Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Luck Dragon: MárkaLánc
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Luck Dragon: Óraátállítás
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- MasterDeeJay: Intel Optane M10: mire lehet használni?
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
-
LOGOUT
Pár mondatban a Lenovo ThinkPad sorozatú laptopjainak a jótállásáról:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Összehasonlításképpen: a munkahelyi P14s G3-ban 167 ciklus van 0% elhasználódással (legalábbis TLP azt írja). Tegnap este 7 körül eltettem sleepbe 95%-ra feltöltve, reggel 9-kor felnyitottam így 83%-ra merült.
Korábban többet merült de rájöttem hogy a BIOS-ban Windows sleep (s2idle) volt beállítva nem Linux (s3). -
-
carr
őstag
válasz
donjohnson
üzenetére
köszi megnézem, aztán jelentkezem.

(gyors/hybrid alvást korábban kikapcsoltam, de most szembesültem vele, hogy főkapcsoló hibernálásra volt állítva, illetve 4mp atx force kikapccsal állítom le néha)
-
donjohnson
addikt
win10 és win11 alatt a kikapcsolás nem teljesen kikapcsolás.
keresd meg a Vezérlőpultban a gyorsindítást és vedd ki a pipát. akkor nem fog merülni a géped. -
carr
őstag
Sziasztok
T495 nem új win, de szvsz irreleváns utóbbi.
A lényeg, hogy asztali gépként üzemel, az akkuban 242 ciklus van. Vantage töltési küszöb bekapcsolva 85%ig tölt. Éjszakára néha kikapcsolom az elosztót, kikapcsolom a gépet, és reggel ez fogad. 11 óra kikapcs, és hálózati tápellátás nélkül.
kuka az akku? egyébként cca 2-4 órát tud lehúzva.
köszi
-
donjohnson
addikt
válasz
adika4444
üzenetére
ott az összes thinkpad szerviz, ha lenyitod a thinkpad részt: https://www.lenovo.com/hu/hu/contact/
-
adika4444
veterán
válasz
yodee_
üzenetére
Megnézem, hátha itt is ez megoldja.
Más: A T14 g5-ömre helyszíni szervizgarancia van, viszont ettől függetlenül van Budapesten olyan hely, ahol foglalkoznak ilyen gépek hivatalos szervizelésével? Legkisebb fordulaton néha morog a venti, meg ki is kéne tisztítani, de ha valahol ez megvárható, akkor beszaladnék vele, nem okvetlen hívnám ki a szervizt.
-
-
válasz
CortezX
üzenetére
A T14(s)-ben a 3K (2.8k) kijelző OLED ami 240 Hz-es PWM-et használ. A Yoga7Pro-ban lehet magasabb frekvencián megy (nem tudom pontosan melyik modell, egyik tesztből emlékszem rá).
A P14s G5 (és G6+) esetén az Intel és AMD modell eltérő.
Intel: 3k IPS + alumínium
AMD: 2.8k OLED + üvegszál / szénszál / újrahasznosított műanyagTippre az Inteles P14s közelebb lehet ahhoz, amit masszívabb TP-nek mondunk.
Arról sajnos nincs infóm hol lehet kipróbálni ezeket élőben. -
CortezX
aktív tag
válasz
barnam_
üzenetére
Köszi az infókat
Egy ideje én is szemezek a T14s G5/G6 gépekkel. Egy Yoga7pro-t nyúzok most, igazából a fényes kijelző (és annak "libegése"), valamit a touchpad minősége ami nekem kicsit csalódás az Elitebookok után. A 3K 100% srgb (400nit) kijelző illetve a billenyűzet viszont bejön, ezekből már nem engednék. A kijelző miatt képbe került a P14 G5 is, de gondolom az is a masszívabb gépek közé tartozik. BP-n hol van olyan üzlet ahol ki lehet esetleg próbálni az újabb Thinkpadeket?
-
yodee_
őstag
válasz
adika4444
üzenetére
Illetve ahogy felhajtom a kijelzőt, a hátsó sarkoknál hajlamos enyhe recsegő, nyikorgó hangot kiadni.
Én azt vettem észre a sajátomon, hogy a sarkokon lévő fenék rögzítő csavarok mindkét sarokban elmentek... Totál laza volt mind a kettő. Most rendeltem picivel hosszabbakat mert az eredetivel nem lehetett belekapatni.
-
válasz
donjohnson
üzenetére
Köszi.
-
válasz
adika4444
üzenetére
Anno mikor írtad, akkor még azt hittem, hogy egyedi jelenség, de szerintem mindegyik ilyen. Értem ez "egyszerű" irodai gép és a jobb minőség feljebb van pozicionálva, de pár generációval korábban tudtak masszívabb gépet gyártani sima T-ben is.
Nem rossz gép, de az E szériához képest többet vártam... az "E" nem recseg (alumínium LCD és alsó burkolat ), és a 8840U sem gyorsabb* a 155H-nál. Akkuról energia hatékony módban konkrétan lassabbnak is érződik. Ha nem OLED kijelző lenne (aminek ugyancsak megvannak a hátrányai, lásd korábbi hozzászólásom), akkor egy percig sem gondolkodtam volna hogy vissza küldjem.
*: sok szálon terhelve hosszabb távon konzisztensebb és gyorsabb az AMD, de átlagos használat során nincs különbség. Pl. Cinebench 2023 több szálon egyszer lefuttatva a 155H gyorsabb, de 10 perces kör után a 8840U ért el többet. -
Sziasztok!
Már fejen pörögtem a Hardveraprón, de nem találok magyar matricát... Minden néven kerestem már de egyetlen találatot sem dob a kereső. Egy P51-et kellene matricázni.
Ennyire megszűnt ez a termékcsoport? Ha valaki tud, kérem, dobjon meg egy hirdetéssel.
-
adika4444
veterán
válasz
barnam_
üzenetére
+1. T14 g5 és hasonló a tapasztalatom. Annyi, hogy nekem a billentyűk elkezdtek recsegni, pedig nem eszem felette, főleg nem morzsázok. Nincs is alatta semmi, egyszerűen bizonyos szögben lenyomva furcsa recsegő hangot ad.
Illetve ahogy felhajtom a kijelzőt, a hátsó sarkoknál hajlamos enyhe recsegő, nyikorgó hangot kiadni.
Összességében szeretem és jó használni, de ja, lehetne masszívabb. Sokkal masszívabb...
-
válasz
tomee152
üzenetére
Szia!
T14s G6 nem volt a kezemben, de T14 G5 igen ami valószínűleg ugyanaz az anyagminőség, mint a G6 esetén.
Lássuk a specifikációt:
T14: PC + 20% CF (top), PC + 20% CF (bottom)
T14s: Carbon fiber hybrid (top), aluminium (bottom)
(plusz még részletesen felsorolja az újrahasznosított anyagok listáját)
Vagyis a T14 nagyrészt újrahasznosított műanyag némi szénszállal, a T14s-ben több a szénszál és kevesebb a műanyag (ezzel együtt az újrahasznosított is).
Gyakorlati tapasztalatom a T14-el nekem az, hogy csalódás. Nincs meg az a robusztus érzet mint a korábbi szériáknál. Kézbe veszem vagy felemelem és recseg ropog... nem durván, de egy 5-600 ezer Ft-os laptoptól többet várnék. Főleg, hogy van itt kéznél T14 G2 meg P14s G3, azok masszívabbak. Nem használt, 2026 februári gyártás újonnan vettem.
A billentyűzet viszont tökéletes, halk és könnyű rajt gépelni, a műanyag burkolatok is kellemesek érintésre.
A kissé könnyebb hajlékonyabb házat a javíthatósággal magyarázzák, szerintem inkább költség spórolás.Súlyban a két gép között nincs nagy különbség, már a sima T14 is elég könnyű. Viszont ha sokat hurcolod és "masszív Thinkpad érzés" kell, inkább az "s" változat szerintem. De még akkor is inkább nézd meg valahol élőben.
-
tomee152
csendes tag
Sziasztok!
Ebben a konkrét kérdésben hosszas keresgélés után sem találtam hozzászólást: T14 és T14s között vacillálok (mindkettő G6). Az alapvető különbségekkel tisztában vagyok (a slim keskenyebb, könnyebb, más portok, korlátozottabb javíthatóság, stb.), ami viszont leginkább érdekelne, hogy a Ti tapasztalatotok alapján az anyagminőségben, de még inkább a billentyűzet minőségében van-e érdemi különbség?
Amennyire tudom, az "s" változat némivel jobb anyagminőséggel készül, bár azzal is tisztában vagyok, hogy ezen a billentyűzet csere jóval problémásabb mint a sima T14 esetén.
A kérdést tudatosan a konkrét specifikációk nélkül teszem fel, mert leginkább a fenti aspektusra szűkült le a döntési helyzet (bár annyit hozzáteszek, hogy a T14s esetén egy Ryzen változatról, míg a sima T14 esetén Intel verzióról beszélünk és alapvetően az előbbit preferálom).
Előre is köszönöm szépen a válaszokat!
-
vicze
félisten
válasz
donjohnson
üzenetére
A dokkoló tökéletesen használom G3 es újabb gépekkel 2db 4K minitorral, a G2 soha nem tudott 1 kábelen meghajtani 2db WQHD-nál nagyobb kijelzőt.
-
donjohnson
addikt
válasz
vicze
üzenetére
próbáltad a második displayporton és a hdmi-n vegyesen?
mert amúgy a táblázatban is vegyesen van a 2x4K.
nem írtad, hogy milyen kábelt használsz, 2 displayport vagy 1 hdmi, 1 displayport.
a lenovo is így említi a sima usb c dock-nál a 2x4K-t, overview and features:
Note: Dock has the ability to support DisplayPort™ 1.4 and HDMI™ 2.0 for max 2 x 4K @ 60 Hz displays, but the real video output would depend on the system’s output. -
vicze
félisten
válasz
thgergo
üzenetére
Nekem itt van G2 meg a 2db 4K a TB4 hibrid dokkal, nem megy a 2db 4K, csak 30Hz-n, úgy nem hiszem, hogy bárki hasznàlni akarja. 1db 4K és 1db FH megy maxon, 60Hz-n felette problémás, de már így használva is döcög a eger néha, mert LAN mellet elég szar lesz a késleltetés a USB-n.
Még egyszer nem levegőbe beszélek, itt van előttem 4évig használtam, ezt a felállást.
-
totron
addikt
540-nél van ez a butaság, hogy bár a klasszikus ThinkPad-élményt hozná, száll a kurzor trackpointtal mint ló, viszont mikor érintve kattintásra kerülne a sor kell egy köztes, átállós művelet a touch-on, a touch-ra, hogy áthelyeződjön a fókusz rá. Lehet ez simítás vagy érintés, lényeg, hogy érdemben nem tud együttműködni így point és touch. Tehát egy kattintás, amit regisztrál is, csak a második művelet lehet a point használata után. A point is parlagon marad így, mert folyamatosság csak touch-csal van. Alternatív driver van-e, azt nem tudom.
A kétkezes-fizikai kattintós használat szintén nemigen adja. -
thgergo
tag
válasz
vicze
üzenetére
T14 G1 Ryzen 4750U -val a tapasztalatok: 10Gbps -nál biztosan többet tud a G2, mivel ennél csak jobb lehet:
1) 4k monitora közvetlenül "vastag usbc-usbc" kábel, teljes 10Gbps link csak displayport-ért felel, adat csak USB2 480Mbps-en van, és még tölti is a laptopot 65W-al. Ha fél gigabit elég a hálózathoz, jó lehet, ha van a monitoron/ilyen konverteren USB2 hub. (megj: mivel a displayport egyirányú kapcsolat, az össz sávszél 20Gbps lesz.)2) 40A9 USB-c Thinkpad dokkoló
10Gbps link felosztódik 5Gbps monitorokra, 5Gbps adatra. Emiatt ugyan az USB portok a dokkon gyorsabbak lesznek de a monitor csak 1 db 2560p lesz max, 4k csak 30 Hz-en...3) 40AS USB-c gen2 Thinkpad dokkoló - kétszeres sebesség
20Gbps link osztódik 10Gbps monitorokra, 10Gbps adatra. 1 db 4k monitort biztosan meghajt 60 Hz-en, de Lenovo szerint 2 db 4k 60Hz monitor is menni fog: (bár ezt nem értem hogy fér be a sávszélességbe...)
https://support.lenovo.com/us/en/solutions/pd029622meg ezt érdemes elolvasni:
https://www.reddit.com/r/thinkpad/wiki/newdocks/ -
válasz
Scalpel
üzenetére
Szerintem ez a hiba lesz az, csak itt az USB-C változatot masszírozzák:
[link]
Kimértem volna a kondikat, csak a Thunderbolt változat PCB layoutja más, és rajzom nincs hozzá, ergo nem tudom, mi lenne a helyes érték. Szóval kettőt kukáztam, azok már végstádiumban voltak. Egyet megtartottam, aminél (még) nem olyan súlyos a helyzet, de szerintem kidobom azt is. Tartok tőle, hogy nálad sem firmware hiba lesz. -
Wolfskin
őstag
Sziasztok,
a T16G2-ben (w11) hogy tudom kikapcsolni a Modern készenléti állapot? Ha leteszem alvó módba, akkor ott is marad, semmi nem ébreszti, csak az I/O gomb.
Elég zavaró, hogy sleep után kb 10 mp és már világít is a kijelző. Lehet, hogy a 40AY dokkoló kapcsolgatja, de akkor is nonszensz. Utánaolvastam, és szeretném kiiktatni ezt a "modern" dolgot. Lehetséges? -
totron
addikt
válasz
Scalpel
üzenetére
Így van, az X9-nél csaptak bele a lovak közé úgy igazán és gondolták, hogy majd jó ötlet lesz egy érzéketlen módosítás. Egy komment szerint "a gyártó nem érti a saját márkáját", hát igen. Kísérleteztek alternatív irányítással is, de ami még tovább növelte volna az árat, végül aztán nem meglepő módon a költségcsökkentés és az aktuális trend felé fordították orcájukat. Ökrök, ha szerephez jutnak ugye. Pár bennfentes fázisfotó az esetről: [link] [link]
#128021lanszelot, ThinkPad touchpad sticker néven tudod levadászni. -
Chris500
csendes tag
Sziasztok lenovo thinkpad t14 gen 2 ryzen 5650u hosszabb játékidő alatt menyit veszít a teljesítményéből ?
-
Francia91
veterán
Na, kikerült Németországba hozzánk feleségemnek vásárolt X270-es ThinkPad. Itt nem kaptam választ egy kérdésemre sem a típussal kapcsolatban, hosszas olvasgatás után belevágtam. FHD IPS kijelzős példány, gyári magyar klaviatúrával. Pöpec masina, amire neki kell (internet, film, írás) tökéletes

A későbbiekben fog kapni 16 Gb-os DDR4 modult, és M.2 2242 SATA SSD-t, az mostani 2,5"-os NVMe átalakítós helyére meg megy 2 Tb-os SSD. Valamint Intel AX210-es kártyát, mert 1000-es netünk van (a hanyatló Németországban, ahol WIFI sincs
) -
Scalpel
senior tag
válasz
bytesizelife
üzenetére
Biztos hogy a tápellátás szar benne? Remélem hogy nem.
A 40B0 nekem is villogtatja az egyik monitort. Volt egy firmware verzió, amivel a legkevésbé csinálta... aztán kijött a még újabb és azzal megint. Én a lenovo fórumon is mintha firmware függő hibaként lett volna leírva. Mondjuk lehet firmwaret downgradelni, mert csak a force kapcsolót kell neki megadni parancsorban, de annyira nem sűrűn blackoutol, így nem kockáztatok egy brickinget. Egyszer sikerült annyira elk*rnom a firmware frissítést, hogy csak linux alóli kuruzslással sikerült életet lehelni bele, miközben egy sámán kérte az ártó szellemek távozását... -
vicze
félisten
válasz
Viperboy
üzenetére
Nem a dokkoló határozza meg milyen és mekkora felbontású monitort tudsz rá kötni, hanem az USB port sávszélessége.
A G2 AMD-n a USB-C portok 10Gbps-esek, így a 2xFHD+ és1Gbitet semmilyen formában nem tudják átvinni. Csak két külön kimenten tudod meghajtani a leírt felbontású két monitort.A fentiek tapasztalatok és nem többiek által írt elmélet.
-
válasz
donjohnson
üzenetére
...ráadásul a Thunderbolt változat problémásabb is, a belső tápellátása megpusztul idővel (nálam két 40AC is tönkrement). Úgy indul, hogy néha elmegy a monitor képe. Ez odáig súlyosbodik, hogy a végén már egyáltalán nincs kép, és ha bármilyen fogyasztót (USB stick stb) rádugsz, összeomlik a kapcsolat a PC-vel. Az USB-C változattal (40AY) eddig nem volt gond.
-
totron
addikt
válasz
Intelligencs
üzenetére
olyan modelleket, amin nincs is...
Egy ilyen már van... Point nélküli. -
zsoltip
őstag
válasz
donjohnson
üzenetére
ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock - Type 40B0
Én ezt használom 2 db 4K monitorhoz. -
Viperboy
csendes tag
válasz
donjohnson
üzenetére
Köszi, de van is vele tapasztalatod? 2*fhd-t bármelyik elvisz, de a 2.5k+4k már gond szokott lenni… már szívtam sajnos pár dokkolóval

-
donjohnson
addikt
válasz
Viperboy
üzenetére
tessék, egy usb c kábel megy a laptopba:
Lenovo ThinkPad Universal USB-C Dock -
Viperboy
csendes tag
Sziasztok!
T14 G2 AMD-hez keresnék dokkolót, amiben van 1G Rj45, illetve meg tud hajtani egy 2.5k és egy 4K monitort, valamint a laptopra csak 1 kábellel csatlakozik és azon keresztül tölti is. Nem ragaszkodom gyarihoz, de nem is zarkozom el
lényeg, h menjen, ne úgy mint a mostani dual-HDMI Icybox. -
válasz
Intelligencs
üzenetére
Ott a pont!! Ezért kérdeztem.
-
-
lanszelot
addikt
Hello,
Egyik laptopom touchpadja el kezdett hámlani, így levakartam. Nagyon konnyen bankkártyával lejött valami hártya.
képen jól látszik.
Jól működik, csak most fényes.
ezmiez? -
Orgi
addikt
Sziasztok!
Barátomnak van egy Thinkpad T580 laptopja, a cikkszáma 20LAA07SUK, utolsó 1.44-es BIOS-sal, friss W11-el. Olyan problémát tapasztal, hogy melóhelyen usb-s billentyűzetet és egeret hazsnál hozzá, azzal tök jól megy, de otthon is szokta használni, akkor csak touchpaddal. Ilyenkor jön elő az, hogy otthon bekapcsolja a laptopot és nem működik a touchpad része, csak újraindítás után.
Szerintetek mi okozhatja ezt? Segítséget kért és próbálok távgyógyítani... mondjuk most annyi jutott eszembe, hogy lehet csak hibernálódik a gép vagy fastboot van és nem kapcsolódik ki a gép, mikor haza viszi és ezért keresi a már nem bedugott egeret/billt neki elsőre és csak újraindításnál jön rá, hogy már nincsenek bedugva ezek?
Előre is köszi!
-
azbest
félisten
válasz
FoxiestFox
üzenetére
lcd-nél sokkal magasabb frekvencián, akár kHz-es tartományban villogott a modern háttérvilágítás. Persze voltak ócskábbak, ahol a led verzérlés kis fényerőn már lecsúszott látható tartományba. Viszont tévék esetén szándékosan hozták vissza. Mert a folyamatos világítástól döcögőnek tűnnek a mozgások, míg ha csak kis időre villan fel, az agy folyamatosnak érzékeli. Azt nem tudom, hogy sok felvillanás több azonos képkockával szintén döcög -e vagy elkezd hasonlítani a szappanopera effekthez, ami a beszúrt köztes képkockákkal volt a folyamatosabbnak szánt képpel. De modern tévéken szándokosan beszűrnak sötét képkockákat... az oled is eléggé tévés származású.
Az lcd led háttérvilágítás pwm-je valsz technikai korlát is volt kezdetben.
-
válasz
barnam_
üzenetére
Vágom, de a crt összehasonlítás miatt említettem így, mert az csak 50-szer rajzolja újra képet, de nincs külön háttérvilágítása, tehát olyan, mintha a PWM csak 50-szer villanna egy másodpercben, azért ma sokaknak az már halál, pedig anno mindenki nézett tévét.

Az LCD PWM amúgy a világ egyik legszükségtelenebb dolga szerintem, nem is értem hogy gondolták, adott a panel a tartalommal ahol a képpont csak akkor frissül, ha változik a tartalma, de a világítás mögötte villog, ehhhh. Vagy használod max fényerőn amitől éjjel kisül a szemed, vagy elfárad a villogástól.
-
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Várj, a 240 Hz nem a képfrissítés hanem a PWM frekvenciája. 240-szer villogtatja a kijelzőt ahelyett hogy fix háttérvilágítás lenne.
A képfrissítés 120 Hz, ami tényleg brutál, más kérdés hogy tényleg szükség van-e rá
Szerintem a CRT 50 Hz-e más, meg ahogy írod is azon nem statikus tartalmat nézel.
Filmre nagyon jó ez az OLED, de kifolyna a szemem ha ezen kéne dolgoznom (böngésző meg fejlesztő környezet). -
válasz
totron
üzenetére
Kevésbé vibrál 50% felett, mint alatta, de attól még vibrál. Ha itt megnézed az oszcilloszkóp képeket (P14s G5 teszt, de ugyanaz a panel), akkor ott is látszik hogy 120 vagy 240Hz-en vibrál DC dimming esetén is. Míg mondjuk a T14 G5 teszt esetén ahol az 1200p low power kijelzővel tesztelték, teljesen egyenes a vonal.
A valódi DC dimming az oszcilloszkópon egy tökéletesen egyenes, folytonos, vízszintes sárga vonalként jelenne meg. Ez azt jelenti, hogy az áramellátás állandó, a fényerő pedig kizárólag a feszültség csökkentésével változik. Amit a Notebookcheck ebben az összefüggésben DC dimmingnek nevez, az valójában csak impulzusos működést jelent (duty cycle), enyhe feszültségcsökkentéssel kombinálva. A képernyő továbbra is villog, de a „kikapcsolt” idő kisebb mértékű.Lehet az én szemem túl érzékeny, de szerintem laptopokban van még hova fejlődni az OLED technológiának. Persze most is van már 1000 Hz feletti PWM OLED, csak mire az lecsorog az emészthető árú laptopokba... Míg mondjuk a telefonomban lévő LTPO OLED 480 Hz-en villog és azon tök mindegy hogy sötét vagy világos módban mennyit olvasok rajta, nem fárasztja a szemem.
Sokat gondolkoztam rajta hogy megtartsam-e ezt a laptopot, mert se az összeszerelés (*) se a kijelző nem váltotta be az elképzelt reményeket (illetve de, a kijelző gyönyörű, csak nem tudtam hogy a PWM zavarni fog); de marad mert egy hasonló konfig simán 1000€-val többe kerülne, meg úgyis nagyrészt monitorról használom.
Ha pedig a 100% sRGB LP kijelzővel vettem volna, akkor amiatt sóvárognék, hogy miért nem OLED-del vettem
*: biztos tartósabb és minőségibb meg jobban szerelhetőbb, mint az E14, de amikor kézbe veszed vagy felemeled, az nem recseg. De legalább újrahasznosított műanyagból van meg 9/10 az iFixit repair score... -
válasz
barnam_
üzenetére
Hogy megszoktuk a jót.

Másodpercenként 240-et frissíteni az brutál, én minden éjjel egy olyan CRT tévén nézek tartalmat (önszántamból
) , ami 50-szer frissít egy másodpercben, és soronként csinálja, nem egyszerre
Amúgy érdekes mert ezt pont letojom, ugyanakkor az IPS pwm az megőrjített, mert azt olvasásra, fórumozásra használtam, arra a felhasználásra idegesített, médiára tökre nem. -
totron
addikt
válasz
barnam_
üzenetére
Csokorba gyűjthetnénk a 100% sRGB modelleket. A DC-dimming - gondolom nem true - hogy szuperál? Miért nem jó az 50%-tól kezdődő tartomány neked? Itt éjjel-nappal 100%-on kell nézni... IPS-nél a háttérfénybe van elrejtve az ördög. Mindent egybevetve ezzel a karakterelmosódással főleg meggondolandó, még a nemérzékenyeknek is az OLED.
A bevilágítás ronda dolog, ki kell fogni a jó példányt, aztán meg vigyázni rá. Olyan is van, hogy állásában ki- azaz visszamozogja magát és nincs többé zavaró tényező. Az erősebb esetekre ez persze nem igaz, keret- és konstrukció függvénye is. -
válasz
tylerddd
üzenetére
Üdv,
Én a beégéstől tartanék a legkevésbé, feltéve ha nem egy több éves laptopot veszel amin 24/7 ment a kijelző statikus tartalommal.
Nemrég vettem egy T14 G5-t OLED kijelzővel. Laptopban új nekem ez a kijelző, eddig 100% RGB IPS példányok fordultak meg a kezeim között.
Kezdjük a jóval: a színek tényleg gyönyörűek, a fekete teljesen fekete, nincs bevilágítás a képernyő szélén.
A rossz:
- mivel a kijelzőnek nincs háttérvilágítása, a fényerőt úgy szabályozza hogy a pixeleket ki-be kapcsolgatja (PWM), ezáltal érve el a kívánt fényerőt. Ez ebben az esetben 240 Hz, vagyis másodpercenként 240x vibrál a kijelző. Ha erre érzékeny vagy, fejfájást vagy szédülést is okozhat, jobb esetben csak zavar a jelenség. Az enyémben lévő panel 50% fényerő felett DC dimminget használ, vagyis abban az esetben a pixelekre menő áram csökkentésével éri el a kisebb fényerőt.
Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy sötétben alacsony fényerőn kellemetlen lehet a laptop kijelzőjét bámulni.
- az OLED többet fogyaszt mint az IPS, vagyis az akku idő kap egy pofont. Ezt lehet ellensúlyozni sötét mód használatával, ami segít is. Viszont a sötét háttéren fehér betűk a nagy kontraszt miatt néha olyan hogy szétfolynak a betűk.
- pixel elrendezés: fizikailag más a pixelek elrendezése mint IPS esetén, emiatt adott esetben a betűk lehet nem lesznek olyan élesek. Elvileg a ClearType fontok kalibrálásával lehet ezen segíteni - én még nem próbáltam.
- tükröződés: van rajta egy matt réteg ami valamit használ, nem olyan mint a consumer fényes kijelzők. De ettől függetlenül ablakkal szemben ne használd.Összességében részemről csalódás ez az OLED, főleg a PWM miatt.
A színek és a kontraszt tényleg lenyűgöző, de az IPS színek sem sokkal rosszabbak 100% RGB esetén, leszámítva a tipikus LCD bevilágítást. -
Üdv! OLED kijelzős ThinkPad-ekről mi a véleményetek? Telefonban és tévében már jó ideje ezt a technológiát használom és nem tapasztaltam beégést, viszont egy laptopon több a statikus kép úgy gondolom. Garanciális hibaként cseréli-e a gyártó, ha beégne? Köszönöm!
-
bigrock
addikt
Sziasztok,
Tudok, nem TP, de hátha van valakinek véleménye:
Volna most lehetőségem céges laptopként egy Lenovo ThinkBook 16 G8 Notebook (21SK00A4HV) beszerzésére. 70% irodai meló, 30% terep (ip kamerák, beléptetők stb. telepítése), emiatt jól jön az RJ45 port. Ha az a vélemény, hogy nagyon nem javasolt, akkor inkább nézzek itt a HA-n abból az összegből valami business Thinkpadet?
Köszi a válaszokat. -
Reggie0
félisten
válasz
vargas0502
üzenetére
Ha akkurol csinalja ezt, akkor meg tudod nezni a fogyasztast mind a ket esetben es kiderul mi az oka.
-
Reggie0
félisten
válasz
vargas0502
üzenetére
Akkurol vagy toltorol?
Új hozzászólás Aktív témák
- Szép! HP EliteBook 855 G7 Fémházas Strapabíró Laptop 15,6" -65% AMD Ryzen 3 PRO 4450U 16/256 FHD
- HP 250RG10 3-100U 15 8GB/512 PC (B9YG6ET) Bontatlan (2db)
- HP EliteBook 655 G10 15" Ryzen 5 PRO 7530U 32GB RAM Garancia 2028.02.27.
- Lenovo ThinkPad X13 Gen 3 i5-12. gen-16GB DDR5 RAM 256GB SSD FHD+ gari.l 4g modem Érintőkijelző
- ThinkPad P16 Gen1 16" FHD+ IPS i9-12950HX RTX A1000 32GB 512GB NVMe magyar vbill ujjlolv gar
- Arris VIP7100 Android TV 4K
- Azonnali készpénzes INTEL CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Konzol felvásárlás!! Nintendo Switch
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dell Wyse 5470,14",FHD, N4100 CPU,8GB DDR4,128GB SSD,WIN11,IR KAMERA
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Egy ideje én is szemezek a T14s G5/G6 gépekkel. Egy Yoga7pro-t nyúzok most, igazából a fényes kijelző (és annak "libegése"), valamit a touchpad minősége ami nekem kicsit csalódás az Elitebookok után. A 3K 100% srgb (400nit) kijelző illetve a billenyűzet viszont bejön, ezekből már nem engednék. A kijelző miatt képbe került a P14 G5 is, de gondolom az is a masszívabb gépek közé tartozik. BP-n hol van olyan üzlet ahol ki lehet esetleg próbálni az újabb Thinkpadeket?

Kár hogy már nem lehet kapni olyan modelleket, amin nincs is... Bár amerre a világ megy, inkább trackpoint nem lesz rajta hamarosan.
képen jól látszik.
ezmiez?
) , ami 50-szer frissít egy másodpercben, és soronként csinálja, nem egyszerre