Hirdetés

2024. június 16., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Építő/felújító topik (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#40366) sanzi89


sanzi89
addikt

A garázs mellett egy kisebb helyiségben, ami eddig lomosként volt használva szeretnék kialakítani egy kis műhelyt. A ház teljes belső elektromos hálózata kb 10 évvel ezelőtt ki lett cserélve MM fali rézvezetékekre, de a melléképülethez - így az említett épületrészekhez - nem volt nyúlva, és az egyik belső körre van kötve. A tervem az volna, hogy ennek a résznek kiépítek egy teljesen új kört - fűnyírónak, 1000-2000W-os szerszámgépeknek, stb. A régi 1.5-ös bevakolt alu vezetéket végig kibontanám, helyére 2.5-ös réz kábel menne közvetlenül a kapcsolószekrénytől. Ezzel kapcsolatban lenne pár kérdésem.

1. Először is gondolom fel kell vennem a kapcsolatot az áramszolgáltatóval, hogy engedélyezzék a villanyóra módosítását az új biztosítékhoz. Ehhez mindenképpen szakember segítségét kérném.
2. Innen, hogy elkerüljek sok falvésést felvezetném a padlásra, és a padláson egy gégecsőben futna végig. A padláson semmit se tárolunk, nem is használjuk, és nem is tervezek semmi funkciót neki. Innen könnyen el lehetne vezetni a műhelynek szánt helységbe. Innen a falban menne végig - gyakorlatilag a kivésett alu vezeték helyén - megtoldva 1-2 plusz konnektorral. Ezt én magam csinálnám édesapám segítségével, akinek már van tapasztalata villanyszerelésben. Miután kész minden mielőtt bevakolnánk/"eltűntetnénk" megmutatnánk újra egy villanyszerelőnek, hogy nézze át, de gondolom ez jóval olcsóbb, mintha a kiépítéssel is megbíznánk.
3. Nem tudom mit volna érdemes választani. MM fali vezetéket és csak bevakolni vagy valamilyen spéci csőbe behúzni flexibilis vezetéket? Ha a második, akkor mire kell figyelni, tudtok-e ajánlani típust, esetleg paramétereket.

Nyárra tervezzük a dolgot, addig igyekszek utánaolvasni a dolgoknak, mivel még nem csináltam ilyesmit.

"Mindent azért kell tudni mert kérdezik, nem azért mert hasznos."

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Építő/felújító topik (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.