Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Beviteli eszközök  »  Milyen billentyűzetet vegyek? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2019-03-15 13:37:03

LOGOUT.hu

ÖSSZEFOGLALÓ
Kérdezés előtt kérlek olvass végig!
Ajánlott billentyűzetek listája!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#69801) [Prolixus] válasza Enton (#69800) üzenetére


[Prolixus]
addikt

Jön ez vajon ide egyáltalán? Lehet hiába várjuk, a kupakok miatt meg sajnos még magyarítani sem nagyon lehet.

I'm no hero Doc, I'm just your regular US Army Mark 4 cyber commando

(#69802) steewcv65 válasza Enton (#69800) üzenetére


steewcv65
őstag

Olyat en is vennek hotswapba :))

#MSI B550 Gaming Plus# Amd Ryzen 5800x3D# Kingston Renegade 3733mhz cl15 #Fractal Lumen S28#Nitro+ 7900 XT #Seasonic Focus Gold 850W# HYTE Y60# Keychron Q3 Silent Peach#Epomaker Th80Pro#Razer Pro Click#Rog Cetra#34" Odyssey OLED G8 G85SB #Google Pixel7

(#69803) Enton válasza [Prolixus] (#69801) üzenetére


Enton
addikt

Jókérdés hogy egyáltalán tervezik-e az iso-t belőle vagy ansi-val jól elvannak.
De ugye ki ha nem a reddragon mert azért náluk van még jó pár iso verzió és helyi lokalizációs kupak mellé. Reménykedni lehet én úgy hiszem, legfeljebb nem lesz. :(

#69802 steewcv65 :

Na sajnos erre van a legkisebb esély az eddig látott low profil kapcsolók kb mind más lábpozícióval jöttek ki, nincs egy cherry mx minta amit követnének így kb minden gyártó megcsinálta a saját lp kapcsolóit. :(

"mert gyakorlatilag megszámolhatatlan mennyiségű papucsállatka használ gazdatestként internetezésre humanoidokat és ez követhetetlen."

(#69804) Enton válasza steewcv65 (#69802) üzenetére


Enton
addikt

#69803 Enton

Most ahogy néztem róla videókat is úgy fest hotswap a cucc de a weboldalon meg amazonon se nagyon van kiemelve:

[link]

Már csak az iso verzió kell belőle.

"mert gyakorlatilag megszámolhatatlan mennyiségű papucsállatka használ gazdatestként internetezésre humanoidokat és ez követhetetlen."

(#69805) nyunyu


nyunyu
félisten

Aztaqrva, 35k-ért ment el aprón egy használt vezetéknélküli magyar háttérvilágítós billzet, amit legalább 8-10 éve gyártottak? :Y
Annyiba került újonnan 10 éve.

Ja, 60 hozzászólással ezelőtt emlegettem ezt a modellt.

[ Szerkesztve ]

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#69806) steewcv65 válasza Enton (#69804) üzenetére


steewcv65
őstag

Akkor isora kell várni.En kb fel eve irtam a supportnak,de nem valaszoltak :C

#MSI B550 Gaming Plus# Amd Ryzen 5800x3D# Kingston Renegade 3733mhz cl15 #Fractal Lumen S28#Nitro+ 7900 XT #Seasonic Focus Gold 850W# HYTE Y60# Keychron Q3 Silent Peach#Epomaker Th80Pro#Razer Pro Click#Rog Cetra#34" Odyssey OLED G8 G85SB #Google Pixel7

(#69807) dqdb válasza Enton (#69804) üzenetére


dqdb
nagyúr

Kailh Choc V1-hez (PG1350) létezik hotswap socket. Az MX keresztes V2-vel (PG1353) nem kompatibilis, szóval a hotswap és több lehetőséget nyújtó kupakrögzítés egymást zárják ki.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#69808) raycoon


raycoon
tag

Sziasztok!

Próbáltam megkeresni a választ a hozzászólások között, de nem jutottam dűlőre..

HO miatt eléggé elszoktam a "hagyományos" billentyűzetektől és ugyan próbáltam visszaszokni, de olyan hibarátával gépelek, hogy szinte többet javítok, mint amit el lehet viselni. A jövőben is az lesz a jellemző, hogy hol notebook-on, hol külső billentyűzeten kell majd dolgoznom, így elsőre azt gondoltam, hogy maradnék a "notebook"-szerű eszközöknél.

Egy HP ProBook 450-est nyúzok, így valami ilyet szeretnék visszalátni külsőként is. Sajnos kevésbé tudtam csak elmélyedni a témában, de ez lenne az ollós, szigetes?

MM-be elmentem, hogy próbálgassak. A problémám szinte mindegyik látszólag "hagyományos" billentyűzettel az volt, hogy amikor az ujjammal "betűt" váltok, akkor leütés után egyszerűen beleakadok a környező billentyűkbe. Két rapoo-t találtam, ami gépelési érzésre hozta, amit a ProBook adott, de csak "offline" tudtam próbálni és nem sokat tudok ezekről a márkákról, így alapvetően nem ragaszkodok semmihez, csak viszonyításként csatolom: e9500m és 9900m.

Köszönöm előre is a segítséget!

(#69809) [Prolixus] válasza raycoon (#69808) üzenetére


[Prolixus]
addikt

Igen, ez az ollós, szigetes billentyűzet, ahogy írod. Egyéb konkrét kérdést nem fogalmaztál meg a hozzászólásodban, de a Rapoo egy ismert gyártó az olcsó, lapos billentyűzetek piacán, vezeték nélkülieket is szoktak itt ajánlani.

#69805 nyunyu

Ha belegondolsz, nem annyira meglepő azért. Ha 8 éve volt 35k, azóta volt infláció is bőven. És okés, hogy használt, de egy billentyűzet nem olyan mint egy mobiltelefon hogy 4 év alatt teljesen elavul, megszűnik a szoftveres support stb. Gondolom aki megvette, nem zavarja az elöregedő membrán, esetleg fényessé vált kupakok.

Ilyesmi billentyűzeteket meg sokan keresnek, világítós, lapos, magyar, vezeték nélküli...kb. mindent kipipál. Tipikus kereslet-kínálat sztori ez szerintem, egy basic angol mechanikust cserébe már gombokért tudsz csak eladni, hiába jobb rajta gépelni, mert már annyira túltelített a piac.

Mondjuk hozzáteszem nekem van ősöknél Cougar 200K, ha ezen is olyasmi a gépelési élmény, akkor nem is olyan rossz az.

I'm no hero Doc, I'm just your regular US Army Mark 4 cyber commando

(#69810) raycoon válasza [Prolixus] (#69809) üzenetére


raycoon
tag

A sorok között "volt", de igaz, kérdés nem volt több benne.. :)

A fent linkelt két rapoo-t is csak azért raktam be, mert ezeket próbáltam, kiindulási alapnak megfelelőek. De mivel nem értek hozzá és az MM nem igazán egy "billentyűzet-bolt", így bőven lehet, hogy nem találkoztam olyan termékkel ott, ami "jobb" gépelési élményt nyújtana, de nem akadna el az ujjam, nem gépelek annyit félre, stb

Szóval pótlom a kérdéseket: milyen olyan billentyűzet van, ami ennek a "notebook-like" érzetnek megfelel és vállalható is? Milyen "szakszó" alatt kell ezeket keresnem? Van esetleg olyan bolt, ahol ki is lehet próbálni ezeket?

Felhasználás: irodai, rengeteg gépeléssel..
Pénz: 20e körül megálltam volna, mert céges lesz, mindent nem tudok kimagyarázni..
Fontos lenne, hogy vezetékes kapcsolat stabil legyen és az esetéleges elalvásokat ne úgy oldja meg, hogy kihagy x karaktert (rapoo-val kapcsolatban olvastam pár ilyen gondot).

Elég sok notebook-ot használtam már, de ennyire jó billentyűzete, mint a ProBook 450-esnek van még nem volt, így alapvetően nem lenne elég, hogy olyan lapos és struktúrájú legyen, mint egy notebook-nak van..

(#69811) Horvi


Horvi
őstag

Újabb kérdés a billentyűzet modolással kapcsolatban. Van ugye a tape mod. Ahhoz milyen ragasztószalagot érdemes használni? Mert az ilyen maszkoló szalagoknál azt láttam, hogy nyom nélkül eltávolítható 2 hétig. De utána mi a helyzet? Mert ezekkel volt rossz tapasztalatom, hogy 1 hónap után le akartam szedni aztán alig jött le meg tiszta ragacs volt minden.

Hello darkness, my old friend...

(#69812) nyunyu válasza Horvi (#69811) üzenetére


nyunyu
félisten

Elvileg, ha hajszárítóval melegíted, akkor könnyebben lejön a maszkoló szalag.

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#69813) totron válasza [Prolixus] (#69809) üzenetére


totron
addikt

basic angol mechanikust cserébe már gombokért tudsz csak eladni
Mutathatnál pár ilyet.

#69808) raycoon, ne a megismételhetetlent kergesd, hanem találj meg egy másik tutit. Nekem is vannak jó laptopklaviatúra-emlékeim, de azok ott, azokon és úgy voltak jók, kiemelve az egészből lehet, hogy már másképp venné ki magát az élmény. A Rapoo okostévékhez tök jó, de igazi billentyűzetek mezőnyében inkább amolyan kínai piacos király csak. Félmagas profilú billentyűzetek is vannak, tanítsd meg a kezeid, bele fogsz jönni. Ha nagyon nem menne vagy lusta vagy rá, akkor elég szép a választék laptop-like lapos billentyűzetekből is, ezeket neked kell megtapasztalnod. Ha van infóbolt a környéken, oda is ellátogatnék, illetve távoli felek szerződése esetén van 14 napod tesztelni. A Microsoft-vonalat is meg lehet próbálni.

(#69777) dqdb, áh, értem, köszi. Mindig jól jön a háttérinfó. Sokat bámultam a C=16 szürke gomberdejét, az én olvasatomban egyből azt hozta: forma, ív, az 1 soros Enter, bocsánat: Return úgy tűnik nem sokak kedvence.

(#69814) Horvi válasza nyunyu (#69812) üzenetére


Horvi
őstag

Köszi a tippet akkor annyira nem aggódom túl majd a dolgot.

Más, reálisan mennyiért lehetne eladni egy CM Quck Fire Rapid(MX Green) használt billentyűzetet?

Hello darkness, my old friend...

(#69815) copass válasza Horvi (#69814) üzenetére


copass
veterán

ck 550 megy 10K környékén.

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#69816) dqdb válasza Horvi (#69814) üzenetére


dqdb
nagyúr

Valószínűleg sokkal kevesebbért, mint amennyit a mostani kínálatban érne, ahol az MX Green egyszerre árnövelő hatású, mert ritka és árcsökkententő, mert nem ismert. Ha belefér, akkor én megtartanám a helyedben tartaléknak.

[ Szerkesztve ]

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#69817) [Prolixus] válasza totron (#69813) üzenetére


[Prolixus]
addikt

Nézegesd a hardveraprót, mindig van max 15k-ért alap mecha angol kiosztással, de sokszor még kevesebbért is. És ezek azok amik új korukban 30 körül voltak, egy SPC Gear-t ami újonnan is 18k (ráadásul magyar) nyilván jó eséllyel nem fogja tudni eladni még 15k-ért sem, ha már több mint mondjuk fél éves.

Mai világban ez már nem egy nagy összeg szerintem (sajnos).

I'm no hero Doc, I'm just your regular US Army Mark 4 cyber commando

(#69818) Horvi válasza dqdb (#69816) üzenetére


Horvi
őstag

Ettől tartottam én is igazából. Akkor megmarad tartalékba. Bár akkor, hogy adom el otthon, hogy miért kellett új bill :DD

Hello darkness, my old friend...

(#69819) raycoon válasza totron (#69813) üzenetére


raycoon
tag

Hidd el nem a megismételhetetlent kergetem, különben nem jöttem volna ide kérdezni.. :)
Arra viszont sem időm, sem lehetőségem nincs, hogy vakon berendeljek valamit, majd két hét múlva visszaküldjem. Cég intézne mindent, de egy billentyűzettel ennyit semelyik beszerzés nem fog szórakozni.

Biztos, csak én vagyok vele úgy, hogy nem tudom megtanulni, vagy csak szimplán lusta vagyok (??), de abból kiindulva, hogy évekkel ezelőtt egy billentyűzet cserekor, amikor megváltozott az elrendezése a kurzor mozgatós résznek, még évekkel később is mellé ütöttem csak ezen a részen, nem erőltetném olyan billentyűzetre való átállást, ami alapból nem kényelmes számomra. Figyelembe véve, hogy a jelenlegi felállásban az időm 70%-át notebook-on fogom tölteni, így "gépidőm" sem lesz "tanulni".. Nekem arra lenne szükségem, hogy kb azonos gépelést biztosító eszköz legyen a külső, mert így zökkenő mentesen tudnék váltani a kettő között, akárhol is kell dolgoznom..

Annak meg kifejezetten örülök, ha szép választék van laptop-like-os bill, de olyat, ami itthon kapható, megbízható és esetleg ki is próbálható tudtok mondani?

Voltam már jópár infó boltban, de olyan helyet, ahol számtalan kipróbálható billentyűzet van kirakva egyet sem láttam. Pont azért kérdeztem, hogy van-e olyan hely, ahol nem futok lukra. MM meg volt, de repoo-n kívül nem volt ilyen típusú kirakva, fél-profilút sem láttam.

(#69820) Molydeus válasza raycoon (#69819) üzenetére


Molydeus
senior tag

Ha már rapoo, nézz rá a 9300M-re is. Ugyanúgy lapos, ollós és hasonló a probook kiosztásárhoz. A le/fel nyilak nem félmagasak és a balra nyíl miatt a numpad 0 -ja csak egy egység széles, de amúgy eléggé hasonló.
A 9500-hoz hasonlóan 9900-hez képest ennek is megvan az előnye, hogyha több géppel használnád, akkor a váltáshoz hotkey-k vannak megadva (Fn+1..4), nem pedig az aljára rakott dedikált kapcsoló, ami a gyakorlatban kényelmetlen megoldás.
Ha nem Bluetooth-szal használod, hanem a mellékelt 2.4GHz-es dongle-lel, akkor nem dobja el a kapcsolatot olyan gyorsan, így jóval kisebb eséllyel marad ki leütött betű.

M.

(#69821) raycoon válasza Molydeus (#69820) üzenetére


raycoon
tag

Gyorsan megnéztem, de azt hiszem ez a 9300-as már túl kicsi.. Lehet, hogy a másik kettőnél lévő "kéztámasz" kb nulla, de valahogy ennek meg hiányzik az alja.. :)

Köszi a 2,4-es ötletet!

Közben megnéztem és bővült annyival az igény, hogy ISO kiosztás jobb lenne.. Hogy mit szívnak a cégnél, akik most új gépet kaptak és mind ANSI..

Órák óta csak billentyűzeteket keresek, de nem tisztult a kép.. A rapoo honlapján fellelhetőek mind ANSI-k, de az MM-ben nekem ez nem tűnt fel és pont itt a prohardver-en is volt egy teszt, ahol ISO kiosztású volt a kép.

Jó lenne egy bolt, ahol sok kiállított darab van próbálni, mert az elmélet már túl sok..

Egy kérdés: az alacsony profilú mechanikus billentyűzetek mozgása kb annyi, mint a notebook ollósok csak jobban ki vannak emelve az alapból? (Mondjuk, amit találtam elég rendesen kilóg a pénzből.)

(#69822) Molydeus válasza raycoon (#69821) üzenetére


Molydeus
senior tag

A 9300 annyira lapos és enyhe szögben döntött, hogy alatta, az asztalon támasztom meg a tenyerem, kb mint a notebookon is teszem. Persze nyilván ez a forma egybevág azzal is, hogy alapvetően tv-k, tabletek, stb. mellé szánja szerintem a rapoo.

Szerintem az itthon kapható rapook, ha csak nem tünteti fel ellenkezőleg a forgalmazó, akkor ISO kiosztással és magyar feliratozással jönnek, Nekem a 9000-es és a 9300-as is magyar, bár a kisebbiknek "hibrid" kiosztás, van Í a bal Shift mellett, de egysoros az Enter és felette van az Ű.
A gyártók sokszor nem csinálnak külön ISO termékfotókat, azért látsz a honlapokon csupa ANSI-t, de a specekben ott szoktak lenni a különböző lokalizációk.

Azok az ollós bill.-ek (asztali és notebook), amikre emlékszem, 1mm körüli úthosszal működnek (régebbi notikon nagyobb is volt). A keychronnál használt mechanikus gateron low profile-ok pedig névlegesen 1.5mm-et tesznek meg. Ez már akár érezhető különbség is lehet (legalábbis nekem pl. a cherry mx silent red 3.4mm-e feltűnt a legtöbb normál magasságú switch 4mm-eréhez képest), de semmiképpen sem nagy.

M.

(#69823) HardRic válasza raycoon (#69819) üzenetére


HardRic
addikt

én pont a másik véglet vagyok. Annyira hajkurászom a tökéletes kiosztást, hogy folyamatosan újratanulok mindent. Idén nem csak 40%-os orthora álltam át, de kipróbáltam Dvorakot, Colemaket, Hands Down Neu-t, majd amikor rájöttem, hogy a gyakori magyar-angol váltogatás miatt egyik sem tetszik, csináltam magamnak egy saját kiosztást ami mindenféle online elemző tool szerint is jobb mindegyiknél (számomra).
Most már elértem vele a 75 wpm-et, úgyhogy nem tervezem megint elölről kezdeni, de valami kicsit minden hónapban finomítok rajta. Nekem erről szól ez a hobbi, imádom testre szabni a dolgaimat és nem mások designjához alkalmazkodni.

(#69824) totron válasza raycoon (#69819) üzenetére


totron
addikt

még évekkel később is mellé ütöttem
Megértettem. Nem bántásból írtam, amiket, de ez tényleg olyan, mintha azt kérnéd, hogy más válasszon neked nőt.
ahol nem futok lukra
Egy MM az utolsók közt jutna eszembe. Ugyanazt tudom mondani, önismeret/tapasztalás, tényleg minden és mindenki más csak közelítőértékekkel szolgálhat. A lehetőségeket felvázoltuk, bejártuk. Rendelj be párat, lesz járulékos veszteség a szállítási költségek miatt, még ha továbbadod is, jobbat nem tudok (szerintem más sem). A Microsoft vonalat említeném megint. Azt nem értem miért ragaszkodsz a céghez, nyilvánvaló, hogy nem fogják számodra finomhangolni, ez egy saját út, legjobb esetben beszállnak ők is, meg te is a kiadásokba.

ISO kiosztású volt a kép, szín, kiosztás, ezekkel tipikusan el lehet csúszni, még odafigyeléssel is, nem ügyelnek rá sok esetben a webshopban (pl. az említett hibrid kiosztás), nekik mindegy, neked már kevésbé, jogosan. De van, hogy még a doboz is megtévesztő színügyileg. Minek új, saját fotó? Ugyan már! :D

(#69820) Molydeus, akkor nem dobja el a kapcsolatot olyan gyorsan
Bennem mindig ott ketyegne az óra, hogy na mikor, beleszólva ezzel az ujjakon át eszközölt szöveg kiömlesztési struktúrájába és sebességébe. Szerintem ez nevetséges.

(#69823) HardRic, online elemző tool szerint
Melyek ezek és hogy működnek? :U Angolra egész jó a qwerty (nálam y), átváltva magyar szövegelésre már érződik a hátrány, persze ehhez sokat kell angolul pötyögni, hogy kiütközzön. Mindent egybevetve és nem a hobbifaktorát nézve megérte átállni bármelyik alternatív kiosztásra is, tényleg hatékonyabb, könnyen jönnek a plusz WPM-ek?

(#69818) Horvi, neki sem 1 ruhája/ékszere van. Tükrözd az egyéni kedveléseket, igényeket.

[ Szerkesztve ]

(#69825) copass


copass
veterán

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#69826) HardRic válasza totron (#69824) üzenetére


HardRic
addikt

[https://colemakmods.github.io/mod-dh/analyze.html]
[http://patorjk.com/keyboard-layout-analyzer/#/main]

A QWERTY is már a good enough kategória, azért is maradhatott fent. A leggyorsabban gépelő emberek nagy része továbbra is QWERTY-t használ. Amiért megéri váltani másra, az a finger travel csökkentése és a komfort.
A legtöbb kiosztás arra megy rá, hogy a leggyakoribb betűket a home row-ra, vagy egy erős ujjhoz közel pakolja. Van ahol ezen kívül legfőbb szempont a hand alternation (minél gyakrabban válts jobb és balkéz közt), van ahol pedig a rollokra mennek rá, hogy egy csomó gyakori karakterkapcsolat egymás melletti ujjakon legyen begépelhető, lehetőleg “kintről befelé” haladva. Van ahol a kisujj tehermentesítése nagyobb szempont, és emiatt más előnyöket áldoznak be.

Rengeteg kiosztás van, rengeteg alternatíva, ha valaki érzi magában az erőt, párat érdemes kipróbálni. Aztán ha nem jön be egyik sem, akkor mindig vissza lehet térni a megszokottra.
Amúgy a legtöbben azért számolnak be WPM növekedésről, mert sok-sok év után végre megtanulnak 10 ujjal, szabályosan gépelni az új kiosztáson. Nem maga a kiosztás a gyorsabb.

(#69827) copass válasza HardRic (#69826) üzenetére


copass
veterán

minél jobban személyre szabsz egy dolgot, annál nehezebb helyzetbe kerülsz ha nem tudod pótolni. anno amikor bejöttek ezek a programozható egér, billentyűzetek érdekes volt elsőnek. aztán amikor kellett a következő, akkkor meg dilemma volt! :D
qwertz,4 gombos egér és annyi.
gépelési sebesség, csak gyakorlással/tanulással növelhető.

[ Szerkesztve ]

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#69828) nyunyu válasza copass (#69825) üzenetére


nyunyu
félisten

Nem ezt a csávót láttuk visor nélkül az idei grammyn?

[ Szerkesztve ]

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#69829) nyunyu válasza HardRic (#69826) üzenetére


nyunyu
félisten

Régebben találtam neten egy cikket, hogy a Dvorak kiosztás jobb mint a QWERTY hájpot igazából Dvorak generálta a harmincas években, hogy eladhassa a saját írógépeit, és ne kelljen licenszdíjat fizetnie az írógép piacot 40 éve vezető Remingtonnak. (övéké volt a QWERTY szabadalma.)

Valós teszteken alig volt gyorsabb, 2-3% különbség volt csak a Dvorak illetve Remington írógépeket használó gépírónők WPMje között.

Anyám a hetvenes években indult valami gépírónő bajnokságon, de bedöglött a magával vitt írógépe, aztán amit kapott, annak meg nem ugyanolyan volt az ékezetes layoutja, mint amit megszokott, így jól diszkvalifikálták a túl sok melléütés miatt.

[ Szerkesztve ]

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#69830) HardRic válasza nyunyu (#69829) üzenetére


HardRic
addikt

Ezért is írtam, hogy sebesség miatt nem érdemes váltani. Dvorak amúgy hand alternationben nagyon jó, a home row is a gyakoribb karaktereket tartalmazza, de vannak rohadtul kényelmetlen elemei, mint pl. a jobb kisujjra kiosztott L, S, Z. Halál. Angol szöveggel is rohadtul megterhelő, magyarban meg pluszban a Z nagyon gyakori, szóval én baromi hamar offoltam a Dvorakot. Viszont vannak jó ötletek benne, több modern layout alapját szolgálja.

(#69831) nyunyu válasza HardRic (#69830) üzenetére


nyunyu
félisten

Na ja, személy függő az egész kérdéskör.

Én pl. azért tudok viszonylag tűrhetően programozni magyar QWERTZ layouttal, mert SQLben csak a query végére kell a pontosvessző *, míg C/C++/C#/Java jellegű nyelveken minden sor végére kellene...
Plusz nekem nem sokszor kell a $#&@{}, ami azokban mindennapos.

*: Így is szoktam eleget anyázni, ha nem a megszokott helyen van az AltGr. :DDD

[ Szerkesztve ]

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#69832) proci985 válasza nyunyu (#69831) üzenetére


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog (1)

es innentol a qwerty nyelvfuggo, pl skandinavnal az emlitett betuk ertelmes helyen vannak.

dvoraknak tenyleg nincs egyertelmu elonye. terhelesre megfelelo poz es tartas szvsz jobb. pl nekem full size bill kell, a kisebbek kenyelmetlenek a vallaimnak meg kb az ujjaimra sem jok meretre.

[ Szerkesztve ]

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#69833) nyunyu válasza proci985 (#69832) üzenetére


nyunyu
félisten

Hirtelen el kellett gondolkoznom azon, hogy milyen a skandináv kiosztás, de aztán rájöttem, hogy a laptopom svéd QWERTY feliratozású.

Azon Shift+vessző a pontosvessző (vs AltGr-vessző) és Shift-ISO\ ("Ű") a csillag (vs AltGr-kötőjel)
Így egy fokkal kényelmesebb lehet SQLre, mint a magyar layout.

Viszont a {}[] párosok ugyanúgy AltGr layeren vannak, csak máshol, mint a magyaron.

[ Szerkesztve ]

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#69834) raycoon válasza totron (#69824) üzenetére


raycoon
tag

Komolyan feladom. Te nem akarsz megérteni és ez nem is lenne baj, ha nem olyan magas lóról tennéd. Jöhetnek a jópofa hasonlatok, de ahogy egy közeli ismerősöm mondta, vékony a határ a vicces és tiszteletlen között. Ha nem tudsz, vagy nem akarsz segíteni nem gond. A többi viszont korántsem érdekel. És mielőtt azt gondolod, nem sértődtem meg, csak nincs erre szükségem.

NEM kértem, hogy válassz nekem terméket. NEM kértem, hogy mondd meg NEKEM mi lesz a jó. Azt szerettem volna, ha az itt lévő, nálam nagyobb tudású "szakemberek" tudnának abban segíteni, hogy a fenti igényeknek milyen termék-típusok felelnek meg. Ezen típusok kb milyen gyártók, milyen termékeinek felelnek meg, esetleg ajánlottak/nem ajánlottak. ÉS hogy van e hely, ahol ezeket meg tudom nézni.

Félprofil "kifejezést" köszönöm, utána megyek a különbségeknek. Microsoft: megnéztem. Nem sok van. Az egyik teljesen egyedi, a másikat ki kellene próbálni.

(#69835) raycoon válasza Molydeus (#69822) üzenetére


raycoon
tag

A legtöbb boltban csak annyi van feltüntetve, hogy magyar, vagy sem. Az ISO/ANSI nincs sajnos, így marad a telefonálgatás. A fentebb említett MS-eknek se találtam ilyen adatot. De legjobb lenne a próba.. A fél mm lehet, hogy nem lenne gond, amibe eddig elakadtam az ennél látványosan több volt..

#69823 HardRic Ennyire nem fogok a témába belemenni az biztos. Túl könnyen beszippantanak dolgok és van más, amivel hasonló szintig le kellene mennem. :R

(#69836) Jorus válasza proci985 (#69832) üzenetére


Jorus
nagyúr

Én a hagyományos, full size billekkel voltam így, sehogy sem volt kényelmes a vállaimnak, alkaromnak, hogy a szabályos gépelésnek megfelelően tartsam a kezeim, mert az nekem nagyon szűknek érződött, aztán a split lett a megoldás. A hagyományos, 100%-os billentyűzeteken a két alsó ctrl között jellemzően 280 mm a távolság, ezen belül van az összes billentyű (numpad pluszban, de ahhoz pozíciót kell váltani). Nálam a kényelmes beállítás a splittel úgy néz ki, hogy a két alsó ctrl között 460 mm van. Amióta ezt használom, nem zsibbad a vállam, nem fárad az alkarom és még a 10 ujjas gépelésre is jobban rá vagyok szorítva. :)

[ Szerkesztve ]

''És nagy kópék vagyunk. Igyunk barátaim, yo-hoo!'' - Jack Sparrow

(#69837) totron válasza Jorus (#69836) üzenetére


totron
addikt

Nekem csuklóban jelent gondot egy keményebb nap, de nem annyira, hogy splitre váltsak, pedig az követi le csak a csukló természetes alapállását.

(#69834) raycoon, értem, sajnálom, hogy így érzed. Az összefoglalóba is bekerült a jelenség amiben most vagy, nem véletlenül. A távsegítség műfaja érdemben korlátozott. Találd meg a kedvedre való segítőt (s végül a billentyűzeted).

(#69838) Throme válasza Jorus (#69836) üzenetére


Throme
veterán

Első ránézésre elég bizarr az az osztott billentyűzet alul :) . Csak azért mert nem minden nap lát ilyet az ember.
Nem tudok "vakon" gépelni (gépelni se), tuti szemtengelyferdülést kapnék :B

(#69839) Jorus válasza Throme (#69838) üzenetére


Jorus
nagyúr

Az van használatban, a Varmilot csak a viszonyítás kedvéért tettem fölé. :) Nagyon nincs mit nézegetni, a 70 kupakból csak 40-en van felirat/karakter, és a kiosztás egyébként is több rétegű. Én is azt hittem, hogy nem lesz könnyű megszokni, de szerencsére pár nap alatt komfortos lett rajta minden némi konfigolás után.

''És nagy kópék vagyunk. Igyunk barátaim, yo-hoo!'' - Jack Sparrow

(#69840) Throme válasza Jorus (#69839) üzenetére


Throme
veterán

Hát, néhány billentyűről most se tudnám megmondani mi lehet az pontosan :B .
Ezek az 1U és 2U (vagy 1,75U, nem tudom) kombinációl a shift és space?
Aztán legalul az 1U-s gombok a ctrl, alt, win? (mondjuk akkor is sok van ott :) )

... vagy a rózsaszín - sárga 1U-2U az F5-F8?, a kék 1U-2U a shift-space? a feketék oldalt a többi F?

[ Szerkesztve ]

(#69841) proci985 válasza nyunyu (#69833) üzenetére


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog (1)

egy ido utan megszokni a {}t, foleg, ha egyszerre parban rakod ki.

#69836Jorus: probaltam kollegaet (ugyanez a split modell van neki), de nem jott be atszokasi idok miatt sajnos :(. 100% eppen, de meg pont jo a vallaimnak

MS natergo 4K egy fokkal jobb volt, de annal meg a rubber domeot az ujjaim nem szerettek

[ Szerkesztve ]

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#69842) Jorus válasza Throme (#69840) üzenetére


Jorus
nagyúr

Ezek a layerek vannak most használatban. Az 1-es a default, a 2-on a numpad és a média, a 3-on az egér funkciók. Plusz tapdance és makrók és kombók. :)

''És nagy kópék vagyunk. Igyunk barátaim, yo-hoo!'' - Jack Sparrow

(#69843) Throme válasza Jorus (#69842) üzenetére


Throme
veterán

Le a kalappal, hogy ezen tudsz gépelni! :K

(#69844) plehoczky


plehoczky
tag

Megjött a glorious keycap és az o-ring a K8-asomra.
A gyűrűk csodát tettek, szinte nincs hangja a billentyűnek.
A keycap is tetszik, messze igényesebb, mint pl. a redragon bármelyik gyári kupakja volt.

Lenne viszont egy kérdésem:
Ez a gyári K8:
Ez pedig a Glorious:

Néztem a Keychron által javasolt programokat (KeyTweek, KeyMapper, Sharpkeys), de vagy több gombra is ugyanazt a kódot adják vissza vagy semmilyet.
Szerintetek van megoldás rá, hogy a media-billentyűket remap-eljem rajta?
Bár, ha jól értettem a Keychron oldalán leírtakat, ez nem igazán megoldható.

(#69845) micafighter


micafighter
nagyúr

Na megérkezett a QK65, nagyon korrekt :)

(#69846) Throme válasza plehoczky (#69844) üzenetére


Throme
veterán

Miért nem tartod meg a K8 médiavezérlőit, világítás vezérlőit?
(CK550 házasságból)

(#69847) steewcv65 válasza Throme (#69846) üzenetére


steewcv65
őstag

Szep szerintem.En is a cherry billemet kereszteztem razer pbt-vel :))

#MSI B550 Gaming Plus# Amd Ryzen 5800x3D# Kingston Renegade 3733mhz cl15 #Fractal Lumen S28#Nitro+ 7900 XT #Seasonic Focus Gold 850W# HYTE Y60# Keychron Q3 Silent Peach#Epomaker Th80Pro#Razer Pro Click#Rog Cetra#34" Odyssey OLED G8 G85SB #Google Pixel7

(#69848) [Prolixus] válasza micafighter (#69845) üzenetére


[Prolixus]
addikt

Kiadós review lett. :D

I'm no hero Doc, I'm just your regular US Army Mark 4 cyber commando

(#69849) micafighter válasza [Prolixus] (#69848) üzenetére


micafighter
nagyúr

Írok majd hosszabban is :DDD Egyenlőre örülök, hogy viszonylag hamar megjött :) direkt több PCBt rendeltem, hogy egyszerű legyen majd tesztelni. Kapcsolók meg kupakok is vannak, csak a kapcsolók meg stabok várják, hogy valaki megkenje őket :DDD

(#69850) [Prolixus] válasza micafighter (#69849) üzenetére


[Prolixus]
addikt

Jó, csak ki akartam ugrasztani a nyulat a bokorból :)

I'm no hero Doc, I'm just your regular US Army Mark 4 cyber commando

Útvonal

Fórumok  »  Beviteli eszközök  »  Milyen billentyűzetet vegyek? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.