Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Beviteli eszközök  »  Milyen billentyűzetet vegyek? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2019-03-15 13:37:03

LOGOUT.hu

ÖSSZEFOGLALÓ
Kérdezés előtt kérlek olvass végig!
Ajánlott billentyűzetek listája!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#80001) Ispy válasza dqdb (#79999) üzenetére


Ispy
veterán

Annyi kosz azért kell. :DDD

Mondjuk jól fog majd keveredni az xhtbdzvel, fasza kis habarcs lesz. ;]

[ Szerkesztve ]

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#80002) dqdb válasza Molydeus (#79997) üzenetére


dqdb
nagyúr

Akkor neked nem való 60%-os méretben sem a WKL, sem a HHKB (7u MX változata vagy 6u "true" változata), ahogyan nekem sem való. Még TKL méretben is néha küszködés tud lenni nekem a WKL, mert hiányzik a Windows gomb.

Nem ragaszkodom én a Tofu 2.0 115$-os házához.
A felét talán még megéri.

Amúgy ha valakinek jó, szivacsok nélkül is szépen szóló 60%-os kell, ami bár bizonyított, akkor pár napon belül érkezik meg az Arc60 R2 köre. In stock, két nyákkal jön eleve (hotswap + solder), vagy plate gasket mount, vagy plateless PCB gasket mount, színre három Matrix coating is az opciók között van, WK/WKL/HHKB, egyetlen negatívum számomra a hordtáska hiánya.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#80003) Alan[HUN] válasza Ispy (#80000) üzenetére


Alan[HUN]
senior tag

Hidd, jól megtervezve iszonyatosan sokat kibir az a cucc, az FR pl. a flame retardant röviditése :K De értelek, ha zavar, akkor zavar, esetleg a plate foamot/filcet tudom javasolni, mert akkor ugyanúgy plateless lesz, cserébe viszont ha bármi hullik az nem a PCB-t fogja érni (feltéve ha akarsz plateless billencset valaha).

#79997Molydeus - WASD/IJKL nyilakban nem gondolkodtál? Vagy ez lenne a csúsztatott? Érdemes pár napot rászánni, ha utána sem kényelmes, akkor jó eséllyel később sem lesz az, de pl. nekem most már annyira benne van a kezemben, hogy ha nincs billencs, akkor is állandóan a capslockot nyomkodom a thinkpaden és csodálkozok, miért nincs jobbra nyil, csak egy l betű :D

(#80004) dqdb válasza Ispy (#80000) üzenetére


dqdb
nagyúr

Egy tipikus custom billentyűzetben a messze legértékesebb alkatrész maga a ház, amit a kupakkészlet követ, a nyák csak harmadik és a plate-et előzi kicsivel.

Alan[HUN]: állandóan a capslockot nyomkodom a thinkpaden és csodálkozok
Miért nem záródik be a laptopon Ctrl+Caps+4-re a fül? És miért ír most csupa nagy betűkkel? :DDD

[ Szerkesztve ]

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#80005) elite.cs11 válasza Ispy (#80000) üzenetére


elite.cs11
senior tag

mégiscsak a legértékesebb alkatrészről van szó.

Define értékes :DDD

(#80006) FireKeeper válasza dqdb (#80004) üzenetére


FireKeeper
nagyúr

nyák-tervezőként ezt kicsit szomorú olvasni :DDD

steam, GOG, uPlay: @petermadach || HotS: PeterMadach#2675 || Xperia 10 V || Ultrawide & SFF masterrace || Unofficial and unpaid VXE R1 shill

(#80007) Ispy válasza dqdb (#80004) üzenetére


Ispy
veterán

Persze, ha az árát nézed, de ha veszel egy barbone-t és beszarik a lap, akkor lehet vadászni újat, ami vagy van vagy nincs, vagy jó bele másik vagy nem. Persze, értem én, hogy van olyan, de ezek nem csereszabatos alkatrészek, amiket lekapsz a polcról. És akkor van egy fasza házad pcb nélkül. Igen, tudom, lehet eleve venni tartalékot (már ha lehet kapni ;] )

Szóval a pcb a legérzékenyebb pont és anélkül semmi sem ér a ház, csak egy szép papírnehezék.

[ Szerkesztve ]

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#80008) elite.cs11 válasza Ispy (#80007) üzenetére


elite.cs11
senior tag

Ez mondjuk jogos, ezért is rendeltem én is 2 pcb-t. De attól is függ, hogy honnan vetted. Tegnap vagy ma valaki kommentelte, hogy pl írt keychron supportnak, hogy vehete e csak pcb-t (mivel a shopban nincs) és mondták, hogy persze. Az alapján amiket itt meg más fórumokon olvastam, az jön le, hogy azért meg lehet oldani illetve lehet szerezni extra darabot utólag is a legtöbb helyről. Persze nyilván customöknél ez nem így van, de ott meg vehetsz előre kettőt vagy alapból van amihez kettőt adnak, stb.

De most, hogy filóztam rajta, lehet én se törölgetném nagyon a pcb-t, max lefújnám sűrített levegővel :D

(#80009) Ispy válasza elite.cs11 (#80008) üzenetére


Ispy
veterán

Nem csak az a kérdés, hogy meg lehet-e oldani, mert biztos van olyan, hogy meg. Hanem, hogy mekkorra copás, úgy unblock a szitu. A házra sem árt vigyázni, de azokban max esztétikai kárt tudsz tenni, de én nem szeretnék pcb után rohangálni, ha gáz van, csak ennyi a sztori, nálam ez a fajta megoldás, mármint a plateless ezért nem jön szóba, nem kell a bajt kergetni, jön az magától is.

Ezért nem szimpatizálok az ilyen agyon flexelt 1.2-es pcb-s csudagasket megoldássokkal sem, hogy aztán azon agyaljak vajon meddig bírja majd a forrasztás a hintapalintát.

[ Szerkesztve ]

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#80010) dqdb válasza Ispy (#80007) üzenetére


dqdb
nagyúr

Amit említesz, az valós probléma, és sokszor hoztam fel itt, hogy a Keychronnak is árusítania kellene külön nyákokat (tudom, hogy kérésre elérhető, de úgy értem ezt, hogy a boltjukban termékként listázva). De odafigyeléssel a probléma nagyja eliminálható, és az a megoldás, hogy nem kell olyan vásárlásba beleugrani, ami egyedi nyákot használ, vagy ha igen, akkor venni kell tartalékot, és ügyelni arra, hogy nyílt firmware-t használjon, aminél lehetőleg a forrás, de legalább a bináris elérhető legyen.

Nagyon sok billentyűzet használ félig-meddig szabványosnak nevezhető nyákot (és sokszor plate-et is), soknál open source maga a nyák is, igaz ez 60%-os, 65%-os és TKL méretre is. Olyan TKL-t például magamnak már nem is vennék, amibe valamelyik h87/88 változat vagy vele kompatibilis darab nem jó, ahogyan az összes 60%-osomba jó ugyanaz a nyák vagy annak USB-C helyett JST variánsa.

Ha pedig elfüstölt az össze nyákod, még akkor is eléggé jól javítható a dolog, mert az MCU ismert, firmware van rá (ezek egy tipikus brand billentyűzetnél nem elérhetőek, ott az MCU halál általában végleges állapot), "csak" alkatrészeket kell cserélni; a letépett hotswap socket meggyógyításához pedig ragasztó, vezeték és némi forrasztás lehet megoldás.

[ Szerkesztve ]

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#80011) mrviceguy válasza Ispy (#80000) üzenetére


mrviceguy
tag

Miben méred az értékességet? Mert ha pénzben, akkor van egy rossz hírem... :D

[ Szerkesztve ]

(#80012) mrviceguy válasza dqdb (#80010) üzenetére


mrviceguy
tag

Nyákjavítás-nyákjavítás, aztán az oblivious user nekiesik szerelgetni pamut pulóverben és otthonpapucsban, odaken egy ESD-t neki, aztán megy majd a kesergés, hogy nem megy egy oszlop, egybe érzékel egy sor... :D

(#80013) dqdb válasza mrviceguy (#80011) üzenetére


dqdb
nagyúr

Ráadásul tipikus billentyűzetnyáknál az összes alkatrész a nyák alján van, felül legfeljebb reset kapcsoló vagy kézi flash-eléshez szükséges 6 pin kimenet szokott lenni. Igen, ha több kiosztást támogat a nyák, akkor az extra lyukakon át tud esni kosz, de az sem direktben az elektronikára esik.

odaken egy ESD-t neki, aztán megy majd a kesergés, hogy nem megy egy oszlop, egybe érzékel egy sor.
Az egyszeri user mentségére szóljon, hogy voltak kriminális minőségű nyákok a múltban custom vonalon nem létező vagy hibás ESD-vel. 2016 környékén olyan billentyűzet, ahol fél éven belül 100%-os volt a halálozási arány. Azóta szerencsére a hozzáértők foglalkoznak főleg nyáktervezéssel, ezek a hírhedt (főleg kínai) gyártók pedig belátták, hogy jobb egy nyugati mérnököt megbízni vele.

Szerencsére a jelen már más, rendes ESD védelem van, komolyan meg kell küzdeni egy nyák kinyírásához még száraz, meleg klíma mellett is.

[ Szerkesztve ]

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#80014) Ispy válasza mrviceguy (#80011) üzenetére


Ispy
veterán

Bosszúság, agyvérzés, idegroham? ;]

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#80015) dqdb válasza mrviceguy (#80012) üzenetére


dqdb
nagyúr

egybe érzékel egy sor
Nem sorral, hanem oszloppal megtörtént egy billentyűzet esetében. A nyákgyártó cég selejtes MCU-t ültetett a nyákok egy részére, ahol egyes lábak olyan módon degradálódtak pár/sok hónap után, hogy egy pillanattól kezdve egész oszlopot érzékelt a billentyűzet az alap QMK firmware-rel. Erre egy módosított firmware lett a megoldás a problémás eseteknél, ahol a mátrix kiolvasási módjának átalakításával a hardveres problémát sikerült szoftveresen eliminálni.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#80016) mrviceguy válasza dqdb (#80015) üzenetére


mrviceguy
tag

Mindig jó dolog az, amikor a hardveres problémát szoftveresen patkolják meg, eklatáns példáji voltak ennek az égből potyogó Boeing 737 Max-ok... :(

(#80017) dqdb válasza mrviceguy (#80016) üzenetére


dqdb
nagyúr

Itt arról szólt a szoftveres javítás, hogy megúszhatta a user kiforrasztás-garanciális ügyintézés-beforrasztás kört, ha megfelelt neki. Ha nem, akkor a vendorok intézték a cserét.

Amúgy egy sima 60%-os nyákról volt szó (ami ráadásul még open source is), azóta emiatt át lett dolgozva (ha jól rémlik, akkor két szomszédos MCU láb használata okozta a problémát a gyengébb minőségű MCU-knál).

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#80018) Domonkos válasza Ispy (#80007) üzenetére


Domonkos
Ármester

A PCB a legfoloslegesebb resze a biillentyuzetnek. :U

:P

Gender of electrical connectors is defined by the pins.

(#80019) Domonkos válasza Ispy (#80007) üzenetére


Domonkos
Ármester

A haz a legfoloslegesebb resze a biillentyuzetnek. :U

:P

Gender of electrical connectors is defined by the pins.

(#80020) Ispy válasza Domonkos (#80018) üzenetére


Ispy
veterán

Billentyűzetről volt szó, ez nem tudom micsoda. ;]

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#80021) dqdb válasza Domonkos (#80018) üzenetére


dqdb
nagyúr

A Pro Micro vagy Elite-C alá pedig a szél fújta oda azt a kis darab FR4-et ;]

Mondjuk DIP tokozású MCU-val tényleg ki lehetne optimalizálni a nyákot teljesen gyönyörű 3D pókháló forrasztással :DDD

[ Szerkesztve ]

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#80022) Ereshkigal válasza Ispy (#80020) üzenetére


Ereshkigal
őstag

Valami csöves erősítő lehet. :)

(#80023) Molydeus válasza Alan[HUN] (#80003) üzenetére


Molydeus
senior tag

Igen, csúsztatott alatt a WASD/IJKL megoldást értem.
Próbáltam mindet, a WASD-ot kifejezetten sokszor játékok alatt is, hogy ne kelljen tologatni a bill.-t az optimális alkartávolsághoz és szöghöz. Viszont valahogy anatómiailag nem jók nekem. Először kényelmetlen, aztán fájni kezdenek az ujjízületeim már rövid távon is. Az egy sorba rendezés ugyanez.
Részben ez vezetett anno az ortholineáris ControlPadhoz bal oldalra. Igazság szerint nem is a fordított T a legkényelmesebb nekem, hanem egy derékszögű Z (Numpadon pl. 7856).

M.

(#80024) mrviceguy válasza Domonkos (#80018) üzenetére


mrviceguy
tag

Ha már nyomtatvány, egy kis kábelelvezetőt igazán lehetett volna még belemodellezni a fekete ducttape helyett. No nem mintha az olyan sokat rontana az összképen :D

(#80025) s4tch


s4tch
veterán

Sziasztok, újra kérdeznék. Októberben már kiokosítottatok, azóta mások voltak a prioritások, de most találtam pár cuccot, ami tetszik. Az ideális egy kis méretű, magyar kiosztású, F-billentyűkkel rendelkező (75% vagy TKL), észszerű árú (~100$/€), hosszú távon használható billentyűzet lenne vidám színekkel, de ilyet nem találtam. Ami a legközelebb áll ahhoz, amit szeretnék:
- Keychron V1, ISO verzióban, ha beválik, akkor magyar kupakokkal kiegészítve. Ez papíron tetszene, csak gyász a színe.
- Epomaker TH80 Pro, akár a gyártótól, akár német amazonról, ISO kiosztással, Gateron Yellow-kkal. Erre nem tudom, létezik-e magyar kupak.
- Skyloong GK75, beszerzés, kiosztás mint fent. Ez is gyászos színű, nem feltétlenül RGB-vel szeretném feldobni,

Valami ilyesmi dizájn lehetne a végállomás, de ilyesmit a megadott paraméterekkel nem találtam magyar kupakkal, de még ISO-ban sem:



Rossz helyen keresem, vagy tényleg nincs ilyesmiből őrületes kínálat?

(#80026) nyunyu válasza s4tch (#80025) üzenetére


nyunyu
félisten

Szép, színes kupak jellemzően 40-50$ körül kezdődik, határ a csillagos ég.

ISO támogatás meg jó, ha minden negyediknél-ötödiknél van. *

Magyart meg esélytelen gyártatni értelmes minőségben.

*: Még egy nyomorult Cherry profilos PBT WOBot sem sikerült találni az utolsó Alis ámokfutásomkor a melós TKLemre, pedig azt gondolná az ember, hogy az aztán egy végképp szögegyszerű kérdés.
Mindről hiányzott az ISO Enter.
Már azon kínlódtam, hogy megrendeljem-e a Keychront, de nincsenek illuzióim róla, hogy nem jobb, mint a színes tesója

Erre most gugli elsőre kidobta a KBDFansot. :W

[ Szerkesztve ]

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#80027) lezso6 válasza s4tch (#80025) üzenetére


lezso6
HÁZIGAZDA
LOGOUT blog

Az utolsó képen lévő felirat stílusnak, hogy nagy betűk vannak a billentyű közepén, ennek van valami neve? Én valami ilyet keresek. Természetesen ISO kell nekem is, ami eddigi kereséseim alapján baromi ritka. :(

A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

(#80028) nyunyu válasza lezso6 (#80027) üzenetére


nyunyu
félisten

Jellemzően gömb felületű profiloknál (SA, OSA, XDA, DSA...) szokták középre tenni a feliratot, de azoknál elég ritka állatfaj az ISO Enter.
Hengeres profiloknál (Cherry, OEM) nem jellemző.

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#80029) Mephike válasza s4tch (#80025) üzenetére


Mephike
senior tag

Erre nem tudom, létezik-e magyar kupak?
Párszor már le lett írva, de elfér itt még egyszer.
1. Keychron magyar kupakok. A hivatalos oldalon már több kifogyott, az AH-n nagyobb a választék. Ha azok is elfogynak, akkor lehet várni, hogy a kínaiak ismét csináljanak ez esélyes, hogy nem holnap lesz.
2. Szerzel egy Donor billentyűzetet, és leszeded róla a kupakokat. Mondjuk egy jobb billentyűzetre nem biztos, hogy rátennék egy "minőségi" magyar kupakot. Ajánlott Varmiloban gondolkozni.
3. Elengeded a magyar feliratot és boldog ember leszel.
Régen azt mondták, hogy egy út van az a Lenini, minden más járhatatlan. Valami ilyesmi van itt is...

(#80030) dqdb válasza nyunyu (#80026) üzenetére


dqdb
nagyúr

Még egy nyomorult Cherry profilos PBT WOBot sem sikerült találni az utolsó Alis ámokfutásomkor a melós TKLemre, pedig azt gondolná az ember, hogy az aztán egy végképp szögegyszerű kérdés.
WOB = reverse dyesub, a szögegyszerűtől normális minőségben a megugorhatatlan szinten van jelenleg mindenkinek, ezért nem is erőltetik, ott van ezek helyett doubleshot ABS-ben és doubleshot "PBT"-ben

Jellemzően gömb felületű profiloknál (SA, OSA, XDA, DSA...) szokták középre tenni a feliratot, de azoknál elég ritka állatfaj az ISO Enter.
Tényleg ritka, mert az összes DSA, DSS, SA, KAT, KAM, XDA, MDA, MT3 készletem teljes ISO támogatással rendelkezik.

lezso6: a fenti listából lehet nézegetni a profilokat, ezek mindegyike szferikus profil, ahol tipikusan középre kerül a felirat (kivétel KAT-ban akad egyetlen készlet erejéig). A legolcsóbb és jó talán az akciós KAT BOW a KBDfanstől 39 dollárért.

[ Szerkesztve ]

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#80031) Mephike válasza lezso6 (#80027) üzenetére


Mephike
senior tag

Nálam most olyan van fent, nemrég linkeltem.

[ Szerkesztve ]

(#80032) nyunyu válasza lezso6 (#80027) üzenetére


nyunyu
félisten

Minimum érdekes ez az ócó SA szett. :DDD

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#80033) lezso6 válasza Mephike (#80031) üzenetére


lezso6
HÁZIGAZDA
LOGOUT blog

Ja azt az MDA szettet pont néztem, mielőtt linkelted, de annyira nem jött át a design.

De egyébként már valami ilyesmi is jó lenne. Csak ez 80 dollár, izé... :D

A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

(#80034) Ispy válasza lezso6 (#80033) üzenetére


Ispy
veterán

80 dollár? Az olcsókat nézegeted? ;]

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#80035) Mephike válasza lezso6 (#80033) üzenetére


Mephike
senior tag

Tetszik nekem is! Ugyanakkor ne feledd, egy vesével is lehet élni. :DDD
Poént félretéve, ha tetszik egy keycap, az olyan, mint egy jó switch, vinni fogod a következő billentyűzetre. Legalábbis én mindig ezzel indoklom meg a következő majd a következő keycap szettem vásárlását. :D
Nekem most a múltkor mrviceguy által linkelt Akko keycap szett piszkálja a fantáziámat.

(#80036) Ispy


Ispy
veterán

Tesztelgettem a clicky switcheket, ennek a crystal pinknek olyan a hangja, mint valami csörlő, aminek beakadt a lánca, igazi bűnös élvezet. Szeritem ki is végeznének itthon, ha ilyet használnék. :DDD

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#80037) s4tch válasza Mephike (#80029) üzenetére


s4tch
veterán

A kupakokkal kapcsolatos kérdés az Epomakerre vonatkozott. ;) Azt már tudom, hogy a Keychron szépen magyarítható, ezért is írtam, hogy "ha beválik, akkor magyar kupakkal". Szóval erre kéne hazai kiosztást varázsolni:

Milyen qrvajól néz már ki...

Nem adok a magyar kupakból, ez van. ;] Persze ha megoldhatatlan, akkor marad az ISO.

(#80038) lezso6 válasza Ispy (#80034) üzenetére


lezso6
HÁZIGAZDA
LOGOUT blog

Azt akarod mondani, hogy ez jó ár érte? :D

A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

(#80039) s4tch válasza lezso6 (#80027) üzenetére


s4tch
veterán

Nem tudom, mi a neve, de ha jól látom, az Epomakeren is ilyen van. Árulnak ilyesmit többféle dizájnnal (pl [link] [link] [link] [link] stb), ISO kiosztást én sem találtam...

(#80040) lezso6 válasza Mephike (#80035) üzenetére


lezso6
HÁZIGAZDA
LOGOUT blog

Ja, akkor másra gondoltál, én arra írtam, amit most linkeltél. De ami most van neked az hasonlít. :D Egyébként igen, ez hosszú távra lenne, de ehh. PBTFans megér ennyit?

A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

(#80041) Ispy válasza lezso6 (#80038) üzenetére


Ispy
veterán

Azt nem tudom, de amik nekem tetszettek, azok valamiért mindig 100 eur felett vannak. :DDD

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#80042) lezso6 válasza Ispy (#80041) üzenetére


lezso6
HÁZIGAZDA
LOGOUT blog

Ami nekem igazán tetszik olyan meg nincs. :DDD

A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

(#80043) Domonkos válasza mrviceguy (#80024) üzenetére


Domonkos
Ármester

Az elso ket dactyl-manuform-omon volt, es a harmadiknal ugy dontottem, hogy nem kell tobbet. A szupportot kiszedni elegge nagy szivas, mert nagyon kell ugyelni, hogy ne tord le magukat a kampokat. Forrasztas kozben is inkabb csak az utban vannak es amugy sem igazan log ki - meg egy skeletyl "hazabol" sem - a vezetek, ha az nincsen tul hosszura hagyva.

Egyebkent a penzben merheto erteket ez nem nagyon csokkenti, foleg annak tudataban, hogy ezt a kategoriat alkatreszenkent valoszinuleg dragabban lehet ertekesiteni, mint egyben a mukodo billentyuzetet. Hiaba 5-6 ora osszerakni egy ilyet. :N :(

[ Szerkesztve ]

Gender of electrical connectors is defined by the pins.

(#80044) Molydeus válasza lezso6 (#80042) üzenetére


Molydeus
senior tag

Magas szférikus és emiatt középen feliratos kupakokból jó áron ott vannak az Alis Aifei AFSA-k: [link] ill. [link] két megbízható storeból. Vannak közte színesebb darabok is, ízlés szerint. Teljes az ISO kompatibilitás és ezen kívül is a legtöbb kiosztásra és méretre jók.

#80039 s4tch
Az a gond, hogy magyar feliratos kupak készletből minimális a kínálat. Az átvilágítósokból a szürke-szürke Keychron és a Glorious feketéje érhető el, mindkettő kopik. Színesek max az RGB-től lesznek, de erről írtad, hogy nem szeretnéd.
Nem átvilágítósból a korábban említett 3-4 féle Keychron, külön 65-75%-ra ill. Full-TKL-60%-ra, valamint a nem túl szép, de baromi drága KPRepublic magyar kiegészítő (régen kb csak ez volt).
Mivel a Keychron magyar dye-sub PBT-i OEM profilosak, a legkönnyebben úgy tudod színesebbé tenni, ha kombinálod egy másik ilyen profillal és gyártási móddal készült Keychron szettel: [link]
Az alfák a magyar készletből, a modok, stb. a másikból ügyelve, hogy utóbbi megfeleljen a 75%-nak illetve a TKL-nek (ezekben eltér az alsó sor jobb oldala, a jobb Shift, a jobb oszlop/nav cluster, de még az is, hogy a felső sorba van-e megfelelő méretű Del kupak)
Sajnos túlságosan élénk színek itt sem jellemzők.
Ha fontosabb a szín, akkor érdemes megfontolni a magyar felirat elvetését. Még mindig egész jó áron vannak a cherry profilos Aifei-k a fenti két store-ban.

M.

(#80045) Molydeus válasza Molydeus (#80044) üzenetére


Molydeus
senior tag

a legkönnyebben úgy tudod színesebbé tenni, ha kombinálod egy másik ilyen profillal és gyártási móddal készült Keychron szettel.

Elnézést, ezt visszavonom. A Keychron cseszik ISO-t támogatni a többi készletében... :W
Így viszont a magyar készletből nem csak az alfákat kellene átvenned, hanem a bal Shiftet az "Í"-t, "Ű"-t és a kétsoros Entert is, de úgy már elég kaotikus lenne a vége...

M.

(#80046) s4tch válasza Molydeus (#80045) üzenetére


s4tch
veterán

Köszi a tippeket. Úgy látom én is, hogy vagy depresszív magyar Keychron, vagy valami vidámabb ISO lesz ebből. Egyelőre erre hajlok.

(#80047) Domonkos válasza s4tch (#80046) üzenetére


Domonkos
Ármester

Amugy ha mar epp lemondanal a magyar kupakokrol, akkor javaslom, hogy egy fust alatt az ISO-t is probald meg elengedi, mert amellett hogy ANSI kupakok teren valoszinuleg egy nagysagrenddel nagyobb a valasztekod, ugy maga az elrendezes ergonomiailag is jobb! :K
(A gyakrabban hasznalt billentyuk kozelebb vannak az alap keztartashoz.)
Ami amugy a space ketteosztasa utan a masodik, konnyen meglepheto ergonomiai javitas lehetne a normal magyar billentyuzeten, ha vegre tovabb tundnank lepni a default effect-en.

Gender of electrical connectors is defined by the pins.

(#80048) elite.cs11 válasza Domonkos (#80047) üzenetére


elite.cs11
senior tag

En azt hittem, csak kisebb billzeteken osztjak kette a spacet, h kapjanak extra gombot. Milyen funkcioja van meg? Vagy ugyan ezert mondtad te is?

(#80049) s4tch válasza Domonkos (#80047) üzenetére


s4tch
veterán

Nem. ;] Kell egyelőre az ékezetes karaktereknek a külön gomb a megszokott helyen.

Látom az ANSI választékot, fáj is. :D Ha megszeretem a mechanikus billentyűzetet, a következő lépés egy második eszköz lehet, ANSI kiosztással. Addig marad a magyar/ISO.

(#80050) elite.cs11 válasza s4tch (#80049) üzenetére


elite.cs11
senior tag

ANSI-n is van helye az ekezetes karaktereknek. Az ű van mas helyen, meg az í helyett nyomhatsz pl altgr -j/i-t. De ennyi a difi.

De persze ahogy erzed. En anno 15-16 evesen valtottam ra, mert mechat akartam es nem is volt mas. Szerintem fel se tunt hogy mas a kiosztasa ameddig nem vettem kezbe. Szoval ugy valtottam, h magamat is megleptem :d

Útvonal

Fórumok  »  Beviteli eszközök  »  Milyen billentyűzetet vegyek? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.