Hirdetés

2024. június 24., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Oldman2


Oldman2
veterán

Köszi!
:R

(#2) Graphics


Graphics
Jómunkásember

Rengeteg ilyen kütyü van a piacon, mi egyszer hasonlóval akartuk megoldani egy terem net ellátását 15db gépen.

Mondhatom volt meglepetés, nem működtek, a sebesség használhatatlanra váltott... Maradt a kábelezés.

Feltehetőleg 1 géppel nem lett volna gond, de így valamiért összeakadtak.. :(

-

(#3) E.Kaufmann válasza Graphics (#2) üzenetére


E.Kaufmann
addikt

Próbáltam ilyen körömnyi AC-s realtek-es Wifi stickeket. Régi laptoppal egész jól mentek, viszont ha pl egy erősebb, újabb Windows-sal rendelkező asztali gépre csatlakoztattam és valami nagyobb állományt mozgattam, hajlamos volt csonttá fagyni. Nem tudom, hogy az újabb Windows vagy az erősebb gép nem jött be neki.
Engem olyan körömyni cucc érdekelne, ami már AX-es és Linux alatt is jól megy már alapból és nem kell csomagokat telepíteni, hanem már a live rendszer vagy a telepítő is látja. Van a páromnak egy laptopja, amiben halott a belső wifi (tudom, cserélni lehetne, de már nincs humorom szétkapni, így is meg van viselve a műanyag burkolat) valamint OpenZsuzsa alatt is hiába telepítettem a realtek wifi-hez való fw-t és modulokat, marhára nem ismerte fel. Ubuntu live módban se látszódott és nem volt kedvem ugyanazt eljátszani.

[ Szerkesztve ]

Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!

(#4) Robitrix válasza Graphics (#2) üzenetére


Robitrix
senior tag

gond az, hogy ha WIFI-n kommunikálsz akkor nem a gépek számával arányosan csökken a sebesség. Tehát ha egy WIFI átviteled van és ő az összes kapacitás 100%-on. Két müködő eszköz mellett a sebesség nem 50% lesz, hanem jó ha már csak 40%. Három kapcsolat mellett nem 33% örül az ember a 20%-nak is. 4 eszköz esetén már a 15% átviteli sebesség is király. stb. A gondot az okozza, hogy minnél több eszköz kommunikál (ugyan azt a frekvenciát használják a WIFI router elérésére. annál gyakoribb lesz a kisugárzott adat blokkok egyidejű kiadása és az eltérő adatok eltorzitják egymás. ezért újra kell küldeni azokat. Minnél több adatcsomagot kell megismételni annál inkább esik az érzékelhető tényleges adatátvitel. A tényleges sebességet a sikeres torzulás nélkül átvitt adatblokkok adatmennyisége adja. úgy 15 egyidejű eszköz elvben 6,67% volna a elvi sebességből, de a gyakorlatban jó ha 1-2% lehet. Mondjuk egy ilyen egyszerübb stic esetében elérhető úgy 150 Mbit akkor úgy 1-2 mbit/sec re zuhan. ami gyakorlatban úgy 100-200 ezer bájt ha kijön átviteli sebességnek. Bár elvben az ilyen hálózatok mondjuk a egy wifi router támogat elvben 30-40 eszköz egyidejű kapcsolatát is, de az gyakorlatban már megfelel egy kökorszaki galambposta küldés sebességének. :)

(#5) Robitrix válasza Robitrix (#4) üzenetére


Robitrix
senior tag

Persze az is gond, hogy néha nem csak a saját eszközei ugatnak bele a kommunikációba, hanem a környező eszközök is, ha ugyan azon a csatornán dolgoznak. Léteznek programok mobilra, amivel elemezni lehet otthoni wifi hálózatot. Gyakorlatban úgy 16 WIFI csatorna választható. az APP leméri, hogy melyik csatornán(frekvencián) hogy alakul a sebesség. és keresni kell egy olyat, amit nem használnak a környéken és átkapcsolni arra a csatornára a WIFI routert és akkor nem fog másokkal ütközni az ember és jobb lesz az átvitel otthon WIFI-ben.
Mellékelek egy aktuális WIFI mérést a mostani környezetemről, ahol az látható, hogy gyakorlatilag a 14-es csatorna szabad a környeztemben. Így ha most kéne egy WIFI routert beüzemelni nem automatán hagynám, hanem belöném az átviteli csatornát a 14-esre és akkor nem kell mások rádiójelével marakodni. Érdemes néha otthon bemérni a WIFI környezetet és egy nem terhelt csatornát választani.

(#6) Candy


Candy
tag

Ezek az adapterek elég jó példaként működnek a kínai ewaste-gyártásra. Nulla sebesség, folyamatos fagyásokkal. Van vagy kettő a háztartásban, ebből egyért sajnos pénzt is adtam, de erősen a "soha többé" kategória.

A hulladék, szolgáltatói routerek problémakörének legegyszerűbb megoldása egy saját router (ha tud OpenWRT-t, egyéb custom firmware-t, az se gond), aztán a szolgáltatói átállítása bridge módba. Ezzel ki lehet küszöbölni a leírt szenvedést is, meg legalább nem kell mindennel az általában csak virtuálisan létező ügyfszolghoz rohangálni...

wunderbike.postr.hu

(#7) Claude Leon


Claude Leon
senior tag

Lehet, hogy szerencséd volt?(:
Van hasonló nekem is (az nem freedriver, hanem adtak hozzá CD-t), jópár éve, de linuxon nem sikerült beüzemelni, bezzeg windowson hibátlan:(
A 8821cu_dkms driver meghajtja, de..
Már a fölcsalatkozás is hosszadalmas, mintha erőlködne, azután leesik, és megint próbálkozik, eddig egy szem ping nem ment át rajta (dmesg hoz róla rahedli bejegyzést)
Tegnap benéztem a network-managerbe, wpa3 csatlakozást jegyzett, levettem wpa2-re, azzal már volt igen lassú ping, meg minimális forgalom, azután minden megmeredt, kikapcsolás zökkentette csak ki a gépet.

(#8) nemlehet válasza Candy (#6) üzenetére


nemlehet
őstag

Én is ezt szoktam javasolni mindenkinek. Néha néha adnak egy elfogadható routert a szolgáltatók, de többnyire a legszarabb alsópolcos mocskot rakják be a sokszor gigabites netek mellé.

Nálunk van kb 40 eszköz (wifis konnektorok, kapcsolók miatt) ezt egy (pár éve) 10k forintos Archer C5 simán elviszi mindenféle probléma és lag nélkül, de eddig minden szolgáltatós router megfeküdt tőle és állandó instabilitási gondok voltak.

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

(#9) Tamás88


Tamás88
őstag
LOGOUT blog

A szolgáltatós routerek le vannak butítva, nehogy már teljes mértékben ki tudd használni a routert. Soha többé szolgáltatói router.

(#10) E.Kaufmann válasza Tamás88 (#9) üzenetére


E.Kaufmann
addikt

Az nem baj, ha az admin felület és a tudás le van butítva, ha azt üzembiztosan tudja és nem szállnak el a beállítások, de még ez utóbbi se megy nekik, nem hogy az előbbi. Nagyobb baj a CGNAT terjedése, de a legtöbb júzernek még az se fájna, nem hogy az, hogy wifi szóráson kívül nem nagyon tud semmit a szolgáltatói eszköz.

Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!

(#11) Plazmacucci


Plazmacucci
félisten

Egyszer vettem egy ilyen csodát, de az "márkás" volt, és akkora mint egy usb stick. 15 perc intenzívebb használat után felmelegedett és eldobálta a hálózatot.

Vissza kell vinnem pár kazettát.

(#12) t72killer


t72killer
titán
LOGOUT blog

Kérdés hogy áll HOSSZÚ TÁVON a teljesítmény. tizenkevés vagy még azalatti EUR mennyiségért kapni ebayen nemhogy AC, de egyenesen AX címkés stickeket is, szép nagy antennával. Aztán a vásárlói visszajelzésekből kiderül, hogy jó indulás+pár perc pörgős tempó után kaka az egész, esélyesen a Csimnamjung óccó chipset hőszabályozza magát.

Asztali gépbe ha nagyon muszáj, akkor vmi minőségi pcie karit tennék, máskülönben kábel. Annyira, hogy itthon powerline adapterrel oldottam meg két asztali gép netellátását is inkább (fúrni kellett volna az ethernet kábelhúzáshoz, mivel esélyesen 1éven belül költözünk azt meg kihagyom)

[ Szerkesztve ]

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#13) SunMount3r


SunMount3r
nagyúr

Nekem egy régi laptop Wi-Fi-jének a felturbózásához kellene. És én is keresgéltem már ilyet itthoni webhop-okból, de még a márkásabbaknál (pl. TP-Link) is kokszor írtak panaszokat a vevők (szakadozik, melegszik, az ígért sebességnek a 10-edét sem tudja, stb.). Azt mondják a régebbi "antennások" sokkal jobbak voltak, de olyat már alig találni, ha meg van is, az meg már nem éppen ez az olcsó kategória...

(#14) t72killer válasza SunMount3r (#13) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

A laptopban lévő minipcie (?) egységet érdemes cserélni, ha lehet.

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#15) SunMount3r válasza t72killer (#14) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Fogalmam sincs, hogy lehet e, azon kívül egy ilyen laptop szétszedés és ősszerakása írtó macerás, ezernyi kis csavar, mindnek megvan a pontos helye, én ilyenbe biztos nem fogok bele.

(#16) t72killer válasza SunMount3r (#15) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Típusfüggően pár csavar és ott vagy. Ráguglizol csinált-e már vki bontós vidit a típusról és ha van otthon csavarhúzó csupán 1 kisebb adagnyi lustaság választ el a jobb-stabilabb wifitől🤷‍♂️

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#17) SunMount3r válasza t72killer (#16) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Nekem nem úgy tűnik, még a bill-zetet is ki kell szedni+lefeszíteni a burkolatot.

De amúgy ezen hol lenne az a bigyó?:

[ Szerkesztve ]

(#18) L3zl13 válasza SunMount3r (#17) üzenetére


L3zl13
nagyúr

Szerintem ez az. Nem tudom ki lehet-e cserélni a teljes hátsó burkolat levétele nélkül.

Aki hülye, haljon meg!

(#19) SunMount3r válasza L3zl13 (#18) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

És ha mégis megpróbálnám, akkor ilyen bigyót milyen néven/neveken kell keresni a webshop-okban, meg hol? (pl. Ali?)

(#20) t72killer válasza L3zl13 (#18) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Így van, ez lesz az, ha jól látom ott vannak ah antennacsatik :R . Viszont jogos, kell venni szvsz az egész hátlapot, hogy a foglalatból kiszabadítsa az ember :W . Nekem nem egyértelmű a videóból, hogy ehhez elég-e a hátlap-csavarokat kicsavarászni, vagy voltak olyan tetvek, hogy a billentyűzet alá bedugtak még 1 csavart: kipróbálnám h simán a hátlapi csavarok elengedik-e.

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#21) szabonagyur válasza SunMount3r (#13) üzenetére


szabonagyur
félisten

Milyen gép amúgy? Sok laptop esetében hiába tudod cserélni fizikálisan, maga az eszköz nem fog menni egyáltalán.

(#22) SunMount3r válasza szabonagyur (#21) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Samsung NA-R528-DA08HU

[ Szerkesztve ]

(#23) szabonagyur válasza SunMount3r (#22) üzenetére


szabonagyur
félisten

Én ha biztosra akarnék menni külső adapterrel próbálkoznék. Ki tudja mennyire tiltott BIOS-ban a más WIFI adapter használat, milyen az antenna stb. Eléggé régi eszköz már ez.

(#24) SunMount3r válasza szabonagyur (#23) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Az Ok, ez volt az eredet terv is, de fentebb már írtam mi ezzel a problémám... De ha itt tud valaki egy biztosan jó típust ajánlani, akkor csupa fül vagyok... Amúgy egy "kínai" TV okosító Android-os Box-hoz is kellene, mert azoknak is híresen ultra gyenge a beépített Wi-Fi-jük.

[ Szerkesztve ]

(#25) t72killer válasza szabonagyur (#23) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Ez jogos, bár nem tudom a csamcsung mennyire csinálja. Lenovo egy katasztrófa sajnos.

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#26) szabonagyur válasza szabonagyur (#23) üzenetére


szabonagyur
félisten

Nekem asztali géphez TP-Link van, az eléggé stabil.
30/40MB simán tud lefele, többet a routerem nem tud szerintem.

(#27) SunMount3r válasza szabonagyur (#26) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Pontos típust tudsz írni (vagy linket hozzá)?

(#28) tthom válasza SunMount3r (#24) üzenetére


tthom
senior tag

Nekünk pl. a Tenda AC650-el nem volt bajunk, a gyerekek játszottak vele.. Ha kevés, van gyorsabb is nekik, csak azért írom, mert jó áron van és nekünk működött..

Szerk: TP-Link EAP AP-ról kapták a jelet.. De pl. a Gembird AC1300, vagy mi használhatatlan..

[ Szerkesztve ]

(#29) Apollyon válasza t72killer (#12) üzenetére


Apollyon
Korrektor

Az ilyen wifi donglék piedesztálja az Alfa Network termékei. Nem olcsók, de 3 háztömbnyire is befogod a wifi jelet.
Neked valami hasonló kéne, vagy akár pontosan ez: [link]

Ez AX-es, és egy jobb fajta Realtek chip van benne.

Nekem egy régi, még miniUSB-s Atheros chipsetes van, az még csak N-es 2,4-es wifit tud és lassú (80Mbps), de brutál a hatótávja legalább.

[ Szerkesztve ]

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#30) szabonagyur válasza SunMount3r (#27) üzenetére


szabonagyur
félisten

Ilyenem van: TP-Link Archer T4U wireless adapter, Dual band, USB 3.0

(#31) forumpista válasza Robitrix (#5) üzenetére


forumpista
aktív tag

Ezzel itt csak az a problema hogy a wifi ugy mukodik 2.4 ghz-en hogy a szomszedos 4 csatorna athallatszik (interferencia), szoval ha mondjuk a 3as csatornat hasznalod akkor telibe zavar mindenki aki az 1,2 es 4-7es csatornan van es vice versa. A 14es meg specialis csatorna a legtobb eszkoz nem is tamogatja.

Ezert azt talaltak ki a szabvanyban hogy az azonos csatornan levo wifik tudnak egymassal “egyeztetni” es megosztani a savszelesseget igy a legkevesbe zavarjak egymast.

A fenti ketto kovetkezmenye hogy a legoptimalisabb csatorna hasznalat az, ha mindenki az 1,6,12 csatornat hasznalja, egyenletesen elosztva, ugyanis ezek nem zavarjak egymast (aki pl 1esen van az nem zavarja a 6osat es vice versa) a csatornan belul meg tudnak egyeztetni az eszkozok hogy a legkisebb fennakadas legyen.

A nalad lathato felosztas az egyik legrosszabb mert szinte mindenki mas-mas csatornat hasznal, igy mindenki zavar szinte mindenkit, es egy csatornan meg alig osztoznak, tehat az egyeztetes sem mukodik a csatornan belul.

(#32) csendes válasza t72killer (#12) üzenetére


csendes
őstag

Egyelőre nincs vele különösebb gond. Az indítás után meg kell várni az USB mód átkapcsolását, ami néhány másodperc. Ami fura, hogy a Prohardver fórum oldalaknak sokszor csak egy része töltődik be azonnal, a többi üres és elég sokat kell várni, amíg az is betöltődik. Máshol ezt nem tapasztaltam.

Ki állította meg az órát? Néha az az érzésem, hogy Magyarországot is Kínában gyártották.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.