Hirdetés

2024. május 17., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Sport, életmód, utazás, egészség  »  Hardcore café (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-21 23:22:24

LOGOUT.hu

Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#132651) ktg3


ktg3
őstag

Ezt láttátok (YT link)? <-- Hogyan függ a kávé az őrlőbe adagolás sebességétől.

Azt hiszem ez is fog változtatni a főzési rutinokon.
Illetve részben megmagyarázza, hogy miért lehet ilyen szórás a főzési időkben ugyanolyan recepttel a jól megtanult rutinokkal, módszerekkel.

Most kipróbáltam egy gyors és egy lassú adagolást. 26s vs. 13s. miközben minden más szinte ugyanaz volt. :Y
Hogy elérjem ugyanazt a főzési időt nagyon le kell venni a szemcseméretet a lassú adagoláshoz.
Nem lennék meglepve, ha kijönnének olyan eszközök amivel kényelmesen, netán automatizáltan lehetne különböző sebességgel adagolni a kávébabokat az őrlőbe.

(#132652) tyuli76


tyuli76
tag

Sziasztok!
Tegnap levetem a gaggia gumi kartömitést és ilyen vékony papír volt alatta ami darabokban volt. Kell az oda?
Azért szedtem le a gumit mert nagyon nehéz volt ráhuznin a kart és megnéztem, h nem e fordítva van benne a a gumi, most meg folyik mellette a víz.Rendeltem az avx új gumit, meg kávét is, ha nem jön eznse össze, akkor kénytelen leszek eladni a gépet.

(#132653) ZeCse válasza ktg3 (#132651) üzenetére


ZeCse
csendes tag

"heterointerfacial triboelectric polarization"
Lassan már eljutunk az atomfizika szintjére! :)

[ Szerkesztve ]

Régen minden jobb volt, pl. nem volt facebook sem!

(#132654) ktg3 válasza ZeCse (#132653) üzenetére


ktg3
őstag

Na igen.
Viszont maga a tény, hogy kezd nem hit és megggyőződés alapú lenni a téma, az egy jó irány.

(#132655) brumi1024 válasza ktg3 (#132651) üzenetére


brumi1024
veterán

Nem lennék meglepve, ha kijönnének olyan eszközök amivel kényelmesen, netán automatizáltan lehetne különböző sebességgel adagolni a kávébabokat az őrlőbe.

Az egesz gondolatkiserlet onnan indult, emlekeim szerint a Zerno kezdte ezt par eve. Szoval nem ujdonsag ez, csak most csinalt rola video LH (de emlegeti mar egy ideje, a P100 tesztjeben is mondta, hogy o lassan szereti adagolni).

(#132656) konzumpro válasza ZeCse (#132653) üzenetére


konzumpro
senior tag

Mikrométer, kréta, balta.

[ Szerkesztve ]

(#132657) Toobee válasza brumi1024 (#132655) üzenetére


Toobee
veterán

Tökre nem újdonság ez, kb fél éves videó van már róla, fórumokon is előforduló téma. Nem értem ezt a nagy LH hype-ot, baromi idegesítő figura, bár szerintem a pénzelői is jelezték ezt már neki, mert mostanában már végig lehet nézni a videót.

https://barbieripnk.hu/

(#132658) Cathfaern válasza brumi1024 (#132655) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Egyáltalán nem újdonság ez, Zerno előtt is már létezett ilyen őrlő (Bunn G széria, Mahlkönig -nek is van ilyen megoldása). De minden hasonló mechanizmusú örlővel az a probléma, hogy egyetlen tengely hajtja magát az őrlőt és az adagolót. Így ahogy Lance is mondja, hiába van valamennyire megfogva a beérkező babok sebessége, az nem lesz elég lassú, mert összefüggésben van magának az őrlőnek a sebességével.

Szóval egy olyan megoldás kéne ahol a kettő független egymástól, ilyen pedig jelenleg nem létezik. Volt aki már próbálkozott vele: [link], de eddig inkább kevesebb sikerrel :D

Toobee
Nem feltétlen akarom Lance-t védeni, de azzal kezdi a videó elején, hogy ez már évek óta téma, meg ő is említette már félmondatban, csak sose csinált még róla külön videót.

[ Szerkesztve ]

(#132659) stereofan válasza tyuli76 (#132652) üzenetére


stereofan
tag

létezik ilyen hézagoló papír amit a kartömítés alá szoktak tenni. tömítésből több méretet is létezik, 8mm ill. 8,5mm. de általánosan a 8,5mm jó szokott lenni. ez a sárga pl. nálam vst kosárral kicsit feszül, ims-el pedig könnyebben felmegy.

minőségi kavéscsészék: https://bit.ly/2zlhnDo

(#132660) Toobee válasza Cathfaern (#132658) üzenetére


Toobee
veterán

Nem Lance-t támadom, ahogy írtad is: elmondta. Csak azt nem értem, hogy most mitől lett ez ekkora hype, mikor eddig is lehetett infókat találni róla. Vagy már minden arany, amihez Lance keze ér? :DDD

https://barbieripnk.hu/

(#132661) brumi1024 válasza Toobee (#132660) üzenetére


brumi1024
veterán

Valahogy ugy. :DDD

(#132662) Cathfaern válasza Toobee (#132660) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Én azt látom, hogy sokan nem igazán követik a dolgokat, csak pár nagyobb influenszert. És/vagy nem hisznek el random fórum / discord / reddit / whatever kommentnek semmit (és ki se próbálják), de ha nagy név mondja, akkor biztos úgy van.
Szerintem ez nem Lance specifikus, inkább arról van szó, hogy szinte az összes nagy kávés tartalomgyártó eltűnt rajta kívül. Szóval ha valami bekerül a "köztudatba", az leginkább rajta keresztül. Hoffmann tolja még, de ő átállt inkább a "szórakoztatásra" (amiben nagyon jó is, félreértés ne essék). Kyle Rowsell volt szépen felfutóban, de ugye ő meg abbahagyta amikor megcsinálták a pörkölőt (ami ahogy látom visszajelzések alapján be is jött neki). Talán van egy-két feltörekvő, de nekem nem nagyon ragadt meg utóbbi 1-2 évből új név, aki többet tudna mutatni egy átlag termékbemutatónál.

Nekem (most már) sok éves tapasztalatom hogy senkinek se szabad elhinni semmit :DDD De tipikusan érdemes kipróbálni mindent (értelmes kereteken belül), ha más nem, tanul belőle valamit az ember :)

(#132663) RetepNyaraB válasza Toobee (#132660) üzenetére


RetepNyaraB
veterán

Egyszerűen sokat kepeszt. Belehúzott durván a tartalomgyártásba (mocskosul rühellem ezt a szót, de nem jutott jobb eszembe). Utóbbi hónapban megmért statisztikailag dolgokat, amelyek eddig hit és egyéni tapasztalat útján terjedtek. Ettől nyilván felmegy a zaj körülötte. Amúgy meg túltolja a kokót, mindig is ilyen volt. Végigpörgetve és a hasznos részekre koncentrálva meg lehet úszni.

"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."

(#132664) gboszi


gboszi
senior tag

Srácok ha valakinek van ilyen tűs bizbasza vasárnap kiállításon átveszem :) főleg a szűkített tölcséres egy adagoshoz kellene, köszi

"If you're good at something, never do it for free!"

(#132665) ktg3 válasza RetepNyaraB (#132663) üzenetére


ktg3
őstag

Egyet értek.
Egy elég nehezen elviselhető karakter, de ....
Amióta szolgáltat olyan mérési eredményeket (amiket eddig yt-on más nem), amikkel objektíven is alá tudja támasztani azokat a dolgokat amikről beszél, azóta igen érdekes számomra az általa gyártott tartalom.

(#132666) icm válasza ktg3 (#132665) üzenetére


icm
tag

Van mérés és eredmény ami hittől független. Amivel TÉNYLEG reprodukálni tudsz dolgokat vagy össze tudod hasonlítani.
Mostanság nem hallom énekelni - ez azért jelentősen sokat segít a videó megtekinthetőségén - nem ellene szól de világ életemben utáltam amikor beszélek valakivel és elkezd énekelni mert épp eszébejut valami...

"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci

(#132667) RetepNyaraB válasza icm (#132666) üzenetére


RetepNyaraB
veterán

Akkor nem te vagy, aki a lányoddal kipirulva együtt énekli, hogy Let it goo, letit gooooo! :))

"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."

(#132668) somfacsonk


somfacsonk
csendes tag


Kicsit off, de mivel amikor kerestem, sehol sem talaltam teljesen 100%-os infót: a Felicita befér a Flair 58 alá!
Külön köszönet @icm-nek, illetve bocs' a borzalmas szetting miatt, izgalmamban csak ledobtam a gépet a legközelebbi alakalmas helyre - nagyobb mint ahogy elképzeltem.

(#132669) TheProb


TheProb
veterán

Na megjött a Bambino Plus és a Dose Control Pro. Háát utóbbi tényleg nem egy nagy találmány... 2g simán benne marad a gépben. Gyorsan nyomtattam hozzá egy single doser adaptert, így ahogy nézem már tudja az 1:1 arányt őrölni (+/- 0,1g diffivel kb). Nem tudom, hogy megtartsam-e vagy adjam el a Catler-el együtt és vegyek valami normálisabbat. Netet nézve, az jött le, hogy a legjobb ár/értékű (újonnan 150. Vagy használtan van most 100-ért) gép talán egy DF64 lenne. Vélemény?

Más: Az mitől függ végső soron, hogy egy adott kv milyen finomságon tud értelmes sebességben lefőni? Bontottam most egy alap Illy Intenso-t, de barom durvára kell őrölni az eddigi kávéimhoz képest, hogy ~30sec alatt lejöjjön. Eddig átlag 5-7 között őröltem, ennek 12-13-as beállítás kell kb.

+2: Lance Hedrik videót nézve látom, hogy a Weber Blind Shaker nagyon hasít, gyakorlatilag jobbnak hozza ki, mint a WDT-zést. Tudtok ennek emberibb áron és 54mm-es rendszerhez passzoló alternatívát? AVX-en látok párat, de nem derül ki, hogy milyen mérethez jó.

[ Szerkesztve ]

"Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d

(#132670) icm válasza somfacsonk (#132668) üzenetére


icm
tag

Ó jeee, megérkezett a flair :) A potu cafesing kellene még csak mellé.

"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci

(#132671) somfacsonk válasza TheProb (#132669) üzenetére


somfacsonk
csendes tag

Mi is felültünk a blindshaker bandwagonra, Alin az MHW-3BOMBER "MB 51-54mm" mérete a 9Barista protafilterével eléggé kompatibilis (ami 53mm).

(#132672) RetepNyaraB válasza TheProb (#132669) üzenetére


RetepNyaraB
veterán

Most a df64 V2 fut már, az elsőben mintha lettek volna gyerekbetegségek. Nézd meg, mit sóznak rád használtan. 150-ért pedig szvsz előbb vennék C késes felújított Majort.

Az illy gondolom valami robusztás rettenet (nem nézek utána) és azoknak jóval durvábbra állítás kell, valóban.

Blind shakernél nincs ott a méret? Sztem igen...
Ha nincs, akkor aliexpress a barátod.

Amúgy ehhez a témához: A robottal nem tudom egyelőre mit mondjak. A BS azért a kosárban némi igazgatásra szorulna, mert nem feltétlenül áll középre a púp. Ha igazgatom kézzel, rögösödhet újra. Ha nekimegyek wdt-vel, akkor minek a shaker; és adtam a szarnak is egy pofont. Ha nem igazgatom, akkor ott fog lefolyni, ahol kevesebb az anyag -> csatorna, nem jó.
Jelenleg hajlok arra, hogy motoros gépeken, ahol megkapja a 9Bart, az úgyis megtolja helyére a dolgokat (robottal is hasonlóképp, ha belefekszem). De egy lájtos 6 - pláne 4Baros húzás nem jól működik, csak hosszú előáztatással, de ott is fennáll a veszély, hogy másképp folyik, mint az előző shot.
Szóval sötétben sem minden tehén fekete, csak ha ott van a kutya is elásva.

"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."

(#132673) TheProb válasza RetepNyaraB (#132672) üzenetére


TheProb
veterán

Ez jó lehet? (Jolly-t is ajánlott a napokban egyik kolléga) Vagy ezeket ne marketplace-en keressem? (ha ne, akkor hol? :)))

Írtam, hogy AVX-en nincsenek méretek, kb csak 1nél asszem. Marad akkor ali.

[ Szerkesztve ]

"Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d

(#132674) TheProb válasza TheProb (#132673) üzenetére


TheProb
veterán

Esetleg a kolléga major-ja: Eladó Mazzer Major Kávéőrlő Új késekkel! Single Dose-ra alakítva! - HardverApró (hardverapro.hu)

"Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d

(#132675) bbuffy válasza TheProb (#132674) üzenetére


bbuffy
senior tag

Régen mennyire odavoltam ezekért a Majorokért, viszont mostani szemmel de rondák nekem. Funkcionális vasak. Persze szuper daráló, de nagyon ipari. A kerekített tesók már barátságosabbak.

...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/

(#132676) vendingo válasza bbuffy (#132675) üzenetére


vendingo
veterán

Régen nem nagyon volt más alternatíva. Voltak a műanyag vackok, meg a drága egyéb kávéházi gépek 3-4g pangóval.

Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

(#132677) JackFeryll válasza bbuffy (#132675) üzenetére


JackFeryll
őstag

Az ára jó, de már vannak alternatívák.
Én már inkább DF64/83 v2-őt (a 64V formára méretre szuper, de a plazma generátor jó dolog) vennék ha most kéne valamit. (olcsón) A Major rengeteg helyet foglalt és az állítógyűrűje meg minden volt csak nem kényelmes.

[ Szerkesztve ]

(#132678) TheProb válasza JackFeryll (#132677) üzenetére


TheProb
veterán

Na, látom nincs konszenzus... :D

Azzal én is egyetértek, hogy képek alapján tényleg baromi böszme, ormótlan, ipari vasak. A kis konyhámba nem biztos, hogy illene egy ilyen. DF83 jól látom, hogy nem kapható itthon? Bár gondolom amőgy sem a DF64 150e-e árkategóriája... Ez az összes is már erősen foghúzós jelenleg nekem.

"Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d

(#132679) iatti válasza TheProb (#132678) üzenetére


iatti
aktív tag

egy szavazat a mazzerre. azért el lehet éldegélni egy jolly-val is, vagy egy mini, ha a major nagy és drága. persze az új árukhoz képest bagóért mennek ezek a mazzerok. :DD

(#132680) koxx válasza TheProb (#132678) üzenetére


koxx
MODERÁTOR

Df83 v2 van nalam elado ha erdekel, annyira nem boszme nagy mint elsore gondolnad. Egy mazzer major sztem min 1.5x akkora

(#132681) hoffman_ válasza iatti (#132679) üzenetére


hoffman_
nagyúr

én elégedett vagyok a SuperJolly@F64kés kombóval. fehérben, fa berakással, tölcsérrel még kifejezetten szép is. nem nagyságrendi különbség az alapterület a DF64-hez képest, most direkt megnéztem.

az viszont sokszor felmerült bennem, hogy mit nyer az, aki Mini helyett SJ-t vagy SJ helyett Majort választ? releváns a különbség Mini-SJ esetén az 58-64mm között vagy csak a kések elérhetősége miatt lényeges ez? illetve ennyit számítana a motor bennük?

van más különbség is van, ami nekem nem egyértelmű?

[ Szerkesztve ]

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

(#132682) kmarci25


kmarci25
veterán

Én a Timemore Sculptorral, a kisebbel teljesen meg vagyok elégedve, szépen elfér és szerintem jól is mutat. Persze nem tudom most mennyiért adják vagy egyáltalán beszerezhető-e, de örülök, hogy e mellett döntöttem.

"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief

(#132683) hoffman_ válasza kmarci25 (#132682) üzenetére


hoffman_
nagyúr

400k huf felett azért kinyílik a világ.

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

(#132684) vicces1


vicces1
aktív tag

Wardanal ezen a hétvégén ingyenes a csomagküldés értékhatár nélkül.

Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus

(#132685) kmarci25 válasza hoffman_ (#132683) üzenetére


kmarci25
veterán

Nekem ez 200 USD-be került, ami igencsak messze van a 400 k-tól.

"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief

(#132686) iatti válasza kmarci25 (#132685) üzenetére


iatti
aktív tag

ismered a Puskás öcsi bácsi mondását. ;)

(#132687) hoffman_ válasza kmarci25 (#132685) üzenetére


hoffman_
nagyúr

akkor elbeszélek melletted? nem erről van szó? ha nem, akkor bocsi.
ui.: ha ez volt 200dolo, akkor emelem kalapom az időzítésre :)

[ Szerkesztve ]

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

(#132688) phain


phain
tag

Sziasztok !
Én még új vagyok a témában és régóta szemezek egy Flair 58-as géppel. Egy Eureka Specialita - t gondoltam elsőre, mert 1. ahogy olvastam halk 2. még be is jön. Aztán megláttam, hogy "olcsóbban" van DF64 v2 (ha jól láttam v2) viszont abban még nincs tapasztalatom és nem vagyok a témában annyira rég, hogy mennyit számit a 64mm kés az 55mm hez képest ?
Gondolom itt a válasz egyértelműen a DF64 v2 lesz ugye ? Mennyivel hangosabb amúgy az általam említett másik gépnél ? Van valakinek esetleg tapasztalata ?

(#132689) iatti válasza hoffman_ (#132687) üzenetére


iatti
aktív tag

szerintem a kissebbik a 64-es. szép ára lett ha jól látom. 500dodó, németen meg 700ajró akciósan :DD

(#132690) hoffman_ válasza iatti (#132689) üzenetére


hoffman_
nagyúr

igazad van, elnéztem a késeket. vámáfászállítással mondjuk 240e. az valóban nem négyszáz. azt tartom, hogy 200 dolcsiért nálam is elférne : )

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

(#132691) capafog23 válasza vicces1 (#132684) üzenetére


capafog23
őstag

Ajánlasz valamit tőlük ?

Kéne amúgyis rendeljek kv t.

(#132692) goom


goom
senior tag

Az Impresso véleményeket, értékeléseket kér, március 10-ig. Cserébe 15% kedvezményt ad (ld. a Facebook oldalukat).

(#132693) RetepNyaraB válasza TheProb (#132673) üzenetére


RetepNyaraB
veterán

Az a Jolly valami elképesztően ocsmány. Aki képes lefújni matt feketére az egészet, az egyébre is képes. A major is elég gyanús az "olasz kések" c. leírással, illetve ez a mod felépítés mintha nem lett volna olyan jó mégse. Helyedben sz.zs.-t keresném major ügyben, tőle nem kapsz kamut.
És persze, a major nagy ipari dög. Az állítótárcsája is kényelmetlen, igen. Szerintem gyönyörű, de ez ízlés dolga. Új DF83 az nem ebben az árkategóriában van és mellesleg nem bizonyított már pár évtizedet.
A Jolly előnye a jóval gazdaságosabb késcsere lehetőség puccos ssp-re és az ára.

"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."

(#132694) sz.zs. válasza hoffman_ (#132681) üzenetére


sz.zs.
senior tag

Számomra a 83 mm-es késátmérő ízben jóval többet ad mint a 64 mm. Azt azért hozzá kell tennem, hogy ha lenne egy jó alternatíva a 83 mm-es 151C-re 64 mm-ben, lehet nem maradna el annyira ízben.

Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó

(#132695) brumi1024 válasza hoffman_ (#132690) üzenetére


brumi1024
veterán

Tavaly májusban rendelve 178k lett volna a 078s (mai árfolyamon). Azt nem tudom, hogy a Timemore átvállalta-e a vámot áfát, mint a Subminimal.

[ Szerkesztve ]

(#132696) Parci válasza sz.zs. (#132694) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

egyik ssp sem jó alternatíva?

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#132697) hoffman_ válasza sz.zs. (#132694) üzenetére


hoffman_
nagyúr

köszi a választ. nem próbáltam össze őket, egyszer kíváncsi lennék ugyanazzal a kávéval és rutinnal egymás mellett.

#132695, brumi1024
nem néztem, hogy van-e EU raktár, akkor lehet, hogy megáll 200 alatt, úgy egyértelműen versenyképes lehet.

ui.: én pont azon agyalok, hogy kiutálnak a konyhából, az összes kávés vackom átraknám egy zsúrkocsira akár, de alig találok masszívabb fa megoldást, amin nem félnék elhelyezni egy Mazzert és egy gépet a felső polcon. itt előny lehet egy kompakt daráló, bár előbb vadásznék masszív polcot.

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

(#132698) koxkids


koxkids
őstag

Ma ismét előkerült a Signature. K6 kézit is előkaptam, és két olyan jó kávét húztam P&Y Grandi Arabica-ból, csak nézett a Dedica hogy ő ilyet nem tud :DD Gyönyörű lefolyás, jó ízek.

Élem ezt a manual világot is nagyon :K

(#132699) vicces1 válasza capafog23 (#132691) üzenetére


vicces1
aktív tag

Még nálam se volt, de helyi bringás havertól jót hallottam róla.
Itt biztosan többen kóstoltak már.

Meg kell próbálni ami nálad ízjegyre, profilra bejön. omnira pörkölik a so-kat, kérdés mindig az kinél mennyire világos a világos, közepes, classic stb.

Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus

(#132700) kmarci25 válasza hoffman_ (#132687) üzenetére


kmarci25
veterán

Igen, ahogy iatti is írja a kisebbik, ami most 500 dollár.

"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief

Útvonal

Fórumok  »  Sport, életmód, utazás, egészség  »  Hardcore café (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.