Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Notebookok  »  ThinkPad (NEM IdeaPad) (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2020-06-17 21:32:33

LOGOUT.hu

Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#72651) metal01


metal01
őstag

Valaki látott, hallott már testközelből ilyet? Kellene egy jó kis füles/headset és véletlenül találkoztam ezzel.

(#72652) Tim82 válasza metal01 (#72651) üzenetére


Tim82
nagyúr

[link] + [link] + [link]

"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

(#72653) metal01 válasza Tim82 (#72652) üzenetére


metal01
őstag

THX! Lehet, hogy beruházok egyre. Nem tűnik rossznak.

(#72654) HSM válasza Tikakukac (#72650) üzenetére


HSM
félisten

Nem hibátlan? LOL! :C
Nem sokkal mielőtt kiszedtem teszteltem, ekkor volt 1 éves, és bő 4TB írás volt a háta mögött:

Ha ezek nem jó értékek, nem tudom, mik lettek volna azok. ;] A Samsung SSD mágus szerint is "Optimal performance" volt a drive. ;)
Egyszerűen csak túl van lihegve ez az SSD téma. Nem SSD kell, hanem elég RAM. Persze, lehet, én vagyok a hülye, hogy mindig kinyitogatom a programjaim, aztán addig nyitva hagyom őket, míg használom. :U Bár így is a win7 a memóriában tartja őket, míg van, szóval ha véletlen újra megnyitom, már az SSD-nél is gyorsabban előkotorja a ramból. :D

(#72655) Tikakukac válasza HSM (#72654) üzenetére


Tikakukac
titán

Ha nálad a +4GB ram leüti az SSD-t, akkor bizony pedig ott baja van vagy az SSD-nek vagy a stoppered nem úgy működik vagy nem tudom.

Merem ezt úgy mondani, hogy i3-i5-i7 procis notikon 4 féle SSD-SSHD-HDD volt teszt alatt, és az asztalim is ki lett mérve mindenféle ram-háttértár-fusion drive megoldással.

Nem a levegőből szívom ki ezeket.

A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

(#72656) FoxiestFox válasza HSM (#72654) üzenetére


FoxiestFox
félisten

Furcsák a felhasználási szokásaid, de mi nem ítélkezünk :D

(#72657) azbest


azbest
félisten

Ha ritkán kapcsolja ki a gépet és ugyanazokat a programokat használja általában, akkor valsz benn vannak kesselve a ramba, ezért gyorsan reagálhatnak hdd mellett is. Persze nagyban függ a felhasználói élmény attól, hogy ki mire és hogyan használja a gépet. Nekem ssd mellé is kellett a 8GB ram, mert amikor a virtuális gépek mellett már swappelni kellett, akkor a fejlesztőkörnyezet nagyon lomhává vált. Szerencsém volt, mert pont meghirdetett valaki egy 2x4-es párt, ami ráadásul hasonló gépből került ki és még az ára is jó volt. Lecsaptam rá gondolkodás nélkül :)

(#72658) zedii


zedii
aktív tag

buék mindenkinek!

segítséget kérnék a következőben: asztali gépemet notebookra cserélem munkám miatt. Kicsit kihagytam az emlúlt szériákat és nem is figyeltem, h milyen irányba megy a fejlesztés, csak annyit láttam, h t410 után már teljesen más klaviatúrák jöttek.. :U

ami nekem kell CAD-es munkák és némi videó vágásos feladatok. Fontos ,h tartós legyen, tehát W és t szériában gondolkodtam, de elnézve a mostani aktuális kínálatot , hát elbizonytalanodtam ,h márkát kellene váltanom :-(

[ Szerkesztve ]

(#72659) FoxiestFox válasza zedii (#72658) üzenetére


FoxiestFox
félisten

W520 :P

(#72660) HSM válasza Tikakukac (#72655) üzenetére


HSM
félisten

Leüti, nagyon csúnyán. ;) 4GB semmire nem elég. :N
Persze, a progambetöltés, vagy dokumentum-megnyitás kb. 1-5s-el gyorsabb SSD-vel, de minden más utána lassabb nem kevéssel, mintha 8GB ram figyelne.
Én egy 4,4Ghz-re húzott i5 4690K-ról léptem notira, 16GB 2133MHz ramról, és bizonyossággal állítom, nem az SSD, vagy a procierő hiányzik, hanem a ram mennyisége. Meglepően fürge a kis kétmagos Sandy Bridge proci, pedig netezni csak 1600-on hajtom. ;)

(#72656) dying_star: Most pl. csak netezek, és kevés a 4GB, ellentétben a HDD-vel. Ilyet azért csak szoktatok Ti is. ;]

(#72657) azbest: Erről van itt szó. Hiába 5X-10X olyan gyors swappelni az SSD, mint egy HDD, még mindig legfeljebb huszada a rendes ram sebességének. Arról nem is beszélve, hogy a ramnak nem finganak ki a cellái a sok írástól. :)

(#72658) zedii: A 20-asokon is "hagyományos" klaviatúra van még. A 30-assal jött az újfajta, ami a 40-esen lett végleg elrontva az én véleményem szerint. Más gyártóknál is eféle kialakítás a divat, ha friss gép kell, senkinél nem kapsz bele olyan jóféle beviteli cumókat, mint a régi TP-ken volt. :(

(#72661) FoxiestFox válasza HSM (#72660) üzenetére


FoxiestFox
félisten

Azért kevés, mert hádédéd van. :P
Attól meg kár fosni, hogy a lapozófájl gyakori használata elrontja az SSD-t, mert nem fogja, belátható időn belül.

[ Szerkesztve ]

(#72662) Tikakukac válasza HSM (#72660) üzenetére


Tikakukac
titán

4670k asztaliban, notiban meg amit akarsz szó szerint. Az első dolog ami kirepül a gépekből a HDD. Már egy tesztkörnyezet kiszenvedése is gyilkos vinyóval, használatban pedig annyira leüti az élményt ez a tányéros szutyok, hogy nem konkrét procigyilkos dolgokra használva ilyen alapon egy rendes i3 és 4 magos i7 között nem lenne difi. Pedig van, nem kevés.

Ez az SSD kímélés meg olyan, mint traktorgumit húzni szex előtt. Fusiondriveban van a 830, cache-ként megy kb. amit ott kap azt nem köszöni meg. De marhára nem is érdekel. 3 év gari van, évente 6k-ba kerül max, backup van nonstop. Ilyen alapon a kocsival nem állok ki a garázsból mert úgyis kopik meg karcolódik meg stb. az a dolga, azért vettük, használati tárgy.

[ Szerkesztve ]

A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

(#72663) HSM válasza FoxiestFox (#72661) üzenetére


HSM
félisten

Na persze.
Ez kb. olyan, mintha duct tape-el akárnád befoltozni a hajótörést. :U Nem, köszönöm, nem vagyok barátja a rossz megoldásoknak. :N
Az SSD-s témát már átbeszéltük, nekem nem ér annyit az egész, hogy gyilkoljam. Fontos cuccok is általában vannak rajta, és nem mentem naponta, szóval inkább vigyázok rá, ne menjen gallyra. Persze, normálisan használom, de az intenzív swapolás szerintem a legkevésbé sem normális felhasználása egy SSD-nek. :N

(#72662) Tikakukac: Persze, a rendszertelepítés egy kínszenvedés HDD-vel, szó se róla, meg minden telepítés. De nem szoktam telepíteni. Egyszer felrakom ami kell, aztán használom. :D
Az egy ökörség, hogy nem érezni. Az előző i5 540M procimhoz képest is igencsak érzem, hogy erősebb az i7 2620m... :U Pedig mindkettő alatt csak a sima 320GB-os 7200rpm-es gyári winyó dolgozott+4GB ram.

Máshogy gondolkozunk. Téged nem zavar, ha széthasználod, engem igen. Nekem megéri az odafigyelést, hogy szépek maradjanak a cuccaim.

[ Szerkesztve ]

(#72664) Tikakukac válasza HSM (#72663) üzenetére


Tikakukac
titán

Érezni vagy sem, járattam asztalit vinyóval, a picasa mikor indexelt nekem 30 percet és 15%-nál járt toltam is befele a kötetbe vissza az SSD-t. Nem csak rendszertelepítés az élet.

Ha nem akarod széthasználni ne vedd meg. Semmit sem. A HDD-t meg pörgeted és ütöd-vágod a fejet a brutális véletlen olvasás-írással. Most ha ez jobb, te tudod. Csak arra nincs mérőszám amit odatol a sentinel, ehhez meg van. A venti kopik, a billzet szintén, mi meg öregszünk. Ezek tények és le kell nyelni.

[ Szerkesztve ]

A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

(#72665) HSM válasza Tikakukac (#72664) üzenetére


HSM
félisten

A fotóimat alapból nem tárolnám az SSD-men, azok a külső USB-s adatwinyómon vannak. Szóval ott az SSD-vel nem lennék kinn a vízből.
Tény, előfordulnak szituációk, amikor nagyon jó szolgálatott tesz az SSD, ez kétségtelen. De nálam átlagos használatnál sok hátrányát nem érzem a winyónak, netezek, PDF-eket olvasgatok, programozok, fotókat szerkesztek, word/excel.... :)
Én mikor vettem is vártam a "kilövést", dejó, de gyors lesz, mindenki mennyire áradozik róluk, hát, finoman szólva is csalódott voltam a korábbi RAID0 tömböm után... Nagyon jó cucc, de korántsem akkora durranás, mint ahogy be van állítva. :R

A második bekezdés... Mint már írtam, itt figyel a hátam mögött a 128GB-os Samu 840 PRO SSD, csak nem szereltem be a T420-ba, hogy tudjam tesztelni a winyót, amivel kaptam, jó-e, és lusta voltam motiváció hiányában még betenni és rendszert tenni rá. ;)

Persze, ez így van, a dolgok kopnak, mi öregszünk... Csak az nem mindegy, milyen sebességgel. ;) Az egészségünk is lassabban fogy el, ha vigyázunk rá, és a billentyűzet is a világból kimegy, ha nem püfölöd. Ahogy az SSD is rengeteg időt elmegy, ha nem ramnak használod. ;] Szóval, én elfogadom a természetesen kopást, de továbbra is figyelni fogok a cuccaimra, ne kopjanak a szükségesnél gyorsabban. :R

[ Szerkesztve ]

(#72666) Tikakukac válasza HSM (#72665) üzenetére


Tikakukac
titán

U know ;)

A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

(#72667) HSM válasza Tikakukac (#72666) üzenetére


HSM
félisten

Szval ez a legviccesebb, meg se kéne vegyem, mert van már, csak be kéne csavarozni, és rátolni a wint, ami kb. fél óra sincs driverezéssel együtt. Szerintem a legjobban ez mutatja, mennyire nem érdekel.

(#72668) soldi3r válasza zedii (#72658) üzenetére


soldi3r
veterán

T520 vagy W520, attol fugg mennyire merulsz bele a CAD-be.

HSM, Tenyleg erdekesek a felhasznalasi szokasaid. En jobban eszreveszem, hogy SSD-n van a rendszer, mint a RAM vagy proci bovitest.

Mas,
Jol emlekszem, hogy a proci nyekergest valamivel egyutt ki lehet kapcsolni?

E30 (oo=[][]=oo)

(#72669) xcds válasza soldi3r (#72668) üzenetére


xcds
őstag

A pm-ben a cpu deeper sleep-et le kell tiltani.

(#72670) vétó válasza HSM (#72667) üzenetére


vétó
aktív tag

hmmm... ez esetben nem lehet azt az SSD-t elcserélni valamilyen papíralapú fizetőeszközre? :)

- Nézd egy stoppos! - Á, biztos csak lájkol minket.

(#72671) Francia91 válasza soldi3r (#72668) üzenetére


Francia91
veterán

Én először a P9700-ast vettem a T500-asomba, rá 2 hétre az SSD-t. Addig a 2 hétig minimális előrelépést éreztem. Megjött az SSD, új rendszert tettem fel, hát mit ne mondjak, ég és föld volt a különbség. A P9700 előnye kizárólag 3D CAD-nél és videokonvertálásnál jött ki, pedig az SSD előtt sem rossz HDD volt a notiban, egy Western Digital Scorpio Black 7200 rpm 750 GB. A rendszer sebességében nem volt semmi előrelepés csak a procicserével. Pedig akkor már 8 GB RAM volt a gépemben, a procicsere előtt is. Mondjuk tegyük hozzá, hogy én normál használattal nem tudtam, csak a közelébe kerülni a 4 GB RAM használatnak, egyedül a 3D-s CAD rajzolás miatt kellett a 8 GB RAM, amit bizony elég sűrűn sikerül karcolgatni, de még elég volt. egy átlagos rajzolgatás közben 6-7 GB RAM-ra van szüksége az Inventornak nálam pl, ezt a 4 GB-tal nem tudtam megcsinálni :D

[ Szerkesztve ]

"Nincsenek példaképeim. A munkát, az elkötelezettséget és a versengést csodálom." /Ayrton Senna/

(#72672) Chaser válasza HSM (#72663) üzenetére


Chaser
titán

én meg torrentezek rá, azévan', semmivel nincs nagyobb esélye a behalásának mint egy hdd-nél, ha valami fontos azt úgyis naponta hetente menteni kell, egyébként meg nem fontos :P "vigyázok rá, ne menjen gallyra" - ezen most de jót mosolyogtam:)

_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus

(#72673) YumeD


YumeD
tag

Beszállok a "Guess the ThinkPad" játékba :D



Ehh, most látom nem forgat exif alapján ez a hülye fórum engine, srry :D
Ennyi nehezítés belefér :D

[ Szerkesztve ]

(#72674) Tim82 válasza YumeD (#72673) üzenetére


Tim82
nagyúr

Fent: X61t, X201t, balra lent: W510, a jobbra lentit, azt a lakkostetejű izét nemtom, biztos, hogy Thinkpad? :B

[ Szerkesztve ]

"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

(#72675) YumeD válasza Tim82 (#72674) üzenetére


YumeD
tag

Igen, az akar lenni :D (Rá is van írva... XD)

(#72676) Tim82 válasza YumeD (#72675) üzenetére


Tim82
nagyúr

Ráírva... ugyan már, ráírni sok mindent lehet. :))

"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

(#72677) YumeD válasza Tim82 (#72676) üzenetére


YumeD
tag

Segítek: SL széria :D

(#72678) Tim82 válasza YumeD (#72677) üzenetére


Tim82
nagyúr

Mondom én: biztos, hogy Thinkpad? ;]

Akkor SL500 lesz.

[ Szerkesztve ]

"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

(#72679) YumeD válasza Tim82 (#72678) üzenetére


YumeD
tag

SL400 :)

(#72680) Tim82 válasza YumeD (#72679) üzenetére


Tim82
nagyúr

Thinkpad-eknek látszó tárgyakban nem vagyok annyira otthon. :B ;]

"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

(#72681) YumeD válasza Tim82 (#72680) üzenetére


YumeD
tag

Én se, céges :D

(#72682) HSM válasza soldi3r (#72668) üzenetére


HSM
félisten

Ha van 8GB-od, poénból lődd be msconfig alatt egy napra, hogy max memória 3979MB, ennyi elérhető nálam az IGP lecsípése után a 4-ből. Szvsz azonnal meg fog változni a véleményed, ahogy megtelt a 4GB. :P

(#72670) vétó: Teljesen jogos a kérdés. Nem, mivel az SSD-nek vannak más komoly előnyei is. Nálam a legnagyobb, hogy néma, a T420-amban messze a leghangosabb dolog a HDD könnyű felhasználásnál. Az asztali gépemben is kizárólag ezért cseréltem a Raid0 tömböt rá. Ezenkívül az SSD sokkal kisebb fogyasztású, ami a notinál nagy előny. Az utolsó, de továbbra is fontos előny, hogy jóval könnyebb egy HDD-nél, a gyári HDD 110g, az SSD csak 52g.
Nekem csupán az szokta csípni a szemem, hogy sokan úgy állítják be az SSD-t, mintha nélkülözhetetlen lenne ahhoz, hogy gyors legyen a gép, miközben ez nagyon távol áll a valóságtól. :R

(#72671) Francia91: A gyors HDD nem garancia a sebességre. Pl. ha torrentezel a HDD-ről, kapásból buktad a sebességet, mert ide-oda rángatja a fejet. Ugyanez van, ha túl sok minden van frissítgetve, vagy törölgetve, vagy nincs időnként defragmentálva.

(#72672) Chaser: A torrent egyáltalán nem árt egy SSD-nek. :F Mosolyogtál rajta vagy sem, az utóbbi 10 évben tökéletesen bevált ez a módszer.... Persze, a fontos adatok nekem is mentve vannak mindig, amennyire az anyagiak engedik, de naponta/hetente menteni... Nálam esélytelen sajnos. :N

(#72683) FoxiestFox válasza HSM (#72682) üzenetére


FoxiestFox
félisten

"Nekem csupán az szokta csípni a szemem, hogy sokan úgy állítják be az SSD-t, mintha nélkülözhetetlen lenne ahhoz, hogy gyors legyen a gép, miközben ez nagyon távol áll a valóságtól. "

Szerintem az csípi, hogy míg ez a valóság, nem tudsz érvekkel megvédeni egy realitást nélkülöző álláspontot. :D

(#72684) HSM válasza FoxiestFox (#72683) üzenetére


HSM
félisten

Érveket már adtam. Ha nem tudod elfogadni azt az érvet, hogy a HDD-vel csak arra a néhány másodpercre lassabb a gép, amíg a dolgokat telepíted, vagy betöltöd, utána RAM-ól a felhasználás további 95%-a már ugyanolyan gyors, akkor nem tudok ezzel mit kezdeni.

(#72685) FoxiestFox válasza HSM (#72684) üzenetére


FoxiestFox
félisten

Ha nem tudod elfogadni, hogy ez mérésekkel igazolhatóan hülyeség, akkor tényleg feladom. :)
Számos program használja a háttértárat a betöltésen és swapelésen kívül is, az ugye megvan?
És az is, hogy ilyen programoknál a HDD-t legszívesebben az ablakon dobná ki az ember, ha SSD-s gép elől ül át?
Amióta vissza tudok emlékezni az informatikai tapasztalataimra, az összes eddigi gépemnél a lemezre kellett a legtöbbet várni.

(#72686) Francia91 válasza HSM (#72684) üzenetére


Francia91
veterán

Megsúgom, hogy pl az AutoDesk 3DS szinte teljesen a hátértárra hagyatkozik, amikor dolgozik vele az ember. Egy komolyabb 3D-s rajz szerkesztése HDD-ről már kezdett a rémálom kategóriához közelíteni. SSD-vel keine problem, gyors mint a fene. Citroen szervizprogram ugyanez. Erről tudni illik, hogy közel 30 GB-os program, a rengeteg robbantott ábra és kapcsolási rajz miatt. Nos indításkor ezt a majd' 30 GB-os adatállományt szedi össze, hogy használat közben ne kelljen töltögetnie, mert rengeteg pici fájlból áll a program. Nekem ez HDD-ről 3-4 perc alatt indult el, mióta SSD-vel használom a T500-at, 1 percen belül összekaparja a program, azt, ami az induláshoz kell, és csókolom. És az SSD előtt is volt 8 GB RAM-om, így szintén nem lehet arra fogni, hogy kevés volt a RAM.
De én ezennel ki is szállok a vitából, nem kívánom folytatni, mindenki hisz, amit akar :)

[ Szerkesztve ]

"Nincsenek példaképeim. A munkát, az elkötelezettséget és a versengést csodálom." /Ayrton Senna/

(#72687) azbest válasza Francia91 (#72686) üzenetére


azbest
félisten

Munkahelyi pécém majdnem minden területen erősebb a T61-esemnél, mégis sokkal reszponzívabb a noti az ssd-vel. Nem a sebessége, hanem a random olvasás és írás az, ami miatt sokkal jobb érzés ssd-vel használni a gépet. Win alatt a kezelőfelület nagyon nehezen reagál, ha éppen komolyabban dolgozik a gép. Egy start menü nyitás is hosszú másodperceket tud várni a hdd-re várás közben. Sajna linux alatt is eléggé akadozott az ui olyankor. :K

(#72688) Butcher82 válasza azbest (#72687) üzenetére


Butcher82
senior tag

Tessék már abbahagyni neki nem kell az SSD "oszt jó van" :D ;]

***Go Ahead, Make My Day.*** Clint Eastwood óta szabadon.¯\_(ツ)_/¯

(#72689) Butcher82


Butcher82
senior tag

azbest : Elnézést nem neked szólt csak úgy általánosságban értettem :)

***Go Ahead, Make My Day.*** Clint Eastwood óta szabadon.¯\_(ツ)_/¯

(#72690) HSM válasza Francia91 (#72686) üzenetére


HSM
félisten

Igen, ilyen esetekben hatalmas előny az SSD, kétségtelen. :R Viszont nem mindenki használja ezeket a programokat, pl. én sem. ;) Ugyanakkor mégegyszer köszönöm, végre kaptam egy valós felhasználási helyzetet, mikor nagy előny az SSD az általam tapasztalt eseteken kívül, mint a boot és a telepítések. :R :R :R
Azt mondjuk hozzátenném lábjegyzetben, ha nem lett volna 8GB ramod, csak az SSD, akkor sanszos, hogy közelse tapasztaltál volna ekkora előrelépést, mert a swappelés ugyanúgy megmaradt volna szűk keresztmetszetnek, ami megette volna a sebességet. Ugye a PC sebességét mindig a leglassabb feladathoz szükséges részelem határozza meg. ;)

Mondjuk ki tudod próbálni, msconfigban belövöd, hogy max 4GB rammal induljon legközelebb, és go. :DDD

(#72687) azbest: Jogos. HDD-nél egyszerre csak egy programmal szabad gyilkolni, ez is valós hátrány lehet. :R Ezért is írtam, pl. torrenttel azonnal ki lehet nyírni a HDD sebességét és a felhasználó élményt, ha a rendszerpartícióval közös winyóról megy. :R

(#72688) Butcher82: Van SSD-m. :D Be is fogom majd szerelni ha lesz kis időm. Ahogy írtam, csak az nem tetszett, hogy kicsit túl volt szerintem misztifikálva az SSD haszna bizonyos felhasználási módok mellett. :R De legalább kaptunk még pár helyzetet, mikor tényleg hasznos és mire. Ez minden SSD fejlesztésen gondolkodó Thinkpad tulajnak hasznára lehet szvsz. :R

[ Szerkesztve ]

(#72691) Butcher82 válasza HSM (#72690) üzenetére


Butcher82
senior tag

No, nem bírom ki.. (sok volt a pálinka ilyenkor őszinte vagyok :D helyesírási hibákért előre bocsi) !Szóval lehet ezt csűrni csavarni de... az SSD fényévekkel jobb megoldás mint a HDD mert egyszerűen gyorsabb.Elsősorban mi számít egy gépnél? Hát a sebesség. Lehet mérni meg ezerszer megmagyarázni így úgy de gyorsabb és kész. Nekem 8 gb ram mellett van SSD és jóval gyorsabb mint a 7200-es WD. Nem, nem mértem, de látom.... érzem és nem csak én. Elhasználódás? Hülyeség róla beszélni főleg a HD sentinel szerint mert baromság hogy mennyire használódott el a lemez izé SSD.. mièrt? Mert alig van rá példa hogy besz@rt volna :). Egyébként aki meg nem menti le a fontos dolgait akármilyen más adathordózóra és a "gépen" tárolja az vessen magára. Uff beszéltem ;]

***Go Ahead, Make My Day.*** Clint Eastwood óta szabadon.¯\_(ツ)_/¯

(#72692) HSM válasza Butcher82 (#72691) üzenetére


HSM
félisten

Persze, igazad van, gyorsabb, szebb, jobb, mindenben kb. :) Csaképpen drágább is. Márpedig egy 40-100 000 közötti gépbe, ami itt a topikban igen nagy százelék, elég drága fejlesztés egy SSD, mivel egy jobb darab 128GB-os még használtan is 20 000 magassága, míg a használt HDD-ért nem sokat kap az ember, tehát eléggé zsebbenyúlós a történet, és ha valaki csak a sebességért fejleszt, akkor könnyen előfordulhat olyan felhasználási mód, hogy nem fog sok sebességet kapni a nem kevés pénzéért. :R

Alig van rá példa? Kacckacc... Volt alkalmam több IT-ssel beszélni, akik üzemeltettek SSD-ket "ipari" környezetben, és nem sok jót meséltek a tartósságukról. :N
Itt van is egy jó teszt: [link]
300TB írás után már javíthatatlan hibák a sima 840-esen, jó móka. :)
Pláne, ha hozzáveszem, hogy itt csak pár napokra hagyták magukra a meghajtókat, ami semmi, ha hosszabb ideig kell valamit tárolni, sokkal hamarabb jöttek volna a bajok....

(#72693) Butcher82 válasza HSM (#72692) üzenetére


Butcher82
senior tag

Ipari környezet?? Ne viccelj. Mi otthoni felhasználók vagyunk ha dolgozunk rajta ha nem. 30.000 környékén lehet kapni már 256 gb nagyságú SSD-t. Akinek ez sok, főleg a mai árakat nézve a számítástechnikában az vegyen zsebszámológépet vagy maradjon a lassabb HDD-nél. Pont egy olcsóbb laptopnál is van igazán értelme hiszen egy SSD új "életet" lehel egy régebbi konstrucióba is.Adatvesztés. Ezért írtam hogy tessék menteni. Bármi történhet a géppel ha SSD van benne h HDD.

[ Szerkesztve ]

***Go Ahead, Make My Day.*** Clint Eastwood óta szabadon.¯\_(ツ)_/¯

(#72694) Chaser válasza HSM (#72692) üzenetére


Chaser
titán

Az ssd már kb drágább a gépemben mint maga az x200:) + a 8GB ram és az ips panel is benne vannak. De ezek nélkül nekem használhatatlan lenne, a régebbi gépeknél ugyanannyi jelentősége van az ssd-nek mint az újaknál. Nah jó, atomos dolgokon az se segít:) de te pénzed te döntésed, csak kár ráfogni a hdd megbízhatóságára. Ugyanannyira megbízható/nem megbízható mint a hdd, ráadásul fizikai behatásokra klasszisokkal jobban reagál. Ha meghalja magát gar után? Kit érdekel, addig kurta gyors volt meg nem kerregett a gépem:)

_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus

(#72695) HSM válasza Chaser (#72694) üzenetére


HSM
félisten

Nekem is van SSD-m, csak azt akartam mondani, hogyha a sebesége miatt vettem volna a T420-hoz, mert rábeszéltetek, hogy hű, de milyen gyors, meg más univerzum, akkor lehet most meglehetősen csalódott és k*rva mérges lennék rátok. :P
És nem Atommal szerelt FrankenPad házimod T420, egy i7 2620M ficánkol benne. ;]

(#72693) Butcher82: Inkább egy jobbféle 128-as, mint egy gagyi 256-os.... Márpedig egy jóféle 128-as majdnem 30K ma is.... [link]

[ Szerkesztve ]

(#72696) Pete55555


Pete55555
addikt

Sziasztok. Van egy IBM T40-es notebookom. Hobbigépként használom, tehát ágyból netezni, HalfLife-ot, Midtown Madnesst tolni, illetve torrentezni szoktam éjszakára bekapcsolva hagyni.
Ez utóbbi miatt viszont jól jönne egy nagyobb winchester bele. Viszont IDE.s winyókat nemnagyon kapni, ileltve drágák is.
Szerintetek egy ilyen IDE-SATA átalakítóval működne, ha beletennék mondjuk egy ilyen SATA-s merevlemezt? Esetleg valamennyi gyorsulást is várhatnék tőle, nyilván az IDE szabvány keretein belül. Most egy 40Gb-s IDE-s merevlemez van benne, ami 4200 RPM-es.
Szerk: Ráadásul 14%-os a kondíciója, a teljesítmény még 100%, de gyanús, hogy nemsokára cserélni kell...

Illetve kb mennyi egy ilyen gépnek a fogyasztása, ha csak egy qtorrent fut?

[ Szerkesztve ]

...Szeretem leracsniztatni...

(#72697) Tim82 válasza Pete55555 (#72696) üzenetére


Tim82
nagyúr

Ha nem zavar, hogy nehezen tudod beletenni az adaptert + kilóg a SATA notivinyó és nem tudod a HDD fedelet a helyére tenni, akkor nyugodtan.

De szerintem életképesebb megoldás az optikai meghajtó helyére venni egy Ultrabay SATA vinyókeretet és abba tenni a SATA vinyót. Arról is tud boot-olni a T40-ed, csak maradjon meg a belső vinyóhelyen is valami rádugva az IDE csatlakozóra (ezzel kapcsolatban Flashcash fórumtárs itteni hozzászólásait nézd meg). Az Ultrabay hely is ugyanúgy IDE szabványt használ, az odatett SATA vinyó ugyanolyan sebességgel fog menni, mintha a vinyóhely IDE csatlakozójára dugnád.

(A T40-nek nyilván overkill lenne, de amúgy ha rákeresel a topikban, írtam korábban olyasmiről, hogy mSATA SSD-t átalakítóval be lehet tenni. Kulcsszavak: T43 msata ssd (tabletről írok, macerás lenne linkelni, elnézést).

Nem hiszem, hogy csak torrent mellett nagyobb lenne a noti fogyasztása 30-35W-nál.

[ Szerkesztve ]

"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

(#72698) brd válasza HSM (#72690) üzenetére


brd
nagyúr

Torrent: a Microsoftnak több évtized után sikerült kifejleszteni valamiféle háttértár (I/O) kezelés prioritizálást (Vista+ feature). Ilyen esetekben egész jól alkalmazható. (A fejlesztési "nehézségeket" jól jellemzi, hogy igazából nem prioritáskezelésről van szó, hanem valahogyan úgy lehetne hívni, hogy "időszelet-felosztáson alapuló súlyozás". Ugyanis az egyes szintek a valóságban úgy tapasztalhatóak meg, hogy egy adott időt tekintve, a beállított szint szerint kap egy max. felhasználható intervallumot az időszeletekből. Ennek az a hátránya, hogy az alacsonyra állított task akkor sem tudja teljesen kihasználni a háttértárolót, ha semmilyen más task nem használja éppen, továbbá, a magasabb szintre állított taskot is hátráltatni tudja egy alacsonyabbra állított.)
Pl. ezzel a programmal, viszonylag kényelmesen beállítható állandóra az I/O "prioritás", taskonként (a próbaverzió is elég erre a célra, csak indításkor dob egy kérdést, de kibírható).

The only real valuable thing is intuition.

(#72699) Pete55555 válasza Tim82 (#72697) üzenetére


Pete55555
addikt

Utánanézek az ultra bay-es megoldásnak, mennyibe jönne ki. Az mSATA SSD-s az drága lenne nekem, annyit nem akarok rá költeni, azért annyira nem új gép.
Azt a processzort amit te vettél az enyémbe is bele lehetne rakni? Valahol azt olvastam, hogy az enyémbe ez a max amit kezel, de a foglalata olyan a tiednek is.
:R

...Szeretem leracsniztatni...

(#72700) HSM válasza brd (#72698) üzenetére


HSM
félisten

Újabb hasznos infóval gazdagodtunk, köszi! :R

Útvonal

Fórumok  »  Notebookok  »  ThinkPad (NEM IdeaPad) (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.