Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Beviteli eszközök  »  Milyen billentyűzetet vegyek? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2019-03-15 13:37:03

LOGOUT.hu

ÖSSZEFOGLALÓ
Kérdezés előtt kérlek olvass végig!
Ajánlott billentyűzetek listája!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#70101) [Prolixus] válasza UX (#70097) üzenetére


[Prolixus]
addikt

Igen, sajnos az összefoglaló elavult, de én pl. biztos nem venném a fáradtságot egy teljes update-re, és a topicgazdákon sem kérhetem számon hogy miért csak ilyen, mert ők is max jófejségből topicgazdák.

De tényleg a kérdéseiddel leginkább az volt a "baj", hogy nincs megfelelő tapasztalat itt szerintem hozzá. Persze ki tudja, bármikor beeshet valaki aki leírja hogy ő pro gamer és 10 éve már tucatnyi vezeték nélkülit használt már és így meg úgy...De a topicban (legalábbis az utóbbi pár hónapban amióta követem) jóval több diskurzus megy arról, hogy melyik kapcsoló milyen, mitől lesz egy billentyűzet minőségi, vagy éppen csendes, vagy a kettő egyszerre, vagy ha már valami vacak hogyan lehet segíteni rajta stb. Legtöbbünknek a vezeték nélküliség nem akkora szempont, mondom nekem is van de pont nem használom játékra, és az akksit is pont nem szoktam hagyni teljesen lemerülni. Egy hetet gondolom kibírna kábél nélkül. Nyilván az akksi méretétől is függ, sok vezeték nélkülibe ilyen 1200-2000mAh közöttit raknak, a Keychronokban 4000mAh-s van, de van itt fórumtárs aki rendelt aliról 12000mAh-sat is a K8-asához, amit némi moddolással belerakott, azzal biztos kitart neki addig, hogy ne legyen macera töltögetni. De ezzel még mindig nem tudjuk meg, hogy pontosan meddig bírja szuflával.

[ Szerkesztve ]

I'm no hero Doc, I'm just your regular US Army Mark 4 cyber commando

(#70102) prolad válasza UX (#70082) üzenetére


prolad
őstag

Csak pár gondolat:

-használt billentyűzet: Igenis fontos, főleg ha egy ritkább darabot keresel, használtan jóval olcsóbban megkaphatod. Pl Planck, vagy más 40% esetleg ortho board. A retkességet meg nem értem, aki egy kicsit is igényes, legalább eladás előtt megpucolja a billentyűzetet. Ha meg nem, teljesen moduláris az egész, nem tart semeddig szétkapni és kitakarítani. Hirdetni nem lehet a topikban, de ott van házon belül a Hardverapró, arra lehet hivatkozni. Illetve ha valakinek van olyan cucca, amit keresel, akkor vagy jelzi kommentben vagy privát üzenetben nagy eséllyel megkeres.
-miért váltasz: laikusként ki lehet fogni egy rossz billentyűzetet, ami miatt kialakul egy rossz kép. Pl. A mecha szar, pedig nem az, csak megvettél egy rosszul tervezett darabot. Vagy az én példám, a lineáris kapcsolók nem jók, pedig simán lehetnek azok, csak amit használtam és nem szerettem az egy túl könnyű darab volt egy nem megfelelő házban.
-ANSI és ISO: aki mindenképp magyar kiosztást akar, az mondani fogja és tökmindegy neki. Aki meg el tudja engedni, az rá tudja szánni azt a 2 percet, hogy utánanézzen/talán már van is preferenciája.

Az meg hogy a YT megoldja a gondod, és már az első találat... akkor vagy nagyon általános gondod van, vagy tökmindegy mit mondanak, jó neked bármi. Beírtam most, hogy best 60% ortholinear keyboard, kaptam egy szem találatot a 100 másik irreleváns mellé és az is csak részben fedi a kérdést.
Arról nem is beszélve, hogy még mindig sokan mondják, hogy gépelni MX red, játékra meg MX brown (vagy fordítva?). És aki kicsit is beleássa magát, sz tudja, hogy nagyon nem így van.

Viszont szólj, ha megtaláltad a vezetékmentes eszközt ami még kompromisszummentes is, nem láttam még olyat. Egérből nem lehetetlen, billentyűzetet erőden kétlem, hogy lenne.

(#70103) [Prolixus] válasza 3.Aragorn (#70100) üzenetére


[Prolixus]
addikt

Hmm, szerintem azért nem ennyire rossz a helyzet. :) 20k körül már lehet normális Redragonok alapokat kapni, amikből némi moddolással tök vállalható billentyűzet hozható ki. A probléma inkább az, hogy ezt a büdzsét megduplázva sem feltétlenül fog drasztikusan nőni a minőség, hanem inkább triplázni kellene ahhoz, hogy tényleges minőségi legyen...

A kapcsolók terén mondjuk szerintem pont nincs sok különbség, egy 20k-sban egy cherry klón kapcsoló lesz, a 40k-sban meg cherry, de a cherry sem jobb semmivel már manapság, mint a klónjai. Pl A Gateron vagy Kailh vagy Outemu vörös kapcsolók szerintem nem rosszabbak mint a Cherry, barnából meg vegyes, van ami igen van ami nem. A teljesen noname kapcsoló azért ritka, még a TTC-t is ismerjük. :DDD

A kupakok is 99%-ban vékony mártogatott/lézerezett ABS kupakok lesznek még a 40k-s szegmensben is, max a felületkezelés, tapintási érzet lesz más (jobb) a drágábbaknál, a tartósságukat meg fene sem tudja (nekem az évek során nagyon kevés ABS festett kupak kopott el, simán csak kifényesedtek a használattól, de ennyi, pedig volt olcsóbb-drágább is).

Ami más lesz tényleg, hogy a tapintásra kerülő dolgokba minőségibb műanyagot használnak fel, nem olyan bazári lesz a ház, vagy a népszerű floating design miatt fém lesz az a rész amivel érintkezik a user, emiatt minőségibbnek érződik a cucc. A bibi megint az, hogy mindettől még lehet tökre hangos, meg pengős a ház, vagy lehet nagyon vacak csörgős a stab, amitől teljesen tönkre van vágva a gépelési élmény.

Szóval én azt mondom, hogy 20k-ért is lehet vállalhatót kapni, a probléma inkább az, hogy 40k-ért sem dupla olyan jót kapsz, a hanem inkább minimálisan jobbat. És nincs kiemelkedő best-buy, amit nyugodtan lehet itt ajánlgatni. Vagy legalábbis senki nem teszteli itt végig ezt a szegmenst, hogy megtalálja a kivételeket, az itt rendszeresen fórumozók közül sokan meg már valszeg nem is csak egy Varmilo árát költötték billentyűzetre...

[ Szerkesztve ]

I'm no hero Doc, I'm just your regular US Army Mark 4 cyber commando

(#70104) Jorus válasza [Prolixus] (#70101) üzenetére


Jorus
nagyúr

"a topicgazdákon sem kérhetem számon" - főleg azért, mert nincsenek. :)

''És nagy kópék vagyunk. Igyunk barátaim, yo-hoo!'' - Jack Sparrow

(#70105) Mephike válasza UX (#70097) üzenetére


Mephike
senior tag

Bocs, de az éjjel bealudtam. örülök, hogy azért nagyjából tiszta víz került a pohárba. ;)
De lépjünk előre a Te ügyedbe, javaslataim a vezetéknélküliségre.
Ha általános felhasználásra kell, tehát ha nem kőkemény e-sportra:
1. Talán nem mondok hülyeséget, ha azt mondom, hogy az egyik legjobb választás és többen is itt használják az a Keychron billentyűzetek. Ebből is a K széria az, ami tudja a vezetéknélküliséget. Blutooth kapcsolat jellemzi, ami előny, hogy a billentyűzet használható Windows és IOS oprendszernél is. Van cserélhető switches változat is. Árról az után lehet beszélni ha már tudjuk, hogy milyen layoutban gondolkodsz és akarod-e, hogy cserélhető legyen a switch a billentyűzetben, ez utóbbit én javasolnám, hogy cserélhető legyen.
2. A második lehetőség, hogy veszel kb 10-12k forint értékű vezeték nélküli Logitech vagy MS billentyűzetet. Bár ezek, ahogy írtad általában mind lapos gombúak.
3. Redragon Vishnu. Saját véleményem, 2 Redragon termék után, hogy itt a vezetékmentesség terén érdemes azt a pár ezer forint pluszt hozzátenni, és inkább az 1-es opciót választani, mert jobb switcheket, jobb kábelt (még ha csak töltésre fogod használni), jobb gombokat kapsz.

A másik vonulat a vezetékmentesség terén gamer irányzat. Itt ugye wireless megoldásokat fog találni a jobb válaszidő érdekében.
Nekem ilyen billentyűzetem nem volt és gyanítom nem is lesz, mert sem dizájnban sem képességben nem győztek meg, főleg az ár/érték párosra gondolok.
1. Ott van az ASUS ROG Claymore II.
2. ASUS ROG Falchion
3. RAZER BlackWidow V3 Pro
4. COOLERMASTER CK721

Saját véleményem, hogy sem a Razernek, sem az ASUS-nak nem a billentyűzetkészítés az erőssége. A Razert biztos nem venném, az ASUS nekem túlárazott. A CK721-et szeretném letesztelni pár hónap múlva, ha megkapom tesztre le fogom írni róla a véleményem, de a jelenlegi tudásom ismerteim mellett neki szavaznék bizalmat.

Bárki kijavíthat, ha valamiben nem ért egyet ;)

[ Szerkesztve ]

(#70106) VirsLee válasza 3.Aragorn (#70094) üzenetére


VirsLee
őstag

Például az, hogy a többi ilyen mit vegyek topichoz képest, itt már nem a mit vegyek a téma. Nyilván nem a ti hibátok, hogy már nincsenek itt azok akik kitakarítanák a sok offot innen, vagy tisztában lennének azzal, hogy mit, hol és mennyiért érdemes venni. Az is fura nekem egy kicsit, hogy senkinek nincs 2 órája arra, hogy frissítse az összefoglalót, de arra igen, hogy fotózgassa a saját billentyűzetét a különböző fényerő beállítások mellett. Ami szerintem nem gond, csak nem ez kellene, hogy legyen a mit vegyek topic témája. Ennek már egy szakmai topikban lenne a helye.

Nincs baj ezzel a topikkal, csak a neve nem fedi a valós tartalmát. Pl. senki nem válaszolt warpig 5 napja feltett kérdèsére, aki elolvasta az összefoglalót és az alapján kérdezett. Sanszos, hogy az én kérdésem is erre a sorsra jut :)

(#70107) UX válasza Mephike (#70105) üzenetére


UX
junior tag

Köszönöm a válaszod, és az ajánlásokat. Meg fogom nézni őket.

Csak heti 2-3 óra játék, és napi 5-6 óra 3D modellezés, vektorgrafika, excel, numpad használattal. 50-60 ezret is megérne nekem egy jó billentyűzet, amely alacsony válaszidős és nem kell hetente tölteni.

A válaszidőket nem is láttam kiírva a gyártói leírásokban, azért sem voltam képben az elején, illetve még azt nem tudom melyik adatátviteli kapcsolat a legjobb. Na majd jövő héten újra beleásom magam.

(#70108) Jorus válasza VirsLee (#70057) üzenetére


Jorus
nagyúr

Redragonokra néznék rá a paraméterek alapján:
- K551 MITRA - topic infók
- K588 Broadsword-Pro - topic infók
- K596 VISHNU- topic infók

''És nagy kópék vagyunk. Igyunk barátaim, yo-hoo!'' - Jack Sparrow

(#70109) Jorus válasza Warpig (#69969) üzenetére


Jorus
nagyúr

Logitech G213 Prodigy - topic infók

''És nagy kópék vagyunk. Igyunk barátaim, yo-hoo!'' - Jack Sparrow

(#70110) copass válasza UX (#70097) üzenetére


copass
veterán

van olyan kiemelt topik ahol ha privátban kérdezel a "topikgazdától" (nincs rögzítve, de minden kommentre válaszol felszínesen) akkor azt válaszolja hogy fizetős móka...
billentyűzetek elég rohamosan fejlődnek az utóbbi években, nagyon nehéz követni.
milyen egeret csopiban is vannak ajánlások, amik elavultak de szakmailag a legjobb topikok egyike.
ezért jobb az a megoldás hogy pár kérdésre válaszolva elindul egy kommunikáció.
így a kérdező is összeszedi hogy ő valójában mit szeretne és a válaszadó is tudja hogy tud-e érdemben válaszolni rá.
mert lehet azt mondani valamire hogy szar, de ha van mögötte valós tapasztalat akkor normálisan is el lehet mondani.
sokan rávágják a redragonokra hogy szar, de ez nem így egyszerű:
redragon kumara k552. előnyei: hotswap (csak outemu switch), olcsó, könnyen moddolható. hátrányai: keycap minőség rossz , switchek nehezen nyithatóak törésre hajlamosak, stabilizátorok zörögnek.
a yt videók nagyon nagy része szponzorált cucc vagy nincs mögötte szakértelem és a megtekintésre mennek.

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#70111) VirsLee válasza Jorus (#70108) üzenetére


VirsLee
őstag

Köszönöm :R

(#70112) F34R válasza UX (#70107) üzenetére


F34R
nagyúr

Pl attol is fugg milyen jatekkal jatszol. mmorpg lost ark, a barna kapcsolos nem annyira mmegfelelo, most mar gepelesre sem erzem annak.
Aztan ha van egy gyenge geped akkor a wirelessen megnagyobb lesz a kesleltetes.
Nehol eleg ortoped a normal kiosztason jatszani es gepelni. stb stb. A Mac minire valtast meg jol gondold at.

(#70113) [Prolixus] válasza VirsLee (#70106) üzenetére


[Prolixus]
addikt

Ebben mondjuk igazad van, hogy a topicban folyó beszélgetés sokszor már bőven túlhaladja a címét, és egy általános billentyűzetes szakmai topic lett belőle. De nem biztos, hogy jobb lenne különválasztani, szerintem sokan innen nem látogatnák a vegytisztán "mit vegyek topic-ot", mert már vannak annyira járatosak a témában, hogy pontosan tudják mit akarnak, illetve hol lehet utánanézni hogy van-e amit akarnak, milyen csatornákat kel követniük az újdonságok iránt stb. Úgy meg lehet még kevesebb segítség vagy ajánlás jönne egy "mit vegyek" kérdésre itt.

Volt már egyébként kísérlet rá, hogy a custom építgetésről folyó beszélgetést "kihúzzák" a topicból [Így építsd a billentyűzeted] topic, de az teljesen halott.

Jól megírni egy összefoglalót meg nagyon nem 2 óra de nem is 4. Nyilván, ha összeadnánk hogy XY rendszeres fórumozó itt mennyit töltött hsz-ek írásával, és ahelyett összefoglalót csinált volna, akkor kijönne már annyi idő, ami helyett meg lehetett volna csinálni. De hát senki nem kényszeríthet senkit, hogy hozzászólások helyett inkább összefoglalót írjon. :)

#70104 Jorus

LOL, igaz, akik az összefoglalóban közreműködtek nincsenek is így feltüntetve, ezt észre sem vettem. Szal ez egy vadnyugat topic. :DDD

#70107 UX

Nem szokták feltüntetni a gyártók, de szvsz nem is mennél sokra vele. MOnitoroknál is megy a marketing, hogy ilyen kevés meg olyan kevés az input lag, de a valósághoz köze nincs az egésznek.

Egyébként lehet érdemes lenne valami gamer topicban is kérdezni, általánosságban, hogy használ-e valaki vezeték nélkülit, és mik a tapasztalatai. Azt biztosan tudjuk mondani, hogy sima "irodai" felhasználás esetén nincs olyan input lagja ezeknek a billentyűzeteknek ami észrevehető lenne. Játékot már nem tudom.

I'm no hero Doc, I'm just your regular US Army Mark 4 cyber commando

(#70114) VirsLee válasza [Prolixus] (#70113) üzenetére


VirsLee
őstag

Ebben teljesen egyetértünk, hogy jó eséllyel a billentyűzet topik nem pörögne úgy, mint egy proci ajánlós, szóval elég gyorsan kihalna érdeklődés hiányában :)

(#70115) copass válasza VirsLee (#70106) üzenetére


copass
veterán

nagyobb a felhasználó bázis, sokkal több visszajelzés. így építsdben tényleg csak azok járnak akik már "szakosodtak".

[ Szerkesztve ]

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#70116) nyunyu


nyunyu
félisten

Nekem már abszolút nincs ihletem a témához, használom azt, ami éppen kéznél van.

(Múlt hét óta arra is lusta voltam, hogy elmosogassam a botanicalt, így még mindig a KPR rondálkodik a GMMKmon.)

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#70117) copass válasza nyunyu (#70116) üzenetére


copass
veterán

dettó. iron man mt3-at is nagy duzzogva voltam hajlandó felrakni, mert le kell szedni a régit és akkor biztos találni fogok vmit amin lehet molyolni még! :D

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#70118) Domonkos válasza UX (#70097) üzenetére


Domonkos
Ármester

Hi!

Ennek a topiknak a legutolso gazdaja en voltam kb. 4 evig.
Anno en is elegge benne voltam ebbe a billentyuzet keresgelos es cserelgetos temaban, hogy megtalaljam a legjobbat - topikgazdakent pedig aztan tenyleg 2-3-szoros tempoban jott minden info - szerettem csinalni, alig volt 1-2 het, hogy ugyanazt a billentyuzetet hasznaltam egyhuzamban.

Bar elismerem, az osszefoglalonk tenyleg el van maradva az atlagtol.
Regebben gyakran volt aktualizalva, hogy azokat a kerdeseket valaszoljuk benne meg, ami minden 10. hozzaszolasban feltett valaki.
A kerdessort is ugy alakitgattuk, hogy azokat a kerdeseket vettuk be, amiket a leggyakrabban kellett mindig kulon megkerdezzuk. Ez boven nem a legelso revizio belole, es 2019-ben szerintem tok aktualis volt. Most mar nem az, szerintem sem.
En a topikgazdasagrol 3 eve lemondtam, mert lettek mas hobbijaim, es mert akkoriban mindenkinek aki ide betevedt a "magyar + vilagitos + halk" billentyuzet kellet, ami szerintem egy nyomi igeny. Nyomi, mert ez az irany sokkal kevesbe nyomi: [kép] [kép] [kép] - ahol nekem sikerult kikotnom a szamtalan vegigprobalt billentyuzet utan [kép] [kép]
Es az ajanlott billentyuzetek listajat sem frissitem, mert engem sem hoznak nagyon lazba a "hagyomanyos billentyuzetek" es nem is ajanlanek mar senkinek sem ilyet. - foleg azoknak, akik veszik a faradtsagot, hogy utana nezzenek es kerdezzenek, hogy mit erdemes hasznalni. Ok, de igazabol mindenki jobbat erdemelni :D

Roviden ennyi.
Ha valaki szeretne ujrairni az osszefoglalot, akkor el tudom intezni, hogy a valtoztatasai bekeruljenek. - Jelenleg en sem tudom szabadon modositani. Vagy ha szeretne gazdanak jonni, akkor ide meg mindig keresunk tagot!

[ Szerkesztve ]

Gender of electrical connectors is defined by the pins.

(#70119) [Prolixus] válasza Domonkos (#70118) üzenetére


[Prolixus]
addikt

Lehet jelentkezni, kedves elégedetlenkedők. ;]

I'm no hero Doc, I'm just your regular US Army Mark 4 cyber commando

(#70120) nyunyu válasza Domonkos (#70118) üzenetére


nyunyu
félisten

es mert akkoriban mindenkinek aki ide betevedt a "magyar + vilagitos + halk" billentyuzet kellett,

Inkább nem számolom össze, mennyibe fájt ez az RGB képes géjmer gombhalmaz,
plusz a belefeccölt három hangtompítási kísérlet, 2 vagy 3 szett hangtompított kapcsoló, pláne Outemu kézzel kenve.
(nyugodtan számolhatsz 10-15 órányi barkácsot.)

Pedig nekem eredetileg csak egy irodában is használható, USBs fehér magyar billzet kellett volna.

Ja, megtaláltam, hogy az Fn+Ó lépteti a retkesség kiemelés színét az R, G, B, C, M, Y, W, RGB opciók között.

[ Szerkesztve ]

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#70121) F34R válasza Domonkos (#70118) üzenetére


F34R
nagyúr

Nyilvan nem egy /r/Mechanicalkeyboards vagy az erre szakosodott Discord csatornak. Ezt egy ember nem kepes megoldani szvsz.
Updatelni persze lehet, de 1-2 ev mulva megint az lesz a baja valakinek hogy outdated.
Asszem par eve valaki megkert, akkor irtam a switchekrol hogy majd bekerul az osszefoglaloba.. aztan mikor elkeszult rajottem hogy egy rakas :shit: es vegul nem kuldtem be. Azota meg aztan annyi switch tipus lett, hogy ezt magyarul szajbaragosan meg nehezebb lenne leirni. dqdb eleg sokat munkalkodik a topikban, o az egyik ha nem a legalkalmasabb szemely erre a feladatra. En ugy gondolom hogy igy is eleg hc a topik, mert 90%-ban ide egyszeru billentyuzeteket jonnek keresgelni, a masik 10% reteg pedig specialis igenyu amit nem lehet rahuzni az egeszre. En nagyon orulok neki hogy nem csak a vilagitos bolti vackokrol szol a fama, vagy az eppen aktualis wireless csattogos csodakrol.

(#70122) Warpig válasza Jorus (#70109) üzenetére


Warpig
aktív tag

Szia!

Köszi a tanácsot! Közben rátaláltam a Cooler Master CK550 bill-re. Az általad linkelt Logihoz képest jobb választás lehet?

Köszi!
W.

Idő vagyok, világok hatalmas pusztítója. Azért jöttem, hogy megsemmisítsek minden embert.

(#70123) Molydeus válasza nyunyu (#70120) üzenetére


Molydeus
senior tag

Azért felmerült azóta 3 plusz igény:
- legyen olcsó (<30ezer Ft nagy általánosságban)
- legyen lapos: ez ugyan viszonylagos, mert szerintem a GMMK pont elég lapos a normál magasságú switch-ekkel operáló mechák között
- legyen wireless

Ha innen nézed, a GMMK már meg sem felel, az enyém még kevésbé, mert az még csak nem is magyar feliratozású.:D

M.

(#70124) Molydeus válasza Warpig (#70122) üzenetére


Molydeus
senior tag

Hosszú idő után a CK550 volt az első mechám a gumidómosok után, még az első verzió Gateron Brown switchekkel. Ezekből még előfordulnak a HA-n használtan, de a legtöbb - és az összes új a boltokban - már TTC kapcsolókkal készül, ami egy visszalépés minőségben, cserébe a v2-höz gyárilag jár csuklótámasz.
Amit érdemes megfontolni:
1. Ha számít a hang milyensége vagy a halkság akkor a CK nem ideális választás: a ház kialakítása (lebegő design, üreges belső, forrasztott kapcsolók és azon átfűzött RGB LED-ek), a szálcsiszolt fém plate, a csörgő stabilizátorok és a vékony ABS kupakok miatt nem lesz se szép a hangja, se halk. Magyarul zörög és peng az egész és csak minimálisan módosíthatók hang szempontjából forrasztás nélkül (kupakcsere, o-ring, kb. ennyi).
2. Az ABS kupak a bőrödtől függően idővel kifényesednek vagy akár ki is kophatnak.

A fentiek egy része nem CK specifikus, a legtöbb belépő szintű mecha kb. ugyanezt tudja.
A CK-nál pozitívum talán a kapcsolónkénti RGB és egy viszonylag strapabíró kialakítás.

Ha a fentiekkel ki tudsz békülni és nem érzed magadban a késztetést, hogy később módosítst rajta, akkor a CK megfelelhet. Ha igen, akkor belépő szinten egy Redragon Mitra jobb választás lehet, mert ott a kapcsolók hot-swap cserélhetők (néhány, az alap kapcsolóknál jobb Outemura) és így forrasztás nélkül is el lehet kezdeni modolni, halkítani, stb.

M.

[ Szerkesztve ]

(#70125) Throme válasza Warpig (#70122) üzenetére


Throme
veterán

"#70124Molydeus" szerintem jól összefoglalta. Én a pengést kiemelném. Ha érzékeny rá a füled (úgy értem zavarna egy ilyen pengő hang minden leütésnél) akkor a CK530/550 billentyűzeteket engedd el szerintem.
Még azt sem tudnám javasolni, hogy egy nagyáruházban próbáld ki és hallgasd meg, mert ott a zajban nem biztos, hogy felfigyelsz rá.

#70121F34R
90%-ba tartozom és tényleg vannak itt olyan leírások hsz-ekben, hogy az már nem az átlagnak szól, inkább hc. Természetesen jó olvasni és ilyenkor látja az ember, hogy semmit nem tud a billentyűzetekről. A 10%-nak meg ott az "így építsd a billentyűzeted" topik.
Úgy látom ez a világítós bill kategória megkapta a saját sztereotípiáját. Világítós = csilivili szivárvány diszkó. Szerintem sokan használják a világítást egy színnel, villogásmentesen, sötétben, vagy gyengén megvilágított helyen. Anno laptopot is úgy kerestem már, hogy világítós, pedig ott még variálni se lehet semmit, max a fényerőt 2-4 lépésben .

#70119[Prolixus]
....vagy összefoglaló 10-dik pont, ha 1-9 valami nem érthető, akkor nem a topikkal van a gond... ;]

[ Szerkesztve ]

(#70126) F34R válasza Throme (#70125) üzenetére


F34R
nagyúr

Itt tobb a szakmazas, az ismeret. Ott meg tobb a gyakorlati elem. Lehet feltetelesen beszelni, almodozni. :DDD

(#70127) Barnahalo válasza Warpig (#70122) üzenetére


Barnahalo
tag

Molydeus kolléga leírta már a tényeket a billentyűzetről, mint nálam jóval tapasztaltabb topiktag, viszont én kiegészíteném a magaméval "konyhanyelvesebben". CK550 v1
Valóban nem halk gyárilag, a pengést csendes szobában fogod hallani igazán. (Én fülhallgatóban soha nem hallom, ergo nem zavar)
A kupakok tényleg átlagos minőségűek, nem kell csodát várni tőle. (Nekem 1 év erős használat után sem kopott még meg. :))
Az o-ring (o-gyűrű) "mod" sokat segített abban, hogy a családtagokat kevésbé zavarja a kupakok leütése.
A stabok lájtosan kenve vannak, ha szét tudnám szedni a billentyűzetet, és forrasztás nélkül cserélhető lenne, azonnal nekiállnék, mivel a space tényleg lötyögős egy kicsit. (Ebből a szempontból Redragon és Keychron jobb)
RGB nagyon szép rajta, mindenféleképpen állítható, a kábele nem szőtt anyaggal borított, hanem csak gumi.
Tudsz rá másik kupakszettet venni, ami minőségibb. Az ára még fél-1 billentyűzetnyi, viszont hangban és érzésben is javulna tőle a billentyűzet. (Ha a Keychron csinál magyar PBT szettet TKL v. Full Size méretben, lehet veszek egyet. :B)

Ennyi tennék hozzá. Én ajánlom, viszont próbálj keresni elfekvőben lévő 1. verziójú kiadást, esetleg aprón.

(#70128) [Prolixus] válasza Throme (#70125) üzenetére


[Prolixus]
addikt

A világítás jól néz ki, valóban. De aki tud gépelni, annak nem kell igazából. Szerintem inkább azon lehet (és szoktak/szoktunk) élcelődni, hogy valakinek ez lesz a kardinális szempont inkább, nem pedig az hogy milyen rajta gépelni.

Mostanában nem használok pilácsot, nyilván este jobban nézne ki vele a billentyűzet, de annyira nem érdekel. :) A nem átvilágítós kupakok olvashatóságát amúgy rontja a pilács, ezt már megfigyeltem.

[ Szerkesztve ]

I'm no hero Doc, I'm just your regular US Army Mark 4 cyber commando

(#70129) nyunyu válasza [Prolixus] (#70128) üzenetére


nyunyu
félisten

Héten próbáltam magyar kupakkal programozni, de néha-néha rápillantva zavar a felirat.

Megszoktam pl. hogy német kupakjaimon a Shift+7-en van a /, ahhoz képest eggyel balra kell nyomni a magyar layouton (Shift+6)
Aztán amikor harmadszor ütöttem helyette %-ot, akkor jöttem rá, hogy a magyar kupakon azt kell nyomni, ahol a / van, és nem eggyel mellette.

Vagy a zárójeleket is szeretem keverni, ha a kupak feliratot nézem. (magyaron, németen Shift+8/9, amerikain Shift+9/0)

Ahhoz persze puhapöcs vagyok, hogy az 5 éve vett blank ISO szettemet használjam.

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#70130) Throme válasza [Prolixus] (#70128) üzenetére


Throme
veterán

"aki tud gépelni"
Szerintem a kérdezők többsége nem, míg a válaszadók többsége igen.

"nem átvilágítós kupakok olvashatóságát amúgy rontja a pilács"
Ennyire csillog a kupak felülete?
Általában elég kontrasztosan elkülönül a karakter a kupak színétől, normál esetben. Így is zavaró a lámpa?

(#70131) nyunyu válasza Throme (#70130) üzenetére


nyunyu
félisten

Monitor fényénél nem látszik annyira, hogy retkes a billzet.

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#70132) copass válasza nyunyu (#70129) üzenetére


copass
veterán

én használtam egy darabig, akkor voltam bajba amikor viszonyítási pontot kellett keresni! :D

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#70133) nyunyu válasza nyunyu (#70131) üzenetére


nyunyu
félisten

Hmm, eddig nem tűnt fel, hogy a filccel telepakolás óta nem állnak párhuzamosan a kapcsolók, UIOP sor olyan, mint az ökörhugyozás. :W

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#70134) [Prolixus] válasza Throme (#70130) üzenetére


[Prolixus]
addikt

Az olvashatóságot csökkenti. Alábbi képek a telefon pro módjával készültek, ISO 500, shutter speedre már nem emlékszem de az is fix volt. RAW képek, automata utómunka nélkül. A fény direkt a rosszabb szituációt szimulálja, amikor mondjuk egy olyan weblapot nyitsz meg ami sötét:

Jól látható, hogy világítás nélkül ha nem is jól, de még olvasható a felirat, világítással is az lenne, ha nem zavarna be a többi fény. Nagyjából amit a képen látsz, azt látta az emberi szem is.

#70129 nyunyu

Pont erről beszéltem már korábban, hogy ha valami nem ott van ahol várnád, de nem tudod zsigerből ezért lenézel a billentyűzetre néha, akkor csak összezavar. Pont ezért használok magyar kupakokat, a speckó karaktereket nem tudom fejből, minden +, $, "", % stb. jelért mondjuk meg nyelvet váltani elég macera.

[ Szerkesztve ]

I'm no hero Doc, I'm just your regular US Army Mark 4 cyber commando

(#70135) Throme válasza [Prolixus] (#70134) üzenetére


Throme
veterán

Itt milyen "pilács" volt bekapcsolva, mert nagyon sötét van?
Olyan mintha a monitor lenne max bekapcsolva

Nálam van asztali világítás, nem lenne ennyire sötét.

A kék kupakon a fekete karakter már szinte nem is látszik.

Azért érdekel a téma, mert gondolkodok kupak szett vételen, ami már nem ez a "világítós kupak" .

(#70136) [Prolixus] válasza Throme (#70135) üzenetére


[Prolixus]
addikt

Jah. Bocsi akkor félreérthető voltam. Pilács alatt a billentyűzet fényére gondoltam, nem külső világításra.

Igen csak a monitor fénye van ami külső fény, egy konkrétan sötét bordó/fekete wallpaper fénye ami rávilágít a billentyűzetre. Csak arra reagáltam, hogy nem átvilágítós kupakkal szerintem kifejezetten zavaró a bekapcsolt háttérvilágítás, legalábbis annak aki néha le is akarja olvasni, hogy mi van a kupakon. Két képen az alsó billentyűzetet kell nézni, a bekapcsolt vs kikapcsolt világítást "összehasonlítani".

(felül amúgy keychron q1, alul keychron k2)

Ha van külső lámpa akkor nyilván nem olyan gáz. Csak akkor meg tényleg minek az RGB. :DDD

[ Szerkesztve ]

I'm no hero Doc, I'm just your regular US Army Mark 4 cyber commando

(#70137) Throme válasza [Prolixus] (#70136) üzenetére


Throme
veterán

Én azt se értettem korábban, mikor a fórumon láttam RGB-s billentyűzetet, de már teli kupakokkal és - mint nálad az alsó K2 - bekapcsolt világítással, hogy annak mi az értelme? Mondjuk ha nem olyan erősen világít (ill. nagy a fénykülönbség a környezet és a bill világítása között), akkor lehet érdekes a kupakok alól kiszűrődő fény.

(#70138) [Prolixus] válasza Throme (#70137) üzenetére


[Prolixus]
addikt

Igen, jól néz ki amúgy, hangulatos. De minél erősebb a világítás annál nehezebben lehet olvasni a feliratot, úgyhogy kontraproduktív.

I'm no hero Doc, I'm just your regular US Army Mark 4 cyber commando

(#70139) 3.Aragorn válasza VirsLee (#70106) üzenetére


3.Aragorn
addikt

Igaz, a diskurzusok egy része inkább ebbe a topicba lenne való, bár itt nehéz meghúzni a határt, hogy meddig bill. vételben segítség és honnantól építés. Ugyanakkor az a topik elég kihalt, de ebben közrejátszhat az is, hogy nem kiemelt. Itt is staff segítség kéne, már ha lenne, hogy oda irányítsa a népeket.
Ja közben látom [Prolixus] már megválaszolta a (#70113)-ben

[ Szerkesztve ]

Nem minden vándorút céltalan...

(#70140) Jorus válasza [Prolixus] (#70128) üzenetére


Jorus
nagyúr

Sokáig én is ragaszkodtam a bill világításhoz (mindegy milyen színben, csak billentyűnként lehessen állítani), pedig tudok gépelni, és nem nagyon nézek le a klaviatúrára. Ellenben játéknál, ahol ilyen-olyan műveletek vannak az egyes gombokon, ott nagyon jól jött, hogy az adott játékban használt billek ki voltak világítva, pl. az L, a K, M, N, G, stb. Gépelésnél a kéz a kiindulási pontokon van, tudod, mi merre van, de játék közben jól jön, ha nem kell elkezdeni minden spéci műveletnél vakon keresned az adott karaktert.

Aztán rájöttem, hogy sok szempontból remek találmány a monitorlámpa. Tipikusan olyan dolog, amiről nem gondolnád, hogy valaha is szükséged lenne rá, aztán, ha kipróbáltad, azt nem érted, hogy tudtál eddig enélkül élni. :)

Azóta fényár van. :D

[ Szerkesztve ]

''És nagy kópék vagyunk. Igyunk barátaim, yo-hoo!'' - Jack Sparrow

(#70141) Throme válasza Jorus (#70140) üzenetére


Throme
veterán

Nagyon off. Játékoknál PC-n is kontrollert használok akció, auto-motor játékhoz, pedig a CK5x0 billentyűzeteken is gombonként állítható a háttérvilágítás színe.
A nagy különbség, hogy így is nézni kellett sokszor a billentyűzetet és az egy gyors játékban nem nyerő, még offline módba sem. Egy kontrolleren meg oda se kell nézni. Inkább játékra van kitalálva. Oké régi játékoknál pl quake elegendő a bill + egér, de az újabbaknál már seregnyi más funkció is elérhető...

Én is ilyesmi világítást használok. Nagyon jó. Asztali állólámpát már nem tudtam hova tenni, hogy jó legyen.
Viszont így a világítós billentyűzet is kap fényt és a kupakok felüetére úgy esik néhol a fény, hogy alig látszik a karakter. Újabb ok, hgy nyugodtan válthatok nyomtatott kupakra :)

(#70142) copass válasza Throme (#70141) üzenetére


copass
veterán

kontrollerről nekem mindig ez a vidi ugrik be! :D

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#70143) Jorus válasza copass (#70142) üzenetére


Jorus
nagyúr

Ezen besz*rtam, nagyon köszi! :D :D :D Mintha magamat látnám, amint 25 év bill+egér kombó után idén vettem egy PS5-öt. Egyelőre az előre nézés és egyenes vonalban haladás is komoly problémákba ütközik. :DDD

''És nagy kópék vagyunk. Igyunk barátaim, yo-hoo!'' - Jack Sparrow

(#70144) Tiesto222


Tiesto222
tag

Sziasztok

1.Mekkora összeget szánsz rá?
30-35K
2.Használt szóba jöhet?

Nem
3.Milyen billentyűzetet használsz most? / Miért cseréled le?

Cooler Master MasterKeys Lite L
4.Mire használnád a billentyűzetet?

Általános használat néha egy kis játék
5.Milyen típusú billentyűzetet keresel?

Mechanikus
6.Van konkrét modell ami tetszik?

ASUS TUF Gaming K3 HU - 35K
Cooler Master CK550 Brown V2 Switch HU - 30K
7.Milyen kiosztást szeretnél? Magyar
8.Milyen méretű billentyűzetet szeretnél? Teljes méretű numpaddal
9.Extra igények Ez az lebegő gombos dizájn tetszik nagyon


Első mechanikus billentyűzetemet vásárolnám.
Pár kommentel ezelött valaki írta a CK550-re , hogy nem elég minőségi ez a V2-es széria. Eredetileg azt szerettem volna venni mert ez a barna kapcsoló jobban tetszik így amiket olvastam a témában.
De aztán elkezdtem keresgetni talán az Asus valamivel minőségibb?( TUF K3)
Igaz ebben meg piros kapcsoló van.
Ebbe szeretnék segítséget kérni szerintetek melyik a jobb?

(#70145) [Prolixus] válasza Jorus (#70140) üzenetére


[Prolixus]
addikt

Van ott technika kérem... :Y :DDD

Amúgy igaz, w;a;s;d;e;r;f;g;t;c;v;x; billentyűket gyakran használja bal kézzel az ember és tudja lenézés nélkül, de egy pl. F5 gyorsmentés, vagy J (Journal) stb. megnyitása miatt én is lepillantok a billencsre.

I'm no hero Doc, I'm just your regular US Army Mark 4 cyber commando

(#70146) nyunyu válasza [Prolixus] (#70145) üzenetére


nyunyu
félisten

Engem eléggé kiakasztott az Elden Ring PCs kiosztása.

Úgy 2 hétbe tellett, mire rájöttem, hogy át lehet állítani a GUIt, hogy ne a megnyomandó kontroller szimbólumokat (kör, iksz, háromszög...) mutassa, hanem azt, hogy az éppen hol van a billzeten.

De abban sem volt sok köszönet, nem vagyok eléggé túlmozgásos polip, hogy a billzet komplett bal felén hibátlanul üssem a kombókat egy tized másodpercen belül, különben meghalok típusú játékhoz.

[ Szerkesztve ]

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#70147) andronymus


andronymus
tag

Sziasztok!

Keychron-nak mennyi a késleltetése?
https://www.rtings.com/keyboard/reviews/keychron/q1
Itt azért egy komoly 11ms-es késést beírnak neki és érdekel a ti álláspontotok.
Valid érték ez?

Nem tudom mennyire lenne jó competitive játékokhoz pl.: Warzone

Mert nagyon azzal szemezek alzába sikerült is a K2 Gateron Red kapcsolóval kipróbálni és nagyon át jött.
Kb beleszerettem ezekbe a compact 65%-ba.
Szeretnék egy letisztult és kompakt és kicsit egyedibb és minőségibb klavit.

Másik kérdés érdemesebb gondolom ISO-t venni, mert könnyebb rá keycap-et venni rá igaz?

Korábbi hozzászólásom: [link] ami tartalmazza az elképzeléseket.

Elnézést ha zavaros :D 2 hónapja vadászok valami jó kalvit. :W és már nagyon szeretnék egyet.

Glorius GMK PRO-t néztme ki de azért kicsit túl árazotnak érzem, meg olvastam, hogy itt azért nem olyan király mint ahogy TheVR Jani megfogalmazta.

Köszönöm a segítséget!

(#70148) copass válasza nyunyu (#70146) üzenetére


copass
veterán

ER kiosztás annyira azért nem bonyi.
jó most már lehet ugrani is, de DS logic az egész! :D
DS3-at kezdtem blue switchel és kegyetlen sokszor meghaltam, lineárissal feleződött a youdie feliratok száma! :D

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#70149) nyunyu válasza copass (#70148) üzenetére


nyunyu
félisten

Sosem játszottam a DS játékokkal korábban, ER volt az első, amit kipróbáltam, de nem lettünk barátok :DDD

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#70150) [Prolixus] válasza nyunyu (#70146) üzenetére


[Prolixus]
addikt

Hát, én sem vagyok egy kontroller mágus, de autós meg 3rd-person nézetes közelharcos, kardozós játékokat tényleg kontrollerel kell játszani. FPS-s sosem tudnák mert ahhoz béna vagyok, de előbb utóbb megtanulja a kontrollert az ember, mondom ezt úgy hogy 30 éves koromig összesen nem volt a kezemben 5 percre kontroller. :)

És nyilván a tervezők is fejben úgy gondolják, hogy a legtöbb játékos még PC-n is kontrollert fog használni, szóval a billentyűzetes irányítás csak egy amolyan afterthought.

I'm no hero Doc, I'm just your regular US Army Mark 4 cyber commando

Útvonal

Fórumok  »  Beviteli eszközök  »  Milyen billentyűzetet vegyek? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.