Hirdetés
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- A fénynél gyorsabban
- Építkezünk 6. rész (2024)
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
-
LOGOUT.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
zolnagy
őstag
Gaggia Classic 2011-es gépe van az ismerősömnek. Sajnos a kapcsolósor eltörött. Itt olvastam korábban, hogy nem lehet már kapni. Én 6 éve Cady Trade-nél vettem, akkor még volt, most már valóban nincs. Expolygonban, Danettinél sincs sajnos.
Milyen egyéb beszerzési forrást próbáljak? Esetleg valaki tudott valahol venni?
Ha tényleg a világon nincs már, akkor esetleg csinált valaki helyettesítő megoldást. Ötleteket szívesen veszek. Köszi! -
#85578752
törölt tag
válasz balazs1956 #132898 üzenetére
A DeLonghi Dedica 15 cm széles, a Tchibo Esperto 18 cm. Az oldalához azért néha hozzá kell férni karbantartáshoz, de amúgy felül van a kávétartály víztartály, elöl a tálca, keveset kell karbantartani, főleg ha nem gőzölős verziót veszel. Napi egy-két kávéval bírná az igénybevételt is jó darabig.
A Tchibo oldalán aránytalanul nagyot drágult, keress rá árukeresőn hogy mennyiért lehet venni olcsóbban.[ Szerkesztve ]
-
hogyaza
tag
-
icm
tag
válasz zolnagy #132901 üzenetére
Shades papa verziója? Nem feltétlen annyira szépségdíjas… egyébként ebay-en keresgélnék hátha (most épp nem találtam). Még opció lehet a kávégépbolt is, nincs listázva de egy telefont megérhet, hátha tudnak szerezni valami csoda folytán. Eredeti melyik része tört el? Nem lehetne ragasztani? Nagyon tré ötlet?
"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
zolnagy
őstag
válasz hogyaza #132903 üzenetére
@hogyaza és icm,
túrtam a netet, de eredeti verzió már sehol nincs. Külföldi webshopokban is ott a képe, de mindenhol out of stock, vagy már nem forgalmazzák ...stb.
Amit készen találtam, az alternatíva, ami egyébként működésben, későbbi szerelhetőségben valószínűleg jobb is, mint az eredeti.
Kezdve icm által linkelt Shades megoldással, ami kinézetre a legszebb és a gombok piktogramja is a funkcióra utal. A gond az ár. Szállítással együtt már 43,59 GBP, ami ~20e Ft (és még gondolom Áfát is fizetni kell, ha megjön, mert UK)
Aztán ebayen találtam ilyet: [link] Ez már nem annyira esztétikus és a gombok mindegyike 1/0 feliratú.
Közben megtaláltam a 3D nyomtatáshoz a fájlokat, gondolom Ő is ezt nyomtatta ki és tett bele kapcsolókat: [link] Ennyi erővel ki tudnám valahol nyomtatni és kapcsolókat biztos találok hozzá pl itt: [link]
A szétesett eredeti kapcslót csak képeken láttam, de sajnos pont a tengely rögzítésnél törött el. Meg lehet talán ragasztani, de nem lesz az a tartós megoldás. Majd megnézem élőben is. -
Zen42
tag
Tanácsot szeretnék kérni.
A kávék egy része úgy viselkedik, hogy kibontom és amíg el nem fogy a zacsi, fokozatosan laposodnak az ízei de nagyjából végig ugyanolyan. Ha 250-es akkor a végére már nem annyira komplex de még az is elfogadható egy hét múlva.
A másik típus az amelyiktől kibontáskor elszáll az agyam olyan finom, másnap viszont már képtelen vagyok kihozni belőle ugyanazt. Annyira idegesítő!
Nem nitrogénes hanem friss, 2.5-3 hetet legalább pihent pörkölésekről beszélek.
Mi a fenétől van ez?
Idegen nyelvű fórumokon csak vegyes találgatásokat találtam ezzel kapcsolatban, de az is látszik, hogy ez a kérdés sokakat foglalkoztat. -
ktg3
őstag
válasz Zen42 #132906 üzenetére
Nem tudom, de nálam is ugyanez van. Marhára zavaró.
Ez alapján kb. nincs is értelme ezekből 250g-osnál nagyobbat venni.
Én a saját visszazárható csomagjában tartom a kávét, de sokat nem ér.
Tapasztalatom alapján az első kibontás számít, addig egész jól el van az eredeti csomagolásban. Még az egy hónapos kávé is teljesen jó, de amint megbontom, akkor rohamosan romlik.Következő alkalommal szerintem ha kibontok egy 250-300g-osnál nagyobb csomagot, akkor az azon felüli részt egyből lefagyasztom, hátha úgy jobban tartja az ízeket.
-
#85578752
törölt tag
válasz Zen42 #132906 üzenetére
Szedd szét kis légmentesen zárható zacskókba. Zárd le széndioxiddal vagy nitrogénnel telítve. Széndioxid a természetes, amit a kávészemek is eregetnek és felpuffad tőle a zacskó, ezek szerint védőgázként alkalmas, miért ne fújhatnád fel széndioxiddal ha tovább akarod tárolni? Vannak ezek a szódagépek nagy patronnal, egy cső merül a vízfelszín alá a palackban töltéskor. Ezt a csövet használom az összesimított zacskó egy pontján becsúsztatva és óvatosan feltöltöm gázzal. Nekem ez működött régebben, de mostanában már nem használom mert eleve döglött kávékat iszunk és automatával.
-
Zen42
tag
válasz RetepNyaraB #132894 üzenetére
A shakeren sokkal kisebb az alsó nyílás mint a kosár átmérője. Mindenképpen kupacot csinál középre. Sima kis rázogatással megúszod és annyi? Nem szokott gyűrűs lefolyást okozni?
Csak mert próbálkoztam hasonlóval (nem igazi shakerrel) régebben és hogy igazán jó legyen, mindig rá kellett WDT-zzek a már a kosárban lévő őrleményre. Végül ezért vetettem el a blind shakert anno de most megint gondolkodom rajta. -
Zen42
tag
válasz #85578752 #132908 üzenetére
Ilyen néha akkor csináltam ha kilós szerelésben vettem a kávét és azt mértem szét négy vagy öt felé. De itt max 32-33 g-onként kéne az meg őrült macera.
Az jutott az eszembe, hogy ha a csontra friss, még gázt termelő kávét betenném egy megfelelő mérerű üvegcsébe aminek a tetejébe egy-egy gázszelepet ragasztanék régi zacsikról, de ez egyelőre csak egy kósza ötlet. -
Ludovicus
aktív tag
válasz Zen42 #132912 üzenetére
Én továbbra is, de felhagytam a korábbi kis adagos fagyasztással, két-három hét pihentetés után (kávétól függően) a kilós csomagot kettéosztom és ezekből veszek ki kb. két-három napi adagot szelepes kis zacsiba, így kb. 5-6 alkalommal kell nyitnom a fél kilós adagokat. Visszazárásnál lehajtom a zacsi tetejét, majd utána simítom a zárat a kis és a nagy zacsiknál is.
Ez nekem így egész jól működik.
[ Szerkesztve ]
-
senior tag
válasz bbuffy #132910 üzenetére
+1
Zen42:
Én is a mai napig fagyasztom már vagy 6-7 éve . Először olyan méretű nagyobb üvegekben amikbe ~ 200-250 g belefér.
Majd amikor sor kerül arra a kávéra akkor szétporciózom adagonként , vagy max 2 adagonként pici mézesüvegekbe.
Most vettem elő ~ 1,5 éves CM La Mora-t , hibátlan mint akkor![ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
bbuffy
senior tag
igy igy.
Még mindig a legjobb módszer az öregedés lassítására. A hideg minden folyamatot lassít, tiszta fizika/kémia. Én mondjuk alapból a kg tasakot bevágom és abból veszek ki. de a 10 dkg talán a legjobb, és egyszer kivenni csak. A sok oda vissza pakolgatás sem a legjobb.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
lojzi1
csendes tag
kb 40-60g-os üvegekbe teszem a kilós csomagot és úgy a fagyasztóba. Mindig csak a egyet bontok ki és teszem is vissza. Úgy tapasztaltam, ha kiveszem a fagyasztóból, utána pár nap alatt szétesett az íz, így csak annyit veszek ki amennyi kell és a max 3-4 adag van egy üvegcsében.
-
icm
tag
Ikeás fűszertartó. 18-22g elfér benne simán, dózishoz igazítható. 10-12db kell és kész. Ne legyen macera az adagolás, max 3 perc…
"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Zen42 #132909 üzenetére
De, csinál gyűrűs lefolyást. Illetve előáztatás során van\lehet ilyen jelenség. Egyrészt sztem a robottal nem túl érdekes, mert oda profilozom a kezemmel ahova akarom, másrészt nem érzek ízbeli difit ahhoz képest, mikor precíziósan szarakodok az űrwdt-vel. Így meg fele annyi idő se. Másik megoldás, hogy szétrázom laposra és nem érdekel közben, hogy rögösödik (utóbbi akkor láthatóbb, ha több vizet permetezek rá őrléshez).
De az is igaz ugyanakkor, hogy egy ideje nem iszom extra világos tételeket. Azok nyavajgósabbak, ha nem maxos az előkészítés 🤷
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
billyjoe
csendes tag
válasz RetepNyaraB #132922 üzenetére
Én a világosnál sem vettem észre különbséget (robot + df64v ssp mp). Ha kedvem van, kicsit eloszlatom kocogtatással, de általában még azt sem csinálom, csak tamperolok. Nincs semmi spricc, mondjuk én is úgy csapolok mint Toobee.
-
icm
tag
válasz hoffman_ #132924 üzenetére
Kiporciózom kb 2 hét után aztán, az megy a sima hűtőbe. Fagyasztóba nem szoktam rakni. Volt ami 2-3 hónapot pihent így. Fagyóba majd vákuum fóliázóval rakok, örülni fognak majd itthon amikor ott is kisajátítok egy polcot😂😂😂
"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
TheProb
veterán
Sziasztok!
140ért még mindig lamentálok egy DF64 gen2-n AVX-ről. Tudtok max ennyiért jobb alternatívát esetleg? A tárgyalt Mazzer-ek nekem nagyon "szocreál" hatást keltenek. Bár fenntartom, hogy lehet csak rossz darabokat néztem eddig.
Eureka-nak vagy más gyártónak lehet ennyiért jobb alternatívája, akár használtan is?"Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d
-
hoffman_
nagyúr
válasz TheProb #132928 üzenetére
nem csúnyák a Mazzerek szerintem, csak ki kell fogni. a tölcsért én csináltam, a fa cuccokat tadamm, a szűkítő hogyaza fórumtársé. persze ízlésen nem vitázunk. nekem a DF64 is zömök és olyan semmilyen. az vitathatatlan, hogy a Mazzer picit nagyobb (főleg tölcsérrel) és nehéz.
[ Szerkesztve ]
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
#85578752
törölt tag
Félévente leírom a széndioxidos megoldást. Találkozunk fél év múlva.
-
Fross
csendes tag
Srácok, a 1zpresso jx pro mennyire képes espresso finomságra darálni?
-
Fross
csendes tag
válasz JackFeryll #132935 üzenetére
Köszi szépen
-
Krajcsi
csendes tag
Ez a lassú etetéses dolog eléggé életképes alternatívává tette a C késes majort aeropressre és V60ra is.
Ezzel szemben a 64 mmes SSP brewing kést meg már elrontja, még annál is testetlenebb lesz mint amilyen alapból.
Viszont a két kést tök jól közel hozza egymáshoz -
Speti69
lelkes újonc
Még a kávéadagolásra visszatérve
Ha tényleg nagyon friss pörkölésű 2-3napos kávét porciózok szét 100-200gos adagokra, akkor a babbokból kiáramló co2 szépen feltölti a zacsit. Esetleg valaki próbálta már, hogy ennyire friss pörkölésnél is el kezd öregedni rohamosan porciózás után? -
Rush77
aktív tag
Sziasztok!
Sajnos megválok a szeretett kávés szettemtől.
Nagyon sajnálom eladni de az a helyzet, hogy egyre kevesebbet kávézom és így nem szeretném, hogy ott porosodjon.
1- Hibátlan Niche Zero (2020-ban vettem egy topictárstól) azóta max 25-30 Kg mehetett át rajta. (elvileg a doboza is megvan még).
2- Hibátlan Sage BES920BSS dual boiler rengeteg kiegészítővel. Még majdnem egy év gari van rá (2022-es vásárlás). Doboz megvan.
- összes gyári kosár (nyomásfokozós is)
- gyári kétkifolyós kar + naked kar (ez nem gyári)
- Tadamm maroktamper Fekete diófa 58,5mm
- Pal's Coffee Tech diszrtibutor
- Tisztítószerek (vízkőoldó, fejtisztító, gőzcső tisztító)
- kb 3/4 doboz aeropress papír
- 2 db szilikon tamper alátét.
- Timemore Black mirror basic mérleg -
RetepNyaraB
veterán
-
aradebil2
senior tag
Nyikorgó kézi örlőre (Timemore C2) van valami lifehack?
-
Krajcsi
csendes tag
válasz RetepNyaraB #132941 üzenetére
Van egy babtartályom jollyhoz, az belemegy, bár kicsit eldől. Abba szépen adagolom 3-4 szemenként a pohárból, kb 25-30 mp összesen.
A preszzó is más egyébként, az is közelít az ssp brew késhez, tehát kisebb test, több íz.
Egy próbát megér. Viszont presszónál szó szerint le kell felezni a ricnik számát a nulla és a normál etetésű presszó beállításhoz képest. -
Tomace91
senior tag
válasz sz.zs. #132927 üzenetére
Az, hogy vákuumfóliázóval csomagolod el fagyasztóba az teljesen jó, még a kávékorzó is megírta az antivákuumos cikkjében, ez teljesen más mint a vákuum doboz a nem fagyasztott kávé esetében.
#132921 icm: ezt a fűszertartót meg kiveszed a hűtőből és azonna őrlöd is le őket? Ugye a levákuumfóliázott és fagyasztott kávét nem szabad addig megnyitni amíg teljesen ki nem olvadt különben lecsapódik rajta a pára és megdöglik a kávé.
-
Papacoffee
csendes újonc
SziaUram!
Egy olcsó Mazzer Mini a FB MP-ről?
[link]
(Nem az enyém, csak éppen szembe jött velem)[ Szerkesztve ]
-
vendingo
veterán
válasz Papacoffee #132945 üzenetére
Ez egy nagyon jó deal. Ha nem lenne messze, meg is vettem volna.
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
TheProb
veterán
Viszont ha ennyire Mazzer fan a csoport (nem pejoratív megállapítás), akkor segítsetek kérlek eligazodni, hogy mi a különbség az egyes tárgyalt őrlők (mini, jolly, major) között. Illetve hogy típuson belül miért látok egy valag alternatív megjelenésű (egyik elejéről egy böszme tölcsér, a másikéről egy baszom hengeres tartály ormótlankodik, megint másikokon nincs elől semmilyen tartály, csak egy sima "kivető") gépet. Igazából nekem ezek miatt furák kissé ezek a gépek, single doseressé alakítani mennyire macera?. Illetve hogy mit kell ezeknél figyelni, stb.
Más:
Bambino-hoz egy IMS 14-16-os kosarat vettem, de azt vettem észre, hogy még 16g-mal is jó pár mm gap van a tamperelt puck és a razor által kiadott szintek között. Ezzel mennyire érdemes foglalkozni? Megjött ma amúgy az ikape tamper (kissé kotyogós a szerkezet, illetve nem is nagyon lehet állítani a mélységet. A noname alis tamper, amit a Dedica-hoz használtam, stabilabb volt..) és egy puck screen is, utóbbi remélem segíteni fog. Bár továbbra is baromi ganésan tudom csak kiverni a puck-ot a filter-ből..."Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d
-
Toobee
veterán
válasz TheProb #132947 üzenetére
Én például kb 6-7 mazzer tulajdonlása után mondom, hogy ma már sokkal jobb darálók vannak otthonra. Biztosan nem ajánlanám, hacsak nem akarsz például 83-as késméretet és nincs rá "csak" 100-150e Ft-od.
Ma már tök jó SD őrlők vannak, amik gyárilag is jók, jól néznek ki, könnyen illeszthetők egy szép konyhába, stb. -
hoffman_
nagyúr
válasz Toobee #132948 üzenetére
alapkéses SJ/Major helyett mi lenne a top3 választásod otthonra 200k alatt? én rendszeresen, de csendben követem az új megjelenőket, de a NZ-t leszámítva mást nem pakolnék jó szívvel a polcra (utóbbi meg nem ennyibe kerül ugye)
ui.: tudom, százszor lefutott kör az NZ is, nem csodaszer az sem. nekem még mindig nagyon tetszik ettől még.
[ Szerkesztve ]
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
#85578752
törölt tag
válasz TheProb #132947 üzenetére
Én a razort hagyom a dobozában. Updosingra szoktam rá, szóval még többet is rakok a kosárba mint ameddig a razor leszedné a tetejét. Ezáltal a pogácsa kiszorítja a vizet visszafelé, száraz mire leveszem. Ha kevesebbet rakok saras és puha a teteje és felragad.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest