Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
- Bemutató Spyra: akkus, nagynyomású, automata vízipuska
- Bemutató Route 66 Chicagotól Los Angelesig 2. rész
- Helyszíni riport Alfa Giulia Q-val a Balaton Park Circiut-en
- Bemutató A használt VGA piac kincsei - Július I
- Bemutató Bakancslista: Route 66 Chicagotól Los Angelesig
Általános témák
LOGOUT.hu témák
- [Re:] Elektromos rásegítésű kerékpárok
- [Re:] [bb0t:] Gyilkos szénhidrátok, avagy hogyan fogytam önsanyargatás nélkül 16 kg-ot
- [Re:] [gban:] Ingyen kellene, de tegnapra
- [Re:] [D1Rect:] Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- [Re:] [sziku69:] Szólánc.
- [Re:] [antikomcsi:] Való Világ: A piszkos 12 - VV12 - Való Világ 12
- [Re:] [sziku69:] Fűzzük össze a szavakat :)
- [Re:] [Sub-ZeRo:] Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- [Re:] Gurulunk, WAZE?!
- [Re:] [Szevam:] Érzelmi magabiztosság/biztonság - miért megyünk sokan külföldre valójában?
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
IT café témák
Téma összefoglaló
Hozzászólások
(#92351) adriankoooo válasza MegalodonS (#92350) üzenetére
adriankoooo
senior tag
Most volt a róla szó, keress vissza pár hozzászólást.
Röviden, nem túl jó.
Legfrissebb Banggood, Geekb, Ali kuponok: https://t.me/kinabolrendelek
(#92353) RetepNyaraB válasza MegalodonS (#92350) üzenetére
RetepNyaraB
veterán
Konkrétan mintha senkinek se lenne itt és így ki tudja? Ami rá van írva, az alapján akár vállalható is lehet, meg kalap szar is. Elvileg PID-es, de nem tudni állítható-e. Nyomás ki tudja milyenre hangolt és állítható-e. Ára jó, az aldis elektronikák ár/értékben sosem rosszak, de csoda nem fog történni, az biztos.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
Fele ennyit se adnék érte.
vicces1
aktív tag
Ipari hulladék.
Nem kell hozzá megvenni. Néha érdemes elhinni annak aki ért hozzá és tesztelte is.
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
skoos
őstag
Megnéztem, nálam is 2db alátét volt gyárilag. Kerestem itthon ilyet, praktikerbe is elmentem, de csak sokkal vastagabb van.
a kis vízpermetes darálás viszont king, sokkal homogénabb és kezelhetőbb az örlemény.
MegalodonS
őstag
Nagyon szepen koszonom a segitsegeteket Nem best buy
Akkor kerdeznem toletek, tudnatok e ajanlani egy gepet,nekem csak ristretto/espresso/double espresso-ra kellene.Nem kell hogy gozolos legyen!!
konzumpro
senior tag
Én a Flair szettet mondanám.
freaghill
őstag
Milyen újhullámos kávét ajánlanátok amire nem túl bonyolult beállítani az örlőt+kávégépet?
iatti
aktív tag
ez már egy jó héttel korábban kiderült az amatőr koffeinisták oldalán
konzumpro
senior tag
Ezzel szemben az ajánlott Sage (Barista Express) ilyen belső világgal bír:
https://www.youtube.com/watch?v=96IuKiuIB5A
Itt egy régebbi modellen szépen látszik a kitűnő minőségű műanyag kartartó.
https://www.youtube.com/watch?v=CVba0aGGGDo
¯\_(ツ)_/¯
RetepNyaraB
veterán
Well. Meggyőző, bár a csávó annyira ütnivaló, hogy igen nehezen néztem végig.
Ami szar, az szar.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
Én is ~ fél év után szedtem szét és zéró vízkő volt benne...
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
SoundON
tag
..és milyen gyakran citromsavazol?
paljoc
tag
Ez a két videó tök jó: kb. ennyi bajuk van forszírozott üzemben is /irodai felhasználás/, az esetenként elszakadó szilikongumi fejtömítés és az a berregő solenoid, cseréltem már mindkettőt nem egyszer. Ezen kívül azonban meglepő módon, bár a belső látványa nem ezt sugallaná, nem nagyon van baj velük. Ez a műanyag csövezés is amilyen horror gyenge megoldásnak tűnik, annyira pofon egyszerű a bontás ezzel a fogóval kihúzható zégeres figurával. Ilyen egy darab volt, aminél a kis gumi karikát ki kellett cserélni, mert megkeményedett és spriccelt mellette a víz. A thermoblockos kazánmegoldás miatt vízkövesedés nem jellemző ezekre a gépekre, amiben az kárt tesz az a solenoid, akkor brekeg-zörög így mint a videón. Az én itthoni dual bojleresem is ezt csinálja épp, csak lusta vagyok kicserélni mert attól még működik!
/az áruk azonban szerintem magas, főleg annak ismeretében hogy szétbontás után milyen "kínai bolhacirkusz" tárul az ember szeme elé, de ettől függetlenül tapasztalataim szerint, egész jól bírják a kiképzést, noha olyan kofit ez a darálós cucc pl. nem ad, mint egy jól összelőtt gaggia classic meg egy valamirevaló daráló páros/
[ Szerkesztve ]
konzumpro
senior tag
Köszi a véleményt! Nekem a Jura ugrott be az alkatrészekről, ez a zégeres megoldás van ott is a csöveknél. Ennyiből viszont mostanság tényleg kijönne egy tuning Gaggia is.
looser
addikt
Sziasztok!
Ha valaki használ kávéegyengetőket, meg tudná mondani, melyiket érdemes megvenni? Milyen kialakítású a legjobb és hogy ez kiváltja-e a fogpiszkálós wdt-zést. Ezeket nézegettem, van jelentősége annak, hogy 3-4 ágú vagy barázdás az alja?
szerk: még ebbe a hsz-be belefér: gyári Gaggia nyitott szűrőkart haználok a vele adott dupla szűrővel, jelenleg sima 58-as tamperrel, több helyütt olvastam, hogy 58,4 lenne a tökéletes, a fenti webshop 58,35-öst kínál. Ez is megfelelő?
Köszi & üdv
[ Szerkesztve ]
Mindent tudok a rákászszakmáról...
kzoltann
aktív tag
Ha budapesti vagy nálam van egy 4 águ avx-es (szerintem ugyanaz mint a linket csak ranyomtak a markanevet) amit pár hete felajánlottam, hogy bárki elvihet ha eljön érte.
Sziasztok! Van egy automata Delonghi gépem, januárban vettem. Nagyon szeretjük, eddig bolti 3-4e Ft-os szemes kávéval etettem, de most vettem a Kapuczinertől 1kg Velencei gondolások kedvence blendet. Elsőre nekem csalódás, savanyú a kávé. Ezen az őrlés finomságának állításával tudok változtatni vagy ez ilyen és kész?
(Nem sok mindent tudok állítani a gépen, csak az őrlés finomsága, víz hőfoka 4 módban, kávébab mennyisége adott csésze kávéhoz és a kávé hossza állítható)
[ Szerkesztve ]
bluesfan
tag
A magam részéről maximálisan ajánlom ezt a típust.
Arban mondjuk nem versenyez a tobbivel.
adriankoooo
senior tag
Nem nagyon lehet mit csinálni a hőhiánnyal. Amit megpróbálhatsz, hogy kapcsold be a gőz funkciót és, ha elérte a gőzölő hőmérsékletet), akkor csapolj egyet. Ekkor van max hőfokon.
vicces1
aktív tag
Én az ék alakút venném, az 58,35 jó méret, egyengetőben, tamperben is.
(nyilván nem 20ezret szeretnél rá költeni, és nincs is akkora jelentősége)
[ Szerkesztve ]
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
phranxinatra
aktív tag
Keresztapparé (Pal's Coffee Tech) tökéletes.
[ Szerkesztve ]
Akkor alapvetően az automata nem tud elég magas hőmérsékletet biztosítani ennek a kávé típusnak?
Sajnálatos, pont az automata topikban javasolták a géphez ezt a kávét.
Szabász
csendes tag
Szia!
Próbáld meg a darálót a legfinomabbra, hőmérsékletet a legmagasabbra, kávé csapolását a legrövidebbre állítani. És a gépet jól bemelegíteni! A Saeco PicoBaristo val ezeken a beállításon édeskés, csokis ízt hozza a Velencei gondolások .
Hű, ez így ihatatlan lett Mint a citromlé. 40ml-nél nem tud rövidebb kávét főzni a gép.
[ Szerkesztve ]
72lakiluk
tag
Tampert vegyél nagyobbat, az rendben van. De az egyengető ... nem tudom. Főleg úgy, hogy nemrég beszéltünk róla - van aki pont ellenkezőleg tekeri, mint amire tervezték akkor azért adjak egy 20-30 ezret ? Te tudod.
Úgy kell.
Elsőnek jobbra, aztán balra. Ezt láttad a videón is.
Legfrissebb Banggood, Geekb, Ali kuponok: https://t.me/kinabolrendelek
bluesfan
tag
Az, hogy van, aki ellenkezőleg tekeri, nem jelenti, hogy az a megfelelő használati mód. Az őrlemény lehető legjobb eloszlatása lenne a cél, hogy mennyi tapad fel a disztribútorra, szerintem nem fő motívum. Nálam rendeltetésszerű használat mellet is minimális a feltapadás és az oszlatás így nagyon korrekt. A Lelit Annához van egy 57mm-es Motta egyengetőm, na olyat nem vennék még egyszer. Persze, hogy ez kinek, mit ér meg, az más kérdés.
Szabász
csendes tag
Sajnálom, valószínű hőhiányos azért savanyú! Nem tud megfelelő hőmérsékletet ehhez a fajta kávéhoz a géped. Olaszos sötét pörköléssel érdemes próbálkozni.
72lakiluk
tag
Pont azt írtam én is, hogy a feltapadás nem kellene, hogy befolyásolja a használatot de mégis.
RetepNyaraB
veterán
Ha csapolás közben megnyomod még egyszer a gombot, nem áll el a víz (sok a 40ml)?
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
Ezt még nem próbáltam
Eddig lavazza sötét pörkölésű volt terítéken, azzal egészen jót főzött, csak az automata topikos ajánláson felbuzdulva vettem ebből egy kg-ot. Sajnos úgy látszik vagy gyenge hozzá a gép vagy nagyon béna vagyok
[ Szerkesztve ]
looser
addikt
(#92368) kzoltann: ez igazán nagylelkű ajánlat, köszönöm! Lassan 5. hete, hogy itthon vagyok, a párszáz méterre lévő közértig mentem el háromszor, egyelőre nem merem elhagyni a lakást. Őszintén hálás vagyok a felajánlásodért, ha a járvány elvonultával is még birtokodban lesz, egy nagy tábla csokival felkeresnélek
(#92370) bluesfan: ennyit semmiképpen sem adnék ki az eszközért, nem tudom, javítana-e bármennyit, ezért gondoltam elsőnek egy olcsóbb eszközre.
(#92373) vicces1: köszönöm a válaszod! Így van, a 20e már túlzás lenne. 50e volt a Baby + kb. 30e a tuning, ezt sokallom.
(#92378) 72lakiluk: csak tesztképp, igazából a műanyagpohár + fogpiszkáló kombót ha kiváltaná, az jó lenne. A darálóm nem egy csúcs, így mindig szét kell piszkálni a darálmányt.
Nem tudom, jól gondolom-e, de a "mélyben" nem bontja szét a rögöket (Iberitalt használok), csak a tömörítéshez készíti elő a felületet, ugye?
Mindent tudok a rákászszakmáról...
Gondolom az se mindegy milyen típusú kávét őrőlsz ill mennyire finomra. Ennek függvénye nálam is a feltapadás. Egyébként teljesen jól működik a cucc, az, hogy megér-e 20e ft-ot, azt mindenki döntse el maga Én pl maroktampert nem vennék mégegyszer. Inkább behúznék egy jó pullmant vagy egy torr titánt.
72lakiluk
tag
Megnézed a 'puck perfecter' -ről szóló írást, videót szerintem 3-4mm-rel feljebb kell állítani, mint a tamperelési mélység. Én kb. úgy csinálnám. Nem kötözködni akartam fentebb, nehogy a disztributorosok félreértsék
verti1
tag
NagyGL
csendes újonc
Sziasztok!
Csendes tagként hónapok óta olvasgatom ezt a fórumot, és nagyon sokat tanultam itt. A tanácsokat megfogadva néhány hónapja van is nálunk otthon egy full-tuning GC, és nagyon jó kávékat iszunk!
Van viszont egy olyan kérdésem, hogy az elkészült espresso fogyasztására van valamilyen ajánlás?
Konkrétan: korábban azt olvastam valahol, hogy fontos még melegen meginni, ezért kell a vastag falú, előmelegített csésze is. Ehhez képest itthon azt vettük észre, főként világos pörkölésű, SO (pl. CasMo) kávékon, hogy 1-2, sőt 3-4 perc után esetenként pont hogy kiegyensúlyozottabb, szelídebb ízük van. (Mondjuk nem tudom, hogy a „levegőztetés” vagy a hőmérséklet csökkenése miatt.)
Sőt, olyannal is találkoztam már 2-3 fajtánál is, hogy az első korty még az elején kifejezetten és erőteljesen sós (és ez minden mást elnyom), és csak néhány perc után jelennek meg finomabb ízek.
Igazából a fő kérdésem az, hogy ez vajon így normális, vagy valami készítési hiba miatt alakul így? Maga a sósság mitől lehet?
Illetve, mi a kanál használatára az ajánlás? Eddig csak "simán" szürcsöltük a csészéből, de nemrég egy James Hoffmann videóban azt láttam, hogy konkrétan összekeveri a kávét a csészében kóstolás előtt! Ennek mi lehet a szerepe?
adampofaa
csendes tag
Igen single bojler, elnéztem. A megoldás egészen egyszerű volt végül. Lebontottam a teljes burkolatot, majd kiderült, hogy alul van egy "szerelőnyilás", amin keresztül elérem a bojlert és a fűtőszálat is. Leengedtem, áttisztítotam és hangnélkül felfűt most. Legközelebb pedig elég lesz csak a szerelőnyiláson keresztül megtenni ugyanezt bruttó 20 perc alatt. Nagyon praktikus megoldás ez ebben a formában.
Volt egy extra kivezetés is amit ugyancsak el lehet érni alulróll, de nem jöttem rá, hogy ez mi és milyen formában lehet használni szervízkor. A bal oldalt fentre a nyomás álltáshoz vezet a jobb oldali a pumpától jön, és ez a harmadik a rejtélyes csonk. Ötlet?
Bárcsak találna az ember rendes leírást a gépről neten (az olaszok sosem voltak erősek műszaki doksikban, ezért külön írtam a gyárónak persze 0 válasz) és nem empírikus formában jutnék egyről a kettőre...
[ Szerkesztve ]
SOHA nem citromsavazok. 120-140 közötti tds-es vizeket használok.
Itt írtam is róla fotóval [link]
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
adriankoooo
senior tag
Két öblítés, forró víz engedés, gőz. Ennél jobban nem tudod felfűteni.
bbuffy
senior tag
Na, első saját pörkölésem. Santos, 9 perc, vastagfalú gránit serpenyő. Egész pofás lett. Kicsit mondjuk világos a képen, élőben sötétebb. Kicsit egyenletlen de az én narancsom legközelebb 10 perc lesz.
Most már csak birni kell kivárni.
gyorsan sütöttem mellé egy pitét
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
(#92395) phranxinatra válasza phranxinatra (#92374) üzenetére
phranxinatra
aktív tag
Keresztapper. 2 szerkesztéssel sem tudtam kijavítani.
(#92387) koxx: Mi a bajod a maroktamperrel?
[ Szerkesztve ]
Peti...(16v)
tag
Szerintem a sok szabály közt a legjobb szabály az, hogy úgy kell készíteni és inni a kávét, ahogy neked a legjobban ízlik!
Az írásod alapján elég profin állsz a dolgokhoz, jobb lenne, ha nem csak csendes tagként figyelnél a háttérből
Egyébként kávétól függően, de főleg a világos pöriknél én is szoktam hagyni kicsit kihűlni, illetve meg szoktam kóstolni így is-úgy is, és sokszor jól áll neki, ha kicsit vagy teljesen hűl. Most is így ittam egy one11 kávét (ami 1-2 hónapja a fagyóban pihen) a flairrel elkészítve, és nagyon finom volt.
A sós íz szerintem hiba, ha elnyom minden más ízt, akkor biztosan az. Azt nem tudom, hogy mitől van, ha csak a felső rétegben érzed, de próbáld ki az un. szalámi szeletelés módszert, amikor 3-4 részre szétszeded a csapolást külön csészékbe, és meg fogod találni, hogy a csapolás melyik szakaszában kerül be a sósság, illetve a többi íz. Ezzel rá lehet jönni, ha pl. hamarabb le kellett volna állítani a csapolást.
Kanál: én pont James Hoffmann ajánlása óta mindig elkeverem a kávét.
[ Szerkesztve ]
72lakiluk
tag
mint a pálinkafőzésnél elő - közép -és utópárlat
Nehéz belőni pontosan a tamperelés magasságát, nem hagy akkora szabadságot mint egy hagyományos tamper. Ha előtte elsimítod egy disztribútorral akkor a ferde tömörítés valószínűségét is le tudod csökkenteni.
Peti...(16v)
tag
Miért? Azt egyszer kell belőni, a felsőszűrő magassága adja a tamper mélységét. Utána az őrlési mennyiséggel kell játszani.
Mindegy hogy normál vagy maroktamper, szerintem a pogi és a felsőszűrő közti távolságnak állandónak kéne lennie, és egy változó a sok közül ki van lőve. Hülyeség?
Ha mindig ugyanolyan kofit raksz bele és tizedre pontosan mindig belövöd a mennyiséget akkor elvileg így működik igen. De én sem mindig tökölök azzal, hogy pontosan 18g legyen a kosárban ugyanolyan őrlési finomsággal. A kávét meg 250grammonként cserélgetem.
De mindenkinek más jön be, volt rendes tamperem is, most maroktamper.
[ Szerkesztve ]
Téma tudnivalók
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.