Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Beviteli eszközök  »  Milyen billentyűzetet vegyek? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2019-03-15 13:37:03

LOGOUT.hu

ÖSSZEFOGLALÓ
Kérdezés előtt kérlek olvass végig!
Ajánlott billentyűzetek listája!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#70801) -Skylake- válasza totron (#70800) üzenetére


-Skylake-
addikt

A tasztatúra szó nem létezik, ezt tuti Synthwave találta ki, mert neki egyszerűen ez a mániája. 10/10 megmondom egy cikkről, hogy Ő írta e, mert olyan szavak használ direkt, amiket soha az életbe senki más. Ez nem baj, csak menjen el és írjon szépirodalmat. Egy szakmai híroldalra ez nem való. :U

"Those who would shave the beard for pussy deserve neither the beard or the pussy." - Ben Franklin, probably

(#70802) dqdb válasza -Skylake- (#70801) üzenetére


dqdb
nagyúr

Létezik, a germanizmus tipikus példája, ahogyan a klaviatúra is.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#70803) 3.Aragorn válasza totron (#70800) üzenetére


3.Aragorn
addikt

"megtanulhatnék vakon gépelni, szuper lenne, majd valamikor meg is tanulok, de nem ma, most még bepötyögöm ezt a szöveget lassan, ahogy szoktam, végül is nem is volt olyan lassú..." ;)

dqdb: 1000 éve a németeket majmoljuk, sztem még 1000 évig nem lesz ez másként

[ Szerkesztve ]

Nem minden vándorút céltalan...

(#70804) nyunyu válasza Piftuka (#70792) üzenetére


nyunyu
félisten

Nekem balra és jobbra felcsatolható numpados billzetből csak a Microsoft×Razer Sidewinder X6 rémlik tizenévvel ezelőttről, de az is bőven 20+k volt akkoriban, pedig az se mecha.
Asus Claymore I/II-t inkább hagyjuk.

Numpad nélküli gumidóm elég nehéz eset, mivel a legtöbbet cégek vesznek irodába, oda meg alapból kell a numpad.
Talán csak a Geniusnak volt valami 75% billzete LuxeMate 100 néven, és van numpadjuk is külön.
(Egyáltalán ez a hozzápasszoló numpad? Régebbről nekem valami i200 billzet+i100 numpad típus rémlik)

Kérdés, hogy lehet-e még őket kapni.

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#70805) dqdb válasza nyunyu (#70804) üzenetére


dqdb
nagyúr

[link]
van ilyen is, de ezt is inkább hagyjuk

A kompaktságra megoldás lehet az 1800 vagy 96%-os kiosztások egyike (az utóbbira példa az itthon is kapható Keychron K4), valamint vannak vadhajtások, mint ez a kompakt battlheship.

[ Szerkesztve ]

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#70806) nyunyu válasza totron (#70800) üzenetére


nyunyu
félisten

Tastatur a német kifejezés a billentyűzetre, klaviatúra meg talán a franciából jön, de a németek is használják a billentyűs hangszerekre. (Hammerklavier volt a zongora elődje.)

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#70807) Mr K válasza nyunyu (#70804) üzenetére


Mr K
senior tag

A LuxeMate 100 szerintem nem szabványos méretű. A LuxeMate i200 viszont az, én azt használtam több mint 10 évig (volt HU-s változata). Szerintem gumidómos, de az ollósra jellemző rövid billentyűúttal. Már nem gyártják. Lett egy utódja, a LuxeMate i202, de ott elrontották a layoutot. (Az AltGr 1u-s lett, és a menü gombot lecserélték Win-re.) Mintha már azt sem gyártanák.

Az eredeti i200-asnak van néhány klónja (legalábbis képek alapján), pl. ez: Perixx PERIBOARD-407. (Elvileg van feketében is, de a fehér nem is rossz, ha az ember félhomályban használná.) Ezen (meg a Genius-os változatán is), megvan mind a 102 billentyű, azaz nem kötelező mellé numpad-ot beszerezni, egy alkalmi numpad+-t elő lehet csalni Fn billentyűkkel, illetve a numlock átváltja a betűket numpaddá, ha jól emlékszem. (Itt van még a szekrényben a Genius, de lusta vagyok előszedni, bocs.)

[ Szerkesztve ]

''The third planet is incapable of supporting life. Our scientists have said there's far too much oxygen in their atmosphere.''

(#70808) Molydeus válasza nyunyu (#70806) üzenetére


Molydeus
senior tag

Nekem rémlik valami kb. 25 évvel ezelőttről, amikor "A szakma" vagy legalábbis egy "igényes része" megpróbálta elterjeszteni a tasztatúra kifejezést a köznyelvben is, látható sikerrel. Szerintem ez legjobb esetben is csak a szakzsargonban elfogadott valami. Ráadásul teljesen indokolatlan a használata, mert hát van rá semmivel sem hosszabb vagy kevésbé kifejező magyar kifejezés.

M.

(#70809) nyunyu válasza Molydeus (#70808) üzenetére


nyunyu
félisten

Nekem csak az rémlik a kilencvenes évekből, hogy a Computer Panorámának a hardvertesztjeinek nagy részét olvastam korábban a német c't lapban, de magyar Chipnek sem sok saját tartalma volt.
(Arra már nem emlékszem, melyik német szaklap hívta notóriusan Mutterkartenak az alaplapot, míg a másik a Mainboardot használta, de valahol előfordult a Hauptplatinie is, szóval a német szaknyelv sem volt egységes.)

[ Szerkesztve ]

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#70810) copass válasza Piftuka (#70792) üzenetére


copass
veterán

mountain everest 60 + numpad

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#70811) prolad válasza totron (#70800) üzenetére


prolad
őstag

Megtanulhatnék vakon gépelni, de mit nyernék vele? Tudom mi hol van a billentyűzeten (még jó, én raktam oda), nagyjából megy, ha nem nézek rá, ennél gyorsabban akkor se menne. Angolul talán menne vakon, talán még a magyar ékezetek is megszoknám egy rendes layerezéssél, de ott vannak a speciális karakterek, meg az alt kódok, ahol úgy van izommemória, ha közben rápillantok. Jelszavaknál hasonló.
Plusz legalább valami rávesz, hogy elnézzek a monitorról és pislogjak.
Gondolkodtam rajta, hogy elengedem a qwerty-t (ez tényleg csak lustaság kérdése lenne), de annak csak akkor lenne értelme, ha nem tudnék vakon gépelni. Ha megtanulnék vakon a spéci kiosztású ortho billentyűzetemen, akkor gondban lennék a staggered lapotppal vagy az épp kezembe kerülő irodai billentyűzettel (ami random lehet Ansi/ISO).
Minek fektessek energiát egy olyan dolog megtanulására, ami korlátok közé szorít és kétes előnyökkel jár?

(#70812) plehoczky válasza Mephike (#70767) üzenetére


plehoczky
tag

Arra gondolsz, ami a reddit-re is felkerült? [link]
Érdekes elgondolás, bár nem tudom, miért jó, hogy a bal oldalra odaerőltettek egy extra gombsort. Mondjuk arra kíváncsi leszek, hogy ez a Keychron hogyan fog működni: két külön BT bill lesz vagy kábellel össze kell majd kötni, mint sok más típusnál?
A Mistel MD770 inkább olyan, mint egy szétvágott Keychron K2, bár sajnos ISO verzióban az is csak elméletben kapható, pedig maga a 770 már létezik vagy három éve.

(#70813) dqdb válasza plehoczky (#70812) üzenetére


dqdb
nagyúr

nem tudom, miért jó, hogy a bal oldalra odaerőltettek egy extra gombsort
Szimmetrikusabbnak néz ki. Az extra oszlop nélkül a bal oldal ~7u széles lenne, a jobb oldal ~8u széles, így körülbelül egyforma szélesek. Bár abban igazad van, hogy ez a szimmetria split esetében annyira nem jön ki, mint egy V-szerűen osztott, de nem split ergonomikus billentyűzeteknél, itt az alsó szerintem kellemesebb a szemnek, mint a felső.

A Mistel MD770 inkább olyan, mint egy szétvágott Keychron K2, bár sajnos ISO verzióban az is csak elméletben kapható, pedig maga a 770 már létezik vagy három éve.
Dygma Raise, UHK, ha normál stagger mellett keresel olyan ISO billentyűzetet, ami szétcsúsztatható-összetolható. Igaz, mindkettő árát sokallom az anyagfelhasználáshoz képest.

[ Szerkesztve ]

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#70814) 0xmilan


0xmilan
addikt

Jon a K6 Pro.

(#70815) plehoczky válasza dqdb (#70813) üzenetére


plehoczky
tag

Ízlések és pofonok...
Én szeretem a szimmetriát, de nem a használhatóság kárára. Az MS sculpt is aszimetrikus, mégis jól eltaláltak az arányai (ha lenne BT verziója, már vettem volna).
A Dygma és UHK viszont inkább az MD600-hoz hasonlítható, hiszen ezek is erősen kompakt billentyűk. Van akinek bejön ha 3-4 layert kell használni egy billentyűn, én inkább azt szeretem, ha amit le akarok nyomni, az ott látható (lehetőleg megvilágítva) a billentyűzeten.

(#70816) Mephike válasza 0xmilan (#70814) üzenetére


Mephike
senior tag

Gyanítom lesz még pár K szériás Pro változat. Ha jönne egy k4 Pro már rendelném is meg. :)

(#70817) dqdb válasza plehoczky (#70815) üzenetére


dqdb
nagyúr

Én szeretem a szimmetriát, de nem a használhatóság kárára.
Így szerintem is túlzsúfolt a bal oldal, 0.25u helyett 0.5u távolság kellene a makróktól, és akkor tapasztalatom alapján rendben lenne használatra.

Szerintem eleve az ilyen praktikusnak tűnő összetolható designok rontanak a használhatóságon. Vagy legyen egy fix V (klasszikus Microsoft Natural Keyboard, FLX Virgo, LZ erGhost, akár beépített tentinggel, mint a Type K), megtört V (Alice, Arisu, Neito, Bear65 és tucatnyi klónja), ívelt V (Microsoft Sculpt, MX Ergo, Sagittarius, Sand Glass Ergo), vagy legyen teljesen két különálló darabból jó belső felépítéssel, tenting és tilting támogatással.

Az MS sculpt is aszimetrikus, mégis jól eltaláltak az arányai
Igen, az egy szemnek is nagyon kellemes design. A nagyobb méret segít az aszimmetria feloldásán.

lehetőleg megvilágítva) a billentyűzeten
Az már most egy jól látható trend, hogy bár a legtöbb megfizethető custom billentyűzetnél van háttérvilágítás (Keychron Q-sorozat például), de azt a fényeknek teljesen alárendelt gamer billentyűzetekkel ellentétben sokadlagos szempontként kezelik (délre néző kapcsolók, ami kupakkompatibilitás terén jobb, azaz világítós kupakoknál a tipikusan északra néző feliratokra kevés fény jut), és billentyűzetként próbálnak meg jók lenni, nem világítótestként.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#70818) dqdb válasza 0xmilan (#70814) üzenetére


dqdb
nagyúr

Jöhetne a K10 Pro is ISO-ban, nagyon sok embernek lenne az válasz az itt feltett kérdésére.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#70819) Jorus válasza nyunyu (#70804) üzenetére


Jorus
nagyúr

Nem értem, mi a problémád a Claymore megoldásával. :D Igényes, mérnöki! :DDD

''És nagy kópék vagyunk. Igyunk barátaim, yo-hoo!'' - Jack Sparrow

(#70820) Enton válasza Jorus (#70819) üzenetére


Enton
addikt

Nahát, na hát az ilyet jobb helyeken szokás gyári hibásnak tekinteni és rögtön cseredarabot küldeni kérdés nélkül, én egy zsepivel megoldanám szerintem. ;]
Főleg ha fix helyen van, ketté szedve meg el is tűnik a "gond".

"mert gyakorlatilag megszámolhatatlan mennyiségű papucsállatka használ gazdatestként internetezésre humanoidokat és ez követhetetlen."

(#70821) Mr K válasza plehoczky (#70812) üzenetére


Mr K
senior tag

"nem tudom, miért jó, hogy a bal oldalra odaerőltettek egy extra gombsort"
A bal oldalra odaerőltetett gombok valójában nagyon is kézre állnak, már volt említve korábban pl. a Sun Type 5. Talán nem véletlen, hogy régebben a funkcióbillentyűk is bal oldalon voltak, mint pl. az IBM XT, vagy a Commodore billentyűzeteinél. (Valójában a manapság egyeduralkodó 102 gombos elrendezés meglehetősen természetellenesnek, és aránytalannak tűnt, mikor először át kellett állni rá...)

''The third planet is incapable of supporting life. Our scientists have said there's far too much oxygen in their atmosphere.''

(#70822) blaki


blaki
csendes tag

Sziasztok! Új billentyűzet beszerzésében szeretném a segítségeteket kérni.

1.Mekkora összeget szánsz rá:
max 80e (ha van valami kihagyhatatlan ajánlat és belefér a 100e ft-ba, akkor addig el tudok menni)
2.Használt szóba jöhet?
Igen
3.Milyen billentyűzetet használsz most? / Miért cseréled le?
MS bluetooth billentyűzetet használok. Nem kényelmes a gépelés. A billentyűk túlzottan laposak, nem mindig érzem a leütéseket :). Egér billentyűzet távolság nem megfelelő.
4.Mire használnád a billentyűzetet?
80% munka 20% Game
5.Milyen típusú billentyűzetet keresel?
Nincs kikötés. Lehet mechanikus, sima akármi :).
6.Van konkrét modell ami tetszik?
Amiken eddig gondolkodtam: Keychron K3 v. K7 (ultra slim), K2; ASUS ROG Falchion; De bármire nyitott vagyok :)
7.Milyen kiosztást szeretnél?
Mindegy (Lehet ISO, ANSI, US, UK, magyar kiosztás, lényegtelen)
8.Milyen méretű billentyűzetet szeretnél?
Numpad-ra nincs szükségem. Amiről nem tudom, le tudok e mondani, az a F1-12 billentyűk hiánya... Ezzel kapcsolatban valakinek tapasztalat, hogy mennyire lehet nélküle élni?
9.Extra igények?
Örülnékneki, ha kábellel és BT-vel is lehetne használni. Kábel azért fontos, hogy a BitLocker jelszót, ne a laptop billentyűzetén kelljen beadni :D. Red vagy Red Silent Switch, esetleg Brown...

Köszönöm előre is a segítséget!

Üdv,

Attila

[ Szerkesztve ]

(#70823) plehoczky válasza dqdb (#70817) üzenetére


plehoczky
tag

"Az már most egy jól látható trend, hogy bár a legtöbb megfizethető custom billentyűzetnél van háttérvilágítás (Keychron Q-sorozat például), "

Létezik olyan magyar kupakkészlet, ami a Keychron Q / K-pro south facing ledjevel jól világítaná meg a betűket?

[ Szerkesztve ]

(#70824) dqdb válasza plehoczky (#70823) üzenetére


dqdb
nagyúr

Nem, és valószínűleg nem is fog létezni. A customok ártöbbletét a minőséggel magyarázzák (mert egyszerűen drágább gyártani), és ezzel besétáltak egy zsákutcába, ahol nehéz megmagyarázni a tejfölösdoboz-mártogatós-lézerezett kupakokat.

Ellenben már a Keychronnak is van egyes billentyűzeteivel kompatibilis világos kupakkészlete, ami sötétben a monitor fényénél tökéletesen látható.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#70825) totron válasza Mr K (#70821) üzenetére


totron
addikt

Ezen IBM modell szürkeállományának gyilkos ez a dizájnja. Vagy funkcionalitása? Nem tudom eldönteni.

(#70826) 3.Aragorn válasza Enton (#70820) üzenetére


3.Aragorn
addikt

Valahol szánalmas, ha ez át tud menni a QC-n... :U
Ez nem a 15k alatti kategória.

Nem minden vándorút céltalan...

(#70827) 3.Aragorn válasza dqdb (#70824) üzenetére


3.Aragorn
addikt

Viszont azt nem értem miért erőlteti minden custom bill. gyártó a south facing ledeket. Ok, hogy van pár switch aminél gondot okozHAT (ott se biztos hogy fog) a north facing led, miközben a legtöbb switchnek mind1 lenne, sőt egyre több olyan van, amelyiket ez nem zavarná. Viszont ezzel föláldoznak egy fontos feature-t szerintem, mert nem igaz, hogy csak a 14 éves gamereknek igény az hogy világítson a betű. Van akinek a munkát könnyíti meg, mert könnyebben látja a feliratot, akár félhomályban is.
Ez sztem tipikus esete annak, hogy egy kicsi, de hangos csoport igényeihez alkalmazkodott az egész piac. Sőt, úgy reklámozzák a south facing ledet mint ha valami óriási feature lenne, miközben sokaknak csak elvesz az értékből. Ennyi erővel nyugodtan lehetne north face pcb-ket gyártani és mehetne a marketnig, h ez biza átlátszó betűs kupakokhoz is jó, sőt ideális, ezt vedd!

Nem minden vándorút céltalan...

(#70828) dqdb válasza 3.Aragorn (#70827) üzenetére


dqdb
nagyúr

Viszont azt nem értem miért erőlteti minden custom bill. gyártó a south facing ledeket.
Úgy érted, hogy nem érted, miért erőlteti minden custom bill. gyártó a Cherry tervezési ajánlásának betartását?

Ok, hogy van pár switch aminél gondot okozHAT (ott se biztos hogy fog) a north facing led
A megcélzott részpiacon legnépszerűbb kupakprofillal okoz problémát az északra néző LED.

Ez sztem tipikus esete annak, hogy egy kicsi, de hangos csoport igényeihez alkalmazkodott az egész piac.
Izé, a megcélzott részpiacon mindig is délre néztek a kapcsolók. És az a kicsi, de hangos csoport jelenti a részpiacot.

[ Szerkesztve ]

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#70829) Jorus válasza Enton (#70820) üzenetére


Jorus
nagyúr

Ez nem bug, hanem feature; nagykerben megnéztem két másikat, ugyanilyen volt.

''És nagy kópék vagyunk. Igyunk barátaim, yo-hoo!'' - Jack Sparrow

(#70830) 3.Aragorn válasza dqdb (#70828) üzenetére


3.Aragorn
addikt

Rendben, igazad van, de nem csak a cherry szabvány létezik ma már. Simán lehetne gyártani olyan pcb-t, ami north face és lenne hozzá switch, kupakból is bőven választék.

Nem minden vándorút céltalan...

(#70831) dqdb válasza 3.Aragorn (#70830) üzenetére


dqdb
nagyúr

A megcélzott részpiac 95%-a Cherry profilos kupakot szeretne használni (és még lehet, hogy alábecsültem). A Cherry profilos kupakok R3-ban összeakadnak északra néző kapcsolókkal. Ebből a kettőből egyetlen gyártónak sem nehéz következtetést levonnia, hogy mit kell tennie, ha a custom billentyűzetek piacán sikert szeretne elérni.

Ha a minél tökéletesebb világítás a fontos, akkor a gamer billentyűzetek továbbra is ott vannak és lesznek.

[ Szerkesztve ]

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#70832) 3.Aragorn válasza dqdb (#70831) üzenetére


3.Aragorn
addikt

Az enthusiast és a gamer között nincs metszet?

Nem minden vándorút céltalan...

(#70833) dqdb válasza 3.Aragorn (#70832) üzenetére


dqdb
nagyúr

Van metszet, nem is kicsi, csak éppen a metszetnek a billentyűzet milyensége fontosabb, mint a világítása.

Ez nem egy új piac, amire a Keychron a Q-sorozattal vagy a GMMK a Próval lépett be, hanem egy ~15 éve létező, folyamatosan növekvő valami dollárban is 9 vagy közel 9 számjegyű éves forgalommal.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#70834) nyunyu válasza dqdb (#70824) üzenetére


nyunyu
félisten

Azért a doubleshot Keychron szettet megcsinálhatták volna olyanra is, hogy egyenletes legyen a betűk mérete.


Numpadon különösen durva a 6,9 vastagsága a 2,3-hoz képest.

Ez sem kicsit elmebeteg:

Mi a francnak doubleshot a 6.25U szóköz, amikor még LED hely, meg felirat sincs rajta???

De legalább a WK Cherry 3000 kapcsolóhelye (elvileg) jó helyen van rajta, de azt sajnos nem tudom kipróbálni, hogy tényleg stimmel-e, mivel nincsen Win gombos 3000 elektronikám.

6U szóköz az tisztán fehérből van öntve, viszont azon nem jó a kapcsolóhely a WK Cherry 1800-akra.

[ Szerkesztve ]

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#70835) 3.Aragorn válasza nyunyu (#70834) üzenetére


3.Aragorn
addikt

"Mi a francnak doubleshot a 6.25U szóköz, amikor még LED hely, meg felirat sincs rajta???"
Gondolom, hogy egységes legyen a többivel, így a hangban sincs akkora eltérés.

[ Szerkesztve ]

Nem minden vándorút céltalan...

(#70836) nyunyu válasza 3.Aragorn (#70835) üzenetére


nyunyu
félisten

Szóköznek mindig más a hangja, mert fizikailag teljesen más méretű a kupak, meg nem csak a kapcsoló, hanem a stabilizátor is alatta van.

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#70837) 3.Aragorn válasza nyunyu (#70836) üzenetére


3.Aragorn
addikt

Tudom, de ha még valami random anyagból is van, mindezek tetejében, akkor még inkább kiugró az eltérés.

Nem minden vándorút céltalan...

(#70838) micafighter válasza nyunyu (#70834) üzenetére


micafighter
nagyúr

Szomorú. Nekem 60as Bakenekora ment, ott nem vettem észre ilyen problémát elsőre, de majd megnézem jobban. Mondjuk még lehet így is megéri, gyakorlatilag Ali-s szett árában van, vagy még annál is olcsóbb már. Double-shot, PBT és a támogatása is egész jó.

Gondolom a legendeken tudnak majd idővel javítani.

[ Szerkesztve ]

(#70839) dqdb válasza nyunyu (#70834) üzenetére


dqdb
nagyúr

Mi a francnak doubleshot a 6.25U szóköz, amikor még LED hely, meg felirat sincs rajta???
Arra tippelek, hogy a 6.25u space egyszerre készül ugyanabban a doubleshot öntőformában az összes alfanumerikus billentyűvel, és technológiailag így volt egyszerűbb/olcsóbb/működőképes, míg a többi space egy másik, csak space-eket tartalmazó singleshot öntőformában.

6U szóköz az tisztán fehérből van öntve, viszont azon nem jó a kapcsolóhely a WK Cherry 1800-akra.
Van center és off-center EPBT 6u space-em is, mérjek rajtuk távolságokat?

micafighter: Gondolom a legendeken tudnak majd idővel javítani.
Ez nem dyesub, nem fognak, mert mocsok drága (esetleg majd az öntőforma felújításakor a jövőben, de addig még sok-sok készletet kipörgetnek vele).

[ Szerkesztve ]

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#70840) nyunyu válasza dqdb (#70839) üzenetére


nyunyu
félisten

Keychron 6U vs Cherry 6U:

(Cherryék lusták voltak 2 külön szóköz öntőformát csinálni a 2000 utáni ócólézerezettPBT-s 1800-akhoz, meg a velük párhuzamosan futó utolsó doubleshot ABS kupakos szériához. :DDD)

[ Szerkesztve ]

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#70841) Piftuka


Piftuka
veterán

Köszönöm az eddigi válaszokat mindenkinek! :R

Talán kicsit félreérthető volt, de nem vágyom oldalra "le/felcsatolható" Numpad megoldásra. Olyan "kombót" kerestem, amelynél egy extra USB portra kötve a Numpad a billentyűzetem felett lehet. Mindig (vagy csak akkor, amikor használom).

Ehhez kapcsolódnak a további kérdések:
- A külön megvásárolható Numpad-ek bármelyike működik a Windows-zal (a már csatlakoztatott billentyűzet "kiegészítéseként")?

Ha igen, akkor valóban tökéletes számomra egy Numpad nélküli megoldás.

Csak nem világos, melyik "TKL"-re gondoltok:
ALZA.hu TKL kínálat

- Mennyire használható egy ilyen "Mini", rövidített billentyűzet:
OZONE TACTICAL Wireless Mini Mechanical Keyboard - US

- És egy ilyen extra olcsó mechanikus?
Havit Gamenote Mechanical KB857L

(A Rapoo 9xxx ajánlást köszönöm, de nem szeretem a laptop billentyűzetet. Mindenképpen hagyományos billentyűzetsorral szerelt megoldást keresek.)

Szeretnék a huszon-harmincegynéhányezer forintos ársávban maradni.

Köszönöm a további info-t előre is!

"Aquila non captat muscas."

(#70842) Molydeus válasza Piftuka (#70841) üzenetére


Molydeus
senior tag

A Win gond nélkül kezeli a külső Numpadokat a bill. mellett, ettől nem kell tartanod. Viszont manapság annyira nem gyakori, hogy egy bill.-en plusz egy szabad USB port legyen, amire a Numpadot tudnád kötni (feltéve, hogy jól értem, amit szeretnél.) Egy külső vagy a monitoron lévő USB HUB ezen segít.

A "TKL" egy méretkategória. TenKeyLess, vagyis pont a numpad nincs rajta. Több helyen pontatlanul többféle méret gyűjtőjeként használják a kifejezést, pl. a 75%-osokat is ide sorolják.
Az Alzás felhozatalból megkockáztatom, hogy a legtöbb ajánlás a Keychron K8-ra fog érkezni.

Az Ozone "65%"-os méretkategória. Szerintem abszolút használható, akkor is, ha gyakran használsz Funkció billentyűket (alapesetben az Fn+ a megfelelő szám billentyűvel csalhatók elő). Viszont ebben a méretben már fontos lehet a layerek kezelése és személyre szabása. Nem tudom, hogy az Ozone tud-e ilyet.

M.

(#70843) Domonkos válasza blaki (#70822) üzenetére


Domonkos
Ármester

>Amiről nem tudom, le tudok e mondani, az a F1-12 billentyűk hiánya... Ezzel kapcsolatban valakinek tapasztalat, hogy mennyire lehet nélküle élni?

Siman. Viszont az egyre kisebb billentyuzetek egyre jobban fogjak a programozhatosagot igenyelni, hogy konnyen hasznalhatok maradhassanak. Ellenben a meret mellett a kenyelemben is elegge sokat nyerhetsz veluk.
Ha hajlando vagy kitalalni es kialakitani a "sajat kiosztasodat", akkor akar 30-40%-os meret sem fog a sebesseg/hasznalhatosag karara lenni - noha egy 60%-ra valo ugras ez kellhet elotte... Csak ehhez tenyleg az kell, hogy egyszer sikeruljon egy jo konfiguraciot osszehozni. Szoval en az igenyek koze felvennem a programozhatosagot is.

Hogy milyen billentyuzetet vegyel?
Passz. De ha egyet tanacsolhatok, akkor ne hagyomanyosat. :U

[ Szerkesztve ]

Gender of electrical connectors is defined by the pins.

(#70844) Mr K válasza Domonkos (#70843) üzenetére


Mr K
senior tag

Oké, a "Find usages settings..." panelt a Shift+Ctrl+Alt+F7 hozza elő. Hogyan kell ezt elképzelni egy 60%-os vagy 40%-os billentyűzeten? (Pusztán kíváncsiságból próbáltam már korábban is rákeresni, de nem annyira triviális választ találni. 60%-oson nyilván működik a Shift+Ctrl+Alt+Fn+7, de ezt azért már nem annyira egyszerű összehozni csápok nélkül, gondolom ezért kellenek a trükkök. Amik valami olyasmik lehetnek, mint mobilon (betűk, írásjelek, stb. panel)? Van erről valami jó leírás?)

''The third planet is incapable of supporting life. Our scientists have said there's far too much oxygen in their atmosphere.''

(#70845) dqdb válasza Mr K (#70844) üzenetére


dqdb
nagyúr

Az ilyen három módosítós hotkey-t én eléggé elhibázott döntésnek tartom a fejlesztő oldaláról, kettő módosítóba mindennek illene beleférnie, az könnyen kezelhető.

Nálam mindig két Fn van a billentyűzeten, egy a bal kéznek (Caps Lock helyett), egy a jobb kéznek (tipikusan osztott jobb Shift jobb oldalán), én így nyomnám le: bal kézzel Caps+Shift+Ctrl+Alt, jobb kézzel 7. Ha sokszor kellene ezt használni, akkor rátenném rétegre, és elég lenne hozzá két billentyűt lenyomni (a monitorok közötti ablakdobálásra a Win+Shift+jobb például Fn+vessző nálam még TKL méretben is).

60%-os méretig nem kellenek nagy trükkök, 1-2 réteg elég, a modtap nevezhető talán trükknek, ahol a billentyű önmagában lenyomva billenytűként, módosítóként lenyomva módosítóként viselkedik.

60% alatt kezdődik az élet, itt az Advanced Keycodes és Software Features alatt vannak a szoftveres okosságok.

[ Szerkesztve ]

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#70846) 0xmilan válasza dqdb (#70845) üzenetére


0xmilan
addikt

Nálam mindig két Fn van a billentyűzeten, egy a bal kéznek (Caps Lock helyett)

Elbizonytalanitottal kicsit, hogy talan megse az Esc a legjobb oda, habar azt szoktak ajanlani kb. mindenhol, mert pl. vim-nel sokat hasznalod (a caps lockot meg nyilvan szinte soha). Nekem TKL-en szerintem tobbszor kell Esc, mint Fn, de 60/65%-on vagy alatta mar ertheto, hogy nem art a bal keznek is egy Fn.
Az Advantage360 amugy gyarilag Esc-nek hivja. :P

[ Szerkesztve ]

(#70847) Csandi válasza blaki (#70822) üzenetére


Csandi
őstag

Egy számodpra tetszőleges Q, vagy K Pro szériás keychronnal fixen elégedett leszel és mindent tud amit szeretnél :)

(#70848) dqdb válasza 0xmilan (#70846) üzenetére


dqdb
nagyúr

FRL billentyűzeteknél az Esc nálam Caps+tilde, Caps+Space és Fn+tilde kombinációkkal érhető el, ebből tipikusan a középsőt használom. Emellett van olyan 60%-osom, amit split Backspace-szel építettem meg, a bal oldala lett Backspace, a jobb oldala Esc, így a jobb felső sarokba került a bal felső helyett (és ott is tipikusan a Caps+Space megy :) ). Már sokszor írtam itt, de TKL-en is sokszor megy a Caps+szám az F-sorig nyújtózás helyett, Ctrl+F4 tipikusan ilyen.

Modtappel megoldható, hogy a Caps önmagában lenyomva Esc legyen, mással együtt pedig Fn, próbáld ki, hátha beválik.

[ Szerkesztve ]

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#70849) Domonkos válasza Mr K (#70844) üzenetére


Domonkos
Ármester

Ha tenyleg a billentyuzeten szeretned ezt a negyes kombot megoldani, akkor meg lehet - bar ezt szerintem is a program beallitasai kozott kellene inkabb orvosolni...

A szerintem erre jo megoldas a one-shot billentyuk lennenek. Azok nagyjabol ugy mukodnek, hogy egy-egy leutesre mindaddig nyomva maradnak (a billentyuzet firmware-e nyomva tartja helyetted) amig egy masik (sima) billentyut le nem utsz. Ekkor a sima billentyu (ebben az esetben az F7) lenyomasa utan az osszes tobbi nyomva tartott billentyut forditott sorrendben felengedi a szoftver. Kb. ugy lehet elkepzelni, mint a legtobb telefonon a shift-et; csak ez mukodik barmilyen es barmennyi billentyuvel. Raadasul hatalmas elonye, hogy nem kell az ujjaidat szetfesziteni, hogy elerd egyszerre az osszes billentyut, mert egyesevel is lenyomhatod oket. A modosito billentyuket one-shot-ra beallitva szerintem trivi. Es akkor innentol kezdve ezeket is lehet normal modon gepelni. - igen, gepelni; mert ugye ezeket sem mind kisujjal utjuk, ugye? ;)

A trivialisabb megoldas pedig az az, hogy csinalsz egy direkt ilyen makrot, es azt egy (gondolom egy fn retegen levo) billentyure mappeled. Ez jo, ha keves, de gyakran hasznalt hosszu kombinacioid vannak. :K

[ Szerkesztve ]

Gender of electrical connectors is defined by the pins.

(#70850) Mr K válasza dqdb (#70845) üzenetére


Mr K
senior tag

:R (A layerek még most sem teljesen tiszták, de kezdem sejteni az elveket. Minden tiszteletem annak, aki meg bírja tanulni. :) )

#70825 totron
A stabokon való extrém mértékű spórolás zavar, vagy az elrendezés? De csak azt tudom mondani, hogy egyik sem volt a legkisebb mértékig sem zavaró: akkor ilyenek voltak a billentyűzetek, a 102-gombos elrendezés még sehol sem volt. Leszokni róla, (pl. áttérni az aszimmetrikus kurzor billentyű elrendezésre), na az volt kemény... (Még úgy is, hogy nem ment a vakon gépelés akkoriban.) Amúgy kurzor blokk esetén éppen most szoktam vissza a numpadra - hát azt hittem, könnyebb lesz...

#70849 Domonkos Ifjabb koromban még hajlamos voltam átkonfigurálni mindent, mostanra használom, amit adnak. :(( (Mert időnként le kell ülni más gépe elé, és mások is leülnek az én gépem elé. Meg kiveszett belőlem a lelkesedés.) BTW, beragadó váltóbillentyűk a Windows-ban is vannak (de az is erős átszokást igényel).

[ Szerkesztve ]

''The third planet is incapable of supporting life. Our scientists have said there's far too much oxygen in their atmosphere.''

Útvonal

Fórumok  »  Beviteli eszközök  »  Milyen billentyűzetet vegyek? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.