Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-02-03 18:52:36

LOGOUT.hu

Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#75751) Polllen válasza dgyuri0123 (#75749) üzenetére


Polllen
nagyúr

Ez így van. ;]

Gondolom az alatt a 30-50 alkalommal mindig ugyanazt a művet hallgattad meg és soha semmilyen eltérést nem tapasztaltál benne... :)

Az ilyen jellegű élmények nagyon fontosak minden zeneszerető embernek, de szerintem nem érdemes a szezont a fazonnal keverni.

Otthoni zenehallgatás esetén ugyanazt a művet, ugyanabban az előadásmódban sokszor meghallgatja az ember. Mondhatni beég az emlékezetébe. Ebben az esetben a legkisebb változást is képes lehet beazonosítani, mert emlékezetből tudja mi hogyan szokott szólni.

Ezt nehéz koncertre járva megvalósítani. Pedig szerintem nincs két egyforma koncert.

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#75752) dgyuri0123 válasza python1 (#75750) üzenetére


dgyuri0123
nagyúr

Én sem mondtam el mindent, mert nem akartam "túlzásokba esni." :)

Polllen: Már hogyne lenne ugyanolyan. Max nem azt adják elő, de otthon sem mindig ugyanazt hallgatod, mégis hallod ha szar. És annak egyéb okai vannak, nem a fáradtság .

[ Szerkesztve ]

"csak a zene van"

(#75753) python1 válasza Polllen (#75751) üzenetére


python1
veterán

Igen a kettőt összemosni felesleges,de itt Gyuri inkább a hangszerhangokra gondolt,mikor írta,hogy mindig azt hallotta,és ez bizony így van.
Eddig ott csúsztam meg,hogy az eredeti hangszerhangokat kerestem otthoni környezetben,ami sajnos lehetetlen,azért is álltam meg a rendszerek vásárolgatásával,és a tesztszerű zenehallgatással.
Minden eddigi rendszerem másként szólt,de egyik sem közelítette meg jobban a másiknál az eredeti koncert élményt.Már másra figyelek a zenehallgatásnál,természetesen nem azt mondom,hogy legyen a rendszerünk "igénytelen",de ne várjunk csodákat a csere-berétől.

[ Szerkesztve ]

(#75754) liszi70 válasza dgyuri0123 (#75752) üzenetére


liszi70
nagyúr

"hallod ha szar. És annak egyéb okai vannak, nem a fáradtság ."

A fáradtság is lehet ok, miért zárod ki ilyen kategorikusan? :) De egyáltalán nem biztos, hogy a fáradtság csak negatív irányba hathat. Szerintem például egy hasznos nap kemény munkája után dögfáradtan, simán tetszhet jobban az aktuálisan hallgatott zene és rendszer. Én is tapasztaltam ilyet. Olyan jó volt leülni zenét hallgatni, energiákkal töltött fel. :)
És még ezer dolog van, ami hat az érzékelésünkre. :)

Pollen : Egyetértek.

[ Szerkesztve ]

(#75755) bta1 válasza liszi70 (#75748) üzenetére


bta1
őstag

És íme, eljutottál a vegytiszta személyeskedésig, ahol már rég nem a (valójában nem is létező:)) igazság keresése a lényeg, hanem a vegytiszta személyeskedés. A topiklakók kondicionálása, de mi ellen? Nehogy kipróbáljanak valami ingyenes trükköt? Jól emlékszem, nemrég a páros/páratlan szabályról (valamelyik készülékláb alá berakott vékony papírdarabka) is egyből mondtad a "frankót"? Magyarázat/érvmentes üres handabandázásással elutasítani a 0Ft-ba kerülő próbákat, hát ez tényleg, valami fantasztikus nyitottságra vall!:S

(#75756) python1 válasza liszi70 (#75754) üzenetére


python1
veterán

Érdekes ez a téma egyébként,"tesztelős" zenehallgatásban mondhatom magam haladó szintűnek,de igazi hosszútávú,kifinomult zenehallgatásban még éppen csak kezdő szinten vagyok. :B

(#75757) dgyuri0123 válasza liszi70 (#75754) üzenetére


dgyuri0123
nagyúr

Azért zárom ki, mert tudom/ismerem az okát és az nem a fáradtság. Évekig dolgoztam színházakban is és rengeteg zenével álltam kapcsolatban, de soha nem befolyásolt a fizikai vagy lelki állapotom. Illetve jobban megfoghat egy érzés, mint egyébként, de semmiképpen sem hat negatív irányba. Tehát ha valami rosszabbul szól a megszokottnál, nem azért van, mert fáradt vagyok. Annak más oka van. Szerintem.

"csak a zene van"

(#75758) Sz.Péter


Sz.Péter
tag

Ha fáradt vagyok,vagy rosszkedvű,vagy fejben máshol,akkor sem hallok rosszul,csak nem értékelem a zenét (sem) olyan szépnek,nálam ez van,És ezeknek fordíttotja is van,amikor a szarabb felvétel is csodás.

(#75759) python1 válasza Sz.Péter (#75758) üzenetére


python1
veterán

Nálam ugyanez a helyzet.

(#75760) liszi70 válasza bta1 (#75755) üzenetére


liszi70
nagyúr

A személyeskedésre vonatkozó megjegyzésed "más szemében a szálkát, magadéban a gerendát sem" tipikus esete.

"Jól emlékszem, nemrég a páros/páratlan szabályról (valamelyik készülékláb alá berakott vékony papírdarabka) is egyből mondtad a "frankót"?"

Igen, jól emlékszel. :K Nem amiatt mondom, hogy ne próbálják ki, dehogynem, ingyen és fájdalommentesen lehet kipróbálni. A zeneszoba bútorainak egyik lába alá tett névjegy hangképmódosító hatása a szememben a hifizés egyik állatorvosi lova. Pontosan levezethető vele sok betegség és tünet, vadhajtás, ami a hifizés egyes ágaira jellemző. Mutatja például, hogy mennyire lehet és kell komolyan venni némely emberek hifi-tapasztalásait. Pontosan beárazza az illető más véleményeit, ha például ilyeneket állít. :)

[ Szerkesztve ]

(#75761) bta1 válasza python1 (#75750) üzenetére


bta1
őstag

Ez azért érdekes kérdés, mivel nem csak kortárs zene létezik, ráadásul szinte lehetetlen vállalkozás általánosságban beszélni a zenéről, legalább műfaji megjelölés nélkül...

(#75762) Sz.Péter válasza bta1 (#75728) üzenetére


Sz.Péter
tag

Ismert eljárás.Fémek feszmentesitésére használnak ilyeneket.A fémkristályok deformációinak "visszarezgetésére" használják.

(#75763) liszi70 válasza Sz.Péter (#75762) üzenetére


liszi70
nagyúr

Ennek az eljárásnak van köze a bejáratáshoz?

[ Szerkesztve ]

(#75764) bta1 válasza liszi70 (#75760) üzenetére


bta1
őstag

Azért jó lenne már végre eldönteni, hogy a páros/páratlan szabálynál miképpen működhet a pszichológia? Ha placebo, akkor miért? Ha nocebo, akkor miért? Tehát hogyan, miféle kondicionálás történik itt? Legalább a hitelesnek látszódás kedvéért...

http://www.stereophile.com/content/peter-belt-1930-2017

És most jól beáraztad a HFM egykori szerkesztőjét is, az alábbi kísérletben résztvevő zenészekkel együtt:
http://www.hifimagazin.hu/HFMCD/HFM/CIKKEK/HFM3003.HTM
Nem lehetséges, hogy inkább magadat...?

(#75765) Sz.Péter válasza liszi70 (#75763) üzenetére


Sz.Péter
tag

Szerintem igen .De ha nem hallható a különbség,akkor lópikulát sem ér.Nagy fémszerkezeteknél működik a dolog,de ott szilárdsági szempontok vannak.

(#75766) liszi70 válasza bta1 (#75764) üzenetére


liszi70
nagyúr

Köszönöm a linkeket, de pontosan tudom kit "áraztam be", pontosan tudom, ki írta le és hol, és azt is tudom, hogy te erre érzékeny vagy. :) Én nem fogadom el sok esetben azokat a "vallási" tanokat, amit ő és sok követője hirdet. Ennyi a történet, nem kell túldimenzionálni.

[ Szerkesztve ]

(#75767) bta1 válasza Sz.Péter (#75758) üzenetére


bta1
őstag

Elkalandozhatunk a zenehallgatás felé is, deakkor ne hagyjuk figyelmen kivül, hogy a művészet éppen forditva működik. Magával ragad, és elvisz egy olyan "világba", ahol a személyes problémáink -legalább arra a kis időre- jelentéktelenné válnak.

(#75768) bta1 válasza liszi70 (#75766) üzenetére


bta1
őstag

... és még azt is rosszul tudod, hogy én mire vagyok "érzékény":

Arra, amikor a tudomány nevében áltudományoskodnak. Amikor a placebóban úgymond hisznek. Amikor nem gondolkodnak, nem érvelnek, nem vitatkoznak, továbbá (pl. Darvassal ellentétben) értékelhető kísérletsorozatról sem számolnak be, pusztán csak személyeskednek, "beáraznak" + hasonlók.

[ Szerkesztve ]

(#75769) liszi70 válasza bta1 (#75768) üzenetére


liszi70
nagyúr

"Amikor a placebóban úgymond hisznek."

Ez az egy, ami igaz lehet rám a felsorolásból, de nem rossz arány a 8-ból 1. Körülbelül ilyen arányban találnád el vakteszten, hogy melyik kábel "pihentetett", melyik nem. :D
A nem gondolkodás pedig inkább azok tulajdonsága, akik az érzékszerveik csalhatatlanságának ostoba dölyfével felvértezve bagatellizálják el az egyik legfontosabb összetevő, az emberi psziché jelentőségét.

(#75770) Kiskokó válasza liszi70 (#75769) üzenetére


Kiskokó
veterán

Nem akarok állást foglalni, de én is jobban a te véleményed felé húzok
De itt a placebo és a pszchié jelentőségére gondolok...

bta1 akármennyire is állítja, hogy el tud vonatkoztatni ezektől a dolgoktól ez nem igaz szerintem.
Az emberi test és rendszer működése annyira összetett, hogy lehetetlen hogy ez ne legyen egyénenként különbözőleg befolyásoló tényező még ha nem is tettszik...

Nem hiába van hogy alkohol vagy más drogok hatására teljesen másként éli meg az ember a zenét.
Ezer olyan más dolog lehet ami miatt ez befolyásolódhat és még csak lehet eszedbe se jut.

Azt nem mondom, hogy ezt Tudatos koncentrálással vagy odafigyeléssel nem lehet tompítani vagy kikerülni. De akkor azt már nem simán zenehallgatásnak nevezném hanem kifejezetten a zenei minőség megfigyelésnek.

Bocs hogy bele vau vau, ennyit akartam :D

[ Szerkesztve ]

| Saabe™ | Keep Calm And Drive Quattro | <3 SHIBA INU <3 |

(#75771) blattida válasza bta1 (#75764) üzenetére


blattida
nagyúr

A konkrét, réz karpereces példánál maradva: maga a réz pozitív hatást fejt ki a testünkre, főleg az immunrendszerünkre, attól függetlenül, hogy hiszünk e benne vagy sem. Megváltozik tőle a közérzetünk, a hangulatunk, következésképpen az érzékelésünk is, ezért van az, hogy mást és/vagy másként hallunk. Egyáltalán nem gondolom, hogy ez placebo lenne, viszont az, hogy egy kábelre az van írva, hogy például siltech, akkor az sokaknak azt jelenti, hogy az biztosan jó, ezért jónak is fogják hallani, még akkor is, ha valójában nem az, na, ez placebo hatás. Ezért is kellene, mondhatni, kötelező jelleggel minden hifistának vaktesztelnie, a legtöbben nagyon meglepődnének, de a legtöbben nem teszik meg (nagyon jól érthető okokból ;] )

Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||

(#75772) bta1 válasza Polllen (#75751) üzenetére


bta1
őstag

"Gondolom az alatt a 30-50 alkalommal mindig ugyanazt a művet hallgattad meg és soha semmilyen eltérést nem tapasztaltál benne... :)

Az ilyen jellegű élmények nagyon fontosak minden zeneszerető embernek, de szerintem nem érdemes a szezont a fazonnal keverni."

Vajon akkor is lenne értelme a fenti soroknak, ha azokat nem Gyurinak, hanem egyenesen Python1-nek szegezed?

Kire hallgasson a szerencsétlen kezdő? Az összehasonítás kétségei között vergődve a legmagátólértetődőbb dolgokat is folyamatosan megkérdőjelező, a dilettánsok számára így talán még tudományos hozzáállásúnak is tűnő átlaghifistára, vagy a "megmondóemberre", aki az élőzenével ápolt kapcsolatából adódó erős belső referenciájának köszönhetően ugyanannak a hangversenyzongorának a tonális jellegzetességeit ugyanolyannak észleli? Gyorsan, határozottan, a lelkiállapottól függetlenül?

(#75773) bta1 válasza blattida (#75771) üzenetére


bta1
őstag

"maga a réz pozitív hatást fejt ki a testünkre, főleg az immunrendszerünkre, attól függetlenül, hogy hiszünk e benne vagy sem"

Az immunrendszerre, külsőleg? Sajnos nem tudom eldönteni, hogy ez részedről ugratás akar lenni, vagy egyszerűen csak túl sok "brit tudósok" kezdetű bulvárhírt olvastál mostanában...;)

(#75774) blattida válasza bta1 (#75772) üzenetére


blattida
nagyúr

Leginkább a saját fülére és hallására, amúgy meg, mindkettőre, hiszen az "igazság" valahol a kettő között van, hiszen a hisita folyton megfigyel, az érzelmes zenehallgató meg élvezkedik vagy a gyerekét figyeli örömmel, így mindkettő befolyásolt, nem tud elfogulatlanul, ismeretlenül, prekoncepciók nélkül dönteni, ilyenek vagyunk, amivel semmi baj nincs, természetesen, csak ezekkel a dolgokkal érdemes tisztában lenni.
Ezért is kell a kezdőnek a saját fülére hallgatnia.

Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||

(#75775) borg25 válasza bta1 (#75773) üzenetére


borg25
senior tag
LOGOUT blog

A bőrön keresztül felszívódhat, az izzadság savas segíti az oldódást. Van olyan testékszer ami direkt erre épít.

(#75776) Ribi válasza borg25 (#75775) üzenetére


Ribi
nagyúr

És van aki allergiás valami fémre, na úgy hallgasson zenét, miközben puffad a feje ;]
De ezektől még mindig nem a hangrendszer szól másként, szóval ezeket megint nem kellene ide venni. Ennyi erővel minden zenehallgatás előtt dobjunk be egy páleszt.

[ Szerkesztve ]

(#75777) Polllen válasza python1 (#75753) üzenetére


Polllen
nagyúr

Ezzel egyetértek. A hangszerek valóban nagyon azonosan szólnak. Ahogy az előadás mód is mindig nagyon hasonló lesz. Profi zenészek, profi eszközökkel mindig képesek hozni egy adott színvonalat, de annak az esélye, hogy pontosan ugyanazt játsszák el, kicsi.

Azt is elfogadom, hogy ezt egy átlagos ember nem veszi észre és szerinte mindig ugyanúgy szól.

Csak kettős mércének tűnik azt állítani, hogy az usb kábel cserénél halljuk a különbséget (vagy itt a kábel pihentetésnél), de az élőzenénél, na ott mindig ugyanúgy szól a hangszer.
A hangszer mindig úgy szól, ahogy előtte hangolják és ahogy az előadó éppen tud játszani. Aztán amit ebből érzékelünk ugyanaz a bonyolult folyamat lesz, mint az otthoni hifizésnél.

bta1-nek abban nagyon igaza van, hogy fontos kinek milyen referencia pontja van. Ha valaki folyamatosan élőzenei koncertre jár, idővel hallani fogja - ha fizikailag képes rá - hogy ki mikor hogyan teljesít a zenekarból. És észreveszi, hogy nincs két egyforma koncert. (És azt is el kell fogadni, hogy valakinek nincs hozzá hallása. Cserébe lehet sasszemű vagy 4 számjegyű számokat képes fejben összeszorozni szempillantás alatt.)

Én amúgy soha sem voltam az a nagy teszter. A kíváncsiság mindenben hajt, nem csak a zenehallgatásban, így pár dolgot kipróbálok, de maximum egyszer kétszer. Én most is ugyanúgy élvezem a zenét, mint 20 éve, amikor nagyon szerény lehetőségeim voltak. Sőt, bizonyos zenék telefonról kihangosítva is megmozgatnak.

Azt pedig soha sem tűztem ki célul, hogy visszakapjam az eredeti hangokat. Képtelenségnek tartom. Azt tartom reálisnak, hogy nekem tetsző hangot kapjak. Ha egy 15k-s cucctól kapom meg akkor az lesz, ha egy 100k-stól, akkor az.

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#75778) bta1 válasza Kiskokó (#75770) üzenetére


bta1
őstag

"bta1 akármennyire is állítja, hogy el tud vonatkoztatni ezektől a dolgoktól ez nem igaz szerintem."

Hát ezt nem a bta1 sehol sem mondta...pusztán annyit próbál érzékeltetni, hogy az internet áldásainak köszönhetően napjainkban az egyik legerősebb placebo/nocebo hatás a fórumos kondicionálásból adódik. Amikor a "próbáld ki" javaslatra sorra jönnek az "ezzel beáraztad magad", és hasonló reakciók, az talán a létező legkeményebb kondicionálás. Legszomorúbb azonban a közösségi impulzus, amelytől a társaság képes olyan szintig polarizálódni, hogy ott már értelmes vitát sem lehet folytatni. Habár értékelhető tapasztalata csak keveseknek lehet, előbb-utóbb szinte mindenkinek kialakul a hatátozott, megingathatatlan véleménye. Végül a totyik szobatudósai, valami szürreális poénként megszervezik a "végső igazságot eldöntő" csoportos vaktesztet... :DDD

(#75779) liszi70 válasza blattida (#75774) üzenetére


liszi70
nagyúr

"Ezért is kell a kezdőnek a saját fülére hallgatnia."

Igen, de mint tudjuk, ez veszélyt is rejt magában. Pláne a kezdőt tudja befolyásolni az addig olvasottak, az ajánlások, az ár, a kinézet stb. stb. tudatalatti hatása, tehát a placebo. (Ez nem azt jelenti, hogy a haladókra nem tud hatni, mert dehogynem. ;] ) A delikvens az ajánlások vagy marketing alapján hazaviszi pl. a kábelt, berakja, és láss csodát, tényleg azt "hallja", amit belekódoltak előzőleg, akár jó szándékból, akár marketing által. Ez persze nem mindig van így, és nem mindenkire hat egyformán a tudatalatti, de a veszély fennáll, hogy a placebo áltat torzult érzékelés hatására súlyos összegeket költ el, hosszútávon feleslegesen. Rövidtávon persze a placebo által nyújtott örömfaktor és jóleső érzés kárpótolja, de ne gondoljuk, hogy az végleges. Sokszor jelentkezik a kiábrándulás, a "régebben jobbnak tűnt, most meg nem tudnám megkülönböztetni" és a használtpiacon is egyre-másra jelennek meg a valamikori lelkendező fórumhozzászólásokat indukáló tárgyak. De ugye az már nem kerül be a topikokba, senki sem szeret turnézni azzal, hogy megcsalták az érzékei. Konkrét példákat tudok, hogyan változik meg az idő előrehaladtával a viszony egy-egy, korábban lelkendezést kiváltó, határozott különbséget nyújtó eszközhöz, miután letisztul és racionalizálódik a felhasználóban a valódi hatás. És itt jön képbe amit írtál, és NAGYON jó lenne, ha megvalósulna :

"Ezért is kellene, mondhatni, kötelező jelleggel minden hifistának vaktesztelnie, a legtöbben nagyon meglepődnének, de a legtöbben nem teszik meg (nagyon jól érthető okokból ;] )"

Így van. Vakteszt IS kellene, sokkal többször. És ezt propagálnia kellene a tapasztalt tagoknak, mert csak előnyére válik a kezdőnek is, ha elvégez egy-egy ilyen tesztet IS. :)

A tudatos félremagyarázások, ferdítések elkerülése végett közlöm, ezzel a sokszor hangoztatott véleményemmel semmilyen eszköz esetleges hatását NEM cáfolom, semmilyen legmagátólértetődőbb dolgot NEM kérdőjelezek meg, senkit semmi kipróbálásától NEM szándékozom eltántorítani. Sőt.

[ Szerkesztve ]

(#75780) dgyuri0123 válasza Polllen (#75777) üzenetére


dgyuri0123
nagyúr

" Profi zenészek, profi eszközökkel mindig képesek hozni egy adott színvonalat, de annak az esélye, hogy pontosan ugyanazt játsszák el, kicsi."

Nem is kell, ha így lenne, baromi unalmas lenne a zenei élet. És ennek sincs semmi köze a hangminőséghez.

"Csak kettős mércének tűnik azt állítani, hogy az usb kábel cserénél halljuk a különbséget"

Ezt végképp nem értem. Az USB kábel cseréje igen durva változásokat okozhat "hangminőségileg". Sokszor tapasztaltam, nem egy USB kábel cseréje után a fenti állításomat.

"Ha valaki folyamatosan élőzenei koncertre jár, idővel hallani fogja - ha fizikailag képes rá - hogy ki mikor hogyan teljesít a zenekarból. És észreveszi, hogy nincs két egyforma koncert.

Mivel én leginkább tanulók, (nem végzett zenészek) koncertjeire jártam, bizony soha nem volt egyforma színvonalú az előadás, de... attól még az iskola egy szem hangverseny/koncert zongorájának ugyanolyan volt a hangja, mint Bogányi vagy bárki keze alatt. Ne keverjük a zene/előadás színvonalát az általános hangminőséggel.

"csak a zene van"

(#75781) Polllen válasza dgyuri0123 (#75780) üzenetére


Polllen
nagyúr

"Ne keverjük a zene/előadás színvonalát az általános hangminőséggel."

Így kezdtem:
"A hangszerek valóban nagyon azonosan szólnak. Ahogy az előadás mód is mindig nagyon hasonló lesz."

Szóval nem keverem.

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#75782) bta1 válasza liszi70 (#75779) üzenetére


bta1
őstag

A hifizés bizony óriási veszélyeket rejt magában, főleg a pénztárcára nézve. A tudatalatti az csak tudatalatti, és nem placebo. Kérdés, mit kezdünk vele? Félünk tőle? Ellenségként, vagy barátként tekintünk rá? Netán túl akarsz járni az eszén? Hát az biztosan nem fog összejönni. Van ui. egy behozhatatlan előnye. Mindent tud rólad, te viszont keveset róla.

(#75783) dgyuri0123 válasza Polllen (#75781) üzenetére


dgyuri0123
nagyúr

O.K.

De amivel befejezted, az más gondolatra utalt. Bocs, ha félreértettelek. :)

[ Szerkesztve ]

"csak a zene van"

(#75784) MCGaiwer válasza liszi70 (#75779) üzenetére


MCGaiwer
addikt

mondjuk kicsit hibásan használod a Placebót, mert nem éppen azt jelenti, amire használod.

a placebonál "tudatosan" hiszünk valamiben, majd azt a testünk (akár érzékszervek által, akár máshogy) beigazolja (ékes példa a fájdalomcsillapítás szőlőcukorral), még akkor is, ha az, amiben hiszünk nem valós.

amire te használod, meg inkább csak az önigazolásra való kényszeredet vágyás megjelenése, ami nem tudatos. (tehát képtelen beismerni, hogy kidobott X pénzt valamiért, ezért aztán belehallja azt, amit akar).

Nincs nagy különbség a két jelentés között, de gondoltam jelzem :)

[ Szerkesztve ]

Amazon.co.uk, £50 értékű Gift Card cserélhető/eladó

(#75785) liszi70 válasza MCGaiwer (#75784) üzenetére


liszi70
nagyúr

Mert? (Ezt a posztot megspórolhattam volna, ha rögtön leírod, mire gondolsz. :) )

[ Szerkesztve ]

(#75786) bta1 válasza MCGaiwer (#75784) üzenetére


bta1
őstag

Személy szerint nagyobb problémának látom, hogy botcsinálta szkeptikusok a hatás tudoraként próbálnak tetszelegni (:) ), miközben az orvostudományban a téma kutatás tárgyát képezi, és az újabb eredmények tükrében lassacskán finomodnak a hivatalos álláspontok:
"Sok kutató hangsúlyozza, hogy a placeboeffektus nem lehet kizárólag pszichés."
Hoppá.

(#75787) blattida válasza MCGaiwer (#75784) üzenetére


blattida
nagyúr

Ez oké, de Ő is és én is elsősorban úgy írtuk a placebót, hogy a sokat hallott, olvasott pozitív visszajelzések, ajánlások miatt a delikvens azt hiszi,elhiszi, hogy az adott hifis cucc valóban jó, ezért annak is hallja.
Amit írsz, azt a pszichológiában kognitív disszonanciának hívják, ezt is megemlítette bta1, de az valóban nem a placebo hatáshoz kötődik.

Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||

(#75788) liszi70 válasza MCGaiwer (#75784) üzenetére


liszi70
nagyúr

OK, szerkesztetted.

Abban igazad van, hogy az önigazolási kényszer nem tudatos, de abban nem értek egyet, hogy az nem placebo. Tudat alatti információ, késztetés is simán okozhat placebot. Szerintem elég jellemző az önigazolás a hifiben (is), és érzékelés-torzító, placebo hatása van.

(#75786) bta1

A teljes idézet így hangzik : "Sok kutató hangsúlyozza, hogy a placeboeffektus nem lehet kizárólag pszichés. Az agyban termelődnek olyan kémiai anyagok, mint az opioidok, endomorphin, illetve a mellékvesékben termelődő szteroidok stb. Az ember bizonyos szituációkban képes ilyen anyagokat nagy mennyiségben előállítani, ezek hozzájárulnak a placebohatáshoz, ilyen módon élettani és pszichés hatások együtteséről kell beszélnünk."
Ez egyáltalán nem mond ellen annak, amiről itt szó van.

[ Szerkesztve ]

(#75789) MCGaiwer válasza blattida (#75787) üzenetére


MCGaiwer
addikt

a placebo az ez lenne:

Itt ez a kábel. nagyon jó, márkás kábel, nagyon drága, és sokkal jobb hangot fogsz hallani, ha berakom.

-berak egy sima mezei kábelt

na milyen a hang?

úú, hát sokkal jobb, sokkal több részletet hallok, mint korábban.

Amire meg ti használjátok, az inkább ez:

megvettem ezt a kábelt, amire nagyon sok jót mondtak. drága is volt. biztos nagyon jó lesz.

-berakja a kábelt

úú, hát tényleg igaz, valóban sokkal jobb.

Amazon.co.uk, £50 értékű Gift Card cserélhető/eladó

(#75790) blattida válasza liszi70 (#75788) üzenetére


blattida
nagyúr

Ha egy bomba nő azt mondja neked, hogy most meg fog csókolni, de nem teszi, ellenben Te ebbe már annyira beleélted magad, hogy csók nélkül is boldogabb leszel, az a placebo, ha viszont, az ígért csók helyett egy tökön rúgás érkezik és Te fájdalmasan fetrengsz a földön, viszont közben azt gondolod, hogy ez csak egy túl erős csók volt, akkor ez kognitív disszonancia. ;]

MCGaiwer
A második eset ugyan az, mint az első, azzal a különbséggel, hogy az ajánló személy nincs jelen. Egyikünk sem azt írta, hogy lenne vívódás a vásárlóban és azt ellensúlyozza önigazolással, hanem megvesz valamit mások jó ajánlására és Ő is jónak hallja, miközben lehet, hogy egyáltalán nem az. A hifiben ez a csordaszellem érvényesül elsősorban, ha pozitívan, akkor placebo, ha negatívan, akkor kognitív disszonancia.

[ Szerkesztve ]

Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||

(#75791) liszi70 válasza MCGaiwer (#75789) üzenetére


liszi70
nagyúr

Én használom mindkét általad említett példára. Végeredményben mindkettő placebo.

[ Szerkesztve ]

(#75792) MasterMark válasza MCGaiwer (#75789) üzenetére


MasterMark
titán

Szerintem is mind a ketto placebonak mondhato, talan a kulonbseg, hogy az egyik kozvetett, a masik meg kozvetlen.

Switch Tax

(#75793) liszi70 válasza blattida (#75790) üzenetére


liszi70
nagyúr

"Ha egy bomba nő azt mondja neked, hogy most meg fog csókolni, de nem teszi, ellenben Te ebbe már annyira beleélted magad, hogy csók nélkül is boldogabb leszel, az a placebo"

Nem, a placebo az, amikor becsukott szemmel nem az a bomba nő csókol meg, hanem egy ocsmány boszorkány, de én attól is boldog leszek. :D

[ Szerkesztve ]

(#75794) blattida válasza liszi70 (#75793) üzenetére


blattida
nagyúr

Sötétben minden tehén fekete. ;]

Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||

(#75795) bta1 válasza MCGaiwer (#75789) üzenetére


bta1
őstag

A második eset a klasszikus önámítás. A tudatalattit azonban ilyen trükkökkel nem lehet átverni, és többször fogja velünk idő előtt kikapcsoltatni velünk a fárasztóbbá, zeneitlenebbé váló hangot. Észrevesszük-e a baráti figyelmeztetést?

Az élet viszont nem ilyen egyszerű, és előfordul, hogy a jobbá váló hangzás egy korrekt vakteszttel, ellenpróbákkal, stb. igazolást nyer miközben a hallgathatóság (hosszabb távon) az előző esethez hasonlóan romlik. Na ilyenkor mi a helyzet? Mit mond erre a fene nagy tudomány? :))

[ Szerkesztve ]

(#75796) opr


opr
veterán

Hello,

Abszolut amator, erdeklodes jellegu kerdesem lenne, ha nem idevalo, kerlek iranyitsatok at a megfelelo helyre.
Szoval, a szitu a kovetkezo: Volt nekem otthon egy panasonic sa-ak44 minihifim, ami az en igenyeimnek megfelelt, arcatlanul megbizhatonak bizonyult (2000ben vettem, azota is tokeletesen mukodik, most epp hugomnal, nulla hibaval), viszont kulfoldre koltoztunk es otthon kellett hagynom.
Mint ebbol is latszik, az igenyeim egy audiofil kozossegben nem utik epp at a plafont, viszont most egy fostalicska szamitogepes 2.1-et hasznalok, es finoman fogalmazva nem az igazi.

Az igenyeim/korulmenyeim a kovetkezok lennenek:
- Szeretnek valami alap sztereo rendszert, sima 2.0, duborgo mely hangokert annyira nem rajongok, csak arra jok, hogy a gyerek ne tudjon aludni mikozben filmezunk a nappaliban :DDD
- Orulnek neki, ha lenne az erositon vagy 3-4db hdmi, es egy taviranyito hozza, amivel tudok valtani ezek kozott, meg a hangerot allitani, meg ki-bekapcsolni
Felhasznalas:
- Filmezes
- Jatek (altalaban ps4-en, neha pc-n)
- Zene (szo szerint minden mufaj, a reggae-tol a death metalon at az edm-ig mindent hallgatok)
Szoba:
- kb 4-5m szeles, kb 15m hosszu, parkettazott, festett, keves butoros
- Egyik falon monitor, tole kb 3m-re kanape, valahol a monitor alatt/mellett lenne a hangfal is

Nem kell, hogy hangos legyen, nem kell, hogy duborogjon.

Annyit szeretnek, hogy:
Kijon a PC/PS4/Laptop/akarmibol a hdmi, ez bedugva az erositobe, amibol egy db hdmi megy a tv-be (ami most epp egy nagy monitor).

A kerdes: Mennyit kell raszanni a fentire? Hasznalt cucc is johet persze. :)
Erdemes egyaltalan a fentiek mellett hifiben gondolkodni, vagy inkabb keressek egy minihifit megint, vegyem meg es kesz? (Tudjak azok a hdmi-s mokat egyaltalan?)

Koszonom! :R

"Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin

(#75797) MasterMark válasza opr (#75796) üzenetére


MasterMark
titán

Hat en inkabb valami soundplate-et vagy soundbart mondanek erre.

Switch Tax

(#75798) opr válasza MasterMark (#75797) üzenetére


opr
veterán

Azok szoktak ezt tudni, hogy van rajtuk x db hdmi bemenet, egy kimenet, taviranyito, stb?
Illetve azok zenehallgatasra is alkalmasak, nem lesz borzaszto a vegeredmeny?

szerk.:Illetve azok nem nagyon a mely fele vannak altalaban hangolva? :B

[ Szerkesztve ]

"Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin

(#75799) MasterMark válasza opr (#75798) üzenetére


MasterMark
titán

Igen, talan es igen.

Zenehallgatasra ez sem jo, de arra a mini hifi sem, es annal viszont jobb.

Ha ennel tobb kell akkor viszont vagy ilyen sztereo erositot nezel ami baromi draga lesz, vagy valami belepo HM erosito.

[ Szerkesztve ]

Switch Tax

(#75800) opr válasza MasterMark (#75799) üzenetére


opr
veterán

Ertem, koszonom! :R

Akkor utolso kerdes mar tenyleg csak annyi, hogy soundbar/soundplate teruleten milyen markak azok, amiket erdemes nezni, es mi az, amit kerulni.

"Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.