Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Beviteli eszközök  »  Milyen billentyűzetet vegyek? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2019-03-15 13:37:03

LOGOUT.hu

ÖSSZEFOGLALÓ
Kérdezés előtt kérlek olvass végig!
Ajánlott billentyűzetek listája!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#86001) Synthwave válasza Bici (#85990) üzenetére


Synthwave
HÁZIGAZDA

Szerintem neki még van Ducky One 3 TKL Fujija, többféle kapcsolóval. Effektíve új, DE ISO (ugyanaz a gombok elrendezése, mint az UK ISO/HU ISO-nak), szóval doubleshot PBT kupakok, nem lézerezett ABS. 30 pénz, ami kevesebb, mint a bolti ár fele. Élőben szerintem elég guszta, képeken nem jön annyira át, fakóbbbnak tűnik, mint amilyen valójában.

De tudtommal van neki Matcha, DayBreak vagy Yellow Ducky (ez is elég ütősen mutat), szóval mindenféle színes cucc. Ami kisebb, mint a TKL, nyilván olcsóbb

Gumis kupakokat meg bármikor lehet venni (ha meg mebránosra emlékeztető feelt akarsz, akkor Cherry MX Silent Red kapcsolóval köll venni, de utólag akár O-gyűrűket is lehet rakni a kupakok alá, amik picit felpuhjtják, és megszüntetik a kemény bottom outot), bár a Ducky sapkák szerintem elég kellemesek alapból. A tag korrekt, többször is bizniszeltem vele, nem csak az van neki, amit hirdet is. Ha esetleg vásárolsz tőle, nyugodtan mondhatod, hogy én ajánlottam; nem baj, ha gyűjtöm nála a jó pontokat az esetleges későbbi kufárkodáshoz. :D 1.07-es firmware kell, azt itt találsz konkrét modellhez (gyártói oldalon csak az újabb van fenn, de az nem jó).

---------------------------------------------------------------

(#85997) Molydeus: Ó, nagy fanja vagyok a long pole kapcsolóknak. 3/1 mm best, még O-gyűrűzni is szoktam, bár kipróbálnék Hall-effekteset ilyen 0,5 mm körüli aktuációval is. Minél könnyebb és rövidebb úton jár/hamarabb aktuál, annál jobb.

[ Szerkesztve ]

SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.

(#86002) Bici válasza Synthwave (#86001) üzenetére


Bici
félisten

Köszi mindenkinek a válaszokat!

A javaslatok alapján körbenézek. :K

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#86003) slam99


slam99
újonc

Sziasztok,

Teljesen kezdő vagyok a témában, de egy ideje követem ezt a topicot és szeretnék venni/építeni egy magyar full-size billentyűzetet és ehhez szeretnék segítséget, javaslatokat, véleményeket kérni. Forrasztani nem szeretnék. Nem kell most azonnal, akár group-buy vagy preorder is megfelel.

1.Mekkora összeget szánsz rá? Jó lenne 150k alatt megállni, de bármilyen ajánlást meghallgatok.

2.Használt szóba jöhet? Nem

3.Milyen billentyűzetet használsz most? / Miért cseréled le? Keychron K3 V2. Átmeneti megoldásnak vettem, mert nem találtam olyat, amit kerestem. Játékhoz tökéletes nekem, viszont melóra nem az igazi, túl sok az elütésem a kompakt kialakítása miatt még fél év használat után is és hiányzik a numpad. Eredetileg piros kapcsolókkal vettem, de azzal a szél fújása is leütötte a billentyűket, így azonnal cseréltem sárgára.

4.Mire használnád a billentyűzetet? Munkára. Rendszerszervező vagyok egy multinál, így leegyszerűsítve sok SQL, kevés programozás, mindenféle doksi és email írás, tesztelés. A teszteléshez kellene a numpad, illetve minden egyes alkalmazásba a belépéshez mobile pass-ozunk, ahhoz is jó lenne... Sokszor kell olyan speciális karaktereket használnom, amiknek nem tudom vakon a helyét, mert csak időszakosan használom ezeket, ezért magyar kupakokra lenne szükségem.

5.Milyen típusú billentyűzetet keresel? (ollós, gumiharangos, mechanikus stb.) Mechanikus.

6.Van konkrét modell ami tetszik?
Keychron Q6 pro tetszene, de bazi magas nekem az összes nem low-profile Keychron. Alzában megnyomkodtam ami ki volt rakva, de úgy érzem, hogy soha sem tudnám megszokni.

Néztem a Zoom98-at, de ezzel is ugyanaz a bajom, ugyanolyan magas. Bár nekem az ilyen parasztvakítások, mint az LCD nagyon tetszenek.

QK100 talán jobb lenne, kicsit alacsonyabb, qwertykeys.com-on úgy látom lehet is kapni, ha jól értem azt írják nincs áfa és vám Magyarországra és 240 dollár lenne(Tri-mode Non-flex cut ISO Hotswap PCB és PC plate tippre jó nekem, bár a plate-re nincs összehasonlítási alapom...) a vége szállítással.

Magyar keycap-ekre a KPrepublic-ét gondoltam összelegózni(úgy látom HU, modifier, MOD PRO és base is kellene, illetve numpad is, de az out of stock, így kellene más helyette...), de akár jöhetne máshonnan valami színes ISO modifier kit, bár nem tudom ilyen van-e és ha igen hol lehetne olyat találni, ami hasonló stílusú.
Továbbá kellenének valami taktilis, silent, lehetőleg előre megkent kapcsolók, pl. Outemu Silent Cream Yellow, bár utánanézve inkább Gazzew Boba U4-et kellene vennem és kenegetnem, de nem hiszem, hogy rá tudom szánni magam, így jobb lenne valami olyan, amit nem kell megkenni, mert jelenleg kevés szabadidőm van. Nem tudom az Outemuk jók-e vagy esetleg van-e valami alternatíva.

7.Milyen kiosztást szeretnél? ISO, magyar

8.Milyen méretű billentyűzetet szeretnél? (kell-e numpad, fn-sor, kurzorblokk, stb) Full size vagy ahhoz közeli. Esetleg ha nagyon nincs más, akkor TKL/75% + numpad/macropad.

9.Extra igények (világítás, csuklótámasz, vezetéknélküliség, ergonomitás, programozhatóság, stb.) Ne legyen annyira magas, mint a keychron-ok. Kupak profil se legyen magas. Lehetőleg wireless-t szeretnék. Parasztvakítás előny: LCD>knob. QMK vagy VIA jó lenne.

[ Szerkesztve ]

(#86004) Mephike válasza slam99 (#86003) üzenetére


Mephike
senior tag

Saját véleményem, hogy egy csuklótámasz megoldná a problémáid 90%-at.

(#86005) slam99 válasza Mephike (#86004) üzenetére


slam99
újonc

Egy csuklótámasz lehet tényleg megoldaná a billentyűzet magasságát, ki kellene próbálnom és akkor lehet több billentyűzet közül tudnék választani. A Keychron féle nagyon magas kupakprofil viszont nagyon nem tetszik.

Egyébként amikor sokat gépelek, akkor végig a levegőben van a kezem, de amikor keveset, akkor lent van a kezem. Az is megoldás lehetne, ha utóbbiról le tudnék szokni...

(#86006) Mephike válasza slam99 (#86005) üzenetére


Mephike
senior tag

A Keychron féle nagyon magas kupakprofil viszont nagyon nem tetszik.
Teljesen mindegy, hogy milyen keycap van a kiszemelt billentyűzeten, úgy sem akarod azt használni. Első körben azt kell kitalálnod, hogy melyik barbone tetszik.

Lehetőleg wireless-t szeretnék.
A Q széria csak vezetékkel működik.

(#86007) Mr.Csizmás


Mr.Csizmás
félisten

halp: Q8-on mi a default keycap? ABS? dyesub? laser? és ha cserélnék, létezik valami PBT DS emberi áron?

[ Szerkesztve ]

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#86008) Mr.Csizmás


Mr.Csizmás
félisten

vezetékes-filléres, elárazásgyanús pixöléknél: [HP Pavilion Gaming Mechanikus Billentyűzet 500, fekete, brit lokalizáció]

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#86009) dugo_ válasza Mr.Csizmás (#86008) üzenetére


dugo_
veterán

Ez memchanical, pont ennyit (se) ér.

(#86010) Molydeus válasza slam99 (#86003) üzenetére


Molydeus
senior tag

ha nagyon nincs más, akkor TKL/75% + numpad/macropad
Ha ez felmerült benned, akkor érdemes komolyan elgondolkodni rajta. Nagyon hasonló tevékenységek mellett évek óta áttértem a bal kézben használt Num/Macropadra. Van pár előnye, amik most így hirtelen eszembe jutnak:
- egy csomó esetben, amikor numpad kell, a jobb kezem az egéren van (és nem csak játék közben :D), vagyis mindenképpen a balra esne a numpadra (hacsak nem vagy balkezes). Ha pedig csak bill.-t használsz éppen, át lehet rakni a klasszikus helyére
- ugyanúgy lehet belőle programozható verziót venni és ez kifejezetten hasznos is az előbbi használat közben
- egy TKL mellett nem vesztesz egyetlen billentyűt sem, amit megszoktál, 75% mellett is alig, sőt akár egy plusz oszlopot is nyerhetsz egy kiterjesztett 5 oszlopos numpaddal
- több helyed marad a bill. mellett a jobb oldalon az egér számára, ráadásul közelebb is tudod használni, mint egy fullsize mellett, kisebb szöget zárnak be a karjaid, kisebb a terhelés a vállaidon
- ha valamiért éppen nincs rá szükséged, de kell a hely, feltolod a monitor alá

A másik, amit esetleg érdemes átgondolni. Azt nem kétlem, hogy magyar nyelvi beállítások mellett a spec karakterek nem jutnak eszedbe, mert iszonyat bénán lettek elhelyezve. Megfordítanám a kérdést. Az ékezetes karakterek mennek fejből?
Mert ha igen, akkor valójában nincs szükséged a magyar feliratozásra. Egy ISO-UK-t (vagy nemzetközit) támogató kupakkészlet esetén drámaian megnőnek a választási lehetőségeid. Egy programozható bill. esetén a nyelvi beállítás maradhatna magyaron, és emellett nem nehéz felrakni szinte az összes* spec. karaktert egy rétegre pontosan oda, ahol az angol feliratos kupakon lenne, vagyis, ha muszáj lenézned, pont ott lesz, ahol látod.

*: azért szinte, mert van egy-kettő, amit nem olyan könnyű, de a döntő többség a helyén lenne.

Nem akarlak rábeszélni, de olyan keretet határoztál meg, amit már tényleg érdemes átgondolni, mert több mindent megenged, ha jól lövöd be az igényeket.

Ha mindenképpen maradnál a 100/96% körül, akkor a Keychron Q Pro jó alap, de a wireless ebben az esetben bluetooth-t jelent. Itt az a kérdés, hogy a céges policy engedi-e.

M.

(#86011) Mr.Csizmás válasza dugo_ (#86009) üzenetére


Mr.Csizmás
félisten

jesus, pföjj. köszi hogy szóltál :R

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#86012) Molydeus válasza Mr.Csizmás (#86007) üzenetére


Molydeus
senior tag

ISO-n festett+lézerezett ABS (ezért világít át rajta a LED), ANSI-n double-shot blended PBT.

A kínálat 99,9%-a amit double-shot PBT néven emlegetnek, szintén blended PBT, ami azt jelenti, hogy ABS+PBT keverékből van. Jobban ellenáll a fényesedésnek, mint a tiszta ABS, de hogy mennyire, az egyrészt függ az adott gyártó keverékétől, másrészt a bőrödtől.

A kivételeket, amik tisztán double-shot PBT-k, dqdb szedte össze többször is, de kétlem, hogy "emberi áron" mennének, mivel sokkal nehezebb jól megcsinálni és skkal rosszabb a selejtarány.

M.

(#86013) Synthwave válasza Mr.Csizmás (#86007) üzenetére


Synthwave
HÁZIGAZDA

OSA ABS. Shine through, de gyatrán. UK ISO-nál legalábbis.

Mo.d: ja, nem doubleshot

[ Szerkesztve ]

SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.

(#86014) Molydeus válasza Synthwave (#86013) üzenetére


Molydeus
senior tag

Biztos double-shot? Az oldala csak annyit említ, hogy shine-trough ABS.
Szerintem itt nem az a helyzet, mint a Ducky-knál, hogy csak a magyar festett, én azt tippelem minden ISO az.

Megelőztél. :)

M.

[ Szerkesztve ]

(#86015) Synthwave válasza Molydeus (#86014) üzenetére


Synthwave
HÁZIGAZDA

Kapja majd a Cherry ds PBT-t. :D

SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.

(#86016) Molydeus válasza Synthwave (#86015) üzenetére


Molydeus
senior tag

Szerintem tetszeni fog. :K

M.

(#86017) Mr.Csizmás válasza Molydeus (#86012) üzenetére


Mr.Csizmás
félisten

+Syntw :R

nem kell az átvilágítás, csak sima pbt kapható erre? :F a tapintás számít, ha meg gépelés közben oda kell néznem, akkor már mindegy hogy a környezeti fény vagy bill világítja meg a karaktert.

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#86018) Molydeus válasza Mr.Csizmás (#86017) üzenetére


Molydeus
senior tag

A Q8 ugye alapvetően egy 65%-os a szokásos - a ti esetetekben ISO - igényekkel (nagy Enter, 1.25U-s bal Shift, 1.75U-s jobb Shift és az "í" és "Ű" helyére amit oda szántok) az Alice/Arisu törés miatt az alábbi kiegészítésekkel:
- kell egy második "B", vagy bármilyen más R4-es 1U-s kupak, ami passzol oda (vélhetően az alfák színében)
- kell 3db 1U-s mod az alsó sorba, amiből az egyik szinte biztosan Alt, a hüvelykek alá pedig tetszés szerint, pl. Fn
- kell egy 2.25 U-s és egy 2.75 U-s Space, ezek old-school módon kiválthatók a fel nem használt 2.25-ös és 2.75-ös Shiftekkel, de szerintem jobban is néz ki és talán hasznosabb is a domború Space oda

Nem akarom az unalomig ajánlgatni, de olcsón, folyamatosan elérhetően, nagy színválasztékban és általánosan jó kompatibilitással ott vannak az Aliról az Aifei GMK klónjai, azokból is a v2, ami blended PBT (bár akad, ahol a ABS-ként hivatkoznak még rájuk, de amennyire tudni lehet a v1 volt tiszta ABS, a v2 már keverék). A profil cherry, a felületük matt, enyhén érdes. Nekem a legrégebbi v2-es a Fishing van napi használatban lassan 15 hónapja és bár én szerencsés vagyok ebből a szempontból a bőröm miatt, de nekem még nem mutat fényesedést sehol.

A másik olcsó forrás a Keychron double-shot "PBT"-i, még jobb kompatibilitással, de ott nyunyunak akadtak gondjai a fényesedéssel emlékeim szerint. Viszont ennek a mértéke mindenképpen egyén függő.

Olcsó dye-sub PBT-kból, ami tiszta PBT ajánlott a JC Studio (Leekbros?), Shenpo és még pár másik, amit majd említenek a hozzáértők.
A Geekark dye-sub-ja hajlamos ridegen törni a keresztnél, kerülendő.
A random Ali-s klónok reverse dye-sub-ja (sötét alapon világos felirat) mutathat felhősödést a tapasztalatok alapján, a nagyobb kupakok párnásodást vagy akár görbületet is, szóval ezek is elég kétesélyesek. Ráadásul nem csak drágábbak, mint a blended PBT verziójuk, de jellemzően sokkal vacakabb a kitting-jük is. Ezekből a cherry mellett nagyon sok XDA profilos is fut, érdemes odafigyelni.

M.

[ Szerkesztve ]

(#86019) Mr.Csizmás válasza Molydeus (#86018) üzenetére


Mr.Csizmás
félisten

köszönöm az expert választ, elmazsolázgatok rajta :R

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#86020) mave13 válasza slam99 (#86003) üzenetére


mave13
őstag

Szia!

Anno CK550-nel kezdtem a mecha vonalat, és először nekem is nagyon magasnak tűntek az ilyen fajta billentyűzetek. Logitech G15 volt előtte, ahhoz szoktam hozzá, az valahogy laposabbnak tűnt. De, itteni javaslatra beszereztem egy jobb minőségű csuklótámaszt, és minden problémám megoldódott.
Én emelve használom a billentyűzetet, mert sok év alatt azt szoktam meg, és a magas felépítés mellett csuklótámasszal még az is belefért. Egyáltán nem kényelmetlen, nem megterhelő, pedig napi 6-7 órát vagyok gép előtt.

Amúgy mostanában cserélődnek a CK550-ek (egy otthon, egy a munkahelyen), mert a kapcsolók szépen lassan meghalnak rajtuk (Gateron blue). Nem értek a forrasztáshoz, meg hajt a kíváncsiság, lehet-e jobbat összehozni... és lehet.
Az egyik helyett, ami már van az egy Ducky ONE III + Gateron pro milky top yellow + Keychron ISO UK keycap set. Ez így kb. 120k volt.
A másik helyett most van beszerzés alatt az utód, ami egy Keychron Q6 Barbone + Gateron pro milky top yellow + Keychron ISO UK set lesz. Ez így kb. 110k, szóval vannak lehetőségek.

Kapcsolóból a red nekem túl puha, de ez a yellow tökéletes. A 110 db kupak 10k volt Aliról rendelve, szóval jó áron vannak.

A magyar feliratozást azt elengedtem, csak az ISO kiosztás maradt meg. A G15 is angol volt, magyarból nekem tetsző kupakszetett nem találtam. Meg, annyival jobbak ezek a double shot PBT-t, mint a Logi, meg a Ducky gravírozott ABS csodái, hogy leírni nem lehet. Sokkal jobb a hangjuk, selymes a felületük, valahogy jobb érzés hozzájuk érni, és eddig nem is fényesedtek. Biztos, hogy nem váltanék vissza festett ABS-re a magyar feliratok miatt. Főleg, hogy mindkét CK550 kupakjai 2 év alatt elkezdte kopni. Pedig nem körömmel gépelek.

Kíváncsi vagyok amúgy a Q6-ra, mert a Duky nem rossz, de nem is kiemelkedő, szerintem túlárazott termék (bár túl sok tapasztalatom ilyen téren nincs).

Mr.Csizmás: a CK550 nekem is karácsonyfa volt mindig is, de ezt is teljesen elengedtem. A mostani Keychron PBT-k nagyon jó kontraszttal rendelkeznek, még az alapvetően sötét, dark blue and golden is tökéleseten látható a monitorok fényénél. Egyáltalán nem hiányzik a háttérvilágítás, sőt a nem áttetsző keycap-ek mellett kifejezetten zavaró, ha a gombok közül túl erősen szűrődik fel fény. A Keychron szettnek annyi hátránya van, hogy az Í-nek megfelelő kupak színe nem egyezik a többiével (olyan, mint a shift, és nem mint a betűk), és a profil miatt lehetőség sincs megfelelő színű, a többivel megegyező R4 profilú kupakkal pótolni. Nálam egy kék színű, de R3 gombbal történt a helyettesítés, ez kevésbé zavar, mint a shifttel megegyező fekete szín. De ez csak az én OCD-m... :)

[ Szerkesztve ]

Icewolf || kósza ||

(#86021) nyunyu válasza mave13 (#86020) üzenetére


nyunyu
félisten

Kapcsolóból a red nekem túl puha, de ez a yellow tökéletes

:Y

Anno rühelltem a ránézek és már kapcsol Gateron Cleart, aztán szép lassan átszoktam a ~60gr bottomos Outemu Silent Whiteról (~Gateron Yellow) a ~45gr-os Silent Peachre, ami nem sokkal keményebb bottom-ottal bír, mint a Gateron Clear, de a hosszú rugója miatt keményebbről indul, így nem tudom véletlenül lenyomni.

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#86022) TeeJay


TeeJay
félisten

Sziasztok.
Van gumidómos olcsóbb billentyűzetből még olyan ami vállalható? max 10ezerig mennék el és főleg gépelni semmi extra.
Most egy több éves Genius KB-110X van de már ideje lenne cserélni
Bármi jöhet csak HU billentyűzet legyen

Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/

(#86023) mave13 válasza nyunyu (#86021) üzenetére


mave13
őstag

Biztos ez is nagyban megszokás kérdése.
Amikor az MM-ben próbálgattam a billentyűzeteket mindegyik red nagyon könnyen megindult, amikor nem feltétlenül akartam akkor is. Persze, ott azért sem az idő, amíg próbálgattam, sem az álló helyzet nem volt ideális.
Ezért kezdtem először kék kapcsolókkal, mert ott nagyon határozottan érezhető a lenyomás.
De aztán úgy gondoltam, hogy próbát teszek valami kicsit keményebb lineálissal, és azt kell mondjam, nagyon bejött ez a Gateron pro yellow.
Alapvetően nekem is az az optimális, ami nehezebben indul meg, a bottom out annyira már nem érdekel, csak véletlenül ne nyomjam le, amikor nem akarom. És nem hittem volna, de 5 gramm is számít.
Hajlamos vagyok a billentyűzeten pihentetni a kezem, amikor épp a leletezendő képet nézem a monitoron, és ha épp nagyon belemerülök valamibe, nem szeretnék random karaktereket a leletben, mert nem elegáns.

De, nem zárom ki, hogy a későbbiekben majd teszek próbát mondjuk valami silent red-nek megfelelő kapcsolóval, és még az is lehet, hogy tetszeni fog, ki tudja. Úgy látom, ez is egy folyamatos fejlődés, és a billentyűzet is alakítja a felhasználót, nem csak fordítva.

Icewolf || kósza ||

(#86024) mave13 válasza mave13 (#86020) üzenetére


mave13
őstag

Szóval a Keychron képe alapján R1 profilú fekete Í-nek megfelelő kupak helyett használok kék R2 profilút a dark blue and golden szetten.

[ Szerkesztve ]

Icewolf || kósza ||

(#86025) [Prolixus] válasza slam99 (#86003) üzenetére


[Prolixus]
addikt

Olyan 18mm a "standard" billentyűzetmagasság a ház alsó szélén (bár néha nem egyértelmű, hogy mit mérnek pontosan a gyártók), de ettől laposabban induló billentyűzetet normál MX kapcsolókkal nem nagyon fogsz találni.

Kupakokból meg van alacsonyabb profil, mint a Cherry profil (a KPRepublic szett is ilyen), csak éppen magyarul nincs. Szóval minden igényedet valszeg nem lehet majd kielégíteni.

Így én is javasolnám a csuklótámasszal megbarátkozást, annak ellenére hogy írod azért az sem oldja meg majd teljesen a problémát.

Pre-lubed silent tactile switch nem sok van elvileg. Anno én is keresgettem, mert silent tactile vonalon mozgok én is, és hát törelmem az nincs lubozgatni már nekem se, de csak a Deep Sea Silent Pro Whale volt (anyám, hosszabb neveket nem tudnak kitalálni?!) meg a Silent Cream Yellow Pro.

Én amúgy úgy látom a KPRepublic szettből mindegyik részcsomag elérhető amúgy: [link]

Színes mod-ot bármit tudsz venni rá, ami cherry profilos, bár a betűtípus/vastagság/méret nem fog pontosna egyezni, úgyhogy picit el fog ütni - bár a KPRepublic szettnél ez alapból adott, mert az alfák betűi sokkal nagyobbak mint a mod-oké...

Amúgy ha végül U4 meg a KPRepublic szett mellett döntenél (bár elég ronda szegényke), dobj rám egy privátot, lehet mindkettőből lenne eladó...

[ Szerkesztve ]

I'm no hero Doc, I'm just your regular US Army Mark 4 cyber commando

(#86026) nyunyu válasza mave13 (#86024) üzenetére


nyunyu
félisten


Hja, Keychronék nem szeretnek alfa színű R1 \ kupakot gyártani, csak mod színű van a készleteikben.

(Akko billzetem PBT szettjén fél év alatt után nyoma sincs fényesedésnek, mint ezen a 9 hónapig nyúzott Keychronon.)

[ Szerkesztve ]

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#86027) slam99


slam99
újonc

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat! :R
Nagyon sok a számomra hasznos infó, amiknek utána is kellene néznem, két gyerek mellett erre valószínűleg este lesz időm.

(#86028) Mephike válasza nyunyu (#86026) üzenetére


Mephike
senior tag

Az Akko keycapjei azért szerintem is egy polccal feljebb vannak a Keychronhoz képest.

(#86029) Jorus válasza TeeJay (#86022) üzenetére


Jorus
nagyúr

HAMA 186040 uRage Exodus 300 Macro Magyar fekete

Ha slim is játszik, és nem kell világítás: LENOVO 4Y41C68660 Essential Wired Keyboard Magyar fekete

''És nagy kópék vagyunk. Igyunk barátaim, yo-hoo!'' - Jack Sparrow

(#86030) nyunyu válasza Mephike (#86028) üzenetére


nyunyu
félisten

Voltam olyan hülye, hogy berendeltem egy piros-fekete CSA profilú szettet is, mondván kéne valami értelmes ISO szett a melóhelyi ócóTKLre, ami hasonlít az Akko ASA profiljára.

Csak hát közben rendeltem egy második, Black&Cyan 3098B-t is, hogy legyen numpadom, így még ötletem sincs, mikor és min fogom az ócó CSAt használni.

Áll itthon:
- valami Massdropos szürke-fehér blank szett
- EnjoyPBT ISO
- KPR összes addonja
- ócó botanical
- Keychron kék-szürke-fehér
- rakat Cherry (3000SAV, 3000SAD, bézs 1000HAD, szürke Siemens 1000, 1800HAMUS, 9009, "magyar" 3000HXX, ócó 1800 meg 3000 kupakokat meg se számolom)
- Razer fekete "világítós"
- fehér német Ducky One2

Egyszer már tényleg fel kéne számolnom a fél köbméter billzetes lomot.

[ Szerkesztve ]

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#86031) dqdb válasza Mr.Csizmás (#86007) üzenetére


dqdb
nagyúr

Doubleshot PBT-ből háromféle van piacon:
1. Leopold saját billentyűzeteihez adott kupakok, külön nem kapható
2. Monokei Series 1
3. GMK MTNU készletek

Minden más doubleshot PBT az nem doubleshot PBT, mert vagy az alap PBT-ABS blend az utóbbihoz közelebb álló tulajdonságokkal, vagy a világítósoknál az alap jobb esetben vékony PBT, rosszabb esetben szintén blend, a felirat pedig POM.

Ha olcsón szeretnél jó minőségű, nem fényesdő kupakot, akkor dyesub PBT, Taobaóról 25 dollárért vagy AliExpressről 40-45 dollárért kell JC Studiót (más néven Leek Bros) vagy XMI-t vadászni, vagy Shenpót (ezek mögött van kicsit dyesub minőségben).

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#86032) dqdb válasza Molydeus (#86018) üzenetére


dqdb
nagyúr

A Geekark dye-sub-ja hajlamos ridegen törni a keresztnél, kerülendő.
A Geekark egy rossz vicc, messzire kerülendő, rettenetesen rossz minőséget hoztak nem olcsón.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#86033) dqdb válasza [Prolixus] (#86025) üzenetére


dqdb
nagyúr

Pre-lubed silent tactile switch nem sok van elvileg
A Haimu x Geon ilyen (HG és Geon HG néven is fut), szép rikító sárga, ráadásul ez nem szilikonnan, hanem rugószerű en elhelyezett műanyaggal oldja meg a tompítást mindkét irányban.

Én amúgy úgy látom a KPRepublic szettből mindegyik részcsomag elérhető amúgy:
Én arra a dyesub minőségre nem adnék ki annyit pénzt (most nem néztem rá, de korábban 77 dollárba került egy teljes billentyűzetre való, miközben a Taobaón a 8 dolláros készletek jobb minőséget hoznak.

bár néha nem egyértelmű, hogy mit mérnek pontosan a gyártók
EKH-ra keress rá a topikban, az az egyik, de nem legjobb metrika erre, többször említettem már itt.

[ Szerkesztve ]

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#86034) dqdb válasza slam99 (#86027) üzenetére


dqdb
nagyúr

A teljes méret custom vonalon továbbra is fehér holló minden árkategóriában. TKL-lel, 60%-kal, 65%-kal Dunát lehet rekeszteni, az FRL jön fel, olcsóbb kategóriában 75%-os dömping van, néha előfordulnak 1800 variánsok, de teljes méretű alig.

A Keychron Q6 az egyetlen bármikor megvásárolható custom 100%-os méret és ennyi. A QK100 és a Zoom98 billentyűhiányosak pont a legzavaróbb helyen, úgy vesznek el szerintem a legrosszabb helyen, hogy közben nem adnak semmit sem. Zoomból elvileg várható valós teljes méret, de ki tudja, hogy mikor, mert amikorra azt ígértek, akkor a Zoom98 jött helyette. Hasonlóan billentyűhiányos southpawban a Keychron Q12, ergo osztással a Keychron Q13 Pro, és a kettő kominációjával a Keychron Q14 Pro, valamint mini 1800 + egy oszlop felállásban a Keychron Q5 Pro.

Custom vonalon klasszikus kiosztást nyújt az IC-ben lévő Bina 103, de ez annyira klasszikus, hogy WKL lesz, és bár nagyon alacsony az eleje, a 10 fokos dőlésszög nem mindenkinek való (aki nem tud lebegő csuklóval gépelni, annak nem).

Szintén custom vonalon raktárkészletről kapható ez, ami az ingyenes szállítást beleszámolva nagyon jó áron van, de southpaw és kizárólag ANSI.

A lehetőségeid maximalizálása érdekében én is a TKL + numpad felállást javasolnám, az előbbiből bőven akad jó darab. Ha annyira nem sietsz, akkor TKL-ből a Cycle80-at megvárnám a helyedben (valamikor jövő első hónapjaiban várható a GB), numpadból pedig lőnék valamit, ami éppen elérhető.

Még egy észrevétel: ha customra mész, akkor használtat nem zárnám ki a helyedben, mert a Zoom-QK kategóriájában nem te szenveded el az új autó billentyűzet áresést (és tipikusan úgyis barebone-t veszel, szóval azt is te építed meg).

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#86035) micafighter válasza Molydeus (#86000) üzenetére


micafighter
nagyúr

Na írj majd akkor milyen, kíváncsi vagyok neked hogy tetszik meg milyennek találod a többi gateronhoz képest a KS-3X47 Pro -t :) Rajtam kívül itt még más szerintem nem nagyon próbálta.

Full Milky Pro-t próbáltál? A Gateron Milky top kapcsolóknál egyébként úgy vettem észre, hogy a kenés picit javít a hangon, viszont a Gateron X-eken nem tudsz kenéssel javítani a hangján, mert az érzeten meg rontani fog :DDD Ezért most nem tudom még a Gat X-ekkel mit kezdjek. :DDD A KS-3X47 Pro az nagyon jó érzetre és hangra is, ahogy a kézzel kent Milky Top és Full Milky Pro-k is, úgyhogy kíváncsi leszek a full black KS-3X-re, azt még nem próbáltam :) Elnevezés kapcsán a Gateron saját honlapját szoktam követni.

[ Szerkesztve ]

(#86036) dqdb válasza micafighter (#86035) üzenetére


dqdb
nagyúr

Ezért most nem tudom még a Gat X-ekkel mit kezdjek.
Eladod nekem occcccsóér ;] Legközelebb pedig hiszel nekem, mert nem mindig beszélek V1 Pro szintű hülyeséget :DDD

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#86037) acel786 válasza slam99 (#86003) üzenetére


acel786
csendes tag

Ekkora kerettel épp kivalszhatoda megfelelp billenytyűzetet,
A előtések javitasara szerintem érdemes low-teljes profile között probálgatni melyik jon be.
Mellette összeszedni pár switch smaple szett-et , gateron 35, outemu 3x- dbo sample szettel mar elegge kepbe kerülhetsz mit szeretnél, itt már lesz eleg összehasonlitasi alapod csendes. thok, klik-es, linear/tactile (d-p profil), 3,3-4mm utas, és alacsony -magas kapcsolasi pontó kapcsolok között.

Magyar Keycapokbol ,max, OEM/low profile, esetleg cherry beszerezhető. De szerintem erdemes megnézni XDA, XVX, DSA profilokat is, de van aki a magasokat szereti.
Ha hasznalsz funkcio billentyuket akkor 75% az also hatar, ahol van funkcio sor es home/endpgdn/pgup.
Kezdesnek egy magyar keycapos olcso hotswap-ot itthonnrol, és azzal el tudsz indulni a keresgelessel.

(#86038) Molydeus válasza dqdb (#86032) üzenetére


Molydeus
senior tag

Igen, tudom. :K
Azért említettem, mert az Alin abban a store-ban, ahol van JC Studio és Shenpo is, könnyen bele lehet futni a Geekark BOW v2-kbe és pár kiegészítő készletébe. Ez ránézésre csábitó lehet szintén jó lefedettséggel, szóval jó ha tud róla, hogy komoly minőségi problémák vannak vele.

M.

(#86039) Molydeus válasza micafighter (#86035) üzenetére


Molydeus
senior tag

Remélem a jövő héten meg is érkezik, majd írok róla.
Igen, a "milky top" Red Pro-kkal építettem meg először a Q8-at. A Gateron alsó/olcsó szegmenséből pár lineárist már kipróbáltam hosszabb ideig gyári állapotban, kézzel kenve és pre-lubed verzióban is, mivel kifejezetten lassan kenem a switcheket és emiatt ritkán szánom rá magam.
Ezekből egyelőre nekem a KS-3X háza (fekete nylon) jött be a legjobban alap és Silent stemmel is. Utóbbiakat próbáltam a "milky top" Red Pro-k házában is, de az valamiért nagyon nem tetszett, összességében csak veszitett vele. A "milky top" Pro-ban legfeljebb a rugó csere éri meg szerintem.
A másik pre-lubed, amit próbáltam az az Oil King, de ahogy írtam, az nem nekem való, hiába jó switch amúgy.

A KS-3x47-ttel több dologra is kiváncsi vagyok:
- A gyári kenés hol helyezkedik el a full milky Pro-hoz és az Oil Kinghez képest. Előbbi szerintem kifejezetten "vékony", az utóbbi sokkal "vastagabb" ("műszer" vs "gép"). Azt remélem, hogy az új közelebb van a korábbi Pro-khoz és a kent rugók miatt ez gyári állapotban is jó lesz.
- Vajon a fekete nylon ház fog dominálni a hangjában, vagy inkább a "milky top". Itt azt remélem, hogy a teljesen feketéhez hasonlóan mély lesz és akkor megint csak egy gyári állapotában számomra tökéletes lineáris lehet.
- A megerősített lábak hogyan működnek majd a hotswap PCB-imben.

Jelenleg még azt gondolom, hogy kézzel jobb KS-3X-et tudok csinálni, mint amilyen a "milky top" Pro gyárilag. Viszont ha a fentiek mind stimmelnek, akkor nekem a KS-3X47 lesz "A" budget, pre-lubed lineáris, és akkor már csak a KS-3X házas Silenteket kell kézzel összerakni, meg persze rugót cserélni végre az X-ekben.
A Silent Bobagumoknak még adnék egy esélyt, mert egyelőre gyári állapotban használom őket és a hangjuk így is tetszik, a gyári rugójuk is jó, de lube nélkül ez is úgy reszel, mint a Silent Red gyári állapotban. Plusz így még tudok játszani a 45 ill. az 50g-os rugóerővel.

M.

[ Szerkesztve ]

(#86040) CHIPman


CHIPman
nagyúr

Sziasztok.
Volt egy black optical switches Keychron K3-am, azon gyönyörű fehér háttérvilágítás volt. Vettem egy RGB K3v2-t, ebben red optical switchek vannak, tetszik a karaktere, viszont annyira eltorzítja a nagy ló piros "kupak" a világítást, hogy szinte csak a piros szín élethű, a fehér meg konkrétan rózsaszín.
Van valami lehetőség javítani a helyzeten (pl lecserélni a piros "kupakokat"), vagy az egyetlen megoldás, hogy kicserélem az összes switchet blackre? :R

Eladó Thrustmaster TCA Sidestick Airbus Edition - hardverapro.hu/tag/chipman

(#86041) Jorus


Jorus
nagyúr

Végre megvan a tökéletes csuklótámaszom. :D

''És nagy kópék vagyunk. Igyunk barátaim, yo-hoo!'' - Jack Sparrow

(#86042) L@co válasza Molydeus (#85887) üzenetére


L@co
aktív tag

xvx Horizon-e azt nem tudom.
Nem sajnos nem fogja jól. A switch kicsit magasabban van mint a stabilizátor. Ezt próbáltam megírni a kommentben :)
"A jobb Shift és a Space esetén ha nagyon a szélén nyomom meg akkor kicsit ki tud "ugrani" az ellentétes oldal. Pl. ha a jobb oldalán nyomom le akkor bal oldalt kicsit feljebb mászik és ferdén ül a karakter.
Nálam van a gond, vagy ez egyszerűen ilyen?."

(#86043) Molydeus válasza L@co (#86042) üzenetére


Molydeus
senior tag

Bakker, elnézést...Másnapra, amikor a választ írtam, csak annyi maradt meg, hogy ismerős a profil és kérdezzek rá a stabilitásra. :B
Sajnos úgy néz ki, hogy ez a LP Keychronokkal ilyen. Nekem a kék készlet van meg belőle. Mielőtt meghirdettem volna a K3 Pro-t, felraktam rá azzal, hogy csinálok egy képet úgy is és pluszban a bill. mellé adom, mert úgysem lenne mire használnom (addig csak a dobozában pihent). Mit mondjak, nagyon jól nézett ki, de egyáltalán nem fogta meg a stabokat, nagyon bosszantott a dolog, hogy nem néztem meg akkor, amikor megérkezett.

Ha esetleg találnál rá valamilyen hatékony módot, amivel megbízhatóan ki lehetne ékelni, akkor írd meg kérlek.

M.

(#86044) Molydeus válasza Molydeus (#86043) üzenetére


Molydeus
senior tag

Hm. Volt egy megérzésem és gyorsan ellenőriztem.
Létezik, hogy a Keychron által használt LP stab-ok keresztje nem szabványos méretű, konkrétan kisebb, mint a normál magasságú MX stabok-ok?
Csak mert az xvx Horizon-t stabilan megfogta a normál magasságú Cherry clip-in és az Eveglide stabja is. Lehet, hogy nem is ők a "hibásak", hanem a Keychron.

M.

(#86045) [Prolixus] válasza dqdb (#86033) üzenetére


[Prolixus]
addikt

Igen, ez lett volna a 3. amit említek, csak EU-ban nem nagyon kapható (már...még, egyszer majd biztos lesz újra, de a múltkori készlet amit linkeltél 1 napig sem tartott szerintem). Geontól közvetlenül rendelve menniybe fáj a szállítás?

"Én arra a dyesub minőségre nem adnék ki annyit pénzt"

Így utólag már én sem, főleg hogy rájöttem nem is szeretem a cherry profilt :D De ha valaki magyart keres cherry profilban, akkor egyelőre ez van, semmi más, ha jól tudom.

"A Keychron Q6 az egyetlen bármikor megvásárolható custom 100%-os méret és ennyi. A QK100 és a Zoom98 billentyűhiányosak pont a legzavaróbb helyen"

Azokat a kezdeményezéseket én sem értem. a Zoom98 még atomronda is...én nem vagyok egy szimmetriahuszár, de az a billentyűzet... Ez a részlet, hát :W

Nem értem miért erőltetik ezeket. Legyen full size vagy 1800. Azok szépek, jól bejáratottak. Ezek ilyen vadhajtások, amikor kínjukban már nem tudnak mit kitalálni...és mintha mindenáron újat akarnának kitalálni.

#86041Jorus

Nem is a plüsspatkányok a legfeltűnőbbek azon az asztalon, hanem a vezetékes telefon? :D

[ Szerkesztve ]

I'm no hero Doc, I'm just your regular US Army Mark 4 cyber commando

(#86046) Mr.Csizmás válasza dqdb (#86031) üzenetére


Mr.Csizmás
félisten

:R
tkp. nekem mindegy, bármilyen latin betűt (is) tartalmazó bármilyen keycap jó lenne, inkább szeretnék kérni konkrét linke(ke)t, mert elvesztem a keresgélésben.
szum: a PBT tapintás a lényeg. :B

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#86047) dqdb válasza Mr.Csizmás (#86046) üzenetére


dqdb
nagyúr

a PBT tapintás a lényeg
Nincsen ilyen, nem az alapanyagtól, hanem az öntőformától függ főleg.

A PBT lehet nagyon rücskös felületű, mint az MT3 PBT, lehet tükörsima, mint a KAT, lehet a kettő között, mint a CRP és a legtöbb Cherry profilos PBT dyesub, lehet matt, mint szinte az összes, lehet fényes, mint a KAM fényes variánsa.

Olcsón jót: JC Studio/Leek Bros és XMI a keresőszavak.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#86048) slam99


slam99
újonc

Mindenkinek nagyon szépen köszönöm a segítséget!

A válaszok alapján gyorsan körbenéztem és pillanatnyilag úgy gondolom, hogy egy Zoom75, ZoomPad kombó tetszene a legjobban(túlzottan tetszik az lcd, pedig tudom, hogy el kellene engednem, sok haszna nincs...). Viszont nem akarom elsietni, így még kicsit nézelődök tovább TKL/75% és numpad fronton, illetve a QK100-at és a Zoom98-at sem vetettem el, a billentyűhiányok engem nem zavarnak. De még az is lehet, hogy várok egy cycle80-ra. Ha nem csak teljes méretűt keresek, azért tényleg jóval több lehetőség van :) (és kíváncsi lettem, hogy milyen lehet bal kézzel numpad-et használni :D)

A billentyűzet magasságot elengedtem, ha nem tudok teljesen átszokni a lebegő csuklóval gépelésre, akkor majd veszek egy csuklótámaszt.

Switchek terén is köszönöm a segítséget, valószínűleg veszek majd pár testert, de első körben maradok a silent taktilis vonalon, jó látni, hogy itt is több lehetőség van, mint amit megtaláltam.

A keycap-ek érdekesek lesznek, mindenképpen egy angol kupakszettel fogok kezdeni(speciális karaktereket egy rétegre felpakolva oda, ahol az angol kupakon vannak) és remélhetőleg sikerül megszoknom. Motiváció lesz, mivel szeretném majd az XDA és DSA profilokat is kipróbálni.

Ami kérdésem lenne még, hogy hol érdemes nézni, hol lehet találni használt, eladó billentyűzeteket? Főleg Zoom, QK, vagy ezekhez hasonló minőségűeket néznék.

(#86049) dqdb válasza slam99 (#86048) üzenetére


dqdb
nagyúr

Ami kérdésem lenne még, hogy hol érdemes nézni, hol lehet találni használt, eladó billentyűzeteket? Főleg Zoom, QK, vagy ezekhez hasonló minőségűeket néznék.
MKEU Discord szervere

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#86050) Jorus válasza [Prolixus] (#86045) üzenetére


Jorus
nagyúr

:D Igen-igen, egy Polycom IP telefon, a saját céges belső IP központunkhoz, belső confokhoz és a fontosabb ügyfelekhez főként adatbiztonsági, mellékesen minőségi okokból. Mondjuk bántó is a mobilhálózatok gyalázatos hangminősége az IP telefon után. :)

''És nagy kópék vagyunk. Igyunk barátaim, yo-hoo!'' - Jack Sparrow

Útvonal

Fórumok  »  Beviteli eszközök  »  Milyen billentyűzetet vegyek? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.