Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Beviteli eszközök  »  Milyen billentyűzetet vegyek? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2019-03-15 13:37:03

LOGOUT.hu

ÖSSZEFOGLALÓ
Kérdezés előtt kérlek olvass végig!
Ajánlott billentyűzetek listája!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#69751) nuke7 válasza steewcv65 (#69749) üzenetére


nuke7
veterán

engem személy szerint zavar, hogy túl nagy az eltérés a kupakok színében... :U

https://youtube.com/user/nuke7

(#69752) steewcv65 válasza nuke7 (#69751) üzenetére


steewcv65
őstag

Ez is egy szempont, nekem nagyon tetszik es a kepen nem adja vissza a valosagot.
De amugy pont ezert is kerdeztem :R

#MSI B550 Gaming Plus# Amd Ryzen 5800x3D# Kingston Renegade 3733mhz cl15 #Fractal Lumen S28#Nitro+ 7900 XT #Seasonic Focus Gold 850W# HYTE Y60# Keychron Q3 Silent Peach#Epomaker Th80Pro#Razer Pro Click#Rog Cetra#34" Odyssey OLED G8 G85SB #Google Pixel7

(#69753) tibo77


tibo77
újonc

Sziasztok,
Lenne egy nagyon amatőr kérdésem. Van egy Redragon Vata billentyűzetem, ami kb. egy éves és kezdenek benne kihagyni kapcsolók... Gondoltam veszek bele kapcsolókat a nyűglődők helyére, de itt egy kicsit ledobtam az ékszíjat. Barna kapcsolók vannak benne és ilyet is szeretnék. Amit itthon találtam azok ezek voltak:
https://www.keychron.com/products/kailh-switch-set?variant=39276339429465
https://www.keychron.com/products/kailh-box-switch-set?variant=39277561184345
A kérdés, hogy ezek kompatibilisek-e, illetve, hogy mi a különbség, mert ez utóbbira - leszámítva azt a nyilvánvalóan látszó dolgot, hogy a box.nak van körbe egy kerete - nem tudtam rájönni. Egyébként nem ragaszkodom ezekhez, ha van bármi jobb ötlet azt is örömmel fogadom.
Előre is köszönöm!

(#69754) dqdb válasza tibo77 (#69753) üzenetére


dqdb
nagyúr

Nem lesz jó egyik sem, mert a Redragon az Outemu saját hotswap megoldását használja, ami nem kompatibilis más típusokkal (a szabványos méretű láb túl vastag hozzá), így csak Outemut, Outemu által gyártott Gazzew-t és Outemut koppintó Content kapcsolót tudsz beletenni.

Outemut Kínából lehet venni, vagy ilyen, vagy ilyen kell neked. Majd más linkeli, ha tud olcsóbb helyet (a 30 centes bruttó árat sokallom ezekért a kapcsolókért), én most egy olyan boltot linkeltem, amiről biztosan tudtam, hogy van náluk és amúgy ajánlottnak számító bolt.

leszámítva azt a nyilvánvalóan látszó dolgot, hogy a box.nak van körbe egy kerete
A Box kapcsolóknál a keret látványos, de belül van a nagy különbség: a keret a víz- és porállóság miatt van, de a kapcsoló belsejében az érzékelés külön dobozba van zárva (ezért box a típus neve), hogy védve legyen a külső szennyeződésektől.

Én arra tippelnék, hogy a kapcsolóidnak semmi baja, csak a hotswap socketek forrasztása kezdi megadni magát.

[ Szerkesztve ]

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#69755) gaben88 válasza steewcv65 (#69749) üzenetére


gaben88
őstag

Hasonlóval próbálkozom én is, csak fordított színekkel. Nekem tetszik! :)

iPhone 13 Mini, PS5, PC, iPad Pro 10.5, Switch OLED, Steam Deck, Quest 2

(#69756) steewcv65 válasza gaben88 (#69755) üzenetére


steewcv65
őstag

Mi milyen billen?

#MSI B550 Gaming Plus# Amd Ryzen 5800x3D# Kingston Renegade 3733mhz cl15 #Fractal Lumen S28#Nitro+ 7900 XT #Seasonic Focus Gold 850W# HYTE Y60# Keychron Q3 Silent Peach#Epomaker Th80Pro#Razer Pro Click#Rog Cetra#34" Odyssey OLED G8 G85SB #Google Pixel7

(#69757) Horvi válasza Horvi (#69673) üzenetére


Horvi
őstag

Na végre volt egy kis időm a Q3-ra. Valóban jó súlya van a kicsikének :DD A minőségre nem lehet panasz. A felületkezelésem sem találtam hibát. Eléggé peng a teteje szóval modolni majd tuti kell. Így a platet megnyomkodva azért van benne flex de jobban a széleinél érződik, ha középen nyomom akkor kevésbé.

A staboknál van kenőanyag rendesen bár ahogy kézzel próbálgattam egy picit mintha zörgősen/lötyögősen járna a stem. Nem tudom milyen lesz majd még nincs itt a kupak meg a switch.

Ami viszont furcsa volt, hogy a zajcsökkentő szivacs nem volt benne csak a zárlatvédő műanyag lap.

Egyelőre ennyi, majd ha megjön a többi alkatrész hozzá akkor majd azokról is dobok fel képet meg a szerelésről és a végeredményről is.

Hello darkness, my old friend...

(#69758) totron válasza freeknight (#69742) üzenetére


totron
addikt

Nem csak taktilis van (kapcsolási érzet) és érzésből is van több, persze ár/érték arány kergetése jobbára felejtős. Dómosból sem csak szörnyedelmek vannak. Szerintem a te helyzetedben legkönnyebben akkor szerethető egy mecha, ha hétvégi, alkalmi billként használod, mondjuk csak játékra, bár engem játék közben pont megőrjít, bezavar, idegen, egyébként 5 centivel a föld felett való a gépelés élménye (Model M), de az sem állandó használatra. Szóval megvan az élmény, de agyra sem megy. Próbálj ki minél többet mindkét palettáról, tudom, ezt könnyebb írni, mint megtenni. Hidd el, erősen ott van a pakliban egy nagy homlokra csapás sansza, hogy miért nem váltottál már előbb a Cougarról.

(#69759) [Prolixus] válasza Horvi (#69757) üzenetére


[Prolixus]
addikt

Ez tényleg fura, lennie kellett volna benne egy nagyon vékony szivacsnak.

Amúgy pár dologra reflektálva, Q1v2 tapasztalat alapján (lényegében ugyanaz a konstrukció):

- Flex minimális van benne, ezzel az atommerev acél plate-tel. Ráadásul olyan kicsi a hely a plate alatt, hogy ha kézzel elkezdem nyomkodni, akkor hallom ahogy serceg a szivacs alatta. Szóval érdemi flex szivacs nélkül meg PC plate-tel hozható ki belőle, bár utóbbi a Q3-hoz (még) nincs. Zajcsökkentésre persze jó ez a gasket design, de bouncy gépelési élményt nem érdemes várni azért.

- Stabok bőven vannak kenve, csak éppen nem ott ahol igazából számít. Annyit legalább mindenképpen érdemes csinálni, hogy a gyári kenőanyagot megfelelőn elkenni rajta, vigyázva hogy szétszedés közben ne töröljük le. Így átkenve már tűrhetőek a gyári stabok, alapból nekem zörögtek.

I'm no hero Doc, I'm just your regular US Army Mark 4 cyber commando

(#69760) [Prolixus]


[Prolixus]
addikt

BTW, innen lehet egy rakás 3rd party custom Keychron cuccot rendelni (Q3-hoz valót is): [link] különböző szivacsok, switch alá PE sheet, POM plate stb.

I'm no hero Doc, I'm just your regular US Army Mark 4 cyber commando

(#69761) dqdb válasza [Prolixus] (#69759) üzenetére


dqdb
nagyúr

Ez tényleg fura, lennie kellett volna benne egy nagyon vékony szivacsnak.
Az a szivacs olyan vékony és ritka szerkezetű, hogy ha bent lenne, akkor is olyan lenne, mintha nem lenne.

Szóval érdemi flex szivacs nélkül meg PC plate-tel hozható ki belőle
Külön kellene választani a flexet és bounce-t, mert két különböző dologról van szó. Az utóbbi arról szól, hogy az egész plate mozog fel- és le gépelés közben, a jól megvalósított gasket mount lágyabb gasketekkel tökéletesen tudja ezt hozni, ahogyan a Q3 is hozza ezt.

A flex arról szól, hogy a plate meghajlik gépelés közben, ehhez vagy keményebb gasket kell, vagy az általad is említett puha plate (esetleg vékonyabb PCB-vel, 1,2 mm a szokásos 1,6 mm helyett), vagy flex cut a plate-re és PCB-re.

Nem értem, miért acél lett a gyári plate (vagy igen, mert az a 2-3 dollár, amit megspórolhattak egy alumíniummal szemben az ő gyártási volumenükben, a valószínűleg alacsony árrés miatt dönthet akár arról is, hogy nyereséges vagy veszteséges a Q3).

[ Szerkesztve ]

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#69762) [Prolixus] válasza dqdb (#69761) üzenetére


[Prolixus]
addikt

Nem is azért írtam, mert sok funkciója van egy ilyen vékony és nulla sűrűségű szivacsnak, hanem QC szempontjából érdekes kérdés, hogy egy ilyen alkotóelem hogy maradt ki. Még szerencse, hogy nem a PCB-t sikerült kifelejteni...

Bounce vs flex: Jó, oké, ebben igazad van, de a gyakorlatban a kettőt sokszor együtt kezelik. Lehet érvelni, hogy ez technikai tévedés, és igen biztos lehet olyan billentyűzetet építeni amiben nulla a flex de van sok a bounce vs sok flex de nulla a bounce, de a gyakorlatban van ez is az is valamennyire, szerintem.

"Nem értem, miért acél lett a gyári plate"

Q1-ben eredetileg alu plate volt, utána lett acél a Q1 knob, Q2, Q3 változatokban. A tényleges okokat nem tudom, de olyat írtak hogy súlyadás céllal illetve pinget csökkentendő lett acél a plate (azóta ez a leírás amiben írják hogy miben lett más a knob vs non-knob már nincs fent a honlapjukon, mert a knob nélküli is frissítve lett (v2) időközben). Utóbbi mondjuk egy gasket designnál érdekes, de lehet úgy is pengett valamennyire a plate hogy a háznak nem volt hangátvezetés a gasketek miatt.

[ Szerkesztve ]

I'm no hero Doc, I'm just your regular US Army Mark 4 cyber commando

(#69763) Horvi válasza [Prolixus] (#69759) üzenetére


Horvi
őstag

Igen én is néztem, hogy kimaradt. Direkt rá is kerestem pár Q3 vidire, hogy lássam nem én vagyok a hülye :DD

A plate szerintem egyelőre marad. Lehet később majd nézek valamit vagy vágatok még nem tudom.

A stabok nekem is zörögnek. De majd kezelésbe veszem őket. Köszi a tanácsot vigyázok majd a gyári kenőanyagra nagyon. Amúgy lehet tudni milyen kenőanyagot használtak?

Illetve egy általános kérdés. Ha megkenem a switcheket/stabokat akkor az kb mennyi ideig tart ki? Úgy értem mikor kell őket elpucolni teljesen és újrakenni? Már ha van ilyen időtartam?

Hello darkness, my old friend...

(#69764) [Prolixus] válasza Horvi (#69763) üzenetére


[Prolixus]
addikt

Ha van saját kenőanyag, akkor mondjuk nem kell vigyázni. :D

Tippre a Keychron féle Klube 205 kenőanyag van a stabokon, ami egy 205 g2 jellegű kenőanyag, vagy tökéletesen az. Nekem van, de nincs ráírva igazából, hogy pontosan micsoda. [link] Az biztos hogy, szokásos módon csak egyféle kenőanyag van applikálva, nem úgy ahogy "maszekba" szokták csinálni a hobbisták: 205g0 vagy 205g2 a stab stemre, nagyobb viszkozitású szilikonzsír a drótokra.

Tartósságot pontosan nem tudom, kapcsolók kenésére több évet írtak itt a topicban korábban (én is kérdeztem), ami ha úgy veszed érhető is, mert egy a külvilágtól relatíve elzárt térben van a kenőanyag, kémiailag meg sokáig nem megy tönkre. Stabokat szerintem már gyakrabban újra kell majd kenni, de tippre ez is függ attól, hogy milyen a kenőanyag, illetve mennyire "koszolódik" a billentyűzet: Ha gyakran telemegy porral, szösszel, abból a kenőanyagba is kerül, ami összességében rontja a helyzetet. De remélhetőleg írnak majd saját hosszabb távú tapasztalatokat is, én évente egyszer gondoltam újrakenni a stabokat, abba még nem halok bele. :O

[ Szerkesztve ]

I'm no hero Doc, I'm just your regular US Army Mark 4 cyber commando

(#69765) Horvi válasza [Prolixus] (#69764) üzenetére


Horvi
őstag

Köszi az infót. Akkor lehet nem ártana majd beszerezni pár kenőanyagot ezekhez a műveletekhez. A vidik alapján kelleni fog egy 205g2 meg amit még láttam az a super lube/dielektromos zsír.
Az évi egy újrakenés még tényleg nem a világ. Bár könnyen vagyok optimista még nem kellett csinálnom :DD

Hello darkness, my old friend...

(#69766) [Prolixus] válasza Horvi (#69765) üzenetére


[Prolixus]
addikt

Amúgy 205g0 könnyebben kenhető, mert több a belekevert olaj, 205g2 picit sűrűbb. Mivel a drótokra úgysem ezt rakod, a g0 szerintem annyiban jobb mert egyszerűbb bánni vele, de van aki a g2-t szereti inkább, szóval embere válogatja. Nem olcsó mulatság, de nem kér enni, sokáig elég lesz egy-egy kis tubus mindkettőből.

A művelet maga pofonegyszerű, de youtube-on erre is van kiscsilliárd tutorial, szóval nem leszel elveszve. Arra figyelj hogy a kevesebb néha több, ha tocsog a zsírban minden és amúgy passzentosan jár a stab kenés nélkül is, akkor esetleg túlkenve ragadhat és így nem fog feljönni az adott keycap, de ezt mindenki kitapasztalja magának. Triviális tanács, de tényleg érdemes a billentyűzet összerakása előtt még a pucér plate/PCB szendvicsben letesztelni a stabokat, mert az nagyon idegesítő ha mindent összeraktál és utána jössz rá, hogy egyik stab-os billentyű ragad, ezért szedheted szét újra az egészet. Ne kérdezd honnan tudom. :DDD

I'm no hero Doc, I'm just your regular US Army Mark 4 cyber commando

(#69767) Horvi válasza [Prolixus] (#69766) üzenetére


Horvi
őstag

Na most már ezt is tudom akkor, hogy mi a különbség a kettő között. Mondanám, hogy preferencia alapján választok majd de azt veszem amit lehet kapni kb :DD

Igen pár yt videót néztem már róla(Keybored, Taeha) szóval az elmélet megvan. Köszi akkor majd rápróbálok teljes összerakás előtt. Szerintem kitalálom honnan tudod :DD

Hello darkness, my old friend...

(#69768) copass


copass
veterán

megjött a bogo-ban vett drop mt3 iron man, júniusra ígérték a dasher-t.
redragon kumara k552-re került az éjszakaira. nem nagyon kell magyarázni, szép.

[ Szerkesztve ]

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#69769) tibo77 válasza dqdb (#69754) üzenetére


tibo77
újonc

Szia,
Köszi a választ! Most is tanultam valamit. Arra, hogy ennek vékonyabb a lába, na arra nem tippeltem volna. Sorvadjanak el... A boxos infót is köszönöm, így legalább már érthetőbb az árak közötti különbség.
Abba, hogy valamiért a kapcsolók adják meg magukat szinte biztos vagyok, mert gyárilag adtak hozzá 8db plusz kapcsolót, úgyhogy kettőt (csak kettő barna volt benne) tudtam cserélni és a cserével meg is javultak. Ha visszateszem a régit akkor megint nem jó, úgyhogy ez alapján gondolnám, hogy nem a foglalat a bűnös. Az a bosszantó, hogy nem egyértelműen szar, mert akkor legalább vissza lehetne küldeni gariba, de így tutira lepattan róluk.
Esetleg outemu kompatibilis barna swithchet tud valaki itthoni forrásból?

(#69770) micafighter válasza tibo77 (#69753) üzenetére


micafighter
nagyúr

Le tudod tesztelni könnyen, hogya kapcsoló vagya hotswap socket haldoklik: cseréld meg egy működő billentyű kapcsoló ját egy nem működőjével. Ha ugyanaz a billentyű hibázik, mint eddig, akkor a socket halt meg, ha a másik, akkor a kapcsoló

(#69771) Throme válasza copass (#69768) üzenetére


Throme
veterán

Jól néz ki, de nekem a bordó kupakokon (ctrl, enter, pgup...stb) lévő feliratok beleolvadnak a háttérbe. Pl a shift-eken lévő sárga az elég jól látható. Oké erre lehet mondani, hogy vakon gépel az ember (már aki tud), de akkor meg mindek a dizájnos kupakszett? :P ;)

Ez az a bizonyos silent kapcsolókkal szerelt K552, amiről már linkeltél videót?

(#69772) copass válasza Throme (#69771) üzenetére


copass
veterán

stílusos. igen ez az.

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#69773) micafighter válasza tibo77 (#69769) üzenetére


micafighter
nagyúr

Közbe látom az előző hsz-emmel lemaradtam mint a borra való :DDD Outemu kompatibilis taktilis (barna) kapcsolókból ajánlom a Gazzew vonalat, elég jók a visszajelzések, nekem is bejöttek amiket próbáltam (U4, U4T). Magyarországi forrást nem biztos, hogy találsz, de EU-n belülről keygemtol be tudod szerezni.

Más: kíváncsiságból megkentem a CJ és az Oil Kinget is, szerintem ezeket a kapcsolókat is érdemes szétszedni és megkenni, vagy legalábbis kipróbálni. Szerintem sokat javít rajtuk, bár alapbol se rosszak. Keygemtol rendeltem őket, mindkettő meg volt kenve gyárilag egyébként: CJ-nek csak a stem lábak, azt leszedtem róla és átkentem az egészet, kivéve a stem oszlopot. Oil Kingnél csak a stem két oldala volt megkenve, azt nem is bántottam, megkentem a stemet elől, hátul és a lábakon, meg a leafet. Mindkettőn javított szerintem a kenés.

[ Szerkesztve ]

(#69774) dqdb válasza Throme (#69771) üzenetére


dqdb
nagyúr

Ezzel egyetértek, instant buy lett volna ez a kupakszett piros billentyűzetre, ha a módosítók kontrasztosabb feliratszínt kapnak, mint az általad is említett sárga a Shiften vagy fehér, vagy az alfanumerikusak kevésbé kontrasztosat, hogy stealth stílusú legyen a végeredmény a létező és mégis beleolvadó feliratokkal. Ugyanezértt hagytam ki a Marvel-sorozatból a Captain America készletet, az Infinity War pedig olyam semmilyen hatású lett. A Black Panther határozottan jól sikerült, azt sokáig kerülgettem, míg a BOGO akció keretében beugrott a kosárba.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#69775) Throme válasza dqdb (#69774) üzenetére


Throme
veterán

Rákerestem ezekre és a linkedet is néztem. Hát igen, a BP szettnél a módosítók (ezt a szót kerestem az előző hsz-emben :B ) feliratai jól olvashatók.
Pedig nem néznek ki rosszul ezek a kupakok. Az IM bordója jó lett. Én kicsit tuningoltam volna pl ezt az IM szettet egy 3D-s fém IM sisak alakú ESC gombbal és mondjuk az enter/Return gombon (vagy enter-backspace gombokon átívelő) egy páncél, vagy sisak részlet kép. Ugyanígy a többi szettnél is, rájuk jellemző motívumokkal....

Tudom, sokkal drágább lett volna...

[ Szerkesztve ]

(#69776) totron válasza Throme (#69771) üzenetére


totron
addikt

Itt azért elég markánsan bejátszik a formavilág is. Commodore-reborn, ha nyomogattál olyat, tudod. Hány gr lehet?

(#69777) dqdb válasza totron (#69776) üzenetére


dqdb
nagyúr

C64 helyett IBM 3277, az utóbbi inspirálta a profil tervezőjét, ezért is született meg ez a kupakkészlet is. Ez tényleg Commodor-reborn kezdeményezés, az eredeti kupakkészlet replikája az eredeti C64-re. Modern billentyűzetre tehető módon ez a kupakkészlet köthető valamennyire (amit a Drop ragaszkodása a bordó módosítókhoz taccsra vágott szerintem, de elvileg jön majd kizárólag barnában is), vagy ez (bár ez is inkább homage).

Az MT3 egy magas, szferikus kialakítású, erőteljesen mélyített felületű profil (suction cup profile néven hivatkozott rá valaki nagyon találóan), gépelésre szerintem nincsen nála jobb profil.

Hány gr lehet?
Ez egy MX kapcsolókkal kompatibilis kupakkészlet, szóval nem értelmezhető a kérdés, az IBM 3277 esetében pedig passz.

[ Szerkesztve ]

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#69778) [Prolixus] válasza dqdb (#69777) üzenetére


[Prolixus]
addikt

Az SA profilhoz képest tulképp mi az érdemi különbség? Mármint MT3 vs SA kérdéskörben.

I'm no hero Doc, I'm just your regular US Army Mark 4 cyber commando

(#69779) dqdb válasza [Prolixus] (#69778) üzenetére


dqdb
nagyúr

SA alatt végig a Signature Plastic termékét értem, a kínai klónoknál akad bőven eltérés.

Az SA-nál a kupakok felülete "szögletesebbek" és "nagyobb", emellett kevésbé mélyített, a mélyített homing billentyűk (F/J/5) olyan mélyek, mint a normál MT3, a homing MT3 billentyűk pedig még durvábbak. Ez a kép jól szemlélteti a fentieket, a szöveges feliratú az SA, az ikonos az MT3.

Magasságra hasonlók, SA esetében nincsen R0, MT3-nál van. az alsó sor is eltérhet, MT3-nál van R5, de csak PBT-ben és ott sem mindegyik készlet használja, az a képen látható flat kialakítású, ABS készleteknél R4 van az alsó sorban is. SA esetében az alsó sor az R3 ASD sorral egyezik meg. SA-ból ritkán akad uniform R3 változat is.

MT3: 0-1-2-3-4-4 vagy 0-1-2-3-4-5
SA: 1-1-2-3-4-3 vagy 3-3-3-3-3-3

Ha a textúrát nézzük, akkor az MT3 PBT változata rettenetesen durva, smirgliszerű, én imádom, de sokan nem szeretik (pár napja derült ki, hogy nem ez volt a terv, hanem simább felület, csak a Drop a tervezővel nem egyeztetve indította el a gyártást). Az MT3 ABS változata is erősen rücskös, GMK-t simán veri, de nem annyira, mint a PBT. Az SA ABS felülete nagyon sima, és gyárilag fényes is (nem úgy fényes, ahogyan egy ABS kifényesedik használattól), SA PBT-ről nem tudok nyilatkozni, olyanom nincsen.

Az SA profilhoz képest tulképp mi az érdemi különbség?
tl;dr úgy majdnem minden :D

[ Szerkesztve ]

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#69780) [Prolixus] válasza dqdb (#69779) üzenetére


[Prolixus]
addikt

Tyah. :Y

Látod ezért kérdeztem, mert így neten rákeresne, oldalnézetből azt láttam hogy nem teljesen azonos, de úgy nagyjából eléggé hasonlónak tűnt a kettő, ennyi különbséget nem szúrtam volna ki, ilyenek meg hogy nagyobb a mélyítés tényleg csak szakavatott szemnek tűnik fel, vagy ha már használta mindkettőt. :)

Köszi a részletes választ! :R

"Ha a textúrát nézzük, akkor az MT3 PBT változata rettenetesen durva, smirgliszerű, én imádom, de sokan nem szeretik (pár napja derült ki, hogy nem ez volt a terv, hanem simább felület, csak a Drop a tervezővel nem egyeztetve indította el a gyártást). Az MT3 ABS változata is erősen rücskös,"

Amúgy ez hogy mennyire rücskös az adott ABS vagy PBT kupak, mennyire függ az öntőformától és mennyire a műanyag kémiájától? (mármint azonos fajtán belül, szóval két különböző PBT szett rücskösségbeli eltérését mi adja tulképpen, ha jól tudom kémiailag nem feltétlenül teljesen ugyanaz A szett vs B szett)

És a KAT profilt, ha választanod kellene, melyikhez tartanád közelebb állónak? Nyilván egy rövidített profil, de gondolom nem csak levágtak a kupakokból 2mm-t és annyi. :)

[ Szerkesztve ]

I'm no hero Doc, I'm just your regular US Army Mark 4 cyber commando

(#69781) dqdb válasza [Prolixus] (#69780) üzenetére


dqdb
nagyúr

mennyire függ az öntőformától és mennyire a műanyag kémiájától
Teljesen az öntőformától függ. A PBT is lehet tükörsima gyárilag (KAT, KAM és MDA jó példa erre), sőt, akár fényes is, KAM-ból létezik matt és fényes változat is.

És a KAT profilt, ha választanod kellene, melyikhez tartanád közelebb állónak?
A dyesub PBT változatról szólnak a következő mondataim: egyértelműen az SA-hoz, a "szelídített" változatának nevezném. Az SA ABS-hez hasonlít a simaságával, és a nagyobb, szögletesebb felületével, de annál kissé alacsonyabb, így kevésbé agresszív az ív.

A doubleshot PBT változatról nem tudok nyilatkozni, hosszas késések után csak a napokban kezdték el szállítani az első ilyen készletet (ebbe nem ugrottam bele), még nem láttam review-t (mondjuk nem is kerestem), és a Keyreative-ot ismerve sosem lehet tudni, hogy mit kapsz.

Én a KAT-ot gépelési kényelemben az SA-val egy szintre teszem, kissé az MDA alá, amit egyértelműen az MT3 alá teszek. A végtelen késések és változatos QC problémák miatt nem ajánlanám, hogy kalandtúrába KAT group buy-ba beleugorj, de extrákra érdemes lehet lecsapni, ha érdekel a profil.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#69782) copass válasza dqdb (#69779) üzenetére


copass
veterán

szerintem ez a rücskösség kompenzálja az ABS simaságát, nem is értem hogy sokan miért hőbörgnek emiatt.

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#69783) [Prolixus] válasza dqdb (#69781) üzenetére


[Prolixus]
addikt

Köszi ismét az infókat! :R

Ja hogy a KAT is sima. Hát az annyira nem adja nekem, pedig a Napoleonic szett kapcsán azért elgondolkoztam, hogy be kellene ruházni egy extrára, ha majd párezer éven belül elkészül.

Na és a KAM vs. XDA között mennyi az érdemi különbség? Itt is látom hogy van, de azért két elég hasonló profilnak tűnik, viszont XDA le lett szapulva itt, hogy rossz gépelni rajta.

(amúgy switch testerhez nekem is jött pár XDA profilos keycap, hát nekem sem jött be, bár teljes billentyűzeten még nem próbáltam)

[ Szerkesztve ]

I'm no hero Doc, I'm just your regular US Army Mark 4 cyber commando

(#69784) dqdb válasza [Prolixus] (#69783) üzenetére


dqdb
nagyúr

a Napoleonic szett kapcsán azért elgondolkoztam, hogy be kellene ruházni egy extrára, ha majd párezer éven belül elkészül
Business as usual :)

Na és a KAM vs. XDA között mennyi az érdemi különbség?
Szemre kicsi, hatásra nagy. Én csak akkor vennék XDA-t, ha vitrinbe szánnám az adott billentyűzetet, mert esztétikára ötös, gépelésre egyes. Nagyon jól néz ki, de gépelésre szerintem alkalmatlan, legalábbis én XDA-n konstans mellétütöttem (és a visszajelzések alapján nem vagyok ezzel egyedül), miközben DSA-n és KAM-on simán megy a gépelés, bár a KAT és a legtöbb sculpted szferikus profil jobb ezeknél. A népszerűségéről annyit, hogy az elmúlt 3 évben egyetlen group buy indult XDA-ként IC-ben, aztán KAM lett belőle végül.

XDA néven két profil fut, a fentiek a Drop által kínált XDA-ra vonatkozik, míg a Kínából elérhető XDAS képek alapján félúton van az XDA és a DSA között, van rá esély, hogy te ebből kaptál, az elvileg nem olyan rossz.

Az igazán meglepő számomra az MDA volt, ami lényegében sculpted XDA kinézetre, de az a profil tényleg működik gépelésre (mondjuk azt nem értem, hogy miért, de gyakorlati teszt alapján így van :D ).

[ Szerkesztve ]

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#69785) HardRic válasza dqdb (#69784) üzenetére


HardRic
addikt

Én ortho és egyedi kiosztás miatt XDA-t használok, és ekkora baromságot nem hallottam még, hogy gépelésre egyes. Nagy a felülete, könnyű eltalálni a gombokat de épp elég hézag is van, hogy ne lehessen melléütni. Sokkal jobban tetszik kinézetre és használatra is, mint a kisebb felületű DSA pl.
A billentyűprofil ahogy a switchek és minden más is abszolút preferencia kérdése. Nem elriasztani kell az embereket, hanem ki kell próbálni minél több félét, mert csak úgy lesz meg az igazi, amit tényleg a sajátodnak érzel. Alin komplett szetteket lehet venni 10 ezer alatt, nyugodtan lehet kísérletezni.

(#69786) [Prolixus] válasza HardRic (#69785) üzenetére


[Prolixus]
addikt

Nyilván mindenki csak a saját nevében nyilatkozik, max mások tapasztalatát említi, erre nincs nagy populáción alapuló kvantitatív adat, ami alapján evidence based alapon lehetne rangsorolni a profilokat. Ha valami az emberek 99%-nak egyáltalán nem működne akkor nem is létezne az adott profil.

I'm no hero Doc, I'm just your regular US Army Mark 4 cyber commando

(#69787) Domonkos válasza HardRic (#69785) üzenetére


Domonkos
Ármester

Abban en is egyetertek, hogy ez is leginkabb csak a szemelyes preferencian mulik, viszont dqdbnek is igazat kell adjak, hogy a XDA siman rossz :D
Es ezt ugy mondom, hogy DSA-t hasznalok amiatt, mert az jo "trapezos profilu" igy szepen ra lehet rakni oket sorban egy kis ivre is es meg akkor sem lesznek tul kozel egymashoz a nyomofeluletek. Most meg is mertem, es az egymas folott-alatt levo sorok kozepe majdnem pontosan 16mm-re van egymastol (ugye a 19.05mm + a stagger helyett) es meg igy is van ~5.5mm gap.
Vegeredmenyben kevesebb a ujjmozgas, de a bill minden alkatresz normal meretu. Legjobb! :)

[ Szerkesztve ]

Gender of electrical connectors is defined by the pins.

(#69788) dqdb válasza HardRic (#69785) üzenetére


dqdb
nagyúr

Véleményt kérdeztek, véleményt mondtam, továbbra is úgy tartom, hogy az XDA szerintem bűnrossz gépelésre, míg a DSA és KAM jó.

Alin komplett szetteket lehet venni 10 ezer alatt, nyugodtan lehet kísérletezni.
AliExpressen tipikusan XDAS-t árulnak XDA néven, ami eltér az XDA-tól pont annyira, hogy kicsit kisebb és íveltebb a felülete. valamint nagyobb a távolság két kupak között, vagyis pont azokban a pontokban tér el, amelyek a könnyebb félreütést okozzák.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#69789) copass válasza HardRic (#69785) üzenetére


copass
veterán

XDAS-om van, könnyebben lecsúszik a kezem róla mint egy MT3-ról.
előnye hogy alacsony és fix magasság.
többet tévesztek XDAS-on, mint MT3-on.

[ Szerkesztve ]

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#69790) P1eTr0


P1eTr0
aktív tag

Sziasztok!

Egy tanácsot szeretnék kérni billentyűzet témában. Szeretnék venni egy "másodlagos" billentyűzetet, amit notebook-hoz, esetleg tablethez használnék.

Ami paraméter nekem eszembe jutott, hogy nem lenne gond, ha "kicsi" lenne (szóba jöhetnek a nem teljes változatok is). A magyar kiosztás fontos lenne, mert azokat a karaktereket használom is. Amennyiben van lehetőség rá, valamilyen vezetéknélküli technológiát használjon (már csak a tablet miatt is). Ha mechanikus lenne, az volna a legjobb.

Minden más paramétert a "mindegy" kategóriába sorolnék. Árban legfeljebb 25-35.000 Ft körül szánnék rá, ha ez egyáltalán megoldható...

Remélem nem hagytam ki semmit...

Előre is köszönöm a javaslatokat.

Normális vagyok. Megmondták a hangok is.

(#69791) steewcv65 válasza P1eTr0 (#69790) üzenetére


steewcv65
őstag

Szerintem a redragon kornyeken nezelodj akkor

#MSI B550 Gaming Plus# Amd Ryzen 5800x3D# Kingston Renegade 3733mhz cl15 #Fractal Lumen S28#Nitro+ 7900 XT #Seasonic Focus Gold 850W# HYTE Y60# Keychron Q3 Silent Peach#Epomaker Th80Pro#Razer Pro Click#Rog Cetra#34" Odyssey OLED G8 G85SB #Google Pixel7

(#69792) nyunyu válasza P1eTr0 (#69790) üzenetére


nyunyu
félisten

Ha a tablet miatt ragaszkodsz a bluetoothhoz, akkor nem tudom, keychron k2, k8 van-e magyar kiosztással, de azok inkább 40 környékén vannak.

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#69793) steewcv65 válasza nyunyu (#69792) üzenetére


steewcv65
őstag

Nincs, iso de vagy uso uk van..

#MSI B550 Gaming Plus# Amd Ryzen 5800x3D# Kingston Renegade 3733mhz cl15 #Fractal Lumen S28#Nitro+ 7900 XT #Seasonic Focus Gold 850W# HYTE Y60# Keychron Q3 Silent Peach#Epomaker Th80Pro#Razer Pro Click#Rog Cetra#34" Odyssey OLED G8 G85SB #Google Pixel7

(#69794) copass válasza steewcv65 (#69793) üzenetére


copass
veterán

"iso de vagy uso uk van.."
ez magyar kiosztás, a felirat nem lesz magyar.

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#69795) dqdb válasza steewcv65 (#69793) üzenetére


dqdb
nagyúr

Duckynak van 60%-os (One 2 Mini) és 65%-os (One 2 SF) billentyűzete magyar kiosztással, de ezek vezetékesek, és az ASUS-nak 65%-osa (ROG Falchion) magyar kiosztással és wireless támogatással, de ez meg nagyon nem fér bele a keretbe.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#69796) 4nick8 válasza copass (#69794) üzenetére


4nick8
őstag

K2-höz kapható magyar kupak kéészlet.

(#69797) Enton válasza 4nick8 (#69796) üzenetére


Enton
addikt

"A magyar kiosztás fontos lenne, mert azokat a karaktereket használom is."

Itt kupakokról és magyar betűkről nincs is szó. De sajnos akkor is kicsi a választék. Keychron k2 k8 k6 k3, ezekből van iso, wireless.

[ Szerkesztve ]

"mert gyakorlatilag megszámolhatatlan mennyiségű papucsállatka használ gazdatestként internetezésre humanoidokat és ez követhetetlen."

(#69798) [Prolixus] válasza dqdb (#69784) üzenetére


[Prolixus]
addikt

Egyébként így az XDAS vs XDA kép alapján, szerintem tényleg XDA-t kaptam. [link]

I'm no hero Doc, I'm just your regular US Army Mark 4 cyber commando

(#69799) steewcv65 válasza Enton (#69797) üzenetére


steewcv65
őstag

Redragon, még mindig...

#MSI B550 Gaming Plus# Amd Ryzen 5800x3D# Kingston Renegade 3733mhz cl15 #Fractal Lumen S28#Nitro+ 7900 XT #Seasonic Focus Gold 850W# HYTE Y60# Keychron Q3 Silent Peach#Epomaker Th80Pro#Razer Pro Click#Rog Cetra#34" Odyssey OLED G8 G85SB #Google Pixel7

(#69800) Enton válasza steewcv65 (#69799) üzenetére


Enton
addikt

Naja, igazán jöhetne már az iso-s horus tőlük: [link]
Az még pont ebbe a keresésbe is beleillene.

"mert gyakorlatilag megszámolhatatlan mennyiségű papucsállatka használ gazdatestként internetezésre humanoidokat és ez követhetetlen."

Útvonal

Fórumok  »  Beviteli eszközök  »  Milyen billentyűzetet vegyek? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.