Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Beviteli eszközök  »  Milyen billentyűzetet vegyek? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2019-03-15 13:37:03

LOGOUT.hu

ÖSSZEFOGLALÓ
Kérdezés előtt kérlek olvass végig!
Ajánlott billentyűzetek listája!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#69901) [Prolixus] válasza Molydeus (#69885) üzenetére


[Prolixus]
addikt

Na lőttem pár képet. Tessenek szólni, vagy kézzel inteni, ha ezen a stemen felismer valaki kenőanyagot:
(direkt úgy fogtam meg, hogy még a kapcsolóban volt, hogy véletlenül se lehessen az hogy ujjal lemaszatoltam róla)

A ház alja is száraz gyakorlatilag.

I'm no hero Doc, I'm just your regular US Army Mark 4 cyber commando

(#69902) Mephike válasza 3.Aragorn (#69896) üzenetére


Mephike
senior tag

A Glorious részemről egy jó márka, vannak jól sikerült és kevésbé jól sikerült termékeik, ahogy kb. minden gyártónak. Billentyűzet terén szinte mindent is árulnak, ami az építéshez kell, de nekem kicsit túlárazottak a dolgaik, főleg annak fényében, amit tudnak a termékeik. Szóval alaposan meg kell fizetni a márkát az esetükben. De hangsúlyozom ez az én véleményem. Mindezt úgy mondom, hogy a main egerem egy általuk gyártott egér.

(#69903) Molydeus válasza 3.Aragorn (#69896) üzenetére


Molydeus
senior tag

Ezek a régebbi, belépő szintű Glorious barebone-ok egy ideje már a piacon vannak. Nyilván azóta elterjedtek frissebb/jobb tervezési elvek, amikre a userek ráharaptak (vagy egyenesen tőlük erednek), és ezek az újabb termékekbe már alapból bekerülnek. Pl. a Plate rugalmas felfüggesztése, a mindenhova berakott hangszigetelő filcek, szivacsok, knobok, stb.
A Keychron ezeket az igényeket gyorsabban követi le.
Amúgy erre a vonatra a Glorious is felült, a Pronak pl. rugalmas felfüggesztése lenne, csak nem sikerült túl jól, további költségekkel javítható. Az alap barebone-okból is kijött időközben a 2. sorozat eltérő (népszerű) méretekben, amik megkapták a Plate és PCB közötti hangtompítást gyárilag.
Ezzel együtt a korábbi alap bill.-jeik szerintem elég "őszinte" termékek, nem akarnak többnek látszani, mint amik. A korábbi merev design adott, de a minőséggel nincs komoly probléma és az áruk is kedvező. Arról nem is beszélve, hogy jelenleg is kaphatók és itthon is beszerezhetők.
A lebegő keycap design ugyan van, akit elriaszt, de személy szerint azért ezeket a GMMK-kat nem érzem kifejezetten gamer stílusúnak.
Ha a halkítás szempont, akkor megvannak a bevett eljárások is. Nyunyu 100%-osban, én TKL-ben és 65%-osban építettem ilyen alapokra. Pro-ból is van több. Ezenkívül szintén belépő szinten van itt tapasztalat a hasonló Keychron K sorozatból, a Redragonokból és Pulsarból is.
Nyilván megvannak a határai ennek a designnak, de amit ki lehet belőle hozni, ahhoz tudunk segítséget nyújtani.

Köv. szint mind technikában, mind minőségben és ezzel együtt árban is, a rugalmas Plate felfüggesztésű kittek jelentik, mint amilyen a Keychron Q-k (vagy akár a GMMK Pro, ha elfogadod, hogy érdemes rajta javítani). Meg egy rakás olyan dolog, ami a közeljövőben jön majd, vagy kis szériában gyártják őket és ki kell várni, amig készhez kapod.

Találd ki, hogy milyen szintet szeretnél elérni, milyen keretet szánsz rá és segítünk, hogy merre indulj el.

M.

[ Szerkesztve ]

(#69904) Molydeus válasza [Prolixus] (#69901) üzenetére


Molydeus
senior tag

Köszi! :)

Az elsőn kinagyítva én látok némi kenőanyagot a stem oldalán a középvonal mellett két csíkban. A többin passz. :F

Ha lesz egy kis időm, lövök én is pár képet a milky top-os Red Pro-ról.

M.

(#69905) [Prolixus] válasza Molydeus (#69904) üzenetére


[Prolixus]
addikt

Csak úgy tükröződik vissza a kép, nincsen ott semmi. Ugyanez a stem, más szögből:

I'm no hero Doc, I'm just your regular US Army Mark 4 cyber commando

(#69906) Molydeus válasza [Prolixus] (#69905) üzenetére


Molydeus
senior tag

Ugyanott tényleg nem látom, de ezen meg a tactile bump-on látok valamit, meg a lábak belső oldalán, ami kifejezetten hasznos lenne. :D

Hajlok arra, hogy tényleg a szemem csal.

M.

(#69907) [Prolixus] válasza 3.Aragorn (#69896) üzenetére


[Prolixus]
addikt

A sima GMMK-ra írták, hogy kerülendő, a GMMK Pro azért egy komolyabb műfaj. Bár ahogy előttem írták, a gasket mount nem sokat ér benne, moddolni kell hogy tudjon benne mozogni a plate. Moddolva már jó. A sima GMMK-ban minimális a hangtompító szivacs, és a gyári stabok is elég csörgősek, szóval egy stab cserével kellene indítani.

Amúgy nem rosszak a Gloriuos billentyűzetek, félreértés ne essék, de a Keychron valamivel jobb stock állapotú billentyűzeteket csinál mint mindkét vonalon.

Az általad lineklt kupakok meg persze, mint cherry mx dizájnra épülő kapcsolót tartalmazó billentyűzetre felmegy (magyarul a ma kapható mecha billentyűzetek 99.5 százaléka), a baj az hogy nem lesz a szettben elég kupak, és lesznek olyan kupakméretek ami pl nincs benne a szettben. Szóval nem elég a teljes billentyűzetre a szett tartalma, a hiányzó elemeket mással kell pótolni, és akkor egy tarkabarka dolog lesz a végeredmény. Van akit ez jobban zavar, van akit kevésbé, pl az említett képen a más jobb shift szerintem még okés, de ha mondjuk a teljes numpad más sapkákból állna, az már elég ronda lenne szerintem.

[ Szerkesztve ]

I'm no hero Doc, I'm just your regular US Army Mark 4 cyber commando

(#69908) [Prolixus] válasza Molydeus (#69906) üzenetére


[Prolixus]
addikt

Az csak anniy, hogy van annyira sima a műanyag felülete, hogy visszatükrözi a fényt, ha bizonyos szögben esik rá. De hidd el, végigtapizod ujjal és gyakorlatilag semmi nem kerül a bőrödre.

I'm no hero Doc, I'm just your regular US Army Mark 4 cyber commando

(#69909) [Prolixus] válasza 3.Aragorn (#69896) üzenetére


[Prolixus]
addikt

Kifuttottam a szerkesztási időből...

"A Keychron-nál maradva, miben lesz jobb a Q6, mint a K10?"

A Q6 egy más dimenzió. A K10, meg úgy általánosságban a K széria egy műanyag, relatíve olcsó anyagokból készülő, merev plate mounted 'basic' billentyűzet. Alapnak nem rossz, de semmi extra. A Q6 meg egy minimum 2 kilós fémtömb lesz, megrakva itt is ott is szivaccsokkal, screw-in stabilizátorokkal lesz felszerelve. Plusz gasket mounted lesz, és a Keychron implementációja jobb lett mint ami a GMMK Proban van.

Ezeknek a Q billentyűzeteknek egy igazi hibája szokott lenni az eddigiek alapján (Q1, Q2, Q3), hogy a ház felső része peng, de ez nagyon könnyen orvosolható.

Miheztartás végett: Nekem Keychron K2 és Q1 is van.

I'm no hero Doc, I'm just your regular US Army Mark 4 cyber commando

(#69910) Mephike válasza Molydeus (#69903) üzenetére


Mephike
senior tag

Találd ki, hogy milyen szintet szeretnél elérni, milyen keretet szánsz rá és segítünk, hogy merre indulj el.
A világ összes pénzét ofc! :D

(#69911) Molydeus válasza [Prolixus] (#69908) üzenetére


Molydeus
senior tag

Elhiszem. :R
Kinyitottam egy Red Pro-t és ellenpéldának egy Silent Red-et is, hogy ne csak emlékezetből írjam, ami megmaradt pár héttel ezelőttről. Kb ugyanezt látom a Pro stem-jén, mint a fotóidon. Mintha lenne valami rajta, de valószínűbb, hogy csak fényjáték. A Pro milky házán belül a két vezető horonyban jobban látszik a kenőanyag, talán mert matt a műanyag. Jobban megnézve tényleg inkább olajszerű anyag van rajta. Egy kis folton az is látszott, hogy a ház alsó és felső illesztése közé is kijutott valamennyi. Az olajszerűséget ujjal is érezni, amikor leszedtem.
Így viszont már valószínűbbnek látom, hogy mégiscsak ugyanaz a Pro és a Keychronokban lévő G Pro. meg az is igaz lehet, hogy a lineárisoknál egyértelműbben érezni ezt a gyári kenést.

Viszont ha már volt két kinyitott kapcsolóm végre, akkor kipróbáltam a hibrid "Silent Pro" elképzelésemet is ééés... csúfosan megbukott. :D
Hiába került be a Silent Red stemje a milky top Pro házába, valamivel simábban jár ugyan, de nem annyival, amennyit reméltem tőle és nyilván meg sem közelíti a gyári Pro simaságát.
Végig gondolva erre jutottam:
1) Lehet, hogy a Silent Red szilikon részei okozzák azt a kis súrlódást, amit alapállapotban érezni lehet és ezek szerint a Pro hornyainak gyári kenése nem elég hozzá.
2) A Pro stemjeinek felülete egyenletesebb, mint a Silenteké.

A lényeg, hogy a Milky top ház az anyaga miatt tartósságban, hangzásban és szerintem külsőleg is jobbaki, mint a Silent PC teteje, de ha át is pakolom a Silent stemjeit bele, akkor is meg kell kenni őket.
Vagy elengedni a Milky topot és közvetlenül a Silenteket megkenni.

M.

(#69912) Molydeus válasza Mephike (#69910) üzenetére


Molydeus
senior tag

Végülis nem az én pénzem. ;]

M.

(#69913) 3.Aragorn válasza dqdb (#69899) üzenetére


3.Aragorn
addikt

Értem, mondjuk ez így elég tré.
Alatta az csillapító anyag? Valami szivacs féle? Gyárilag van benne?

Nem minden vándorút céltalan...

(#69914) dqdb válasza 3.Aragorn (#69913) üzenetére


dqdb
nagyúr

Ott acél plate-nek kellene látszódnia, és bár ezen a képen furcsán néz ki a fények miatt, a többi képen jobban látható.

Szivacs a plate és a nyák közé, valamint a nyák és a ház közé szokott kerülni, nem pedig a plate fölé.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#69915) micafighter válasza [Prolixus] (#69901) üzenetére


micafighter
nagyúr

Kettő féle gyári kenőanyaggal találkoztam, ami kenve van stemre általában olajos cuccot szoktak kenni gyárilag, azt látod rajta, mert csillog tőle rendesen, máshogy veri vissza a fényt. Az változó hogy melyik kapcsoló hol és mennyire van megkenve az olajos cuccal. Pl az oil kingnél a siderails nagyon vastagon kenve van. A Durock Dolphin-nál az egész stem kenve van nagyon vékonyan, elől-hátul általában vannak kihagyott foltok, illetve a stem oszlop se volt megkenve. A másik kenőanyag amivel találkoztam a gazzew rugók alja mártva volt vmi 205g0 szerű anyagba, a Gateron CJnél találkoztam még ilyesmi kenőanyaggal, kizárólag a stem lábakon.

(#69916) 3.Aragorn válasza Molydeus (#69903) üzenetére


3.Aragorn
addikt

Köszi, agyalok még a témán :K

[Prolixus]: Gondolkozok még ezen a TKL-en is, mert azért játéknál lenne előnye, de akkor külön be kellene szerezni egy numpadot is, mert elengedni nem akarom, sokkal gyorsabb ott az adatbevitel. De lehetne akár a bal oldalon is, mert számok gépelése mindkét kézzel megy vakon.
Ilyen szempontból az ASUS ROG Claymore II elegáns megoldás, de b*szott drága is mellé. Régebben ennyi pénzből már egyszerűbb használt autót vettek emberek... :U

Q6 vs K10: A K10-ből is lehet (felárért) alu vázas verziót kérni. Bár gondolom a kettő nagyon nem ugyanaz minőségben.
A "gasket mounted" mi is?

dqdb: világos :R

[ Szerkesztve ]

Nem minden vándorút céltalan...

(#69917) Horvi válasza 3.Aragorn (#69916) üzenetére


Horvi
őstag

Itt vannak a mount fajták képekkel meg leírással.

Hello darkness, my old friend...

(#69918) 3.Aragorn válasza Horvi (#69917) üzenetére


3.Aragorn
addikt

Fúú, köszi! :R

Nem minden vándorút céltalan...

(#69919) [Prolixus] válasza 3.Aragorn (#69916) üzenetére


[Prolixus]
addikt

Sajnos nem, a K10 esetében (ahogy a többi K keychron esetén is) az alu változat annyit tesz, hogy a műanyag keretre rá van húzva egy-egy alu lemez, amit mintha egy sínen csúszna le lehet szedni a műanyagrol. De valojában a billenytűzet váza nem alu. Picit nehezebb így mint a teljesen műanyag verzió, illetve a fém miatt tapintásra prémiumabb érzés, de a billentyűzet hangjan vagy a gépelési érzeten semmit nem változtat. Szóval picit parasztvakítás, pont erre lett kitalálva hogy aki nem jár alaposan utána azt higgye hogy komolyabb dolgoról van szó, de nem.

I'm no hero Doc, I'm just your regular US Army Mark 4 cyber commando

(#69920) steewcv65 válasza [Prolixus] (#69919) üzenetére


steewcv65
őstag

Ezt jo tudni,koszi az infot

#MSI B550 Gaming Plus# Amd Ryzen 5800x3D# Kingston Renegade 3733mhz cl15 #Fractal Lumen S28#Nitro+ 7900 XT #Seasonic Focus Gold 850W# HYTE Y60# Keychron Q3 Silent Peach#Epomaker Th80Pro#Razer Pro Click#Rog Cetra#34" Odyssey OLED G8 G85SB #Google Pixel7

(#69921) Throme válasza [Prolixus] (#69919) üzenetére


Throme
veterán

Akinek a dizájn is számít (az most mindegy, hogy látványra, érzetre, tudatra), annak szerintem megéri az a pár ezres (nem sok). Billentyűzetet nem veszünk sűrűn (max kezdésnél, mint pl én is :) ), szóval nem ezen fog megspórolni senki sem egy új autót.

Az igaz, hogy aluvázasnak nem illik eladni ezeket a billentyűzeteket, mikor csak körben van 4 alu csík....
A plate az alu (vagy valami fém).

#69893dqdb

"Az O-ring csak kényszermegoldás, ami megfelelő alappal elkerülhető."

Milyen alapról van szó? O-ring lenyomáskor nem engedi koppanni a kupakot a plate-en.
Milyen alap helyettesíti ezt a funkciót? Még a pc plate-en is koppan a kupak, az se egy puha, rugalmas műanyag.
Vagy itt az "alap" az fogalom?

(#69922) [Prolixus] válasza steewcv65 (#69920) üzenetére


[Prolixus]
addikt

Konkrétan így néz ki a dolog: [link]

#69911 Molydeus

Hát szép sima a stem felülete az tény, szóval nem mondom hogy nagyon reszelős kapcsoló, de a nem pro gateronok is simábban járnak mint az alap cherry-k, nem sok (vagyis inkább semmi) különbséget nem érzek. Na mondjuk annyi, hogy az enyém az clear top és nem milky. Na mindegy is, se így se úgy nem túl jók ezek a barna Gateronok szerintem, bár az összes változatot nem próbáltam az is igaz.

#69915 micafighter

Igen, a Dolphinon egyből láttam is, hogy a stem oldala kenve van. Plusz ha a kezeddel megfogdostad rajta maradt az olaj.

[ Szerkesztve ]

I'm no hero Doc, I'm just your regular US Army Mark 4 cyber commando

(#69923) Molydeus válasza 3.Aragorn (#69916) üzenetére


Molydeus
senior tag

A külön numpadot a baloldalon csak ajánlani tudom akár TKL, akár kisebb bill.-ek mellé is.
Ha esetleg játszani is akarsz a numpadon, akkor nagyon kényelmes megoldás.

A Keychron K-k alu lemezénél a GMMK integrált alu Plate-je (a ház teljes felső része az oldalakkal együtt egyetlen elem) szerintem minőségérzetre jobb megoldás. Igaz, merevebb is, mint a műanyag, éppen ezért nehezebb halkítani, mint egy teljesen műanyag házas bill.-t. Szóval mindenképpen ajánlott bele a hangtompító filc a Plate és a PCB közé.
Biztosan többen is vitatnák, de személy szerint nem vagyok meggyőződve , hogy a zsúfolt kompaktokat és a 96%-ost kivéve a K-k kerete olyan jól hozná egy valódi high profile ház akusztikáját, ahol a magas profil nem egy lapos teknő, mint a K-knál, hanem az oldalfalakkal magasságával megegyező elválasztással vannak elkülönítve az egyes blokkok (alfa-numerikus rész, funkció billentyűk csoportonként, kurzorok, stb.). Pl. emiatt is jobb és persze drágább is a Q sorozat.

Magyarán ez a belépő szint valahol mindenképpen kompromisszumos, a preferencia dönti el, hogy mit tudsz elengedni.

M.

(#69924) Molydeus válasza [Prolixus] (#69922) üzenetére


Molydeus
senior tag

Igen, nekem a ControlPad hozta a felismerést, hogy egyrészt a Gateron Brown nekem nem az igazi, másrészt, hogy mennyire könnyű és sima az alap Red is. Viszont nekem a lineáris Pro-k ezen a téren hoztak egy jókora előrelépést. Egy ideje piszkál a gondolat, hogy kellene építeni velük valamit, amit akkor használnék, ha egyedül dolgozom itthon és senkit sem zavarok a kopogással. Csakhogy ugyanerre merült fel egy MX Blue-s build is, némi nosztalgia faktorral súlyosbítva. (Tudom, hogy teljesen más, mint a lineáris.)
Nem is merem összeszámolni, hogy hány terv merült fel az elmúlt félévben, amióta utódot kezdtem el keresni a CK-knak.

Mindegy első körben a 65%-ost addig halkítom, amig lehet, aztán kipróbálom, hogy a kollégák mit szólnak a hangjához az irodában. Ha beválik, az lenne itthon is az esti bill, és akkor a TKL felszabadul a kíséretezésre.

M.

[ Szerkesztve ]

(#69925) 3.Aragorn válasza [Prolixus] (#69919) üzenetére


3.Aragorn
addikt

Értem, akkor mégis csak a Q széria felé kellene elindulni, bár ott nem olyan nagy a választék ISO-ból.

Nem minden vándorút céltalan...

(#69926) 3.Aragorn válasza Molydeus (#69923) üzenetére


3.Aragorn
addikt

Ha esetleg játszani is akarsz a numpadon, akkor nagyon kényelmes megoldás.
Na igen, nekem van egy ilyen fura szokásom, hogy FPS játékokat a WASD helyett kurzor billentyűkön nyomom. Feltehetően pont azért alakult ki, mert régen kevés hely volt az asztalon/túl széles volt a billentyűzet.
SPACE=Jump nekem nagyon idegesítő, bár ebben az is benne lehet, hogy a legtöbb billentyűzetemen mind ilyen minőségtelen imbolygó space volt, amit ha megnyomsz az egyik felén, akkor el akar dőlni. ;]

Szóval biztos át lehetne szokni, elvégre LoL és egyes RPG-k is azon az oldalon mennek.

A hangosság nekem sokad rangú probléma, mert egyedül élek és senkit nem zavar, max voice chatben ha áthallatszik csapattársakhoz. ;] Itt már szerintem azzal beljebb vagyok ha nem kékek a switchek. A mostani Aulánál hangosabb billentyűzetet építeni is nehéz lenne szerintem. :DD

[ Szerkesztve ]

Nem minden vándorút céltalan...

(#69927) Molydeus válasza 3.Aragorn (#69926) üzenetére


Molydeus
senior tag

Ugyanígy vagyok vele, én is kurzorral játszottam szinte mindig, és jobb Ctrl-lal ugrottam.:D
A WASD eltolt billentyűitől fájnak az ujjízületeim. Viszont utáltam tologatni a teljes méretű bill.-t, hogy a kurzor blokk balkézre álljon. Egy időben próbálkoztam külön numpadokkal is, de a lapos gumidómosok erre nem voltak jók. Végül a Cooler Master ControlPad-ja lett a befutó. Kicsit nagyobb, mint egy sima Numpad, 5x5-os négyzetrács a jobb alsó kettő van összevonva, így 24 billentyű (aimpad is, de annak nem vettem nagy hasznát) plusz két görgő. Lehet rá mappelni pl. copy/space-hez szükséges billentyűket, Del-t, Backspace-t is. Így az egerezés és a numerikus bevitel nagyon kényelmes vele, nem kell a fő bill.-re váltani a szerkesztésekhez. Ráadásul profilozható, szóval játékra mehet másik kiosztás. Lehet, hogy nem olyan látványos, mint pl. a Razer megoldása az Orbweaverrel, de cserébe nem is annyira gamer a külseje, nekem ez is számított.

M.

(#69928) 3.Aragorn válasza nyunyu (#69895) üzenetére


3.Aragorn
addikt

Ez a a botanical kupakszett miről lett "koppintva"? Csak a miheztartás végett. Mert kínaiéknál sem annyira olcsó.

Molydeus: Most ezekről valamiért eszembe jutott ez a throttle :K (pontosabban ez a control panel Nem kicsit jó cucc, bár más műfaj.

[ Szerkesztve ]

Nem minden vándorút céltalan...

(#69929) Enton válasza Throme (#69921) üzenetére


Enton
addikt

"O-ring lenyomáskor nem engedi koppanni a kupakot a plate-en."

Ha egy kupak plate-et ér az már rég rossz, eddig összesen egy billenytűzetről tudok ahol ilyen előfordulhat[logi pop kapott egy plusz plate-et feletti műanyag díszréteget de a gyári kupakok is gomba alakúak, valószínűleg pont emiatt, illetve nehéz megtippelni hogy a tyúk vagy a tojás volt-e előbb].

Ha egy kupak plate-hez ér ott vagy óriási a steb wobble, vagy nincs rugó a switch-ben, vagy sokkal rövidebb/kisebb mint gyárilag tervezték, vagy a kupakok lettek nagyon rossz méretekkel átengedve a cq-n.

Maga az o ring akár a stemre rakod, akár a kupakra akkor is a kapcsolón belül fejti ki hatását mégpedig hogy a stem nem tud akkorát koppani a a kapcsolóház aljában. Vagyis a bottom out "megpuhul", sokan ezt nem szeretik, és ez némelyik halkított kapcsolón is megvan.

A jó alapot meg meg már párszor leírta, hogy nem halk kapcsolókkal is létezik olyan felépítésű bill ami nem hangos minden szivacs és egyéb trükk nélkül. Tessék az olvasnivalók: [link] , meg egyet gyorsan kiemelve: [link]

#69928 3.Aragorn:

GMK botanical, azért a 150€ egy base-ért bőven drágább mint a linkelt 40-50$-os alis.

[ Szerkesztve ]

"mert gyakorlatilag megszámolhatatlan mennyiségű papucsállatka használ gazdatestként internetezésre humanoidokat és ez követhetetlen."

(#69930) 3.Aragorn válasza Enton (#69929) üzenetére


3.Aragorn
addikt

Ez igaz, de ha jól látom az alis link csak egy keycap set, a GMK meg egy komplett keyboard lenne? Vagy azok is csak keycapek?

Nem minden vándorút céltalan...

(#69931) Mephike válasza 3.Aragorn (#69930) üzenetére


Mephike
senior tag

A GMK-hoz itt egy cikk, fusd át és érteni fogod ezt a rövidítést is ;)
Itt vannak a különböző keycap profilok.
Az Alis keycapek, kb olyanok, mint maga maga az Ali. Olcsóbb, de jó minőségű, és néha pofátlanul koppintanak.

Itt van egy másik Botanical és egy Arctic videó is, amin szintén Ali-s keycapek vannak:
Botanical Keycap set videón.
Arctic Keycap set videón.

(#69932) totron válasza plehoczky (#69876) üzenetére


totron
addikt

Te, akármelyik permutációban is az van a Sculptnál, hogy Insert nincs? De hiszen ez elfogadhatatlan. Van averziós dilemmám a Sculpttal kapcsolatban, 2 is. Az egyik, hogy bár natív az ergonómiával, alap kézállással, mégis tartani kell a kezed nem is tudom hány fokban, ami alapjárati izommunkát igényel, maga a kacsók odatartása-ottartása még palmrest üzemmódban is, nem közvetlen a billentyűk fölötti ujjakkal, ez több óra után nem ütközik ki rútul? Hiszen ráfektetni, pihentetni érdemben nem tudod egy vízszinteshez képest. Ebből kifolyólag tulajdonképpen nagyobb erővel kell nyomni a középrészhez egyre meredekebben tanyázó billentyűket, kevésbé van veled a gravitáció/oldalirányba is kell pozicionálni a nyomás pontját*, ami eleve több izom együttesét kívánja, nagyobb igénybevétellel, nagyobb koncentrációs igénnyel, mintha csak lefele, némi rásegítéssel ráejted az ujjad egy gombra. Az alaptartás és a nyomás témája talán nem csak összeadódnak, hanem fel is szorozzák egymást. Van ilyen vagy ehhez hasonló vagy más hátrány vagy túlgondolom? Hangsúlyozom, főbillentyűzetként, napi sok órában használva, amikor az első tapasztalásra apróságok alaposan el tudnak harapódzni a nap végére, de közben is már.
*A sci-fikbe illő, konkrétan oldalról vagy 90 fokon túli szögben megvalósuló használatú, egykezes gombtömbök - szakszerű nevüket nem ismerem - esetén sem értem, hogy lehet azokkal érdemben pötyögni.

A másik a megnagyobbított betűbillentyűk (T, G, H, N). Lehet, legyen is unortodox, de nem töri meg a gépelt szöveg ritmusát, egyfajta ákombákom jelleget adva a bevitelnek? Az enter és egyéb funkcióbillentyűket szoktuk meg másnak, nem a betűbillentyűkön belüli eltéréseket. A T, G, H, N itt eltérők, nagyobbak, talán nehezebb, más is bevinni őket, a többi egyformához képest. Mennyiben megszokás kérdése ez a része és mennyiben a vízszintestől eltérő állapot?

(#69933) nyunyu válasza totron (#69932) üzenetére


nyunyu
félisten

Gumidómoknál probléma a hosszabb, stabilizálatlan gomb, mert messzebb ütöd a közepétől, mert olyankor jobban kopik a billzetház tetejében a kupakot vezető sín, aztán idővel csálén, akadozva fog járni, és nem biztos, hogy érzékel.

Nem biztos, hogy jó ötlet volt az esztétikai szempontokkal felülírni a gumidómok technikai fícsöreit a T, G, H, N gomboknál.

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#69934) totron válasza nyunyu (#69933) üzenetére


totron
addikt

Erre nem is gondoltam, bár ilyen árért gondolná az ember, hogy kiküszöbölik. A fizika persze makacs terület.

(#69935) dqdb válasza Throme (#69921) üzenetére


dqdb
nagyúr

Milyen alapról van szó?
Van egy célod, hogy milyen billentyűzetet szeretnél, és alap alatt azt a billentyűzetet értem, amiből kiindulsz, hogy ezt elérd.

Ha egy halkabb billentyűzet a cél, akkor eleve olyat veszel, ami halkított kapcsolóval jön, nem pedig egy floating design darabot próbálsz meg alakítgatni több-kevesebb sikerrel.

Ha az a cél, hogy biztosan ne pengjen egy billentyűzet, akkor olyat választasz, amiben nem fém a plate, hanem műanyag (PP, POM, PC, nylon), FR4 vagy CF, vagy ha fém, akkor szivaccsal kitömöd a plate alatti részt, vagy eleve olyan típust választasz, ahol sikerült fém plate-tel is megoldani ezt az amúgy nem lehetetlen feladatot.

Ha egy átlagosnál halkabb billentyűzet a cél, akkor valamilyen rugalmasabb és/vagy isolation mount felé mész el (többféle gasket mount és társai, leaf spring), ha extrém halk, akkor jól működő isolation mount kell és lehet, hogy szivacs is.

Ellenben ha clicky a cél, akkor rugalmasság helyett egy merevebb felépítés a megfelelő.

O-ring lenyomáskor nem engedi koppanni a kupakot a plate-en.
Ahogyan Enton is kifejtett feljebb, ha a plate-en koppan a kupak, akkor ott valami nagyon el van rontva. Az O-ring azt akadályozza meg, hogy a kupak a kapcsolóház tetejéhez ütközzön, ahogyan a halkított kapcsoló is: a stem két oldalán alul és felül egy-egy szilikondarab tompítja a bottom outot (ahogyan az O-gyűrű) és a felfelé utat (az O-gyűrűvel ellentétben),

Még a pc plate-en is koppan a kupak, az se egy puha, rugalmas műanyag.
Bár a műanyagok közül a nylon, POM és PP is érezhetően puhább nála, de még így is eléggé rugalmas egy PC plate, TKL méretben erőlködés és sérülés nélkül U alakúra lehet hajtogatni. Volt top mount billentyűzetem PC plate-tel, nem halkított kapcsolókkal is kellemes tompított/muted hangzást hozott, bár az igaz, hogy az előbbi hármas sokkal inkább bejön (főleg a nylon).

Ha itt is a kapcsolóra gondoltál, és továbbra is a halkság/fülnek kellemesebb hatás a cél, akkor eleve a magas hangú PC helyett mélyebb hangú nylon házas kapcsolókat érdemes használni.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#69936) nyunyu válasza totron (#69934) üzenetére


nyunyu
félisten

Ez a jelenség a sima 1U gomboknál is megvan, Sculpt előd Ergo4000-eim gombjainak 2-3 év használat után már akkora volt a holtjátéka, összevissza csörögtek, hogy kénytelen voltam új billzetet venni.

[ Szerkesztve ]

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#69937) dqdb válasza Enton (#69929) üzenetére


dqdb
nagyúr

GMK botanical, azért a 150€ egy base-ért bőven drágább mint a linkelt 40-50$-os alis.
Az már az előrendelési ár, 30 euróval olcsóbb volt a group buy során, és extraként valószínűleg még egy tízessel drágább lesz, amikor szállításra kerül a sor. Oblotzky drágán méri az előrendelést és extrákat a többi vendorhoz képest.

Az alis klón esetében nem túl jó a kompatibilitás, az újabb klónkészletek már sokkal jobbak ezen a téren.

3.Aragorn:Mert kínaiéknál sem annyira olcsó.
A jó minőségű fröccsöntés és dyesub sehol sem olcsó.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#69938) nyunyu válasza dqdb (#69937) üzenetére


nyunyu
félisten

Az alis klón esetében nem túl jó a kompatibilitás, az újabb klónkészletek már sokkal jobbak ezen a téren.

Újabbakat már nem 40-50, hanem 60-70$-ért mérik...

Amikor novemberben elkezdtem az ócó PBT kupakokat linkelni, csak az volt a szempont, hogy ki lehessen rakni belőlük egy full méretű szabvány ISO billzetet, meg nagyjából a 75%-okat is.

Olyan engedményeket persze tennem kellett, hogy nem követeltem meg a dedikált 1.25U Shiftet, meg a mellette 1U gomb meglétét, hanem legyen olyan megfelelő színű (virág)mintás plusz gomb, ami abba a sorba rakható.

[ Szerkesztve ]

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#69939) Mephike válasza nyunyu (#69938) üzenetére


Mephike
senior tag

29.-én az Ali-ról innen rendeltem a kenéshez dolgokat. Már az országban van a csomag.
Csak gondoltam hátha másnak is kellhet.

[ Szerkesztve ]

(#69940) dqdb válasza totron (#69932) üzenetére


dqdb
nagyúr

Az egyik, hogy bár natív az ergonómiával, alap kézállással, mégis tartani kell a kezed nem is tudom hány fokban, ami alapjárati izommunkát igényel, maga a kacsók odatartása-ottartása még palmrest üzemmódban is, nem közvetlen a billentyűk fölötti ujjakkal, ez több óra után nem ütközik ki rútul?
Anatómia a válasz a kérdésedre, és éppen, hogy az általad kifogásolt tenting a jobb a kezednek amiatt, hogy az alkarodban az a nyugalmi helyzet, amikor nem keresztezi egymást a két csont. Billentyűzetes képet nem találtam hirtelen, itt van ugyanez vertikális egérrel.

A másik a megnagyobbított betűbillentyűk (T, G, H, N).
Ezt pusztán a design miatt van így, ahol a külső felülírta a funkcionalitást. A bevágás köré építették fel a kinézetet, és abba nem illett bele egy ilyesmi cikkcakkos kialakítás.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#69941) nyunyu válasza Mephike (#69939) üzenetére


nyunyu
félisten

Akkor lesz hatodikán egy köröd a helyi postahivatallal :DDD

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#69942) dqdb válasza nyunyu (#69938) üzenetére


dqdb
nagyúr

A kupakmennyiség és -minőség általában arányos az árral. Az általad rendelt klón nálam több ponton is megbukik, a legnagyobb verőhiba a 7u space hiánya, míg hasonló áron ezt majdnem tökéletesnek nevezném kompatibilitásra*, ami lefed 60% és felett minden népszerűbb kiosztást (azért csak majdnem, mert a 6.25u-n kívül egyik space sem alpha színű).

* minőségre passz

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#69943) totron válasza dqdb (#69940) üzenetére


totron
addikt

Hű, tehát jó is és nem is a Microsoft megoldása. Merre menjek, ha a kezem egészsége az elsődleges? A cikkcakkosról hol a space? :D Soha nem tudnám hüvelykkel nyomni a Shiftet. Ki mennyire szokott figyelni az intő jelekre? Bizonyos ujjak, ujjizületek jobban való fáradása, alkari fájdalom, ilyenekre gondolok. Ritkán nincs szembenállásban dizájn-trendfaktor és egészségre kihegyezett megoldás.

(#69944) nyunyu válasza dqdb (#69942) üzenetére


nyunyu
félisten

Lemaradt a html link végi L.

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#69945) Mephike válasza nyunyu (#69941) üzenetére


Mephike
senior tag

Ehh, csak nem! :)

(#69946) nyunyu válasza totron (#69943) üzenetére


nyunyu
félisten

Fene tudja, 2002 és 2015 között ilyen ergo izéket használtam (L Cordless Desktop Comfort, 2x MS Ergo4000), utóbbi 6-7 évben meg mechákat, alapvetően a kezeim nem szoktak az utóbbiaktól sem elfáradni, hacsak nem a 68gr (bottom-out) rugós Outemu Sky-ra átépített Cherry 1000-emet nem próbálom használni.

Kb. az MX Brown keménysége kell nekem a kényelmes gépeléshez, vagy egy picit több. (kb. 55-60gr bottom-out)

Mondjuk az Ergo4000 integrált hastámasza jól jött, mert sokat használom fotelben fetrengve a billzeteimet, és úgy elég kényelmetlen a bal kezemnek, ha a hasamhoz szorított csuklóval kell órákig tolni a WASDot.

[ Szerkesztve ]

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#69947) Mephike válasza nyunyu (#69946) üzenetére


Mephike
senior tag

Az az MS billentyűzet most komoly nosztalgia hullámot indított el nálam, nekem is volt tőlük hasonló billentyűzetem.

(#69948) nyunyu válasza Mephike (#69945) üzenetére


nyunyu
félisten

Csak a szokásos menetrend.

Hétvégén azt látod a trackingen, hogy vámolás alatt, szerdán azt, hogy elengedte a vám, csütörtökön továbbítják belföldi kézbesítésre, aztán pénteken azt, hogy a kézbesítőnél, majd péntek este 6-kor veszed észre a 17:30-kor a postaládádba dobott cetlit, hogy itt járt, de baszott felcsöngetni a postás.
Személyesen átvenni meg csak a következő munkanapon tudod. ;]

[ Szerkesztve ]

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#69949) dqdb válasza nyunyu (#69948) üzenetére


dqdb
nagyúr

itt járt, de baszott felcsöngetni a postás
Mármint csak a postás volt ott, de a csomagod nem.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#69950) nyunyu válasza dqdb (#69949) üzenetére


nyunyu
félisten

Héten húgomnak hoztak valami elsőbbségi ajánlott levelet.

Engem csönget a postás.
Mondom neki, egy számmal kisebb a húgom csengője, próbálja azt, mert én nem tudom fentről nyitni az ajtót. (Félig működik csak a kaputelefonom.)
Nem, az nem működik, ki van kapcsolva. (Hmm, húgom pár hónapja szereltette az övét...)

Mindegy, lemegyek, kezembe nyomja a borítékot.

Kérdezem, hogy hol kell aláírni, hogy átvettem?
- Sehol, viszlát!

Aztán ment is a következő címre.

Csomagkézbesítőnek bezzeg egyedi kódja van a kaputelefonhoz, az be szokta tudni engedni magát, hogy bedobja az értesítő cetlit a postaládába...

[ Szerkesztve ]

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

Útvonal

Fórumok  »  Beviteli eszközök  »  Milyen billentyűzetet vegyek? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.