reagálni senkinek és tök jól ellehetne itt a profi és az amatőr is egymás mellet.

Persze ha tehetem én is ráálltam már a losless minőségre és azt szerzek be. De nagyon sok olyan zene amit én hallgatok még MP3-ban sem tölthető le szinte mert csak YT-on van fent Mixben...

Amit mondasz tökre igaz, de azért azt tedd hozzá hogy ez javarészt a hangszeres /klasszikus zenéknél nagyon fontos.
Olyasmi house, deephouse , minimal stb zenéket amiket szerintem itt is sokan hallgatnak mint én. Ott talán már nem annyira számottevő mennyire pontos a hangzás, a tér mekkora stb stb
De most már lassan lesz egy kis időm megpróbálok ilyen zenéket is összehasonlítani több minőségben.

Boney M, scorpions , ac/dc stb stb ilyen zenéknél ég és föld a lossless felé a különbség, amikor meglett a hifim rengeteg szerintem vagy 50gbnyi zenét töltöttem le lossless, és valóban nagy a különbség. Még akkor is ha van olyan amikor maga az alap felvételen hallod hogy nem az igazi.

| Saabe™ | Keep Calm And Drive Quattro | <3 SHIBA INU <3 |

(#90541) #46129152 válasza #92251648 (#90539) üzenetére


#46129152
törölt tag

Biztos van aki egyetért veled,és olyan is aki nem. Én kétszer kértem tőled tanácsot, bevált mind a kettő.
Ez nem azt jelenti,hogy mindenben igazad van,de egy Flac felvételt mikor kimásoltam kazettára CT-506-ossal, csak a poén kedvéért,hát annak sokkal jobban tetszett a hangja, azzal a kevés alapzajjal is,amit a szalag produkál.
Úgy hogy ebben is egyetértek veled, ami tetszik és megfelel, úgy hallgassunk zenét.
Attól nem érzem magam rosszabb embernek, ha a 2-300 e ft-os rendszer hangja nekem megfelel,és nem költök rá többet!

(#90542) p76 válasza #46129152 (#90541) üzenetére


p76
senior tag

De az hogy lehet hogy a Pioneer CT-506-os jobban szólt? Sikerült úgy torzítani az eredeti felvételen hogy az kellemesebb lett a fülnek?
Vegyük például egy 100 dolláros fejhallgató erősítőt, a JDS Labs Atom amp-ot ami szuper jó kimérve.
Ha valamelyik félmillás fejhallgató erősítő annál jobban szól, akkor az csak eltorzíthatja hangot olyan irányba hogy kellemesebb hallgatni a tesztelőnek.

(#90543) Chaser


Chaser
titán

kérdés:
R-N303D
NS-F51
ezek "technikailag" passzolnak egymáshoz?
illetve ha van 100e-ért érdemben jobb hangfal, az még érdekel, drágább nem, kábelekre is maradjon keret, picit kitoltam a 150e-s keretet, de jobban nem fogom

_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus

(#90544) Alex91 válasza Chaser (#90543) üzenetére


Alex91
félisten

[link]
[link], esetleg meg ezek...

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#90545) #46129152 válasza p76 (#90542) üzenetére


#46129152
törölt tag

Azt nem írtam,hogy jobban szól, csak hogy jobban tetszett a hangja.
Olyan "analógos" volt... :-)

(#90546) #10726912 válasza Chaser (#90534) üzenetére


#10726912
törölt tag

A fenti Yamahák passzolhatnak,de nem ismerem őket (sem), hallgatni kéne, tesztelni, erre ritkán van mód, főleg új darabok esetén. Használtakból széles a skála, Mission, Dali, B&W, Tannoy, Warfedale, Canton, s ezt sorolni lehetne hosszasan, hogy mik azok a márkák, amiknek bizonyos tipusaik megfelelhetnek. Erősítőkben szintén nagy a választék, voltak legendásnak számító darabok NAD, Rotel, CA, Marantz, Denon, stb között, amiknek egy-egy típusa (vagy általánosan a márka gyártmányai) ma is jónak számítanak.
AVX-en, Hifipiacon, vagy akár a Jófogáson, Hardveraprón érdemes keresgélni, ha megtetszik valami, linkeld.

(#90547) salesman válasza Chaser (#90543) üzenetére


salesman
őstag

[link]

Türűűűdrááá!

(#90548) Chaser válasza Alex91 (#90544) üzenetére


Chaser
titán

köszönöm, de 100e a max limit, tegnap valaki mondta, annyiért már vannak értelmesek, de nem találtam, ezek is drágábbak, polk audio mi fán terem? nem hallottam még róluk

Tiger.huhhhh
én sem ismerem, és a felsoroltakból szeretnék valamit:)
erősítőről avonlineon olvastam egy rővidebb tesztet, elég meggyőző, ha majd lesz időm nézem tovább, nem fogok beleugrani, legyen némi alap infóm, aztán megyek hallgatózni
újat szeretnék mindenképp, garancia miatt is, előélet miatt is, közelében nem volt ilyen értékű hangszettem még, nálam járódjon be, halljam, kipipálnék egy gyerekkori azóta is tartó álmot, utána meg használnám:) majd lehet későbbiekben váltok komolyabbra, de ahogy olvasgattam mindig van jobb-jobb, mint a pc-nél, csak itt mélyebb a gödör ( : nem lesz hightech hifi, nincs is olyan hangszigetelt meg akusztikás szobám, egy edifier s2000 pro nekem már elég lenne nagyjából, gondolom ez azért minőségibb szett, nem csak 2x annyiba kerül
jamo hangfal lenne az igazi, de nem sokat látok belőle, az erősítő meg elég "fullos" ahogy látom, az biztos kiszolgálna minden téren sokáig, a musiccast is tetszik - eddig nem is hallottm róla -

salesman
csak újat-ropogósat veszek, notebookból nem érdekel ha használt, ezekből viszont új lesz, fentebb mondtam mért

[ Szerkesztve ]

_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus

(#90549) salesman válasza Chaser (#90548) üzenetére


salesman
őstag

Ok, a Jamo-val azért csínján...

Türűűűdrááá!

(#90550) Tamoo válasza Chaser (#90548) üzenetére


Tamoo
MODERÁTOR

Első hifi cuccaim nekem is újak voltak, de nagy hiba volt. Használtan kategóriákkal jobbat lehet venni ugyanannyiért. Ezek az alsó kategóriás cuccok általában nagyon szerény dinamikával rendelkeznek, összemossák a zenét, legtöbbjük nagyon messze van egy normális kiegyenlített hangtól. AVX-en is elég sok megbízható ember árul, nem lomis cuccokat és az igényesebbek azért nagyon vigyáznak a dolgaikra. Egy hangdobozban pl. túl sokminden nem romolhat el, de ha ilyen félelmeid vannak vigyél magaddal egy tapasztaltabb ismerőst, több szem többet lát. Erősítőkben pedig nem a szolgáltatásokat kell nézni. 15ért veszel mellé pl. egy google chromecast audiót és tolhatod rá a zenét telóról ha ez a hepped. :)

Én utálom bejáratni a cuccokat. :D

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.