Hirdetés
- Használt videókártya 30eft-ból? (Vega56)
- Newton harmadik törvénye
- 5¼ floppy meghajtó izzítás 30 év pihi után
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Bambanő háza tája
- Mindent a StreamSharkról!
- Szólánc.
- ID&Trust létezik vagy csak álcég?
- MárkaLánc
-
LOGOUT.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
hifis50
csendes tag
válasz hifis50 #8449 üzenetére
Ebben az LM gépben fogaskerék szivattyú van. Ez tudja azt a kunsztot, hogy a fordulatszámával arányos nyomást tud produkálni, amit a fejen lévő karral lehet vezérelni. (A Korzós gépismertetőben ez is benne van.)
Szerintem ennél a csapolásnál a fő "gond" a túl finomra darálás volt. Annyira nem akart megindulni, hogy az is szép, hogy a végére ennyire felállt. Kivárni azért kellett a szőkülés ellenére (ami szerintem még nem vészes a végén), hogy összejöjjön valamennyi kávé. (20g őrleményből lett 27ml kávé.)
Az érdekes kérdés, hogy ha ennyire passzírozom a vizet, (és legalábbis szemre nem csatornásodott), hogy áll össze legalább ennyire a dolog. Hogy nem optimálisan, az nagyon valószínű. -
ronin s8
senior tag
válasz hifis50 #8451 üzenetére
Ez azt jelenti, hogy erősen koncentrált kivonatolást csinálsz. A kb.27ml 20g-ból legalábbis elég töménynek tűnik. Ilyenkor erőlködik-erőlködik a masina, és amikor megindul, biztos talált (csinált) magának néhány csatornát. Gyakorlatilag a dupla ristretto rövid formáját nyomtad le vele. Persze ezt is bírnia kell a kávénak és a gépnek, csak ilyen körülmények között már nagyon érzékeny az előkészítésre.
Ha ízben elmozdult a savankás irányba (csapolás közben túlhűlt), akkor érdemesebb megkönyörülni rajta, és egy kicsit kevesebb koncentráltsággal lefőzni.[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
-
HÁZIGAZDA
wdt-zni is kevesen hajlandóak, de milliós lm gépet sem vesznek sokan. nekem úgy tűnik, hogy hifis50 szeret elszüttyögni, aprólékoskodni dolgokkal, kísérletezni. a szitálás egy (kellemetlen) változót kiiktat (a wdt-vel ellentétben), tesztnek jó. napi szinten én sem biztos, hogy csinálnám (az sem biztos, hogy nem, arra az egy kávéra belefér +1 perc).
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
hifis50
csendes tag
Tényleg így van, abszolút nem baristásan, inkább "hobbistásan", vagyis pepecs módon csinálom a kávét. Mindent mérek, hogy tudjam, merre mozduljak legközelebb. A rutinom még nem sok, de sokat olvasgatok. Tehát használom a hústűt, sőt még egy habverővel is összeborzolom a kávét. Ezért őrölök inkább pohárba. Láttam videót a szűrésről, de erre még tényleg nem bírtam rávenni magam. Lehet, hogy kipróbálom, de rendszerbe állítani tuti nem fogom.
Egyébként az eredmény tényleg nagyon finom volt, egy sűrű csoki szirup. Savanykásság nem volt benne. -
HÁZIGAZDA
válasz hifis50 #8458 üzenetére
csak datee-t tudom tolmácsolni, aki pont a nyitott szűrős tapasztalatait idézte: ég és föld volt a szitált és a hústűzött őrlemény, az egyik tökéletesen egyenletesen indult meg mindenhol, a másik inkább a videóhoz hasonlatosan.
aztán persze az ember hanyaggá válik, de akkor már tudja, hogy mit miért
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
sikerült pár kávéhoz jutnom a Vendingo Roászteri nevű kézműves zugpörkölő szortimentjéből. elsőként egy etióp sidamót faggattam egy húzás erejéig, mert ezt már több pörkölő értelmezésében sikerült vallatni.
a pörkölés kicsit sötét lett, de amúgy a szemek szépek és relatíve egyenletesek. van szórás, de úgy rémlik, más gene-es pörköléseknél is hasonló volt.
a lefolyást nem találtam el, elég csöpögősen jött, ugyanakkor anno mintha arra jutottunk volna többen is, hogy ennek a kávénak ez áll jól. ízre egy picit lapos volt, ott volt a sidamós édes-mézes gyümölcsös vonal, de elég röviden és haloványan, a csokisság meg inkább füstösségbe hajlott, és az sem volt elég hosszú.
ugyanakkor a kávét zokszó nélkül megittam, és az egész csomaggal ezt fogom tenni, szóval összességében gratulálnom kell az ifjú padavannak, abszolút vállalható, iható, és simán lehet, hogy holnap már jobb beállításokkal jobban is hasít.
a pörköléshez nem értek, nem tudom, hogy min változtatnék, az biztos, hogy túl sötét lett, azaz picit visszavenném.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
vendingo
veterán
Ez a sidamo szopatós volt pörkölés szempontjából..
Alapból úgy álltam neki, hogy világosabbra fogom pörkölni.
A gond az volt, hogy megviccelt, ugyanis nagyon sok pernye volt rajta a babon, ezáltal az összkép világosabbnak tűnt.
Miután elkezdtem hűteni, akkor tűnt fel igazán, hogy nem teljesen okés.
Egy zárható edényben összeráztam, hogy a pernye eltűnjön róla, akkor jött elő az összkép.
Legközelebb jobban figyelek erre.
A hőfokból vissza kell majd vennem egy kevset, illetve egy hangyányit kevesebb idő kellene neki. 2. reccs elején leállítom a gépet és elkezdem hűteni.Köszi a kritikát, végre hozzáértőhöz is eljutott a produktumom.
Itthoniaknak a szénfekete olajos faszén ízű kávé is ízlett, amit még a kezdetek kezdetén elkeféltemA Bnáf és mexiko direkt sötétebb lett.
[ Szerkesztve ]
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
HÁZIGAZDA
válasz vendingo #8462 üzenetére
abszolút nem értek a pörköléshez, van, aki szerint nem nagy ügy, mások szerint de, és mondjuk a casino moccás profilozást csak fél szemmel nézve, no meg a végeredményt profi kávézóban kóstolva hajlok rá, hogy ez is olyan lehet, hogy egy szintig könnyű gyorsan elszaladni, aztán egyre több energia kell az apró finomságokhoz.
mindezzel együtt akkor úgy mondom, hogy a seggemet a földhöz verném, ha pár pöri után ilyet tudnék, abszolút nem iszom meg, ami nem ízlik, ez meg elsőre lement. szóval soha rosszabbat! az meg normális, hogy ennyi tapasztalattal még van hova fejlődni, az b@szna be, ha nem így lenne.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
vendingo
veterán
Tényleg pofonegyszerű a pörkölés. Kellett egy minimális háttérinfó, hogy mégis mi merre hány méter.
Béla, paljoc, adapter és sok más ember is segített, hogy neki tudjak állni.
Az a trükkös, hogy egyes ízeket hogyan lehet előcsalogatni, eltüntetni, vagy éppen felerősíteni a pörkölés során. Ehhez nagy tapasztalat, sok kísérletezés kell, mindent dokumentálni, feljegyezni...
Én most csak ott tartok, hogy próbálom felmérni a kávék választékát, végig inni minél több fajtát, hogy legyen honnan elindulni. Már most van 1-2 nyerő fajta, amikkel tovább szeretnék kísérletezni, de vannak olyanok is, amikkel többet nem játszok, mert nem az én világom.
3 hét és ~5 kiló kávé pörkölése után eddig jutottam.Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
adpeter
tag
Én is most azzal küzdök. Múltkor nem volt baj vele,de ez a mostani szállítmány annyira apró szemű marad pörkölve is,hogy megfogja az Iberitalt.Egyszerűen beszorul a fogak közé.Magában nem bír vele,csak ha összekeverem valamivel ami nagyobb szemű.
"-De nem én vagyok a messiáááááás!!!" "-De te vagy a messiás, hidd el, én csak tudom, követtem már egy párat."
-
And06
aktív tag
f.xért kell eltrollkodni mindent. csak jeleztem, hogy ugyanezt a kávét nálam vigan vitte az iberital. lehet azért van különbség, mert valami nem oké azon amelyik nem viszi? ez is egy opció ...
-
adpeter
tag
Az előző szállítmányokból pörkötekkel nem volt ilyen gondom.Most a Sidamo meg a Kenya is ugyanilyen apró marad,pedig ugyanúgy pörkölöm,mint eddig.A darálónak nincs baja,leszámítva a konstrukciós problémákat.A másik fórumon is küzdött valaki régebben hasonló problemmel. De az ilyen "kis szaroknál" ez benne van a pakliban. Igaz Parsszí?
"-De nem én vagyok a messiáááááás!!!" "-De te vagy a messiás, hidd el, én csak tudom, követtem már egy párat."
-
paljoc
tag
válasz adpeter #8481 üzenetére
Nem az van hogy hideg van es nem pattog ki rendesen? Nalam amugy eg es fold a kulonbseg a Gene meg a magy gep kozotti produktumot nezve az emlitett ket fajtanal, mind bab meretben, mind a pernye levalasztodas teren. Na jo, nem eg es fold, mert a Gene-vel is megbuveszkedtem "valahogy"!:-) De szemmel lathato a nagy gep sokkal jobb hoatadasa.
[ Szerkesztve ]
-
Jim-Y
veterán
Sziasztok.
Tudnátok ajánlani egy jó, vagy viszonylag jó kávézót budapesten? Egyetemisták vagyunk, tehát a nagyon nívós helyek nem jöhetnek szóba, egy olyan helyet keresnék, ahol jó kávét lehet kapni, és könnyen megközelíthető. Eddig az ilyen sablon helyek voltak meg mint Costa Coffe, Starbucks stb. de szerintem ezek nem azok a kávézók amiket a nagyérdemű a "jó kávézó" kategóriába sorol
üdv, köszi
-
-HajTömeg-
őstag
PL ezek
Aztán ott van még a fekete az astoriánál,amit mondjuk csak azért nem ajánlanék,mert olyan pici,hogy ha bementek 3-an,akkor az utolsó már nem tudja becsukni az ajtót
Illetve király u. 77 Bősze Ádam zenei antikvariuma, de ott is vegyétek figyelembe,hogy egy pici antikvárium,tehát hogy úgy fogalmazzak nem az a csajozós hely , inkább csöndes.
Costa és Starbucks meg minden csak nem jó.
Közepes eszpresszókat nyomnak tele minden szirszar sziruppal, felöntik 1liter tejjel és árulják horror áron.
Múltkor Costában volt találkám valakivel,direkt valami shaket ittam,mert a kvjukat nem szeretem. Hát olyan hányingerem volt utána fél napig...
Komolyan nem értem mit esznek ezeken a helyeken, borzalmasan szrok.[ Szerkesztve ]
Alias: Júzer error
-
Jim-Y
veterán
válasz -HajTömeg- #8485 üzenetére
&lagoon79:
köszönöm a válaszokat, először szerintem a tamp&pull-t próbáljuk ki, most ez nem a csajozós sztori, csak simán a kávé miatt mennénk, és minél több helyet kipróbálnánk ilyen szempontból. Persze ez a csajozáskor is jól jöhet, szóval elmentem az ajánlatokat, és mindet kipróbálom előbb, vagy utóbb
-
-
adpeter
tag
Mivel ma pont összefutottunk és ezt ki is tárgyaltuk két megoldást látok. Vagy a darálót cserélem le egy nagyvasra vagy a Gene-t. Valakinek eladó Probat????
Más: Menjetek a Zantikváriumba! Ma Rakétás Robi klasszikusabb ízvilágú kávét csapol nektek! Rendesen jól esett a sok gyümis után.
"-De nem én vagyok a messiáááááás!!!" "-De te vagy a messiás, hidd el, én csak tudom, követtem már egy párat."
-
Pepppeee
csendes tag
Nincs valakinek véletlenül eladásra szánt Mazzer super jolly vagy major őrlője?
szükségem lenne egyre...
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Autós topik
- Politika
- Milyen TV-t vegyek?
- Használt videókártya 30eft-ból? (Vega56)
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Milyen egeret válasszak?
- Jó, jó, mechanikus billentyűzetet... de milyet?
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest