Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Notebookok  »  ThinkPad (NEM IdeaPad) (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2020-06-17 21:32:33

LOGOUT.hu

Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#72301) HSM válasza btudos (#72284) üzenetére


HSM
félisten

Igen, ezek is gázosak (palmrest, és a nem középen lévő billentyűzet), ezekbe bele se gondoltam. :)

(#72287) Kbali: Általában én sem vakon gépelek, pedig tudnék, nekem kényelmetlen, és főleg nem 16 órában. Ugyanakkor talán abban megegyezhetünk, hogy ha keresel egy billentyűt, akkor a Thinklight-al is megtalálod, nemcsak a háttérvilágítással, miközben a Thinklight másra is jó, míg a háttérvilágításos billentyűk semmi másra.

Nyilván, ha ezt adják a cégnél, akkor oké, megsokod, és még mindig jobb, mint bármelyik "eldobhatós" notebook, de ha van választási lehetőség, pláne, ha a saját pénzedről van szó, az egészen más. ;)

(#72291) Tin: Azért ha belegondolsz, a T500 elég sokáig használható gép maradt. :) Mondjuk a Tx20-as/30-as/40-es széria szerintem tovább fog processzorilag erős maradni, az IGP-k térnyerése pedig még szerintem szintén pár év, szóval ezek a gépek szerintem még sokáig szolgálni fognak, tovább, mint elődeik. Aztán persze, lehet nem lesz igazam. :R

Ami a 15"-os téglákat illeti, én már ma sem látom a létjogosultságukat, túl nagyok és nehezek, hamar lemerülnek a kijelzőtől. Egy 13-14"-os gép viszont remek kompromisszum a mobilitás és a használhatóság között, asztalra pedig ha sokat melózol, rádugod egy dokkolóra rendes monitorral, egérrel, klaviatúrával, és jó is vagy. ;) Én is most 24" IPS-ről pötyögök asztali billentyűvel, a T420-ról. Jópofa ez az ultramobil trend, de túlzottan nem hat meg, a T420-am is eldöcög egy komplett délutánt a 9 cellás akksijáról. 4-szálon cinebench R15-ben 2700MHz-en, turbo nélkül 2,5 órás üzemidőt mutatott normális használható fényerőn, üresjáratban pedig 8 órát. Intenzív netezéssel is bőven 5 óra felett elmegy. Szerintem aki ennél többet nyomkodja naponta, annál úgyis ott lesz a töltő....

(#72295) ivana: Retesszel lötyöghet, de ki nem nyílik, míg a behúzós simán kinyílhat magától is. Ami nem mindig kívánatos.

A "kicsi" touchpad pedig pont azért akkora, mert nem tapizod folyamatosan véletlenül gépelés közben. Pont ideális méretű. Amit az újakra tettek, az elefántoknak és nehézelméjűeknek készült, vagy legalábbis olyanoknak, akik sosem gépelnek 2-nél több ujjal.

A kijelző kerete valóban széles kicsit, de sosem zavart. Ha akarták volna, csökkenthették volna a touchpad magasságát, mivel a kijelző is szélesedett, és máris rövidebb lehetett volna a gép, az ergonómia kinyírása nélkül is. De teljesen felesleges lett volna szvsz, teljesen jó ez ahogy van.

A trackpoint gombjainak beáldozása pedig kellett, hogy ilyen óriási, halálosan megsebzett elefántok által is használható méretű touchpadnak maradjon elég hely.

(#72298) Tin:"a régi thinkpad tulajoknak azt nehéz feldolgozni, hogy már nem ők a thinkpad célközönsége"
Nekem nem ez a bajom. Csak szomorú, hogy a T420-asom helyett már nem fogok tudni később újabb, modernebb gépet venni, ami hasonlóan strapabíró és kényelmes lenne. Régen erről szólt a Thinkpad, a használhatóságról és megbízhatóságról. Nem egy 100+1. Macbook klón volt Thinkpad felirattal. :(

(#72300) Tim82: A 16:9-es monitorra átállásnak szerintem más okai is voltak, érthető, gazdasági okokra gondolok, hiszen az lett a meghatározó, nagy darabszámban gyártott képarány, és jelentős kényelmetlenséget sem okoz szvsz. Ugyanakkor a klaviatúra/touchpad áttervezése felesleges visszalépés volt, amit semmiféle gazdaságossági szempont nem indokol. ;)
A 4:3-os arányt erőltetni kár lenne, szvsz egyáltalán nem passzol a notebookokhoz, feleslegesen nagy fedelet eredményez, ami nem illik jól az alsó rész klaviatúra+touchpad kialakításához sem. :)

(#72302) Tim82 válasza HSM (#72301) üzenetére


Tim82
nagyúr

A 16:9-es monitorra átállásnak szerintem más okai is voltak, érthető, gazdasági okokra gondolok, hiszen az lett a meghatározó, nagy darabszámban gyártott képarány, és jelentős kényelmetlenséget sem okoz szvsz. Ugyanakkor a klaviatúra/touchpad áttervezése felesleges visszalépés volt, amit semmiféle gazdaságossági szempont nem indokol

Erről anno volt szó a topikban az x20 széria bejövetelekor. Nyilván azt gyártanak le a panelgyártók, amit a megrendelő rendel/kiharcol - ha elég nagy tételben rendeli a speciális igényt, akkor bármit (ld. Surface Pro 3:2 képarágyú paneljét - valamelyik Chromebook-on kívül használ bármi más ilyen méretű és képarányú kijelzőt?). Lehet ezért úgy is csinálni, mint az Apple: 13" Air ill. Retina MBP vonalon valahogy mégis meg tudta oldani, hogy 16:10-es kijelzőket gyártsanak neki nagy tételben. Dehát ez a különbség a trend diktálása és a követése között.

A 4:3-os arányt erőltetni kár lenne, szvsz egyáltalán nem passzol a notebookokhoz

Ezzel nem értek egyet, de nem ezért írtam, csak előszedtem az egyik leggyakoribb eltűnt-és-visszasírt feature-t. :)

"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

(#72303) Tin válasza Tim82 (#72300) üzenetére


Tin
veterán

a thinkpad célközönség dolog nem fikázás akart lenni egyébként, sajnos a nagyvállalati dolog sem áll meg, mert pont abban a szegmensben nem elégedettek annyira a felhasználók. persze akinek hp-t tolnak az orra alá és helyette kap thinkpadet, inkább elégedett, de összességében azért ebben a szegmensben sem igazán tarol a lenovo. ismerek olyat, aki 10-es nagyságrendben küldött vissza kínába (!) thinkpadeket miután elege lett az emea régió szar garis szórakozásából. abban lesz az igazság, hogy ezek maguknak az ázsiai piacra gyártják a szarjaikat, mert a nyugati embert szar minőséggel meg garival szivatni nem sokáig lehet, ők nem toleránsak ezügyben.

a régi thinkpad felhasználókkal semmi gond nincs, mondom, nekem is van T500-am, bár már a szekrényben áll 1.5 éve, de teljesen jó állapotú, még a gari vége előtt rendbehozattam. csakhát melóra egyszerűen kevés, mondjuk amire ezeket én használom, arra minden kevés, és egyszerűen olcsóbb időnként erősebbre cserélnem a gépet, mint perceket várni amíg bebootol meg a lassúsága miatt. tehát nekem ez az alternatíva kilőve.

amúgy a szervizben kérdeztem már többször, hogy miért fájna a lenovonak, ha a 40-es sorozathoz gyártanának egy más típusú trackpad egységet, vagy akár billentyűzetet, de a srác csak nevetett és érthető is: majd az új széria. mint a konzumer vonalon, nem kell a telóra új android, az majd a következő évibe kerül bele. ezért is sokkal jobb a windows phone meg a ios vonal, azok legalább nem szarják le az ügyfeleket. és ezért szenved a szerencsétlen samsung meg fog az összes ázsiai gyártó a felfutás után 1-2 évvel, mert a vásárlóközönsége fele (nyugati emberek) egyszerűen nem tolerálják a hülyének nézést. ugyanúgy a lenovo, a huawei, a ximai vagymi a tököm le fog áldozni pár éven belül vagy belpiacos lesz mert nyugati embernek fost kétszer nem lehet eladni.

lenovo 3000 n100-am volt, az volt az első a lenovo brandtől. nem tudtam, hogy az már ideapad, de az egy jó kis gép volt, jól összerakott, használható, látszott rajta hogy brandet akarnak felfuttatni. ma már az a kategória a lenovótól egy ipari hulladék. abban a kategóriában a legolcsóbbat venném és sztem inkább asus-t vagy acert. bár gondolom azok se jobbak.

egyik kedvencem. meg ezt a gépet szerettem anno. ezt meg nagyon. na jó, nem nosztalgiázok.

(#72304) Tim82 válasza Tin (#72303) üzenetére


Tim82
nagyúr

a thinkpad célközönség dolog nem fikázás akart lenni egyébként, sajnos a nagyvállalati dolog sem áll meg, mert pont abban a szegmensben nem elégedettek annyira a felhasználók. persze akinek hp-t tolnak az orra alá és helyette kap thinkpadet, inkább elégedett, de összességében azért ebben a szegmensben sem igazán tarol a lenovo.

Multinál dolgozom én is, bár én desktop HP workstation-ön; nálunk a TP-ket szorítják ki a HP Elitebook-ok. Kevés T420-at szoktam látni, helyettük fokozatosan 8570p-ket szórtak ki a közép- és felsővezetőknek az utóbbi másfél évben (persze, a 8570p-nél is vannak újabb modellek, de egyelőre ezeket kapják). Ha könyvvizsgálók jönnek hozzánk (audit, tehát külső cég), ők még T420-szal/T430-cal jönnek.

Egyébként elvileg az egyik fő ok az volt a laptop/PC részleg eladására az IBM-nek, hogy 2003-2004 körül masszívan veszteséges volt az üzletág, hasonló okokból, mint amit most taglalunk. Gondolj bele, akkor még elvileg minden oké volt a minőséggel... legalábbis utólag szépítve. :)

egyszerűen olcsóbb időnként erősebbre cserélnem a gépet, mint perceket várni amíg bebootol meg a lassúsága miatt. tehát nekem ez az alternatíva kilőve.

HDD-vel? Merthogy nekem a T500 - 256 GB-os Crucial M500 SSD-vel - kb. 40 másodperc alatt beboot-ol. Windows 7, van jó pár elinduló dolog (Power Manager, Access Connections, Dropbox- és SkyDrive-kliens, RMClock, Avira). De hozzáteszem, nekem itthoni használatra nem kellenek erőgépek, bőven jó egy kései Core 2 Duo is.

*
Nekem egyébként leginkább az a bajom a fejlődési iránnyal, hogy ha a Thinkpad-ektől minden olyan feature-t elvesznek, amit szeretek, akkor lehetnek ugyan jó gépek, de semmi sem fog kötni a brand-hez, hiszen minőségi, de pl. végfelhasználó által szerelhetetlen gépet hasonló tudással más gyártótól valószínűleg olcsóbban fogok tudni venni.

7 éve használok Thinkpad-eket (volt mellette pár Toshiba Portege, egy-két Apple PowerBook, egy HP nc2400 is, szóval azért saját használatban sem csak TP-k mentek), sajnos egyre kevesebb előny szól mellettük. Eddig tudtam építkezni, szervesen fejleszteni, az alkatrészek/kiegészítők egy részét simán újra felhasználni, ez úgy tűnik, megszűnik pl. az "ultrabookosodási iránnyal". Ennek nem örülök, de ha váltani kell, akkor szívbaj nélkül fogok átpártolni más gyártóhoz.

[ Szerkesztve ]

"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

(#72305) Feenyx


Feenyx
aktív tag

Sziasztok!

Először is Kellemes Ünnepeket! Másodszor lenne egy olyan kérdésem egy T430-al kapcsolatban, hogy hogyan tudom működésre bírni a Lenovo Power Managementet? Feltelepítettem, de nem találom sehol a gépen. Windows 8.1 van rajta. Előre is köszi a segítséget.

(#72306) Francia91 válasza Tim82 (#72304) üzenetére


Francia91
veterán

Hat oszinten megmondva, nekem is a T500-asom itthonra tobb mint eleg. A P9700, SSD, 8 GB RAM, Hibrid grafika felszereltseggel meg jo ideig kihuzza itthoni feladatokra. Filmnezesre (FullHD is lazan), alkalmi jatekra es bongeszesre/FullHD YouTube-ozasra nekem tokeletesen megfelel, nem kivanok tobbet.
Melora meg ott van a 2 eves DELL Precision, QuadCore i7-tel, 16 GB RAM-mal es 2 GB VRAM-os Quadro-val. Azt barmikor hazavihetem, ha akarom.
Nagyon sok ismerosomnek sem kell tobb, nekik is T400-at vagy T500-ast veszek, mert meg evekig eleg lesz ezekre a feladatokra.

"Nincsenek példaképeim. A munkát, az elkötelezettséget és a versengést csodálom." /Ayrton Senna/

(#72307) ivana válasza HSM (#72301) üzenetére


ivana
Ármester

Nem tudom, hogy nyílna ki egy táskában magától.

A nagyobb touchpaden jól lehet gesztusokat használni, amik miatt igazából a touchpad jó. Sima egerezésre a trackpoint is elég. Gépelésnél sose érek bele a touchpadba semmilyen gépen, mondjuk nem is a szokásos szar billentyűzetet szoktam meg, amit alig kell megnyomni. Szóval lemerem támasztani gombokra az ujjaimat.

(#72308) soldi3r válasza Francia91 (#72306) üzenetére


soldi3r
veterán

En azert egy W520-at meg bevallalnek ;]

E30 (oo=[][]=oo)

(#72309) Poo válasza soldi3r (#72308) üzenetére


Poo
aktív tag

De egy w701-t sem vetnél meg szerintem :-)

Veszek eredeti tonereket,patronokat

(#72310) Francia91 válasza soldi3r (#72308) üzenetére


Francia91
veterán

Azt nem mondtam hogy nem, de ha egyszer W, akkor W700/701 :D

"Nincsenek példaképeim. A munkát, az elkötelezettséget és a versengést csodálom." /Ayrton Senna/

(#72311) HSM válasza ivana (#72307) üzenetére


HSM
félisten

Az a néhány gesztus, amit használok, remekül megy a kis touchpaden is. :DDD

Azt se tudom, nekem hogy sikerült, de ilyen "önzáródó" volt a régi netbookom (akkoriban fontosabb volt a maximális üzemidő és kis méret, mint az erő) és azzal kétszer is sikerült infarktus közelébe kerülnöm, amikor úgy vettem ki a táskából, hogy félig kilógott a kijelző és a gép közül valami... Olyankor mindig eszembe jutottak a régi vágású Thinkpadek, a zsanérral, és keretes kijelzővel. :R

Kézbevenni is jobb egy rendes záras gépet, mint egy ilyen magától kinyílósat, kinyitni is sokkal jobb, a zsanért oldó mozdulattal már fogod is kényelmesen a kijelzőt a nyitáshoz.

[ Szerkesztve ]

(#72312) soldi3r


soldi3r
veterán

Az pont nem kene, W700-at egyszer majdnem vettem £180-ert, de az mar nagy. Az 520-as epp jo lenne es ha csak £100-at kell rafizetnem az M4500-ra, akkor kerek £300-ban + 500km autokazasban lesz.

E30 (oo=[][]=oo)

(#72313) Dhampir válasza soldi3r (#72312) üzenetére


Dhampir
félisten

Ez a T520 a te géped is lehetne, angol billentyűzettel.

(#72314) soldi3r válasza Dhampir (#72313) üzenetére


soldi3r
veterán

Ez USA bill, azt nem szeretem. Meg CADezni ez jobbnak tunik, ugyanennyiert. De nem lenne rossz vetel.

Brand New Lenovo W520

Screen Resolution 1920 x 1080
Processor 2.2 GHz Core i7-2670QM
Hard Drive 250 GB mechanical_hard_drive
Graphics Coprocessor NVIDIA Quadro 1000M
Graphics Card Ram Size 2048 MB
Wireless Type 802.11bgn
Average Battery Life (in hours) 10.8 hours

[ Szerkesztve ]

E30 (oo=[][]=oo)

(#72315) Tikakukac


Tikakukac
titán

Na itt a rejtvény. Milyen gépből biztosan nincs ennyije senkinek?

A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

(#72316) Tim82 válasza Tikakukac (#72315) üzenetére


Tim82
nagyúr

3 db T60 IPS, 1 db T400?

"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

(#72317) Poo válasza Tikakukac (#72315) üzenetére


Poo
aktív tag

A frankenpad-ból :))

Veszek eredeti tonereket,patronokat

(#72318) Tense válasza Tikakukac (#72315) üzenetére


Tense
őstag

Jobb felső T400?! :D

(#72319) Tikakukac válasza Tim82 (#72316) üzenetére


Tikakukac
titán

Jójó, régebben eljárt a pofám, így egyszerű :DDD

Poo: Isten őrizz. Sok munka semmiért, nem lesz itt semmiféle Frankenpadozás.

B_Csaba: Na igen, az eccermányos volt :B

[ Szerkesztve ]

A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

(#72320) Tin válasza Tim82 (#72304) üzenetére


Tin
veterán

ja, nem csodálkozom, hogy az elitebook-ot részesítik előnyben, én is több cégnél látom, hogy nem rendelnek több lenovo-t, főleg a support hülyeségei miatt. hiába jók a szervizek, ha a lenovot nem érdekli a vásárló. én többször kérdeztem őket (a lenovo-t), hogy nekik nem gond, hogy kihúzzák őket a tenderről mert olcsóskodnak, de a válasz mindig az volt, hogy "központi utasítás". hát, legyen így. vicces úgy tárgyalni egy céggel, ha az ott ülő kereskedő nem dönthet igazán semmiben.

T500 jó ssd-vel, de mivel csak sata2-es, ugyanaz az ssd a T530-ban repült, a T500-ban meg simán csak jó volt. a proci ott a szűk keresztmetszet rá, legalábbis nekem.

az olcsóságról annyit, hogy ki lehet fogni olcsó thinkpadeket is, amikor uborkaszezon ban, a nagyker potom áron szórja kifelé a készleten lévő gépeket, a T530-at is így vettem, persze oprendszer nélkül, de az mindegy, úgyis VL-est rakok rá.

HSM: igen, sokáig jó volt a T500, de aztán jöttek a core i procik. most meg majd a core m. itt azért már nagyok az ugrások, a fogyasztás sem mindegy. a T540p a felével elketyeg, mint a T500, sokkal nagyobb teljesítmény mellett. alap fényerővel mondjuk wordon szöveget szerkesztve elmegy ilyen 5-6W-ból, a T500 nem bírt 11-12W alá menni.

Francia91: otthonra tényleg elég egy felturbózott T500 netezni, de melóra nekem nem. ha melózok, a 3 soros tálcán kb 40-50 ablak van nyitva, ezt nem bírja már a gyenge proci. vagy ha bírja is, az időveszteség a melóban pénzveszteség is.

egyébként a véleményem az, hogy most, a core m procik megjelenésével alaposan felborulnak az eddigi trendek, mert a fogyasztást már a béka segge alá le tudták vinni, a kijelző olcsó (a konzumer tabletekben a full hd ips már alap), egyre kisebb aktív hűtés elég a gépeknek. szerintem hamarosan jönnek a kijelzővel egybeépített tablet-laptopok, ahol veszel egy 11-12"-os touchpades ips gépet, amit valami könnyű módon tudsz dokkolni egy standard irodai környezethez (1-2 monitor, billentyűzet, egér), és teljes PC teljesítményt nyújtanak. sőt, talán ugyanez a teljesítmény már egy 6-7"-ba is bele fog férni. ha nem most, a következő körben (a broadwell után). hosszú távon úgyis egy telefon méretű teljes értékű kihajtható kijelzős hangvezérelt gépünk lesz, aztán majd az agychip. na jó, ez már scifi.

egyébként belegondolt valaha valaki hogy mi van, ha az egér helyett a szemmozgás és nézőpontfigyelés alakul ki, akkor kurzornyíl sem létezne sehol. vagy ha kézi vezérlés alakul ki (legyintés). érdekes, hogy egy-egy találmány mennyire meghatározza a jövőt, és mennyire nem tudnak elszakadni attól a dologtól, és köré-építeni mindent.

(#72321) Dhampir válasza Tin (#72320) üzenetére


Dhampir
félisten

Hszi Csin-pingnek kell jelezni, majd akkor lesz változás.

(#72322) HSM válasza Tin (#72320) üzenetére


HSM
félisten

Ami az ugrásokat illeti, igen, először jöttek a T500 után az elsőgenerációs i procik, ott volt egy nagy lépés sebességben, de nem javult a fogyasztás, volt mégegy nagy lépés a második generrációs i procikkal, ami a Tx20-akba került, ahol végre beépítették a memóriavezérlőt és a GPU-t is a processzorba. Ezzel hatalmas energiamegtakarítást értek el, és jelentős gyorsulást. Ami azóta megy, az ennek a pofozgatása, finomítása. A sebesség alig javul, inkább csak a fogyasztás és a grafikus teljesítmény. Ugyanakkor ahogy írtam, egy jó akksival már ezek a másodikgenerációs gépek is kimennek a világból.
Majd egyszer megmérem, mennyit eszik a T420 szövegszerkesztés közben, de a 8 óra feletti üresjárati értékből (9 cellás akkuval, ~87Wh, de nem volt már teljesen tele) ítélve nem lehetett valami sok. ;]
Ennyit tud turbó nélkül, akkuról, 30W-ból, ami szerintem elég korrekt (nyilván nem 4-magos :) ):
.
Bár ha van T530-ad is, akkor nagyjából képben vagy, mennyit esznek ezek a masinák, az is elég hasonló erejeű/fogyasztású. ;)
Ami pedig a legszebb, némi sebességet beáldova, 2700Mhz helyett 2400MHz-en már elketyeg ~20W-ból Cinebench alatt, és úgy is kreál 200 pontot.

Ami a sci-fi részt illeti, én ennél borúlátóbb vagyok. :) Persze, egyre inkább az olcsó, egybeépített, szerelhetetlen, eldobható, rövid élettartamú gépek felé haladunk, aminek a legkevésbé sem örülök (csak gyártjuk a sok-sok, és egyre több szemetet) de nehezen tudom elképzelni, hogy bármi 10-12"-os eszközön jól érezzem magam mobil felhasználásban. :N Tehát szép és jó, hogy beleférne, de nem lenne rá szükségem, sőt. A nagy felbontással se megyek sokra, ha kifolyik a szemem a kis mérettől. Ugyanakkor sokkal fontosabb lenne nekem a könnyű, természetes használhatóság, jó szerelhetőség és tartósság. :)

[ Szerkesztve ]

(#72323) ivana válasza Tin (#72320) üzenetére


ivana
Ármester

és teljes PC teljesítményt nyújtanak

Ezt sokan gondolják, de attól, hogy manapság elterjedt a smartphone, tablet vonal a jövőben is ugyan úgy fog viszonyulni a teljesítmény a nagyobb gépekhez mint most. Van itthon ipaq pda-m a maga idejében ugyan úgy viszonyult a pc-khez teljesítményben mint egy mai smartphone, csak kevesebb app volt rá. Van HP TC1100 is, szintén olyan a viszonya a megfelelő kor laptopjaihoz mint a mostani windowsos taboknak. Az 1 eszköz mindenre pont az ellenkezője a jelenlegi trendnek.

Az utolsó rész egyértelműen értelmetlen, szemvezérlés nagyon fárasztó lenne, és kb. semmi plusszt nem nyújtana. Legyintgetni akar a franc, ha vágyom egy kis test mozgásra felülök a bringára, vagy elhívok valakit teniszezni.

[ Szerkesztve ]

(#72324) Tin válasza HSM (#72322) üzenetére


Tin
veterán

a teljesítmény ugrás témával egyetértek, tényleg jelentős ugrások voltak. az tény viszont, hogy a 3770 asztalim és a 4700mq laptop proci között az asztali érezhetően erősebb, pedig 1 évvel idősebb. dehát a mobil proci ennyivel gyengébb. a broadwell fogyasztása viszont már jelentősen kevesebb, most ebben megyünk jó irányba, és ez nem azért jó mert az asztali gép majd 50W helyett 30W-ot eszik idle-ben, hanem mert a hordozható eszközök üzemideje nő, és a hűtési szükséglete meg csökken.

én inkább annak örülnék, ha a programozás visszatérne oda mint régen, ahol igényes és optimalizált kódokat írtak, nem pedig nagy és lassú wm-eken futtatott, összekattintgatott kódokat adtak ki, ahol a hardver teljesítményének egyre nagyobb része megy el a "semmire". persze, régen a vas volt a drága, ma meg a programozó.

a kis kijelző nem jó munkára, de tökéletes alkalmi dolgokra. ezért mondtam hogy a desktop környezetre elég 1-2 monitor, és a beviteli eszközök standardizált csatlakozókkal. leülsz, és dolgozol a saját zseb/táska méretű gépeden de kényelmesen.

ivana:

Az utolsó rész egyértelműen értelmetlen, szemvezérlés nagyon fárasztó lenne, és kb. semmi plusszt nem nyújtana.

ezt átgondoltad? most nem nézed hova kattintasz, azaz az egérkurzort? vagy amit írsz? mitől lenne fárasztó ha kiforrott lenne a technológia? pl ránézel a gombra és mondjuk az enter mellett a kisujjaddal kattintasz. vagy a tab mellett a másik kisujjaddal jobbklikkelsz. ha nem kell levenned a kezed a billentyűzetről, sokkal gyorsabban lehet dolgozni. és nyilván az egérnek a (konzumer) 30 éve alatt volt hova fejlődnie, ennyi idő alatt a nézéses irányítás is tökéletes lett volna.

Legyintgetni akar a franc, ha vágyom egy kis test mozgásra felülök a bringára, vagy elhívok valakit teniszezni.

ez tényleg nem nem diszkrét, de nagy felületeken történő vagy többemberes munkára jó lehet, ahol ez nem számít. persze nem egerezés helyett gondoltam:)

(#72325) HSM válasza Tin (#72324) üzenetére


HSM
félisten

No igen, én a sok agyonprogramozott weblaptól mászok a falra, a tengernyi reklám, meg mindenfelé mozgó "okos" tartalom... Néha már egyszerűenk tűnő weblapok is megfekszik a gyomrát a telómnak, a notin is érezni pár "nehézsúlyú" oldalt, ami teljesen feleslegesen eszi az akksit és tekeri a procit. Lehet, ideje lenne pár reklámos URL-t blokkolnom... :DDD

(#72326) FoxiestFox válasza HSM (#72325) üzenetére


FoxiestFox
félisten

Adblock/Noscript nélkül kb el sem tudnám már képzelni a netezést... másfél éve, mikor vettem egy tabletet, elcsodálkoztam pl, hogy jé, ilyen gáz a net ezek nélkül? Még a Youtube videók előtt is reklámok voltak.. :(

(#72327) Francia91 válasza FoxiestFox (#72326) üzenetére


Francia91
veterán

AdBlock már társam a netezésben legalább 3 éve (Operával karöltve) :). Nélküle rémálom :D

"Nincsenek példaképeim. A munkát, az elkötelezettséget és a versengést csodálom." /Ayrton Senna/

(#72328) Dhampir válasza HSM (#72325) üzenetére


Dhampir
félisten

Okosok szerint ezek a feltelepítős blokkolók hatékonyak:

Ad Muncher

Adguard

(#72329) soldi3r válasza Francia91 (#72327) üzenetére


soldi3r
veterán

Szinten, bar csak nehany honapja (vagy talan csak nehany hete) csereltem le a FF-ot. Azota a hajam is elkezdett visszanoni. Mondjuk en az AdBlock melle tettem egy Ghosteryt.

(#72328) Dhampir, Ha az ember nagyon kocka es belemerul a beallitasukba, akkor lehet. Nekem mint halando usernek nem volt jo a tehenes szoftver.

[ Szerkesztve ]

E30 (oo=[][]=oo)

(#72330) guppy


guppy
őstag

Az miért lehet, h egy 4gb-os DDR3as, 1333 MHz es Kingstone modullal nem hajlandó elindulni se egy T500, se egy R500, csak sípol mind2, zsír új ram volt.

Vigyem vissza a boltba,vagy nem is fog vele menni ?

(#72331) Francia91 válasza guppy (#72330) üzenetére


Francia91
veterán

Nem kompatibilis, vag gyári hibás RAM. Ki kell másik gépben is próbálni, ha abban hibátlanul megy, akkor inkompatibilitás

"Nincsenek példaképeim. A munkát, az elkötelezettséget és a versengést csodálom." /Ayrton Senna/

(#72332) HSM válasza FoxiestFox (#72326) üzenetére


HSM
félisten

AdBlock-ot ajánlottak nekem is régebben, de se bizalmam, se kedvem nem volt vacakolni vele. :B

(#72328) Dhampir: Köszönöm a javaslatokat. :R Mondjuk nálam ezek a fajták kiestek, mivel nem szeretnék olyat, amin keresztül minden forgalmam átmegy. :B

(#72333) guppy válasza Francia91 (#72331) üzenetére


guppy
őstag

Ha inkompatubilis ki fogják nekem cserélni ? aquatól vettem.

köszi a segítséget :)

(#72334) Francia91 válasza guppy (#72333) üzenetére


Francia91
veterán

Meg kell nézni másik gépben is, ha abban megy Prime95 Blend alatt is rendesen, aztán beszélhetünk inkompatibilitásról. Vagy ott nézzék meg helyben egy másik notiban, pár pillanat bepattintani. A cserefolyamatot, meg hasonlókat nem ismerem, de véleményem szerint csak cserélik, bárkivel előfordulhat ilyesmi

(#72332) HSM
Nekem bevált, sok szarságtól megszabadít, a YouTube-ra más gépen böngészve rá sem ismerek :). Meg sok más oldalra.

[ Szerkesztve ]

"Nincsenek példaképeim. A munkát, az elkötelezettséget és a versengést csodálom." /Ayrton Senna/

(#72335) Tikakukac válasza HSM (#72332) üzenetére


Tikakukac
titán

Vacakolás alatt azt érted, hogy egyszer felrakod a bővítményekbe és nem csinálsz vele semmit 3 évig?

Mert nálam Chrome óta ez van, ha ez is kényelmetlen és komoly, akkor huha.

A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

(#72336) HSM válasza Tikakukac (#72335) üzenetére


HSM
félisten

Arra gondoltam, hogy egy tök ismeretlen programot feltenni, beállítani, megtanulni használni. :B Egy szóval se mondtam, hogy nem lenne adott esetben jó befektetése az időnek. :D

(#72337) Tikakukac válasza HSM (#72336) üzenetére


Tikakukac
titán

Mivel ez nem ilyen, így nem értem sem a kérdést, sem a választ.

A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

(#72338) sutszi


sutszi
veterán

Most, hogy előjött a téma feltettem az ABP-t, meg a Ghostery-t is. Kb 5 perc volt a két programra szánt idő, de megérte...érezhető a különbség.

[ Szerkesztve ]

Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

(#72339) Archttila válasza HSM (#72279) üzenetére


Archttila
veterán
LOGOUT blog

Én mindenesetre vettem nemrég egy full-fullos T420-at, szerintem addig fogom nyúzni, amíg csak találok hozzá bontott alkatrészt életben tartani.

+1

Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF enthusiast.

(#72340) Archttila


Archttila
veterán
LOGOUT blog

adblock téma:

A kész adblock listák (pl. EasyList) általában nagyok, és jelentősen meg tudják növelni a memóriahasználatot.
Érdemes inkább hosts alapon, vagy akar a routerben beállítani a tiltólistát.

En routeren a gyári Firmware helyett OpenWrt (Linux disztribúciót) futtatok, így nekem itt van beállítva a tiltólista aminek a nagy előnye, hogy a mögötte levő hálózat összes gépe reklámmentesítve lesz, bármiféle beállítás nélkül (tabletek, telefonok, stb)

[ Szerkesztve ]

Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF enthusiast.

(#72341) Francia91 válasza Archttila (#72340) üzenetére


Francia91
veterán

Nekem a 8 GB RAM-bol ehet, annyira nem erdekel. Ha kell a RAM, akkor meg nem bongeszek, hanem 3D-ben szerkesztek :D

"Nincsenek példaképeim. A munkát, az elkötelezettséget és a versengést csodálom." /Ayrton Senna/

(#72342) Kbali válasza Archttila (#72340) üzenetére


Kbali
nagyúr

Itt csak a ff említett, más böngészővel mi a helyzet?

(#72343) sampe


sampe
aktív tag

Sziasztok!

Szeretném megkérdezni hogy Lenovo G505 típusú notebookba mi a legnagyobb beleépíthető cpu amit még gond nélkül elfuttat az alaplap?
Jelenleg egy AMD A4-5000 van benne.

Köszönöm :R

"A bosszú a legédesebb gyönyör a dugás mellett" 2Pac // Ha elfelejtenék PÜ-re válaszolni, írj emlékeztetőt nyugodtan, ember vagyok én is.

(#72344) Francia91 válasza sampe (#72343) üzenetére


Francia91
veterán

Nem tudjuk, mert ez ThinkPad topik. De azt hiszem, hogy a topik nevében benne foglaltatik, hogy NEM IdeaPad

[ Szerkesztve ]

"Nincsenek példaképeim. A munkát, az elkötelezettséget és a versengést csodálom." /Ayrton Senna/

(#72345) sutszi válasza Archttila (#72340) üzenetére


sutszi
veterán

Az OpenWRT-s megoldás jó és tetszik is...viszont kicsit rugalmatlannak érzem. Most néhány óra ABP és Ghostery után azt gondolom, hogy nem árt ha egy gombnyomásra oldani tudom a tiltást mert olyasmit is ki tud rámolni ami éppen kellene. De alapvetően jobban tetszene egy ilyen központilag router szinten kezelt megoldás.

Talán most már lezártnak tekinthető a T61 vs W8.1 téma. Szigorúan a Lenovo-s drivereket használva stabil a rendszer. Az OSD megváltozott de ahogy látom ez már így marad... Nincs már lenovo-s fényerő meg hangerő OSD, helyette van windows-os. A némító gomb működik de abszolút nincs OSD-s megnyilvánulása. De ez már nem tud zavarni.

Egyetlen hardverelemhez sem szabad feltenni sem újabb sem a gyártójától kiadott driver-t, mert teljesen becsavarodik a rendszer. Főleg a VGA és a Wifi kártya volt a két mumus. De másnál is voltak furcsaságok, viszont ezekre már nem pazaroltam az időt, hogy kiderítsem mi meg hogy.

Mivel pár játék is fel fog kerülni ezért Linux vonal elhalt...

A sebesség általánosan kicsit mintha jobb lenne mint win7 alatt.

[ Szerkesztve ]

Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

(#72346) HSM válasza Archttila (#72340) üzenetére


HSM
félisten

Köszönöm az ötleteket!
Én is valami host alapú szűrőre gondoltam a lokális gépben, mint ideális megoldás. :K Ezekben a külső megoldásokban nem bízom 100%-osan, bár az ABP egészen elfogadhatónak tűnik nekem.

(#72347) punk17


punk17
aktív tag

Sziasztok!

Adott egy T400 masina. Októberben lett vásárolva itt HA-n alfától. Ma került ismét a kezeim közé, mert az intel gpu driver hülyéskedett, viszont egyből feltűnt a kijelző. A képernyő alján fura foltosodás jelent meg. Itt a kép.

Látatok már hasonlót? Vagy van tipp arra, hogy mi lehet a baja?

Előre is köszönöm a segítséget :R

[ Szerkesztve ]

Oneplus 3T | Apple iPad Air

(#72348) Tikakukac válasza punk17 (#72347) üzenetére


Tikakukac
titán

Megkormozódott a lelkem.

A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

(#72349) Archttila válasza sutszi (#72345) üzenetére


Archttila
veterán
LOGOUT blog

viszont kicsit rugalmatlannak érzem. Most néhány óra ABP és Ghostery után azt gondolom, hogy nem árt ha egy gombnyomásra oldani tudom a tiltást mert olyasmit is ki tud rámolni ami éppen kellene.

Igen, sajnos ennek a megoldásnak ez a hátránya :)

Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF enthusiast.

(#72350) barnam_


barnam_
nagyúr

23-án megjött az 1000Ft-os Intel Turbo Memory 2GB Ebay-ről.
Lehet, hogy kell hozzá még valami keret, mert nem passzol tökéletesen... viszont egy kis ragasztó szalag megoldotta :DDD Win7 és 8 alatt is feltelepült a driver, működik a kütyü. Az más kérdés, hogy SSD és 8GB ram mellett van-e értelme, de legalább kihasználom a harmadik pci-e foglalatot is :)

----

Más: az normális, hogy dokkolóban a jack kimeneten kis búgás hallatszik? Az audio kábelt kipróbáltam más eszközzel, ott nincs gond, viszont ha dokkolóban van a laptop, a dokkoló és a laptop kimenetén is búgás van. Nem halálosan zavaró, hiszen egy zene/film úgyis elnyomja, de zavaró.

szerk.: T400-ról van szó.

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Notebookok  »  ThinkPad (NEM IdeaPad) (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.