Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Beviteli eszközök  »  Milyen billentyűzetet vegyek? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2019-03-15 13:37:03

LOGOUT.hu

ÖSSZEFOGLALÓ
Kérdezés előtt kérlek olvass végig!
Ajánlott billentyűzetek listája!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#84001) Ispy válasza grizlisandor (#83994) üzenetére


Ispy
veterán

Gugli? ;]

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#84002) dqdb válasza ferni (#83997) üzenetére


dqdb
nagyúr

minél gyorsabban vissza is jönne
Ez alapján, akkor rövid kéne nekem.
Minél könnyebb a rugó, annál könnyebb lenyomni, cserébe annál lassabban jön vissza. Minél rövidebb a rugó, annál könnyebb lenyomni, cserébe annál lassabban jön vissza.

EUn belül most akkor tényleg nem lehet 40 grammos rugót kapni?
Tényleg nem, mert rétegigény, tipikusan a 50-70 grammos kategória az, amit keresnek az emberek. Eleve a TX, Geon, Sprit hármasból csak a Sprit gyárt ilyen könnyű rugót (nekik volt mindig is legszélesebb termékválasztékuk), rajtuk kívül a többi gyártó pedig futottak még kategória minőségben és választékban.

EU-n belül az MKEU forgalmazza csak a Sprit termékeit, akik az utóbbi 1 évben alig töltötték fel a raktárkészletüket, szóval magasról tettek a témára. A Keygem már leállt a forgalmazással, helyette ott van nekik a kínálatban a TX, az Eloquent Clicks Geont és TX-et árul, Oblotzky TX-et, a CandyKeys Geont. Ehhez nehezítésképpen hozzájön, hogy a Sprit maga group buy scamminggel indította a tevékenységét, ezért a vendorok egy része elvből nem árulja a termékeiket, szóval kereskedői oldalról sincsen meg a tolongás.

A hivatalos oldalról rendelhető, még az RNDKBD (kanadai) és KeyboardCo (UK) árait érdemes megnézni, honnan lehet a legolcsóbb szállítási költséggel együtt.

Vegyek 40g switcheket és vegyem ki belőle vagy mi? :DDD
Sok sikert ahhoz, hogy találj ilyet teljes méretű kapcsolóban, de ha találsz is, akkor azokban a rugó hulladék minőségű a fenti hármas által kínálthoz képest. A legkönnyebb sorozatgyártott kapcsoló a Gateron Clear vagy White (mindkét néven fut) 35±15 grammos érzékeléssel és ~45 grammos bottom outtal.

Amúgy igen, jól látod a hivatalosan megadott ±15 grammos gyártási szórást, pár kivételtől eltekintve ez a tipikus érték kapcsolóban lévő rugókra, TX-nél ez ±1 gramm, Geonnál és Sprit Supreme-nél ±0,3 gramm.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#84003) grizlisandor válasza Ispy (#84001) üzenetére


grizlisandor
addikt

Ezt a videót mentettem el az első tuning gondolatoknál, de nem jó, mivel ha megnézted a techpowerup tesztet látnád, hogy az én billentyűzetem más. ;]
Nekem nem középen van a fix usb kábelem, hanem cserélhető kábeles és a jobb szélén van. :U

(#84004) dqdb válasza Throme (#83996) üzenetére


dqdb
nagyúr

Nem azt írtam, hogy rovására, hanem azt, hogy lehet majd fanyalogni, hogy az új termékbejelentéseknél az FRL gyakori vendég lesz ;] Valahogyan úgy, ahogyan én fanyalogtam a sokadik 75%-oson, aminél tipikusan random helyre került egy szerintem teljesen felesleges blocker vagy egy knob is, hogy rontson a használhatóságon :DDD Vagy előtte a sokadik 65%, gasket mount, jobb felső blocker volt a mém, mert hetente jött ki ilyen IC bármiféle egyéniséget nélkülöző billentyűzetekről, és már mindenki unta.

Majd valaki kitalálja a 40% - 60% közti "rés" kitöltését is.
Már kitalálták, TMO v2. Ez az a kiosztás, amit sokan olyanok is megvettek és tudják használni, akik bottal semi piszkálták volna a 40%-os kategóriát.

Igen, itt is egy sort vettek el miközben a szélessége maradt, sőt nőtt :DDD Tudok olyanról, akinek ez az "utazó" billentyűzete volt, amikor órákra vonatra ült, hogy a normál munkahelye helyett a párszáz km-rel arrébb levő országos cégközpontba menjen be, ekkor lehajtotta a kisasztalt, rátette az iPadet, elé egy ilyen billentyűzetet, és tudott útközben dolgozni, míg a céges laptopja nem fért el, egy 60%-os már nem fért el, egy klasszikus 15u-nál keskenyebb 40%-os pedig funkcionalitásban korlátozta nagyon.

Akinek kell a 6-os blokk, annak szerintem elfér az F sor is.
Ez továbbra tisztán preferencia kérdése. Szerinted az FRL elvesz valami számodra hasznosat a TKL-hez képest, ezért nem jó és egyenesen kevesebb emiatt. Szerintem az FRL nem tartalmaz számomra feleslegesen valamit, ami lenne a TKL-nél, ezért jó és egyenesebb több emiatt. Ettől még nem lesz az FRL általánosan egy használhatatlan kiosztás, ahogyan általánosan optimális kiosztás sem.

Akinek nem kell az F sor, annak egy 65/60%-os csak jobb és kvázi szimmetrikusabb is, kisebb is.
Amúgy a 65%-ot sem kedvelem túlságosan, szerintem vagy legyen 60%-os, vagy legyen FRL, a 65% egy köztes kompromisszum olyanoknak, akik ragaszkodnak a dedikált kurzorhoz, de sem nem eléggé kompakt, sem nem eléggé funkcionális.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#84005) Molydeus válasza Throme (#83957) üzenetére


Molydeus
senior tag

Készültek képek, de máig nem volt időm kiválogatni és átméretezni őket. Most pótolom.
Következik témánként a képesség ill. problémák összevetése és röviden, hogy miért azt választottam azt, amit. Elnézést, akinek ezek már ismerősek.
1. Több kiosztást támogató PCB és univerzális Plate témakör:

Az alsó sor olyan, mint az ementáli, mert a split-sapce irányokat leszámítva is 8 különböző kiosztást támogat. A kis ezüst kiemelkedések a socketek gallérjai. A stabokat itt még csak belepróbáltam, kezeletlenek.

Ugyanez alulról és fejjel lefelé. Lesz később kép, amin jobban látszik, mennyire kilógnak lefelé a socketek. Ott majd kitérek jobban rájuk.

Kiemelve a bal oldali Shiftet. 4 különböző megoldás lehetséges: kínai 2U, kínai 1+1U, 2.25-ös szabvány ANSI és az ISO. A 2U és az ANSI stabilizátorai csak 180 fokkal elforgatva tudnak működni. Sajnos pont az ANSI fordult meg, amit használnok, de így legalább elég stabilan tartanak a clip-in karmok.
Az 5 Pines switchek kis tüskéi a legtöbb esetben valamelyik szomszédos oszlopának a helyén lenne, vagyis semmi sem fogja őket, ezért a Plate-nek kellene megtartania a kapcsolót.

Sajnos az összeszerelt PCB+Plate fotóm valahol elkallódott, a képen a kithez mellékelt alu van, ami a bal Shiftnél az említett 4-ből kettőt támogat (ANSI és ISO), de talán így is látszik, hogy az egybe kivágás miatt oldal irányban nem fogja meg a kapcsolót. Az osztott Space ennél még egy fokkal rosszabb, mert ott sok esetben csak egyetlen hatalmas lyuk van, rugalmas anyagnál - mint amilyen a pl. az általam választott PC is - az alsó vékony csík minden irányban elmozdulhat.

Összegezve:
Ha csak nem kifejezetten cél, hogy több kiosztást is egyszerre támogasson a build - nálam most kifejezetten ez volt! -, akkor kerülendő mind az univerzális PCB, mind a Plate, különösen azok a fajták, amik támogatják a dqdb által nemrég leírt kínai kiosztást is, aminél a jobb alsó sarok csupa 1U billentyűből áll (64%-os kiosztás, dedikált nyilakkal), mert azok két sort is elrontanak egymás felett.
A fenti Plate-hez hasonlóan gyakori, hogy az ANSI és az ISO, az osztott BackSpace és jobb Shift, valamint a 6.25U-s és a szimmetrikus 7U-s alsó sor (Tsangan) egy PCB-vel lefedve. Ha lehet, ezeknél is érdemes a véglegesnek kiválasztott kiosztásnak megfelelő Plate-et választani, vagy szükség esetén vágatni, főleg, ha rugalmas anyagból szeretnénk (PC, POM). Ha meglesz a nyerő kiosztásom, én is ezt fogom tenni.

2. Tray mount ház módosítás a rugalmasabb megtámaszt érdekében, valamint az YMDK socketek:

Ilyen belülről ez a fapados, öntött műanyag (ez esetben ABS-t ír a forgalmazó), amiből kiindultam. Azért műanyag, mert könnyű és én hurcolni fogom az irodába is. Látszanak a 60%-nál szabványos rögzítési pontok. Kis módosításon már átesett, balról az első három függőleges bordán fent látszik egy-egy kis kivágás, amikbe felülről beleütközött volna lelogó socket

Talán ezen a képen látszik, de a középső csavarhely magasabb, mint az alatta lévő borda, az alsó is hasonlóan magas.

Módosítások nélkül, így nézett ki oldalról. Ha lecsavaroztam a széleken lévő pontokon, akkor oldalt lehajlott és púpos lett a közepe. Ha nem csavartam le a széleken, akkor látszik a képen, hogy az alsó sor több mm-rel kiemelkedik a házból, szinte olyan, mint egy lebegő kupakosnál. A szög is laposabb, bár az engem nem zavart volna.
Ez persze nem általános tray mount jellemző, de itt ilyen volt eredetileg.

A több elszórt alátámasztás miatt a tray mount rögzítés merev, ami akár lehetne kifejezetten cél is, de az én esetemben nem volt, sőt rugalmasat szerettem volna. Ráadásul, ha csak nem alkalmaz a gyártó további kis alátámasztásokat az éleknél (ennél pl. felül van 6 kis függőleges bordácska), akkor még a merevség sem konzisztens és így a gépelési érzet sem, különösen a bal asló negyed tud bemozogni.
Esetemben két megoldás a merevség enyhítésére. (A harmadik lenne a gummy o-ring, de az egyik házamnál se működik, mert nincs, vagy rossz helyen vannak az említett alsó és felső támaszok).

Az oldalsó szélső csavar látszik valamennyire a képen. A gyári M2-es csavart lecseréltem egy szélesebb fejűre és hosszabbra, a csavarfej alá egy 4mm átmérőjű pici o-ringet raktam (mivel fejjel lefelé van, itt most alul látszik) a PCB alá (itt felül) pedig egy 5.5mm-est, mindkettőnek 2mm a közepe. Ezekkel még a széleken is ~1mm-es bounce-t lehet elérni (amikor egyben mozog az egész belső, a flex, amikor lokálisan meghajlik), látszik az USB sloton, ahogy mozog. Ezeket csak a szélső ill. a szélek felé eső felső csavarhelyeken szokás alkalmazni, hogy legyen helye a mozgásnak.

A másik pedig, hogy kivesszük a képből az összes olyan tényezőt, ami akadályoznál a mozgást. CSAK ERŐS IDEGZETŰEKNEK!!! :D

Tudom, horror. :DDD Kézi csiszolóval vágtam ki a csavarhelyeket (a hosszanti bordáknál is elkezdtem, de ponttalan volt), csípőfogóval a bordákat (nem esküdnék meg rá, hogy minden műanyag bírná ezt), aztán a csiszolón polírozófejjel leszedtem a sorjákat, a képen még nincs kész, de kb ilyen lett. Funkcionálisan rendben van és úgy sem látszik. A felső hosszanti él alatt van a törés, ami oldalról látszik, azt inkább bent hagytam és felette a függőleges bordák végeihez nem fértem jól hozzá, azok is maradtak.

Az YMDK socketekről röviden:
A fejre állított belsős képén látszik, hogy milyen hosszúak ezek a socketek, emiatt mondtam, hogy csak olyan házban lehetnek jók, ahol van hely alattuk.Arról nem is beszélve, hogy garantáltan csak az YMDK PCB-ibe illeszkednek, minden másnál csak a próba ad választ.
Talán az alsó perem is látszik, ami forrasztás nélkül hivatott bent tartani a foglalatot, amikor kihúzzuk a switchet. Hosszútávú megbízhatóságról nyilván nem tudok nyilatkozni, de minden socketből vettem már ki kapcsolót, volt olyan páros, amiből 5-6 alkalommal és nem jött még ki socket a kapcsolóval együtt.

Összegezve:
Nem mondom, hogy a fenti módszer ajánlott, de lehetséges, ha a ház anyaga is engedi.
A csavarokra húzott o-ringes megoldás viszont nem invazív, szerintem ezzel lehet kísérletezgetni pl. a Keychron V-knél is, ha valaki egy kis rugalmasságot szeretne.

3. A szokásos hangtompítási eljárásokat és a stab kezelést nem részletezem, azokról sokszor írtunk már. A switchek - most már a Silent Red KS-3 hibridek - még nincsenek kenve, előbb koptatom őket egy kicsit.

A felső kis EVA lapokon még igazítottam, hogy ne legyenek ennyire csálék. Ezek alatt van egy plusz, keskenyebb réteg is, hogy a lejtést ellensúlyozza kicsit.

Ez pedig a kvázi-végeredmény. A képen több kisebb pontatlanságot rejtettem el. :)

M.

(#84006) Molydeus válasza dqdb (#83962) üzenetére


Molydeus
senior tag

Igen, ez az YMDK kit nem a minőségről szól, de cserébe tud egy raklak layout-ot és amikor vettem nem volt 15eFt (ház, PCB, Alu Plate és a cherry jellegű clip-in stabok). A socketekkel és a PC Plate-tel együtt sem járok ott, mint a most éppen leárazott Kaychron V4 lett volna, ami egyetlen kiosztást tud.

Ezt a jobb alsó sarkos kurzor megoldásod már alkalmazom 6.25-ös alsó sorral. Lesz egy pont ugyanilyen is, ha megérkezik hozzá a PCB. Szuper megoldás, én is csak ajánlani tudom! :R
A HHKB-s verziónál csak arra voltam kíváncsi, hogy a gyakorlatban is megoldható-e nagyjából ugyanez, csak 1.5U-val beljebb.
A diamodot még a Q8-on próbáltam, nem jött be sajnos.

M.

(#84007) dqdb válasza Molydeus (#84005) üzenetére


dqdb
nagyúr

A plate egyáltalán nem rossz, én valami ilyesmit vártam látatlanban. A space kapcsolója környékén nagyobb a lyuk, mint kellene a sokféle split támogatás miatt, valamint a bal oldali Win-Alt környéke, ezt mondjuk nem értem, hogy miért. Amúgy egy biztosan PC? Csak azért kérdezem, mert azt nem nagyon szokták plate esetében színezni, míg egy POM gyárilag ilyen fekete tud lenni. Group buy-okon kívül dedikált ISO plate létezik, de ritka dolognak számít, általában univerzális van vagy csak ANSI.

A nyákra Alps támogatással tudnának még további lyukakat tenni, ahol az egyik lábhoz tartozó lyuk nagyobb lesz vagy enyhén ovális, a másik lábnál pedig egy helyett két lyuk kerül a nyákra :D

Tudom, horror.
Nem látszik, de működik, vagyis tökéletes. Ahogyan írtam, forrasztottam én már TTH diódát SMD helyére, és az egész kapott szigetelőszalagos borítást, funkcióját teljesíti, nem látszik, másfél éve napi használatban van a billentyűzet probléma nélkül, szóval innentől kezdve jó az úgy.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#84008) Throme válasza dqdb (#84004) üzenetére


Throme
veterán

Oké, akkor ezt értettem félre, vagy gondoltam túl:
" egy rossz hírem: ez az új 75%-os"
szóval érted, a 75% helyett.

Oké, a vonat felhasználásra nem gondoltam...
Végül is 1 soros is lehet (mintha ilyen is létezne... ) ;]

60%-on a módosítókat használod kurzornak? Ahhoz is kell valami Fn, vagy mivel kapcsolsz át?

(#84009) dqdb válasza Throme (#84008) üzenetére


dqdb
nagyúr

Az a legjobb, hogy nem kell Fn, ezt a feature-t használom ki.

Ez a tipikus 60%-os kiosztásom. A jobb alsó sarokban lévő billentyűket ha módosítóként nyomom le, azaz lenyomva tartom és lenyomok mellette egy másik billentyűt, akkor módosítóként viselkednek, ha csak önmagában nyomom le, akkor kurzorként. A jobb oldali Win fixen ↓, mert a Win önmagában is létező funkcióval bír.

jobb Ctrl = →
jobb Ctrl+P = Ctrl+P
bal Ctrl+jobb Ctrl = Ctrl+→

Oké, a vonat felhasználásra nem gondoltam...
Azt csak azért írtam, hogy van az az eset, amikor az értelmetlennek tűnő dolog értelmet nyer. Az említett illető máskor nem is használta azt a billentyűzetet, hiába szerette amúgy, mert asztalnál praktikusabb volt neki egy 60%-os vagy TKL.

[ Szerkesztve ]

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#84010) Throme válasza Molydeus (#84005) üzenetére


Throme
veterán

Hát ezzel megszenvedtél!
.. és még azt gondoltam, hogy anno a CM CK530-as vacakolásom az sok volt, hogy elhárítsam a pengést :B

a "teknőt" brutálisan megcsonkítottad. Azok a bordák a merevítést szolgálták valamilyen szinten.
Nem nyeklik-nyaklik a ház így?

Ha így folytatod egy 3D nyomtatót vehetsz az egyedi megoldásoknak :)

(#84011) Throme válasza dqdb (#84009) üzenetére


Throme
veterán

Szerintem feltaláltad az új Mortal Kombat-ot :R

(ha vonatra kerülök, akkor maradok az alvásnál, de inkább a 75%, mint kényelmes minimum)

.. ha jól értem, olyat nem tudsz, hogy a kurzor gyorsan menjen valamelyik irányban, miközben nyomod a módosítót folyamatosan (pl excel táblában, ha cellába írsz és utána néhány cellával arrébb akarsz pozícionálni, egér használat és kurzor felengedés nélkül) ?

[ Szerkesztve ]

(#84012) dqdb válasza Throme (#84011) üzenetére


dqdb
nagyúr

Rá lehet venni a billentyűzetet a kurzorok ismétlésre úgy, hogy gyorsan lenyomod-felengeded-nyomva tartod addig, amíg ismételni kell, ez megy mind jobb Ctrl=→, mind jobb Ctrl+bal Ctrl=Ctrl+→ esetében is. Elsőre ez eléggé kényelmetlen hangozhat, de gyakorlatban nagyon gyorsan az izommemória részévé vált. A másik lehetőség az Fn lenyomása a felengedéses kör helyett, de az előbbi vált be nekem jobban. Az a lényeg, hogy kompakt kiosztásnál kísérletezni kell, hogy mi válik be neked. El kell indulni egy viszonylagosan alap kiosztásból, aztán ami nem működik vagy nem eléggé kényelmes, azon igazítani kell, és néhány iterációt követően, pár hét múlva előáll egy kiosztás, amit kényelmesen és hatékonyan tudsz használni.

Az egérgörgetés amúgy nálam minden méretben rá van kötve Caps+WASD-ra, ha nem csak böngészek, hanem gépelek is, akkor sokkal sűrűbben használom ezt, minthogy nyúlkáljak az egér után. Az egérmozgatás is Caps+Tab+WASD-ra, de az tényleg csak eseti használatra, mert nagyon kényelmetlen.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#84013) pengwin


pengwin
addikt

Epomakertől rendelt valaki mostanában?

Ide hozzánk 35$ a szállítás valami rejtélyes oknál fogva és valószinüleg még ÁFA-t is kell rá fizetni, míg az osztrákokhoz pl. elérhető az ingyenes DDP szállítás... Ez mégis miért van? :W

Így jó 65-80%-kal drágább lenne itthonra rendelni tőlük.

Üdv, pengwin

(#84014) Molydeus válasza dqdb (#84007) üzenetére


Molydeus
senior tag

Plate
Nem, jól gondoltad, azt a KBDFans PC Platet használtam, amit linkeltél. :)
A kép a fenti kommentemben arról készült, amit a kithez mellékel az YMDK, az valóban anodizált Alu. Nem lett volna jó a split-space témához, ezért nem használtam fel. Csak azért került be a fotója fentebb, hogy legyen mivel bemutatni a nagy kivágások hátrányát. Nem volt már kedvem újra leszedni a kupakokat és lefutózni a valóban használt PC-t. Volt ilyen fotóm is, de nem találom se a telefonon, se a gépen.

+Alps a PCB-re
Tejóég.:DDD

Horror
Ez jutott eszembe róla:
"Ha nem illeszkedik, haljtsd meg. Ha nem hajlik, törd bele."
Törpe közmondás.

Úgy voltam vele, hogy egy ilyen ház valami 5 rugó környékén van az Aliról, szóval nem sajnáltam, csak amiatt izgultam, hogy ne repedjen meg, amig vagdosom.

M.

(#84015) Molydeus válasza Throme (#84010) üzenetére


Molydeus
senior tag

Az a legjobb benne, hogy nem szenvedésként éltem meg. :)
Ez volt az első komolyabb ház átalakításom is, most használtam először a kézi csiszolót is, hiába van már meg egy ideje. Ezzel együtt minden tervszerűen ment.

Bordák
Igen, merevítene. Miután kivágtam, üresen kicsit jobban csavarodott, amikor megmozgattam, de messze nem szenvedett maradandó alakváltozást. Összeépítve pedig eléggé egyben van a mindennapi használathoz is. Persze nem egy Alu blokk, de cserébe nem is olyan nehéz. Biztos meg tudnám tekerni, de ahhoz nagyon akarni kellene. Bármelyik random gumidómos, ami a kezembe akadt, sokkal jobban csavarodik.

A 3D nyomtatáshoz tervezni is meg kellene tanulni. Nem tartok tőle, hogy egyhamar lesz annyi üres szabadidőm.

CK530
Időnként eszembe jut, hogy az CK530-ast poénból szét lehetne kapni, kicserélni a PCB-t valami SMD RGB-s lapra, szivacsot bele és Silent kapcsolókat, aztán meghírdetni azzal, hogy "a CK, amit kerestél, de nem gyártják". :D
A kiforrasztást lehetne vele gyakorolni, az biztos. Kíváncsi lennék, hogyan viszonyulna a GMMK TKL-hez ugyanazokkal a modokkal.
De valószínűbb, hogy csak rendberakom, aztán meghírdetem ahogy van.

M.

(#84016) dqdb


dqdb
nagyúr

A Cycle7 után a Neo65 is egy olyan olcsó kit lett, aminek bármiféle szivacs nélkül jó hangja van, határozottan tetszik ez a trend.

Egy részes ház külső súllyal, ami bár nem vastag, de nem is papírvékony, Mode Envoy-hoz hasonló kétféle press-fit mount csak annál sokkal olcsóbban (gummy O-ring mellett gasket távtartós), tri-mode wireless hotswap PCB mini vevővel (USB/BT/2.4G), ISO és QMK/VIA támogatással, hordtáskával, stabilizátorral, szerszámokkal.

Forrasztós verzióban a 99 dolláros amerikai ár a Candykeystől magyar áfával 130 euróra jön ki, a 109 dolláros tri-mode wireless 143 euróra (azaz körülbelül 55e forint). Olcsó, de jó kapcsoló és olcsó, de jó kupakkészlet kell csak hozzá, vagyis ésszel vásárolva bőven 100e alatt össze lehet hozni egy olyan billentyűzetet, amiről pár éve még álmodni sem lehetett.

Hmm, most nézem, hogy a wireless változat Keychron Q2 barebone áron van, csak éppen jobb annál, Milky Pro kapcsolókkal, Shenpo vagy Aifei kupakokkal 85e környéke a vége egy komplett billentyűzetnek (cserébe legózós ugyebár).

[ Szerkesztve ]

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#84017) ferni


ferni
őstag

Ugye vannak stage 1, stage 2, stage 3 rugók is switchekbe.

Látom a különbséget közöttük, de ez a gyakorlatban miben mutatkozik meg?

Mivel másabb érzetre a stage 3as pl mint a sima?

(#84018) dqdb válasza ferni (#84017) üzenetére


dqdb
nagyúr

ez a gyakorlatban miben mutatkozik meg?
Semmiben. A rugó hosszát érezni, mert nehezebben-könnyebben indul meg, de sem a progresszív rugót, sem multistage rugót nem fogod érezni, mert egyszerűen túl kicsi a rugóerő és túl rövid a rugóút ehhez.

Mivel másabb érzetre a stage 3as pl mint a sima?
Körülbelül annyiban, hogy ránézel, és megállapítod, hogy milyen királyul néz már ki a másikhoz képest. Talán egy kicsit eltérhet az előfeszítés mértéke azonos hossz és súly esetében, de ebben nem vagyok 100%-ig biztos.

Ettől függetlenül fogok venni a jövőben is multistage rugót, mert a mémek miatt miért ne alapon megrendelt 22 mm-es triple stage Geon rugóról kiderült, hogy nagyon is szeretem. Persze nem azért, mert multistage, hanem azért, mert kellemes az ujjaimnak a 67,5 grammos változat előfeszítése, és jobban bejön ugyanabban a kapcsolóban, mint a 18 mm-es. Valószínűleg a normál 22 mm-es ugyanúgy jó lenne, de minek kísérletezzek, ha a másikról tudom, hogy tökéletes számomra.

[ Szerkesztve ]

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#84019) jarvitom


jarvitom
csendes tag

Sziasztok!

Nagyjából laikusként szeretnék végre magamnak egy belépő szintű, de azért minőségi mechanikus billentyűzetet a sok pár ezer forintos "gaming" billzetek után, főleg játékra.

1.Mekkora összeget szánsz rá?
Mondjuk 50K alatt, de ha már 20-ért is lenne az igényeimnek megfelelő akkor annál jobb.
2.Használt szóba jöhet?
nem
3.Milyen billentyűzetet használsz most? / Miért cseréled le?
Tetszenek a mechanikus billentyűzetek, már próbáltam egyet kettőt és most szeretnék egy tartós minőségi darabot.
4.Mire használnád a billentyűzetet?
100% gaming
5.Milyen típusú billentyűzetet keresel? (ollós, gumiharangos, mechanikus stb.)
mechanikus
6.Van konkrét modell ami tetszik?
Nincs, eddig addig jutottam el hogy a piros vagy a barna switch ajánlott kezdőknek
7.Milyen kiosztást szeretnél? ISO (magyar, német, angol stb.), ANSI (amerikai), JIS (japán, koreai stb.)
Preferálnám a magyart de az se baj ha angol, úgy láttam magyarból jóval korlátozottabb a választék
8.Milyen méretű billentyűzetet szeretnél? (kell-e numpad, fn-sor, kurzorblokk, stb)
numpad jó lenne
9.Extra igények (világítás, csuklótámasz, vezetéknélküliség, ergonomitás, programozhatóság, stb.)
vezetékes jó

Köszi a segítséget!

[ Szerkesztve ]

(#84020) meri válasza pengwin (#84013) üzenetére


meri
aktív tag

Ide, Finnországba rendeltem nemrégen (TH80 Pro, Mix cable). Relatíve gyorsan jött, és nem számoltak fel később sem vámot, sem áfát. Aztán később láttam, hogy egy csomó cuccuk elérhető amazon.de-n is, ahonnan ide 100 Eur felett ingyenes a szállítás... szóval nézd meg ott is, hátha pont az is ott van amit keresel.

uff

(#84021) Archttila


Archttila
veterán
LOGOUT blog (1)

Erről a kenési technikáról mi a véleményetek? [link]

Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF enthusiast.

(#84022) dqdb válasza Archttila (#84021) üzenetére


dqdb
nagyúr

Kiváló módszer inkonzisztens kenésre, főleg a sűrű 105-tel, amivel nagyon könnyű bármit is túlkenni.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#84023) Alan[HUN] válasza ferni (#84017) üzenetére


Alan[HUN]
senior tag

Taktilisben más talán egy kicsit, a 2-stage rugó fel tudja erősiteni a bumpot, de alapvetően marginális a különbség lineáris esetén. Szerintem egyébként érezni, de alapvetően egyetértek dqdb-vel abban, hogy ha valamelyik tetszik és kellemes, akkor csak azért mert sokkal jobb lesz, nem érdemes váltani.

(#84024) nyunyu válasza Alan[HUN] (#84023) üzenetére


nyunyu
félisten

ha valamelyik tetszik és kellemes, akkor csak azért mert sokkal jobb lesz, nem érdemes váltani.

Pont ezért mondom mindenkinek a Silent Peachet :DDD

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#84025) Mephike válasza nyunyu (#84024) üzenetére


Mephike
senior tag

Teszteltem a silent Peachet, nem rossz, de nekem a Keychron Silent K Pro jobban adta abból az árkategóriából. De ez persze csak én vagyok.

(#84026) Throme válasza Mephike (#84025) üzenetére


Throme
veterán

A Keychron Silent Pro nekem nagyon bejön. Nincs összehasonlítási alapom, így nem mérvadó a rajongásom.

Videó lesz róla?

(#84027) Ereshkigal válasza Throme (#84026) üzenetére


Ereshkigal
őstag

Kumarában összehasonlítva nálam a Peach észrevehetően halkabb volt. Viszont a nyúlós bottom outja miatt nem ajánlható mindenkinek.

(#84028) Speedy007


Speedy007
őstag

Sziasztok nem tudom hogy jó helyen járok e ezzel a kérdéssel. Hogyan lehet kényelmessé tenni a billentyűzet használatát? Problémám az hogy laptopról álltam vissza asztali gépre és az utóbbi 1-2 hét elkezdtek fájni az ujjaim a bal kezem redragon k580 vata brown swtich-s billentyűzetet használok ki próbáltam ilyen olcsó membrános genius kb-102-t hátha puhább billentyűzet hiányzik mert a laptopban ollós billentyűzet volt egy fokkal jobb de a "fájdalom" meg maradt

(#84029) dqdb válasza Speedy007 (#84028) üzenetére


dqdb
nagyúr

Amikor gépelsz, akkor
1. a csuklód az asztallapon van és a csuklód hátrafeszül gépelés közben, vagy
2. a levegőben van és az alkar-kézfej egyenest alkot?

Ha az előbbi, akkor ezen kell változtatni, egy csuklótámasz segíthet adott esetben.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#84030) Speedy007 válasza dqdb (#84029) üzenetére


Speedy007
őstag

Asztallapon van és valóban nincsen csukló támasz. Azokból mik az ajánlottak vagy tök mindegy?

(#84031) Molydeus válasza Speedy007 (#84030) üzenetére


Molydeus
senior tag

Van, akinek a memóriahabos puhábbak jönnek be (a hypex-nek van egy, amit ajánlani szoktak) és vannak, akik a merevebb, pl. fából készült támaszok a kényelmesek.

M.

(#84032) Speedy007 válasza Molydeus (#84031) üzenetére


Speedy007
őstag

Tehát itt is nagy az a bizonyos "roller".

(#84033) Jorus válasza Speedy007 (#84030) üzenetére


Jorus
nagyúr

Nekem az ikeás plüsspatkány jött be, Domonkostól lopva az ötletet. :D

''És nagy kópék vagyunk. Igyunk barátaim, yo-hoo!'' - Jack Sparrow

(#84034) Domonkos válasza Jorus (#84033) üzenetére


Domonkos
Ármester

Elotte babzsak macska is volt :D

Gender of electrical connectors is defined by the pins.

(#84035) dqdb válasza Speedy007 (#84030) üzenetére


dqdb
nagyúr

Akkor vagy csuklótámasz, vagy tanuld meg helyesen tartani a kezedet. Ha ezután is maradnak az ujjproblémák, akkor az jöhet nem túl nehéz kapcsolóból és rossz szögben tartott csuklóból.

Nekem sokáig fa csuklótámasz volt, mire rájöttem, hogy felesleges, mert lebegő csuklóval gépelek amúgy is.

Első körben kísérletezésre valami 2 cm vastag dolgot tegyél a billentyűzet elé, ami nem fém, egy törölköző vagy konyharuha is megteszi akár.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#84036) Speedy007 válasza dqdb (#84035) üzenetére


Speedy007
őstag

Hát sose volt még ezzel problémám míg laptopot nem használtam addig nem is volt ilyen jellegű gondom vélhetőleg azét mert emelve volt a kezem mivel magason volt a billentyűzet.Tettem most oda "rongy darabot" ami 3cm-t emel kb. de viszont 4-5cm távolságra kellet helyzenem mert ha közvetlenül a bill elé teszem nagyon kényelmetlen "groteszk" szögbe kell állítanom a csuklómat.

[ Szerkesztve ]

(#84037) dqdb válasza Speedy007 (#84036) üzenetére


dqdb
nagyúr

A korábbi billentyűzeteid laposabbak voltak, így a csuklódat kevésbé feszítetted hátra.

4-5cm távolságra kellet helyzenem
Igen, oda kell, csak egy átlagos csuklótámasz kellően mély ahhoz, hogy ez ne tűnjön fel a gyakorlatban (én ilyesmi ergonomikus billentyűzethez használtam egyenes csuklótámaszt úgy, hogy a V forma csúcsát érintette alulról). A legtöbb billentyűzettel együtt adott designos csuklótámasz ezért nem ér túl sokat, mert ott már nem eléggé magas, ahol igazán számítana a magassága.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#84038) Speedy007 válasza dqdb (#84037) üzenetére


Speedy007
őstag

tehát akkor kb.3cm magasságú csukló támaszt keressek ami puha valamilyen szinten mert ez a "rongyos" alátámasztás nagyon kellemesnek hat. De a redragon k580 vannak a sajnos a lábai letörtek így teljesen síkban használom egyenlőre alternatív megoldást még lusta voltam oda kitalálni

[ Szerkesztve ]

(#84039) dqdb válasza Speedy007 (#84038) üzenetére


dqdb
nagyúr

~2 cm magas szokott lenni a mechanikus billentyűzetek eleje, a legtöbb külön kapható csuklótámasz is tipikusan ilyen magas. A túl magas csuklótámasz sem jó, sőt.

Arra vigyázz, hogy a puha megtévesztő tud lenni. Elsőre nagyon jónak tűnik, aztán ahogyan a kezed belesüppedt és kezdi nyomni az ereket, úgy válthat át könnyen rosszba. A nem kemény anyagúak közül a memóriahabos éppen ezért jó, mert azt úgy érzed puhának, hogy közben megfelelően kemény is.

sajnos a lábai letörtek így teljesen síkban használom
Nem olyan nagy baj ez, mert az a teljesen sík az nem teljesen sík valójában, és minél meredekebb a billentyűzet, annál megterhelőbb a csuklónak, ha rosszul gépelsz rajta. Szóval a lábak kinyitása csak rontott volna a helyzeten.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#84040) Speedy007 válasza dqdb (#84039) üzenetére


Speedy007
őstag

Zöld manónál ezt találtam 2.5CM magas és memória habos ára se vészes nem mintha akarnék spórolni de legalább ez "azonnal" elérhető

(#84041) Molydeus válasza dqdb (#84035) üzenetére


Molydeus
senior tag

akkor az jöhet nem túl nehéz kapcsolóból
Az erősebb és/vagy hosszabb rugóval esetleg megelőzhető a bottom-out és az abból adódó terhelés az ujjízületekre, de ez az irány is okozhat problémát éppen a nagyobb ellenállás miatt.
Nyilván személyen preferencia, de lecserélem a Q8-ban lévő Oil Kingek rugóit rövidebb TX-ekre, mert hiába a gasket mount és az ergo kialakítás, pár hét alatt újra fájni kezdtek az ujjaim, ami előtte a Red Pro-kal sosem fordult elő majd egy év alatt egyszer sem. Úgy tűnik, hogy a hosszabb rugó és a +10g nekem már megerőltető.

Próbálgatni kell, sajnos máshogy nem megy.

M.

(#84042) t256


t256
őstag

Sziasztok,

Egy YT videoban hallottam, hogy léteznek olyan Custom kit-ek, amikben lehet variálni a layout-ot. Ilyenkor külön Top Plate-t kelll hozzá venni?

Tegyük fel veszek egy 60% kit-et. Kitalálom, hogy nekem most WKL layout kell. Kiszedem a switchet a win gomb helyéről és belepattintok egy másik plate-t?
Hogyan működik ez? Esetleg tudnátok linkelni egy példát?

Remélem érthető voltam. Nehéz munka mellett fórumozni. :)

Spock says, “Logic clearly dictates that the needs of the many outweigh the needs of the few.” Captain Kirk answers, “Or the one.”

(#84043) pengwin válasza t256 (#84042) üzenetére


pengwin
addikt

Plate-től függ.
Szerintem WKL-hez pont kell egy dedikált plate minden esetben, de van olyan kit, ahol egy plate-tel oldották meg az ANSI és ISO kiosztást, meg a különböző alsó sorokat és Shift méreteket is.

A túl sok kiosztást támogató plate-ek okozhatnak nagyon nagy szívást a kapcsolók nem megfelelő megtámasztásával.

Üdv, pengwin

(#84044) dqdb válasza t256 (#84042) üzenetére


dqdb
nagyúr

A nyákon lehetőség van többféle kiosztást támogatni, főleg akkor, ha az forrasztható (hotswap esetében vannak fizikailag lehetetlen esetek vagy olyanok, amelyek nem túl szerencsés megoldást hoznak magukkal, mint ISO-ANSI hotswap 90 fokkal elforgatott kapcsolókkal).

Íme egy konkrét példa.

Így nézett ki a nyák:

A nyák támogatja az osztott Backspace-t, ISO Entert, osztott bal Shiftet, lépcsős/normal Caps Lockot, osztott bal Shiftet, split, 6u, 6.25u és 7u alsó sorokat.

A túlságos ementáli plate nem túl szerencsés, mert a hangra és stabilitásra rossz hatással van, ezért ezt a kitet kétféle plate-tel árulták, egy ANSI-val és egy ISO-val, ami a vásárlók túlnyomó többségének elég kompatibilitásra.

Így nézett ki az ANSI plate:

Látható, hogy az osztott Backspace, lépcsős/normal Caps Lock megmaradt, de alsó sor terén már csak 6.25u és 7u közül válogathattál.

Így nézett ki az ISO plate:

Ugyanaz a logika, csak ISO Enter körül.

Ha te mégis split Space-t szerettél volna, akkor egyedileg kellett plate-et gyártatni hozzá valahol. Ahhoz, hogy ezt meg tudd tenni ehhez a fájlokat meg szokták osztani a tervezők (példa egy másik billentyűzetnél), ez egy olyan dolog, ami közösségi elvárás, és a hiánya sokaknál vásárlást kizáró tényező.

Mindhárom ábrán a bal oldali makróblokk alsó sora ki volt pirosítva, azért, mert ebből a billentyűzetből kétféle változat került kiadásra: 8 makrógombos logóval és 10 makró gombos. Akármelyiket is választottad, ez csak azt a két billentyűt érintette, a többi lehetőséget szabadon tudtad variálni a fizikai körvonalakon belül.

együk fel veszek egy 60% kit-et. Kitalálom, hogy nekem most WKL layout kell. Kiszedem a switchet a win gomb helyéről és belepattintok egy másik plate-t?
Általában ez a vásárlás pillanatában eldőlt, hogy 60%-os esetében WK, WKL vagy HHKB felső résszel veszed meg (legalábbis akkor, ha többfélével árulják), az eléggé ritka, hogy külön lehet másik felsőrészt vásárolni hozzá, mert macerás szállítani, tárolni és drága. Plate-ből nem szokott külön WK/WKL/HHKB lenni, ahogyan nyákból sem.

Ritkán persze előfordul, de tényleg csak ritkán, mert tipikusan a legdrágább darabja a háznak (ennél például az 580 dolláros komplett kit mellett 200 dollár volt egy extra felsőrész). Főleg akkor szokott ez megtörténni, ha szimpla felsőrész helyett valami betétes megoldás van, mert azt olcsóbb legyártani, mint egy komplett felsőrész, mint például ennél a 65%-osnál, amihez készült WKL addon kit is (nyák + plate + insert).

Opcionális megoldás lehet a csavarozható blocker, de az végtelenül gagyin tud kinézni.

Néha azonos felsőrész mellett is lehet trükközni, ha a design lehetővé teszi, ennél a billentyűzetnél kedvtől függően válthatsz badge, két billentyű és egy LCD kijelző között.

[ Szerkesztve ]

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#84045) t256 válasza dqdb (#84044) üzenetére


t256
őstag

Köszönöm a kimerítő választ!
A lényeg, hogy érdemes a vásárlásig eldönteni a pontos kiosztást.

Egyszerűbb volt az életem, amíg nem néztem utána, hogy mi az a mechanikus billentyűzet. :D

Spock says, “Logic clearly dictates that the needs of the many outweigh the needs of the few.” Captain Kirk answers, “Or the one.”

(#84046) buherton


buherton
őstag

Ha esetleg valakit érdekel egy _valóban_ silent switch, akkor érdemes ide ellátogatni, mert épp akció van: [Zilent switch] Az akcióval kb vám/ÁFÁt meg lehet spórolni.

A Preonicomba ilyet vettem PBT kupakokkal és nagyon megvagyok elégedve. Halkabb, mint egy gumidómos.

tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!

(#84047) buherton válasza t256 (#84045) üzenetére


buherton
őstag

A határ kb a csillagos ég, mind lehetőségben, mind minőségben, mind pénzben.

Sokáig tartott mire sikerült letisztáznom, hogy mit szeretnék és hogy hogyan tudom ezt teljesíteni. Sok-sok olvasás után végül vettem egy ilyet: [Preonic], és ráhúztam a saját elképzelésemet. Minden magyar magánhangzó és egyéb speciális karakter ráfért :D .

tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!

(#84048) pengwin válasza buherton (#84046) üzenetére


pengwin
addikt

Milyen akció? :F
Még így is 99$ egy teljes billentyűzetnyi kapcsoló... ez nagyon meredek. És erre jön még szállítás és ÁFA-is?

Már 30$ körül is kapsz nagyon halk, kellemes kapcsolókat.

Üdv, pengwin

(#84049) dqdb válasza buherton (#84046) üzenetére


dqdb
nagyúr

Tele van a piac _valóban_ halk kapcsolókkal sokkal jobb áron, mert ez az akció csak arra elég, hogy a rettenetesen túlárazott kapcsoló nagyon túlárazott legyen csak. A halkított Zeal termékpalettából a Zilent szerintem csak akkor ajánlható, ha pontosan olyan típusú taktilitásra vágysz, amit az nyújt, a lineárisok pedig egyáltalán nem, és érdemes azt az ~50 dolláros Zeal-adót a kapcsolók helyett inkább a házba beletolni.

Halkabb, mint egy gumidómos.
Ez egy eléggé könnyen megugorható szint. A halkabb, mint egy ollós a kihívás.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#84050) nt92


nt92
tag

Sziasztok.

Az alabbiak alapjan keresek billentyuzetet.
1.Mekkora összeget szánsz rá?
Max 15000ft

2.Használt szóba jöhet?

Nem

3.Milyen billentyűzetet használsz most? / Miért cseréled le?

Hp omen k1100 mechanikus blue switch.
Tul hangos, kisgyerek van a lakasba es este nem igazan tudok jatszani.
Halkabbat szeretnek.

4.Mire használnád a billentyűzetet?
Jatek foleg.

5.Milyen típusú billentyűzetet keresel? (ollós, gumiharangos, mechanikus stb.)

Nem ragaszkodom a mechanikus billentyuzethez. Ami fontos, hogy halk legyen, es kenyelmes legyen rajta irni. Nem szeretnem slim billentyuzetet.

6.Van konkrét modell ami tetszik?
Razer cynosa lite
Spirit of gamer pro k5

7.Milyen kiosztást szeretnél? ISO (magyar, német, angol stb.), ANSI (amerikai), JIS (japán, koreai stb.)

ISO vagy ANSI

8.Milyen méretű billentyűzetet szeretnél? (kell-e numpad, fn-sor, kurzorblokk, stb)

Teljes meretu, kell numpad is.

9.Extra igények (világítás, csuklótámasz, vezetéknélküliség, ergonomitás, programozhatóság, stb.)

Nincsenek. Vezetekes teljesen jo.

Elore is koszonom.

Útvonal

Fórumok  »  Beviteli eszközök  »  Milyen billentyűzetet vegyek? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.