Hirdetés
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- weiss: Autó költségek
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Cifu: Űrhajózás 2025 - Összefoglaló írás
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
lojzi1
csendes tag
válasz
Joe Swanson
üzenetére
Mikor legutóbb rendeltem 1-2 éve, akkor nem jött rá semmi, de erre semmi garancia nincs. Most novemberben már a német amazonról rendeltem, arra biztosan nem jön rá, meg árban is jobb volt ugyanaz.
-
lojzi1
csendes tag
Én is a Robotot nem melegítők táborát gyarapítom és behoznék még egy szempontot. Általában nyáron használom a Robotot, amikor nincs kedvem a gépet bekapcsolni, mert anélkül is meleg van. Olyankor a Robot is kb 27-28 fokos. Télen inkább 16-17 fok mikor előveszem. Valószínűleg nagyon nem ugyanaz a két eset az előmelegítés szükségességét illetően.
A Robotot sokkal inkább kíváncsiságból vettem, hogy mi ez a néha már vallásos rajongás érte. Egyáltalán nem voltak magas elvárásaim, de vélül megszerettem én is. Szerintem abban van a titka, hogy nagyon tág határok között lehet vele jó kávét csinálni és nagyon egyszerű használni. Nem kell a kosarakon variálni, a papírt se használom hozzá, a puck-screen ami nekem kicsit gagyi, de azzal is együtt lehet élni, bár azt vettem hozzá pluszban meg a kar gombot. Az összes többi karkitámasztó ingyombingyom meg 3D nyomtatott izé nekem még nem kellett. -
lojzi1
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
"Nem ül rá a kosárra a séker? " - de, csak összenyomkodom a kávékupac tetejét, ahogy rázogatom és kocogtatom a föltapadt szemeket. Mindez nincs, ha a shaker 2 centivel magasabban van.
-
lojzi1
csendes tag
válasz
Tomace91
üzenetére
@Tomace91: ha a blind shakert közvetlenül teszem a kosárra, akkor nem tudom rendesen szitálni, mert nincs elég hely alatta és shaker összenyomja a kávét. Ezért magasításképpen réteszem tölcsért és abba a shakert. De a tölcsérben meg hülyén áll a shaker. Gondoltam szerzek egy olyan tölcsért, ami magasítóként funkciónál, a teteje ugyanolyan 58as kar teteje és abba majd épp beleillik a shaker. Ez ilyennek tűnt, de sajnos nem, ez is szélesebb pár miliméterrel, erre sem lehet ráilleszteni szépen a shakert. Szóval ez is tölcsér és nem magasító

-
lojzi1
csendes tag
válasz
galaktikus
üzenetére
Ha megfelel ez a Normcore, akkor ennyiért neked is adom, mert most vettem, de sajnos nem jó arra amire akartam, így fölösleges.
Amint linkeltél, szerintem ugyanolyat használok csak más márkanév alatt, szerintem az is egy nagyon jó darab. A tölcsérnél a méret ami fontos, a többi már egyéni ízlés, hogy ki mit szeret. -
lojzi1
csendes tag
válasz
aleister
üzenetére
Szerintem se disztribútor, se WDT, tudtommal ez a tudomány aktuális állása. Nálam őrlés blind shaker-be, a kosárra tölcsér segítség képpen és abba a shaker-ből beleszitálni. Utána kézzel nagyjából elrázogani (ha szükséges), jön a rugós tamper, és kész. Semmi jelentősége, ha a rázogazás után még kicsit buckás a felszín, szerintem bármilyen WDT csak ront a helyzeten.
Közvetlen karba őrléssel talán a blind shaker is megspórolható lenne, de az nekem kényelmetlen lenne, így nem is teszteltem. -
lojzi1
csendes tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Köszi, hogy leírtad, már rezgett az ujjam a rendelés gombon
Tökéletesen elégedett vagyok a Lunar-ral, a sebessége az ami nekem a legfontosabb, hogy bekapcsolás után azonnal működik. A másik, hogy nagyon ritkán kell tölteni. A sok extrából összesen kettőn használok, a sima stoppert, mert a fix súly levonását a mérésből, nem tudom hogy hívják ezt, amikor a a TARE nem nullára áll, hanem egy korábban megjegyeztett értékre. -
lojzi1
csendes tag
válasz
bbuffy
üzenetére
Eleve nem értettem a rajongást, mert évekig 51-es kosaraztam, utána nekem lényegesen jobban bejött 58-as. El nem tudtam képzelni, hogy miért akar valaki ilyen trükkökkel visszamenni 51 meg 49-re. Erről a normcore-ról néztem a hivatalos promó videót, hát azt a maszatolást a töltésnél nézni is rossz volt. Szerintem leginkább csak a GAS (gear acquisition syndrome) miatt van az egész.
-
lojzi1
csendes tag
válasz
Neked Az
üzenetére
Nekem az AVX saját márkás kínálata az utóbbi időben kissé követhetetlen lett, annyi új név, nevezék, -X, PRO, évszám van hogy nem egyszerű eligazodni. Általában abszolút igaz náluk, hogy ami drágább az jobb is, de vannak olyan esetek, hogy pl. a fej rész ugyanaz, de a gőz komolyabb, ezért drágább, ami pl. irreleváns annak aki nem gőzöl csak presszózik. Egy összehasonlító táblázat nagyon hasznos lenne, hogy melyik modell mit tud, addig is érdemes rákérdezni náluk a konkrét igény tükrében.
Az EM1 Lux-tól fölfelé bármelyiket megvenném kezdő gépnek, az alatta lévőket szerintem hamar kinövi az ember ha komolyabban belemélyed, annyival meg nem drágábbak. -
lojzi1
csendes tag
válasz
Parci
üzenetére
Nem akarok álomgyilkos lenni, de nekem volt ilyen mérlegem, nagyon menő és futurisztikus, de pár hét után visszatértem az Acaiához és újra megkönnyebbültem, ezt meg eladtam. Van pár idegesítő tulajdonsága, ami miatt nem bírtam megszokni, a Lunar amúgy is maradt volna, akkor meg eggyel kevesebb cucc inkább.
-
lojzi1
csendes tag
válasz
Alabástrom
üzenetére
Tökéletesen egyetértek, én is várok
Abszolút elvagyok a DF64V-vel. A P80-at én is nagyon figyelem, várom első véleményeket. -
lojzi1
csendes tag
válasz
irhejja
üzenetére
Én Németországból rendeltem Profitec-et, nem volt vele semmi gond, lényegesen olcsóbb volt mint amennyiért itthon megkaptam volna. A garanciával se volt gond, rozsdásodott a tálca, küldtek egy új szettet (mondjuk végül nem cseréltem le, mert lesikáltam és eltettem az új szettet, nem volt szép tőlem, elismerem), meg pumpát is kellett cserélni, ki kellett küldenem (12k Ft volt) és végül gariban megcsinálták pedig már necces volt az idő miatt. Szoftvert is frissítettek volna ha kérem, de arról végül lebeszélt, mert ahhoz nekik is vissza kellett volna a gyárba küdeni, +50EUR és nem adna pluszt.
Őrlő terintetében szerintem DF64V, a kést cseréltem Sweetlab 3-ra. Nagyon gondolkodtam valami jobb prémiumabb márkán, de akkor már 64-es késnél nagyobbat vennék csak, abból meg még nem látok számomra életképes alternatívát (nem ronda és nagy + nem kérik el érte a világ pénzét).
-
lojzi1
csendes tag
válasz
Cathfaern
üzenetére
Az IKEA Guldfiskben van egy kis szilikon tömítés, nem? Nekem azzal inkább az a bajom, hogy a fagyasztóból kivéve nehéz azt a vékony fémkupakot rácsavarni, megakad, stb. Volt korábban egy tök hasonló, csak.rendes kupakkal, ÖRTFYLLD néven, az nagyon jó volt, de sajnos nem gyártják már és csak kettőt vettem belőle.
-
lojzi1
csendes tag
válasz
Alabástrom
üzenetére
Ok, értem, köszönöm. Akkor kicsit(?) más a 64-es és a 83-asok típusjelölése. Amúgy igen, ezeket az SSP megjelöléseket igazi kihívás és kutatómunka megérteni.
-
lojzi1
csendes tag
válasz
Alabástrom
üzenetére
Kicsit most el vagyok tévedve: ez a Lab Sweet Red Speed ugyanaz mint a Lab Sweet V3 vagy valami más? 64mm-es Lab Sweet V3-at használok, azért (is) kérdezem.
-
lojzi1
csendes tag
válasz
Vadasz03.24
üzenetére
"mindenhez is kötelező hozzaszólnom mentalitás esetleg zavaró lehet többek számára": +1
-
lojzi1
csendes tag
válasz
Cathfaern
üzenetére
Az elemi összetevők szerintem: Mg, K, Ca, Na. A klór és a kén illetve a HCO3 meg annyi amennyi
Az lenne a mesterterv, hogy a könnyen hozzáférhető, könnyen kezelhető szódabikarbónából és a keserűsóból megoldani az Mg-t és a Na-t, a K-t és Ca-t meg a Lotus Drops-ból. -
lojzi1
csendes tag
A vízkeveréssel kapcsolatban kérdeznék. Lotus drops-szal kevertem vizet, a Rao/Perger verzió jött be legjobban, de ez igazából lényegtelen a kérdést illetően. Erről a vízról ezt írja a Lotus kalkulátora, ions (mg/l):
Mg:15
K:16
Ca:11
Na:9
Cl:62
HCO3:49
A kérdésem igazából az, hogy az Mg-t és az Na-t lehetne-e keserűsóval és szódabikarbónával megoldani a Lotus drops helyett és csak a Potassium Bicarbonate-ot és a Calcium Chloride-ot csöóögteti a Lotus-ból? Odáig eljutottam a Coffe Water Super Calculatorral, hogy megvan az Mg: 15 és Na:9 keserősóból és szódából, de mi legyen a káliummal és Kalciummal? Azokat csöpögtessem csak bele a recept szerinti mennyiségben? -
lojzi1
csendes tag
válasz
Alabástrom
üzenetére
A Normcore V5-nél a click-nek van bármi hozzáadott értéke? Egy V4-et használok.
-
lojzi1
csendes tag
Robotosokat kérdezem: mostanában kezdtem aktívan használni, vettem hozzá vékony, 0,2-es puck screent. Első dolog ami feltűnt, hogy bizony ezzel kell a papír alá, mert enélkül csúnyán moslékosodik, meg talán valamivel finomabbra kell őrölni, de ezt nehéz eldönteni, mert a Robot sokkal kevésbé érzékeny, hogy 1-2 klikk ide vagy oda. De ezen kívül semmi pluszt nem érzzek a gyári puck-hoz képes ízben, csak fölösleges macera a leírtak miatt. Tudom, a gyárihoz is ajánlott a papír, de tökéletesen megvagyok nélküle. Kinek mi a tapasztalata? Egyre jobban hajlok rá, hogy a Roboton nem véletlenül vagy spúrságból olyan minden amilyen, hanem egyszerűen nem ad hozzá érdemi pluszt egy másik kosár vagy puck.
-
lojzi1
csendes tag
válasz
Cathfaern
üzenetére
1z központozás: igen, a hat kis imbuszcsavarral, de csak érzésre lehet. Olyan bonyolult szétszedni, hogy az.se nagyon működik, hogy megjelölöm, szétszedem, húzok rajta, összeszerelem, újra próbálom. Ennél a ragasztószalagos kiékelésnél nem jutott jobb eszembe. Ezt a toleranciahatárt nem hallottam, de akkor megnyugodtam, jóvanezígy
-
lojzi1
csendes tag
válasz
Cathfaern
üzenetére
Az újra központozásról kérdeznék. Szétszedtem az 1ZPresso JE-Plus-omat, mert próbáltam benne kést cserélni filterre. Nem sikerült, mert a kúpos részt végül nem bírtam levarázsolni a tengelyről, de a külső hengeres részt sajnos addigra már levettem, így inkább vissza az egész. Hogyan lehet ezt jól visszatenni? Azt csináltam, hogy alumínium ragasztószalagból vágtam csíkokat és szimmetrikusan ragasztgattam a kés hengeres külső felére körben addig, amíg még épp belecsúszott a tokba és akkor húztam meg a 6 imbuszcsavart fokozatosan. Lehet ezt jobban csinálni? Még így is asszimetrikusan kerreg kb 4-5 kattintásig amikor a teljesen zárt állásból elkezdem kinyitni. Mondjuk nem tudom milyen volt a szétszedés előtt, lehet ugyanilyen volt.
-
lojzi1
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Nyócvanér' már nem ZP6 akkor inkább?
-
lojzi1
csendes tag
válasz
tuzpenge
üzenetére
16-18g. Nem vagyok még nagy expert, mert szeretek hagyományos géppel főzni, de nyáron nincs kedvem bekapcsolni és régóta kerestem olyan módszert, ami a lehető legkevésbé melegíti az amúgy is meleg lakást. Erre szerintem tökéletes lesz a Robot. Van Picopresso-m is, de azzal úgy általában nem sikerült megbarátkozni, a 9Barista meg elég fixen 30g körüli shotokat csinál és macerás egymás után kettőt főzni vele.
-
lojzi1
csendes tag
Én igazi kütyümán vagyok, de végül a kargombokon kívül semmit nem vettem a robothoz. Igazából a nyomásmérőt is alig látom, mert túl kicsi és túl közel van, de azért segít. Már mérleget se teszek alá, mert tudom, hogy ha 95g vizet öntök rá, akkor kb. 60-62g jön ki ha végig húzom, ami egy hosszabb kávéhoz teljesen oké.
Akkor sokkal inkább vennék egy plusz kosarat meg puck-sceent , hogy ha kettőt kell húzni, akkor ne kelljen közben takarítani.
Ja, és előmelegíteni se szoktam és a papírt meg se bontottam, ez utóbbit tényleg nem értem minek.
Egyáltalán nem voltam Robot fan, sőt, kimondottan zavart a sokszor szektás megvilágosodás és rajongás, de el kell ismerni, hogy valóban jó cucc, mert egyszerű használni és nagyon jól tolerálja az előkészítés és elkészítés eltéréséit, tág határok között is stabil eredményt ad. -
lojzi1
csendes tag
válasz
Toobee
üzenetére
Ha nincs is látszólag reakció, ne hagyd abba ezeket a beszámolókat, mert ezek azon kevés bejegyzéshez tartoznak, amik valóban méltók a fórum címadó szellemiségéhez. Olyan pörkölőkről írsz, amiről nem is hallottam, olyan eszközök kerülnek elő, aminek a létezéséről se tudtam, de fölírom, jegyzetelem, van amit már ki is próbáltam, van amit csak fölírtam, és van amiről eldöntöttem, hogy nem az én ízlésem. Úgyhogy én személyesen is nagyon köszönöm az evangelizáló munkádat, meg a többi hardcore fórumtársnak amit ebbe beleteszel, beletesztek és szerintem ezzel nem vagyok egyedül.
A CMTP tényleg túl van lihegve, tök egyszerű szabályai vannak, némi szerencsével, viszonylag olcsón veszel valamit, vagy jó lesz, vagy nem annyira, hogy miből készült meg tökmindegy, mert a végleges cucc úgysem pont olyan, ennyi, nem kell túlgondolni és stabil ellátási modellt alapozni rá. -
lojzi1
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Értem, de hogy mindig sötétebb, nem vagy világosabb, vagy sötétebb.
-
lojzi1
csendes tag
Nem akarom a pofonos ládát feszegeti, de mennyire igaz az a 4-5 elemű minta alapján fölállított sejtésem, hogy a CMTP általában egy-két árnyalattal sötétebb, mint a nem TP?
-
lojzi1
csendes tag
Föltettem két cuccomat az apróra, hátha valakit érdekel:
Fellow Aiden filterkávéfőző
Timemore Fish Smart hattyúnyakú 600ml -
lojzi1
csendes tag
válasz
Toobee
üzenetére
Ilyen drip assist nekem is kell! Be lehet ezt valahol egyszerűen szerezni? Ezzel tulajdonképpen a hattyúnyakúnak sincs jelentősége, nem?
Hario Switch-em van, bár mostanában nem használtam a Fellow Aiden mellett. Lehet visszatérek a Switch-hez, jó az Aiden, de még egy Borg-kocka a konyhában, állandón rakosgatni kell. -
lojzi1
csendes tag
Tanácsot kérek. A Profitec Go-m megadta magát, egyszerűen nem épül föl a nyomás, ha elkezdem tekergetni az OPV-t, akkor egyszercsak elkapja és fölépül, de legközelebb megint nem. A vízhozam is sokkal alacsonyabb és ami a legaggasztóbb, hogy a kifolyó víz alján nagyon apró fényes fémszemcsék vannak. Most már egész kevés, de eleinte egész sok volt. OPV? Szivattyú? Lehet ezzel házilag bármit kezdeni? Ha nem, akkor hova vigyem Bp-en?
-
lojzi1
csendes tag
Kitettem két fölös cuccomat, egy Nanofoamer Pro-t és egy Varia VS3-at
A Nanofoamer az Gen1, a Varia meg Gen2, de akinek ez fontos, az úgyis látja a képekből/szövegből.
Hátha érdekel valakit. -
lojzi1
csendes tag
válasz
capafog23
üzenetére
Elég valószínűtlen. Mivel főzöd? Milyen kosár? Milyen kávé? Milyen fordulat? Az eredeti DLC kések vannak benne? Nem biztos, hogy a 0 a nulla, van rajta egy kallibrálógyűrű, azzal be lehet állítani, nézz rá szerintem arra először.
Én SSP SL V3 késsel használom és 8-10 között van a 18g, 900rpm, VST/Peasdo, 20-30mp. -
lojzi1
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Biztosan ki volt ez már többször tárgyalva, de én eddig még nem tettem papírt a Robotba. A füzet nem is mutatja, csak említi, hogy a fém screen HELYETT lehet használni, a videók amiket néztem néhol egyáltalán nem tesz, van ahol alulra és felülre is, ezt már tényleg túlzás nekem. A méret pontosan ugyanakkorának tűnt mint a sima 58mm-es papír, ami amúgy sokfelé beszerezhető..
-
-
lojzi1
csendes tag
Frissült a Fellow Aiden. Az új app már kezeli a profilokat. Nem mélyedtem még bele, de ránézésre ígéretes.
-
lojzi1
csendes tag
válasz
Richemano85
üzenetére
Nekem ilyenem van, a teljes neve SSP 64mm Sweet Lab Espresso V3, ez alapján szerintem kimondottan espresso-ra való, mondjuk csak arra is használom. Nincs nagy összehasonlítási alapom, mert az eredeti DLC kést azonnal kicseréltem erre.
Egy 48mm-es kúpos Varia VS3-mal hasonlítgattam, de ez nem igazán releváns összehasonlítgatás, azt kerestem, hogy megtartsam-e a kúpos cuccot is esetleg. -
lojzi1
csendes tag
válasz
Cathfaern
üzenetére
Ok, köszönöm, így fogok tenni. Van Hario üvegkancsó, azt is tettem alá, a hozzá adott hatalmas duplafalú ibrik szerintem egy szekrény mélyén fogja végezni, kicsit fölöslegesnek érzem. V60-ra belőtt őrlővel kezdtem, nem lett rossz, de teljes vakrepülésnek éreztem. Fölnyitni nem nagyon akarom közben, mert akkor sípol meg villog mint veszedelem.
-
lojzi1
csendes tag
Megjött a Fellow Aiden. Nagyon nem hiányzott még egy borg kocka a konyhából, de amúgy tényleg jól néz ki és nagyon minőségi a kivitelezés. Az applikáció még inkább csak ígéret, jelenleg kb. annyit tud, hogy frissíti a firmware-t meg leszinkronizálja a dátumot, de valóban vannak itt lehetőségek. Még egy plusz tartó betéttel szerintem kiválóan alkalmas lenne teafőzésre is, ott is ugyanezek a valahány fokos víz, valamennyi ideig áztatva aztán leeresztve metódus van, nagyon bírnám.
Amit viszont nem tudok, hogyan kell itt belőni az őrlőt? Light roast, 2 cups-ot főzök, 17,6g kávé, eddig oké, de honnét tudom, hogy jó a finomság? Az Ode-hoz vannak javasolt állások, de emiatt nem fogok még egy ilyet is venni, kézi őrlővel csinálnám. -
lojzi1
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Szereztem végül egy ilyen B1 forma shakert, de nekem WDT-znem is kell a végén, mert nem simul el az örmény, hanem a perem mentén magas hegyek vannak körben, azt nem lehet úgy tamperrelni. Lehet, hogy azért mert spriccelem a bankokat előtte és amiatt lesz tapadós?
-
lojzi1
csendes tag
válasz
BBpeter
üzenetére
A puck screen-nél szerintem nincs akkora különbség a gyártók között. Ha a 0,2 mm-esek között nézegetsz, akkor nyugodsz szívvel ajánlom az AVX új 0,2-esét, párhuzamosan használom a Sworks-szel, kicsit más a felület, de az inkább az eltérő lyukszámból fakad szerintem, használatat szempontjából semmi különbséget nem tapasztaltam.
-
lojzi1
csendes tag
A Subminimal oldalán ha veszek valamit, az mindig HUF lesz a végén? Nem lehet valahogy meggyőzni, hogy EUR legyen? Még az ÁFA különbség sem indokolja a a felárat ami a Chackout-nál HUF-ban megjelenik, 100 EUR-ból ott hirtelen 55.000 HUF lesz. Elvileg Hollandiából jön.
-
lojzi1
csendes tag
válasz
Vadasz03.24
üzenetére
A sima V60-hoz képest nekem már az Immersion Switch is óriási elérelépés volt.
-
lojzi1
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
De szépen megfogalmaztad
Elképesztően pozőr a csávó, a WDT-zése mondjuk elég béna és a blind shakert és a disztribútor pörgettyűzést mondjuk még hiányolom, meg a tamper megcsavarását is a végén
-
-
lojzi1
csendes tag
Adott négy manuális kávéfőző: 9barista, Wacaco Picopresso, Alessi La Conica (ez egy acél kotyogós réz talppal) és egy Hario Immersion Switch (V60). Illetve adott 5 kézi őrlő: JE-Plus, K4, K6, C40 Redclix és Mazzer Omega. Egy AI prompttal próbáltam megkeresni az ideális használatot, hogy mire melyik a legjobb, 1-10-ig pontozással. A Perplexity Pro-t használtam, ami elvileg kiválasztja a feladatra legjobb AI modellt és az interneten is olvas. Ez lett az eredmény, a sorrend nem számít csak a pontok:
9barista, Wacaco Picopresso (ugyanaz az eredmény):
1. 1Zpresso JE-Plus: 10/10
2. Comandante C40: 9/10
2. Mazzer Omega: 9/10
3. Kingrinder K6: 8/10
4. Kingrinder K4: 7/10Alessi La Conica
1. Kingrinder K4: 9/10
1. Kingrinder K6: 9/10
2. Mazzer Omega: 9/10
3. Comandante C40: 8/10
3. 1Zpresso JE-Plus: 8/10Hario Immersion Switch
1. Mazzer Omega: 10/10
2. Kingrinder K6: 9/10
2. Comandante C40: 9/10
3. Kingrinder K4: 8/10
3. 1Zpresso JE-Plus: 8/10Őszintén szólva fogalmam sincs, hogy mit gondoljak erről az egészről
Egyrészt a K4-K6 reláció elég furcsa, meg a Mazzer Omega mindenreisjó értékelése is. Na mindegy is, csak érdekesség. -
lojzi1
csendes tag
válasz
Parci
üzenetére
Nem tudom, abban nem vagyok érintve
Ekkora összegekkel nem szoktam a Kickstartter-lottón játszani
Viszont 7 évig La Pavoniztam mire végleg elegem lett az 51-es kosárból és hogy nem tudtam 2x ugyanazt az eredményt reprodukálni. De ma már látom, hogy mekkora felszabadulás volt, hogy nem kellett a kosáron gondolkodni meg hogy micsoda végtelen lehetőségek rejlettek a manuál karban
Lehet elő ís szedem és húzok vele egyet! -
lojzi1
csendes tag
válasz
Parci
üzenetére
Nekem ez a vallásos, már-már szektás rajongás amit nem tudok hova tenni, "megváltoztatta az életem", "végre megérkeztem", "új utakat nyitott előttem", "azt hittem már mindent tudok, aztám jött a Robot", "eladtam minden kávés cuccomat és azóta boldog vagyok", ha meg kicsit hitetlenkedsz, akkor a megvilágosodottak sértődött lenézése, hogy "úgy látszik, más szinten vagyunk a kávézást illetően".
Nem is itt, félre ne értsetek, nem akarok senkit megbántani, de facebook csoportokban nagyon elvakult rajongás szokott lenni. -
lojzi1
csendes tag
válasz
pető bá'
üzenetére
Szerintek próbálj ki előtte ilyesmi HE kosarat, sokaknak nem jön be az ízvilága. Nem mennek olcsón ezek a használtpiacon és nem is nagyon vannak eladók. Amúgy szerintem 2 kosárral le lehet hozni szinte mindent: egy mindenes VST, meg valamilyen HE ha olyan a kávé.
HE-ből a Peasdo-t és az avx 2118-at használom és lehet, hogy több okból is inkább az utóbbit ajánlanám. -
-
lojzi1
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Ezzel a megközelítéssel mindenki Dacia Logan-t venne, mert az a legjobb ár-érték arányú autó
De köszönöm, észben tartom
-
lojzi1
csendes tag
válasz
Alabástrom
üzenetére
És mit gondolsz az Ikape blind shaker-éről? Most látom, hogy már itt is van.
-
lojzi1
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Nagyon figyelemre méltő megoldás! Nekem is eszembe jutott, hogy ez a 'szitálás' lenne a lényeg, mint a sütőreceptekben, hogy 'szitáljuk a lisztet az edénybe'. Lehet tényleg valami igazi fémhálós szita kellene 58mm-es mérethez.
-
lojzi1
csendes tag
válasz
BBpeter
üzenetére
Összegyűjtöttem kisméretű üvegeket, a 25 dekát bontás után széttöltöm 3-4-be, és értelem szerűen mindig csak egyet nyitogatok. Korábban vettem kis 22g-os dizájner üvegcséket, pár alkalom után adtam is el, iszonyú macerás töltögetni őket, maradak ezek a 0,5-1,5 db közti pesztós meg mézes üvegek.
-
lojzi1
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Ez az új DF64V már nagyon jól megoldotta a babugrándozást, akárhogyan lehet bele szórni, semmi nem pattog ki. Blind shakerből mi most az ajánlott? A JE-Plus-hoz évekkel ezelőtt volr egy ilyesmi kiképzésű alsó tartály, de az annyira használhatatlan volt, hogy hosszú időre immunitást adott a blind shaker vásárlási kényszer ellen.
-
lojzi1
csendes tag
válasz
pető bá'
üzenetére
Mi a cél? Csak a szokásos, a tökéletesség hajszolása
De igen, tisztább ital meg a kíváncsiság. De irreálisan lelassítja az elkészítést, ha lenne erre valami automata adagoló, akkor azzal lehet lenne értelme, mert nem is az idő sok, hanem hogy ott kell állni mellette és nagy a hibaszázalék. -
lojzi1
csendes tag
válasz
pető bá'
üzenetére
Az 20mp szerintem rendben volt, a 40mp nekem már túlextraktált, nehézkes ízek, sötét, összeeső, vékony crema. Az zavar, hogy ezzel a manual slow feednél könnyen elbambul az ember, nem figyel aztán kicsit gyorsabban adagol aztán már bele is fut ebbe az utóbbi leírt 40mp-es esetbe. Meg lassan egy csésze kávé egy hosszadalmas, koncentrációt igénylő formagyakorlat lesz. Már csak egy blind shaker kellene, aztán olimpiai szám lehet az egy csésze espresso.
-
lojzi1
csendes tag
válasz
pető bá'
üzenetére
Igen, de nagyon elkeserített
elég esélytelen ugyanolyan sebességgel beledobálni a babokat, és ha ennek ekkora jelentősége van, akkor az sokkal jobban befolyásolja a végeredményt, mint a szűrőkkel, nyomásprofilokkal, késprofilokkal meg őrlésfinomsággal való játszadozás. Kb. nagy nehezen fölírtam egy szép egyenletet, aztán kiderül, hogy az egyik konstans valójában mégis változó, de nem kicsit, hanem annyira hogy borítja az egészet. -
lojzi1
csendes tag
Adott egy őrlő, amin 10-15 az espresso range a leírás szerint. Be is lövöm 9-re, 18g bab bele, lefolyik 30mp alatt, tök jó. Megpróbálkozom slow feed-del, hogy nem beleborítom az babot, hanem lassan szemenként szórom bele. Minden más ugyanez marad, de sokkal gyorsabban folyik le. Finomítok hát, a végén már ott tartok, hogy 4-esen áll az őrlő, de még mindig 20mp-n belül van a lefolyás. Jó, akkor gyorsítsunk a babokon, 2-3-asával kotrom bele, akkor már 40mp fölött vagyok megint. Ez tényleg ennyire számít?
Ez konkrétan egy DF64V, SSP sweetlab v3 kés, 900rpm, a kávé most épp Roasto Peru, de minden más kávénál ez van, sőt próbáltam kúpos őrlővel, ott is hasonló volt.
-
lojzi1
csendes tag
válasz
Alabástrom
üzenetére
Bevallom én szoktam, mert sokkal tisztábban jön ki úgy az őrlőből, de ezt csak halkan mondom, mert vannak más vélemények
és kevert vízzel spriclizek, nem mintha nem lenne mindegy ekkora mennyiségben 
-
lojzi1
csendes tag
válasz
Alabástrom
üzenetére
Nemhogy megvárni, hanem azonnal őrlőbe szoktam. Azt figyeltem meg, hogy egész másképp viselkedik ha már fölmelegedett, más a lefolyási idő, máshova kellene az őrlőt állítani, stb. Legalább egy változó paraméter legyen így fix a 100ból.
-
lojzi1
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Hogy ez tamper is egyben, az föl se tűnt
Csak a wdt kell és ilyen táskába bedobható utazós verzió. Van 3D nyomtaott 9 tűsöm, teljesen oké, azt használom napi szinten, de azt táskába csomagolni egy rémálom. -
lojzi1
csendes tag
Nincs valakinek jóárasított aliexpress-es tippje ilyesmi WDT cuccra mint a Happy WDT-je?
-
lojzi1
csendes tag
válasz
BBpeter
üzenetére
Nekem van Varia VS3 és DF64V is Sweetlab V3 késsel. Utóbbi még nincs rendesen bejáratva, de eddig nem érzem azt a hatalmas különbséget, bár eddig csak az inkább közepes pörköléseket koptattam, igazi világost még nem. És azt javaslom, hogy egyelőre hagyd meg a Variát ha mér megvan, aztán később meglátod. Mennyiért mehetne el? 110-120e? A DF64V azt hiszem 220e körül van most, ha még kést is veszel bele az plusz 40-50e.
-
lojzi1
csendes tag
-
lojzi1
csendes tag
Megjött nekem is a DF64V, most volt csak időm beüzemelni. Korábban vettem már Sweetlab V3 kést hozzá, a benne lévőt össze se akartam koszolni. A benne lévő eredeti késen nem láttam semmi jelölést, hogy fix vagy forgó, a ugyanaz part number van rajta. Lehetséges hogy ugyanugyan az alsó-felső? Megjelöltem őket azért, de enélkül nem tudnám őket megkülönböztetni. A SSP-nél ugye ez pontosan jelölve van, hogy melyiik melyik.
16g-os eszpresszót főzök Peasdo kosárral, közepes ill közepes-világos pörköléssel, ehhez milyen fordulat az optimális? Azt olvastam, hogy 1100-1200, de máshol meg azt írták, hogy 8-900-on jobban ízlett. Nehéz eligazodni. -
lojzi1
csendes tag
Erre nincsenek szavak:

-
lojzi1
csendes tag
A 88 eurós Timemore kancsó szerintem elég jó vétel volt pár hónapja.
Amúgy nekem is van még valahol egy max. 1-2x használt Tchibo kancsóm valahol a spájz mélyén, ha esetleg mégis érdekel valakit nagyon olcsón
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro 128GB Deep Purple-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4237,100% Akksi
- Akció! HP ZBook Firefly 14 i7-1185G7 32GB 512GB Nvidia Quadro T500 4GB 14" FHD 1 év garancia
- Eladó szép Nokia 7 Plus 64GB / 12 hó jótállás
- Eladó Samsung A12 4/64GB / 12 hó jótállás / ÚJ KIJELZŐ
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro Max 256GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3172
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Egyrészt a K4-K6 reláció elég furcsa, meg a Mazzer Omega mindenreisjó értékelése is. Na mindegy is, csak érdekesség.