Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-02-03 18:52:36

LOGOUT.hu

Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#9401) KMT válasza karyo (#9399) üzenetére


KMT
addikt

A reflexcső eltömését még jó, hogy hallotta. :DDD Valószínűleg jól elhangolta a dobozt. És nem a homok a lényeg, hanem a keresztmetszet-csökkenés.

orbano:
Kíváncsi leszek, hogy mennyivel lesz jobb. Sajnos ha ilyen búgós a mélye, azon nehéz segíteni. Szerintem csillapítással (szivacs, vatelin) többet érnél el. Hangfalcserével még többet. :P

Ja, és jól szárítsd ki a homokot, talán jó lenne, ha "kisütnéd", ne rakj élő dolgot a dobozba. :D

(#9402) orbano válasza KMT (#9401) üzenetére


orbano
félisten

csillapítással? hova? hogyan?

lehet jobban járnék egy új hangfallal, és valószínűleg venni is fogok, de ez nem most lesz, még az autóhifim sincs kész. addig meg gondoltam ilyen filléres modokkal javítom a mostanit, jó mulatság :)

A vér nem válik VAZZE!™

(#9403) KMT válasza orbano (#9402) üzenetére


KMT
addikt

Hova? Hát a hangfal belsejébe, ne a külsejére. :) Hogyan? Kézzel.
Akár te is megcsinálhatod, próbálkozhatsz, hogy mit és mennyit érdemes belerakni, ugyanis ha nem tetszik, bármikor visszatérhetsz az eredeti állapothoz.

(#9404) orbano válasza KMT (#9403) üzenetére


orbano
félisten

és ez fel kell rá ragasztani, vagy csak odatömködni a falakhoz (azt gondoltam hogy nem kívülről kell bebugyolálni :D)?
gondolom a mélyközepet kell kiszedni a hangfalból és ott férek hozzá a belsejéhez :U
ja és ha már itt tartunk és belenyúlok: valamikor emlegettetek itt valami földeléses dolgot, hogy a hangszóróktól valami testkábelt el kell vezetni az erősítő felé és mittomén az milyen jó szokott lenni :F

A vér nem válik VAZZE!™

(#9405) orbano


orbano
félisten

ohh és még valami: ha ~123hz-nél rendkívül erősnek érzem a hangját (játszottam egy kicsit a hangkártya oszcilloszkópjával) a hifinek, az fiziológiai jelenség, vagy a hangfal produkciója?

A vér nem válik VAZZE!™

(#9406) KMT válasza orbano (#9404) üzenetére


KMT
addikt

Nem kell ragasztani, ott fog az maradni. Amúgy szerintem lesz benne, csak nem elég/elég jó/elég jó helyen. Állítólag nem feltétlenül a doboz falánál hatásos, hanem beljebb. Csak ugye úgy nehéz megoldani.

A kosár földelését nem tudom... Egy próbát megérhet. Bár ha nem teljesen 0 a fesz a földön, akkor szerintem búgni fog.

Az a búgás valószínűleg a szobád miatt lesz. Próbáld ki a frekvencia felénél, többszörösénél is.

(#9407) orbano válasza KMT (#9406) üzenetére


orbano
félisten

nem, itt van egy erős púp, illetve van egy a fele környékén is, de az sokkal gyengébb, illetve 160-170hz környékén is, de az is sokkal kevésbé zavaró. 245 környékén már semmi extra, tényleg csak ez a 123 környéke zavaró, mint ha bedugulna a fülem :)

A vér nem válik VAZZE!™

(#9408) KMT válasza orbano (#9407) üzenetére


KMT
addikt

Érdekes. Mekkora az a szoba? Ilyen frekvenciák 2m alatti oldalhosszt jelentenének, az meg nem tűnik reálisnak. :) A hangfal meg csak nem ennyire emel ki ennyire.

Szerk: Még az lehet, hogy nagyon falra van tolva a doboz. Húzd távolabb, ha így van.

[ Szerkesztve ]

(#9409) orbano válasza KMT (#9408) üzenetére


orbano
félisten

átlagos nappali, egybe a konyhával, egy légtérben a előszobával. a faltól mennyire érdemes eltenni? jelenelg az íróasztal két oldalán vannak a falnál, az egyik a sarokban, a másik a falnál+ egy komód (vele egymagas) sarkában, egymástól kb két méterre, 45 fokban felém fordítva. Ez mennyire rettenet? illetve ha kijjebb teszem, akkor nem kell túlzottan befelé fordítanom?
közben kijjeb raktam, most majdnem egy arasznyira van a faltól, de így sem jobb :) ez a freki nem lehet maga a doboz?

A vér nem válik VAZZE!™

(#9410) KMT válasza orbano (#9409) üzenetére


KMT
addikt

Miért kéne beljebb fordítani? Nem tudsz hátrébb menni?

Nem tűnik szerencsés elhelyezésnek. Nem szabad beszorítani a dobozokat. 40-50 cm nem ártana a hátsó faltól, de inkább több. Próbaképpen a szoba közepén, egy-másfél méterre egymástól (meg tőled) hallgasd meg. Így megtudod, hogy a doboz hibája-e, mert sokkal kevésbé fog beleszólni az akusztika a hangba.

(#9411) orbano válasza KMT (#9410) üzenetére


orbano
félisten

nem tudok, mert akkor nem érem el a billentyűzetet :) /tudom, nem a legszerencsésebb a helyzet, hogy íróasztalnál akarom használni, de ez van, a szoba közepére mégsem tehetem ki az asztalt/
na holnap eljátszogatok az elrendezéssel kicsit köszi

A vér nem válik VAZZE!™

(#9412) #56474624 válasza orbano (#9409) üzenetére


#56474624
törölt tag

Mivel is szokás tesztelni, azt hiszem rózsazajjal...
Ezeknek a dolgoknak itt Auratech a nagy szakértője, tőle érdemes kérdezni, bár már több hónapja járt erre utoljára... Ha elolvasod az írásait ezzel kapcsolatban, az is segíthet talán. :)

[ Szerkesztve ]

(#9413) #56474624


#56474624
törölt tag

Egyébként tök jól elvagyok most az eredetileg a philips 350-emben lévő mechanikával (a vateráról vettel már nem szórakozom, pár napja kipróbáltam, ugyanúgy rossz, mint a pihenője előtt). Nem olvas minden írott lemezt, illetve a rosszul megírtakat sem tolerálja, mert zajosan játssza le, de sohasem ugrik. Illetve van pár régebben még "csak" cd-íróval megírt lemez, amit úgy olvas, és úgy ugrál a számokra, mintha gyári lenne, pedig azt is csak egy asus cd-íróval írtam, és rendszerint igen nagy sebességgel (mit tudtam még akkor, hogy az számít, discman-nek jó volt 48-52X-esen is :D ). Szóval végülis nincs olyan rossz állapotban ez a mechanika sem, lehetne jobb is, de most sem rossz. Jó cd-íróval felszerelkezve mondhatnám, hogy simán olvassa az írottakat. :)

[ Szerkesztve ]

(#9414) KMT válasza orbano (#9411) üzenetére


KMT
addikt

Hohó! Zenét hallgatsz vagy számítógépezel? Ha csak háttérzenélésről van szó, akkor teljesen mindegy, hogy feléd van-e fordítva a doboz. Akkor legyen jó, amikor tudsz is rá figyelni... Azaz, amikor kényelmesen leülsz, és nem pötyögsz a gépen.

(#9415) orbano válasza KMT (#9414) üzenetére


orbano
félisten

munka közben iszonyatosan jól rá tudok figyelni a zenére, és igénylem is a jó minőséget. tény, hogy hátradőlve hallgatózni külön élmény, szoktam is, de munka közben kifejezetten zavar, ha nem szól elég tisztán a zene. viszont az is zavar ha nem szól, úgyhogy ez az eshetőség kizárva. tudom nem vagyok egyszerű eset :D

A vér nem válik VAZZE!™

(#9416) Ebit válasza #56474624 (#9413) üzenetére


Ebit
addikt

Vásárolj,egy asztali cd irót,vagy használj,jobb lemezeket,kisebb irási sebességgel,és érdemes több iró progit kipróbálni.

(#9417) zH.


zH.
senior tag

megjött a full felújított al130 hangfalpár. hihetetlen a változás a kis sony-hoz képest. kibaszott dinamikusan szól. :C

[ Szerkesztve ]

just be

(#9418) #56474624 válasza Ebit (#9416) üzenetére


#56474624
törölt tag

Különös, de ez a lejátszóm az elvileg ty alapanyagú verbatim music írt lemezeimre, úgy fest, allergiás. DVD-íróval szerintem nem igazán lehet jó minőségű írást elérni, legalábbis ezzel tuti nem. Íróproginak (is) az EAC-ot használom.
Asztali cd-írót érdemes venni? Egyáltalán hogy működik az? :)

(#9419) Ebit válasza #56474624 (#9418) üzenetére


Ebit
addikt

Megközelitőleg,mint az asztali cd lejátszó/a pc lejátszóhoz képest/,egy célra fejlesztették ki,stabilabb,mint a számitőgépes iró.

(#9420) Khaal


Khaal
őstag

Van itt valaki aki ért az erősítők elektronikájához? A Marantz erősítőmmel történhetett valami, mert ha sztereó módba rakom akkor el-elhalkul a baloldali hangfal.
Leszedtem a borítását, a nyákon nem látszik égés nyoma, de valamelyik alkatrész érezhetően sugározza magából a forróságot. Kormos egy helyen a faborítás is rajta, de nem tudom mikor lett ilyen. Próbáltam képet csinálni a gyanús szekcióról:


Én a 3W150ohm [JRM] feliratú alkatrészre tippelek, lehet az a ludas?

(#9421) orbano


orbano
félisten

nincs véletlenül valakinek egy lassú, teljes freq. sweepje? van egy kis kiemelés az autó első szettjében, gondoltam füllel felderítem.
van egyébként valami házi módszer, amivel ezt egzaktul, tapasztalt fül nélkül házilag ki lehet deríteni? :U

előre is köszi

A vér nem válik VAZZE!™

(#9422) ignion.n


ignion.n
csendes tag

sziasztok, tudnátok valamit mondani ezekről a hangfalakról?

http://hardverapro.hu/apro/jbl_mr28_hangfalpar_szep_allapotban/hsz_1-50.html

http://hardverapro.hu/apro/jbl_tlx_103_center_es_jbl_tlx_101_surround_hangfal/hsz_1-50.html

érdemes, nem érdemes, mire kell figyelni. tudom régi modellek eléggé. egy denon avr1306hoz kötném öket ha van értelme foglalkozni ezekkel.

köszönöm

(#9423) Tristis válasza ignion.n (#9422) üzenetére


Tristis
őstag

Szerintem ezt így senki nem nagyon tudja megmondani neked, max. ha valaki véletlenül kifogott egy ilyet és hallotta no és persze ha emlékezik rá. Muszáj lenne ha tudsz elmenni és saját füllel hallgatni, mert egyébként nagy csalódás lehet.

Ami az unverzumnak Chuck Norris, az az NBA-nek Török Péter.

(#9424) Pety válasza Khaal (#9420) üzenetére


Pety
senior tag

Szerintem az egy ellenállás,ránézésre semmi baja szvsz,de jobban jársz ha valami szakemberrel nézeted meg mert csak barkóbázunk.Ezer más baja lehet de valószínűleg valami más így végfok IC re tippelek(már ha ic-s) ütögetésre történik valami próbáltad?

"A számítógéppel kitűnően megoldható minden olyan probléma, amely számítógép nélkül fel sem merülne"

(#9425) DBob válasza ignion.n (#9422) üzenetére


DBob
őstag

Esetleg ez? :))

Amiket linkeltél:

háttér sugárzó: nem teljes sávra méretezik őket, így zenehallgatásra (véleményem szerint) alkalmatlanok. Persze aktív pc-s cuccokat kenterbe vágnak lazán így is.

membrán cserés: érdekes módon mindenki vérprofikkal cseréltet peremet, és természetesen tökéletesen ugyanolyan a csillapítása és egyéb paramétere se változik...ennek ellenére én csak kókány melót láttam. Telenyomják ragasztóval (változik a membrán súly, csökken az érzékenység), jóval merevebb peremet kap (változik a hangnyomástól kezdve, frekvencián át minden) vagy épp ellenkezőleg jóval puhábbat, stb.

Én ezek miatt elvből nem veszek habszivacs peremű hangszóróval szerelt dobozt. Akkor már inkább a háttérsugárzó (de ha jól látom ugyanaz az eladó, ugyanúgy jbl, gondolom azonos szett, ugyanúgy habszivacs, csak még nincs cserélve -> majd cseréltetheted)

(#9426) DBob válasza Khaal (#9420) üzenetére


DBob
őstag

Milyen marantz ez pontosan?

(#9427) Telefunen válasza DBob (#9425) üzenetére


Telefunen
őstag

A képeid közt látható Sony F470 erősítővel (esetleg azzal a Toshiba receiverrel) nem szól jobban a Mission, mint azzal a micro hifivel?

(#9428) DBob válasza Telefunen (#9427) üzenetére


DBob
őstag

Biztosan jobban szól, sőt, egyértelműen. Csak a Sony már nincs meg, és Toshibám sose volt. :))

Amiért ezt használom: 1. kicsi, 2. keveset fogyaszt. Mindkét paraméter fontos nálam.
Létezik olyan, ami kompromisszum mentesen jobb ennél (pici és keveset fogyaszt), de sajnos ~ 100.0000 khuf. 20khufos hangfal mellé meg nem veszek 5x olyan drága erősítőt. Fordítva kéne igazándiból :P

(#9429) Telefunen válasza DBob (#9428) üzenetére


Telefunen
őstag

Yamaha akart az lenni, csak közben elírtam/felejtettem:)

(#9430) orbano


orbano
félisten

Megint egy kérdés: ha ilyet szeretnék csinálni, ahhoz egy Behringer ECM-8000 megfelelő? Ahogy elnézem ez relatíve olcsó (beszer áron tudok venni stúdiótechnikát), csak nem nagyon tudom ehhez kell-e még valami, hogy a gépre köthessem :F

A vér nem válik VAZZE!™

(#9431) Khaal válasza DBob (#9426) üzenetére


Khaal
őstag

Marantz SR 810, STK459 IC van benne, itt van két nagyobb kép a belsejéről:
[link]
[link]

Ha nem kapcsolom át sztereóba észre se vettem volna hogy valami gond van, mert úgy tökéletesen működik. Ez a melegedés viszont tuti nem normális, mert egy ujjnyi helyen össze van kormolódva a palást belseje. Valahonnan a trafó és a két nagy kondi közötti részről jön a forróság, pontosabban nem tudtam belőni,de valószínűleg az a kerámiatokos alkatrész amit fentebb linkeltem.

Az a baj, hogy Hévízen nem tudok szerelőt, hazahozni meg nehézkes, mert busszal járok dolgozni. Ha tudnám mit kell cserélni akkor valamelyik karbantartóval talán meg tudnám forrasztatni itt a szállodában, de annyira nem értenek hozzá hogy kiméregessék melyik a hibás alkatrész.

(#9432) DBob válasza Telefunen (#9429) üzenetére


DBob
őstag

Az a yamaha nem nagy durranás ám. Inkább vintage mint komoly cucc. A yamaha még megvan, de nem árulom. Kondit kéne cserélni a tápnál, utána mehetne eladósorba.

(#9433) DBob válasza Khaal (#9431) üzenetére


DBob
őstag

Nos, kép alapján a trafó és pufferkondik között ami fűthet az ellenállás, mivel feszstabot nem látok. Ez az ellenállás pedig combos darab, ránézésre 2-5 w körüli, tehát fűthet mint állat. Persze ez lehet feature, és nem bug, csak nem vetted eddig észre :))

De mivel egy darab van belőle, nem tűnik nekem gondnak ha fűt, hiszen a jó oldal is ezen kapja a feszültséget.

Végfok: jó lesz, ha monoban szól rendesen mind a két hangfalad, így inkább a bemenetek felől kezdeném el méregetni a feszültségeket menetközben, szigorúan a földhöz mérve.

Küldj rá 1khz szinuszt moderált hangerővel, és mérd végig szimmetrikusan hol tűnik el a fesz. Na ott a gond :))

mod: ha zavar a melegedés akkor cseréld ki az ellenállás körüli kisebb kondikat és az ellenállást egy újra, ügyelve a paraméterek betartására. A kondik öregszenek, és lehet több áramot szipkáznak mint ellenállás enged. Bár ellenállás méretéből adódóan lehet inkább a nagy pufferkondikkal van sorba kapcsolva mint korlátozó :P
De a hibás csatornához szerintem semmi köze, ez tápköri alkatrész (ami nekem is melegszik egyedül a marantzomban).

[ Szerkesztve ]

(#9434) Cyrin


Cyrin
addikt

(#9435) KMT válasza orbano (#9430) üzenetére


KMT
addikt

Szerintem nem éri meg ennyit költeni rá. Inkább vegyél egy Panasonic WM-61-t 1k körül. Kicsit szöszölni kell vele, de sokkal olcsóbb.
Előerősítő kellhet hozzá. Igazából a WM-61 ad elég feszt, hogy egy hangkártya mikrofonbemenetével közvetlenül működjön, csak nagyon fel kell tekerni a hangerőt. Én az itt lévő előerősítőt használom, teljesen jó. [link]
Ezen kívül valami jobb programra is szükséged lesz. És ahhoz, hogy hiteles mérést kapj, még rengeteg dolgot tisztázni kell, nem olyan egyszerű a dolog, mint amilyennek tűnik. Én is mostanában küzdök ezzel.

(#9436) orbano válasza KMT (#9435) üzenetére


orbano
félisten

mennyit kell vele szöszölni? láforrasztom egy csatlakozóra aimt bedugod egy ilyen erős ítőbe, azt be a mic.in-be, és kész? gondolom a neheze ezután van, ami mit is tesz pontosan? a linket írtak programot, gondolom az emgfelel a célra, elég sokan használják ahogy néztem.

A vér nem válik VAZZE!™

(#9437) orbano


orbano
félisten

úúúúh. felraktam a legfrissebb 0404 win7 beta drivert (2010.02) :Y atyaég! kimásztak a hangkártyából a zenészek és a helyükre ültek :C
na jó, némelyik a hangfalnál kétoldalt tömörül, gondolom az a megerőszakolt elhelyezésnek köszönhető (tőlem elörefele 70 centi körül, széltében alig több, mint egy karnyújtásnyira vannak a hangszórók, majdnem teljesen felém fordítva. este azt hiszem pakolászok kicsit. nem csoda basszus, hogy eddig nem hallottam a különbséget a helyzetek között, mert nulla volt ami a hangkártyából kijött :)

A vér nem válik VAZZE!™

(#9438) KMT válasza orbano (#9436) üzenetére


KMT
addikt

Annyi. Csak érdemes árnyékolt vezetékeket használni.

Az RMAA-val is fogsz tudni mérni, kérdés, hogy mit kezdesz az eredménnyel. Ugyanis valamilyen szinten biztos beleméri a helyiséget is. Ezen kívül semmilyen kompenzációt nem ismer. Mert ugye se a mikrofon, se a hangkártya, se az erősítő nem lineáris átvitelű, tehát ezek hibáit mind beleméri. Ha korrekt eredményt szeretnél, komolyabb programot érdemes használni (pl Lsplab). A témával kapcsolatban a diyaudio.hu és audiodiy.hu oldalkon keresgélj.

Amúgy mi is a célod?

(#9439) eclipse006


eclipse006
őstag

Üdv Mindenkinek,

van két hangfal álványom,amit én készítettem. belül üreges,és arra gondoltam hogy az aljába tennék homokot.lehet hülyeség az elgondolásom. azért gondoltam rá mert van egy bizonyos mély hangtartomány ami bebúg nagyon és szerintem az álvány miatt van mert érezhetően rezeg. nemhiszem hogy a hangfal miatt lenne,zárt rendszerű,nem reflex kialakítású. mellékelek képet
köszi előre is! :)

https://www.instagram.com/sz.sandor90/?hl=hu

(#9440) KMT válasza eclipse006 (#9439) üzenetére


KMT
addikt

Nem véletlenül nem látsz ekkora üres belső térfogatú gyári állványt. :Y

(#9441) eclipse006 válasza KMT (#9440) üzenetére


eclipse006
őstag

de akkor érdemes gondolom tölteni bele homokot,nem terv alapján készült, látszik :DDD

https://www.instagram.com/sz.sandor90/?hl=hu

(#9442) Tomate válasza eclipse006 (#9441) üzenetére


Tomate
veterán

Miért pont homokot? Nem fog az kifolyni? :D

(#9443) eclipse006 válasza Tomate (#9442) üzenetére


eclipse006
őstag

ha van valami más ötleted,nyugottan mond el,nem ragaszkodom a homokhoz,egyébként nem "folyik" ki alul,szigetelve van,nincs akkora rés egyébként sem :)

https://www.instagram.com/sz.sandor90/?hl=hu

(#9444) Tomate válasza eclipse006 (#9443) üzenetére


Tomate
veterán

Inkább rakj bele valami téglát vagy vasat. Bár véleményem szerint az egész szerkezet rezonál be. (a lapjai) Szóval hiába töltöd meg mondjuk az 1/3-át attól még szerintem továbbra is élni fog a jelenség.

(#9445) eclipse006 válasza Tomate (#9444) üzenetére


eclipse006
őstag

szerintem is a lapok rezonálnak sajnos,de már az is jobb lenne ha enyhítenék a búgáson,azért gondoltam elsősorban a homokra,mert az telítődne benne. de lehet hogy talán vennem kéne 2 hangfal álványt készen :) .
amúgy olvastam valahol hogy hungarocelből kell kis talpat készíteni a hangfalnak,az is segít valamelyest,meg is csináltam,tényleg jobb lett tőle a helyzet.

[ Szerkesztve ]

https://www.instagram.com/sz.sandor90/?hl=hu

(#9446) #56474624 válasza eclipse006 (#9445) üzenetére


#56474624
törölt tag

Én úgy tudtam, hogy a hangfal és az állvány közé a tüske a legideálisabb. Bár nekem sem egészen az van, hanem valami tompább kúp féleség, ami nem sérti, karcolja a hangfal alját. Ettől függetlenül, ha nem sajnálod, akkor tüske az ideális alá. :)

(#9447) orbano válasza KMT (#9438) üzenetére


orbano
félisten

célom nincs, csak kísérletezgetek, ha úgy adódik :) műszaki beállítottságú ember vagyok, gondoltam a tapasztalt jelenségeket mérésekkel is alátámasztom, így tanul az ember :B

eclipse006: uhh, jó batár nagy állvány lett, jó vékony anyagból. én tuti élbevágnám minden lapját és egy fele ilyen vastagot készítenék dupla fallal :) de ezt mindeképpen megtölteném homokkal. bár jó nehéz lesz tőle. alulra meg tényleg tüskék kellenek. de azt a két nyinyúló talpat vágd le, ne azokon legyen a tüske.

illetve kéne még valami rugalmasabb csillapító anyag is, ami elszigeteli a dobozt a földtől nem? :U

holnap amúgy szerintem én is elmegyek valahova homokért.

A vér nem válik VAZZE!™

(#9448) orbano válasza orbano (#9447) üzenetére


orbano
félisten

egy kérdés lemaradt: van olyan alkalmatosság, amivel ki tudom küszöbölni, hogy a fal ne erősítse fel a mélyeket? sajnos nem nagyon tudom kellően elrakni a hangfalakat a faltól.

A vér nem válik VAZZE!™

(#9449) Khaal válasza orbano (#9448) üzenetére


Khaal
őstag

Faliszőnyeg, olcsó és mégis hatásos.

(#9450) #56474624 válasza Khaal (#9449) üzenetére


#56474624
törölt tag

Engem inkább az érdekelne (bár a szobám is kissé visszhangos :U ), hogy beüzemelted-e már a marantz cd-lejátszót? :)

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.