Hirdetés

2024. május 13., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Beviteli eszközök  »  Milyen billentyűzetet vegyek? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2019-03-15 13:37:03

LOGOUT.hu

ÖSSZEFOGLALÓ
Kérdezés előtt kérlek olvass végig!
Ajánlott billentyűzetek listája!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#69629) [Prolixus] válasza elodman (#69621) üzenetére


[Prolixus]
addikt

Érdekes stílusban tolod :D

Én csak erre reagálnék:
"90-es évekbeli 2e Ft-os billivel sem volt sose gondom."

Mindenen el lehet gépelni, csak van amin élmény van amin meg szenvedés. Persze különbözőek az egyéni "érzékenységek" ilyen dolgokra. Első munkahelyen amikor kezdtem, az első bill amit biztosított a cég valami membrános Dell volt, egész tűrhető, nem volt jó de úgy komolyabb bajom sem volt vele. Aztán lecserélték valami slim kiadású, szintén membrános (de nem ollós) újabb Dell-re, hát az már valami rettenetes volt, kérdeztem is kollégákat hogy ezen az emeletes sz@ron hogy tudnak gépelni? Na itt volt az a pont amikor nem visszakértem a korábbi membránosat, hanem vettem munkahelyre is egy mechát.

Viszont ha vissza akarunk menni az időben, pont a 90-es években jött el az olcsó, és a korábbi minőséghez képest nem túl jó membrános billentyűzetek kora. Előtte (70-es, 80-as évek, 90-es évek legeleje) mechanikus billentyűzetek voltak, különböző ( sokszor pont nem nem cherry féle) kapcsolótechnológiákkal (buckling springs, beam springs, alps féle megoldás stb). Ezek jellemzően drágábbak voltak, nagyságrendekkel drágábbak mint a később érkező membránosok (utóbbiak ezért szorították ki őket, semmi másért), akkori árat inflációval korrigálva simán kijönnek olyan összegek hogy leteszed a hajad tőle.

Igaz, akkoriban sok billentyűzetet csak a számítógéppel együtt lehetett megvenni, illetve egy PC is sokkal-sokkal drágább volt mint ma, még arányaiban is, szóval nem lehet azt mondani azért, hogy minden háztartásban volt egy-egy ilyen drága billentyűzet (nyilván minél többet mész vissza az időben, mai árra átszámolva annál nagyobb költségek jönnek ki, mind a PC-re mint a billentyűzetre). Az idők során, még ebben az időszakban is volt egy minőségromlás (ez jól tetten érhető az IBM Model F -> Model M és a különböző variánsait végigkövetve), de a lényegen mindez nem változtat olyan szempontból, hogy a billentyűzetek a 90-es években kurvultak el igazán és kvázi hirtelen, és csak az utóbbi bő 10 évben virágzott fel ismét a mechanikus piac. Amúgy szidják sokan a gémer billentyűzeteket, mert tényleg sokszor parasztvakító fícsörök meg csillámpóni a lényeg, nem a minőség, de abban hogy a mechanikusok ismét erősen betörtek a köztudatba, ennek a gémer piacnak nagy jelentősége van szerintem. Sok fiatalabb emberke, akinek anno nem is volt lehetősége mechanikust használni mert eleve membránossal kezdte (pl én), eleve a gémer billentyűzetek által kezdett megismerkedni a témával. Aztán tényleg az emberek 95%-a megvesz valami random cherry kapcsolós billentyűzetet aztán használja, öröm bódottá, meg van az az 5% akit elkezdi érdekelni a téma, vagy zavarja egy csörgő stabilizátor vagy ilyesmi, és elkezdi belecsúszni az igencsak mély nyúlüregbe. Manapság kismilliárd kapcsoló van, és tényleg jobbnál jobbnak és bár lényegében a piac 99%-a cherry designra épül, de ettől még érzetre jelentős különbségek lehetnek a kapcsolók között.

[ Szerkesztve ]

I'm no hero Doc, I'm just your regular US Army Mark 4 cyber commando

Útvonal

Fórumok  »  Beviteli eszközök  »  Milyen billentyűzetet vegyek? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.