Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
- Bemutató Spyra: akkus, nagynyomású, automata vízipuska
- Bemutató Route 66 Chicagotól Los Angelesig 2. rész
- Helyszíni riport Alfa Giulia Q-val a Balaton Park Circiut-en
- Bemutató A használt VGA piac kincsei - Július I
- Bemutató Bakancslista: Route 66 Chicagotól Los Angelesig
Általános témák
LOGOUT.hu témák
- [Re:] [sziku69:] Szólánc.
- [Re:] [Luck Dragon:] Asszociációs játék. :)
- [Re:] [sziku69:] Fűzzük össze a szavakat :)
- [Re:] [Luck Dragon:] MárkaLánc
- [Re:] [bb0t:] Gyilkos szénhidrátok, avagy hogyan fogytam önsanyargatás nélkül 16 kg-ot
- [Re:] [gban:] Ingyen kellene, de tegnapra
- [Re:] [antikomcsi:] Való Világ: A piszkos 12 - VV12 - Való Világ 12
- [Re:] [btz:] Internet fejlesztés országosan!
- [Re:] Spyra: akkus, nagynyomású, automata vízipuska
- [Re:] Elektromos rásegítésű kerékpárok
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
IT café témák
GAMEPOD.hu témák
Téma összefoglaló
Hozzászólások
Szabász
csendes tag
Sziasztok!
Kapucziner től Húsvéti Top Blend, kellemes enyhe gyümölcsös ízvilág, igényli a magasabb hőfokot! Alapvetően a sötétebb, étcsokis ízvilágot kedvelőknek is ajánlom, nem citromlé !
[kép] [kép]
skoos: Ahogy a kolléga írja valószínű a kávéd elöregedett. A Rancilio Silvia hoz kis iránymutatás, kazánja 86C kapcsol be, és 103C kapcsol ki. Kikapcsolás után felmegy a hőmérséklet 110C-ig ha a készülék üzem meleg állapotban van, kb 30 perc a bemelegedési ideje. Sötétebb pörkölésű kávéknál érdemes várni a kazán kikapcsolása után 5-6 percet és úgy csapolni.
Peti...(16v)
tag
Szerintem ha méretre vágod, akkor pont elveszti a lényegét, mert a kávés víz vissza tud szivárogni a pereme mentén a fej felé. Így a felkunkorodó papír beül a kosár széle és a felsőszűrő közé és így segít tisztántartani a fejet. Nekem beáztatva nagyon könnyen felmegy a helyére, nem érzem szükségét, hogy méretpontos legyen. Flairhez mondjuk már tényleg nagy, de ott nincs is akkora jelentősége sztem.
radi8tor
MODERÁTOR
kzoltann
aktív tag
Eureka Zenith/Atom meg talan ott van arban valahol, de annal szerintme a Fio F4 jobb. (Eur arfolyam nem segitett most) En is most kezdtem nezni hogy talan kellene egy Ceado E5SD, de mikor rajottem hogy nem 320 .
[ Szerkesztve ]
hifis50
csendes tag
Műszergyártó cégnél dolgozom, esztergálásból visszamaradt anyagok "gyűjteményéből" vettem ki. Tehát a forma (pláne a hasíték) véletlenül ilyen. De a méretei annyira találnak, hogyha újra gyártanám, erről venném le a méreteit. A külső átmérő valamint a perem vékonysága számít, és az, hogy lukas legyen, hogy az ujjammal a helyén tartsam a szűrőpapírt, amikor kiemelem a gyűrűt a szűrőből.
hifis50
csendes tag
Szerintem is a méretre vágás, túl azon, hogy macerás, bizonytalan eredményt ad. Nem csak a visszaszivárgás, de a rések miatt a kávékészítés közbeni csatornásodás is gond lehet.
A tamper több szempontból sem jó. Nincs helye a szélén a papírnak, és még ha sikerül is vele benyomnod, kiemelésnél tuti jön vele a szűrőpapír is.
Warloo93
tag
waxos
csendes tag
Hifis50 módszere teljesen jó, én is hasonlóan használom, csak nálam a Zoomon féle szűrőmagasítóval történik a nedves AP papír pozicionálása. Fel kell tenni a nedves AP papírt a kosár peremére, aztán a szürömagasítóval egyszerűen lenyomni.
otamas
csendes tag
Sziasztok!
A GC gépem pár hete kezdte, hogy bekapcsolás után szinte egyből folyamatosan, és elég hangosan szürcsögő hangokat ad ki. A bal oldalon bekarikázott résznél eddig csak csöpögött a víz, amire annyira nagyon nem törődtem, mondván "olasz technika", belefér. Viszont ma reggel a jobb oldali résznél zaccos víz jött ki (víztócsa a pulton), ez gondolom nem jó jel.
Mit érdemes tennem?
A rendszeres tisztításon (hetente vakszűrőzés, havonta a felsőszűrőig szedem szét) nem szoktam vele mókolni.
[ Szerkesztve ]
A ceado kva jó, csak az ára
Eureka zenith sem tűnik rossznak, de az F4 jó 30ezerrel olcsóbb.
D@niel
addikt
Sziasztok,
bialetti brikkához milyen kávét ajánlanátok, 100% arabicán belül? A karamellás íz világot szeretem, viszont többet is tervezek rendelni a kavetarsasag.hu-ról, hiszen innen lesz rendelve a főző is. Tejet és cukrot is szoktam mellé rakni. 150 grammos lenne a jó, hiszen keresem az ízeket.
Köszönöm
𝕧𝕒𝕡𝕖 bemutatók, kedvezmények: facebook.com/Dan1el1031
skoos
őstag
Ej, nagyon komoly a felszerelésed!
ez a műanyag gyűrű miben segít?
a kávé kapucziner, elvileg marcius 17-i pörkölés ‘Velencei gondolások’
tegnap vettem ki a fagyasztóból dupla aromazáró csomagolásból
Utána vettem csak észre, hogy picit elcsúszott a papír:
legfinomabbra állítva az őrlőt:
A lehúzás így is kb 10msp alatt megvolt:
18g kávéból egy simpla presszó.
2 perc mulva a crema:
Warloo93
tag
Szia. Az összefoglalóban találsz leírást a graef örlöhöz.
RetepNyaraB
veterán
Tegyél be egy alátétet a Graefbe (a gyárit). Akkor mindjárt be tudod fullasztani 4-6-os táján - bár ez kávéfüggő is... Ha 18g lejön 10 sec alatt, az szimplán nem elég finom őrlemény.
Más:
GC-t érdemes vízkőtleníteni akkor is, ha DM kotyvasztott vízzel használom? Ha igen, a vacak alu kazánja miatt valami spéci szer kell, hogy ne marja meg; vagy az első tabletta, ami szembe jön a polcon jó lesz?
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
72lakiluk
tag
ugye ugye sz. zs. korábbi tippje a hazai niche állományra még lehet gyenge is volt
iatti
aktív tag
már lassan minden konyhaasztal sarkában ott figyel egy kezdem magam cikin érezni,a végén kell egy nekem is.viccet félretéve,a súlyadatok+aluház? egyenlőre gondolkodó fázisba tették a szerzési ingerem
iatti
aktív tag
itt a klubban nem illik olyat mondani a szeretett masinánkra,hogy bármely része is vacak lenne
Rush77
aktív tag
Mostanában elkezdett foglalkoztatni megint a DB gép.
Mióta itthon vagyok meg a feleségem is visszatért korábbi kávézási szokásaihoz (3-4 latte naponta) egyre jobbanfoglalkoztat a gondolat, hogy még mielőtt lezúznám a GC-t a gőzöléssel, valami DB gépbe kéne beruházni. (vagy valami olyanba ami bírja a relatív sok gőzt)
Nyílván most nem mérvadó de rajtam kívül mindenki tejes italokat iszik és bármilyen vendég jön akkor meg már nem elég a GC
Namármost DB-ből nem nagy a relatív megfizethető gép (értsd x<1400EUR).
Sage
Esetleg Expobar
Használtan (már ha felbukkan) R58 (Esetleg használtan mire kell figyelni egy R58 vásárlásánál?)
Lelit Elizabeth ??
Ha meg nem DB akkor mit javasolnátok amivel nem kell elpacsálnom egy raklap vizet, hogy esetlegesen a fej ne legyen túl meleg.
Vagy veszek külön gőzölőt de az annyiból problémás mert az +1 kütyü a pulton.
zolnagy
őstag
Sztem a QM Silvano jó lehet erre is (kár, hogy eladtam). A gőze ugyan nem nagy szám, de egy 3,5 dl kancsóhoz elég (2 capu). Gyári állapotban viszont nem a legjobb a vízterítése. A jolti félével viszont kiváló volt.
Újonnan viszont drága 1000 EUR-ért. Én ennek kb a feléért adtam felpimpelve(szűkítő, vízterítő, gőzölés hőmérő.
[ Szerkesztve ]
SoundON
tag
Akkor kell csak igazán! A kotyvasztott vizeknél sokszor gond hogy nem tud igazán feloldódni a vízben a só, még akkor sem ha a sókat először 2dl 80C fokos vízben oldod és csak utána teszed az 5L-hez.
Az sem mindegy hogy miket teszel a vízbe.
Én most szedtem szét kb fél év (tisztításmentes időszak után) után a kazánomat és hát nem volt szép látvány.
Citromsavas víz egészen jól feloldja ezeket a lerakódásokat. Szerintem érdemes lehet akár 2havonta rá szánni azt a 15percet.
bbuffy
senior tag
Valami nem az igazi ott, a lefolyast nezve. Finomabb őrleményt kíván.
Rush77:
R58 használtan is 500 kb. De volt nálam anno, arra mire kell tökéletes. Sztem normál használattal, kinyirhatatlan. Mint a fehér holló kb.
[ Szerkesztve ]
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
kzoltann
aktív tag
Talan meg Profitec Pro300-ra raneznek a helyedben.
Rush77
aktív tag
Ezt itt hagyom hátha nem volt még.
~187000 EUR
vicces1
aktív tag
Szökik a nyomás. Kazántömítés lehet, ki kellene szedni és cserélni.
Vagy átadni egy hozzáértőnek, még a fejben lehet probléma, remélhetően nem repedt meg.
Csapolás közben jöt a zaccos víz?
Egy ilyen őrlő mellett illik leszervizelni a Classicot!
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
bbuffy
senior tag
Ennyiért normális kv is kijöhetne belőle.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
skoos
őstag
Köszi!
esetleg van valakinek ilyen? Megvenném, de a graef.hu csak kiszallitassal vallalja 3e-ért, ez azért lopás.
budapesten, ha van valakinek, elfutnék érte.
Ti hogyan tudtok karba őrölni “fröcsögésmentesen”?
vagy hogyan tudjátok karba tölteni? Nekem minden módszerrel mellémegy kb 1/3-1/2 g.
Sosem őröltem karba, a hozzáadott kis tárolóba engedtem mindig.
Legfrissebb Banggood, Geekb, Ali kuponok: https://t.me/kinabolrendelek
konzumpro
senior tag
Nekem simán ment, közben azért hústűvel egyengetve, 58-as karba. De csak ha siettem.
Viszont lehet duralex pohárba is. A kisebb kartartó megfogja, az 58-as kosár meg pont illeszkedik a szájára, át lehet fordítani.
[ Szerkesztve ]
vicces1
aktív tag
Kell lenni alátétnek a dobozban, egy pici műanyagzacskóba van becsomózva, de csavarboltban vehetsz hasonlót. cirka 4 ft, annyit is ér, a gyári is, mert ez egy semmi cucc.
A Graef hivatalos üzletébe bemennék és két marékkal behajítanék az ajtón, hogy szedjék össze és küldjék el annak aki kér. (Bohócok)
Ha nem jön össze egy borítékba elküldök postán.
Mikor befullad majd onnan menj felfelé, jó lesz az!
Szűrőmagasító nem árt a töltéshez, a másik meg hogy vizezd a babokat mert rohadtul sztatikus a graef őrlés közben, de pici vizet spriccelsz rá abszolút megszűnik.
De próbál meg pohárba őrölni és néha hátbaverni az őrlőt! akkor kiad néha többet is mint amit beletöltesz.
[ Szerkesztve ]
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
Adnak hozzá gyárilag 3 db alátétet egy kis nylonban.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
RetepNyaraB
veterán
Mekkora tudást osztottál meg basszus! Aszittem ez ilyen, mármint az őrületes feltöltődés. Feltapad a pohár falára az egész őrlet, mint a szar. Tehát spriccolok rá kézzel kis vizet darálás előtt, vagy valami bonyolultabb?
Az alátétnél azért érdekes lehet a pontos vastagság, nekem nincs tolómérőm, de akinek valn, megoszthatná. Amúgy egy szutyok alátét, semmi több.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
konzumpro
senior tag
Nekem háromféle volt, 0.15, 0.2, 0.25 talán. Meg gyárilag benne kettő.
vicces1
aktív tag
Valami kis pumpás flakon kell, finoman porlasztva rá a vizet.
Nem én fedeztem fel. 😄
Persze ezek ilyen pár tizedes alátétet, de a lényeg, hogy a zéró pont meglegyen az őrlőn, onnan felfelé a lépteket már nem lehet befolyásolni, csak amit a technika ad
[ Szerkesztve ]
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
bbuffy
senior tag
Én mokkas pohárban teszek a gép melle vizet, belemártom a kiskanalat, átkeverem a babot és mehet a darálóba. Naponta vizcsere. De ha van műa kis parfümös flakkon akkor abból wgy spricc.
[ Szerkesztve ]
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
skoos
őstag
Jó tanácsok, köszi!
sajna a gyári alkatrészek nincsenek meg, az őrlőpohár sem.
megnézem a szerszámosban az alátétet.
ahol befullad az a nulla pont? Vagy mi a definíció erre?
egyébként a tamper széle és a kosár fala közt van kb 1.5mm hely. Így 2 helyen is rá szoktam nyomni...
72lakiluk
tag
Nem tudom, hogy határozd meg a nulla pontot. A befulladás nemigen jó, mert kávéfajta függő melyik hol fullad be. Ez a nulla pont kb. olyan, mint a pid, bármit mutathat, egy viszonyítási alap, ami alapján tudsz mozogni
vicces1
aktív tag
De! Le kell menni odáig, hogy befullad, vagy rohadtul nehezen enged át a pogi. Pl. fél percig csak alig pár csepp. Lényeg, hogy nagyon nehezen enged át. A naked kar jól megmutatja.
Aztán onnan felfelé 1katt.
Akkora szórás azért nincsen a fajták közt, presszónál a Graef - al. Max. 2 kattintás.
Legyen az világos etióp, vagy sötét klasszik.
Meg az előkészítés, őrlemény mennyiség a kosárhoz megfelelő, a tamperelés nem olyan lényegi, bár az elég szar, ha másfél mm-el kisebb. Tehát használj 58,5 körülit.
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
verti1
tag
Az őrlőn az a “0” pont amikor összeérnek a kések.
iatti
aktív tag
ilyen kevés az állítási lehetőség a graefnél? az nem nagy vaszizdasz,csak kérdem nekem nem volt,mindjárt a m.minivel kezdtem a kávézást.
vicces1
aktív tag
presszó tartományról beszélünk, nem nehéz rájönni.
A 702-ön 25 fokozat van, elég ránézni egy képen, meg se kell venni hozzá, a 802-n 40fokozat, itt finomabb a lépték.
Eddig még a kényesebb világosabb pörkölőkre is be tudtam lőni a 702-őt is, a 18gr-os kosár ideálisabb ehhez, mint pl. nálam a 15-ös, ott már érzékenyebb az vékonyabb pogácsa miatt.
De egyik őrlőnél se állítasz óriási, széles fokozatokban presszónál.
Pl. nálam a Jollyn 8,4 - 8,7 ig megvan az összes létező (ami eddig átment rajta)
Had ne soroljam fel, de több tucat, a világostól a totál sötétig.
Feltételezve, hogy friss, nem döglött cucc.
[ Szerkesztve ]
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
jugeen
addikt
Nem több a nulla, mint a tényleges ára?
Rush77
aktív tag
Nem. Ez ennyi.
El képzelem ahogy valaki bolti téglával tömné
RetepNyaraB
veterán
Ez nem házi, hanem ipari, nyilván.
Amúgy pedig megaf@szom
Düsseldorfban néztem egy olasznál (persze német olasz) az arany árú, kézzel lehelt retkedék masináiról készült werkvideókat, "hogyan készült", kifordult szemmel és ájult gyönyörben foganva és ezek mind 5000 euro felett kezdődnek, bár ilyen nevetséges árképzést valóban nem láttam még. Egy kv főző azért alapvetően nagyon egyszerű elvű szerkezet, amit lehet persze optimalizálni és el is kérik érte a jó kis pénzt, mert a szellemi innováció nem kubikméterben értendő, hanem agyban és azt fizeted ki, hogy neki van, neked nincs. De amikor bevakítják a parasztot a cnc-vel, meg a lézerhegesztéssel ( a burkolatról beszélünk, ami netttó dizájn, nulla hozzáadott technológia), meg a Húsvét Szigetek-i Yeti fülszőréből készült ecsettel polírozott kifolyócsővel, akkor azért újra érzem, hogy pusztulásra érett a művelt Nyugat
No offense
[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
iatti
aktív tag
az egész rendszer amit fogyasztói társadalomnak hívunk.már kapjuk a figyelmeztető jeleket a természettől,de a mókuskerék pörög tovább,nincs megállás.itt ez az idei "szép tavasz".már minden második évben elfagynak a barackfáim,most meg kezd megint szárazság lenni.semmi csapadék.egy két száraz év,azt nem azon kell gondolkodnunk hogy milyen kávét vegyünk,hanem lesz e mit ennünk.esetleg jön valami még keményebb járvány,azt úgy járunk mint a középkorban.
konzumpro
senior tag
Nem értitek az egészet, ez alkímia, nem a zabálásról meg luxusról szól, felőlem biciklipumpás alukotyogóval is lehet pörkölt makkot főzni ha van dinamikája, hiszterézise, balansza, csak tanítson az átkozott, mint eddig minden valamirevaló gépmester ami vendégségben itt járt.
[ Szerkesztve ]
iatti
aktív tag
én csak egyet sajnálok, idén se lesz barackpályinkám. na mindegy,estére gargalizálok egy kis keresztes gyógynövényessel,ez megvéd a torokgyulladástól
phranxinatra
aktív tag
A gyémántokkal kivert aranyborítasú annyi. Az alap az 10k euró.
(#92343) RetepNyaraB: Ipari kapszulás? Ez bizony otthonra készült, szupersznob szupergazdagoknak.
[ Szerkesztve ]
konzumpro
senior tag
Az mindenre is jó. Abán kézfertőtlenítőt főznek pálinkából, glicerinből, aromákból. Nem tudom pontosan, de mivel a glicerin nem mérgező... Végülis... Kárba nem vész.
otamas
csendes tag
MegalodonS
őstag
Téma tudnivalók
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.